Sejarah Central Market

Ada orang panggil Central Market ada orang panggil Pasar Seni. Keduanya membawa maksud dan cerita yang berbeza.

Central Market

Dibuka oleh Kapitan Cina, Yap Ah Loy pada tahun 1888 sebagai pasar basah. Pada awalnya, merupakan pusat tumpuan perniagaan ikan, daging dan sayur-sayuran serta keperluan harian lain dalam kalangan pelombong bijih timah sekitar Lembah Klang. Pada 1936, jurutera bandar, R H Seed menaiktaraf bangunan pasar besar ini.

Pasar Seni

Pada awal tahun 80an Kerajaan Malaysia telah bersetuju untuk memindahkan pasar basah ini ke satu lokasi lain dan memperuntukkan RM9juta untuk menaiktaraf dan mengubah dari pasar basah kepada sebuah pusat kebudayaan dan kesenian Malaysia.

Pada 15 April 1986, Central Market telah dinamakan semula sebagai Pasar Seni.

Hari ini…

Setelah melalui pelbagai proses dan usaha pemuliharaan, hari ini Pasar Seni cukup terkenal dikalangan pelancung dalam dan luar negara. Secara peribadi, Hafiz rasakan Pasar Seni atau Central Market ni adalah sebuah lokasi yang wajib untuk korang datang sekiranya korang datang bercuti di Kuala Lumpur.

Pandangan…

Bagi Hafiz Pasar Seni ni perlu melalui satu proses pembaharuan. Bukan sekadar fokus kepada pelancong asing jika mahu terus kekal relevan. Lebih banyak program atau aktiviti yang boleh terus di lakukan bagi menggalakkan warga tempatan untuk terus ke sini.

Semoga Pasar Seni akan terus bertahan dan relevan di masa akan datang…

Trip ke Koh Lipe

IMG-20190406-WA0018.jpg

Koh Lipe. Ada orang kata Koh Lipe ni macam Maldives of Thailand lah. Hafiz tak dapat nak verified statement ni sebab tak pernah sampai ke Maldives lagi.hehe

Sebenarnya dah lama tertangguh nak tulis pasal Koh Lipe ni. Idea tu macam tak sampai-sampai. Tengah dok ada mood nak menulis ni, Hafiz terus lah cuba untuk menulis sampai habis.

Apa yang korang tau pasal Koh Lipe ni? Kadang tu bila sebut Koh Lipe, ada yang ingat Kuala Lipis. Kuala Lipis tu kampung Dato Siti tau..hahha

IMG-20190407-WA0034.jpg

Tak dinafikan Koh Lipe ni agak kurang popular berbanding Phuket, Phi-Phi dan Samui. Hafiz difahamkan dari beberapa individu yang Hafiz kenal di Koh Lipe dulu, hardcore scuba dan snorkeling khususnya dari Eropah, Koh Lipe adalah destinasi utama yang mereka jejaki sebelum ke pulau-pulau lain yang disebutkan tadi. Jarak antara Koh Lipe ke daratan adalah 60km yang mana jaraknya dari Pulau Langkawi adalah lebih dekat iaitu sekitar 30 km sahaja! Pada musim melawat (November hingga May) terdapat 2 perjalanan terus speedboat atau feri setiap hari dari Langkawi. 

Koh Lipe adalah sebahagian dari gugusan kepulauan Adang dan lokasinya yang berdekatan Taman Negara Thailand, Koh Tarutao yang digazet sejak tahun 1974 menjadikan ia satu lokasi rekreasi laut yang menarik.

IMG-20190407-WA0029.jpg

Pengangkutan

Cara untuk ke Koh Lipe ni ialah:

1. Fly ke Langkawi then naik feri terus masuk ke Koh Lipe

2. Bus ke Hatyai dan pastu ke Pakbara (Van) – Pakbara ke Kohlipe (feri)

3. Train ETS ke Padang Besar. Dari Padang Besar korang boleh naik van atau naik train ke Hatyai. Dari Hatyai ke Pakbara(van) – Pakbara ke Koh Lipe (feri)

Hafiz nak cara senang. Jadi fly terus ke Langkawi. Jimat masa. Sampai je kat airport Langkawi, kitaorang terus naik teksi ke Telaga Terminal. Untuk pengetahuan korang perkhidmatan feri ni cuma ada 2 waktu je dalam sehari iaitu 9.30pagi atau 2.30petang. Harga pula dalam sekitar RM110-RM130.

Gaya Hidup

Di sini bagi Hafiz rasa selamat untuk yang nak bawa keluarga sebab tak la sosial sangat macam Phuket. Scam pun tak ada disini kalau korang nak travel solo.

Hotel kat sana banyak ja yang murah range dalam 800bath (untuk private room) dan 400-600bath (untuk hostel). Macam kes Hafiz, majoriti nak hotel yang tepi pantai. Jadi harga bilik mahal lah sikit. Secara amnya korang boleh atur ikut kemampuan masing-masing. Rasanya kalau pergi solo lepas ni, Hafiz macam nak try hostel lak. Hostel pun nampak macam menarik kat Koh Lipe ni.

Makanan halal memang banyak dan kebanyakkan pemilik kedai boleh cakap Melayu sebab Koh Lipe ni dibawah area Satun di mana Satun merupakan antara wilayah paling ramai masyarakat yang beragama islam. Masjid pun ada dia Koh Lipe ni. Kalau ada berkelapangan tu, boleh lah korang singgah solat jemaah disitu sambil memberi sedikit sumbangan kepada masjid dan komuniti muslim disitu.

Street food kat Koh Lipe ni memang best. Kalau rajin tu bila malam, pergilah aiskrim kelapa, roti canai pisang @ Thai pancake, PhadThai, pulut ayam goreng, green tea, seafood atau BBQ untuk malam. Biasanya kedai-kedai yang halal ni akan letak logo halal. 7 Eleven macam bersepah, ATM pun ada.

 

Aktiviti

Untuk pengetahuan korang, Koh Lipe ni dia ada 3 side.

1. Sunset
2. Sunrise
3. Pattaya beach

IMG-20190407-WA0048.jpg

Dari sini korang boleh buat pilihan tempat mana yang korang nak book hotel. Kalau korang suka tengok Sunrise, boleh lah korang book hotel di sekitar Sunrise Beach. Kalau korang suka bangun lewat dan suka ria malam-malam tu boleh lah korang tinggal di Sunset beach atau Pattaya Beach. Korang boleh . Semua walking distance dalam 15-20 minit jer. Dan area walking street menjadi jalan utama yang menghubungkan ketiga-tiga beach ni.

Aktiviti yang boleh buat bergantung kepada citarasa korang. Antaranya ialah:

1. Island hopping untuk snorkling
2. Diving bagi yang ada lesen
3. Hiking Cliff Koh Adang & ke Pirate Waterfall
4. Layan Sunset & Sunrise
5. Lepak tepi pantai sambil baca buku & cuci mata

IMG-20190407-WA0025.jpg

Untuk trip kali ni Hafiz tak buat proper itinerary & costing sebab pergi berkumpulan. Ahli kumpulan ni pulak jenis yang leisure2 habiskan duit…hahha *Pengsan aku tengok bil setiap kali makan.hahha

Harap perkongsian kali ni serba sedikit boleh tolong korang buat planning untuk ke Koh Lipe nanti ok.

 

 

 

Review for Mingle Hostel Chinatown, Kuala Lumpur

IMG_20200122_184109.jpg

If you are a solo traveller and planning for a visit to Kuala Lumpur, you may want to read this. Sharing my experience staying at one of the nicest hostel in Kuala Lumpur.

The place called Mingle Chinatown Kuala Lumpur. It is housed in a century old colonial-era building, Mingle Chinatown features a relaxing rooftop terrace, and superb location which is 3 minutes walk to train stations that connect to the international airports, the twin tower and city center.

IMG_20200122_182033.jpgIMG_20200122_182017.jpgIMG_20200122_134423.jpgIMG_20200122_134526.jpgIMG_20200122_134519.jpg

Mingle @ Chinatown occupies the 100  year old heritage building, was formerly a social hub in the 1920s and 30s where people mingled for mahjong, drink and poem. After WWII, it became a public reading room for the local community.

Following the overall theme of Chinatown and deeply rooted stories of the building, the space is revamped by retaining the building original’s character, fitted with the furniture sourced from the building itself or salvaged from the renovation debris.

Mingle Chinatown Kuala Lumpur is only 5mins away from Merdeka MRT Station & 10mins to Plaza Rakyat LRT station! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Mingle Chinatown also offer ‘wider bed’ with personal locker. They also provide various choices of accommodation for you to choose. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

IMG_20200122_132310.jpg

So if you are in Kuala Lumpur, please do check out this wonderful space.

Credit to Mingle Chinatown for the hostel background.

Pengalaman Menaiki ETS Business Class

Sebagai pengguna perkhidmatan ETS ni sejak dilancarkan dulu, ETS business class ni merupakan sesuatu yang ditunggu-tunggu. Jadi dalam perkongsian kali ni, Hafiz kongsikan sikit pengalaman naik ETS business class ni.

Jika perjalanan korang bermula dari KL Sentral, korang bolehlah merasa menggunakan tempat menunggu khas. Kelebihan utamanya ialah, korang boleh terus masuk ke dalam koc menggunakan lif yang berbeza dari pembeli tiket biasa.

Tempat menunggu khas
Tempat menunggu khas

susun atur tempat duduk
susun atur tempat duduk

Dilancarkan pada 26 September 2019. Buat masa ni(Jan 2020), pihak KTMB masih menawarkan harga promosi kepada penumpang hingga ke satu tarikh yang akan ditetapkan.

Selain memuatkan kerusi yang lebih besar dan luas, ETS Business Class ini mempunyai beberapa kemudahan baru yang moden dan serba lengkap. Korang boleh menikmati hiburan video/audio, WiFi, port pengecasan USB, hidangan dalam koc, dan tempat duduk berbaring 45 darjah.

hidangan pertama
hidangan pertama

hidangan kedua
hidangan kedua

Hidangan yang disediakan jugak sangat memuaskan hati. Berbaloi dengan harga tiket yang ditawarkan. Harga untuk orang dewasa boleh membeli tiket sehala pada harga promosi RM50 untuk perjalanan KL Sentral – Ipoh, Perak atau RM112 untuk perjalanan KL Sentral – Padang Besar, Perlis.

Koc ini juga didatangkan khas dengan pelayan, sama seperti pramugara dan pramugari di dalam pesawat.

Koc ni juga dilengkapi dengan kemudahan video/audio
Koc ni juga dilengkapi dengan kemudahan video/audio

Jadi apa yang korang nak tunggu lagi ni, cepat-cepatlah tempah tiket korang sekarang ok.

Tempat Menarik di Jakarta Pusat yang wajib dikunjungi dalam masa yang singkat

Sebelum ni Hafiz dah kongsikan macamana untuk korang bergerak dari Soekarno Hatta Airport ke Jakarta Pusat. Kali ni Hafiz nak kongsi apa yang korang boleh buat andai kata cuma ada masa yang terhad di Jakarta.

Jakarta ni memang besar tapi kalau ada batas masa tu, jom kita tengok apa yang korang boleh buat dalam masa yang singkat ni.

Hafiz nak kongsikan tempat-tempat menarik yang korang boleh lawati di Jakarta Pusat. Sesuai dengan namanya Jakarta Pusat, ia merupakan pusat perniagaan & pentadbiran kerajaan Indonesia. Jadi kalau korang cuma ada masa yang terhad, tempat-tempat yang Hafiz senaraikan di bawah ni wajib korang singgah.

Monumen Nasional (MONAS)

IMG_20190913_123909.jpg

Monumen Nasional atau Monas adalah ikon di Jakarta ni yang menjadikan antara destinasi utama yang dilawat pelancong. Monas adalah sebuah tugu dengan tinggi 132 meter dengan sebuah lidah api yang dibuat dengan emas di puncaknya. Terletak di Lapangan Medan Merdeka, Jakarta Pusat. Antara aktiviti yang dapat korang lakukan di sini ialah menikmati pemandangan dari puncak monas, antaranya melihat artifak sejarat Indonesia, berkelah bersama keluarga dan banyak lagi.

Masjid Istiqlal

IMG_20190913_132336.jpg

Masjid Istiqlal yang terletak tidak berapa jauh dari Monas merupakan tempat ibadah umat Islam. Masjid Istiqlal adalah masjid terbesar di Asia Tenggara dengan kapasiti sekitar 200,000 orang, menara setinggi 90 meter dan diameter kubah selebar 45 meter. Ramai pelancong  yang suka datang ke Masjid Istiqlal dengan tujuan mempelajari Islam. Kalau korang berkesempatan dan masa terluang masa di Jakarta, apa kata korang cuba solat Jumaat disini. 

Muzium Nasional (Muzium Gajah)

large-1024px-jakarta-indonesia-national-museum-01-d7d83371f37ef65ec3ba9177d4b6165a.jpg
photo credit : cosmopolitan.co.id

Muzium Nasional atau lebih dikenali dengan nama Muzium Gajah terletak di Jalan Medan Merdeka Barat, Jakarta Pusat. Lokasinya juga tak jauh dari Masjid Istiqlal. Ciri utama muzium ini adalah adanya sebuah patung gajah yang merupakan hadiah dari Raja Thailand dan diletakan di depan pintu muzium. Muzium Gajah menempatkan banyak artifak sejarah serta tengkorak manusia purba, dan lain-lain lagi dengan jumlah koleksi lebih dari 140,000 barang.

Sebenarnya ada banyak lagi yang boleh korang lawati di Jakarta ni tapi memandangkan tajuk kita ialah melawat dalam masa yang terhad, Hafiz rasa 3 lokasi ni korang tak boleh tinggal.

Dalam post akan datang, Hafiz akan kongsikan Cara untuk ke Kota Tua Jakarta. Tunggu ya.

5 Helpful Tips to Know While Arrinving in Bangkok

1. Bring a photocopy of your passport details page

Bayaran Pasport Malaysia Antarabangsa Permohonan Renew Online

image credit : mysumber.com

You might be asked to produce some form of ID for certain clubs or bars in Bangkok. This rule has been heavily enforced lately, and you could be fined if you fail to show the authority your ID when they ask for it.

So if you’re planning to enjoy the nightlife, it’s advisable to bring your passport or at least a photocopy of it.

2. Make sure you fill up your arrival and departure cards correctly and skip the queue by using the ASEAN immigration counters

ARRIVAL CARD P-2_Fotor
DEPARTURE CARD P-1_Fotor

Image credit : http://www.captainsnote.com

 

Make sure that you fill in the correct information on your cards. There’s also a special lane for tourists holding passports from ASEAN countries, and the queue is usually shorter than the other counters.

3. Take the Airport Rail Link or airport buses for the cheapest trip to the city, from as low as THB15 (about RM1.87) per person

Image from Wikipedia

Image credit : Wikipedia

 

Suvarnabhumi Airport
The cheapest and most convenient way to get to Bangkok city is through the Airport Rail Link, which will cost you only a maximum of THB45 (about RM5.60). Phaya Thai is the train’s last stop, which is located in the city’s central area. Alternatively, you can also take the Bor Khor Sor buses if your hotel is located in the Ekkamai, Sukhumvit, or Chatuchak areas.

 

Image from Thaizer

Image via Thaizer

 

Don Mueang Airport
There are four buses that go into Bangkok city centre which only cost THB30 (about RM4) or THB50 (about RM7), depending on the route. Here’s the list of destinations:

– Bus A1 stops at the Mo Chit BTS station, THB30.
– Bus A2 stops at Victory Monument, THB30.
– Bus A3 stops at Lumpini Park, THB50.
– Bus A4 stops at Khao San Road, THB50.

 

4. Use Grab if you need to go somewhere without a train station

Image from Grab

Image via Grab

 

Some taxi drivers don’t charge by the meter, especially during peak hours. Grab is the best and safest option, since it offers services like the usual GrabTaxi, GrabCar, and even GrabBike.

 

5. Get a Rabbit card or One Day Pass

images.jpg

Image credit : bangkokbts.com

Rabbit Card

The easiest way to travel around Bangkok is by train, so it’s highly recommended that you get one of these. The Rabbit card is like our Touch ‘n Go – it’s a smart card that allows for cashless transaction on the BTS trains, BRT buses, McDonald’s, and a few other restaurants. The ticket machines at the train stations only accept coins and the queue to get tickets can get quite long during peak hours, so having this card really helps.

You’ll need to pay THB100 (about RM13for the card, which comes with a five-year validity period. There are two ways you can store value into your Rabbit card:

1. Top up your card like how you do for your Touch ‘n Go back at home. Note that the minimum top up value is THB100.
2. Purchase a 30-day trip plan, starting from THB465 (about RM57.86) for 15 trips. This plan only applies for trips taken on BTS trains, and is valid for trips taken within 30 days from the day you first use your Rabbit card. You can check out their other 30-day plans here.

One Day Pass

If you plan to use a lot of train services in a day, u can consider to purchase One Day Pass that will cost you 140Baht. You can purchase this card at all BTS station. Please note that this One Day Pass only valid at BTS train services.

 

So travel safe & have fun while you are in Bangkok.

5 Kedai Kopi Terbaik di KL

Jom kita tengok kedai-kedai kopi yang paling best bagi pendapat Hafiz untuk 2019 ni. nak pastikan best ke tak, korang pergilah cuba sendiri nanti ok.

  1. Room203 @Publika

    room 203
    Photo credit : @room203

    Bagi Hafiz ni memang antara kedai kopi pilihan Hafiz sejak beberapa tahun lepas. Kopi dia best, tempat simple dan yang paling penting harga kopi cuma RM5 jer. Jadi kalau korang tak tau cari tempat lepak best dan kopi tak mahal, boleh lah ke Room203 ni ok.

  2. Kopenhagen Coffee @ Mont Kiara

    41685451_530144170774027_6446474082815836160_n
    Photo kredit : FB Kopenhagen Coffee

    Pilihan kedua Hafiz pula ialah Kopenhagen Coffee. Salah satu tarikan utama kat sini bagi Hafiz ialah hiasan dalam di kedai ni. Bila melangkah masuk tu jer terus rasa macam dah sampai Copenhagen. Sesuai untuk korang lepak-lepak. Cuma satu cabaran utama kat sini, ruangan tempat letak kereta yang agak terhad.

    37355550_484022935386151_5984123932892987392_n

  3. Podgy @ BangsarpodgyPilihan ketiga Hafiz pula ialah Podgy. Mula dikenali dengan Podgy & the Banker yang terletak di Hartamas. Di lokasi baru ni Podgy terus tampil dengan hiasan dalam yang sangat dekat generasi hari ni. Sangat santai dan sesuai untuk dijadikan lokasi lepak yang best.

  4. Pulp by Papa Palheta @ Bangsar

    pulp
    Photo kredit : FB Pulp by Papa Palheta

    Pilihan seterusnya ialah Pulp by Papa Palheta. Terletak di Bangsar. Lokasi ni merupakan bekas kilang percetakan terbesar di KL satu masa dulu. Selain dari hiasan dalam yang unik, terdapat pelbagai jenis pilihan kopi untuk dipilih.

  5. Feebay.co

    2018-01-26 10.55.59
    photo kredit : Feebay.co

    Yang ni lain sikit dari yang lain. Biasanya orang cari kedai kopi nak minum kopi & makan kek kan? tapi kalau Hafiz kesini pula ialah untuk dapatkan nasi lemak Feebay ni. Memang terbaik. Tak keterlaluan Hafiz katakan ni antara nasi lemak paling best kat kl.

Secara ringkas, apa yang Hafiz kongsikan ni sekadar pengalaman dan citarasa Hafiz. Korang mungkin tak suka dan tak kena dengan selera korang. Kalau ada komen dan cadangan, boleh lah tambah di ruangan komen dibawah ok.

Bas dari Bandara Soekarno Hatta ke Jakarta Pusat atau Gambir

Jakarta. Merupakan ibu kota dan kota terbesar di Indonesia. Jakarta juga pernah dikenali dengan nama Sunda Kelapa, Jayakarta, Djajakarta, Jacarta, Batavia hinggalah ke hari ni sebagai Jakarta.

IMG_20190913_102105.jpg

Kali pertama Hafiz ke Jakarta adalah pada tahun 2007.  Berbeza dengan percutian sebelum ni, kali ni Hafiz pergi secara solo. Jadi pastinya pengalaman yang berbeza.  Sebelum Hafiz ceritakan pengalaman & itinerary perjalanan semua, Hafiz akan kongsikan cara2 budget untuk solo traveler ke sini. Salah satu cara paling mudah untuk berjimat kalau travel solo ke Jakarta ni ialah dengan menaiki bas dari Soekarna Hatta Airport ke Jakarta Pusat.

Jakarta hari ni pastinya sudah jauh berbeza jika kita bandingkan 5 tahun lalu. Sistem pengangkutan awam yang ada di Jakarta hari ini boleh dikategorikan sebagai agak baik. Pilihan dari bas, train, MRT dan juga perkhidmatan e-hailing seperti Gojek, GoCar dan Grab pastinya memudahkan perjalanan anda ketika berada di Jakarta ini.

IMG_20190913_103735.jpg
Stesen Bas yang terletak di Terminal 2, Soekarno Hatta Airport

Di Soekarna Hatta Airport ni ada 3 terminal. Hafiz tiba di Terminal 2. Bagi korang yang pertama kali ke Jakarta, flight AirAsia akan tiba di Terminal 2.

 

IMG_20190913_104235.jpg

Bila dah selesai semua cari pintu arah ke arah terminal bas. Untuk lebih tepat pintu 2F. Dah nampak terminal bas tu nanti korang boleh bagi tahu kat staff di kaunter tu nak kemana. Memandangkan Hafiz nak menuju ke Jakarta Pusat, staff di kaunter tu cadangkan untuk naik bas yang menuju ke stesen Gambir. Tujuan Hafiz pilih stesen Gambir ni sebab berdekatan dengan Masjid Istiqlal dan Monumen Nasional Indonesia(Monas). Tambang sekitar Rp40,000. Kalau naik grab/gocar/taxi sekitar Rp100,000 – Rp200,000. Jadi kalau korang travel secara solo ni memang sangat berbaloi.

Senang jer kan? Masa perjalanan lebih kurang 1 jam jer. So next visit nanti boleh lah korang cuba. Bas Damri ni sangat selesa dan ada aircond ok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cara Budget Untuk ke Mae Klong Railway Market

IMG_20190701_144739.jpg
Bila keretapi ni dah berhenti, boleh lah korang merasa naik posing kat dalam..heheh

Dari Floating Market tu, kitaorang bergegas ke destinasi berikutnya iaitu Mae Klong Railway Market. Kenapa kena pergi ke Mae Klong ni? Pasar kat Malaysia pun pergi setahun sekali bila nak raya kan.  Sebabnya pasar ni atas landasan keretapi yang masih beroperasi. Jadi bila keretapi nak lalu, diorang pun akan alihkan barang jualan untuk bagi laluan kepada keretapi lalu. Dalam sehari ada 4 perjalanan yang dijadualkan. 8.30 pagi, 11.10pagi, 2.30petang & 5.40petang. Tetapi itu hanya jadual dan akan berubah2 mengikut keadaan.

Ok balik kepada cerita kami pada hari kejadian. Secara jujur Hafiz pun tak pasti macamana nak ke Mae Klong Railway Market ni dari Damnoen Saduak Floating Market ni. Dalam blog2 yang Hafiz cari macam tak ada pun cara DIY secara terperinci. Ikut gerak hati, Hafiz pun bawalah kawan-kawan berjalan menuju ke jalan besar.

IMG_20190701_135254.jpg
korang kena jalan terus melalui pintu gerbang ni dan terus ke jalan besar untuk dapatkan song thew(atau tuk tuk besar)

Lepas dah lintas jalan tu, korang akan nampak deretan rumah kedai. Ada satu kedai runcit kat situ. Kitaorang tunggu kat situ. Sebenarnya masa tunggu tu tak tau rupa bentuk kenderaan yang ditunggu, sama ada van atau song thew tu. Lepas dah tunggu di tengah2 panas tu, muncul lah satu song thew ni. Ada sorang akak kat dalam tu ajak naik. Tak paham sangat apa yang dia cakap cuma dengar perkataan market saja. Kitaorang pun beranikan diri dan naiklah kenderaan yang masa tu tak tau apa namanya..hehehe

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Perjalanan dari Damnoen Saduak ke Mae Klong ni lebih kurang dalam 30 minit. Caj yang dikenakan 20TB seorang. Bila sampai tu, akak yang ajak kitaorang naik tu pun bagitau yang dah sampai. Baik betul akak tu. Lupa nak tanya nama dia..heheh

Masa kitaorang sampai tu, dalam 2 lebih, jalan semua dah tutupu dan orang tengah berlari2 nak dapat kan port masing-masing untuk ambil gambar. Kitaorang bernasib baik sebab dapat sampai on time dan tak perlu nak tunggu train seterusnya..

IMG_20190701_143611.jpg

IMG_20190701_143035.jpg

IMG_20190701_145102.jpg

Pasar ni macam pasar basah yang lain lah. Cuma pengalaman diatas landasan keretapi ni sesuatu yang jarang dapat kita tengok di dunia. Tak hairanlah jumlah pelancong yang semakin hari semakin ramai.

Lepas dah selesai ambil gambar dan jalan-jalan kitaorang pun terus cari stsesen mini van yang terletak lebih kurang 5 minit jalan kaki dari stesen Mae Klong ni.

Naik minivan untuk k balik ke Bangkok dalam 80TB.

Senang je kan cuma kalau korang ada masa yang terhad, Hafiz cadangkan ambil lah pakej yang ambil & boleh antar balik korang kat lobby hotel. Cara DIY yang kitaorang pilih ni memang jimat. Jumlah perbelanjaan kitaorang hari ni tak sampai RM50 pun.

Diharap perkongsian ni boleh membantu memudahkan perjalanan korang bercuti di Bangkok nanti ya.

Cara untuk ke Damnoen Saduak Floating Market dengan bas

Macam Hafiz dah janjikan sebelum ni untuk ceritakan pengalaman perjalanan ke Floating Market & Railway Market. Sebelum tu Hafiz nk ceritakan sikitlah pasal Damnoen Sadoak Floating Market ni. Dulu-dulu orang putih panggil Thailand ni sebagai Venice of The East. Sebabnya sudah pasti sebab kebanyakkan daripada urusan harian orang Thai dulu tertumpu di kawasan perairan. Sehingga ke hari ni di tengah kota Bangkok, korang boleh tengok betapa sibuknya Sungai Chao Phraya ni. Masih menjadi antara pilih penting untuk perhubungan di sekitar Bangkok.

Kalau korang pernah pergi Floating Market kat Hatyai, kat Bangkok ada lagi banyak floating market. Cuma kalau korang nak visit, make sure korang pergi Damnoen Saduak Floating Market. Sebabnya, yang lain tu tak meriah dan tak menarik sangat dan kawasan kecil. Jadi tak dapat korang nak menikmati pengalaman naik boat/sampan ni.

Damnoen Saduak Floating Market ni terletak di Daerah Ratchaburi. Jauh sikit dari bandar Bangkok. Jadi kalau nak ke floating market ni, korang di galakkan keluar awal pagi sikit. Untuk trip kali ni, kawan2 Hafiz pilih untuk travel secara budget. Maksud budget ni ialah tidak menggunakan pakej2 yang di sediakan travel agent. Dalam trip Hafiz yang sebelum ni, Hafiz gunakan travel agen, driver ambil bawah hotel & terus ke floating market ni. Harga pakej tu lebih kurang dalam 1000TB seorang. Jimat masa tapi tak jimat duitlah plak kan.

Untuk perjalanan DIY ni, memang sedikikt mencabar. Kalau korang dapat semua ahli yang sehaluan, Alhamdulillah. Tapi kalau ada sorang yang buat muka, moody dan sewaktu dengannya, banyak2lah bersabar. Bukan senang nak plan DIY trip ke Damnoen Saduak ni. Korang kena plan betul2. Sebab tak banyak maklumat cara-cara untuk ke floating market ni. Kalau ada pun, susah nak bayangkan apa yang ditulis tu sampailah korang rasa sendiri. Sedikit pesanan untuk korang yang nak travel berkumpulan di masa depan, jadilah ahli yang bertimbang rasa. Jangan buat muka moody atau buat perangai. Penat cakap, sakit cakap, lapar cakap. Ok done membebel.hahahha

Pagi kejadian plan nak pergi kul 7pagi. Tapi disebabkan ada ahli “majlis” meroyan dan moody, Hafiz pun delaykan sikit jadi kul 8.30 baru kitaorng keluar dari hotel. Dari Stesen Surasak, kitaorang menuju ke Stesen Victory Monumen(VM). Turun dari stesen VM ni, korang boleh lah jalan menuju ke arah bulatan di mana terletaknya Victory Monument Tersebut. VM ni ala2 macam tugu negara lah. Turun tangga di sebelah kiri dan disitulah terletaknya stesen bas untuk ke Southern Bus Terminal.

IMG-20190701-WA0021.jpg
ni lah dia Victory Monument tu…

IMG-20190701-WA0014.jpg
ni pulak bas 515 tu…

IMG-20190701-WA0012.jpeg
dalam bas 515 tu. oklah ada aircond.. orang pun tak ramai…

IMG_20190701_100955.jpg
ni lah dia Southern Bus Terminal

Ok masa kat sini agak mengelirukan. Tengok betul2 dan cari bas 515. Dah jumpa bas 515 tu naiklah.. nanti kat dalam bas tu cakap dengan konductor bas tu korang nak pergi Southern Bus Terminal. Murah jer tambang. 19TB jer. Walaupun tiket murah, tetap ada aircond tau. kira selesalah jugak. Orang pun  tak ramai. Perjalanan lebih kurang dalam 30 minit. Nanti dah sampai, konductor bas tu akan bagitau. korang pun boleh lah jugak2 tengok2 sepanjang perjalanan supaya tak terlajak pergi ke tah mana-mana kan.

IMG_20190701_102001.jpg
Ni kaunter tiket bas di aras 2. korang kena cari bahagian van. bukan bas…

Southern Bus Terminal ni besar macam ala2 Terminal Bersepadu Selatan kat KL lah. Kalau korang nak cepat, tak payah lah masuk dalam naik ke bahagian atas sebab kat atas tu untuk bas sahaja. Untuk ke Damnoen Saduak Floating Market ni, kena naik van. Kaunter van ni terletak di bahagian kiri dari pintu masuk utama Southern Bus Terminal ni. Dah jumpa kaunter, kitaorg pun beli tiket. 80TB je. Lepas tunggu dalam beberapa minit, kitaorang pun naiklah van dan perjalanan dimulakan.

Masa ni ahli2 jemaah yang lain terus start tido. Sedap diorang tido..hahaha Sepanjang perjalanan ni bolehlah korang tengok kawasan pembuatan garam dari air tasik. Nama kawasan ni Smuthsong Kram Salt Field. Luaslah jugak kawasan dia. Dalam perjalanan ni, van biasanya akan lalu di Amphawa Floating Market. Jangan turun kat sini. Sila tunggu sampai Damnoen Saduak Floating Market ok.

IMG_20190701_123410.jpg
ni lah kedai yang letak 1000TB tu. pekarja dia pun sombong..

IMG_20190701_123406.jpg
keluar dari kedai yang mahal tdi, korang kena jalan kearah kiri. part ni korang kena tengok keadaan persekitaran masa ni.

Van ni akan berhentikan korang kat satu tempat boat ni. Harga dia mahal namati. Jadi kalau korang jenis level2 jimat macam kitoarg, sila cepat2 keluar dari situ. Sepanjag perjalanan ni korang akan nampak ramai akak2 yang beratur nak jual pakej masing2. Harga diorang ni berubah2. Diorang akan buka dengan harga 1000TB. Pandai2 lah korang letak harga korang lak. Ada yang perna dapat sampai 350TB. Kitaorang dah malas nak jalan jauh, jadi bila ada sorang akak ni offer 600TB kitaorang terus setuju dan masuk. Perjalanan boat ni lbh kurang dalam 1 jam.

IMG_20190701_130430.jpg
Nasi goreng 200TB. sama macam harga dalam hotel.heheh

IMG_20190701_125118.jpg

Naik ja boat tu, perut terus lapar. Kalau korang nasi baik, korang akan terserempak dengan satu kedai jual makanan halal. Makanan sedap cuma harga mahal. Kitaorang order nasi goreng tom yam & pad thai. 1 hidangan 200TB. Harga macam makan kat hotel weh..aahaha nasib baik sedap… Masa kitorg sampai tu dah dekat 12 lebih. Banyak kedai dah tutup. Waktu paling meriah kat Floating market ni biasanya antara 9pagi ke 12 tghari. Masa atas boat tu kalau korang nampak prang menjual tu, tengok2 jer lah ya. Sebab biasanya harga barang kat Floating Market ni memang melampau sikit…hehhe

Lepas dah abis pusing2 selama sejam, kitorang pun bergegas untuk ke destinasi berikutnya iaitu Maeklong Railway Market.

Nanti posting berikutnya Hafiz akan kongsi secara details nak kesana dari floating market ni.