Apa yang best di Amsterdam?

IMG_3255

Amsterdam. Antara destinasi yang Hafiz rasa sangat istimewa. Berbeza dengan Paris dimana Hafiz kongsi aktiviti harian, untuk Amsterdam ni Hafiz rasa lebih sesuai untuk kumpulkan tempat-tempat yang mesti korang pergi di Amsterdam.
1. Museum Square/ Museumplein
Hafiz rasa korang boleh habiskan keseluruhan hari anda disini. Di kawasan Museum Square ni ada 5 lokasi menarik yang korang boleh singgah.
  • Rijk Museum

  • Van Gogh Museum

  • Stedelijk Museum

  • Diamond Museum (Museum Berlian)

  • Royal Concertgebouw atau Royal Concert Hall

2. Anne Frank House
Rumah ini menyimpan seribu satu cerita seorang anak gadis yang bernama Anne Frank. Perjalanan melalui ruang2 kecil di rumah ini sedikit menyentuh perasaan. Korang boleh google lah kisah dia ok. Btw tips nak ke situ, silalah pergi awal sikit. Sebabkan ruang yang sempit didalam, memanglah beratur agak panjang diluar. Tiket untuk masuk sekitar 10Euro. Oh ya anda tidak dibenarkan mengambil gambar semasa berada didalam muzium ini.
3. Albert Cuyp Market
Terletak dikawasan sekitar DePijp. Berdekatan dengan airbnb yang Hafiz tinggal. Pasar ni dah wujud lebih dari 100 tahun lalu. Dibuka setiap hari Isnin – Sabtu dari 9.30pagi ke 5.00petang. Korang boleh beli souvenier kat sini dengan harga yang agak murah.
4. The Port & Canals of Amsterdam.
Lepas dah tengok gambar-gambar ni, Hafiz harap dapat bagi inspirasi untuk korang nak buat apa di Amsterdam ok?