Resepi Cucur Jagung yang sedap dan rangup

IMG_20191103_002339_145.jpgLepas lunch di hujung minggu ni sambil tengok tv, ada je idea nak makan itu ini kan. Tadi pagi dah busy kat dapur membaking. Jadi dah petang2 ni rasa nak rehat layan netflix. Jadi kalau nak masak pun kena menu-menu yang simple untuk minum petang.

Biasanya kalau untuk minum petang ni, menu pilihan Hafiz ialah Cucur Jagung. Hafiz kategorikan cucur jagung ni sebagai comfort food Hafiz. Tak kira masa, kalau rasa teringin, Hafiz akan buat..hehehe

Mungkin ada banyak resepi diluar sana. Resepi yang Hafiz akan kongsikan hari ni adalah resepi dari arwah nenek Hafiz. Resepi ni simple je tapi Hafiz yakin korang mesti suka rasanya.

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan isi jagung
  • 1/2 cawan taugeh
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh garam halus
  • daun kucai ~ dihiris
  • 1 bj cili merah ~ dicincang
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris halus)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk & dihiris halus)
  • 1/2 cawan air sejuk (bergantung kepada keadaan adunan)
  • minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
  3. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
  4. Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda.. Selamat mencuba..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.