Cara Membuat Sumbangan Ke Tabung Harapan Malaysia

33992712_10155210257282693_2039959635665879040_n.jpg

Untuk posting kali ni Hafiz ni ajak korang untuk sama-sama sumbangkan ke Tabung Harapan Negara. Berilah sebanyak mana yang anda mampu. Anda tips mudah untuk bantu anda memudahkan anda membuat sumbangan.

  1. Log in to Maybank2u . Buat sumbangan/transfer yang pertama anda ke Tabung Harapan Malaysia. Lepas tu terus add kan akaun Tabung Harapan Malaysia ni dalam list “favorite’ korang.
  2. Kalau nak bagi tak terasa sangat jumlah yang perlu dikeluarkan tu, apa kata setiap hari korang transfer RM1. Buat lah untuk satu tempoh yang anda sendiri tentukan.

Semoga sumbangan kecil kita ini mampu mebawa negara ke arah yg lebih maju dan berdaya saing.

#MalaysiaBoleh

Tips Kekal Aktif di Bulan Puasa

Gelas-Air-bersih.jpgBagaimana untuk kekal cergas di bulan puasa? Takkan kita nak nampak pucat lesu hanya kerana berpuasa… Ada pelbagai pendapat yang Hafiz pernah dengar. Tak pasti kesahihannya. Kadang2 tips yang orang bagi atau kita baca di internet ni kena cuba kat diri sendiri baru tau ok ke tak.

Bagi Hafiz cara yang paling berkesan untuk kekal cergas ialah bersahur. Dan dilewatkan sahur sampailah menghampiri waktu imsak. Kena rajin lah sikit bangun awal pagi untuk sahur tu. Kat bawah ni ada tips2 yang korang boleh cuba ya.

  1. Mengambil makanan TINGGI SERAT semasa sahur. Makanan tinggi serat ni membantu kita kenyang lebih lama. Contoh makanan tinggi serat ialah whole grain(roti/pasta), beras perang, kekacang, oatmel, berries, epal hijau.
  2. Protein. Ini merupakan sumber wajib untuk diambil ketika sahur. Protein ni membekalkan tenaga untuk kita. Contoh sumber protein ialah telur, daging, soya, ikan dan banyak lagi. Tapi perlu diingat untuk diambil pada kadar yang berlebihan.
  3. Lemak Baik. Sumber lemak baik ini terdiri dari avocado, kekacang, mentega kacang, buah zaitun & minyak zaitun. Lemak baik ini membantu kita untuk kenyang lebih lama. Elakkan makanan yang bergoreng ketika sahur.
  4. Buah-buahan dan Sayuran. Sebaiknya mulakan sahur anda dengan buah diikuti makanan2 yang lain berserta sayur.
  5. Air. Pastikan anda mengambil sekurang-kurangnya 2 geas air ketika sahur.

Yang paling penting Hafiz nasihatkan korang bersederhana ketika sahur. Jangan berlebihan. Kalau ada masa 30 minit sebelum berbuka boleh lah bersenam sedikit untuk membuatkan anda kekal aktif.

Senarai Buffet Ramadan 2018

Buffet Ramadhan! Semakin hari semakin ramai yang mendapat kesedaran untuk tidak membazir di Bulan Ramadan ni. Cuma kadang2 kita memilih untuk berbuka diluar atau hotel pilihan atas dasar untuk bersama dengan rakan-rakan. Disini Hafiz senaraikan hotel, harga dan contact no untuk korang buat tempahan.

  1. Concorde KL : RM148nett : +603-21442200
  2. Mandarin Oriental Hotel KL : RM188 : +603-21798881
  3. Royal Chulan  Bukit Bintang Hotel : RM98nett : +603-21479898
  4. Hotel Istana KL : RM155nett : +603-21419988
  5. Sime Darby Conv Ctr : RM99 : +603-20893799
  6. Seri Pacific Hotel KL : RM98 : +603-40494351
  7. Coffee House, Sunway Putra KL : RM128 : +603-40409888
  8. KL Tower : RM128 : +603-20205444
  9. Paya Serai Hilton PJ : RM189 : +603-79559122
  10. Aloft KL Sentral : RM138nett : +603-27231188
  11. Vasco’s Hilton KL : RM188nett : +603-22642264

Ni sebahagian yang Hafiz ada info. Nanti kalau ada lagi Hafiz update korang ya.

 

Nasi Lemak Terbaik di Kuala Lumpur

Nasi Lemak! Sapa yang tak suka nasi lemak kan. ada yg suka rasa santan banyak, ada yang suka kurang lemak. Selera masing-masing tak sama kan. Posting kali ni Hafiz nak kongsi pendapat peribadi Hafiz tentang nasi lemak paling best di KL. Segala pendapat yang Hafiz kongsi dalam ni adalah pendapat peribadi. So kalau korang ada pendapat nak share jugak, jangan malu2 tinggalkan di ruang komen di bawah ya…

  1. Restoran Village Park : Restoran ni terletak di no 5, Jalan SS 21/31, Damansara Utama. Waze kan je untuk ke lokasi ni ok. Rasa sambal dan ayam goreng ni memanglah sangat terbaik. Rendang kat sini pun sedap. Korang boleh jugak cuba lontong VP ni… Sedap jugak… cuma kalau pergi ke Village Park ni kena banyak bersabar sikit sebab nak kena tunggu tempat kosong ya.thumb_600
  2. Nasi Lemak Wanjo, Kg Baru KL : Hafiz suka sambal sotong disini. Sambal dia menepati cita rasa saya. Nasi lemak pilihan jika Hafiz ke Kg Baru.Nasi_Lemak_Wanjo_Big.jpg
  3. Nasi Lemak Tanglin : Kedai ni terletak di Kompleks Makan Tanglin. Senang je nak cariNi pun favorite saya jugak. Ada satu masa tu dulu tiap2 minggu lepas run kat Lake Garden, Hafiz akan singgah breakfast disini. Seperti kedai2 nasi lemak lain, korang memang kena beratur untuk makan disini.
  4. Nasi Lemak Rindu Pantai Dalam : Lepas cuba mesti terindu nak makan lagi. Secara jujur saya memang suka nasi lemak yg dibungkus kecil2 ni. Walaupun tak cukup sebungkus tapi mcm kurang rasa bersalah sbb tak nampak sangat makan banyak…heheh nasi lemak rindu ni buka dar petang sampai lewat tgh malam.
  5. Nasi Lemak Pak Nasser Air Asia : he he he Sorry yang ni memang kena masuk list sebab bila naik Air Asia, tak sah kalau tak order nasi lemak ni. Terbaik. Pak-Nassers-Nasi-Lemak.-Image-from-airasia.com_

Apa apa pun macam Hafiz cakap dari awal, ni semua hanyalah pilihan peribadi. Selera tak sama. Kalau korang ada tambahan, boleh lah share dibawah. Nanti saya nak cuba jugak. Tunggu next posting ya.

Tips Makanan Halal di Bangkok

Bangkok. Semakin hari menjadi destinasi paling popular dikalangan orang Malaysia. Jadi Hafiz ingin berkongsi tips mencari makanan halal di Bangkok dalam posting kali ni.

Hafiz rasa tak perlulah diperincikan definasi makanan halal itu sebab Hafiz yakin korang diluar sana lebih ‘expert’ bab halal ni kan. Rasanya tak lah susah nak dapatkan makanan yang Halal di Bangkok sekarang. Setelah beberapa kali ke Bangkok, ramai yang tanya pasal makanan halal ni. So untuk posting ni Hafiz akan senaraikan tempat yang sesuai korang pergi ok.

Chatuchak Market 

Ni antara destinasi wajib kalau orang ke Bangkok. Memang best shopping disini. Dah penat shopping tu boleh terus g makan kat situ jer. Cari Clock Tower. Di sekitar situ terdapat kedai-kedai yang menjual makanan halal. Yang paling famous ialah Saman Islam. Harga makanan yang dijual disitu bermula dari 50baht. Chatuchak ni dibuka Sabtu – Ahad sahaja.

chatuchak
Clock Tower yang terdapat di Chatuchak Market

Yana Restaurant, MBK Shopping Centre

Untuk sampai kesini, korang perlu menaiki BTS Skytrain dan turun di station National Stadium. Terus ke tingkat 5. Cari ‘international food court’. Korang boleh dapat pelbagai pilihan makanan halal disitu. Berdepan dengan food court ni korang akan nampak Yana Restaurant. Antara pilihan saya jika kesini kerana rasa dia lagi sedap dari makanan di food court tu..hehehe harga makanan disini bermula dari 100Baht ke atas. Agak mahal, tapi makanan disini dijamin halal & rasa pun sedap.

Sara Restaurant, Nuovo City Hotel

Restaurant ni terletak di Nuovo City Hotel. Hotel ni terletak di Samsen Soi 2, Khaosan Road. Satu-satunya hotel yang patuh syariah di tgh Bangkok ni. Anda boleh makan tanpa was was disini. Staf2 dia pun majoriti muslim. Hafiz tak pernah stay kat hotel ni tapi setiap kali ke Bangkok mesti ke Sara Restaurant ni. Padthai & Tomyam dia memang terbaik. Harga lebih kurang macam di Yana Restaurant juga. Sejak ada GRAB ni, tak susah pun nak ke lokasi ni. Anda cuma perlu letakkan nama Nuovo City Hotel tu je.

cof
Pad Thai
cof
Tom yam
cof
tak igt apa nama menu ni..hehhe

EaThai Food Court, Central Embassy

Seperti food court yang lain di Bangkok, memang susah nak cari makanan yang halal. Tapi di sini korang boleh jumpa satu stall yang sediakan makanan halal. Suasana food court ni pun sangat bersih dan tak terlalu ramai. Harga pun lebih kurang macam Yana & Sara Restaurant.

sdrcof

Ratchada Train Market, Bangkok

Ni satu lagi tempat korang boleh dapatkan makanan street food yang halal. Biasanya penjual muslim ni akan letak logo Halal kt kedai dia dan kebykkan dari peniaga muslimah ni bertudung. Ada macam2 yang boleh korang cuba. Harga bermula dari serendah 10baht. Untuk ke sini, korang kena naik MRT, turun di stesen National Cultural Centre. Market ni terletak di belakang Esplanade Shopping Mall.

cof
Seafood Tom Yum Noodle, 100Baht
sdr
Satay Ayam Thai style ni, 10Baht
sdr
Thai Dessert

sdr

Sebenarnya kat Bangkok ni dah banyak street food yang halal. Tak susah. Cuma kena mencari sikit lah. Oklah sampai sini dulu perkongsian Hafiz. Nanti ada masa Hafiz tambah lagi info2 yang berkaitan ya.

 

6 Tempat Makan Best di Penang

Orang kata kalau nak tau makan apa yang best kat satu tempat tu kena tanya local kan. Memandangkan Hafiz ni memang anak jati Penang, so rasa layak lah jugak nak share serba sedikit apa yang best nak makan kat Penang ni. Tapi lain orang lain citarasa dia cuma tujuan Hafiz share ni dapat lah bagi korang sedikit gambaran apa yang boleh korang cuba kalau ke Penang ok.

Ramai orang selalu tanya apa yang best. Nak makan apa. Ok Hafiz nak share 6 yang terbaik.

  1. Nasi Kandar Pokok Ceri : Ni antara yang saya paling suka lah. Terletak di jalan Air Itam. Gerai ni terletak di kawasan perkarangan masjid Datuk Keramat. Kuah dia memang terbaik. Kalau nak makan nasi tomato, boleh pergi hari Jumaat, Sabtu & Ahad. Pun terbaik jugak.IMG_20180111_103709.jpg
  2. Astaka Taman Tun Sardon : Temat breakfast paling best kat Penang. Korang boleh letak tepi lah bfast kat hotel tu… breakfast kat sini 10 kali lagi sedap. he he he Astaka ni dah ada dari zaman Hafiz sekolah dulu. Biasanya arwah bapak akan belikan weekend breakfast kitaorg kat sini. Antara menu yang special kat sini ialah Nasi Lemuni, Nasi Kacang(warna kuning), Serabai, Tosei dan banyak lagi…(meleleh air liur sambil type ni..heheh)
  3. Nasi Kandar Kampung Melayu : Beroperasi dari 7 pagi sampailah tengahari di Blok A Flat Kampung Melayu, Air Itam. Kuah ikan & daging ni memang terbaik. Aunthentic.
  4. Roti Canai Argyll Road : Restoran ni dah dibuka dari tahun 1955. Kat sini orang akan makan roti canai double letak daging. Kuah banjir. Terbaik. Nasi kandar dia pun sedap tapi cepat abis lah.
  5. Mee Sotong Hameed Pata : Mee ni memang lain dari yang lain. Mee ni nampak macam mee goreng mamak yang lain, cuma keistimewaan dia tu bila di gaul dengan sambal sotong dia tu. Memang melelah lah air liur korang kan. Sedap! Pedas yang tak boleh stop makan..hehe
  6. Kedai Kopi Bee Hwa :  Selepas dah cuba segala yang pedas-pedas & berempah tu, apa kata korang cuba chinese street food lak. oh ya sini la satu2nya kedai yang ‘pork free’. Memang terkenal dikalangan orang melayu Penang. Lokasi dia berdepan dengan Ibu Pejabat Polis Kontigen Pulau (IPK Pulau Pinang). Kedai Kopi Bee Hwa ni mmg dah terkenal dengan Char Koar Teow dia yang sangat sedap tu. Hokkien Mee & Mee kari dia pun sedap jugak. Untuk pastikan ada tempat duduk, silalah pergi sebelum jam 12 tengahari ya.
bee-hwa-cafe-george-town-penang-exterior-02
Photo Credit to “HungryGoWhere”.

Inilah antara check list setiap kali balik Penang. Nanti in future, Hafiz tambah gambar dalam ni ya. 🙂

20190213_153901_0001

Pengalaman ke Hatyai dengan ETS

Hatyai. Kali ni Hafiz nak share pengalaman Hafiz dan rakan-rakan ke Hatyai. Sapa kata tak boleh travel dengan budget yang kecil. Jom baca perjalanan Hafiz ke sana.

IMG-20171007-WA0001 (1)

Hatyai ni merupakan antara destinasi pilihan orang Malaysia. Kaya dengan kepelbagaian pilihan makanan halal dan murah. Bestkan… Untuk ke Hatyai ni korang boleh pilih nak naik train atau bas. Bas adalah pilihan paling murah dan senang sebab ada banyak bas yg sediakan perkhidmatan terus dari Terminal Bersepadu Selatan ke Hatyai. Tapi disebabkan kawan-kawan Hafiz ni tak pernah naik train/ets so kitaorang decide naik ETS/train.

Tambang ETS dari KL Sentral ke Padang Besar ialah RM79. Hafiz nasihatkan korang beli tiket sebulan lebih awal untuk mengelakkan tiket sold out untuk masa yang anda mahukan. Tiket boleh dibeli di kaunter KTM ataupun di laman web EasyBook.

ETS ni punctual tau. Jadi sila berada ditempat kejadian tepat pada waktunya. Kami bertolak pada jam 11.22pm. Dalam ets ni ada cafe kecil yang terletak di Coach C. Boleh lah nak beli air panas atau makan sekadar alas perut. Perjalanan mengambil masa 5 jam. Kami tiba di Padang Besar sekitar 5 pagi. Jika anda mahu teruskan perjalanan ke Hatyai dengan cepat, ada servis “coach” atau van yang ada disitu. Train ke Hatyai ni cuma ada dua trip sehari. Train pagi yang kami ambil ni jam 9 pagi. Sempatlah subuh dan sarapan di cafe yang ada di Stesen Padang Besar tu. Tiket train ke Hatyai ni cuma 100baht. Memandangkan stesen ni terletak dalam kawasan Malaysia, duit RM pun dia terima.

Kami tinggal di hotel The Red Planet yang harganya lebih kurang RM130 sehari. Hotel ni terletak di pekan Hatyai. Boleh jalan kaki dari stesen Hatyai. Dalam 10 minit jalan kaki. Selesa, bersih dan ruang yang agak luas dalam bilik dengan harga yang dibayar. Hotel ni dulunya Tune Hotel. Very basic unit tapi kami puas hati. Di sekitar hotel ni terdapat beberapa kedai makanan halal. Kebanyakkan orang disini boleh berkomunikasi dalam bahasa Melayu.

Di Hatyai ni attraction dia jauh sikit dari pekan, jadi anda perlu gunakan Tuk Tuk lah untuk bergerak. Harga tuk tuk di sini tak semahal macam di Bangkok.

Kami ke sana 3 hari je. Hafiz listkan tempat-tempat yang kami sempat pergi:

  1. Khlong Hae Floating Market : Ni memang ah wajib pergi sebab makanan kat sini sedap, murah, banyak pilihan dan yang paling penting yang jual atas boat tu semua halal.
  2. Asean Trade Bazar :best jugak. Ada jual baju-baju semua tu. Tapi kitaorg terus pergi food court jer. Serious makanan kat sini pun sedap jugak dan banyak kedai yang halal.
  3. Hatyai Municipal Park
  4. Chang Puak Camp Hat Yai
  5. Night Market Hatyai
  6. Lee Garden Plaza : Terdapat pelbagai  gerai makanan halal di sekitar. Ada satu gerai jual nasi lemak sambal lada hitam. Serious sedap 🙂
IMG-20171010-WA0026
Dalam tuk tuk untuk ke Floating Market
IMG-20171010-WA0027
Floating Market
IMG-20171010-WA0028
Floating Market
IMG-20171010-WA0018
Asean Nigt Bazar
IMG-20171010-WA0014
Hatyai Municipal Park
IMG-20171010-WA0008
Chang Puak Camp

IMG-20171010-WA0019

Kami pergi tempat-tempat yang masuk percuma jer. Cuma makanan yang nak masuk dalam perut tu kenalah bayar ya. Sedikit tips utk ke Khlong Hae Floating Market ianya dibuka dari Jumaat – Ahad. Tambang tuk tu sekitar 200baht.

Dari Hatyai, kami tempah taxi untuk ke Padang Besar sebab semua dah kepenatan. Tambang untuk satu taxi tu dalam 800baht. Oklah untuk 4 orang dan kami semua dah penat berjalan. Untuk ke stesen keretapi Padang Besar, kami perlu melalui imigresen Thai & juga Imigresen Malaysia. Kena berjalan lah sikit.

IMG-20171010-WA0004
Ni lah keadaan di depan imigresen Thai. Kena jalan sikit untuk ke Imigresen Malaysia. Harap bersabar 🙂

Hatyai ni satu destinasi yang simple tapi sangat memuaskan hati. Mungkin sebab enjoy makan makanan yang sedap dengan harga yang murah.

Oklah semua.. nanti Hafiz share lagi ok.

Kalau korang suka posting ni, bolehlah belanja Hafiz minum kopi di link di bawah ni ya. Apa2 pun perkongsian ni dapat bantu memudahkan perjalanan korang ya…. 

20190213_153901_0001

 

Tips Memilih Hostel

685
Code Hostel Edinburgh

Hi korang. Dalam posting ni Hafiz nak share panduan pilih hostel bila travel. Bukan hostel / asrama sekolah tu ya..he he he

Ada pelbagai pendapat mengenai hostel ni. Ada yang pilih hostel sebab budget, boleh tambah kenalan dari serata dunia, kemudahan yang disediakan, lokasi dan macam-macam faktor lain. Sekarang ni dah banyak hostel yang lawa dengan harga berpatutan. Kebiasaannya bagi Hafiz, bila nak pilih hostel ni bergantung kepada keperluan pecutian tersebut. Jadi kali ni Hafiz nak share serba sikit tips dan pengalaman nak pilih hostel.

Lokasi

Ini merupakan antara perkara paling utama dalam membuat pemilihan tempat tinggal ketika bercuti. Jika anda tersilap membuat pilihan, anda mungkin perlu mengeluarkan lebih belanja untuk digunakan untuk pengankutan. Jadi buatlah pilihan dengan tepat. Kebiasaanya Hafiz akan memilih lokasi yang dekat dengan kemudahan pengankutan awam dan tidak terlalu jauh dengan pusat bandar.

387

Harga

“Cheaper is not always better”. Kebiasaan hostel yang terlalu murah ni keadaan bilik dan tandas agak kotor, tempat tidur yang tidak selesa dan banyak lagi. Hafiz pernah terkena di London. disebabkan tertarik dengan harga £10 tanpa berfikir panjang, Hafiz pun book lah. nasib baik solo trip masa tu Hafiz buat impromptu booking. So book satu malam je. Situasi di bilik tu sangat memeranjatkan. Bayangkan katil 3 tingkat. ya 3 tingkat. Bilik yang agak sempit dan ada satu tingkap kecil. Tapi kalau ada memang tidak kisah dan mempunyai budget yang agak terhad mungkin boleh cuba. 🙂

 

Review

Ambil sedikit masa anda untuk membaca komen atau review dari pengguna lain berkenaan hostel tersebut sebelum anda membuat keputusan membuat tempahan.

2616
View dari balcony 5footway Inn, Boat Quay Singapore

Free Internet

Sangat penting jika anda bercadang untuk berjimat dan tidak bercadang untuk membeli sim kad tempatan. Tidak dapat dinafikan kepentingan internet untuk solo traveler. Hotel, flight dan bas juga boleh di tempah secara talian.  Saya biasa gunakan waktu sebelum tidur untuk membuat perancangan keesokan harinya, Disinilah ‘high speed internet’ menjadi sangat penting dalam memastikan anda dapat membuat perancangan yang cepat dan mudah.

Lockers

Hostel yang baik juga biasanya menyediakan lockers untuk kemudahan anda menyimpan barangan berharga anda. Ada hostel yang pernah Hafiz pergi yang ada lockers sebesar luggage beg.. memang best 🙂

329
Dorm di Astor Queensway Hostel, London

Knowledgeable Staff

Ini merupakan antara kriteria yang agak penting bagi solo traveler. Bila kita travel seorang ke tempat asing, banyak persoalan yang akan timbul. Nak makan kat mana, nak pergi mana, nak buat apa…. maka disinilah mereka dapat membantu. kadang-kadang ada benda yang encik google tak boleh bantu… iaitu ‘human touch’.

Buat Tempahan

Yang paling penting ialah jangan lupa buat tempahan. Jangan terlalu stress dalam membuat pilihan. Just enjoy the journey.

802

Selamat bercuti!

Tips untuk Solo Traveller

388

Pernah tak korang terfikir nak pergi somewhere? Nak buat sesuatu tanpa rasa perlu menjaga hati kawan-kawan. Bila travel secara berkumpulan ni, banyak benda yang perlu diambil kira. Memang ada diantara kita yang bernasib baik dikurniakan kawan-kawan yang sekepala. You are damn so lucky! Tapi…. tak salah kalau sesekali kita buat sesuatu di luar kebiasaan atau dengan erti kata lain “out from comfort zone’.

Secara jujur berdasarkan pengalaman Hafiz, memang akan ada cabaran perjalanan secara solo ni. Jadi disini Hafiz akan senaraikan apa persiapan yang korang boleh buat sebagai persediaan untuk perjalanan anda.

Kenalpasti Kelebihan/Kekuatan Diri

Jika anda seorang yang mudah bergaul, pilih lokasi di mana anda yakin untuk berkomunikasi di destinasi pilihan anda itu. Bahasa tempatan juga kebiasaanya mempengaruhi tahap keyakinan kita sepanjang perjalanan itu. Tapi itu bukanlah kemestian. Contohnya bila Hafiz berada di Paris. Memanglah tak tahu cakap French tetapi kita boleh guna common sense atau bahasa isyarat dan mungkin sedikit basic english sebagai panduan.

Andai itu tidak membantu keyakinan anda, lokasi di sekitar asia yang menggunakan bahasa melayu boleh dijadikan sebagai permulaan untuk mengumpul pengalaman.

Just Say NO!

Sudah menjadi kebiasaan kita di Malaysia dididik untuk bersangka baik dengan orang disekeliling kita. Berbeza bila ada bergerak secara solo. Tanpa anda sedari, ada mata yang melihat anda dari sudut berbeza. Terdapat banyak unsur-unsur ‘scam’ atau jenayah disekeliling lokasi percutian anda itu. Tips paling mudah untuk kenal pasti scam ni ialah bila ada individu yang tak dikenali menawarkan sesuatu atau berbuat baik secara berlebihan. Itulah permulaan kepada scam. Just say NO, Thank You dan teruskan perjalanan anda. Jangan biarkan diri anda terperangkap di situ. Walaupun yang datang tu seperti bayangan jodoh didalam mimpi anda, tetapi kembali lah ke alam realiti ok!he he he

Jangan Takut Untuk Bersendirian

Apa yang paling penting sebelum memulakan perjalan solo ni ialah kesediaan kita untuk bersendiri. Dont be afraid to be alone! Berjalan solo ni banyak mengajar Hafiz untuk bergaul dengan lebih ramai orang. Anda boleh mulakan perbualan dengan senyuman, Gunakan gerak hati dan sebolehnya biarlah perbualan itu dilakukan ditempat terbuka untuk mengelakkan sebarang masalah.

Pilihan Tempat Tinggal

Bergantung kepada budget percutian anda, terdapat pelbagai medium atau platform yang boleh digunakan. Disini Hafiz kongsikan sikit pengalaman menggunakan beberapa platform dan jenis penginapan yang boleh anda pilih.

  • Booking.com : Platform yang mudah. Terdapat pilihan hotel/hostel yang memberikan anda ruang untuk membuat tempahan tanpa menggunakan kad dan bayaran boleh dibuat bila ‘check in’.
  • AirBnB : Pilihan yang pelbagai. Anda boleh pilih pelbagai jenis tempat tinggal yang terdiri dari banglo, apartment dan banyak lagi mengikut kemampuan anda. Tapi secara jujur, sebelum anda membuat tempahan di sini, bacalah terlebih dahulu ‘review’ yang telah ditinggalkan oleh tetamu lain untuk mengelakkan salah faham berkenaan tempahan anda itu nanti. Konsep asal airbnb ni lebih kepada ‘homestay’ dan mungkin hari ini ia agak terlalu ‘commercial’ sebab dah ramai sangat yang berminat dengan konsep perniagaan seperti ini.
  • Couchsurfing.com : Konsep Couchsurfing(CS) ni sangat menarik. Sebab anda boleh tinggal secara percuma. Sebagai permulaan, anda perlu mendaftar masuk dan lengkapkan butir maklumat peribadi di dalam CS. Kebiasaannya ‘host’ ingin tahu serba sedikit maklumat anda sebelum menerima kedatangan anda. Dalam posting akan datang, Hafiz akan kongsi pengalaman menggunakan CS ni.
  • Hostel.com : Seperti juga Booking.com, Hostel.com adalah platform carian hostel/asrama mengikut keinginan anda.
361
With one of the crew at Astor Queensway Hostel. Totally recommend this Hostel if u are in London. Hafiz akan share details pasal hostel ni in future.

Instagram

Social media seperti Instagram boleh digunakan sebagai galeri atau travelog anda. Bagi Hafiz, SNAP & SHARE adalah kemestian didalam setiap perjalanan. Ambil peluang untuk ambil gambar yang menarik untuk tatapan & kenangan di masa depan. Cuma jangan lah terlalu banyak selfie sehingga terlupa untuk menikmati keindahan keadaan sekeliling anda.

Berhati-hati

Yang paling penting utamakan keselamatan anda. Sentiasa berhati-hati dengan persekitaran anda. Berhati-hati dengan sebarang cubaan peniouan disekeliling anda. Jaga barang-barang peribadi anda seperti HP, wallet, passport….

Itu saja buat masa ni. Apa-apa pun enjoy your trip & be safe ok!

056

 

Solo Traveler & Cara Dapat Tiket Murah

092

Kenapa solo? Selamat tak? Seronok tak? Berikut merupakan persoalan yang sering dipersoalkan setiap kali Hafiz cakap pergi sorang. Jawapan yang paling simple nak bagi ialah, BEST! Kat sini Hafiz akan explain kat korang serba sedikit pengalaman perjalanan solo Hafiz ok.

IMG_2521(1)

Perjalanan secara solo ni memang tidaklah semudah secara berkumpulan.. Suka atau tidak, perancangan adalah perkara wajib sebelum bermula perjalanan. Banyak benda yang perlu dipelajari sebelum kita sampai ke destinasi. Banyak rujukan dan bacaan tentang destinasi yang kita nak tuju. Dalam erti kata lain, ‘maps’ negara tu kena ada dalam otak. Sebab apa? Sebab dari situ kita boleh rancang apa yang nak dibuat. Tapi tak payah lah stress hafal maps macam nak exam geografi tu.

Bermula pada sekitar bulan May 2015, Hafiz dah mula buat perancangan untuk percutian hujung tahun. Masa tu dalam fikiran Hafiz cuma mahu ke satu destinasi yang luar dari Asia.. So masa tu boleh kata tiap-tiap minggu Hafiz akan buka skyscanner @ http://www.expedia.com. Cuba-cuba nasib mana negara yang ada tiket murah. budget masa tu ialah RM2000 ke bawah sahaja.

IMG_2638(1)

Sasaran awal tu ialah Australia. Memandangkan dah pernah sampai Sydney sebelum ni secara solo, rasanya macam nak buat ‘train ride’ dari Darwin – Sydney atau Perth – Sydney. Tetapi harga tiket masa tu macam tak berapa nak memberansangkan. So sabar jer lah sambil-sambil tengok destinasi lain. Sesekali cuba nasib untuk Paris atau London.. Nak dipendekkan cerita, akhirnya ternampak lah satu deal yang sangat best dalam Expedia. KL – Paris. Cer teka berapa? he he he hanya RM1,800 untuk KL – Paris & Paris – KL. Berkali-kali jugak Hafiz tengok harga masa tu dan pada awalnya aga kurang yakin dengan credibility Expedia. Tapi lepas dah balik ni, mmg Hafiz recommend kalau nak travel mana-mana tu boleh try cek dalam Expedia . Untuk dptkan tiket murah ni, Hafiz sarankan korang rajin-rajinlah buat homework cari tiket.

Selamat mencari tiket ya dan terima kasih membaca posting Hafiz kali ni. Dalam posting akan datang, Hafiz akan share panduan/tips solo traveler.

IMG_2619(1)