Kalau Nak Bahagia, Berkawanlah Dengan Orang yang Berfikiran Positif!

keluarga-muslim
photo credit : ikimfm.my

Kalau Nak Bahagia, Berkawanlah Dengan Orang yang Berfikiran Positif…! Rasanya korang tahu tak  nak bezakan orang yang negatif dan yang positif dalam kehidupan harian? Biasanya yang negatif ini tak ada ribut dan angin tetiba ‘muncul’ konon nak menyelamatkan lah. Tetapi tanpa disedari dia sebar aura negatif dengan main kata -kata sinis untuk menjatuhkan emosi orang lain. Jom semak sikap negatif lain yang mungkin wujud dalam orang sekeliling kita atau mungkin ada dalam diri kita, yang mungkin boleh jugak kita memperbaiki diri sendiri. Berikut adalah sedikit perkongsian dari  Doktor Zubaidi Hj Ahmad.

1. Manipulator

master-manipulator-640x447-1

Selalu merendah-rendahkan orang lain dan menganggap dirinya orang yang paling kaya, hensem, pandai, bahagia dan sebaginya. Orang lain tidak berhak mendapat semua itu kecuali dia. Dia akan menggunakan kelemahan orang lain agar sentiasa dipandang tinggi.

2. Gossiper/ Mak cik bawang

main-4-696x343.jpg

Suka bercakap tentang orang. Dia akan bercakap perkara yang betul (mengumpat) tetapi dari sisi negatif, atau bercakap perkara yang dusta (menfitnah). Hatinya rasa puas bila orang sekeliling memandang buruk dan rendah pada orang yang benci.

3. Blammer

Sering menyalahkan orang lain terutama orang yang dia benci. Dia akan mencari salah walaupun sekecil kuman, dan akan membesarkannya sebesar gunung. Semua orang lain salah kecuali dia.

4. Complainer

Satu lagi ciri negatif iaitu selalu mengadu perkara yang kecil. Suka membandingkan dengan orang atau tempat yang dibanggakan. Orang ini akan compliant sesuatu yang tidak boleh dikawal, seperti hujan lebat, cuaca panas. Bila kita bersama orang negatif seperti ini, kita akan rasa panas, mahu marah saja. Malaikat rahmat akan lari jauh. Kita tidak tenang dan bahagia. Paling bahaya kalau perangai dia masuk ke dalam diri kita dan kita akan menjadi berperangai sama.

Semoga perkongsian ini mampu membantu kita ke arah yang lebih positif.

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.