Tips Untuk Cuti Budget

Setiap kali kita tengok posting percutian rakan-rakan kita di FB mesti kita terdetik macamanalah diorang ni kumpul duit pergi sana sini. Betul tak? Yang penting kita perlu sentiasa ada persepsi bahawa bercuti adalah satu permbaziran. Bercuti ni adalah satu pelaburan jangka panjang.

008

Hafiz ada beberapa tips yang korang pertimbangkan untuk pergi bercuti. Percutian budget bukanlah bererti semuanya murah. Yang penting korang perlu tahu beberapa tips ni untuk korang pergi bercuti. Jom kita tengok apa yang boleh korang explore:

‘Play tourist’ / ‘Staycation’

Paling mudah. Tiada pasport atau flight ticket diperlukan. Apa yang korang perlukan ialah sedikit wang untuk makan untuk korang belanjakan sepanjang perjalanan. Secara amnya play toursit ni di lakukan di kawasan tempat tinggal kita. Sebagai contoh, bagi mereka yang tinggal di Kuala Lumpur. Pernah tak korang tahu bahawa dekat KL Tower ni ada Canopy Walk yang boleh di kunjungi secara PERCUMA? Dari KL Tower, korang boleh jalan2 di kawasan sekitar. Seperti Petaling Street, Central Market dan banyak lagi.

Senangkan? Jadi dimana & apa saja keadaan kewangan korang, percutian bukanlah sesuatu yang mustahil.

IMG_2632
Dari balcony airBnB dekat Paris.

Tips : Check in Hotel / Hostel / AirBnb atau apa saja pilihan mengikut budget korang. Ni part yang paling penting untuk play tourist/staycation ni. Kadang2 kita perlu berada di luar comfort zone dan buat sesuatu yang luin dari rutin harian.

Cuti-cuti Malaysia

Di Malaysia ni kita ada banyak destinasi yang menarik yang kita selalu terlepas pandang. Kita ada pulau yang cantik, bandar baru & lama yang cantik, destinasi makanan yang best, taman negara yang hebat dan banyak lagi.  Sebagai contoh, kita ada KLCC, Gunung Kinabalu, Melaka, Pulau Pinang dan banyak lagi.

Semua destinasi ni kita boleh lawati tanpa mengeluarkan kos yang tinggi. Tourism Malaysia ada senaraikan tempat-tempat yang korang boleh pergi.

Cuti-cuti Sekitar Asia

Kebanyakkan dari kita sedar setiap kali kita buat keputusan untuk bercuti, perkara yang paling dirisaukan ialah kos. Dari segi penginapan, tiket, perbelanjaan dan banyak lagi. Terutamanya bila melibatkan nilai matawang sesebuah negara. Matawang negara jiran seperti Thailand & Indonesia masih berada di tahap yang hampir sama dengan Ringgit Malaysia(dari segi nilai). Jadi untuk bercuti di kedua negara ini masih boleh dilakukan sekurang-kurangnya setahun sekali.

Tempahan Awal Atau ‘Last Minute’

Harga tiket penerbangan & hotel adalah sesuatu yang sukar untuk dijangka. Korang boleh buat tempahan awal atau last minute. Hafiz pernah dapat flight tiket KL – Paris – KL dengan hanya RM1700. Semua ni tak mustahil cuma korang kena rajin lah buat homework. Kadang-kadang tiket last minute ni pun murah. Hotel pun macam tu jugak.

Tips : Kena rajin buat semakan harga sebelum membuat tempahan…

Tempat-tempat Percuma

Satu lagi yang boleh korang buat untuk berjimat ialah pergi ke tempat-tempat yang percuma. Korang boleh google “free attraction around the city”.  Setiap negara mesti ada banyak lokasi2 menarik yang percuma untuk dilawati.

242
British Museum. Tiada bayaran dikenakan.

 

 

Apa pun yang paling penting ialah rancang perjalanan anda sebaiknya mengikut budget korang ok. Paling penting kena ingat bahawa budget trip tak semestinya korang kena jadi kedekut ok.he he he

 

Makanan Halal di Singapore

Dalam posting sebelun ni, Hafiz dah janjikan nak share lokasi makanan halal yang sedap & murah. Sebenarnya tak susah untuk korang dapatkan makanan yang murah dan sedap ni. Seperti kita sedia maklum, kat Singapura ni pun ramai orang melayu yang beragama Islam. Jadi untuk mencari makanan halal bukanlah satu masalah besar. Untuk lebih menjimatkan perjalanan food hunting ni, korang boleh lah beli Singapore Tourist Pass(STP) tu. Semua kedai makanan halal yang Hafiz senaraikan ni terletak dekat dengan stesen MRT.

Seah Im Food Centre

Secara peribadi, ni food court pilihan Hafiz untuk trip kali ni. Harga makanan & minuman disini bermula serendah S$1. Food court ni simple tapi ada pelbagai pilihan makanan halal. Dari mee rebus, mee goreng, pad thai, murtabak, nasi beriani dan banyak lagi lah.


sdr

Setibanya korang di stesen MRT Harbour Front, cari pintu A(Exit A). Jalan lebih kurang 3 minit dan anda akan tiba di Seah Im Food Centre ni. Senang je.

Restoran Encik Tan, Vivo City 

Encik Tan merupakan rangkaian terbesar makanan Halal yang berkonsepkan street food di Singapura. Terdapat pelbagai menu halal chinese food disini. Mendapat sijil HALAL dari Majlis Ugama Islam Singapura(MUIS). Pilihan seperti, wantan mee, nasi ayam & banyak lagi dengan harga dalam lingkungan S$3 – S$10. Encik Tan juga menyediakan tempat yang selesa & didalam Vivocity Mall.

cof
Sepinggan penuh ni S$5.

Restoran Encik Tan ni terletak betul2 dihadapan stesen MRT Harbour Front. Jadi bila anda keluar stesen nak masuk ke Vivocity, memang akan nampak. Sangatlah senang nak cari.

Golden Mile Food Centre, Beach Road

Satu lagi food court yang korang kena cari di Singapura ni ialah Golden Mile Food Centre. Seperti di Seah Im Food Centre, pelbagai juadah makanan Halal korang boleh dapat kat sini. Bahagian makanan Halal ni terletak kat bahagian bawah food court ni.

Hafiz tak sempat nk cuba pelbagai hidangan sebab kunjungan kali ni masa yang agak terhad. InsyaAllah next visit kita cuba yang lain pulak. Stesen MRT terdekat ialah Nicoll Highway MRT.

Sekian dulu perkongsian kali ni. Kalau korang ada suggestion, boleh komen kat bawah. InsyaAllah nnt hafiz cuba.

 

Kelebihan Singapore Tourist Pass

Posting kali ni jom kita kenali apa itu Singapore Tourist Pass(STP). Sejak ia diperkenalkan beberapa tahun lepas, Hafiz rasakan STP ni sangat2lah berbaloi untuk dibeli. STP ni boleh digunakan untuk menaiki semua bas2 awam, MRT & LRT di Singapura. Penggunaan tanpa had(unlimited). Best kan?

singapore-tourist-pass
Deposit S$10 untuk setiap kad.

Jadi untuk trip korang ke Singapore nanti bolehlah beli STP ni ya. STP ni boleh dibeli di kaunter Transit Link. Kaunter Transit Link ni kebiasaanya terletak di stesen MRT. Dan jangan lupa untuk pulangkan kad anda bila dah nak balik Malaysia.. Nanti dapat balik deposit S$10 korang tu…

Itu saja untuk posting kali ni. 🙂

 

Bas Dari JB Sentral Ke Singapura

Pernah tak korang plan nak ke Singapura dengan menaiki bas? Kali ni Hafiz nak share cara untuk ke Singapura dan JB Sentral/JB CIQ dengan menaiki bas.

Baru2 ni Hafiz ada urusan di Johor Bahru. Seperti biasa bila kena ke JB dan kebetulan dah nak weekend, Hafiz decide untuk terus ke Singapore sebab dah lama tak ke sana.

cof
Ni lah traffic weekend kebiasaanya. Dont worry.. tak lama mana pun…

Sebenarnya tak susah pun untuk ke Singapura dengan menaiki bas. First, bila dah sampai kat JB Sentral, cari arah untuk ke CIQ. Tak susah nak cari sebab banyak sign board dan orang pun ramai yang berjalan ke arah CIQ ni. Bila dah sampai CIQ ni terus jer sampai ke imigresen. Lepas dah settle semua urusan pasport, terus ke stesen bas yang terletak di tingkat bawah.

Bila sampai kat bawah tu, anda akan nampak tempat menunggu untuk bas Causeway Link (CW2). Sila beratur dan naik lah bas ni ya. Tambang ialah RM3.60. Bas ni akan membawa korang melalui tambak Johor. Setibanya di Woodlands, korang kena keluar bersama beg2 korang untuk melalui Imigresen Singapura. Ok bab ni korang kena cepat lah sket sebab nak kena kejar bas yang korang naik tadi. Lepas dah selesai urusan imigresen, macam kat JB jugak. Kena turun tangga untuk ke stesen bas. Cari bas yang korang naik tadi. Andai kata bas tu dah terlepas, beratur jer macam biasa. Nanti tanya dengan uncle(dia akan pakai baju causeway link) yang jaga kat situ untuk naik bas seterusnya. Kebiasaannya diorg lepas je naik tanpa sebarang charge.

cof
Ni lah dia bas Causeway Link tu ya…

Ok sebab saya pilih bas CW2 ni sebab last station di Queen Street. Queen Street ni dekat dengan Stesen MRT Bugis. Selain dari tu ia juga dekat dengan Masjid Sultan. So kalau2 rasa nak terus makan, boleh lah cari direction ke Mesjid Sultan. Disinilah terletaknya Restoran Zam Zam yang famous tu. Banyak kedai2 makan yang halal di sini. Boleh korang makan tanpa was was.hehehe

Senangkan? Kalau ada sebarang pertanyaan bole lah tanya ya.

 

5Footway.inn Boat Quay, Singapura…

Posting kali ni Hafiz nak review pasal 5Footway.inn Boat Quay. Selling point 5Footway.inn Boat Quay ialah location dia yang terbaik. Korang boleh jalan kaki jer untuk ke Esplanade, Marina Bay Sands, Garden By The Bay & Chinatown.

Ok. Sebelum Hafiz cerita lebih details apa yang ada sekitar 5Footway.inn ni, jom kita kenal sikit latar belakang 5Footway.inn. 5Footway.inn ni ada 3 outlet di Singapura ni iaitu 5Footway.inn Boat Quay, 5Footway.inn Chinatown & 5Footway.inn Ann Siang. Tiga outlet ni terletak di kawasan2 yang strategik dan paling penting dekat dengan MRT.

Jom kita kenali 5Footway.inn Boat Quay ni. Disini ada pilihan sama ada ‘private room’ atau ‘dormitories’. Di 5Footway.inn ada ‘terrace’ dengan view Marina Bay Sands & Parliament House. Bolehlah korang rilex2 tengok view Singapura with zero cost..heheh Stesen MRT terdekat ialah Clarke Quay. Bila sampai di Stesen Clarke Quay ni cari exit ‘Boat Quay’. Keluar dari stesen tu, cari susur ke tebing sungai. Untuk memudahkan perjalanan, gunalah google maps untuk mengelakan korang buang masa sesat mencari jalan.

IMG_20180707_152650
Lobby 5Footway.inn Boat Quay
5 footway inn
Bilik ni boleh accomodate hingga 3 orang. Harga lebih kurang RM300/night
cof
view dari terrace kat 5Footway.inn ni. Terbaik tak?
gallery_2_big-2
Common area di 5Footway.inn

Kalau anda seorang solo traveller yang ada budget yang terhad, di 5Footway ni ada pilihan untuk tinggal dalam dorm dengan harga bermula dari RM80/night. Untuk tempahan korang boleh ke 5footwayinn.com

Khas untuk pembaca blog ni, Hafiz nak bagi promo code untuk korang guna. Anda cuma perlu guna code “HM10” dan email ke marketing@5footwayinn.com untuk dapat 10% discount. Promo code ni valid from now til end of January 2019. Jadi cepat2 lah buat tempahan ok?

Hafiz harap dengan serba sedikit perkogsian ni boleh bagi orang idea untuk korang buat pilihan di Singapura ya.

Nantikan Hafiz update untuk pilihan makanan Halal & murah ya.

Jom Ke Singapura!

Singapura. Bila last korang bercuti di Kota Singa ni? Hafiz nak share dengan korang apa yang korang boleh buat di Singapura dengan budget yang terhad. Secara amnya kita tahu matawang S$ ni lebih kurang 3 kali ganda RM. Bererti besarlah peruntukkan percutian tu. betul tak?

Untuk perkongsian July ni, Hafiz pilih Singapura sebagai tema untuk perkongsian. Dari perancangan perbelanjaan, tempat percuma yang korang boleh visit, aktiviti yang mesti buat di Singapura, lokasi makanan halal yang terbaik dengan harga berpatutan dan banyak lah lagi.

Apa keistimewaan Singapura ni? Bergantung kepada minat korang. Macam Hafiz ni memang seorang yang suka kepada reka bentuk/’architecture’ sesebuah bangunan. Jadi Singapura ni adalah destinasi terdekat dari KL untyuk cuci mata. Ramai arkitek berlumba2 buat design yang lawa dan menarik disekitar Singapura ni. Nanti dalam posting yang akan datang Hafiz akan share dengan korang semua.

Satu lagi yang paling warga Singapura boleh dibanggakan ialah kemudahan ‘public transport’ diorang. Memang terbaik. Semuanya Hafiz akan kongsikan secara terperinci dalam posting akan datang ya.