Resepi Nasi Goreng Kerisik

Hari ni Hafiz nak kongsi lagi satu resepi yang senang dan juga sesuai untuk korang yang ada alahan kepada makanan laut seperti udang. Nama menu kita hari ni ialah Nasi Goreng Kerisik (cara saya). Kena bagitau siap-siap takut nanti ada yang  tersinggung sebab tak sama dengan cara masing-masing kan.

Seperti yang kita sedia maklum, kerisik ni memang sangat terkenal dalam kebanyakkan penyediaan masakan melayu seperti rendang, pajeri, kerabu dan banyak lagi. Kerisik ni diperbuat daripada kelapa parut yang digoreng tanpa minyak. Dalam masakan melayu, kerisik ni kira macam bahan penyedap masakan.

Bahan-bahan:

  • 2 cawan nasi sejuk
  • 4 ulas bawang putih(dihiris halus)
  • 5 tangkai cili kering
  • 1 sudu besar kerisik
  • Sayur brocoli / sayur pilihan korang
  • 1 biji tomato(dipotong dadu)
  • 1 sudu besar fish sauce*
  • sedikit kicap manis
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar minyak masak

*optional. korang boleh gantikan dengan garam

Cara-cara penyediaannya:

  1. Panaskan minyak. Kemudian goreng bawang putih hingga garing. Ketepikan
  2. Gunakan minyak yang sama semasa goreng bawang putih tadi, masukkan cili kering dan goreng sampai garing sikit.
  3. Kemudian masukkan telur kedalam kuali. Kacau-kacau.
  4. Campurkan nasi ke dalam kuali berserta dengan kerisik. Kacau-kacau lagi dan kemudian boleh masukkan sayur & tomato.
  5. Lepas tu bolehlah korang masukkan sedikit kicap manis & sos ikan(fish sauce)*. Gaul rata kesemuanya.
  6. Sekarang boleh lah korang masukkan bawang putih goreng tadi.
  7. Siap dan boleh lah korang hidang.
IMG_20200216_231433.jpg
Nasi Goreng Kerisik

Selamat mencuba.

 

Resepi Rendang Tempeh Mudah dan Sedap

Korang mesti dah biasa makan tempeh goreng, tempeh sambal dan macam-macam lagi cara hidangan penyediaan tempeh ni kan.

Hafiz memang suka tempeh ni. tak kiralah apa jenis cara masakan pun. Memang favorite. Lepas tu terfikir nak cuba buat masakan yang lain sikit. Lepas tu google lah cari resepi2 rendang tempeh ni. Tak banyak pilihan. Kalau ada pun resepi mat saleh di mana Hafiz rasa x sama dengan citarasa tekak melayu Hafiz ni.

Jom tengok bahan-bahan dan cara penyediaan rendang tempeh ni.

Korang jugak boleh ke YouTube Hafiz untuk tengok full video penyediaanya ok 🙂

Bahan-Bahan:

IMG_20191116_133446.jpg

  • 2 paket tempeh
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 mangkuk santan kotak
  • 1/2 mangkuk air asam jawa
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1/2 helai daun kunyit
  • 2 helai daun limau purut
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak, untuk menumis(ada yang letik 5- 8 sudu besar)
  • Bahan-bahan untuk rempah tumis(ikut citarasa korang):
    • kayu manis
    • bunga lawang
    • buah pelaga
  • Bahan-bahan untuk tumbuk:
    • 5 biji bawang merah
    • 4 ulas bawang putih
    • 2 inci halia
    • 2 inci lengkuas
    • 2 batang serai

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk rendang:
    1. Potong dadu tempeh, ketepikan
    2. Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan tumbuk dan cili kisar. Kacau perlahan dan masak sehingga pecah minyak dan garing. Warna bahan tumisan akan bertukar menjadi sedikit gelap.
    3. Masukkan santan pekat dan air asam jawa.
    4. Masukkan tempeh. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga kuah menjadi pekat.
    5. Masukkan kerisik, daun limau purut dan daun kunyit. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
    6. Tabur dengan hirisan daun kunyit sebagai hiasan.

Untuk video lengkap cara penyediaan boleh ke Youtube Hafiz ok. Jangan lupa SUBSCRIBE & SHARE ok…

IMG_20191116_144656.jpg

Selamat mencuba.

Itinerary di Bangkok dengan naik train

Kali ni Hafiz nak share itinerary 4 hari 3 malam ke Bangkok dan anggaran budget yang korang kena sediakan.

Memandangkan dah tertangguh lama nak share dengan korang itinerary ni, posting kali ni Hafiz akan ringkas kan semua dalam satu posting.

Hari Pertama :

12.00 malam : Bertolak dari Terminal Bersepadu Selatan (tapi bas kitaorag delay. Kul 3 pagi baru bertolak) Harga tiket bas KL – Hatyai RM70*.

8.30 pagi : Sampai kat imigresen Bukit Kayu Hitam. Beratur di sini je dekat 3 jam. bawa2 lah bersabar.

12.00 tghari : Sampailah kitaorang kat Hatyai dan terus pergi lunch kat Kelantan Restaurant, Hatyai. Kos seorang lebih kurang RM20.

IMG_20190628_120553.jpg
Menu meleleh air liur di Kelantan Restaurant

2.00 petang : Check in kat kat Pacific Residence Hotel. Hotel ni kitaorg guna untuk bersiap & mandi2 sebelum perjalanan 17 jam..heheh Harga seorang lebih kurang RM20.

6.45 : Bertolak ke Bangkok dengan train. Harga tiket RM180*. Kitaorang ada tapau siap2 makanan sebelum naik train. Menu dinner tu dalam RM10.

Jumlah Perbelanjaan hari pertama : RM50 (tak termasuk tiket bas & tiket train)

Hari Kedua :

12.30 tghari : Tiba di Hua Lamphong Train Station. Kitaorang naik Grab ke hotel (RM4 seorang)

1.00 tghari : Lunch (RM15) & Check in di Warm Window (RM218 seorang untuk 3 malam)

IMG_20190702_074251.jpg

4.00 petang : Chao Phraya Express Boat & Train (RM20 lebih kurang pergi & balik), Grand Palace(Free, amik gambar dari luar je), Icon Siam Mall (Free)

8.00 malam : Ratchada Train Market & Dinner (RM22)

IMG_20190629_210845.jpg
ikan goreng yang salut garam ni memang famous kat Bangkok. So bila dah jumpa kedai Halal yang jual ikan ni, kitaorg pun terus lah order… not bad. boleh order lagi…

Jumlah kos hari kedua : RM61. Jumlah kos ni tidak termasuk kos untuk hotel.

Hari Ketiga :

Hari ni dah plan nak jalan banyak, jadi kitaorg beli “1 day Pass” untuk BTS train. Harga unutuk satu hari ialah 140 bhat, lebih kurang RM19.

9.30 pagi : Chatuchak Martket

2.00 petang : Lunch (RM30) – Makanan kat Saman Islam di Chatuchak ni memang mahal sikit. Tapi dari segi rasa dia, oklah. not bad.

4.00 petang : Terminal 21, Em Quartier, Platinum Mall – jalan2 cuci mata ni free je. tapi kalau korang shopping, silalah tambah kos korang tu  sendiri ok 🙂

8.00 malam : Dinner kat Yana Restaurant, MBK (RM30 seorang. Kitaorang makan hidang, then bahagi 5.. kalau korang nak jimat, order lah sikit2. kitaorg lupa diri sikit bila tgk menu..hehhe)

IMG_20190630_201726.jpg

Jumlah perbelanjaan hari ketiga : RM79

Hari Keempat :

Hari ni pun plan nak jalan banyak jugak, jadi kitaorg beli lagi sekali “1 day Pass” untuk BTS train. Harga unutuk satu hari ialah 140 bhat, lebih kurang RM19.

8.00 pagi : Destinasi utama ialah untuk ke Damnoen Saduak Floating Market. Naik BTS train ke Victory Monument. Jalan menuju ke arah Victory Monument(VM). Dah nampak VM didepan, turun tangga di bahagian kiri. Nanti dalam posting akan datang Hafiz share details macamana nak kesana ok. Tambang bas cuma lebih kurang RM3. Bas ni akan bawa korang ke Southern Bas Terminal. Bila dah sampai Southern Bas Terminal ni, korang kena naik van pulak ke Damnoen Saduak Floating Market ni. Tambang van RM10.

12.00 tghari : Damnoen Saduak floating market. Cerita details nanti Hafiz akan share dalam posting akan datang. Harga satu boat ni dalam lingkungan 350baht – 600baht. Biasanya kalau 600 baht dah kira ok tu. ada banyak penyedia perkhidmatan di sekitar sini. Jadi kitorg ambil yang dalam 600 baht tu. Kurang lebih seorang bayar dalam RM16. Boat ni akan bawa korang pusing2 dalam masa sejam.

1.00 ptg : Destinasi kitaorg yang seterusnya ialah Mae Klong Railway Market. Yang ni memang mencabar sikit. Diringkaskan lepas habis satu jam di floating market, kitaorg terus keluar menuju ke jalan besar. Kitorg naik tuk tuk besar atau nama sebenarnya ialah songthew. Songthew ni akan menuju terus ke Mae Klong. Korang kena tahan2 tepi jalan je. Harga seorang ialah 20 baht. Lebih kurang RM3 duit kita. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Masa atas boat ni kitaorg nampak sorang mak cik ni jual makanan halal. So kitorg pun makan lah atas boat. mahal sket. harga sepinggan pad thai & sepinggan nasi goreng ialah 400baht. Jadi setiap seorang dalam RM 10… boleh lah alas perut.

2.00 petang : Kitaorang sampai di Mae Klong Railway Market ni tepat pada waktu di mana train dah nak sampai.

4.00 petang : Minibus station dan menuju ke Bangkok. Harga seoarang dalam 100 baht. lebih kurang RM14.

7.00 malam : Sampai Bangkok, kitaorg jalan dan terus pergi makan. Dinner kat tempat biasa iaitu di Yana Restaurant, MBK. Kitorg spend sorang dalam RM40 sebab dah lapar sangat.

Jumlah perbelanjaan hari keempat : RM115

Hari kelima :

10.00pagi : Lepas breakfast & check out kitaorg pergi ke ChinaWorld yang terletak di China Town. Kat sini syurga kain. Tambang Grab ke sini seorang dalam RM4 je.

Dah puas cuci mata kat sini, kitaorang naik Grab ke Yana Restaurant lagi.

1.00 petang : Lunch di Yana Restaurant (RM30 seorang)

2.30 petang : Bertolak ke Don Muang Airport. Kitaorang nak Grab van sebab kami berlima. Kos seorang dalam RM30.

6.00 petang : Bertolak balik ke KLIA (RM250)

9.00 malam : Selamat tiba di KL.

Jumlah perbelanjaan hari kelima : RM64 (tidak termasuk tiket flight)

Perbelanjaan keseluruhan untuk 5 hari ni ialah RM1087 untuk lima hari.

Nanti Hafiz share lagi ok secara details perjalanan di Bangkok ni….

 

Ini yang Akan Berlaku Pada Tubuh Anda Jika Makan 3 Biji Kurma Sehari Selama 7 Hari

kurma

Sempena bulan Ramadhan ini, umat Islam di seluruh dunia akan menunaikan ibadah puasa. Aktiviti berbuka puasa dan bersahur amatlah sinonim dengan buah kurma. Ini kerana berbuka puasa dengan buah kurma merupakan sunnah Nabi Muhammad S.A.W.

Dari Anas bin Malik, diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad dan al-Tirmizi :

Pemakanan Sihat Semasa Ramadan (Puasa)

person putting cooked rice on plate
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Puasa Ramadan ertinya menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari pada bulan Ramadan.

Puasa bukanlah sesuatu yang membebankan dan perlu dikhuatiri. Selain daripada melatih rohani supaya menjadi lebih bersih, ia juga terbukti mendatangkan lebih banyak faedah daripada sudut kesihatan. Bulan Ramadan juga merupakan medan latihan memupuk kesabaran, kejujuran serta bertolak ansur dalam diri sendiri. Secara tidak langsung, amalan puasa akan menyuburkan sikap murni di dalam diri pelakunya.

Pada bulan Ramadan, umat Islam akan menahan lapar dan dahaga sepanjang hari. Maka, apabila tiba waktu memilih makanan untuk berbuka, kita sering kali akan membeli atau memasak sahaja semua makanan yang terlintas di kepala tanpa memikirkan nilai pemakanan dan kesannya kepada kesihatan. Apatah lagi dengan kemeriahan pasar atau bazar Ramadan yang menyajikan pelbagai juadah kuih-muih, lauk-pauk dan minuman yang amat menyelerakan. Pada ketika ini, apa sahaja yang teringin pasti akan dibeli tanpa memikirkan kesannya terhadap kesihatan.

Bulan Ramadan adalah sama seperti bulan-bulan lain tetapi bezanya kita makan pada waktu malam. Oleh sebab itu, sebaik-baiknya kita membahagikan waktu makan kepada beberapa waktu hidangan supaya tidak memberi beban yang teruk kepada perut, di samping memastikan tubuh mendapat kalori yang mencukupi untuk keperluan seharian.

Memilih makanan yang sesuai pada bulan Ramadan adalah penting. Ini bagi membolehkan kita menikmati makanan yang sedap dan berkhasiat, di samping memperoleh semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Ia juga membantu mengekalkan kecergasan sepanjang tempoh berpuasa.

Antara amalan pemakanan sihat yang boleh diamalkan semasa bulan puasa adalah :

1. Amalan Sewaktu Bersahur

  • Amalan bersahur amat penting untuk membantu menambahkan tenaga ketika seharian berpuasa. Waktu bersahur yang digalakkan adalah sekurang-kurangnya setengah jam sebelum waktu imsak.
  • Semasa bersahur, adalah digalakkan mengambil makanan yang berasaskan karbohidrat kompleksseperti nasi, roti atau biskut mil penuh dan oat.
  • Makanan jenis ini memerlukan masa yang lama untuk dicerna dan mengurangkan rasa lapar. Karbohidrat kompleks mengambil masa kira-kira 8 jam untuk dicernakan sepenuhnya.
  • Di samping itu, sertakan juga makanan daripada protein kerana struktur protein yang lebih kompleks akan melambatkan lagi proses pencernaan.
  • Pilihlah protein yang rendah Biological Value (BV) kerana semakin rendah nilai BV, maka lebih lambat protein itu diguna pakai oleh badan. Antara yang disyorkan adalah :
    – Kekacang (49)
    – Soya (74)
    – Ayam (79)
    – Kasein/ Protein susu (80)
    – Daging (80)
    – Ikan (83)
  • Pengambilan buah-buahan dan air juga perlu mencukupi sewaktu sahur. Elakkan pengambilan minuman berkafein seperti teh atau kopi yang boleh mengakibatkan kehilangan air dalam badan.

2. Amalan Sewaktu Berbuka Puasa

  • Semasa berbuka puasa, adalah digalakkan kita mengambil makanan yang ringkas terlebih dahulu. Ini adalah untuk mengelakkan ketidakselesaan kepada sistem penghadaman kita.
  • Mulakan dahulu dengan buah kurma kerana ia mengandungi fruktosa yang boleh memberi tenaga segera. Selain itu, buah kurma juga mengandungi enzim yang boleh membantu proses penghadaman untuk makanan yang kita makan seterusnya.
  • Pelbagaikan pengambilan jenis makanan seperti bihun sup, sepinggan mi, atau nasi bersama ikan/ayam dan sayur-sayuran serta buah-buahan yang diambil berdasarkan Piramid Makanan Malaysia.
  • Selain itu, kita juga perlu mengambil air yang mencukupi sama ada dalam bentuk minuman ataupun sup untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Pengambilan makanan yang pedas serta berempah pula tidak digalakkan semasa berbuka kerana dikhuatiri akan menimbulkan ketidakselesaan kepada perut kita pada siang hari.

3. Amalan Sewaktu Moreh (Makan Lewat Malam)

  • Mengambil snek ringkas seperti roti, biskut, sandwich atau kuih-muih juga dibenarkan selepas bersembahyang tarawih tetapi jangan keterlaluan.
  • Elakkan mengambil juadah yang berat seperti nasi/mi goreng kerana pada waktu malam kita tidak memerlukan tenaga yang banyak.

Di samping kuantiti, kualiti makanan juga perlu dititik beratkan. Ini bagi memastikan tubuh kita menerima kembali tenaga yang telah digunakan sepanjang hari dan semua vitamin serta mineral yang diperlukan oleh tubuh.

Pemilihan makanan daripada produk-produk tempatan sebenarnya mempunyai nilai pemakanan yang baik asalkan cara kita menyediakannya adalah mengikut resepi atau panduan makanan sihat. Sekarang inilah masanya kita cuba mengubahsuai diet kita supaya kita dapat makanan yang berkhasiat, murah dan dapat mengurangkan belanja.

Panduan pemilihan makanan untuk menjamin kita agar kekal sihat dan cergas.

1) Kurangkan penggunaan lemak terutama lemak tepu seperti minyak sapi, mentega dan keju. Semasa menggoreng dan menumis, minimumkan penggunaan minyak supaya makanan lebih sihat di samping kita dapat berjimat-cermat.

2) Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran membekalkan vitamin, mineral dan serat.
  • Bagi menjimatkan perbelanjaan, pilihlah buah-buahan dan sayur-sayuran yang mampu dibeli, sama ada buah-buahan atau sayur-sayuran diimport atau keluaran tempatan.
  • Kebanyakan buah-buahan tempatan seperti belimbing besi, betik, ciku dan pisang mempunyai khasiat yang lebih tinggi berbanding dengan buah-buahan import seperti epal, pir dan lai. Sebagai contoh, pisang rastali mempunyai kandungan vitamin C lebih 2 kali ganda berbanding epal hijau. Betik eksotika pula mempunyai kandungan vitamin A hampir 10 kali ganda berbanding limau mandarin.

3) Lebihkan pengambilan air.

  • Minum air sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas sehari.
  • Ketika berbuka puasa, disarankan minum jus buah-buahan (tanpa gula) dan elakkan daripada meminum minuman bergula seperti minuman kordial.
  • Minuman yang berkafein seperti kopi dan teh juga tidak digalakkan.
  • Tingkatkan pengambilan air melalui makanan seperti sup, bubur dan puding.

4) Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan garam (masin) terutamanya ketika bersahur.

  • Pengambilan makanan yang masin boleh meningkatkan rasa dahaga semasa berpuasa. Oleh itu, kurangkan makanan masin seperti ikan masin, jeruk, belacan dan kicap.
  • Selain itu, pengambilan makanan yang tinggi kandungan garam juga boleh meningkatkan risiko kita untuk mendapat penyakit kronik seperti hipertensi.

5) Kurangkan pengambilan makanan/minuman yang tinggi kandungan gula (manis).

  • Mengurangkan penggunaan gula adalah baik untuk kesihatan kerana ia dapat mengelakkan pelbagai jenis masalah kesihatan seperti kegemukan yang merupakan faktor risiko kepada penyakit-penyakit kronik seperti diabetes dan hipertensi.

Bulan Ramadan juga memberikan kita peluang untuk menurunkan berat badan dengan mengamalkan pengambilan makanan yang sederhana dan seimbang serta mengurangkan makanan yang tinggi lemak dan gula.

Perlu diberikan perhatian kepada saiz hidangan kerana kecenderungan untuk mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak juga akan terjadi apabila kelaparan.

Aktiviti fizikal tetap boleh dijalankan secara sederhana pada bulan Ramadan dan tiada alasan untuk tidak kekal aktif walaupun kita berpuasa. Walau bagaimanapun, elakkan aktiviti berat atau melakukan aktiviti di bawah panas terik yang boleh mengakibatkan dehidrasi.

Semoga bulan Ramadan akan membentuk kita menjadi individu yang bijak memilih makanan yang sihat dan berkhasiat di samping menjalani ibadah puasa yang lebih berkualiti dan sempurna.

Contoh Menu Harian Semasa Bulan Ramadan (Untuk Orang Dewasa)

Sahur
  • 1 – 1 ½  cawan nasi
  • 1 ekor ikan goreng
  • ½ cawan sup sayur campur dan tauhu
  • 1 biji pisang atau 3 biji kurma
  • 1 gelas air kosong
  • 1 gelas susu rendah lemak

atau

  • 1 cawan bijirin sarapan dengan ½ gelas susu rendah lemak dan kismis/ hirisan pisang
  • 2 keping roti mil penuh dengan sedikit jem
  • 1 gelas jus oren
  • 1 gelas air kosong.
Berbuka
  • 3 biji buah kurma
  • ½ cawan jus buah-buahan
  • 1 cawan sup sayur atau ½ cawan bubur lambuk
  • 1 keping kuih.
Makan malam
  • 1 ½ cawan nasi
  • 1 ketul ikan atau ayam panggang
  • 1 cawan sup petola
  • 1 biji epal merah.
Moreh (makan lewat malam)
  • Snek ringkas seperti roti, sandwich, kuih-muih, kekacang rebus atau buah-buahan.

 

Sumber : http://www.myhealth.gov.my/pemakanan-sihat-semasa-ramadan-puasa/

photo of person holding alarm clock
Photo by Acharaporn Kamornboonyarush on Pexels.com

Itinerary & Travel Tips for One Day in Kuala Lumpur

IMG_5391

We all knows that Kuala Lumpur is the biggest travel hub n Southeast Asia. What most of the people don’t know is that this interesting city should be more than a place to connect flights. Plan your trip and spend at least a night in Kuala Lumpur. It’s possible….
One of the latest attraction in KL. Behind Masjid Jamek..
If this is your first time in Kuala Lumpur, let me share with you this itinerary to give you some ideas if you plan your visit to Kuala Lumpur soon.
To get started, get your accommodation right. It is not that difficult to find a good accomodation in KL. There are plenty of them. If you plan to spend a day in Kuala Lumpur or 24 hours, your hotel needs to be well located. It would be great if the hotel is close to one of the MRT/monorail/train stations.
There are plenty of hotels in Kuala Lumpur for all budgets and tastes, from top international 5 star hotel chains to hostels. If you are looking for a fancy stopover in Kuala Lumpur you should stay in one of the hotels around KLCC or Bukit Bintang. From lavish experience to budget experience. Perhaps i will share further in my future postings on accommodation in Kuala Lumpur.
Stunning swimming pool at Hilton Kuala Lumpur

How To Get Around In Kuala Lumpur

With only one day in Kuala Lumpur ,public transportation is the best option. Don’t waste your time in traffic. Traffic in KL can get worse sometime and unpredictable. Visit My Rapid KL and check all the lines and connection, it will help you to get around Kuala Lumpur easily and fast.
For your convenient, you can also download Grab to move around in KL.

Places to visit in Kuala Lumpur in One Day

There are many things to do in Kuala Lumpur in one day. So don’t be lazy, get out of the bed, have a delicious breakfast at your hotel or lots of delicacies around KL. Here it goes, my lists of what to do in Kuala Lumpur in one day:

1. KL Forest Eco Park, KL Tower

This eco park located in the heart of Kuala Lumpur. Its open daily at 7.00am. This place alson knwon as Bukit Nanas Forest Reserve. A popular ecotourism destination and serves as a natural green lung for the surrounding metropolitan area. You can also enjoy the Canopy Walk for free. It is surrounded by lush tropical rainforest in the heart of a city.
Tips : You are advice to wear a walking or sport shoes and cotton tshirt 🙂
The canopy walk…

2. KL Tower

Since you already at KL Forest Eco Park, dont forget to check out KL Tower. You can take a tour to the Observation Deck. KL Tower is the best place to enjoy the skyline of Kuala Lumpur from 276m above ground level.
Tips : Open daily from 9.00am – 10.00pm

3. Sultan Abdul Samad Building, Merdeka Square & Mesjid Jamek

Your third stop on our Kuala Lumpur itinerary is the historical and beautiful Merdeka Square and the stunning Sultan Abdul Samad building. Stroll around, worth of your time. Plenty of good spot for your instagram material shot.

4. Central Market Kuala Lumpur

Built in 1928, Central Market is also called as Pasar Seni among the local. Back then, Central Market was a wet market. Sometimes in the 1980’s, the government decided to change this historical market to a crafts and souvenirs centre. If you are looking for painting, beautiful wooden work, traditional Batik, silk scarves and much more this is the best place to visit.
5. KLCC or Petronas Twin Tower
This 88 storey building was once the tallest building in the world until 2004. But to date, it remain as the tallest twin tower in the world. The Petronas Towers are the symbol of modern KL and one of the attraction you must visit. The Islamic-inspired building has a Sky Bridge on the 41st and 42nd floor where you can go and have a privileged view of Kuala Lumpur skyline. If you don’t feel like going so high, or you are on a tight budget and don’t want to buy the entrance tickets don’t worry, the view you get from the bottom of the towers is incredible too.

6. Dinner at Jalan Alor & Changkat, Bukit Bintang

After a long day of sight seeing and walking around Kuala Lumpur nothing better than a delicious dinner. Our Kuala Lumpur itinerary finishes at Bukit Bintang area. Jalan Alor is famous for wide selection of local street food while Changkat give you plenty selection of international restaurants, and trendy bars. Be prepared for a feast of flavors, busy streets and vendors trying to convince you they have the tastiest food, the best drinks and best music.
This one day in Kuala Lumpur itinerary is an introduction to KL attractions, to give you a sense of Kuala Lumpur. If you still have time, or if you decide to stay one more day in KL, here are some suggestions of what to do in Kuala Lumpur, do comment below and i will share some ideas with you.
Hope you will enjoy my city as much as i do.

5 Kedai Kek Terbaik di KL

weekend

Bila bab kek ni, keterujaan Hafiz lain macam sikit. Tak tau nak start kat mana menulis. Hafiz senaraikan 5 kedai kek yang terbaik di KL. Bagi Hafiz, kek yang sedap itu mestilah menggunakan bahan-bahan yang berkualiti. Penggunaan butter yang berkualiti sememangnya akan mempengaruhi rasa & texture kek.

1. Jaslyn Cakes
Pilihan no 1 Hafiz. Sejak Jaslyn Cakes ni dibuka few years back, ni lah destinasi pilihan untuk makan kek. Kalau korang nak tahu apa yg istimewa tentang Jaslyn Cakes ni, kek yang disediakan disini menggunakan telur ayam kampung, tepung organic dan tiada artificial products. Dan pastinya lah Jaslyn gunakan butter yang berkualiti. Pilihan Hafiz di Jaslyn ni ialah Victoria Sandwich & Red Velvet Cake.
Lokasi : 7A, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur Phone: 03-2202 2868
2. Dew Bangsar
Dimiliki oleh founder Jaslyn Cakes jugak. Baru dibuka sekitar awal 2018. Konsep Dew ni sedikit berbeza dgn Jaslyn. Bukanlah seperti kek yang biasa kita makan. Yes, i am big fan for Jaslyn(ni bukan review berbayar tau..heheh). Pilihan Hafiz di DEW Bangsar ialah Chocolate Cakes, Banana Dulcey, Kopiko Tart & Rosewater Grapefruit.
Lokasi : 7A, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur
Phone: 03-2202 2868
3. Tray Cafe
Dikenali ramai sebab brunch kat sini sangat best sampai kadang terleoas pandang nak order kek kat sini. Ada pelbagai pilihan yang korang boleh pilih kat Tray Cafe ni. Pilihan Hafiz disini ialah Black Forest Pavlova & Nutella Chocolate Cakes. Kalau ada kesempatan boleh jugak order scones kat sini. Memang terbaik
Lokasi : H-0-2 Block H, Plaza Damas, 60 Jalan Sri Hartamas 1, 50480 Kuala Lumpur
4. A Slice of Heaven(Just Heavenly)
Seperti nama kedai ni sendiri, rasa kek kat sini memang terbaik. Selepas beberapa tahun, Just Heavenly ni masih sedap seperti dulu. Pilihan Hafiz pastinya Chocolate Durian, tapi macam dah tak jual sekarang. Pilihan yang lain pastinya Red Velvet Cake & Carrot Cake.
Lokasi : Bangsar Shopping Centre, KL
5. Alexis Bistro
Ni yang paling classic. Memang all time favorite. Pavlova kat Alexis ni memang terbaik. Quality consistent. Dan yang paling best boleh makan kek sampai lewat malam. Kedai-kedai yang Hafiz senaraikan kat atas tutup awal. Jadi kalau tetiba kul 10 malam tekak terasa nak makan kek, boleh lah pergi Alexis.
Lokasi : 29 Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur Phone: +60 032 284-2880
Ok lepas ni bolehlah korang cuba ok. Tapi harus di ingat ini cuma pendapat peribadi Hafiz. Selamat mencuba 🙂