Sejarah Central Market

Ada orang panggil Central Market ada orang panggil Pasar Seni. Keduanya membawa maksud dan cerita yang berbeza.

Central Market

Dibuka oleh Kapitan Cina, Yap Ah Loy pada tahun 1888 sebagai pasar basah. Pada awalnya, merupakan pusat tumpuan perniagaan ikan, daging dan sayur-sayuran serta keperluan harian lain dalam kalangan pelombong bijih timah sekitar Lembah Klang. Pada 1936, jurutera bandar, R H Seed menaiktaraf bangunan pasar besar ini.

Pasar Seni

Pada awal tahun 80an Kerajaan Malaysia telah bersetuju untuk memindahkan pasar basah ini ke satu lokasi lain dan memperuntukkan RM9juta untuk menaiktaraf dan mengubah dari pasar basah kepada sebuah pusat kebudayaan dan kesenian Malaysia.

Pada 15 April 1986, Central Market telah dinamakan semula sebagai Pasar Seni.

Hari ini…

Setelah melalui pelbagai proses dan usaha pemuliharaan, hari ini Pasar Seni cukup terkenal dikalangan pelancung dalam dan luar negara. Secara peribadi, Hafiz rasakan Pasar Seni atau Central Market ni adalah sebuah lokasi yang wajib untuk korang datang sekiranya korang datang bercuti di Kuala Lumpur.

Pandangan…

Bagi Hafiz Pasar Seni ni perlu melalui satu proses pembaharuan. Bukan sekadar fokus kepada pelancong asing jika mahu terus kekal relevan. Lebih banyak program atau aktiviti yang boleh terus di lakukan bagi menggalakkan warga tempatan untuk terus ke sini.

Semoga Pasar Seni akan terus bertahan dan relevan di masa akan datang…

5 Kafe Retro Menarik di Petaling Street

Petaling Street atau ada yang panggil Chintatown ni bukanlah satu kawasan baru di Kuala Lumpur. Cuma sejak kebelakangan ni banyak usaha yang telah dilakukan untuk menukar wajah & landskap Petaling Street ni.

Kalau korang dah lama tak datang ke Petaling Street ni, apa kata korang luangkan masa korang ke Petaling Street ni nanti. Dah banyak ruang2 yang instagram worthy kat Petaling Street ni sekarang ni. Antara lokasi yang wajib korang boleh cari ialah Rex KL.

Yang pastinya kalau korang datang Petaling Street ni korang tak perlu risau nak makan kat mana sebab dah banyak kafe-kafe ‘retro inspired’ di sini.

1. Vintage 1988

Sesuai dengan namanya, kafe ni seolah membawa korang ke zaman 80 an. Bagi Hafiz, kafe ni mengimbau kenangan masa bercuti di Amsterdam dulu. Dari luar hinggalah hiasan dalamannya, setiap ruang di dalam kafe ni sesuai untuk korang abadikan dalam instagram korang.

Lokasi : 34 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Vintage 1988

2. Mingle Cafe

Bertentangan dengan Vintage 1988, korang akan nampak ada satu kafe menarik & ‘rustic’. Kafe ni mengetengahkan elemen ‘rustic’. Binaan separa siap dan perabot lama membawa kita kembali ke zaman dulu-dulu.

Lokasi : 55 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

3. Merchant Lane

Memasuki kafe ni membuatkan korang rasa macam berada jauh dari kesibukan Kuala Lumpur. Pelbagai menu menarik juga ada disini.

Lokasi : 150 Jalan Petaling, 50000 Kuala Lumpur

4. Chocha Foodstore

Terletak berdekatan dengan Merchant Lane Cafe, Chocha Foodstore ni juga tidak kurang hebatnya. Susun atur dan hiasan dalaman kafe ini juga sangat ‘instagram worthy’.

Lokasi : 156 Petaling Street, 50000 Kuala Lumpur

photo credit ; FB Chocha Foodstore

5. Luckin Kopi

Kafe ni juga korang mesti singgah kalau dah sampai ke Petaling Street ni. Kalau korang suka hidangan yang ada salted egg, kat sini memang heaven. Banyak menu-menu kat sini yang akan buat korang meleleh air liur.

Lokasi : 14 Jalan Panggung, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Luckin Kopi

REX KL. Cerita dan kenapa korang perlu datang ke sini

Rex KL. Mungkin kebelakangan ni korang nampak ramai orang update kat instagram dan twitter gambar-gambar kat sini kan….

Lokasi

Lokasi

Terletak di Jalan Sultan, Kuala Lumpur atau lebih dikenali dengan Chinatown.

Fakta & Sejarah

  • Bangunan asal ni mula beroperasi pada 28 July 1947 dan musnah dalam satu kebakaran pada tahun 1970.
  • Pada tahun 1976, Rex KL telah dibuka dengan menempatkan single screen theatre yang boleh menempatkan lebih 1000 penonton pada satu-satu masa.
  • Pada awalnya operasi Rex KL di uruskan oleh Shaw Brothers. Kemudiannya diambil oleh Golden Screen Cinemas sebelum ditutup pada tahun November 2002.
  • Dari sebuah pawagam, Rex KL kemudiannya bertukar menjadi Hostel pada tahun 2007. Selepas beberapa bulan beroperasi, pada Ogos 2007 bangunan ini sekali lagi terbakar. Hostel ni kemudiaanya ditutup.

Hari ini…..

Selepas melalui proses pembaikan, Rex KL umpama dihidupkan semula.

Jadi kalau ada masa tu, singgahlah ke Rex KL ni ok.

Review / Pengalaman di Rosa Malacca

Rosa Malacca. Unik kan nama hotel ni. Hotel ni agak terkenal di Instagram. Setiap sudut dihotel ni sangat lah ‘insta worthy’. Gambar di atas ni ialah bahagian luar hotel Rosa Malacca ni. Cantik kan? tak gambar atas ni?

Melangkah masuk ke dalam hotel ni mesti korang tercari mana nak reception counter untuk check in kan. Gambar diatas ni ialah ruang lepak santai jer. Lobbi terletak di tingkat 1.

Reception Counter

Keluar dari lif tingkat 1, korang boleh lah terus check in. Bersebelahan dengan kaunter reception ni ada cafe. Boleh lah korang lepak makan atau minum2 santai kat sini. Hafiz tak sempat breakfast atau makan kat sini sebab dah ada plan makan kat luar.

Gambar kat atas ni ialah kedaaan dalam bililk. Kitaorg bertiga, jadi dok lah bilik Family Room ni. Memang best dan selesa.

Secara keselurahnnya hotel ni memang best. Cuma kena bagitau siap-siap yang hotel ni tak ada swimming pool. Nextime kalau datang Melaka memang akan book lagi kat Hotel ni.

Tips dan Tempat Menarik di Pulau Perhentian Kecil

Posting kali ni Hafiz nak share pengalaman bercuti kat Pulau Perhentian Kecil. Untuk makluman korang, Pulau Perhentian ni ada 2 bahagian iaitu Pulau Perhentian Besar & Perhentian Kecil.

Trip kali ni Hafiz ke Pulau Perhentian Kecil. Berdasarkan pengalaman, Hafiz lagi suka Perhentian Kecil sebab macam lebih rilex. Korang boleh pilih untuk resort mahal hinggalah ke tidur dalam khemah. Ikut budget korang lah kan.

Aktiviti utama yang biasa dilakukan di Pulau Perhentian ni ialah snorkeling atau scuba diving. Selain dari tu korang boleh jalan-jalan menikmati keindahan alam semula jadi di sini.

Hafiz senaraikan tips dan info tempat/aktiviti yang korang boleh buat di Pulau Perhentian:

1. Untuk ke Pulau Perhentian, korang kena naik bot laju di Jetty Kuala Besut. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit.

2. Kalau korang nak budget & jimat, korang bolehla bawa bekalan makanan & air mineral bersama. Harga yang dijual kat sini agak mahal dan biasanya 2 kali ganda harga biasa.

3. Pastikan korang tempah bilik penginapan terlebih dahulu untuk dapat harga yang berpatutan.

4. Musim percutian di Pulau Perhentian bermula dari Februari ke Oktober sahaja. Bulan selebihnya ditutup kerana angin monsun yang melanda pantai timur pada setiap tahun.

5. Peralatan untuk snorkeling dan jaket keselematan ada disediakan untuk disewa.

6. Waktu terbaik untuk snorkeling ialah pada tengahari dan ketika cuaca panas.

7. Lokasi untuk snorkeling ni korang boleh pilih. Ada pelbagai jenis pilihan yang disediakan. Antaranya Long trip, Short trip, Special Trip & banyak lagi lah. Bergantung kepada pengendali perkhidmatan. Korang boleh pre book ataupun boleh jer cari masa korang dah sampai Pulau Perhentian nanti.

8. Pulau Perhentian juga sangat terkenal dikalangan mereka yang gemar melakukan aktiviti scuba diving. InsyaAllah satu hari nanti Hafiz nak cuba.

9. Selain dari aktiviti air, korang boleh try untuk ke Kincir Angin yang terletak di Pulau Perhentian Kecil ni. Untuk sampai ke Kincir Angin ni korang kena mendaki lah sikit sekitar 20 – 30 minit. Pakailah pakaian yang bersesuaian ok. Cuaca agak panas dan kena ingat yang korang perlu mendaki ok. Oh ya, jangan lupa bawa air mineral bersama korang.

10. Kalau ada masa, sekiranya korang menginap di sekitar Long Beach. Korang boleh cuba untuk berjalan ke Coral Bay. Mengikut orang2 kat sini, Coral Bay ni tempat paling best kalau nak tengok sunset.

Selamat bercuti 🙂

Street art & Mural di Kuala Lumpur

Sejak musim Covid dan larangan untuk keluar negara ni, destinasi dalam negara menjadi topik perbualan masa ni. Mesti korang terfikir nak pergi mana lagi selain pergi shopping mall dan lepak2 kafe kan.

Dalam posting kali ni Hafiz nak kongsikan street art dan mural yang korang kena cari di Kuala Lumpur.

River of Life Kuala Lumpur – berhampiran Mesjid Jamek

Mural gergasi ni terletak di sekitar kawasan River of Life Kuala Lumpur. Agak sukar untuk korang tak terperasan mural bersaiz gergasi ni. Mural ni telah berjaya menukar landskap di sini.

Kwai Chai Hong, Petaling Street KL

Lokasi mural ni pula terletak di Lorong Panggung. Bolehlah korang feeling2 macam balik zaman 60an dulu. Cuma kawasan ni agak sempit. Jadi sila datang awal pagi untuk elakkan kesesakkan manusia ok….

Jalan Alor

Mesti korang tak terbayang kawasan Jalan Alor ni ada mural gergasi yang lawa macam ni kan? Hafiz ingat lagi masa mula2 kenal KL sekitar 20 tahun lalu, Jalan Alor ni macam tempat yang paling takut nak pergi..hehhehe sekarang ni dah lawa dan bersih. boleh lah korang bawa anak2 korang g amik gambar kat sini.

Sebenarnya ada banyak lagi mural dan street art di sekitar KL ni. InsyaAllah dalam posting akan datang Hafiz akan senaraikan kat sini untuk korang cari ok. Jadi rajin2lah visit page ni ok?

Apa2 pun kalau keluar tu jangan lupa pakai mask dan jaga jarak korang ya.

Persediaan Sebelum Menunaikan Umrah

IMG_20200302_165439.jpg

Alhamdulillah, Hafiz baru balik dari menunaikan umrah. Satu perjalanan yang lain dari kebiasaannya. Banyak benda yang perlu dipersiapkan sebelum pergi menunaikan umrah ni.

Hafiz akan berkongsi serba sedikit pengalaman perjalanan kali ni. Bermula dari persediaan sebelum bertolak hinggalah selesai menunaikan umrah. Di harap perkongsian ni nanti dapat memberi manfaat kepada kita semua.

Untuk posting kali ni Hafiz nak kongsikan persediaan untuk menunaikan Umrah. Tips-tips ni mungkin sangat berguna sekiranya ini merupakan Umrah korang yang pertama.

NIAT

Bagi Hafiz, niat ni tersangatlah penting. Kena jaga betul-betul dari awal supaya kita tak tergelincir kerana “Innamal a’malu binniat” iaitu sesungguhnya setiap perbuatan itu bergantung kepada niat. Kita perlu sentiasa beringat bahawa menunaikan umrah ni bukanlah seperti bercuti. Akhir ni kita tengok ramai yang sibuk berselfie depan kaabah semua tu kan sampai kadang tu ada yang terlupa tujuan asal ke Mekah. Kadang-kadang tu ada yang terlupa perbuatan selfie atau buat facebook live semua tu sehingga mengganggu urusan jemaah lain.

Hafiz tak kata yang bergambar itu menjadi suatu kesalahan, tetapi dibimbangi gambar-gambar yang dikongsikan di laman media sosial itu nanti akan mengundang perasaan riak dalam diri kita sekaligus menjejaskan niat dan ibadah yang kita lakukan. Jadi berhati-hatilah ok. Ingat bahawa kita buat umrah ni sebagai ibadah dan bukan riadah.

ILMU

Selain dari niat, Ilmu merupakan antara persediaan menunaikan umrah terpenting yang perlu kita miliki sebelum menunaikan umrah. Perlu untuk diketahui bahawa ibadah umrah mempunyai rukun-rukun yang perlu kita patuhi. Ilmu-ilmu berkaitan ibadah umrah ini boleh dipelajari secara teori dan praktikal sama ada melalui pembacaan buku, mengikuti kursus umrah yang biasanya disediakan oleh travel ejen secara percuma atau pun belajar daripada internet. Hafiz cadangkan kalau boleh, cubalah sertai kursus-kursus umrah yang disediakan travel ejen ni.

KEWANGAN

Rasanya korang pun boleh agak kenapa kewangan ni penting kan. Kalau kewangan tak mencukupi, macamana nak pergi umrah kan. Cuma pastikan lah sumber kewangan yang nak digunakan tu dari sumber-sumber yang bersih dan bebas dari sebarang sumber yang diragui.

IMUNISASI & KESIHATAN

IMG_20200315_112306.jpg

Semua jemaah umrah dan haji diwajibkan untuk suntikan imunisasi. Ini merupakan salah satu langkah pencegahan yang perlu dilakukan oleh bakal Jemaah sebelum berangkat ke Makkah. Ini kerana, suntikan vaksin dapat membantu bakal-bakal Jemaah mengelakkan diri mereka daripada dijangkiti wabak-wabak penyakit ketika berada di luar negara.

Untuk pengetahuan korang pihak berkuasa Arab Saudi telah mewajibkan pengambilan Vaksin Meningococcal Quadrivalent (ACYW-135) kepada mana-mana Jemaah yang belum pernah mengambil suntikan ini sebelum berlepas ke Tanah Suci. Ini bagi mengelakkan diri daripada terdedah kepada penyakit berjangkit dan boleh disebarkan kepada orang lain. Kebiasaanya travel ejen akan minta korang serahkan sijil vaksin ni 30 hari sebelum tarikh korang bertolak.

PASSPORT & VISA

Seperti yang kita sedia maklum, untuk mana-mana urusan penerbangan ke luar negara ni kita diwajibkan mempunyai passport sebagai pengenalan diri bagi mengelakkan kita daripada ditahan pihak imigresen. Bagi bakal Jemaah yang belum mempunyai passport,  bolehlah buat ataupun memperbaharui passport sedia ada di mana-mana cawangan Jabatan Imigresen di seluruh Malaysia. Korang jugak boleh perbaharui passport korang secara dalam talian.

Permohonan Visa Umrah pula korang boleh serahkan kat travel ejen yang selesaikan. Seperti sijil vaksin, korang kena serahkan passport ni sekurang-kurangnya 30 hari dari tarikh korang bertolak.

SOLAT

Sesungguhnya solat ni merupakan kewajipan semua umat Islam. Jadi, sebelum menjejakkan kaki ke Tanah Suci apa kata kita perbaiki kualiti solat kita dan tidak melengahkan waktu solat. Selain itu, kita boleh mula biasakan untuk solat berjemaah di masjid, disamping membiasakan diri dengan solat-solat sunat.

TAUBAT NASUHA

Taubat nasuha merupakan sejenis taubat yang sebenar-benarnya taubat dengan janji yang ditepati tidak akan mengulangi lagi segala perbuatan yang salah atau dosa tersebut umrah ini umpama mempersembahkan diri kita kepada Allah. Memandangkan umrah ni seperti perjalanan penyucian jiwa ke rumah Allah, adalah elok kita perbaiki diri sebaiknya sebelum bertolak.

BERSENAM

Bagi korang yang dah sedia aktif mungkin boleh skip bahagian ni. Kalau yang jarang-jarang bersenam atau dah lama tak bersenam tu, bolehlah mula untuk bersenam semula sebelum pergi umrah ni. Selain dapat meningkatkan stamina badan, bersenam juga dapat membantu kita untuk kekal cergas. Aktiviti seperti berjoging terutamanya dapat membantu kita membiasakan diri untuk berjalan kaki ketika melaksanakan ibadah umrah terutamanya sewaktu tawaf dan sa’i.

DOA & TAWAKAL

Selepas dah buat semua yang di rancang, hanya kepada Allah kita serahkan segalanya. Banyakkan berdoa dan bertawakkallah kepada Allah agar dipermudahkan segala urusan ketika menunaikan umrah nanti. Semoga amal ibadah yang akan dilakukan nanti diterima oleh Allah s.w.t dan mendapat umrah yang mabrur.

 

 

 

 

Trip ke Koh Lipe

IMG-20190406-WA0018.jpg

Koh Lipe. Ada orang kata Koh Lipe ni macam Maldives of Thailand lah. Hafiz tak dapat nak verified statement ni sebab tak pernah sampai ke Maldives lagi.hehe

Sebenarnya dah lama tertangguh nak tulis pasal Koh Lipe ni. Idea tu macam tak sampai-sampai. Tengah dok ada mood nak menulis ni, Hafiz terus lah cuba untuk menulis sampai habis.

Apa yang korang tau pasal Koh Lipe ni? Kadang tu bila sebut Koh Lipe, ada yang ingat Kuala Lipis. Kuala Lipis tu kampung Dato Siti tau..hahha

IMG-20190407-WA0034.jpg

Tak dinafikan Koh Lipe ni agak kurang popular berbanding Phuket, Phi-Phi dan Samui. Hafiz difahamkan dari beberapa individu yang Hafiz kenal di Koh Lipe dulu, hardcore scuba dan snorkeling khususnya dari Eropah, Koh Lipe adalah destinasi utama yang mereka jejaki sebelum ke pulau-pulau lain yang disebutkan tadi. Jarak antara Koh Lipe ke daratan adalah 60km yang mana jaraknya dari Pulau Langkawi adalah lebih dekat iaitu sekitar 30 km sahaja! Pada musim melawat (November hingga May) terdapat 2 perjalanan terus speedboat atau feri setiap hari dari Langkawi. 

Koh Lipe adalah sebahagian dari gugusan kepulauan Adang dan lokasinya yang berdekatan Taman Negara Thailand, Koh Tarutao yang digazet sejak tahun 1974 menjadikan ia satu lokasi rekreasi laut yang menarik.

IMG-20190407-WA0029.jpg

Pengangkutan

Cara untuk ke Koh Lipe ni ialah:

1. Fly ke Langkawi then naik feri terus masuk ke Koh Lipe

2. Bus ke Hatyai dan pastu ke Pakbara (Van) – Pakbara ke Kohlipe (feri)

3. Train ETS ke Padang Besar. Dari Padang Besar korang boleh naik van atau naik train ke Hatyai. Dari Hatyai ke Pakbara(van) – Pakbara ke Koh Lipe (feri)

Hafiz nak cara senang. Jadi fly terus ke Langkawi. Jimat masa. Sampai je kat airport Langkawi, kitaorang terus naik teksi ke Telaga Terminal. Untuk pengetahuan korang perkhidmatan feri ni cuma ada 2 waktu je dalam sehari iaitu 9.30pagi atau 2.30petang. Harga pula dalam sekitar RM110-RM130.

Gaya Hidup

Di sini bagi Hafiz rasa selamat untuk yang nak bawa keluarga sebab tak la sosial sangat macam Phuket. Scam pun tak ada disini kalau korang nak travel solo.

Hotel kat sana banyak ja yang murah range dalam 800bath (untuk private room) dan 400-600bath (untuk hostel). Macam kes Hafiz, majoriti nak hotel yang tepi pantai. Jadi harga bilik mahal lah sikit. Secara amnya korang boleh atur ikut kemampuan masing-masing. Rasanya kalau pergi solo lepas ni, Hafiz macam nak try hostel lak. Hostel pun nampak macam menarik kat Koh Lipe ni.

Makanan halal memang banyak dan kebanyakkan pemilik kedai boleh cakap Melayu sebab Koh Lipe ni dibawah area Satun di mana Satun merupakan antara wilayah paling ramai masyarakat yang beragama islam. Masjid pun ada dia Koh Lipe ni. Kalau ada berkelapangan tu, boleh lah korang singgah solat jemaah disitu sambil memberi sedikit sumbangan kepada masjid dan komuniti muslim disitu.

Street food kat Koh Lipe ni memang best. Kalau rajin tu bila malam, pergilah aiskrim kelapa, roti canai pisang @ Thai pancake, PhadThai, pulut ayam goreng, green tea, seafood atau BBQ untuk malam. Biasanya kedai-kedai yang halal ni akan letak logo halal. 7 Eleven macam bersepah, ATM pun ada.

 

Aktiviti

Untuk pengetahuan korang, Koh Lipe ni dia ada 3 side.

1. Sunset
2. Sunrise
3. Pattaya beach

IMG-20190407-WA0048.jpg

Dari sini korang boleh buat pilihan tempat mana yang korang nak book hotel. Kalau korang suka tengok Sunrise, boleh lah korang book hotel di sekitar Sunrise Beach. Kalau korang suka bangun lewat dan suka ria malam-malam tu boleh lah korang tinggal di Sunset beach atau Pattaya Beach. Korang boleh . Semua walking distance dalam 15-20 minit jer. Dan area walking street menjadi jalan utama yang menghubungkan ketiga-tiga beach ni.

Aktiviti yang boleh buat bergantung kepada citarasa korang. Antaranya ialah:

1. Island hopping untuk snorkling
2. Diving bagi yang ada lesen
3. Hiking Cliff Koh Adang & ke Pirate Waterfall
4. Layan Sunset & Sunrise
5. Lepak tepi pantai sambil baca buku & cuci mata

IMG-20190407-WA0025.jpg

Untuk trip kali ni Hafiz tak buat proper itinerary & costing sebab pergi berkumpulan. Ahli kumpulan ni pulak jenis yang leisure2 habiskan duit…hahha *Pengsan aku tengok bil setiap kali makan.hahha

Harap perkongsian kali ni serba sedikit boleh tolong korang buat planning untuk ke Koh Lipe nanti ok.

 

 

 

Taktik-taktik Scammer Yang Korang Perlu Tahu Sebelum Travel Secara Solo

092

Sebelum ni Hafiz pernah share pengalaman solo trip Hafiz ke Europe kan? Jadi kali ni Hafiz nak kongsi kan serba sedikit tip yang boleh korang pertimbangkan kalau korang nak pergi Europe nanti. Bila travel solo ni kita mesti sentiasa bersedia & berhati-hati untuk melalui sebarang situasi.

Disebalik cerita yang dan gambar yang cantik-cantik yang selalu korang dengar dan lihat tu, tak semuanya indah sahaja ok. Ada sisi-sisi gelap tersendiri yang kita perlu sentiasa beringat dan berhati-hati.

Mungkin korang pun pernah dengar atau mengalami sendiri pengalaman ni semua kan. Hafiz pun pernah laluinya. Bila difikirkan balik, perkara macam ni biasanya berlaku atas kecuaian kita sendiri tanda disedari.

Hafiz kongsikan sedikit disini agar bermanfaat kepada kita semua.

1. Pura-pura ‘tourist

Ramai yang selalu terpedaya dengan taktik ni. Berdasarkan perbualan Hafiz dengan beberapa individu yang Hafiz kenal masa travel ni, masing-masing berkongsi pernah tertipu dan hampir tertipu dengan helah ni. Biasanya individu ni akan memperkenalkan diri sebagai tourist dan minta korang untuk ambil gambar atau mungkin bertanya soalan mengenai arah ke sesuatu destinasi. Tak salah untuk korang membantu, tapi perlu sentiasa ingat untuk memerhati keadaan sekeliling.

2. Pura-pura melanggar

Bila korang berada di metro atau dalam train, berhati-hati dengan beg korang kerana akan ada orang yang secara sengaja melanggar korang ketika memasuki metro/train ni. Biasanya masa mata korang tengah tertumpu tengok muka orang yang melanggar ni, ada je tangan yang cepat menyelup masuk ke dalam beg korang. Berdasarkan pengalaman rakan Hafiz, ada individu ni yang tumpahkan air ke baju rakan Hafiz semasa melanggar. Kemudian ada pulak individu lain yang datang kononnya nak membantu mengelap air yang tumpah kat baju tu. Masa dia alihkan tumpuan tu, cepat je tangan yang tumpahkan air tu nak tarik paper beg yang dibawa kawan Hafiz tadi(paper beg LV..hehhe). Nampak tak betapa liciknya taktik diorang ni.

3. Tanda tangan petisyen

Yang ni paling senang korang nak mengelak. Jangan layan jika ada pihak ingin meminta korang untuk tanda tangan petisyen kerana kemungkinan mereka ingin ambil perhatian anda sahaja sambil rakan lain buat kerja. Hafiz cadangkan korang tolak lah dengan baik dan terus beredar dari situ ok.

4. Harga barang yang mahal

Kalau korang ke Eifel Tower, akan ada orang jual selfie stick, keychain dan macam-macam lagi. Ada jugak yang kadang tu tawarkan nak jual harga tiket Eifel tower. Sebaiknya korang ke kedai yang berhampiran dan belilah tiket di kaunter untuk mengelakkan dari ditipu ok.

Secara amnya scammer ni bukan ada di Eropah sahaja. Di mana-mana pun ada. yang penting korang kena sentiasa berhati-hati.

 

 

Simtom Koronavirus dan Cara Untuk Melindungi Diri

 

Mesti korang dah sedia maklum pasal Koronavirus ni kan. Kerajaan pun dah keluarkan arahan untuk berhati-hati atau menangguhkan perjalanan terutamanya ke negara yang berisiko ni.

Hafiz ringkaskan petikan dari Malaysiakini & Berita Harian untuk dijadikan rujukan panduan kita bersama. 🙂

Apa itu koronavirus dan di mana ia bermula?

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), wabak koronavirus dikesan selepas organisasi itu dimaklumkan terdapat beberapa kes radang paru-paru di bandar Wuhan, di wilayah Hubei, China.

WHO dalam laman sesawangnya berkata, pihak berkuasa China pada 7 Januari lalu mengesahkan Koronavirus yang baru dikenal pasti itu boleh tersebar daripada manusia kepada manusia.

Virus itu tidak sepadan dengan virus lain yang diketahui, dan mencetuskan kebimbangan kerana tidak banyak yang diketahui mengenai virus ini seperti tahap bahayanya dan bagaimana kesan jangkitannya terhadap manusia.

“Virus baru itu adalah koronavirus, yang merupakan keluarga yang termasuk selsema biasa, dan virus seperti Sars dan Mers,” katanya.

Virus baru ini buat sementara waktu dinamakan sebagai “2019-nCoV.”

Bagaimana Koronavirus memberi kesan kepada manusia?

Menurut WHO, koronavirus adalah keluarga besar virus yang menyebabkan penyakit daripada selesema biasa kepada penyakit yang lebih berbahaya seperti sindrom pernafasan akut teruk (Sars) dan sindrom pernafasan Timur Tengah (Mers-CoV).

“Tanda biasa jangkitan termasuk gejala pernafasan, demam, batuk, sesak nafas dan kesukaran bernafas.

“Dalam kes yang lebih teruk, jangkitan boleh menyebabkan radang paru-paru, sindrom pernafasan akut yang teruk, kegagalan buah pinggang dan malahan membawa maut,” kata organisasi kesihatan itu.

 

 

Diharap dengan perkongsian ni dapat menjadi panduan kita semua.