Kelebihan Makan Telur Separuh Masak Yang Ramai Tidak Tahu

six brown eggs in tray
Photo by Modernista Magazine on Pexels.com

Telur Separuh Masak. Tentu ramai yang suka menikmati telur separuh masak ini pada waktu bersarapan pagi.

Sejak zaman dahulu lagi, telur rebus dianggap sebagai menu sihat untuk sarapan pagi kerana mengandungi nutrisi penting protein, riboflavin dan selenium.Tambahan pula semua nutrisi tersebut sememangnya diperlukan oleh tubuh, terutama buat kanak-kanak yang sedang membesar.

Telur sesuai dijadikan menu sarapan pagi kerana ia juga dapat memenuhi keperluan energi yang diperlukan untuk melakukan pelbagai aktiviti seharian.Selain itu, telur boleh dimasak dengan pelbagai cara dan jenis masakan.

Telur rebus atau telur separuh masak, kedua-duanya mempunyai rasa yang enak serta kandungan nutrisi yang tinggi.Sungguhpun begitu, masih ramai yang ragu-ragu dengan kandungan nutrisinya. Ramai orang takut untuk menikmati telur kerana menganggap pengambilan telur pada setiap hari boleh menaikkan kolesterol dalam tubuh.

Tetapi tahukah anda, telur separuh masak sebenarnya lebih rendah kalori jika dibanding kan dengan resepi telur yang lain termasuk telur goreng dan telur dadar.Selain rasanya enak, telur separuh masak ini mengandungi pelbagai manfaat untuk kesihatan.

Lagipun telur separuh masak ini juga lebih kaya dengan nutrisi. Namun, pastikan anda tidak memasak kuning telur terlalu lama atau sehingga keras supaya nutrisi di dalam kuning telur tidak akan hilang dan dapat memenuhi keperluan nutrisi harian untuk tubuh.

Berikut beberapa kebaikan yang boleh anda peroleh daripada pengambilan telur separuh masak:

1. Menu Sarapan Yang Sihat

Dua biji telur separuh masak pada setiap hari untuk sarapan terbukti boleh mengecilkan ukuran pinggang. ‘Lemak jahat’ di dalam telur separuh masak juga merupakan sumber lemak tidak jahat yang sangat baik. Tidak seperti sumber protein atau lemak haiwan yang lain, kerana telur separuh masak tidak akan meningkatkan risiko terkena penyakit jantung.

2. Membantu Pembentukan Otot

Untuk membentuk otot agar kelihatan tegap, bukan hanya dengan menikmati telur yang direbus sahaja.Pengambilan telur separuh masak ternyata boleh membentuk otot dan sangat elok untuk anda yang sedang berdiet. Kandungan nutrisi yang lengkap daripada telur separuh masak akan menjadikan otot anda kuat dan ‘berisi’.

3. Bantu Turunkan Berat Badan

Telur mengandung asid amino yang sangat tinggi. Asid amino yang masuk ke dalam tubuh boleh diubah menjadi energi dan mampu membantu untuk membentuk otot-otot ataupun kulit. Asid amino di dalam telur separuh masak juga mengandungi sumber energi yang jauh lebih baik dibandingkan dengan protein dan boleh membantu anda kenyang lebih lama.

4. Menguatkan Daya Ingatan

Dua biji telur separuh masak merupakan sumber ‘choline’ yang sangat tinggi. ‘Choline ‘adalah unsur yang sangat baik dan boleh meningkatkan kapasiti memori di dalam otak kita.

5. Mencegah Penuaan

Telur separuh masak merupakan seumber ‘lutein’, ‘carotenoid’ serta ‘zeaxanthin’ yang dapat membantu melindungi organ penglihatan daripada proses penuaan. Pengambilan telur separuh masak secara rutin boleh membantu tubuh, organ tubuh serta fungsinya dari pada proses kerosakan sel dan jaringan akibat penuaan.

6. Mencegah Anemia

Darah di dalam tubuh sangat penting bagi fungsinya. Kekurangan darah boleh membuatkan anda mengalami anemia. Anemia ini juga terjadi jika tubuh kekurangan vitamin B12. Telur separuh masak boleh menjadi alternatif makanan untuk mengubati kekurangan darah.

7. Baik Untuk Mata

Kesihatan mata sangat penting sebagai fungsi penglihatan. Vitamin A adalah salah satu vitamin yang dapat menjaga kesihatan mata.Vitamin A yang terdapat di dalam telur separuh m

asak ini juga jauh lebih banyak berbanding dengan telur yang direbus dan sebagainya.

Sumber : UTUSAN ISLAM via BLOG MAZEER

Resepi Nasi Goreng Kampung yang Sedap dan Senang

Dalam banyak-banyak pilihan nasi goreng ni, Hafiz paling suka nasi goreng kampung. Salah satu sebab utamanya ialah bila goreng nasi goreng kampung ni boleh letak cili banyak-banyak. Lepas tu bila goreng kat umah ni, korang boleh letak sayur extra, kurang minyak dan ikut selera masing-masing.

Untuk tengok video lengkap, korang boleh klik YouTube Hafiz ok. Jangan lupa SUBSCRIBE & SHARE ok 😛

Bahan-bahan pun agak ringkas. Jom tengok…

Bahan-Bahan:
3 sudu besar Minyak Masak(mulakan dengan menggoreng ikan bilis)
30 g Ikan Bilis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
4 tangkai cili padi (ikut tahap kepedasan masing2)
100 g Sayur Kangkung, dipotong 3cm
1 biji Telur
2 cawan nasi
Sedikit belacan

Cara Penyediaanya:

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak.
2. Gorengkan ikan bilis sehingga garing dan keemasan. Diketepikan. Kalau korang suka telur dadar, korang boleh goreng dan potong untuk dimasukkan bersama ikan bilis goreng ni nanti,
3. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang goreng & bawang putih. Agak2 dah naik bau tu, masukkan cili padi yang diketuk2 terlebih dahulu.
4. Masukkan nasi dan gaul rata. Kemudian masukkan kangkung.
5. Bila semua dah gaul rata, masukkan ikan bilis & telur yang telah digoreng sebetar tadi.
6. Selamat mencuba…
Untuk tengok video lengkap, korang boleh klik YouTube Hafiz ok. Jangan lupa SUBSCRIBE & SHARE ok 😛

Resepi Rendang Tempeh Mudah dan Sedap

Korang mesti dah biasa makan tempeh goreng, tempeh sambal dan macam-macam lagi cara hidangan penyediaan tempeh ni kan.

Hafiz memang suka tempeh ni. tak kiralah apa jenis cara masakan pun. Memang favorite. Lepas tu terfikir nak cuba buat masakan yang lain sikit. Lepas tu google lah cari resepi2 rendang tempeh ni. Tak banyak pilihan. Kalau ada pun resepi mat saleh di mana Hafiz rasa x sama dengan citarasa tekak melayu Hafiz ni.

Jom tengok bahan-bahan dan cara penyediaan rendang tempeh ni.

Korang jugak boleh ke YouTube Hafiz untuk tengok full video penyediaanya ok 🙂

Bahan-Bahan:

IMG_20191116_133446.jpg

  • 2 paket tempeh
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 mangkuk santan kotak
  • 1/2 mangkuk air asam jawa
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1/2 helai daun kunyit
  • 2 helai daun limau purut
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak, untuk menumis(ada yang letik 5- 8 sudu besar)
  • Bahan-bahan untuk rempah tumis(ikut citarasa korang):
    • kayu manis
    • bunga lawang
    • buah pelaga
  • Bahan-bahan untuk tumbuk:
    • 5 biji bawang merah
    • 4 ulas bawang putih
    • 2 inci halia
    • 2 inci lengkuas
    • 2 batang serai

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk rendang:
    1. Potong dadu tempeh, ketepikan
    2. Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan tumbuk dan cili kisar. Kacau perlahan dan masak sehingga pecah minyak dan garing. Warna bahan tumisan akan bertukar menjadi sedikit gelap.
    3. Masukkan santan pekat dan air asam jawa.
    4. Masukkan tempeh. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga kuah menjadi pekat.
    5. Masukkan kerisik, daun limau purut dan daun kunyit. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
    6. Tabur dengan hirisan daun kunyit sebagai hiasan.

Untuk video lengkap cara penyediaan boleh ke Youtube Hafiz ok. Jangan lupa SUBSCRIBE & SHARE ok…

IMG_20191116_144656.jpg

Selamat mencuba.

Kedai Kopi yang buka sampai lewat malam di Kuala Lumpur

Korang pernah tak plan nak lepak malam weekend nak minum kopi dan makan kek tapi tak tau nak pergi mana sebab kebanyakkan kedai kopi dan kek ni tutup awal.

Secara logiknya sapa nak minum kopi malam-malam jadi mungkin sebab tu lah banyak kedai kopi tutup awal. Tapi tu dulu lah kot kan. Bagi kita yang tak minum minuman haram tu, malam weekend tu kadang-kadang nak jugak kat tempat lepak yang best selain dari lepak minum kopi kat kedai mamak kan.

Ok apa pun yang ada dalam fikiran korang, Hafiz kongsikan sedikit senarai yang mungkin boleh bantu korang buat pilihan nanti.

Huckleberry Food & Fare, Damansara Height

huckleberry-food-and-fare-plaza-damansara-exterior-600x424
photo credit : foodmsia.com

Ni antara favorite Hafiz. Selain dari dia buka sampai lewat malam, kek kat sini pun banyak yang best. Pilihan makanan pun best kat sini. Hafiz cadangkan kalau korang nak pergi lepak masa weekend tu, boleh call & book spot korang. Takut nanti dah sampai tak ada seat pulak kan.

VCR Bangsar @ VCR Bukit Bintang

39509732_1777490235692230_1386272768630194176_o
photo credit : FB VCR

Satu lagi tempat yang korang boleh minum kopi sampai lewat malam ialah VCR Bangsar  atau VCR Bukit Bintang. Memang best & lawa cafe ni. Kopi diorang pun best…

Feeka @ Bukit Bintang

60490241_1301760089991649_3162152779573624832_o
Photo credit : FB Feeka

Kalau korang lepak santai dengan kawan-kawan, bolehlah orang singgah ke kafe Feeka ini. Kafe ini bertemakan minimalis tetapi sangat lawa. Korang boleh menikmati pelbagai hidangan brunch di sini seperti breakfast bowls dan pelbagai jenis pastri yang enak. Kopi kat sini pun best.

Nanti ada masa Hafiz buat review kedai2 lain jugak ok. Late ni masa terhad. Jadi kalau lepak on weekend tu biasanya kat kedai-kedai yang dah biasa. Nanti kita cuba tempat-tempat baru dan update ok.

Tempat Menarik di Jakarta Pusat yang wajib dikunjungi dalam masa yang singkat

Sebelum ni Hafiz dah kongsikan macamana untuk korang bergerak dari Soekarno Hatta Airport ke Jakarta Pusat. Kali ni Hafiz nak kongsi apa yang korang boleh buat andai kata cuma ada masa yang terhad di Jakarta.

Jakarta ni memang besar tapi kalau ada batas masa tu, jom kita tengok apa yang korang boleh buat dalam masa yang singkat ni.

Hafiz nak kongsikan tempat-tempat menarik yang korang boleh lawati di Jakarta Pusat. Sesuai dengan namanya Jakarta Pusat, ia merupakan pusat perniagaan & pentadbiran kerajaan Indonesia. Jadi kalau korang cuma ada masa yang terhad, tempat-tempat yang Hafiz senaraikan di bawah ni wajib korang singgah.

Monumen Nasional (MONAS)

IMG_20190913_123909.jpg

Monumen Nasional atau Monas adalah ikon di Jakarta ni yang menjadikan antara destinasi utama yang dilawat pelancong. Monas adalah sebuah tugu dengan tinggi 132 meter dengan sebuah lidah api yang dibuat dengan emas di puncaknya. Terletak di Lapangan Medan Merdeka, Jakarta Pusat. Antara aktiviti yang dapat korang lakukan di sini ialah menikmati pemandangan dari puncak monas, antaranya melihat artifak sejarat Indonesia, berkelah bersama keluarga dan banyak lagi.

Masjid Istiqlal

IMG_20190913_132336.jpg

Masjid Istiqlal yang terletak tidak berapa jauh dari Monas merupakan tempat ibadah umat Islam. Masjid Istiqlal adalah masjid terbesar di Asia Tenggara dengan kapasiti sekitar 200,000 orang, menara setinggi 90 meter dan diameter kubah selebar 45 meter. Ramai pelancong  yang suka datang ke Masjid Istiqlal dengan tujuan mempelajari Islam. Kalau korang berkesempatan dan masa terluang masa di Jakarta, apa kata korang cuba solat Jumaat disini. 

Muzium Nasional (Muzium Gajah)

large-1024px-jakarta-indonesia-national-museum-01-d7d83371f37ef65ec3ba9177d4b6165a.jpg
photo credit : cosmopolitan.co.id

Muzium Nasional atau lebih dikenali dengan nama Muzium Gajah terletak di Jalan Medan Merdeka Barat, Jakarta Pusat. Lokasinya juga tak jauh dari Masjid Istiqlal. Ciri utama muzium ini adalah adanya sebuah patung gajah yang merupakan hadiah dari Raja Thailand dan diletakan di depan pintu muzium. Muzium Gajah menempatkan banyak artifak sejarah serta tengkorak manusia purba, dan lain-lain lagi dengan jumlah koleksi lebih dari 140,000 barang.

Sebenarnya ada banyak lagi yang boleh korang lawati di Jakarta ni tapi memandangkan tajuk kita ialah melawat dalam masa yang terhad, Hafiz rasa 3 lokasi ni korang tak boleh tinggal.

Dalam post akan datang, Hafiz akan kongsikan Cara untuk ke Kota Tua Jakarta. Tunggu ya.

Resepi Cucur Jagung yang sedap dan rangup

IMG_20191103_002339_145.jpgLepas lunch di hujung minggu ni sambil tengok tv, ada je idea nak makan itu ini kan. Tadi pagi dah busy kat dapur membaking. Jadi dah petang2 ni rasa nak rehat layan netflix. Jadi kalau nak masak pun kena menu-menu yang simple untuk minum petang.

Biasanya kalau untuk minum petang ni, menu pilihan Hafiz ialah Cucur Jagung. Hafiz kategorikan cucur jagung ni sebagai comfort food Hafiz. Tak kira masa, kalau rasa teringin, Hafiz akan buat..hehehe

Mungkin ada banyak resepi diluar sana. Resepi yang Hafiz akan kongsikan hari ni adalah resepi dari arwah nenek Hafiz. Resepi ni simple je tapi Hafiz yakin korang mesti suka rasanya.

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan isi jagung
  • 1/2 cawan taugeh
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh garam halus
  • daun kucai ~ dihiris
  • 1 bj cili merah ~ dicincang
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris halus)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk & dihiris halus)
  • 1/2 cawan air sejuk (bergantung kepada keadaan adunan)
  • minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
  3. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
  4. Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda.. Selamat mencuba..

Cara Refund Tiket Bila Visa Tak Lulus

aerial photo of mountain surrounded by fog
Photo by icon0.com on Pexels.com

Bila kali terakhir korang travel? Seperti yang kita sedia maklum, kalau nak travel ni kena beli tiket awal kalau nak dapat harga murah. Terutamanya bila AirAsia buat promo. Mesti teruja nak beli tiketkan? Cuma persoalan yang selalu terlintas kalau beli tiket awalawal ni pula ialah apa yang akan berlaku sekiranya berlakunya kecemasan atau visa tak lulus kan.

Jom kita tengok langkah-langkah yang mungkin dapat membantu korang sekiranya visa tak lulus.

1. Hubungi pihak AirAsia melalui live chat dalam aplikasi AirAsia atau melalui Twitter. Terpulang kepada pilihan korang.

2. Korang kena maklumkan permasalahan iaitu visa tak lulus dan sertakan bersama screenshot visa refusal memo.

3. Pihak AirAsia akan minta nombor tempahan, nama dan butiran-butiran yang berkaitan.

4. Pihak AirAsia akan mengenakan caj pembatalan sebanyak RM140 untuk sehala dan selebihnya pihak AirAsia akan buat bayaran balik melalui credit account.
*Credit account ini korang boleh gunakan untuk beli tiket penerbangan selepas ini dan juga bayarkan tiket orang lain pun boleh. harap maklum yang credit account ini akan expired dalam masa 3 bulan. Akan tetapi, tidak menjadi masalah jika membeli tiket penerbangan lebih dari 3 bulan asalkan pembayaran dalam masa 3 bulan.

5. Pembayaran semula daripada pihak AirAsia ini adalah sangat cepat dimana hanya mengambil masa dalam 2 hingga 3 jam sahaja.

Jadi lepas ni kalau ada kes-kes seperti ni jangan cepat panic ok.  Kalau visa korang tak lulus nanti, apa kata korang cuba langkah-langkah yang Hafiz dah sertakan ni ok.

 

Resepi Kek Pisang Yang Senang dan Sedap

Banana Cake

Mungkin ada dikalangan yang tahu Hafiz yang selain dari kerja 9 – 5 hari-hari, Hafiz juga ada jual kek kat instagram @thelatenightbaker.kl . Kalau korang ada masa g lah tengok kat situ ok.

Rasanya dah sampai masa untuk share jugak dengan korang resepi-resepi simple yang best. Konsepnya tak kira lah sesimple mana pun bahan yang korang ada kat dapur tu, kalau kena caranya mesti sedap. Yang penting kenalah rajin mencuba. Kadang yang kita beli kat luar tu pun rasanya tak lah sedap sangat kan.

Sapa kat sini yang suka baking? Untuk korang yang suka baking tu hari ni Hafiz nak kongsikan resepi mudah Kek Pisang yang lembut dan sedap. Kek pisang ni adalah antara kek yang paling awal Hafiz belajar. Jadi kalau korang tak dak asas baking pun korang masih boleh buat kek pisang ni. Sebab kek pisang resepi Hafiz ni tak perlukan peralatan yang complicated. Yang penting kena ada oven.

Untuk video lengkap, korang boleh ke Youtube Hafiz.

Bahan-bahan:

  • 250g pisang emas (dilenyek)
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara penyediaanya:

  1. Panaskan oven pada suhu 170c
  2. Satukan dan ayak tepung gandum, baking powder & soda bikarbonat didalam satu bekas.
  3. Pukul telur bersama gula. Sekejap jer sampai hilang texture gula. Kemudian masukkan minyak jagung(nak pakai minyak masak yang biasa tu pun boleh) & pisang yang telah dilenyek.
  4. Selepas adunan tadi kelihatan sekata, masukkan adunan tepung gandum. Gaulkan.
  5. Alaskan loyang 8inch dengan parchment/baking paper.
  6. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang
  7. Bakar dalam suhu 170c selama 1 jam atau sehingga masak. boleh cuba cucuk lidi ke bahagian tengah. kalau lidi tu keluar dalam keadaan bersih, maknanya kek tu dah masak.
  8. Selamat mencuba….. Kalau dah cuba dan jadi tu, tag lah Hafiz di instagram @thelatenightbaker.kl ok?

Tips-tips untuk mengelak dari tersalah pilih rakan travel

Sapa yang dah biasa travel mesti faham betapa pentingnya kena ada chemistry dengan rakan travel ni. Kadang-kadang orang yang kita rasa dah cukup kenal pun boleh buat perangai yang kadang-kadang tu sukar untuk kita jangka.

Memilih rakan travel yang tepat sangatlah penting untuk mengelakkan rancangan korang tergendala dan bermasam muka antara satu sama lain. Berdasarkan pengalaman, Hafiz kongsikan serba sedikit panduan yang mungkin boleh membantu korang.

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Kenali Diri Sendiri

Pertama sekali, korang harus kenal pasti ciri peribadi korang sama ada jenis dominant atau passive. Kalau korang jenis dominant tu, pastikan travel buddies korang jenis submissive. Kalau semua dominant memang huru hara lah perjalanan korang. Kalau semua submissive pun susah jugak.

Apa itu dominantDominant ini bermaksud korang jenis suka berkuasa atau mempunyai pengaruh kuat. Passive atau submissive ni bermaksud jenis yang senang ikut.

Walaubagaimanapun kalau semuanya bersikap dominant pun, korang boleh berbincang secara teliti siapa yang akan atur itinerary, tempat penginapan dan pengangkutan. Semuanya harus dirancang dengan teliti dan masing-masing perlu ada rasa sikap tolak ansur yang tinggi.

Ketahui Keadaan Kewangan Rakan-Rakan Travel

Adalah sangat penting untuk kita ambil tahu keadaan kewangan rakanrakan travel kita ni. Hafiz cadangkan korang berbincang terlebih dahulu angaran budget masing-masing. Jadi bila dah budget masing-masing ni senang nak rancang jenis penginapan & pengangkutan.

Dalam erti kata lain kalau kita ni jenis budget rendah, apakata kita travel dengan yang budget rendah jugak. Begitu jugaklah sebaliknya. Ada juga jenis yang berduit tapi sangat berkira untuk belanja membeli makan tetapi tak kisah untuk shopping.

Jadi pastikan korang kenal pasti budget masing-masing sebelum buat keputusan nak travel sama tu.

Kenali Cara atau ‘Lifestyle’ Rakan Travel

Ramai yang terlepas pandang bab ni.  Kenalpasti style travelling korang seperti fully backpacker atau jenis bawa backpack tapi stay hotel ke, bawa beg trolley tapi stay hostel ke atau jenis luxury traveler. Bila dah kenal diri, maka pilih lah travel buddies yang paling sesuai supaya tidak ada conflict masa pemilihan penginapan nanti.

Hafiz pernah travel bercampur antara luxury dan backpacker. Biasanya kalau travel secara berkumpulan ni, Hafiz akan ikut majoriti. Travel sekali tapi dok hotel atau hostel yang berbeza pun bukanlah satu masalah. Asasnya ialah buat ikut kemampuan masing-masing.  Sebenarnya, benda ini tidak jadi masalah sebenarnya asalkan semua pihak selesa dan ada sefahaman dan bukan kaki dengki dengan rakan yang lain.

Kalau korang rasa korang jenis queen atau diva yang ada cita rasa sukar nak difahami, silalah buat tempahan hotel sendiri. Bila kawan-kawan dah tolong book tu, janganlah complain itu ini tak kena. Sebab kawan yang tolong buat tempahan tu dah cuba sebaik mungkin memudahkan semua.

Beli Tiket Penerbangan

Bila nak beli tiket ni, kita kena ingat yang  tak semua orang suka naik low cost airlines dan tidak semua orang suka membazir untuk tiket mahal. Bagi conflict seperti ini, cara penyelesaianya anda boleh berpisah menaiki flight pilihan dan berjumpa di airport atau di hotel.

Tak kisah lah pilih pengangkutan atau airlines apa yang korang pilih, perlu sentiasa ingat ialah tujuan utama ialah untuk sampai ke destinasi dengan selamat.

Rancang Itinerary

Lepas dah kenal pasti keperluan travel tu, sekarang kita beralih ke bahagian penting dalam travel, iaitu itinerary. Pertama sekali, tanya travel buddies korang tu, apa dia expect atau apa outcome bila trip nanti? Ada orang suka cities, ada yang suka scenery, muzium, artsfood, culture dan macam-macam.

Dari sini korang boleh susun mana attractions yang patut skip, mana yang patut fokus supaya semua orang boleh berpuas hati. Kalau ada pendapat, nyatakan pendapat masa dalam proses tengah buat itinerary. Bukan bila dah sampai destinasi baru lah korang nak share idea korang tu.

Bab Makan

IMG_20190630_201726.jpg

Ni antara bab yang agak kritikal jugak. Kena tanya setiap ahli, jenis yang nk jimat makan maggi sepanjang masa ke, nak kedai yang ada HALAL guarantee ke, masak sendiri ke dan lain-lain lagi lah. Ingat, tentang makanan pon boleh ada isu. Ada yang pilih berjimat dengan masak untuk breakfast dan dinner. Makan di luar untuk lunch sahaja.

Ada juga jenis ikat perut waktu lunch, dan tidak lupa juga yang memang jenis makan kat luar setiap waktu. Ada yang jenis nak save budget, ada juga yang memang tak selera nak makan makanan asing.

Jadi, kenali tabiat permakanan travel buddy korang. Ingat, nak masak juga consume masa dan tenaga. Jadi, perlu berhati-hati dan selidik dahulu travel buddies anda jenis macam mana. Benda ni nampak simple tapi kalau tak bincang betul-betul boleh bawa masalah besar.

Timing

Ini paling penting apabila melancong bersama travel buddy. Ada yang jenis bangun lambat, ada yang jenis bila shopping lupa dunia, ada yang tak tahan panas, ada yang pantang jumpa benda pelik wajib singgah dan macam-macam lagi ragam manusia.

Jadi bila travel tu sama-samalah bertimbang rasa. Kalau nak buat ikut suka hati, sila travel secara solo.

Waktu Jalan Jalan

Tujuan utama travel ni pastinya keluar jalan-jalan atau melawat attractions. Ada traveler suka keluar seawal pagi, ada yang suka keluar lambat, ada yang suka keluar awal dan balik awal, ada yang suka keluar lambat dan balik lambat dan ada juga yang keluar pagi-pagi lepas itu balik rehat, refresh dan keluar balik pada belah malamnya.

Benda nampak kecil, tapi bab ni pun kadang-kadang boleh bawa kepada masam muka. Tanyalah pendapat kawan-kawan. Kalau badan rasa penat, baliklah hotel atau korang pergi lah berehat sendiri. Janganlah sebab korang penat, tunjuk masam muka tu kat kawan-kawan yang lain. Bertimbang rasalah.

Pengangkutan

Bila nak travel ni, tolong kaji dahulu ground transport tempat yang korang nak pergi tu. Accessible by public transport ke, senang dapat e-hailing car ke, senang dapat teksi ke atau boleh jalan kaki sahaja nak visit attractions.

Jadi, dari sini boleh berbincang method of transportation korang. Ada yang suka jalan kaki sahaja, ada yang suka naik pengangkutan awam dan ada yang suka naik teksi. . Apa-apa pun, tepuk poket, tanya bajet masing-masing.

IMG_3695

Semua-semua yang ada diatas ni tersangatlah subjektif dan Hafiz akui sangat sukar untuk kita kenal pasti rakan travel yang tepat selagi belum travel sama-sama. Hafiz harap perkongsian ni sedikit sebanyak dapat bantu korang bila nak travel nanti.

Sebagai manusia ni kita tak sempurna. Jadi kita kenalah beringat untuk selalu bertolak ansur. Ringan-ringankan mulut untuk berterima kasih dan meminta maaf sepanjang perjalanan kita tu. Selamat bercuti 🙂

 

 

Tip dan Etika sebelum menaiki kapal terbang

Ti

10852783_752297234853539_21582400_n
Stesen Train di Blue Mountain…

p-tip ni Hafiz kongsikan buat mereka yang pertama kali nak travel atau kalau dah biasa mungkin sekadar peringatan bersama.

Berikut adalah tips yang boleh korang amalkan:

1. Jika korang ah confirm booking berkaitan dengan perjalanan korangcetak semua travel itinerary. Kalau berlaku sebarang masalah mengenai tempat duduk, insurans penerbangan dan lain-lain, korang boleh tunjuk dokumen tersebut kepada staff yang berkenaan.

2. Pastikan korang sampai awal di airport untuk document check, sebab ada negara yang kalau korang takda return tiket, korang tak boleh board the aircraft sebab ia adalah rules & regulations daripada negara berkenaan.

3. Pastikan korang makan sikit sebelum penerbangan, kerana bila fly ni biasanya perut kita akan bloated dan akan rasa seperti macam angin. Bila bloated atau masuk angin tu nanti mulalah rasa nak muntah dan sakit kepala.

4. Sila bawa toileteries jika penerbangan lebih 3 jam untuk mengekalkan kesegaran dan kebersihan diri. Kalau tak nak gosok gigi, kunyahlah chewing gum bagi mulut tidak berbau..

5. Tolong sentiasa bertenang dan duduk di tempat yang telah ditetapkan. Tak ada bezanya kalau duduk di tepi tingkap atau tidak, masih menuju ke destinasi yang sama.

6. Masa hendak take off, ramai yang akan letak headset/airpods/earphone. Pada waktu ini, korang kena berhenti guna dahulu, sebab semasa take off & landing, waktu ini waktu crucial, takut nanti bila emergency, orang lain dah keluar kapal, korang masih duduk kat seat layan lagu..heheh

7. Bila aircraft dah fly. Waktu ini baru lah boleh korang switch on iPad, smartphone dan sebagainya. Cabin crew akan datang bagi landing form kepada korang (international fly) jadi pastikan anda ada pen sendiri.

8. Time paling best bla fly ni ialah makan nasi lemak..ahahahha! Masa ni, please tegakkan tempat duduk korang walaupun korang tak bercadang nak makan. Be considerate dengan orang belakang anda. Kesian orang nak makan terseksa nanti.

9. Bila dah habis makan, put it on a table and hand it over to the crew. Janganlah letak on the floor.

10. Pastinya selepas makan, ramai yang akan ke tandas. Tolong lap sink selepas guna untuk penumpang lain. Kalau rasa toilet sudah agak berbau, minta tolong krew untuk spray dan buat apa yang perlu..

11. JANGAN ‘poke’ krew untuk minta sesuatu. Just say ‘excuse me’ dan pasti krew akan membantu.

12. Untuk Muslim, kalau nak solat dalam kapal (perjalanan jauh), jangan segan silu untuk bertanya krew waktu solat. Captain sendiri akan buat perkiraan waktu solat, dan anda haruslah bertayamum. Jangan pulak request mineral water nak ambil wudhu dalam tandas ya.

13. Lastly korang akan dengar “Cabin crew disarm all doors and cross check.” masa ini korang dah boleh berdiri dan take your belongings. Lagi sekali, jangan kelam kabut sangat. Tidak ada benda yang nak dikejarkan melainkan korang ada connecting flight. Ok bagi kes connecting flight, korang boleh inform cabin crew untuk tolong arrangekan. Part tu bergantung kepada airlines dan cabin crew yang bertugas.

14. Bila dah nak keluar kapal terbang tu, senyum dan ucapkan terima kasih Tiada paksaan tetapi basic courtesy sebagai manusia.

Semoga tip-tip ni dapat membantu melancarkan perjalanan korang nanti ya.