5 Kedai Kopi Terbaik di KL

Jom kita tengok kedai-kedai kopi yang paling best bagi pendapat Hafiz untuk 2019 ni. nak pastikan best ke tak, korang pergilah cuba sendiri nanti ok.

  1. Room203 @Publika

    room 203
    Photo credit : @room203

    Bagi Hafiz ni memang antara kedai kopi pilihan Hafiz sejak beberapa tahun lepas. Kopi dia best, tempat simple dan yang paling penting harga kopi cuma RM5 jer. Jadi kalau korang tak tau cari tempat lepak best dan kopi tak mahal, boleh lah ke Room203 ni ok.

  2. Kopenhagen Coffee @ Mont Kiara

    41685451_530144170774027_6446474082815836160_n
    Photo kredit : FB Kopenhagen Coffee

    Pilihan kedua Hafiz pula ialah Kopenhagen Coffee. Salah satu tarikan utama kat sini bagi Hafiz ialah hiasan dalam di kedai ni. Bila melangkah masuk tu jer terus rasa macam dah sampai Copenhagen. Sesuai untuk korang lepak-lepak. Cuma satu cabaran utama kat sini, ruangan tempat letak kereta yang agak terhad.

    37355550_484022935386151_5984123932892987392_n

  3. Podgy @ BangsarpodgyPilihan ketiga Hafiz pula ialah Podgy. Mula dikenali dengan Podgy & the Banker yang terletak di Hartamas. Di lokasi baru ni Podgy terus tampil dengan hiasan dalam yang sangat dekat generasi hari ni. Sangat santai dan sesuai untuk dijadikan lokasi lepak yang best.

  4. Pulp by Papa Palheta @ Bangsar

    pulp
    Photo kredit : FB Pulp by Papa Palheta

    Pilihan seterusnya ialah Pulp by Papa Palheta. Terletak di Bangsar. Lokasi ni merupakan bekas kilang percetakan terbesar di KL satu masa dulu. Selain dari hiasan dalam yang unik, terdapat pelbagai jenis pilihan kopi untuk dipilih.

  5. Feebay.co

    2018-01-26 10.55.59
    photo kredit : Feebay.co

    Yang ni lain sikit dari yang lain. Biasanya orang cari kedai kopi nak minum kopi & makan kek kan? tapi kalau Hafiz kesini pula ialah untuk dapatkan nasi lemak Feebay ni. Memang terbaik. Tak keterlaluan Hafiz katakan ni antara nasi lemak paling best kat kl.

Secara ringkas, apa yang Hafiz kongsikan ni sekadar pengalaman dan citarasa Hafiz. Korang mungkin tak suka dan tak kena dengan selera korang. Kalau ada komen dan cadangan, boleh lah tambah di ruangan komen dibawah ok.

How to Get Around in Singapore

36610332_223672111604371_5035423561955672064_n.jpg

If this is your first time in Singapore, let me share with you some useful tips to ease your experience. With a wide network of stations located across the city, MRT seems to be an absolutely perfect solution for traveling in Singapore. However, there are still other vehicles in the city that you can use in other cases such as taxis/grab, buses, or rental cars, motorcycles or even walk. With the range of only 50 cents to less than S$10, you can easily travel around the city.

The question here is how to get around Singapore? Let’s explore 3 means of transportation in Singapore for you when traveling in this beautiful and bustling city.

Bus

singapore-bus-double-decker-sbs-transit
photo credit : backpackingmalaysia.com

Let me start with the bus because this is one of the cheapest option and it is easy to find a place on the bus from all corners of streets in the city. A bus trip just costs from 60 cents to 1 – 2 SGD, depending on how far the distance is. If you are about to travel by bus in Singapore, you can buy a copy of the TransitLink Guide (approximately SGD 1.5 per copy) at most bookstores. Similar to the MRT, you can buy tickets on each departure, or use the EZ-link card and recharge in order to use gradually. You can travel by bus and also walk to visit places nearby. Or you can buy the Singapore Tourist Pass.

singapore7-sightseeing-01-900x600
photo credit ; hippopass.com

Another option is you can try the hop-on-hop-off bus service. This is the perfect option if you want to take a stroll around the city. This service allows visitors to “jump” down at any their favorite sights, enjoy the beauty of sights leisurely (no time limit), then catch another Hop-on-hop-off one to go to next places.

Taxi

hero_116.jpg
photo credit : thefinder.com.sg

Singapore has thousands air-conditioned taxis which present on the streets of Singapore both day and night. Most taxis have a meter. The first 1.5 kilometers cost 2.4 SGD and then plus 10 cents for every 240 meters. However, during peak hours (07:30 – 09:30 and 17:30 – 19:00) at the downtown area, or directly from the airport to the hotel, you will charge an additional fee (normally about SGD 2, but may be more expensive depending on the specific situation). If you travel by taxi at night, the cost will add about 50% more. You can also opt for Grab. Both offer equal quality of service.

Trishaws

59c33129173e25ee84b104a62f0eaf45

Trishaws or tricycles with back cages were once a means of transportation in the past in Singapore. However, from time to time, it is very difficult to find this vehicle at lion island. If you are looking for some nostalgic experience, you can visit Chinatown and Little India. Most trolleys drivers will wait for visitors along Waterloo Street and each 45-minute-trip will cost about SGD 25 to SGD 45.

With these vehicles, I hope you have some ideas for your journey, which makes your trip more convenient and fun. However, to save the cost of travel, the best advice is to combine MRT and bus because these public transports are fixed and always cheaper than a taxi or get the Singapore Tourist Pass if you plan to use the public transport a lot.

Trip Budget ke Singapura dalam 24 Jam

36904164_236298483675838_984385884105211904_n

Percaya tak kalau Hafiz kata kita boleh buat percutian budget ke Singapura? Ya boleh. Dan cuma ambil masa dalam masa 24 jam.  Misi yang kita semua boleh buat dan pastinya boleh jimat banyak kalau sekadar korang nak rasa pergi ‘oversea’ dalam masa yang singkat dan budget yang terhad. Ok budget travel ni RM400. Ya RM400.

Memandangkan ini adalah budget trip, Hafiz akan list kan korang tips2 tempat yang murah dan lokasi yang korang boleh pergi dengan percuma.

First of all, korang boleh beli tiket bas kat EasyBook.com . Hafiz suggest korang select destinasi untuk turun di Singaoura ialah Golden Mile Complex (GMC). GMC ni lokasi dia terletak dekat dengan area Arab Street. Kenapa GMC? Sebab kebanyakkan bas yang turun kat sini ialah bas2 budget yang menawarkan harga serendah RM45. Hafiz dapat harga tiket pergi dan balik RM90. Harga tiket ni berbeza2. So korang pilih lah sendiri nanti mana bas yang korang nak. As long bas tu turun kat Golden Mile Complex should be ok. Pastikan tiket balik korang nanti pun dekat Golden Mile Complex juga.

Hafiz naik bas 1.00pagi dari TBS. Kebanyakkan bas express ni akan melalui Tuas(Second Link) untuk memasuki Singapura. Korang kena naik turun 2 kali lah untuk melalui imigresen ni. Awal pagi biasanya semua berjalan lancar dan cepat. Hafiz sampai di Golden Mile Complex lebih kurang 6 pagi. Ok dari sini, korang boleh berjalan ke Masjid Sultan dan bolehlah solat subuh disini.

Sedikit tentang Masjid Sultan ni, dibuka pada 1928 di Kampung Glam. Masjid Sultan telah diisytiharkan oleh Kerajaan Singapura sebagai monumen kebangsaan pada 14 Mac 1975.

MS_Reno-For-Web_0002
Photo credit : sultanmosque.sg

Dekat sekitar mesjid ni ada banyak kedai2 muslim. Jadi boleh lah korang breakfast di sini. Anggaran harga makanan untuk sarapan disini sekitar S$5. Hafiz tak sarapan disini sebab dah bawa roti dari KL. Jimatlah sikit. Ingat ni trip budget.

Dari Masjid Sultan ni korang boleh terus jalan ke MRT Bugis station untuk dapatkan pas Singapore Tourist Pass. Harga 1 day pass ni S$10(RM30). Dalam perjalanan korang nak ke MRT Bugis ni, boleh la singgah kat Duo Galleria untuk ambil gambar bangunan yang cantik ni.

37013414_2084059181860904_7045519800386191360_n
Duo Galleria

Hafiz cadangkan korang naik MRT terus ke Harbour Front MRT untuk ke destinasi seterusnya iaitu Pulau Sentosa. Nama asal Pulau Sentosa ni ialah Pulau Belakang Mati. Keluar dari Harbour Front MRT ni, korang akan masuk ke Vivo City Mall. Ada 3 cara untuk ke Pulau Sentosa ni. Pertama naik monorel S$4, kedua bas RWS S$1 dan ketiga jalan kaki melalui Sentosa Boardwalk. Kalau rasa nak jimat, jom lah jalan kaki. Sebahagian laluan jalan kaki niada disediakan travelator mcm dlm gambar kat bawah ni. Siap ada bumbung & aircond. Sangat selesa.

sentosa-boardwalk-automated
photo credit : rwsentosablog.com

Korang boleh jalan2 dalam Sentosa ni secara percuma. Memang cantik. Macam2 yang korang boleh buat dengan percuma. Cuma kalau nak buat aktiviti2 macam naik cable car semua tu kena lah bayar. Jalan kaki pusing2 ada percuma. Yang menarik perhatian Hafiz ialah pantai buatan manusia disini. Cantik.

Siloso-Beach-Bridge_1467723393.jpg
photo credit : touristtube.com

Lepas korang dah penat jalan kaki dalam Pulau Sentosa, korang boleh balik makan di Vivo City atau food court di luar Harbour Front MRT ni. Boleh refer posting sebelum ni.

1530957486717
Mee goreng & Kopi ais ni S$5.

Destinasi berikut ialah naik MRT menuju ke City Hall MRT. Dari stesen City Hall ni bolehlah korang memulakan perjalanan ada ke beberapa destinasi penting di Singapura ni. Antaranya National Gallery Singapore dan Esplanade.

36750782_211704559487670_5147675951030599680_n

National Gallery Singapore(NGS) ni di buka kepada umum. Ada kawasan yang berbayar & ada yang percuma, so kalau tak nak bayar pun korang still boleh explore sebahagian besar ruang di dalam NGS ni.

venuehire-outdoor-spaces-02
photo credit esplanade.com

Dari NGS, korang boleh jalan ke Esplanade ni. Satu lagi tip percuma yang korang boleh explore ialah untuk naik ke rooftop Esplanade ni. Dari rooftop ni korang boleh nampak skyline Singapore. Cantik untuk korang ambil gambar. Untuk posting ni Hafiz copy paste gambar org lain sebab tak jumpa folder gambar Esplanade ni.

Dari Esplanade ni korang boleh terus jalan ke Marina Bay Sands. lebih kurang 15 – 30 minit berjalan bergantung tahap kelajuan korang. Eh kejap, sebelum korang ke Marina Bay Sands tu, dekat depan Esplanade ni ada jambatan untuk korang ke Merlion.

cover-mer-park.jpg
Merlion. Photo credit to traveltriangle.com
36904164_236298483675838_984385884105211904_n
Marina Bay Sands

Marina Bay Sands ni agak besar. Kalau korang tak bercadang nak shopping, boleh lah skip. Mungkin korang boleh masuk ambil gambar. Berbaloi untuk korang masuk ambil gambar. Alang2 korang dah masuk ni, Hafiz cadangkan korang cari laluan dari dalam Marina Bay Sands ni untuk ke Garden By The Bay. Sejuk lah sikit weh.

36944097_426537541171290_5102021161638690816_n

Gardens by The Bay ni terbahagi kepada beberapa kawasan. Yang berbayar dan tidak. Kalau korang tak becadang nk bayar, korang boleh jalan2 di sekitar taman yang agak luas ni. Ada pelbagai jenis tumbuhan yang mungkin korang tak pernah tengok seumur hidup korang. Gardens by The Bay ni bagi Hafiz, adalah satu kemestian kalau korang ke Singapura ni.

Lepas dah spend beberapa jam disini, korang boleh lah jalan balik ke Marina Bay Sands untuk ‘Light & Water Show’. Persembahan ni bermula jam 8 & 9 malam setiap hari. Setiap sesi tu mengambil masa lebih kurang 15 minit. Yang penting persembahan ni percuma.

Spectra Launch Event Coverage 020617-23
photo credit : marinabaysands.com

Lepas dah habis tengok ni, Hafiz pun terus naik MRT menuju ke Golden Mile Complex. Bertentangan Golden Mile Complex ni ada medan selera, Golden Mile Food Centre. Untuk bahagian Halal, korang boleh turun ke bahagian bawah bangunan ni. Dah kenyang marilah kita pulang ke tanah air.

Rumusan perbelanjaan dalam masa satu hari di Singapura:

  1. Tiket pergi dan balik : RM180
  2. Singapore Tourist Pass : RM30
  3. Lunch : RM15
  4. Lain-lain : RM50

Jumlah keseluruhan perbelanjaan ialah RM275.

Bolehlah korang cuba kalau2 rasa nak berjalan ke negara orang nanti ya.

 

 

 

 

 

Cara Untuk Ke Henderson Waves

1530955697375Henderson Waves merupakan jambatan untuk laluan pejalan kaki yang tertinggi di Singapura dengan ketinggian mencecah 36 meter di atas Henderson Road. Jambatan ini menghubungkan Mount Faber dan Teluk Belangah Hill Park.  Jambatan ini dibuka kepada umum pada tahun 2018 dan tiada sebarang bayaran dikenakan untuk anda menyeberangi jambatan ini. Sangat terkenal dikalang masyarakat tempatan sebagai salah sebuah lokasi riadah pada waktu petang sambil melihat keindahan kawasan sekitar.

Cara untuk ke Henderson Waves

Memandangkan perjalanan Hafiz ke Singapura kali ni secara solo dan Hafiz dah beli Tourist Pass jadi kenalah guna sampai rasa berbaloi.he he he mengikut bacaan & informasi yang Hafiz dapat sebelum ni, kebanyakkannya agak mengelirukan. Berikut adalah pengalaman Hafiz sendiri yang boleh korang ikut serba sedikit untuk memudahkan perjalanan korang nanti.

Naik MRT menuju ke Stesen MRT Harbour Front. Bila korang keluar dari stesen MRT ni, korang akan memasuki Vivo City. Vivo City ni agak besar jadi tarik nafas dan cuba cari ‘Exit C’ untuk ke kawasan hentian bas yang terletak di luar Vivo City ni. Naik bas 131 atau 145. Kalau tak silap Hafiz tambang bas sekitar $1 – $2. Pastikan korang tak tertido dalam bas. Bila bas masuk ke Henderson Road, turun di hentian yang kedua di Henderson Road. Dari hentian ni korang dah boleh nampak jambatan ni. Sila lintas jalan dan naik tangga untuk ke atas. Bawalah air mineral jika perlu kerana aktiviti ni perlukan sedkit kekuatan fizikal. Tapi berbaloi dengan pemandangan & pengalaman yang korang akan dapat bila ada di atas nanti.

1530955905793

Latar Belakang Henderson Waves

Jambatan ini dinspirasikan ombak dan menggunakan bongkah kayu membentuk seperti ombak. Sangat unik & cantik. Jambatan ini di reka oleh IJP Corporation London dan RSP Architects Planners & Engineers. Dirasmikan oleh Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong dan dirasmikan pada 10 Mei 2008.

1530955694324

Jadi untuk trip anda ke Singapura nanti, jangan lepaskan peluang untuk kesini ok.

 

 

 

 

Why You Should Visit Gardens by The Bay, Singapore

IMG_20180708_164613.jpg

Hello Singapore!

When you are in Singapore, dont forget to explore the enchanting Gardens by the Bay, in the heart of Singapore, which features more than a million plants. It’s a must destination to explore. Cloud Forest, Flower Dome or the main site of the supertree grove and surrounding 250 acres areas of the park.

WHAT TO EXPECT?

The following attractions: The Cloud Forest, Flower Dome, OCBC Skyway, Supertree Grove, Heritage Gardens, Sun Pavillion, Children’s garden and Bay East Garden to mention the most notable spots.

CLOUD FOREST

My recommendation is to starting with the Cloud Forest since that’s the most popular place to visit at Gardens by the Bay. When entering the Cloud Forest you’ll be met by the tallest man-made waterfall in the world. Yes i am serious about this and good spot for you instagram material. On top of that, the Cloud Forest is also the biggest glass greenhouse in the world, impressive right?
There are several levels to stroll around and each will offer spectacular views, plants, and kind of a feeling that you’re walking in a movie. It’s huge glass greenhouse.

HOW LONG TIME DO YOU NEED IN THE CLOUD FOREST?

I recommend yo to spend about 1-2 hours. If you do it quickly it can be done in 20-30 minutes, but on the other hand, you won’t enjoy it as much if you’re just stressing through it. Take your time to enjoy the view in here.

FLOWER DOME

Another popular spot here is the Flower Dome, and as you can guess from the name, this place is all about flowers from all over the world. If you’re into flower photography this place will probably be somewhat of a haven, and the same goes if you just like to see beautiful flowers. You will love it.

HOW LONG TIME DO YOU NEED IN THE FLOWER DOME?

If you’re a solo traveller like me and just enjoy watching some beautiful flowers and move on quite quickly, I would say 30-60 minutes. If you’re into flower photography I can imagine that you could spend few hours in here. Just a quick tip if you want to avoid big crowds, try to visit on weekdays or early morning in the weekend.
OCBC SKYWAY + SUPERTREE GROVE
Another activity you can try here is the famous OCBC Skyway, where you get to walk among the supertrees and enjoy amazing views. It’s a little scary if you’re afraid of heights, but it’s safe and you don’t have to worries as it’s quite stable. The total height is 22 meters and the whole aerial walkway is about 128 meters long. It’s an amazing experience that you can buy for SGD8 per person and i can assure you its worth for your instagram material.

HOW LONG TIME DO YOU NEED FOR THE OCBC SKYWAY AND SUPERTREE GROVE?

The skyway is walkable in 5 minutes, but most people stay for about 20-30 minutes to take photos. It’s a great experience in itself and it’s pretty cool to walk 22 meters up in the air with an open surface. But if your visit here is during the weekend, you may need to spend some time to line up for your turn.
For the supertree grove, you can walk the entire place in about 10- 15 minutes, but again, there are a few spots where you will want to take photos. So, in total, I would recommend setting aside 30-60 minutes for the OCBC Skyway and Supertree Grove together.

HIGHLIGHTS

  • Visit one of Singapore’s most popular indoor and outdoor attractions

  • Walk 22 meters up in the air and enjoy beautiful views

  • Amazing photo spots

  • Lots of beautiful flowers and plants

  • Explore three unique gardens

  • Wander around in the world’s largest glass greenhouse – the Flower Dome

  • Admire the world’s tallest indoor Waterfall in the Cloud Forest

  • Learn about each geographical environment and how climate change affects the plant’s life

USEFUL INFORMATION

The ticket itself include entrance to the Cloud Forest and the Flower Dome. As mentioned before, the Supertree Grove is always open to the public, and the extra ticket for OCBC Skyway is 8 Singaporean dollars, or 5 SGD for children 3-12 years.

HOW TO GET HERE

It’s easy to get to Gardens by the Bay with both car/taxi and public transport. Unless you stay close to Marina Bay Sands, I wouldn’t recommend walking. Grab is cheap to use in Singapore, but there is also a convenient train stop at one of the entrances.
There is also a shuttle from the entrance when you walk here from the Helix Bridge.

BY BUS/TRAIN

Via the Circle Line or Downtown Line
  • Alight at Bayfront MRT Station (CE1/DT16)

  • Take Exit B and follow the underground linkway

  • Exit and cross the Dragonfly Bridge or Meadow Bridge into Gardens by the Bay

Via the East-West Line
  • Alight at Tanjong Pagar MRT Station (EW15)

  • Take Exit C and head towards bus stop no. 03223 located at International Plaza, Anson Road

  • Hop onto bus no. 400 and alight at bus stop no. 03371 along Marina Gardens Drive

BY WALKING

From the Helix Bridge Towards the Art Science Museum
Follow the footpath which leads under the East Coast Parkway (ECP), which will bring you directly into Bay South Garden along the waterfront.
From Marina Bay Sands
Walk across the overhead bridge (Lions Bridge) located at Marina Bay Sands Hotel (open daily from 8.00am to 11.00pm), or take the underground linkway via Bayfront MRT Station (Exit B).

SUMMARY OF MY EXPERIENCE OF GARDENS BY THE BAY:

This was my third visit to the Cloud Forest and Flower Dome. I’ve always want to come back to this beautiful gardens.
All in all, I would definitely recommend everyone to visit the Gardens by the Bay if you go to Singapore. Even if you are a solo traveller, i assure you this is not an ordinary garden, it is Gardens by The Bay.
Yes, it’s touristy, but this tourist attraction is one of those touristy places you really like and enjoy. It doesn’t matter that it gets crowded later during the day, it’s still very enjoyable and the area is huge, so it hardly gets congested.
My favorite part of the Gardens by the Bay is the Cloud Forest, and no visit will be complete without it. My second favorite is the OCBC Skywalk, the view from here is amazing and memorable.

Makanan Halal di Singapore

Dalam posting sebelun ni, Hafiz dah janjikan nak share lokasi makanan halal yang sedap & murah. Sebenarnya tak susah untuk korang dapatkan makanan yang murah dan sedap ni. Seperti kita sedia maklum, kat Singapura ni pun ramai orang melayu yang beragama Islam. Jadi untuk mencari makanan halal bukanlah satu masalah besar. Untuk lebih menjimatkan perjalanan food hunting ni, korang boleh lah beli Singapore Tourist Pass(STP) tu. Semua kedai makanan halal yang Hafiz senaraikan ni terletak dekat dengan stesen MRT.

Seah Im Food Centre

Secara peribadi, ni food court pilihan Hafiz untuk trip kali ni. Harga makanan & minuman disini bermula serendah S$1. Food court ni simple tapi ada pelbagai pilihan makanan halal. Dari mee rebus, mee goreng, pad thai, murtabak, nasi beriani dan banyak lagi lah.


sdr

Setibanya korang di stesen MRT Harbour Front, cari pintu A(Exit A). Jalan lebih kurang 3 minit dan anda akan tiba di Seah Im Food Centre ni. Senang je.

Restoran Encik Tan, Vivo City 

Encik Tan merupakan rangkaian terbesar makanan Halal yang berkonsepkan street food di Singapura. Terdapat pelbagai menu halal chinese food disini. Mendapat sijil HALAL dari Majlis Ugama Islam Singapura(MUIS). Pilihan seperti, wantan mee, nasi ayam & banyak lagi dengan harga dalam lingkungan S$3 – S$10. Encik Tan juga menyediakan tempat yang selesa & didalam Vivocity Mall.

cof
Sepinggan penuh ni S$5.

Restoran Encik Tan ni terletak betul2 dihadapan stesen MRT Harbour Front. Jadi bila anda keluar stesen nak masuk ke Vivocity, memang akan nampak. Sangatlah senang nak cari.

Golden Mile Food Centre, Beach Road

Satu lagi food court yang korang kena cari di Singapura ni ialah Golden Mile Food Centre. Seperti di Seah Im Food Centre, pelbagai juadah makanan Halal korang boleh dapat kat sini. Bahagian makanan Halal ni terletak kat bahagian bawah food court ni.

Hafiz tak sempat nk cuba pelbagai hidangan sebab kunjungan kali ni masa yang agak terhad. InsyaAllah next visit kita cuba yang lain pulak. Stesen MRT terdekat ialah Nicoll Highway MRT.

Sekian dulu perkongsian kali ni. Kalau korang ada suggestion, boleh komen kat bawah. InsyaAllah nnt hafiz cuba.

 

Kelebihan Singapore Tourist Pass

Posting kali ni jom kita kenali apa itu Singapore Tourist Pass(STP). Sejak ia diperkenalkan beberapa tahun lepas, Hafiz rasakan STP ni sangat2lah berbaloi untuk dibeli. STP ni boleh digunakan untuk menaiki semua bas2 awam, MRT & LRT di Singapura. Penggunaan tanpa had(unlimited). Best kan?

singapore-tourist-pass
Deposit S$10 untuk setiap kad.

Jadi untuk trip korang ke Singapore nanti bolehlah beli STP ni ya. STP ni boleh dibeli di kaunter Transit Link. Kaunter Transit Link ni kebiasaanya terletak di stesen MRT. Dan jangan lupa untuk pulangkan kad anda bila dah nak balik Malaysia.. Nanti dapat balik deposit S$10 korang tu…

Itu saja untuk posting kali ni. 🙂

 

5Footway.inn Boat Quay, Singapura…

Posting kali ni Hafiz nak review pasal 5Footway.inn Boat Quay. Selling point 5Footway.inn Boat Quay ialah location dia yang terbaik. Korang boleh jalan kaki jer untuk ke Esplanade, Marina Bay Sands, Garden By The Bay & Chinatown.

Ok. Sebelum Hafiz cerita lebih details apa yang ada sekitar 5Footway.inn ni, jom kita kenal sikit latar belakang 5Footway.inn. 5Footway.inn ni ada 3 outlet di Singapura ni iaitu 5Footway.inn Boat Quay, 5Footway.inn Chinatown & 5Footway.inn Ann Siang. Tiga outlet ni terletak di kawasan2 yang strategik dan paling penting dekat dengan MRT.

Jom kita kenali 5Footway.inn Boat Quay ni. Disini ada pilihan sama ada ‘private room’ atau ‘dormitories’. Di 5Footway.inn ada ‘terrace’ dengan view Marina Bay Sands & Parliament House. Bolehlah korang rilex2 tengok view Singapura with zero cost..heheh Stesen MRT terdekat ialah Clarke Quay. Bila sampai di Stesen Clarke Quay ni cari exit ‘Boat Quay’. Keluar dari stesen tu, cari susur ke tebing sungai. Untuk memudahkan perjalanan, gunalah google maps untuk mengelakan korang buang masa sesat mencari jalan.

IMG_20180707_152650
Lobby 5Footway.inn Boat Quay
5 footway inn
Bilik ni boleh accomodate hingga 3 orang. Harga lebih kurang RM300/night
cof
view dari terrace kat 5Footway.inn ni. Terbaik tak?
gallery_2_big-2
Common area di 5Footway.inn

Kalau anda seorang solo traveller yang ada budget yang terhad, di 5Footway ni ada pilihan untuk tinggal dalam dorm dengan harga bermula dari RM80/night. Untuk tempahan korang boleh ke 5footwayinn.com

Khas untuk pembaca blog ni, Hafiz nak bagi promo code untuk korang guna. Anda cuma perlu guna code “HM10” dan email ke marketing@5footwayinn.com untuk dapat 10% discount. Promo code ni valid from now til end of January 2019. Jadi cepat2 lah buat tempahan ok?

Hafiz harap dengan serba sedikit perkogsian ni boleh bagi orang idea untuk korang buat pilihan di Singapura ya.

Nantikan Hafiz update untuk pilihan makanan Halal & murah ya.