Jom tingkatkan kadar metabolisma kita

Salam.. back to office again… dah 2 hari rehat dirumah.. Actually, i had a great weekend yesterday. Aku buat small open house…  Ikut hati nak jer jemput ramai2 tapi takut jugak tak menang tangan nak melayan tetamu.. Dan kebanyakkan makanan aku sediakan sendiri. Antaranya bihun goreng, nasi goreng, bubur kacang, lodeh, dan koktel.. Sate dan roti jala pun ada… InsyaAllah kalo ada rezeki nnt akan diadakan majlis yang lebih besar dan meriah…🙂

Oklah cukup cerita pasal makan…. Sekarang ni mari kita cerita bagaimana nak tingkatkan kadar metabolisma. Kadar metabolisme ini mampu membentu untuk kita kuruskan badan…. Jom2 kita tgk apa yg perlu dilakukan…

  1. Eat regularly… Makan dgn kadar yg kerap mampu meningkatkan metabolisme untuk penghadaman.
  2. Eat more… tapi bukanlah melahap cam orang tak pernah jumpa makanan.. makan tu boleh, cuma pilih kandungan yang lebih rendah lemak dan kalori… juga kurangkan makanan yang berminyak, masin & manis.
  3. Turn to whole foods & grains… ni plak macam roti wholemeal, quaker oat & etc. Ini ialah jenis makanan yang lambat hadam jadi perut kita akan lebih lama terasa kenyang.
  4. Makan pedas-pedas… pbviously it help… sure peluh nye bila makan pedas…
  5. Minum air sejuk..

So basically this is very simple tips that each and everyone of us boleh ikut… It’s all in your hand..

Sampai sini dulu.. Nanti kita sambg lagi…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: