Cara Untuk Mulakan Tanam ‘Indoor Plants’

IMG_20200822_190327_213.jpg

Dalam posting kali ni Hafiz nak share satu kategori baru yang diharap boleh memberi manfaat kita bersama. Bukanlah expert dalam hal-hal tanaman pokok ni, cuma sekadar perkongsian dari pengalaman diri sendiri.

Sebagai permulaan ni, Hafiz cadangkan korang mula dengan pokok-pokok yang tidak terlalu mahal. Cuba dulu berlatih dengan skala kecil. Bila dah yakin nanti barulah korang jadikan umah korang ‘urban jungle’….hehhe

Penjagaan Indoor Plant

1. Pencahayaan

Tumbuhan memerlukan pencahayaan yang mencukupi mengikut jenis. Sekiranya tidak mendapat sumber cahaya yang mencukupi, daun akan mula kekuningan dan seterusnya mati. Adalah digalakkan untuk meletak pokok anda di kawasan yang dekat pada cahaya matahari seperti ditingkap. Jadi sebelum beli pokok, kenal pasti jenis pencahayaan yang diperlukan oleh pokok tersebut.

2. Kelembapan dan keperluan air

Kadar penyiraman yang terlalu kurang atau berlebihan boleh menyumbang kepada pokok yang bermasalah. Daun akan bertukar menjadi kekuningan dan mati jika kekurangan air. Manakala jika air yang berlebihan pula akan menyebabkan akar reput atau lemas. Jika ini berlaku pokok korang akan mula lembik dan mudah diserang penyakit. Adalah dinasihatkan untuk periksa tanah korang setiap hari untuk pastikan pokok korang berada pada tahap kelembapan yang mencukupi.

3. Pembajaan

Proses ini disarankan untuk dilakukan sebulan sekali. Bergantung kepada jenis baja yang korang gunakan. Hafiz gunakan baja organik. Ada juga guna tips2 pembajaan organic yang boleh dibuat sendiri. Nanti dalam posting akan datang Hafiz kongsi secara detail.

Buat permulaan ni, kita mulakan yang simple2 je dulu. Jangan pening2 ok. Yang penting korang kena ingat 3 asas ni dulu. Nanti Hafiz sambung lagi ok.

IMG_20200731_181142_295.jpg

 

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.