Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu – eBook dari Kevin Zahri

Anda penat mencuba untuk diet? Senaman yang kurang berkesan atau langsung tiada kesan? Panduan yang disediakan Kevin ini mungkin mengubah impian anda menjadi nyata. Saya telah berjaya melalui tips2 yang diberi oleh Kevin. Kini mungkin giliran anda diluar sana pula untuk mentranformasikan diri anda ke arah cara hidup yang lebih sihat.

Untuk keterangan lanjut mengenai eBook ini, sila layari http://kevinzahri.com/ebooks/lose-5kg-5-weeks/malay.php

Gambar2 dibawah adalah sebelum dan selepas mengikuti program yang diberi oleh Kevin Zahri!

2007 - berat 82kg

2010 - berat 66kg

Jika anda inginkan perubahan, mulakan dari sekarang. Bukan esok atau lusa tetapi hari ini. Memang benar untuk mengawal nafsu makan bukanlah sesuatu yang mudah. Mulakan dengan sederhana dan ubah cara hidup anda ke arah yang lebih positif. Jika perlukan bantuan, tips yang dibekalkan Kevin didalam eBook ini sangat bermanfaat untuk kegunaan semua..

Fitness Workshop dari Kevin di Celebrity Fitness, Bangsar

berjaya turunkan 11kg dalam masa 12 minggu..

Khasiat Daging Arnab

Penah cuba? Pertama kali aku mencuba daging arnab kira2 20 tahun lalu. Masa tu rasanya daging arnab ni tgh hangat dipasaran. Aku ni pulak pantang nampak orang jual sate arnab, mestilah suruh arwah bapak aku beli…heheh

Anda pernah cuba daging arnab? Kalau belum, selamat mencuba. Memanglah sangat sedap daging arnab ni(tolong jgn bayangkan kecomelan arnab yer!).

Terlebih dahulu, daging arnab ini telah diisytiharkan HALAL untuk di makan. Jadi carilah pembekal yang menggunkan cara sembelihan yang sah disisi syarak. Ada yang meletakkan arnab ini seperti kucing dengan mengatakan arnab dan kucing ialah spesis yang comel atau lebih sesuai sebagai haiwan peliharaan. Tetapi perlu diingat disini, arnab tidak mempunyai taring seperti kucing. Arnab hanya memakan sayuran, buah-buahan dan pellet.

Terdapat pelbagai fakta menarik mengenai arnah. Melalui buku keluar MARDI pada 1995 iaitu Penternakan Arnab,daging arnab mengandungi; Tenaga = 160kcal; Crude Protein = 18%; Lemak = 7.1%; Air = 71%136mg/100gm; vitamin dan juga mineral lain.

Daging arnab dikatakan mampu merawat pelbagai jenis komplikasi. Antaranya;

– masalah pencernaan. daing arnab mudah dihadam
– tekanan darah tinggi dan gout
– demam malaria
– penyakit asma
– kencing tidak lawas
– dapat mengemaskan perut

Dikatakan juga daging arnab ini mampu meningkatkan tenaga batin lelaki dan bagi wanita, hempedu arnab ini baik utk kesuburan.

Percaya Pada Kemampuan Tubuh Anda

Kali terakhir saya menulis kira2 setahun yang lalu. Kewujudan Facebook sememangnya mempengaruhi kecenderungan menulis blog semakin berkurangan. Tapi bila tgk status pelawat ke blog ini yang sentiasa ada walaupun tak ramai, jadi apa kata kalau saya berkongsi lagi apa yang boleh dikongsi.

Bila pertama kali saya tergerak untuk ‘sign up’ gym. Perkara pertama yang ada di minda masa itu ialah nak kurus. Mudah dan ringkas saja bunyinya. Tetapi untuk melakukan langkah2 untuk kurus itu tidak lah semudah berkata. Persoalan disini, adakah kurus itu sihat? Gemuk itu sakit? Atau badan berketul2 itu benar2 kuat dan cergas serta sihat?

Mentaliti masyarakat kita secara umumnya mengatakan gemuk itu tidak sihat. Mungkin benar. Kerana gemuk itu mungkin akan menyumbang kepada pelbagai gejala penyakit. Kenapa kegemukkan ini berlaku? Puncanya mudah. Pengambilan makanan yang berlebihan dan 1001 alasan untuk mengelak dari bersenam. Bagaimana kita mampu membantu mengubah persepsi ini? Setiap individu perlu ada kesedaran betapa pentingnya menjaga tubuh kita. Tubuh badan kita adalah kurniaan terbaik dari Tuhan. Menjadi tanggungjawab kita menjaga ia sebaiknya. Kadang2 terfikir juga kenapa guru2 agama ketika disekolah tidak memberi penekanan kepada pelajar betapa pentingnya untuk menjaga tubuh badan kita. Ia juga adalah anugerah dari Tuhan yang perlu dijaga sebaiknya. Memilih untuk memakan apa saja tanpa sebarang kawalan, samalah juga seperti anda mengambil barang2 terlarang kepada tubuh badan anda. Cuma perjalanan penyakit akan datang dengan cara yg berbeza.

Ada juga dikalangan umum yang suka memberi alasan kesibukkan kerja dan jadual harian sebagai alasan untuk tidak bersenam. Tetapi boleh pula habiskan masa berjam2 hingga lewat malam di kedai mamak. 30 – 60 minit senaman anda mampu memberi impak jangka masa panjang yang sangat baik kepada tubuh badan kita.

Mengimbas 3 tahun lalu ketika aku menyertai gym. Tak pernah terlintas pun satu hari nanti aku mampu melakukan banyak perkara yang berbeza dan aku rasa jauh lebih baik dari mereka yang kononnya sangat aktif ketika dulu. aku mengubah hidup dari seorang yang sangat tidak aktif. Aku pernah diketepikan beberapa kali untuk pelbagai aktiviti. Atas alasan GEMUK! Aku bersyukur kerana berjaya buktikan walaupun aku gemuk satu ketika dulu dan aku bukan lagi gemuk di usia sekarang.

Kepada mereke yang merasa diri anda gemuk. Janganlah malu untuk bersenam. Anda perlu ubah diri anda. Kita perlu akui bahawa gemuk itu boleh mengundang pelbagai komplikasi kepada tubuh badan kita. Tidak bermakna kita perlu rasa rendah diri kerana kita gemuk. sebaliknya kita bersenam untuk menjaga kesihatan. Janganlah berpura2 bahawa anda gembira dengan badan anda yang gemuk dan terus memilih untuk makan sesuka hati. Jika itu pilihan anda, rugilah hidup anda kerana tidak menyayangi tubuh anda sebaiknya. Selagi kita bernyawa, tubuh kita adalah kekasih setia yang selalu bersama dalam apa jua keadaan. Jika anda putus kasih dengan tubuh anda, maka…. selamat jalanla kedunia lain..hehhehe

1 Jam 32 Min…

 

Alhamdulillah… Marathon aku yang kedua ini menampakkan sedikit kemajuan. Berkat disiplin latihan yang konsisten, aku berjaya mencatatkan 1 jam 30 min.. Bukanlah catatan yang sempurna tapi aku optimis dapat membuat catatan masa yang lebih baik pada masa akan datang.

Tumpuan sekarang harus diberikan pada KL Marathon 2010 padan bulan June nanti. Latihan akan bermula pada sabtu ini. Marathon ke3 ini pula adalah satu lagi cabaran yang agak berbeza. Masih 21km tetapi lokasi yang berbeza. Jika pada marathon yang pertama catatan masa ialah 2 jam 18 min. Sasaran kali ini pula ialah 1 jam 50 min.

Sebagai persediaan awal, latihan pertama di gym telah dimulakan pada 17 may 2010. My Personal Trainer, Keen dah berikan aku satu ‘routine workout’ yang baru. Total Body Workout. Bunyi nya simple tetapi sakitnya terasa sampai ke hari ini… Terima Kasih to Keen.

Disertakan keputusan masa yang dikeluarkan pihak penganjur.

Bersedia untuk marathon yang kedua….

Hari ni merupakan hari yang cukup mendebarkan buat aku. Esok (16th May 2010) merupakan larian kedua aku untuk marathon. Marathon kali ini di lihat agak berbeza dengan yang pertama. Kerana cabarannya ialah melalui bukit2 di sekitar Bukit Tunku. ‘Qualifying Time’ ialah 1 hour 45 min. Itulah cabarannya. Setakat ini aku hanya mampu lakukan sekadar ‘border line’. Jelaslah bukan catatan yang terbaik. Bak kata sifu aku, if u want to run fast, u shd think fast…. Jadi apa aku nak kena buat ni? Ada kurang lagi 24 jam saja.

Berbekalkan latihan 2 kali seminggu di gym dan sekali seminggu di sekitar Bukit Tunku. Latihan intensif ini telah bermula kira2 sebulan yang lalu. Aku nekad untuk buat yang terbaik dan yakin pada kemampuan diri ini.

Doakan semua berjalan lancar. Posting seterusnya aku akan upload pic event.

Energizer Night Race 2010….

Salam… Posting kali ni berkisarkan tentang pencapaian pertama aku dalam marathon… Pada mulanya aku sendiri agak tidak yakin dengan kemampuan diri sendiri.. Ingat lagi ketika kali pertama aku jalani latihan marathon di Bukit Tunku pada bulan Januari. Keadaan berlari diatas mesin di gym dan di jalan raya sangatlah berbeza… Latihan pertama aku ketika itu, aku berlari untuk 12km… masa yang dicatat ketika ialah 1 jam 50 minit… satu pencapaian yang agak perlahan, tetapi sifu aku kata utk beginner boleh dimaafkan… haha

Latihan diteruskan setiap minggu… 2 hari berlari di gym dan 1 kali di sekitar bukit tunku… latihan yang intensif ini agak memberi sedikit tekanan pada permulaan… untuk menyesuaikan diri dengan rutin sebegini, kesabaran sgtlah diperlukan.. Disiplin juga sgt diperlukan… Tak lupa juga amalan pemakan yg seimbang perlu sentiasa diberi perhatian supaya berat badan tidak turun mendadak. pada permulaan mmg berat aku turun tetapi setelah aku jaga pemakanan, semuanya kembali ok… tips pemakanan tu dalam post akan datang ok..🙂

Dipendekkan cerita, aku pun dah berjaya sertai Energizer Night Race 2010… Catatan masa ialah 2 jam 18 minit…. bukanlah catatan yang terbaik tapi akan diperbaiki utk masa hadapan…. BAgi seorang yang tidak pernah menyertai apa2 pertandingan sukan seumur hidup, penyertaan pertama ini sgt bermakna… terima kasih utk sokongan dr semua…

Yang paling penting restu dari emak utk aku melibatkan diri dalam aktiviti ini… Restu dia tu yang buat aku bersemangat terus berlari… mungkin dia pun dah tak sanggup tgk aku OBES! Selamat Hari Ibu utk Emak!

Info Mengenai Vitamin…

Hari ni aku nak share dgn korg info2 pasal vitamin… senang cerita… vitamin2 atau supplement yang aku amik buat masa ni… sepanjang pengambilan dalam tempoh lebih 6 bulan ni, aku rasa mcm ada improvement…

Vitamin C

Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal,  dan untuk gusi yang sihat.  Ia menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting , dan diperlukan juga untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine.  Kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil vitamin C boleh mengurangkan gejala penyakit asma. Ia mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti. Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi. Vitamin ini juga boleh mengurangkan paras “low-density lipoproteins” (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan ” high-density lipoproteins ” (HDL) atau kolestrol yang baik dan juga menurunkan tekanan darah tinggi. Ia juga sebagai keperluan dalam pembentukan collagen, vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam , boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.

Komen – paling ketara, bila gosok gigi, gusi dah tak berdarah. Plus aku rasa kulit makin lebih sihat..haha kalo ada parut tu cepat hilang….

GLA(Gamma Linolenic Acid)

Ia merupakan sejenis asid lemak Omega 6. Untuk pengetahuan kalian sebenarnya tubuh kita mampu menghasilkan GLA. Tetapi didalam tubuh kita ia kenali sebagai acid linoleik . acid linoleik ini boleh dihasilkan jika kita mengambil makanan yang mengandungi lemak tidak tepu didalam diet seharian kita. GLA memainkan peranan penting didalam pembentukan prostaglandin. Prostaglandin ini merupakan bahan penting dalam mengawalatur perembesan hormon. Dengan ini secara tidak langsung, ia juga turut berperanan mengawal proses badan yang normal.

komen – stabilkan hormon… jerawat kurang naik.. bila aku intake utk beberapa hari, jerawat tumbuh mcm dulu.. jd skrg aku akan pastikan GLA ni mesti diambil setiap hari…

Zinc

Zinc adalah mineral penting yang terdapat pada hampir setiap sel. Zinc menstimulasi aktiviti lebih kurang 100 enzim, iaitu substansi yang memberi tindakan biokimia di dalam badan. Zinc diperlukan juga untuk sistem pertahanan badan yang baik, untuk penyembuhan luka, dan diperlukan untuk sintesis DNA. Zinc juga berguna untuk pertumbuhan tubuh yang normal dan perkembangan manusia mulai dari masa kehamilan, anak-anak dan dewasa.

komen – zinc ni aku ambil setiap hari. secara peribadi, aku rasa zinc ni byk membantu aku mempercepatkan penyembuhan otot selepas dari marathon. zince ni juga aku rasa dh byk membantu mengurangkan rambut gugur… itu komen peribadi aku laaa🙂

Folik Asid

Folik Asid dianggap sebagai makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga  dan pembentukan sel darah merah. Ia juga menguatkan imuniti dengan membantu dalam pembentukan yang sesuai dan fungsi sel darah putih. Oleh kerana ia berfungsi sebagai  koenzim dalam sintesis DNA dan RNA , ia adalah penting untuk pecahan dan penyalinan sel yang sihat. Folik asid terlibat dalam metabolisma protin, dan telah digunakan dalam pencegahan dan rawatan  folik asid anemia. Zat ini juga boleh membantu dalam depresi dan “anxiety”.

komen – baru je mula ambil dalam amsa 2 mingggu… progress baik…

jadi inilah yang perlu aku ambil setiap hari… kalo dulu aku takut tgk org telan pil2 ni.. tapi sekrang aku pun telan pil2 ni..heheh sekali telan 5-8 biji..hahah mcm fear factor jer..🙂

menulis semula…

Salam.. agak lama dah aku x menulis disini.. sejak wujudnya facebook ni… mmg blog ni aku dah jarang buka… tapi since aku join marathon, rasanya byk benda yang aku bleh kongsi… progress, training, preparation & etc…

memandangkan ini ialah update pertama aku… aku nak kongsi apa yang telah menginspirasikan aku kepada marathon ini…

semuanya dgn kunjungan pertama aku kota singa pada December tahun lepas. pemergian aku kesana sepatutnya sebagai untuk support my friend yang kini merangkap jurulatih peribadi aku.hehe excitednye bila aku tgk ramai yang buat persediaan utk lari… perasaan teruja ni datangnya dari diri aku yang ketinggalan byk aktiviti sukan semasa di zaman remaja… berada dalam kategori ‘gebu’ masa tu, mmg membataskan segala pergerakan… tetapi semua itu hanyalah sejarah.. syukiur alhamdulillah.. aku dapat bergiat dgn aktif skrg…🙂

berbalik kepada cerita singapore tadi… sekembalinya dari kota singa itu, aku telah membuat keputusan menyertai marathon… bermula dari janurai 2010 aku telah menjalani sesi latihan yg cukup intensif…

kat bawah ni aku attach pic…

Singapore Marathon 2010

nnt ada masa aku upload pic lagi… berokband aku ni slow sesgt… daaa!

Sharing some health info..

Hey guys… this is actually cut and paste info..heheh but i think this is good to share with my gentle reader….

MUSHROOM – EAR
Slice a mushroom in half and it resembles the shape of the human ear.
And guess what? Adding it to your cooking could actually improve your hearing.
That’s because mushrooms are one of the few foods in our diet that contain vitamin D.
This particular vitamin is important for healthy bones, even the tiny ones in the ear that transmit sound to the brain.

BANANA (SMILE) – DEPRESSION
Cheer yourself up and put a smile on your face by eating a banana.
The popular fruit contains a protein called tryptophan.
Once it has been digested, tryptophan then gets converted in a chemical neurotransmitter called serotonin.
This is one of the most important mood-regulating chemicals in the brain and most anti-depressant drugs work by adjusting levels of serotonin production.
Higher levels are associated with better moods.

BROCCOLI – CANCER
Close-up, the tiny green tips on a broccoli head look like hundreds of cancer cells.
Now scientists know this disease-busting veg can play a crucial role in preventing the disease.
Last year, a team of researchers at the US National Cancer Institute found just a weekly serving of broccoli was enough to reduce the risk of prostate cancer by 45 per cent.
In Britain , prostate cancer kills one man every hour.

GINGER – STOMACH
Root ginger, commonly sold in supermarkets, often looks just like the stomach.
So it’s interesting that one of its biggest benefits is aiding digestion.
The Chinese have been using it for over 2,000 years to calm the stomach and cure nausea, while it is also a popular remedy for motion sickness.
But the benefits could go much further.
Tests on mice at the University of Minnesota found injecting the chemical that gives ginger its flavour slowed down the growth rate of bowel tumours.

CHEESE – BONES
A nice ‘holey’ cheese, like Emmenthal, is not just good for your bones, it even resembles their internal structure.
And like most cheeses, it is a rich source of calcium, a vital ingredient for strong bones and reducing the risk of osteoporosis later in life.
Together with another mineral called phosphate, it provides the main strength in bones but also helps to ‘power’ muscles.
Getting enough calcium in the diet during childhood is crucial for strong bones.
A study at Columbia University in New York showed teens who increased calcium intake from 800mg a day to 1200mg – equal to an extra two slices of cheddar – boosted their bone density by six per cent.

BEANSPROUTS – SPERM
The stir-fry favourite bears an uncanny resemblance to the images we see of ‘swimming’ sperm trying to fertilise an egg. And research from the US suggests they could play an important part in boosting male fertility.
A study at the Cleveland Clinic in Ohio showed that to make healthy sperm in large quantities, the body needs a good supply of vitamin C, a powerful antioxidant that protects cells against damage by harmful molecules called free radicals.
Just half a cup of bean sprouts provides 16 per cent of the recommended daily allowance of vitamin C for a man.
It’s not just dad but baby too who could benefit.
Bean sprouts are packed with folate, a vitamin that prevents neural tube defects, where the baby is born with a damaged brain or spine.

GRAPES – LUNGS
OUR lungs are made up of branches of ever-smaller airways that finish up with tiny bunches of tissue called alveoli.
These structures, which resemble bunches of grapes, allow oxygen to pass from the lungs to the blood stream.
One reason that very premature babies struggle to survive is that these alveoli do not begin to form until week 23 or 24 of pregnancy.
A diet high in fresh fruit, such as grapes, has been shown to reduce the risk of lung cancer and emphysema.
Grape seeds also contain a chemical called proanthocyanidin, which appears to reduce the severity of asthma triggered by allergy.

TOMATO – HEART
A TOMATO is red and usually has four chambers, just like our heart.
Tomatoes are also a great source of lycopene, a plant chemical that reduces the risk of heart disease and several cancers.
The Women’s Health Study — an American research programme which tracks the health of 40,000 women — found women with the highest blood levels of lycopene had 30 per cent less heart disease than women who had very little lycopene.
Lab experiments have also shown that lycopene helps counter the effect of unhealthy LDL cholesterol.
One Canadian study, published in the journal Experimental Biology and Medicine, said there was “convincing evidence’ that lycopene prevented coronary heart disease.

WALNUT – BRAIN
THE gnarled folds of a walnut mimic the appearance of a human brain – and provide a clue to the benefits.
Walnuts are the only nuts which contain significant amounts of omega-3 fatty acids.
They may also help head off dementia. An American study found that walnut extract broke down the protein-based plaques associated with Alzheimer’s disease.

 

Researchers at Tufts University in Boston found walnuts reversed some signs of brain ageing in rats.

bloggers dont write everyday!

self pic before & after

self pic before & after

Salam semua… thanks to all my gentle readers. Maaflah sekiranya saya gagal untuk update anda dengan kerap. Bukan tak nak, tapi kurang berkesempatan. seperti anda sedia maklum, seperti anda sedia maklum. Sebagai penulis blog, saya cuba pastikan setiap tulisan yang ditulis akan memberi kebaikan kepada anda semua. Jadi jika tidak ada idea yang dirasakan bernas dan bersesuaian, adalah baik untuk saya rehatkan diri dari membuat sebarang catatan disini.

Gambar diatas merupakan salah satu koleksi gambar dalam simpanan saya untuk di kongsi bersama anda. Hampir setahun saya berusaha keras di gym dan menjaga diet yang seimbang, Alhamdulillah saya berjaya menurunkan berat badan kepada berat yang ideal.

Rahsianya mudah sahaja! seperti catatan saya yg sebelum ini. Amalkan diet yang praktikal & bersesuaian. Bukan crash diet! Disiplin mesti ada.

Nak tahu lebih lanjut?

Mungkin anda ingin bertanya soalan secara peribadi tentang amalan diet yang sihat, cara senaman dan sebagainya sila hubungi saya di hafiz.mahadzir@gmail.com setakat yang saya mampu, saya akan bantu anda. Saya juga pernah OBES!🙂

« Older entries