5 Kafe Menarik di TTDI, Kuala Lumpur

Taman Tun Dr Ismail atau TTDI ni terletak di sempadan Kuala Lumpur dan Selangor. Semakin hari semakin banyak kedai-kedai baru yang mula beroperasi disini. Dalam posting kali ni, Hafiz akan kongsi kafe-kafe yang menarik dan boleh korang kunjungi di sini.

1. Dough & Dolce

Ni pilihan pertama Hafiz. Sebabnya ialah sebab makanan kat sini sangatlah best. Dia punya Chipotle Grilled Cheese memang sedap giler…

Lokasi : 24A, Lorong Datuk Sulaiman 1, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur.

2. Thursdvys

Jangan confuse dengan ejaan Thursdvys tu ok. Bukan typo..hehehe Kafe ni membawa inspirasi dari kafe-kafe di Melbourne. Ada pelbagai pilihan menu disini yang korang boleh pilih. Ada pelbagai pilihan untuk pastry, pasta & kek.

Lokasi : 22, Lorong Datuk Sulaiman 1, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Thursdvys

3. Der Backmeister

Kafe ni menghidangkan pelbagai pilihan menu dari German. Nak tunggu bile border buka nak travel g German tu tak tau lah bila, so korang boleh lah ke sini. Kafe ni menggunakan bahan-bahan premium, no chemical & no preservatives. Kiranya kalau korang memang suka makan roti, Der Backmeister ni adalah salah satu destinasi yang korang mesti pergi.

Lokasi : 40, Persiaran Zaaba, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur

Photo Credit : FB Der Backmeister
Photo Credit : FB Der Backmeister

4. Pickle & Fig

Kafe ni pilihan Hafiz masa hari-hari yang rasa macam nak makan ‘healthy food’. Mesti korang pun ada kan hari yang tetiba rasa macam ni kan. Sandwiches kat sini memang best. Kopi kat sini pun best.

Lokasi : 26 Jalan Tun Mohd Fuad 2, TTDI, Kuala Lumpur

Photo credit : FB Pickle & Fig

5. Mukha

Kafe ni pula membawa inspirasi dari Yaman. Pelbagai pilihan menu disini antaranya Chicken Kebab, BBQ pulled beef sandwich, Salmon Tabbouleh dan banyak lagi.

Lokasi : 15, Lorong Rahim Kajai 13, Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur, Malaysia

Photo credit : Mukha Cafe

Disclaimer : Semua pilihan diatas adalah pilihan peribadi Hafiz dan bukan review berbayar.

5 Kafe Retro Menarik di Petaling Street

Petaling Street atau ada yang panggil Chintatown ni bukanlah satu kawasan baru di Kuala Lumpur. Cuma sejak kebelakangan ni banyak usaha yang telah dilakukan untuk menukar wajah & landskap Petaling Street ni.

Kalau korang dah lama tak datang ke Petaling Street ni, apa kata korang luangkan masa korang ke Petaling Street ni nanti. Dah banyak ruang2 yang instagram worthy kat Petaling Street ni sekarang ni. Antara lokasi yang wajib korang boleh cari ialah Rex KL.

Yang pastinya kalau korang datang Petaling Street ni korang tak perlu risau nak makan kat mana sebab dah banyak kafe-kafe ‘retro inspired’ di sini.

1. Vintage 1988

Sesuai dengan namanya, kafe ni seolah membawa korang ke zaman 80 an. Bagi Hafiz, kafe ni mengimbau kenangan masa bercuti di Amsterdam dulu. Dari luar hinggalah hiasan dalamannya, setiap ruang di dalam kafe ni sesuai untuk korang abadikan dalam instagram korang.

Lokasi : 34 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Vintage 1988

2. Mingle Cafe

Bertentangan dengan Vintage 1988, korang akan nampak ada satu kafe menarik & ‘rustic’. Kafe ni mengetengahkan elemen ‘rustic’. Binaan separa siap dan perabot lama membawa kita kembali ke zaman dulu-dulu.

Lokasi : 55 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

3. Merchant Lane

Memasuki kafe ni membuatkan korang rasa macam berada jauh dari kesibukan Kuala Lumpur. Pelbagai menu menarik juga ada disini.

Lokasi : 150 Jalan Petaling, 50000 Kuala Lumpur

4. Chocha Foodstore

Terletak berdekatan dengan Merchant Lane Cafe, Chocha Foodstore ni juga tidak kurang hebatnya. Susun atur dan hiasan dalaman kafe ini juga sangat ‘instagram worthy’.

Lokasi : 156 Petaling Street, 50000 Kuala Lumpur

photo credit ; FB Chocha Foodstore

5. Luckin Kopi

Kafe ni juga korang mesti singgah kalau dah sampai ke Petaling Street ni. Kalau korang suka hidangan yang ada salted egg, kat sini memang heaven. Banyak menu-menu kat sini yang akan buat korang meleleh air liur.

Lokasi : 14 Jalan Panggung, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Luckin Kopi

REX KL. Cerita dan kenapa korang perlu datang ke sini

Rex KL. Mungkin kebelakangan ni korang nampak ramai orang update kat instagram dan twitter gambar-gambar kat sini kan….

Lokasi

Lokasi

Terletak di Jalan Sultan, Kuala Lumpur atau lebih dikenali dengan Chinatown.

Fakta & Sejarah

  • Bangunan asal ni mula beroperasi pada 28 July 1947 dan musnah dalam satu kebakaran pada tahun 1970.
  • Pada tahun 1976, Rex KL telah dibuka dengan menempatkan single screen theatre yang boleh menempatkan lebih 1000 penonton pada satu-satu masa.
  • Pada awalnya operasi Rex KL di uruskan oleh Shaw Brothers. Kemudiannya diambil oleh Golden Screen Cinemas sebelum ditutup pada tahun November 2002.
  • Dari sebuah pawagam, Rex KL kemudiannya bertukar menjadi Hostel pada tahun 2007. Selepas beberapa bulan beroperasi, pada Ogos 2007 bangunan ini sekali lagi terbakar. Hostel ni kemudiaanya ditutup.

Hari ini…..

Selepas melalui proses pembaikan, Rex KL umpama dihidupkan semula.

Jadi kalau ada masa tu, singgahlah ke Rex KL ni ok.

Review / Pengalaman di Rosa Malacca

Rosa Malacca. Unik kan nama hotel ni. Hotel ni agak terkenal di Instagram. Setiap sudut dihotel ni sangat lah ‘insta worthy’. Gambar di atas ni ialah bahagian luar hotel Rosa Malacca ni. Cantik kan? tak gambar atas ni?

Melangkah masuk ke dalam hotel ni mesti korang tercari mana nak reception counter untuk check in kan. Gambar diatas ni ialah ruang lepak santai jer. Lobbi terletak di tingkat 1.

Reception Counter

Keluar dari lif tingkat 1, korang boleh lah terus check in. Bersebelahan dengan kaunter reception ni ada cafe. Boleh lah korang lepak makan atau minum2 santai kat sini. Hafiz tak sempat breakfast atau makan kat sini sebab dah ada plan makan kat luar.

Gambar kat atas ni ialah kedaaan dalam bililk. Kitaorg bertiga, jadi dok lah bilik Family Room ni. Memang best dan selesa.

Secara keselurahnnya hotel ni memang best. Cuma kena bagitau siap-siap yang hotel ni tak ada swimming pool. Nextime kalau datang Melaka memang akan book lagi kat Hotel ni.

Tempat Lepak Best di KL

Posting kali ni Hafiz nak senaraikan tempat-tempat best yang korang boleh untuk lepak dan makan-makan dengan kawan-kawan korang.

Posting ni jugak kita fokus kepada tempat/kedai yang santai-santai jer ok.

1. Jalan Telawi, Bangsar

Jalan Telawi ni terletaknya di Bangsar. Ramai yang suka lepak kat sini disebabkan variasi makanannya yang pelbagai bermula dari restoran mamak hinggalah ke fine dining. Antara restoran yang popular dan menjadi pilihan ramai adalah Restoran Nirwana Maju, Restoran Kayu Nasi Kandar, Jaslyn Cakes, VCR Cafe, Killer Gourmet Burger dan banyak lagi.

Lokasi : Bangsar

photo credit : the edge

2. Tapak, Jalan Ampang

Tapak ni sangat terkenal dengan pelbagai pilihan makanan food truck. Tapak ini berkonsepkan street food dan menyajikan pelbagai menu yang menarik seperti burger, nasi lemak dan juga pelbagai menu-menu hipster.

Tapak ni juga agak berdekatan dengan KLCC. So lepas dah jalan-jalan KLCC tu korang boleh datang ke Tapak ni atau lepas dah kenyang tu korang boleh pergi tengok wayang di KLCC.

Lokasi : Jalan Ampang, Kuala Lumpur

Waktu Operasi : 6.00ptg – 12.00tgh malam

3. GoBox Concept, Kampung Baru

GoBox Concept ini menggunakan kontena sebagai binaan asasnya. Agak popular dikalanagan warga KL.  Terdapat pelbagai food stalls yang menjual pelbagai makanan kegemaran seperti Thai food, western food, otak-otak dan banyak lagi.

Harga makanan juga agak berpatutan. Cuma masalah utama kat sini ialah nak cari parking yang berdekatan agak sukar oleh kerana jalannya yang agak sempit dan kecil.

Lokasi : No 12 Jalan Liew Weng Chee, Kampung Baru, KL

Waktu Operasi : 6.00ptg – 2.00pagi

4. The Garage, KL

The Garage KL ini juga adalah salah satu tempat lepak yang berkonsepkan restoran dalam kontena. Restoran ini menyajikan pelbagai Western food yang menarik dan lazat. Selain restoran, tempat ini juga mempunyai kedai potong rambut, kedai koleksi figurin Star Wars dan juga workshop kenderaan di tingkat bawah. Dan yang paling penting The Garage ni sangat Instagram worthy.

Lokasi : Lot 841, Jalan Hulu Kelang, Hillview

Waktu Operasi : 3.00ptg – 12.00tgh malam

Kalau korang ada tambahan cadangan, korang boleh senaraikan di bawah ni ok… 🙂

Street art & Mural di Kuala Lumpur

Sejak musim Covid dan larangan untuk keluar negara ni, destinasi dalam negara menjadi topik perbualan masa ni. Mesti korang terfikir nak pergi mana lagi selain pergi shopping mall dan lepak2 kafe kan.

Dalam posting kali ni Hafiz nak kongsikan street art dan mural yang korang kena cari di Kuala Lumpur.

River of Life Kuala Lumpur – berhampiran Mesjid Jamek

Mural gergasi ni terletak di sekitar kawasan River of Life Kuala Lumpur. Agak sukar untuk korang tak terperasan mural bersaiz gergasi ni. Mural ni telah berjaya menukar landskap di sini.

Kwai Chai Hong, Petaling Street KL

Lokasi mural ni pula terletak di Lorong Panggung. Bolehlah korang feeling2 macam balik zaman 60an dulu. Cuma kawasan ni agak sempit. Jadi sila datang awal pagi untuk elakkan kesesakkan manusia ok….

Jalan Alor

Mesti korang tak terbayang kawasan Jalan Alor ni ada mural gergasi yang lawa macam ni kan? Hafiz ingat lagi masa mula2 kenal KL sekitar 20 tahun lalu, Jalan Alor ni macam tempat yang paling takut nak pergi..hehhehe sekarang ni dah lawa dan bersih. boleh lah korang bawa anak2 korang g amik gambar kat sini.

Sebenarnya ada banyak lagi mural dan street art di sekitar KL ni. InsyaAllah dalam posting akan datang Hafiz akan senaraikan kat sini untuk korang cari ok. Jadi rajin2lah visit page ni ok?

Apa2 pun kalau keluar tu jangan lupa pakai mask dan jaga jarak korang ya.

Review for Mingle Hostel Chinatown, Kuala Lumpur

IMG_20200122_184109.jpg

If you are a solo traveller and planning for a visit to Kuala Lumpur, you may want to read this. Sharing my experience staying at one of the nicest hostel in Kuala Lumpur.

The place called Mingle Chinatown Kuala Lumpur. It is housed in a century old colonial-era building, Mingle Chinatown features a relaxing rooftop terrace, and superb location which is 3 minutes walk to train stations that connect to the international airports, the twin tower and city center.

IMG_20200122_182033.jpgIMG_20200122_182017.jpgIMG_20200122_134423.jpgIMG_20200122_134526.jpgIMG_20200122_134519.jpg

Mingle @ Chinatown occupies the 100  year old heritage building, was formerly a social hub in the 1920s and 30s where people mingled for mahjong, drink and poem. After WWII, it became a public reading room for the local community.

Following the overall theme of Chinatown and deeply rooted stories of the building, the space is revamped by retaining the building original’s character, fitted with the furniture sourced from the building itself or salvaged from the renovation debris.

Mingle Chinatown Kuala Lumpur is only 5mins away from Merdeka MRT Station & 10mins to Plaza Rakyat LRT station! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Mingle Chinatown also offer ‘wider bed’ with personal locker. They also provide various choices of accommodation for you to choose. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

IMG_20200122_132310.jpg

So if you are in Kuala Lumpur, please do check out this wonderful space.

Credit to Mingle Chinatown for the hostel background.

5 Kedai Kopi Terbaik di KL

Jom kita tengok kedai-kedai kopi yang paling best bagi pendapat Hafiz untuk 2019 ni. nak pastikan best ke tak, korang pergilah cuba sendiri nanti ok.

  1. Room203 @Publika

    room 203
    Photo credit : @room203

    Bagi Hafiz ni memang antara kedai kopi pilihan Hafiz sejak beberapa tahun lepas. Kopi dia best, tempat simple dan yang paling penting harga kopi cuma RM5 jer. Jadi kalau korang tak tau cari tempat lepak best dan kopi tak mahal, boleh lah ke Room203 ni ok.

  2. Kopenhagen Coffee @ Mont Kiara

    41685451_530144170774027_6446474082815836160_n
    Photo kredit : FB Kopenhagen Coffee

    Pilihan kedua Hafiz pula ialah Kopenhagen Coffee. Salah satu tarikan utama kat sini bagi Hafiz ialah hiasan dalam di kedai ni. Bila melangkah masuk tu jer terus rasa macam dah sampai Copenhagen. Sesuai untuk korang lepak-lepak. Cuma satu cabaran utama kat sini, ruangan tempat letak kereta yang agak terhad.

    37355550_484022935386151_5984123932892987392_n

  3. Podgy @ BangsarpodgyPilihan ketiga Hafiz pula ialah Podgy. Mula dikenali dengan Podgy & the Banker yang terletak di Hartamas. Di lokasi baru ni Podgy terus tampil dengan hiasan dalam yang sangat dekat generasi hari ni. Sangat santai dan sesuai untuk dijadikan lokasi lepak yang best.

  4. Pulp by Papa Palheta @ Bangsar

    pulp
    Photo kredit : FB Pulp by Papa Palheta

    Pilihan seterusnya ialah Pulp by Papa Palheta. Terletak di Bangsar. Lokasi ni merupakan bekas kilang percetakan terbesar di KL satu masa dulu. Selain dari hiasan dalam yang unik, terdapat pelbagai jenis pilihan kopi untuk dipilih.

  5. Feebay.co

    2018-01-26 10.55.59
    photo kredit : Feebay.co

    Yang ni lain sikit dari yang lain. Biasanya orang cari kedai kopi nak minum kopi & makan kek kan? tapi kalau Hafiz kesini pula ialah untuk dapatkan nasi lemak Feebay ni. Memang terbaik. Tak keterlaluan Hafiz katakan ni antara nasi lemak paling best kat kl.

Secara ringkas, apa yang Hafiz kongsikan ni sekadar pengalaman dan citarasa Hafiz. Korang mungkin tak suka dan tak kena dengan selera korang. Kalau ada komen dan cadangan, boleh lah tambah di ruangan komen dibawah ok.

Review for Warm Window Silom

IMG_20190702_074251.jpg

First of all, i must say this is one of the best hostel you can find in Silom. Ive been to many hostel & hotel in Bangkok, Warm Window Silom exceed my expectations.

Let me share with you some backgrounds of this hostel. In the past, Silom is the center of trading amongst Thai and European merchants through Chaophraya river. Thais became closer friends with foreigners, while the building architectures on this road have been a blend of Thai and Colonial style harmoniously since then.

Although Silom Road became the financial centre of the capital, but yet still being the headquarter of expats and foreign tourists; full of historical attractions, street food, café, and shops; with multi-transportations to downtown and other parts of Bangkok.

IMG_20190629_144944.jpg

Warm Window Silom Hostel located on Pan Road which is one of the most peaceful residence area in Silom. It is only 7mins away from Surasak BTS Station, 1min away to the Bus stop on main Silom street and 10mins away from the pier! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Warm Window Silom also offer ‘wider bed’ with personal locker and capturing design. They also provide various choice of accommodation such as ‘Budget capsule bed’, ‘Queen size bed dormitory’, ‘Private room with Bathroom’ and ‘Private group size room’. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

So if you are in Bangkok, please do check out this wonderful space.

IMG_20190705_115809_783.jpg

Review W Bangkok

31255904_166912997474808_7662104008319827968_n

Bangkok adalah antara destinasi pilihan Hafiz. Sekurang-kurangnya sekali didalam setahun, Hafiz akan ke Bangkok. Apa istimewanya Bangkok ni? Pastinya pilihan makanan yang pelbagai, syurga membeli belah dan pastinya pelbagai hotel terbaik disekitarnya dengan harga yang sangat kompetetif. Untuk posting kali ni Hafiz nak cerita pengalaman di W Bangkok Hotel.
Untuk tahun 2018, ini merupakan pengalaman Hafiz yang ke 3 di W Bangkok. Seperti hotel-hotel W yang lain(Hafiz pernah berpeluang menginap di W Singapore & W Hongkong), W Bangkok membawa sedikit kelainan dengan memberi sentuhan tradisi Thai dalam rekaan dalamannya. Dari hiasan di lobby sampailah ke bilik tidur, korang akan nampak pengaruh rekaan dari budaya masyarakat Thai.
Pengaruh Thai dalam rekaan dalaman W Bangkok ni boleh dilihat dengan jelas dan dilakukan dengan amat teliti dan sangat baik tanpa menjejaskan elemen urban moden yang selalu dikaitkan dengan konsep W hotel itu sendiri.
Chandelier yang terdapat di lobby W Bangkok
inspirasi dari uncang plastik air…
Jika ini kali pertama anda mendengar nama W hotel ni, W hotel pertama di buka pada tahun 1998 iaitu W New York. Sehingga ke hari ini ada lebih dari 80 buah W hotel di seluruh dunia Dari segi konsep, W cuba membawa huruf W kemana saja di dalam hotel ini. Sebagai contoh kawasan kolam renang di panggil Wet dan concierge/service express pula dipanggil “Whatever Whenever”.
cuba korang tengok sentuhan bantal di atas katil yang membawa unsur seni Muay Thai
Lokasi? W Bangkok terletak di Sathorn. Berdekatan kawasan terkenal seperti Silom. Stesen BTS/Train terdekat ialah Chong Nonsi. 5 minitt jer kalau jalan kaki. Dalam perkongsian akan datang nanti Hafiz akan kongsi apa yang korang boleh dapat di sekitar Sathorn/Silom ni.
Kat Bangkok ni ada terlalu banyak pilihan mengikut budget korang. Dari pilihan hostel sampai lah ke hotel mewah. Biasanya dalam setahun tu kadang-kadang memang Hafiz spend lebih sket untuk reward diri sendiri. Bila dalam mode nak reward diri, mesti nak cari pilihan hotel yang best sket kan. Hafiz rasa kalau di Bangkok ni, W Bangkok adalah antara yang terbaik.
Tiga sebab utama kenapa Hafiz pilih W Bangkok ialah:
1) Lokasi. Pusat bandar & dekat dengan train
2) Harga. Sentiasa menawarkan harga yang kompetitif
3) Servis. Semua staff kat sini well verse english. Senang nak berkomunikasi 🙂
Lepas ni kalau korang nak ke Bangkok dan ada budget lebih sikit, bolehlah consider W Bangkok. Memandangkan W Bangkok ni dekat dengan BTS train station, korang bolehlah naik train kalau nak pergi cari makanan Halal di Bangkok.
Next posting Hafiz akan share coffee place yang best sekitar Bangkok ya.
30841811_585165698528202_9205704225026211840_n