kopi, coffee…

inilah pilihan minuman kebanyakkan dari kita pada setiap pagi… bila masuk ofis jer mesti nak cari minuman yang berkafein ni…

tapi ada yang kata minuman yang berkafein ni tak sdap.. so, basically benda ni mmg 100% based on korang nye taste. minuman berkafein ni ada banyak jenis.. selain dari kopi, kita ada coke dan bnyk lagi energy2 drink yang lain yang memasukkan kafein.

aku pilih utk bercakap tentang kopi. kopi sendiri pun ada macam-macam jenis.. dari harga yg seringgit dua sampailaaa yang berbelas ringgit.. kalo yang puluh2 tu aku rasa tak yah minum laa.. membazir namanyer..hehhe

yang sering org pertikaikan pasal kopi ni ialah kononnya kandungan kafein itu tidak elok utk kesihatan. tapi aku nye personal opinion, apa2 saja yang kita amik secara berlebihan pastinya tak elok.. tak gitu?

apa itu kafein… kafein ni ialah sejenis komposisi bahan kimia C8H10N4O2 atau nama saitifiknya trimetilxantin…. mak aih… camne nak sebut tu..?hehhe abaikan jer lah uols…

rupa2nye kafein ni dikatakan mampu meransang jantung dan meningkatkan produksi urin… patutlaa kalo minum kopi @ nescafe asyik nak g toilet jer yer…

dalam sudut lain plak.. kafein ni adalah candu. kafein bertindak seperti mekanisme yang sama dengan amphetamine, kokain dan heroin yang digunakan untuk meransang otak.tetapi pengaruh kafein dikatakan lebih ringan laa berbanding dgn tiga yang tadi tu.. kafein juga membuat ada ketagih. so kalo anda rasa bila nak wat keja kena minum kopi atau minuman berkafein tu, maknanya anda dah terjebak dengan ketagihan..hehhe

so mulai dari sekarang hati2 lah dgn pengambilan kafein ini. aku rasa buat masa ni aku tak perlulah memomokkan isu kafein ni secara berlebihan. apa yang kita kena selalu ingat ialah, apa saja yang diambil secara berlebihan pastinya mengundang kepada pelbagai komplikasi kesihatan.

sampai sini dulu catatan aku… so kalo ada masa uols gak bleh g tgk2 tulisan aku d http://clixxfeez.blogspot.com

jumpa lagi.. daaaa

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: