Cara Budget Untuk ke Mae Klong Railway Market

IMG_20190701_144739.jpg
Bila keretapi ni dah berhenti, boleh lah korang merasa naik posing kat dalam..heheh

Dari Floating Market tu, kitaorang bergegas ke destinasi berikutnya iaitu Mae Klong Railway Market. Kenapa kena pergi ke Mae Klong ni? Pasar kat Malaysia pun pergi setahun sekali bila nak raya kan.  Sebabnya pasar ni atas landasan keretapi yang masih beroperasi. Jadi bila keretapi nak lalu, diorang pun akan alihkan barang jualan untuk bagi laluan kepada keretapi lalu. Dalam sehari ada 4 perjalanan yang dijadualkan. 8.30 pagi, 11.10pagi, 2.30petang & 5.40petang. Tetapi itu hanya jadual dan akan berubah2 mengikut keadaan.

Ok balik kepada cerita kami pada hari kejadian. Secara jujur Hafiz pun tak pasti macamana nak ke Mae Klong Railway Market ni dari Damnoen Saduak Floating Market ni. Dalam blog2 yang Hafiz cari macam tak ada pun cara DIY secara terperinci. Ikut gerak hati, Hafiz pun bawalah kawan-kawan berjalan menuju ke jalan besar.

IMG_20190701_135254.jpg
korang kena jalan terus melalui pintu gerbang ni dan terus ke jalan besar untuk dapatkan song thew(atau tuk tuk besar)

Lepas dah lintas jalan tu, korang akan nampak deretan rumah kedai. Ada satu kedai runcit kat situ. Kitaorang tunggu kat situ. Sebenarnya masa tunggu tu tak tau rupa bentuk kenderaan yang ditunggu, sama ada van atau song thew tu. Lepas dah tunggu di tengah2 panas tu, muncul lah satu song thew ni. Ada sorang akak kat dalam tu ajak naik. Tak paham sangat apa yang dia cakap cuma dengar perkataan market saja. Kitaorang pun beranikan diri dan naiklah kenderaan yang masa tu tak tau apa namanya..hehehe

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Perjalanan dari Damnoen Saduak ke Mae Klong ni lebih kurang dalam 30 minit. Caj yang dikenakan 20TB seorang. Bila sampai tu, akak yang ajak kitaorang naik tu pun bagitau yang dah sampai. Baik betul akak tu. Lupa nak tanya nama dia..heheh

Masa kitaorang sampai tu, dalam 2 lebih, jalan semua dah tutupu dan orang tengah berlari2 nak dapat kan port masing-masing untuk ambil gambar. Kitaorang bernasib baik sebab dapat sampai on time dan tak perlu nak tunggu train seterusnya..

IMG_20190701_143611.jpg

IMG_20190701_143035.jpg

IMG_20190701_145102.jpg

Pasar ni macam pasar basah yang lain lah. Cuma pengalaman diatas landasan keretapi ni sesuatu yang jarang dapat kita tengok di dunia. Tak hairanlah jumlah pelancong yang semakin hari semakin ramai.

Lepas dah selesai ambil gambar dan jalan-jalan kitaorang pun terus cari stsesen mini van yang terletak lebih kurang 5 minit jalan kaki dari stesen Mae Klong ni.

Naik minivan untuk k balik ke Bangkok dalam 80TB.

Senang je kan cuma kalau korang ada masa yang terhad, Hafiz cadangkan ambil lah pakej yang ambil & boleh antar balik korang kat lobby hotel. Cara DIY yang kitaorang pilih ni memang jimat. Jumlah perbelanjaan kitaorang hari ni tak sampai RM50 pun.

Diharap perkongsian ni boleh membantu memudahkan perjalanan korang bercuti di Bangkok nanti ya.

Cara untuk ke Damnoen Saduak Floating Market dengan bas

Macam Hafiz dah janjikan sebelum ni untuk ceritakan pengalaman perjalanan ke Floating Market & Railway Market. Sebelum tu Hafiz nk ceritakan sikitlah pasal Damnoen Sadoak Floating Market ni. Dulu-dulu orang putih panggil Thailand ni sebagai Venice of The East. Sebabnya sudah pasti sebab kebanyakkan daripada urusan harian orang Thai dulu tertumpu di kawasan perairan. Sehingga ke hari ni di tengah kota Bangkok, korang boleh tengok betapa sibuknya Sungai Chao Phraya ni. Masih menjadi antara pilih penting untuk perhubungan di sekitar Bangkok.

Kalau korang pernah pergi Floating Market kat Hatyai, kat Bangkok ada lagi banyak floating market. Cuma kalau korang nak visit, make sure korang pergi Damnoen Saduak Floating Market. Sebabnya, yang lain tu tak meriah dan tak menarik sangat dan kawasan kecil. Jadi tak dapat korang nak menikmati pengalaman naik boat/sampan ni.

Damnoen Saduak Floating Market ni terletak di Daerah Ratchaburi. Jauh sikit dari bandar Bangkok. Jadi kalau nak ke floating market ni, korang di galakkan keluar awal pagi sikit. Untuk trip kali ni, kawan2 Hafiz pilih untuk travel secara budget. Maksud budget ni ialah tidak menggunakan pakej2 yang di sediakan travel agent. Dalam trip Hafiz yang sebelum ni, Hafiz gunakan travel agen, driver ambil bawah hotel & terus ke floating market ni. Harga pakej tu lebih kurang dalam 1000TB seorang. Jimat masa tapi tak jimat duitlah plak kan.

Untuk perjalanan DIY ni, memang sedikikt mencabar. Kalau korang dapat semua ahli yang sehaluan, Alhamdulillah. Tapi kalau ada sorang yang buat muka, moody dan sewaktu dengannya, banyak2lah bersabar. Bukan senang nak plan DIY trip ke Damnoen Saduak ni. Korang kena plan betul2. Sebab tak banyak maklumat cara-cara untuk ke floating market ni. Kalau ada pun, susah nak bayangkan apa yang ditulis tu sampailah korang rasa sendiri. Sedikit pesanan untuk korang yang nak travel berkumpulan di masa depan, jadilah ahli yang bertimbang rasa. Jangan buat muka moody atau buat perangai. Penat cakap, sakit cakap, lapar cakap. Ok done membebel.hahahha

Pagi kejadian plan nak pergi kul 7pagi. Tapi disebabkan ada ahli “majlis” meroyan dan moody, Hafiz pun delaykan sikit jadi kul 8.30 baru kitaorng keluar dari hotel. Dari Stesen Surasak, kitaorang menuju ke Stesen Victory Monumen(VM). Turun dari stesen VM ni, korang boleh lah jalan menuju ke arah bulatan di mana terletaknya Victory Monument Tersebut. VM ni ala2 macam tugu negara lah. Turun tangga di sebelah kiri dan disitulah terletaknya stesen bas untuk ke Southern Bus Terminal.

IMG-20190701-WA0021.jpg
ni lah dia Victory Monument tu…
IMG-20190701-WA0014.jpg
ni pulak bas 515 tu…
IMG-20190701-WA0012.jpeg
dalam bas 515 tu. oklah ada aircond.. orang pun tak ramai…
IMG_20190701_100955.jpg
ni lah dia Southern Bus Terminal

Ok masa kat sini agak mengelirukan. Tengok betul2 dan cari bas 515. Dah jumpa bas 515 tu naiklah.. nanti kat dalam bas tu cakap dengan konductor bas tu korang nak pergi Southern Bus Terminal. Murah jer tambang. 19TB jer. Walaupun tiket murah, tetap ada aircond tau. kira selesalah jugak. Orang pun  tak ramai. Perjalanan lebih kurang dalam 30 minit. Nanti dah sampai, konductor bas tu akan bagitau. korang pun boleh lah jugak2 tengok2 sepanjang perjalanan supaya tak terlajak pergi ke tah mana-mana kan.

IMG_20190701_102001.jpg
Ni kaunter tiket bas di aras 2. korang kena cari bahagian van. bukan bas…

Southern Bus Terminal ni besar macam ala2 Terminal Bersepadu Selatan kat KL lah. Kalau korang nak cepat, tak payah lah masuk dalam naik ke bahagian atas sebab kat atas tu untuk bas sahaja. Untuk ke Damnoen Saduak Floating Market ni, kena naik van. Kaunter van ni terletak di bahagian kiri dari pintu masuk utama Southern Bus Terminal ni. Dah jumpa kaunter, kitaorg pun beli tiket. 80TB je. Lepas tunggu dalam beberapa minit, kitaorang pun naiklah van dan perjalanan dimulakan.

Masa ni ahli2 jemaah yang lain terus start tido. Sedap diorang tido..hahaha Sepanjang perjalanan ni bolehlah korang tengok kawasan pembuatan garam dari air tasik. Nama kawasan ni Smuthsong Kram Salt Field. Luaslah jugak kawasan dia. Dalam perjalanan ni, van biasanya akan lalu di Amphawa Floating Market. Jangan turun kat sini. Sila tunggu sampai Damnoen Saduak Floating Market ok.

IMG_20190701_123410.jpg
ni lah kedai yang letak 1000TB tu. pekarja dia pun sombong..
IMG_20190701_123406.jpg
keluar dari kedai yang mahal tdi, korang kena jalan kearah kiri. part ni korang kena tengok keadaan persekitaran masa ni.

Van ni akan berhentikan korang kat satu tempat boat ni. Harga dia mahal namati. Jadi kalau korang jenis level2 jimat macam kitoarg, sila cepat2 keluar dari situ. Sepanjag perjalanan ni korang akan nampak ramai akak2 yang beratur nak jual pakej masing2. Harga diorang ni berubah2. Diorang akan buka dengan harga 1000TB. Pandai2 lah korang letak harga korang lak. Ada yang perna dapat sampai 350TB. Kitaorang dah malas nak jalan jauh, jadi bila ada sorang akak ni offer 600TB kitaorang terus setuju dan masuk. Perjalanan boat ni lbh kurang dalam 1 jam.

IMG_20190701_130430.jpg
Nasi goreng 200TB. sama macam harga dalam hotel.heheh

IMG_20190701_125118.jpg

Naik ja boat tu, perut terus lapar. Kalau korang nasi baik, korang akan terserempak dengan satu kedai jual makanan halal. Makanan sedap cuma harga mahal. Kitaorang order nasi goreng tom yam & pad thai. 1 hidangan 200TB. Harga macam makan kat hotel weh..aahaha nasib baik sedap… Masa kitorg sampai tu dah dekat 12 lebih. Banyak kedai dah tutup. Waktu paling meriah kat Floating market ni biasanya antara 9pagi ke 12 tghari. Masa atas boat tu kalau korang nampak prang menjual tu, tengok2 jer lah ya. Sebab biasanya harga barang kat Floating Market ni memang melampau sikit…hehhe

Lepas dah abis pusing2 selama sejam, kitorang pun bergegas untuk ke destinasi berikutnya iaitu Maeklong Railway Market.

Nanti posting berikutnya Hafiz akan kongsi secara details nak kesana dari floating market ni.

 

Review for Warm Window Silom

IMG_20190702_074251.jpg

First of all, i must say this is one of the best hostel you can find in Silom. Ive been to many hostel & hotel in Bangkok, Warm Window Silom exceed my expectations.

Let me share with you some backgrounds of this hostel. In the past, Silom is the center of trading amongst Thai and European merchants through Chaophraya river. Thais became closer friends with foreigners, while the building architectures on this road have been a blend of Thai and Colonial style harmoniously since then.

Although Silom Road became the financial centre of the capital, but yet still being the headquarter of expats and foreign tourists; full of historical attractions, street food, café, and shops; with multi-transportations to downtown and other parts of Bangkok.

IMG_20190629_144944.jpg

Warm Window Silom Hostel located on Pan Road which is one of the most peaceful residence area in Silom. It is only 7mins away from Surasak BTS Station, 1min away to the Bus stop on main Silom street and 10mins away from the pier! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Warm Window Silom also offer ‘wider bed’ with personal locker and capturing design. They also provide various choice of accommodation such as ‘Budget capsule bed’, ‘Queen size bed dormitory’, ‘Private room with Bathroom’ and ‘Private group size room’. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

So if you are in Bangkok, please do check out this wonderful space.

IMG_20190705_115809_783.jpg

Itinerary di Bangkok dengan naik train

Kali ni Hafiz nak share itinerary 4 hari 3 malam ke Bangkok dan anggaran budget yang korang kena sediakan.

Memandangkan dah tertangguh lama nak share dengan korang itinerary ni, posting kali ni Hafiz akan ringkas kan semua dalam satu posting.

Hari Pertama :

12.00 malam : Bertolak dari Terminal Bersepadu Selatan (tapi bas kitaorag delay. Kul 3 pagi baru bertolak) Harga tiket bas KL – Hatyai RM70*.

8.30 pagi : Sampai kat imigresen Bukit Kayu Hitam. Beratur di sini je dekat 3 jam. bawa2 lah bersabar.

12.00 tghari : Sampailah kitaorang kat Hatyai dan terus pergi lunch kat Kelantan Restaurant, Hatyai. Kos seorang lebih kurang RM20.

IMG_20190628_120553.jpg
Menu meleleh air liur di Kelantan Restaurant

2.00 petang : Check in kat kat Pacific Residence Hotel. Hotel ni kitaorg guna untuk bersiap & mandi2 sebelum perjalanan 17 jam..heheh Harga seorang lebih kurang RM20.

6.45 : Bertolak ke Bangkok dengan train. Harga tiket RM180*. Kitaorang ada tapau siap2 makanan sebelum naik train. Menu dinner tu dalam RM10.

Jumlah Perbelanjaan hari pertama : RM50 (tak termasuk tiket bas & tiket train)

Hari Kedua :

12.30 tghari : Tiba di Hua Lamphong Train Station. Kitaorang naik Grab ke hotel (RM4 seorang)

1.00 tghari : Lunch (RM15) & Check in di Warm Window (RM218 seorang untuk 3 malam)

IMG_20190702_074251.jpg

4.00 petang : Chao Phraya Express Boat & Train (RM20 lebih kurang pergi & balik), Grand Palace(Free, amik gambar dari luar je), Icon Siam Mall (Free)

8.00 malam : Ratchada Train Market & Dinner (RM22)

IMG_20190629_210845.jpg
ikan goreng yang salut garam ni memang famous kat Bangkok. So bila dah jumpa kedai Halal yang jual ikan ni, kitaorg pun terus lah order… not bad. boleh order lagi…

Jumlah kos hari kedua : RM61. Jumlah kos ni tidak termasuk kos untuk hotel.

Hari Ketiga :

Hari ni dah plan nak jalan banyak, jadi kitaorg beli “1 day Pass” untuk BTS train. Harga unutuk satu hari ialah 140 bhat, lebih kurang RM19.

9.30 pagi : Chatuchak Martket

2.00 petang : Lunch (RM30) – Makanan kat Saman Islam di Chatuchak ni memang mahal sikit. Tapi dari segi rasa dia, oklah. not bad.

4.00 petang : Terminal 21, Em Quartier, Platinum Mall – jalan2 cuci mata ni free je. tapi kalau korang shopping, silalah tambah kos korang tu  sendiri ok 🙂

8.00 malam : Dinner kat Yana Restaurant, MBK (RM30 seorang. Kitaorang makan hidang, then bahagi 5.. kalau korang nak jimat, order lah sikit2. kitaorg lupa diri sikit bila tgk menu..hehhe)

IMG_20190630_201726.jpg

Jumlah perbelanjaan hari ketiga : RM79

Hari Keempat :

Hari ni pun plan nak jalan banyak jugak, jadi kitaorg beli lagi sekali “1 day Pass” untuk BTS train. Harga unutuk satu hari ialah 140 bhat, lebih kurang RM19.

8.00 pagi : Destinasi utama ialah untuk ke Damnoen Saduak Floating Market. Naik BTS train ke Victory Monument. Jalan menuju ke arah Victory Monument(VM). Dah nampak VM didepan, turun tangga di bahagian kiri. Nanti dalam posting akan datang Hafiz share details macamana nak kesana ok. Tambang bas cuma lebih kurang RM3. Bas ni akan bawa korang ke Southern Bas Terminal. Bila dah sampai Southern Bas Terminal ni, korang kena naik van pulak ke Damnoen Saduak Floating Market ni. Tambang van RM10.

12.00 tghari : Damnoen Saduak floating market. Cerita details nanti Hafiz akan share dalam posting akan datang. Harga satu boat ni dalam lingkungan 350baht – 600baht. Biasanya kalau 600 baht dah kira ok tu. ada banyak penyedia perkhidmatan di sekitar sini. Jadi kitorg ambil yang dalam 600 baht tu. Kurang lebih seorang bayar dalam RM16. Boat ni akan bawa korang pusing2 dalam masa sejam.

1.00 ptg : Destinasi kitaorg yang seterusnya ialah Mae Klong Railway Market. Yang ni memang mencabar sikit. Diringkaskan lepas habis satu jam di floating market, kitaorg terus keluar menuju ke jalan besar. Kitorg naik tuk tuk besar atau nama sebenarnya ialah songthew. Songthew ni akan menuju terus ke Mae Klong. Korang kena tahan2 tepi jalan je. Harga seorang ialah 20 baht. Lebih kurang RM3 duit kita. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Masa atas boat ni kitaorg nampak sorang mak cik ni jual makanan halal. So kitorg pun makan lah atas boat. mahal sket. harga sepinggan pad thai & sepinggan nasi goreng ialah 400baht. Jadi setiap seorang dalam RM 10… boleh lah alas perut.

2.00 petang : Kitaorang sampai di Mae Klong Railway Market ni tepat pada waktu di mana train dah nak sampai.

4.00 petang : Minibus station dan menuju ke Bangkok. Harga seoarang dalam 100 baht. lebih kurang RM14.

7.00 malam : Sampai Bangkok, kitaorg jalan dan terus pergi makan. Dinner kat tempat biasa iaitu di Yana Restaurant, MBK. Kitorg spend sorang dalam RM40 sebab dah lapar sangat.

Jumlah perbelanjaan hari keempat : RM115

Hari kelima :

10.00pagi : Lepas breakfast & check out kitaorg pergi ke ChinaWorld yang terletak di China Town. Kat sini syurga kain. Tambang Grab ke sini seorang dalam RM4 je.

Dah puas cuci mata kat sini, kitaorang naik Grab ke Yana Restaurant lagi.

1.00 petang : Lunch di Yana Restaurant (RM30 seorang)

2.30 petang : Bertolak ke Don Muang Airport. Kitaorang nak Grab van sebab kami berlima. Kos seorang dalam RM30.

6.00 petang : Bertolak balik ke KLIA (RM250)

9.00 malam : Selamat tiba di KL.

Jumlah perbelanjaan hari kelima : RM64 (tidak termasuk tiket flight)

Perbelanjaan keseluruhan untuk 5 hari ni ialah RM1087 untuk lima hari.

Nanti Hafiz share lagi ok secara details perjalanan di Bangkok ni….