Rahsia untuk turunkan berat badan – part 2

Hey all… kalo sebelum ni dah diceritakan apa yang memotivasikan aku untuk turunkan berat badan. jadi ‘posting’ kali ini, aku nak kongsi pulak camne nak mengatur menu yang sihat…

Trust me… menu yang sihat bukan bermakna you tak bleh makan itu dan ini tetapi menu yang sihat ni mengajar kita bersederhana dalam memilih makanan yang akan kita ambil..

Masa aku mula2 diet dulu, mmg diakui yang susah sgt2 nak diet ni… maybe bcoz of lack of knowledge pasal diet. i always assume that diet ni means tak makan itu dan ini, biar perut kelaparan dan macam-macam lagi. kadang2 tu seharian aku tak makan, then bila tiba time dinner, terus aku makan yang berat2… which is salah cara cam ni sebenarnya.

Dalam perjalanan hidup seharian kita, pastikan kita mengambil 5 – 6 kali hidangan sehari. Disinilah disiplin yang tinggi amat diperlukan.

8.00 am  – Roti wholemeal @ cereal + coffee @ milo @ milk

10.30 am – Roti @ buah @ milo @ soya

12.30 pm – Nasi* + ikan @ ayam + sayur

4.00 pm  – Roti @ Hot Milo

7.00 pm  – Ayam

10.00 pm – Milk

*gunakan anggaran segenggam nasi untuk sehari

Secara amnya, inilah amalan pemakanan yang sudah saya amalkan sejak kira2 4 bulan lalu. Menjadi kebiasaan juga, setiap hujung minggu saya akan pilih utk berehat dari jadual pemakanan ini dan memberi ruang pada diri untuk menikmati juadah yang diinginkan. jangan sesekali paksa diri anda untuk diet yang keterlaluan. Hidup kita cuma sekali, jadi berilah peluang pada diri anda untuk bergembira menikmati hidangan2 yang enak. Yang penting bersederhana dalam memilih hidangan. Kuantiti juga perlu dikawal.. Sertai juga jadual senaman yang konsisten, InsyaAllah anda mampu capai impian anda..

Lebih info lagi untuk posting akan datang… 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Rahsia untuk turunkan berat badan – part 2

Add yours

  1. nice blog apis.. wahwah, diet tuk kurus.. diet tuk jadi berisi sket tuk aku ade tak.. aku dh usaha nk berisikan badan sket tp tak berdaya.. bak kata cikgu bio form5, cikgu mat arip, metabolisma tinggi.. haha.. xpelah, janji sihat dah la kan.. bila bleh gathering lg ni.. haha..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: