Review W Bangkok

31255904_166912997474808_7662104008319827968_n

Bangkok adalah antara destinasi pilihan Hafiz. Sekurang-kurangnya sekali didalam setahun, Hafiz akan ke Bangkok. Apa istimewanya Bangkok ni? Pastinya pilihan makanan yang pelbagai, syurga membeli belah dan pastinya pelbagai hotel terbaik disekitarnya dengan harga yang sangat kompetetif. Untuk posting kali ni Hafiz nak cerita pengalaman di W Bangkok Hotel.
Untuk tahun 2018, ini merupakan pengalaman Hafiz yang ke 3 di W Bangkok. Seperti hotel-hotel W yang lain(Hafiz pernah berpeluang menginap di W Singapore & W Hongkong), W Bangkok membawa sedikit kelainan dengan memberi sentuhan tradisi Thai dalam rekaan dalamannya. Dari hiasan di lobby sampailah ke bilik tidur, korang akan nampak pengaruh rekaan dari budaya masyarakat Thai.
Pengaruh Thai dalam rekaan dalaman W Bangkok ni boleh dilihat dengan jelas dan dilakukan dengan amat teliti dan sangat baik tanpa menjejaskan elemen urban moden yang selalu dikaitkan dengan konsep W hotel itu sendiri.
Chandelier yang terdapat di lobby W Bangkok
inspirasi dari uncang plastik air…
Jika ini kali pertama anda mendengar nama W hotel ni, W hotel pertama di buka pada tahun 1998 iaitu W New York. Sehingga ke hari ini ada lebih dari 80 buah W hotel di seluruh dunia Dari segi konsep, W cuba membawa huruf W kemana saja di dalam hotel ini. Sebagai contoh kawasan kolam renang di panggil Wet dan concierge/service express pula dipanggil “Whatever Whenever”.
cuba korang tengok sentuhan bantal di atas katil yang membawa unsur seni Muay Thai
Lokasi? W Bangkok terletak di Sathorn. Berdekatan kawasan terkenal seperti Silom. Stesen BTS/Train terdekat ialah Chong Nonsi. 5 minitt jer kalau jalan kaki. Dalam perkongsian akan datang nanti Hafiz akan kongsi apa yang korang boleh dapat di sekitar Sathorn/Silom ni.
Kat Bangkok ni ada terlalu banyak pilihan mengikut budget korang. Dari pilihan hostel sampai lah ke hotel mewah. Biasanya dalam setahun tu kadang-kadang memang Hafiz spend lebih sket untuk reward diri sendiri. Bila dalam mode nak reward diri, mesti nak cari pilihan hotel yang best sket kan. Hafiz rasa kalau di Bangkok ni, W Bangkok adalah antara yang terbaik.
Tiga sebab utama kenapa Hafiz pilih W Bangkok ialah:
1) Lokasi. Pusat bandar & dekat dengan train
2) Harga. Sentiasa menawarkan harga yang kompetitif
3) Servis. Semua staff kat sini well verse english. Senang nak berkomunikasi ­čÖé
Lepas ni kalau korang nak ke Bangkok dan ada budget lebih sikit, bolehlah consider W Bangkok. Memandangkan W Bangkok ni dekat dengan BTS train station, korang bolehlah naik train kalau nak pergi cari makanan Halal di Bangkok.
Next posting Hafiz akan share coffee place yang best sekitar Bangkok ya.
30841811_585165698528202_9205704225026211840_n

Apa itu Louvre?

IMG_2340.JPG

Posting kali ni Hafiz nak share pengalaman ke Louvre Museum di Paris. Muzium ni merupakan muzium terbesar di dunia. ya, terbesar yang boleh anda bayangkan. Dengan keluasan 652,300 kaki persegi dan menempatkan lebih dari 35,000 objek dari zaman pra sejarah hinggalah ke abad ke-19.

IMG_2363

Muzium ini pada asalnya ialah terletaknya didalam kawasan Istana Louvre. Kawasan ini Merupakan kawasan kubu yang di bina pada abad ke-12 oleh Raja Philippe 2. Peninggalan kubu ni masih lagi dapat dilihat di bahagian bawah tanah muzium. Bangunan ini telah diluaskan beberapa kali untuk membentuk Istana Louvre yang ada hari ini.

IMG_2341

Pada 1672, Raja Louis XIV telah memilih Istana Versailles sebagai kediamannya menjadi Lourve sebagai tempat mempamerkan barangan diraja. Sewaktu Revolusi Perancis, Perhimpunan Perlembagaan Kebangsaan telah memutuskan Louvre dijadikan muzium karya agong Perancis. Muzium ini dibuka pada 10 Ogos 1793 dengan mempamerkan 537 lukisan, kebanyakan karyanya dirampas dari gereja dan hak milik diraja. Kesan dari masalah struktur bangunan, muzium ditutup pada 1796 hingga 1801.

Saiz pengumpulan bertambah di bawah pemerintahan Napolean dan dinamakan semula sebagai Musee Napoleon. Selepas kekalahan di Waterloo, kebanyakkan barang yang dirampas tentera Napoleon dipulangkan kepada pemilik asalnya. Pengumpulan dimulakan semula dan bertambah selepas Louis XVII & Charles X.

IMG_2339

Sehingga ke hari ini terdapat pelbagai koleksi dari Purba Mesir, Purba Timur , Purba Greek, Etruscan, Purba Rom, Kesenian Islam, Arca dan banyak lagi.

Setakat ni jer lah perkongsian Hafiz tentang Louvre ni. Kalau nak tahu banyak lagi, silalah pergi ke Louvre ya. Rugi kalau ke Paris tapi tak pergi ke Louvre.

 

 

 

Cara Untuk Ke Henderson Waves

1530955697375Henderson Waves merupakan jambatan untuk laluan pejalan kaki yang tertinggi di Singapura dengan ketinggian mencecah 36 meter di atas Henderson Road. Jambatan ini menghubungkan Mount Faber dan Teluk Belangah Hill Park.  Jambatan ini dibuka kepada umum pada tahun 2018 dan tiada sebarang bayaran dikenakan untuk anda menyeberangi jambatan ini. Sangat terkenal dikalang masyarakat tempatan sebagai salah sebuah lokasi riadah pada waktu petang sambil melihat keindahan kawasan sekitar.

Cara untuk ke Henderson Waves

Memandangkan perjalanan Hafiz ke Singapura kali ni secara solo dan Hafiz dah beli Tourist Pass jadi kenalah guna sampai rasa berbaloi.he he he mengikut bacaan & informasi yang Hafiz dapat sebelum ni, kebanyakkannya agak mengelirukan. Berikut adalah pengalaman Hafiz sendiri yang boleh korang ikut serba sedikit untuk memudahkan perjalanan korang nanti.

Naik MRT menuju ke Stesen MRT Harbour Front. Bila korang keluar dari stesen MRT ni, korang akan memasuki Vivo City. Vivo City ni agak besar jadi tarik nafas dan cuba cari ‘Exit C’ untuk ke kawasan hentian bas yang terletak di luar Vivo City ni. Naik bas 131 atau 145. Kalau tak silap Hafiz tambang bas sekitar $1 – $2. Pastikan korang tak tertido dalam bas. Bila bas masuk ke Henderson Road, turun di hentian yang kedua di Henderson Road. Dari hentian ni korang dah boleh nampak jambatan ni. Sila lintas jalan dan naik tangga untuk ke atas. Bawalah air mineral jika perlu kerana aktiviti ni perlukan sedkit kekuatan fizikal. Tapi berbaloi dengan pemandangan & pengalaman yang korang akan dapat bila ada di atas nanti.

1530955905793

Latar Belakang Henderson Waves

Jambatan ini dinspirasikan ombak dan menggunakan bongkah kayu membentuk seperti ombak. Sangat unik & cantik. Jambatan ini di reka oleh IJP Corporation London dan RSP Architects Planners & Engineers. Dirasmikan oleh Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong dan dirasmikan pada 10 Mei 2008.

1530955694324

Jadi untuk trip anda ke Singapura nanti, jangan lepaskan peluang untuk kesini ok.