Kebaikan Minum Kopi Dalam Kehidupan Seharian

photo credit : sevenpie.com

Sedar atau tidak, budaya minum kopi ni dah wujud sekian lama dan lama di negara kita. Mungkin hari ni ada lebih banyak variasi berbanding 20 tahun lalu.

Latarbelakang kopi di Malaysia….

Sedikit sejarah kopi di Malaysia, ianya pertama kali diperkenalkan sewaktu pembukaan kedai-kedai ‘kopitiam’ (‘kopi’ diambil dari Bahasa Melayu dan ‘tiam’ bermaksud kedai dalam dialek Hokkien) bermula di zaman penjajahan British. Diawal pengenalan kopi di negara kita, kopi di Malaysia dipanggang dengan mentega dan gula sebelum ditambah dengan air mendidih melalui penapis kain. Jadi kopi yang ada dinegara kita pada masa itu adalah berbeza dengan kebanyakkan negara-negara di barat. Nanti dalam posting lain, Hafiz akan kongsi jenis-jenis kopi yang ada di dunia ni.

Kopi pada tahun 2020….

Photo by Burst on Pexels.com

Seperti yang kita semua sudah sedia maklum, sekarang ni ada pelbagai jenis kopi. Selain dari kopi tradisi yang kita ada dari dulu, budaya minum kopi yang dibru pun semakin berkembang disini dan tak lupa juga kopi segera 3 in 1. Tidak kiralah selera korang nak minum kopi jenis apa pun, samada di kedai kopi biasa, kedai-kedai kopitiam sehinggalah latte dengan lelehan caramel dan whipped cream sebagai penambah perasa kopi korang, rakyat Malaysia sememangnya gemarkan kopi! Secara purata, rakyat Malaysia meminum 2.5 cawan kopi setiap hari.

Persoalannya sekarang adalah adakah kopi memberikan kesan baik atau buruk kepada kita?

Sumber Kafein Utama

Kopi merupakan sumber utama untuk kafein, namun jumlah kafein sebenarnya berbeza dalam kopi yang anda minum; bermula dari hampir kosong sehingga lebih dari 500mg. Secara purata, secawan kopi mempunyai antara 95 – 180mg kafein.

Kebaikan Kafein

1. Bantu untuk kekal cergas

Satu cawan kopi biasa bukan sahaja mampu membantu korang kekal cergas tetapi juga boleh membuatkan minda kekal fokus. Kafein adalah perangsang psikoaktif yang meningkatkan kesedaran, perhatian, keupayaan untuk memberi tumpuan, dan meningkatkan tahap tenaga secara keseluruhan.

2. Meningkatkan Produktiviti

Kafein dikatakan mampu meningkatkan produktiviti seseoarang itu. Kafein dikenali sebagai penghalang reseptor untuk adenosin, satu kompaun di dalam otak yang menjadi punca keletihan dan mengantuk, oleh itu ianya mampu untuk meningkatkan prestasi fizikal dan mental. 

3. Menjadikan Emosi Lebih Baik

Satu kajian yang dilakukan oleh A. Nehlig menunjukkan bahawa pengambilan kafein secara berulang dalam kadar 75mg (bersamaan dengan 1 cawan kopi) boleh memberi kesan dalam perubahan emosi yang lebih baik. [1] Kajian juga menunjukkan kafein boleh membantu mengurangkan simptom kemurungan. [2]

[1] Nehlig A. (2010) Is Caffeine a Cognitive Enhancer?J Alzheimers Dis, 20(S1):85-94.

[2] Grosso G. et al. (2016) Coffee, tea, caffeine and risk of depression: a systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies.Mol Nutr Food Res, 60(1):223-3.

Kopi Secara Berlebihan…

Berikut adalah kesan sampingan kalau korang minum kopi secara berlebihan:

  • Rasa gelisah dan gementar
  • Jantung berdebar-debar
  • Loya
  • Merasa bimbang secara tiba-tiba
  • Insomnia
  • Pening               
           

Dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda mengalami simptom terlebih dos kafein yang serius.

Apakah yang dimaksudkan dengan KAFEIN?

Photo by Igor Haritanovich on Pexels.com

DECAF TIDAK SAMA DENGAN BEBAS KAFEIN

Kopi decaf masih mengandungi 3% kafein. Jumlahnya mungkin lebih kecil tetapi meminum 5 cawan kopi decaf atau lebih bersamaan dengan 1 cawan kopi berkafein biasa.

KOPI MEMBERI TINDAK BALAS YANG CEPAT

Bermula dengan secawan kopi pertama pada waktu pagi, kafein memasuki aliran darah dengan pantas. Satu cawan kopi mempunyai penyerapan kafein yang cepat ke dalam aliran darah di mana ianya mengambil masa lebih kurang 20 minit.

KESAN YANG BERBEZA

Daya penerimaan kafein biasanya bergantung kepada gaya hidup, metabolisme dan genetik korang. Jika metabolisme tubuh lebih tinggi, kafein yang terkandung di dalam kopi lebih cenderung untuk membuat korang berasa gelisah dan gementar. Mereka yang menderita penyakit darah tinggi, diabetes, masalah jantung, osteoporosis dan wanita hamil disarankan untuk mengelakkan atau mengurangkan pengambilan kafein.

MINUM KOPI SECARA BERPADA

Disebabkan kopi adalah minuman yang digemari ramai, kebarangkalian untuk orang berhenti meminumnya adalah rendah. Jadi, di sini Hafiz kongsikan 3 tips buat penggemar kopi untuk minum secara berpada.

1. Kawal pengambilan kopi

Pengambilan kopi secara sederhana adalah selamat, dan ianya boleh termasuk dalam sebahagian dari diet sihat oleh kebanyakan orang dewasa. Pengambilan kafein secara sederhana bersamaan dengan 400mg, atau 3 hingga 4 cawan kopi sehari. Untuk kesan yang lebih sihat korang disarankan mengambil kopi tanpa gula.

2. Tambah sedikit susu

Walaupun kopi hitam boleh merangsangan tenaga dengan pantas, menambah sedikit susu ke dalam kopi juga sebenarnya mempunyai beberapa manfaat kesihatan, seperti membantu pola tidur, keasidan dan pengambilan kalsium.

3. Pelbagaikan pengambilan kopi kepada teh

Terdapat beberapa manfaat kesihatan apabila korang bertukar daripada kopi ke teh sekali-sekala. Tidak seperti kopi yang boleh memberi kesan sampingan jika tidak meminumnya sehari, teh boleh membantu anda berasa lebih relaks sepanjang hari. Ianya juga mampu mengurangkan berat badan dan mengurangkan kadar kolesterol.

Photo by Valeriia Miller on Pexels.com

KESIMPULANNYA?

Persoalan adakah kopi baik atau buruk kepada kita ialah ambillah secara sederhana. Satu atau dua cawan kopi sehari boleh memberi anda manfaat kesihatan, tetapi pengambilan empat cawan atau lebih dalam sehari boleh memberi kesan negatif. Adalah lebih baik untuk mengambil kopi secara sederhana sambil memantau kesan kafein dan mengetahui had pengambilan yang sesuai dengan korang.

Street art & Mural di Kuala Lumpur

Sejak musim Covid dan larangan untuk keluar negara ni, destinasi dalam negara menjadi topik perbualan masa ni. Mesti korang terfikir nak pergi mana lagi selain pergi shopping mall dan lepak2 kafe kan.

Dalam posting kali ni Hafiz nak kongsikan street art dan mural yang korang kena cari di Kuala Lumpur.

River of Life Kuala Lumpur – berhampiran Mesjid Jamek

Mural gergasi ni terletak di sekitar kawasan River of Life Kuala Lumpur. Agak sukar untuk korang tak terperasan mural bersaiz gergasi ni. Mural ni telah berjaya menukar landskap di sini.

Kwai Chai Hong, Petaling Street KL

Lokasi mural ni pula terletak di Lorong Panggung. Bolehlah korang feeling2 macam balik zaman 60an dulu. Cuma kawasan ni agak sempit. Jadi sila datang awal pagi untuk elakkan kesesakkan manusia ok….

Jalan Alor

Mesti korang tak terbayang kawasan Jalan Alor ni ada mural gergasi yang lawa macam ni kan? Hafiz ingat lagi masa mula2 kenal KL sekitar 20 tahun lalu, Jalan Alor ni macam tempat yang paling takut nak pergi..hehhehe sekarang ni dah lawa dan bersih. boleh lah korang bawa anak2 korang g amik gambar kat sini.

Sebenarnya ada banyak lagi mural dan street art di sekitar KL ni. InsyaAllah dalam posting akan datang Hafiz akan senaraikan kat sini untuk korang cari ok. Jadi rajin2lah visit page ni ok?

Apa2 pun kalau keluar tu jangan lupa pakai mask dan jaga jarak korang ya.

Pengalaman Menaiki ETS Business Class

Sebagai pengguna perkhidmatan ETS ni sejak dilancarkan dulu, ETS business class ni merupakan sesuatu yang ditunggu-tunggu. Jadi dalam perkongsian kali ni, Hafiz kongsikan sikit pengalaman naik ETS business class ni.

Jika perjalanan korang bermula dari KL Sentral, korang bolehlah merasa menggunakan tempat menunggu khas. Kelebihan utamanya ialah, korang boleh terus masuk ke dalam koc menggunakan lif yang berbeza dari pembeli tiket biasa.

Tempat menunggu khas
Tempat menunggu khas

susun atur tempat duduk
susun atur tempat duduk

Dilancarkan pada 26 September 2019. Buat masa ni(Jan 2020), pihak KTMB masih menawarkan harga promosi kepada penumpang hingga ke satu tarikh yang akan ditetapkan.

Selain memuatkan kerusi yang lebih besar dan luas, ETS Business Class ini mempunyai beberapa kemudahan baru yang moden dan serba lengkap. Korang boleh menikmati hiburan video/audio, WiFi, port pengecasan USB, hidangan dalam koc, dan tempat duduk berbaring 45 darjah.

hidangan pertama
hidangan pertama

hidangan kedua
hidangan kedua

Hidangan yang disediakan jugak sangat memuaskan hati. Berbaloi dengan harga tiket yang ditawarkan. Harga untuk orang dewasa boleh membeli tiket sehala pada harga promosi RM50 untuk perjalanan KL Sentral – Ipoh, Perak atau RM112 untuk perjalanan KL Sentral – Padang Besar, Perlis.

Koc ini juga didatangkan khas dengan pelayan, sama seperti pramugara dan pramugari di dalam pesawat.

Koc ni juga dilengkapi dengan kemudahan video/audio
Koc ni juga dilengkapi dengan kemudahan video/audio

Jadi apa yang korang nak tunggu lagi ni, cepat-cepatlah tempah tiket korang sekarang ok.

Kenapa Tingkap Pesawat Perlu Dibuka Sebelum Mendarat

person holding smartphone riding airplane
Photo by Jason Toevs on Pexels.com

Pernah tak korang terfikir kenapa korang kena pastikan tingkap pesawat perlu dibuka sebelum mendarat? Bukan itu sajt, korang mesti tertanya degna beberapa peraturan-peraturan yang lain yang perlu dipatuhi. Antaranya adalah korang diminta untuk memakai tali pinggang keselamatan ketika pesawat mendarat atau berlepas. Korang juga diminta untuk melihat teknik keselamatan yang ditunjukkan oleh pramugara atau pramugari.

Salah satu sistem keselamatan yang simple tetapi rupanya mempunyai impak yang besar mengapa ia perlu dibuat. Membuka penutup tingkap sebelum pendaratan dilakukan.

Berdasarkan perkongsian pakar penerbangan John Walton, beliau berkongsi rahsia sebenar disebalik arahan ‘sila naikkan penutup tingkap anda sebelum mendarat..’ Kaedah tersebut bukan sahaja untuk memberi para penumpang satu pandangan yang baik ketika mendarat. Seperti perkara lain yang telah ditetapkan, ia adalah untuk keselamatan.

Menurut beliau, dengan membuka penutup tingkap tersebut, para penumpang akan memberi masa kepada mata mereka untuk menyesuaikan diri dengan tahap cahaya di luar.

Tambah beliau lagi, kabin krew dapat melihat secara keseluruhan apa yang terjadi diluar dan mampu untuk bertindak dengan pantas dalam apa jua keadaan yang memerlukan mereka untuk berada dalam keadaan sedia.

Setiap pesawat yang dibina perlu melalui ujian keselamatan dan kabin krew telah di latih untuk menghadapi segala kemungkinan.

Ketika latihan, mereka telah dilatih untuk menilai keselamatan yang berlaku di luar kapal terbang dan penumpang akan bertindak sebagai mata tambahan kepada kabin krew.

Jadi lepass ni janganlah tunggu sampai kena tegur dengan kabin krew baru nak buka tingkap ok 🙂

Cara Refund Tiket Bila Visa Tak Lulus

aerial photo of mountain surrounded by fog
Photo by icon0.com on Pexels.com

Bila kali terakhir korang travel? Seperti yang kita sedia maklum, kalau nak travel ni kena beli tiket awal kalau nak dapat harga murah. Terutamanya bila AirAsia buat promo. Mesti teruja nak beli tiketkan? Cuma persoalan yang selalu terlintas kalau beli tiket awalawal ni pula ialah apa yang akan berlaku sekiranya berlakunya kecemasan atau visa tak lulus kan.

Jom kita tengok langkah-langkah yang mungkin dapat membantu korang sekiranya visa tak lulus.

1. Hubungi pihak AirAsia melalui live chat dalam aplikasi AirAsia atau melalui Twitter. Terpulang kepada pilihan korang.

2. Korang kena maklumkan permasalahan iaitu visa tak lulus dan sertakan bersama screenshot visa refusal memo.

3. Pihak AirAsia akan minta nombor tempahan, nama dan butiran-butiran yang berkaitan.

4. Pihak AirAsia akan mengenakan caj pembatalan sebanyak RM140 untuk sehala dan selebihnya pihak AirAsia akan buat bayaran balik melalui credit account.
*Credit account ini korang boleh gunakan untuk beli tiket penerbangan selepas ini dan juga bayarkan tiket orang lain pun boleh. harap maklum yang credit account ini akan expired dalam masa 3 bulan. Akan tetapi, tidak menjadi masalah jika membeli tiket penerbangan lebih dari 3 bulan asalkan pembayaran dalam masa 3 bulan.

5. Pembayaran semula daripada pihak AirAsia ini adalah sangat cepat dimana hanya mengambil masa dalam 2 hingga 3 jam sahaja.

Jadi lepas ni kalau ada kes-kes seperti ni jangan cepat panic ok.  Kalau visa korang tak lulus nanti, apa kata korang cuba langkah-langkah yang Hafiz dah sertakan ni ok.

 

Tips-tips untuk mengelak dari tersalah pilih rakan travel

Sapa yang dah biasa travel mesti faham betapa pentingnya kena ada chemistry dengan rakan travel ni. Kadang-kadang orang yang kita rasa dah cukup kenal pun boleh buat perangai yang kadang-kadang tu sukar untuk kita jangka.

Memilih rakan travel yang tepat sangatlah penting untuk mengelakkan rancangan korang tergendala dan bermasam muka antara satu sama lain. Berdasarkan pengalaman, Hafiz kongsikan serba sedikit panduan yang mungkin boleh membantu korang.

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Kenali Diri Sendiri

Pertama sekali, korang harus kenal pasti ciri peribadi korang sama ada jenis dominant atau passive. Kalau korang jenis dominant tu, pastikan travel buddies korang jenis submissive. Kalau semua dominant memang huru hara lah perjalanan korang. Kalau semua submissive pun susah jugak.

Apa itu dominantDominant ini bermaksud korang jenis suka berkuasa atau mempunyai pengaruh kuat. Passive atau submissive ni bermaksud jenis yang senang ikut.

Walaubagaimanapun kalau semuanya bersikap dominant pun, korang boleh berbincang secara teliti siapa yang akan atur itinerary, tempat penginapan dan pengangkutan. Semuanya harus dirancang dengan teliti dan masing-masing perlu ada rasa sikap tolak ansur yang tinggi.

Ketahui Keadaan Kewangan Rakan-Rakan Travel

Adalah sangat penting untuk kita ambil tahu keadaan kewangan rakanrakan travel kita ni. Hafiz cadangkan korang berbincang terlebih dahulu angaran budget masing-masing. Jadi bila dah budget masing-masing ni senang nak rancang jenis penginapan & pengangkutan.

Dalam erti kata lain kalau kita ni jenis budget rendah, apakata kita travel dengan yang budget rendah jugak. Begitu jugaklah sebaliknya. Ada juga jenis yang berduit tapi sangat berkira untuk belanja membeli makan tetapi tak kisah untuk shopping.

Jadi pastikan korang kenal pasti budget masing-masing sebelum buat keputusan nak travel sama tu.

Kenali Cara atau ‘Lifestyle’ Rakan Travel

Ramai yang terlepas pandang bab ni.  Kenalpasti style travelling korang seperti fully backpacker atau jenis bawa backpack tapi stay hotel ke, bawa beg trolley tapi stay hostel ke atau jenis luxury traveler. Bila dah kenal diri, maka pilih lah travel buddies yang paling sesuai supaya tidak ada conflict masa pemilihan penginapan nanti.

Hafiz pernah travel bercampur antara luxury dan backpacker. Biasanya kalau travel secara berkumpulan ni, Hafiz akan ikut majoriti. Travel sekali tapi dok hotel atau hostel yang berbeza pun bukanlah satu masalah. Asasnya ialah buat ikut kemampuan masing-masing.  Sebenarnya, benda ini tidak jadi masalah sebenarnya asalkan semua pihak selesa dan ada sefahaman dan bukan kaki dengki dengan rakan yang lain.

Kalau korang rasa korang jenis queen atau diva yang ada cita rasa sukar nak difahami, silalah buat tempahan hotel sendiri. Bila kawan-kawan dah tolong book tu, janganlah complain itu ini tak kena. Sebab kawan yang tolong buat tempahan tu dah cuba sebaik mungkin memudahkan semua.

Beli Tiket Penerbangan

Bila nak beli tiket ni, kita kena ingat yang  tak semua orang suka naik low cost airlines dan tidak semua orang suka membazir untuk tiket mahal. Bagi conflict seperti ini, cara penyelesaianya anda boleh berpisah menaiki flight pilihan dan berjumpa di airport atau di hotel.

Tak kisah lah pilih pengangkutan atau airlines apa yang korang pilih, perlu sentiasa ingat ialah tujuan utama ialah untuk sampai ke destinasi dengan selamat.

Rancang Itinerary

Lepas dah kenal pasti keperluan travel tu, sekarang kita beralih ke bahagian penting dalam travel, iaitu itinerary. Pertama sekali, tanya travel buddies korang tu, apa dia expect atau apa outcome bila trip nanti? Ada orang suka cities, ada yang suka scenery, muzium, artsfood, culture dan macam-macam.

Dari sini korang boleh susun mana attractions yang patut skip, mana yang patut fokus supaya semua orang boleh berpuas hati. Kalau ada pendapat, nyatakan pendapat masa dalam proses tengah buat itinerary. Bukan bila dah sampai destinasi baru lah korang nak share idea korang tu.

Bab Makan

IMG_20190630_201726.jpg

Ni antara bab yang agak kritikal jugak. Kena tanya setiap ahli, jenis yang nk jimat makan maggi sepanjang masa ke, nak kedai yang ada HALAL guarantee ke, masak sendiri ke dan lain-lain lagi lah. Ingat, tentang makanan pon boleh ada isu. Ada yang pilih berjimat dengan masak untuk breakfast dan dinner. Makan di luar untuk lunch sahaja.

Ada juga jenis ikat perut waktu lunch, dan tidak lupa juga yang memang jenis makan kat luar setiap waktu. Ada yang jenis nak save budget, ada juga yang memang tak selera nak makan makanan asing.

Jadi, kenali tabiat permakanan travel buddy korang. Ingat, nak masak juga consume masa dan tenaga. Jadi, perlu berhati-hati dan selidik dahulu travel buddies anda jenis macam mana. Benda ni nampak simple tapi kalau tak bincang betul-betul boleh bawa masalah besar.

Timing

Ini paling penting apabila melancong bersama travel buddy. Ada yang jenis bangun lambat, ada yang jenis bila shopping lupa dunia, ada yang tak tahan panas, ada yang pantang jumpa benda pelik wajib singgah dan macam-macam lagi ragam manusia.

Jadi bila travel tu sama-samalah bertimbang rasa. Kalau nak buat ikut suka hati, sila travel secara solo.

Waktu Jalan Jalan

Tujuan utama travel ni pastinya keluar jalan-jalan atau melawat attractions. Ada traveler suka keluar seawal pagi, ada yang suka keluar lambat, ada yang suka keluar awal dan balik awal, ada yang suka keluar lambat dan balik lambat dan ada juga yang keluar pagi-pagi lepas itu balik rehat, refresh dan keluar balik pada belah malamnya.

Benda nampak kecil, tapi bab ni pun kadang-kadang boleh bawa kepada masam muka. Tanyalah pendapat kawan-kawan. Kalau badan rasa penat, baliklah hotel atau korang pergi lah berehat sendiri. Janganlah sebab korang penat, tunjuk masam muka tu kat kawan-kawan yang lain. Bertimbang rasalah.

Pengangkutan

Bila nak travel ni, tolong kaji dahulu ground transport tempat yang korang nak pergi tu. Accessible by public transport ke, senang dapat e-hailing car ke, senang dapat teksi ke atau boleh jalan kaki sahaja nak visit attractions.

Jadi, dari sini boleh berbincang method of transportation korang. Ada yang suka jalan kaki sahaja, ada yang suka naik pengangkutan awam dan ada yang suka naik teksi. . Apa-apa pun, tepuk poket, tanya bajet masing-masing.

IMG_3695

Semua-semua yang ada diatas ni tersangatlah subjektif dan Hafiz akui sangat sukar untuk kita kenal pasti rakan travel yang tepat selagi belum travel sama-sama. Hafiz harap perkongsian ni sedikit sebanyak dapat bantu korang bila nak travel nanti.

Sebagai manusia ni kita tak sempurna. Jadi kita kenalah beringat untuk selalu bertolak ansur. Ringan-ringankan mulut untuk berterima kasih dan meminta maaf sepanjang perjalanan kita tu. Selamat bercuti 🙂

 

 

Cara Untuk Renew Passport Secara Online

Pernah tak korang terfikir alangkah senangnya kalau boleh renew passport secara online kan? Kalau dulu-dulu setiap kali nak renew passport, mesti kena pergi awal pagi kan.

Sekarang ni korang dah tak payah risau sebab korang boleh renew passport dimana sahaja. Jom kita tengok langkah-langkah yang korang perlu lakukan.

Isi borang online

bnKorang perlu mengisi borang di laman sesawang Imigresen Malaysia dan isikan segala maklumat peribadi seperti yang dikehendaki dalam borang tersebut.

Kemudian, pilih cawangan imigresen mana yang korang nak ambil pasport baru tu. Perlu diingat foto yang dimuat naik mestilah mengikut spesifikasi yang ditetapkan. Pastikan latar belakang gambar berwarna putih dan tidak kabur. Kalau tak, kenalah buat lagi sampai menepati piawaian imigresen malaysia.

Pembayaran

Bila korang dah selesai mengisi butiran lengkap, boleh terus klik submit dan membuat pembayaran secara online. Kadar bayaran yang dikenakan untuk memperbaharui pasport untuk mereka yang berumur 13 – 59 tahun adalah sebanyak RM200 manakala bagi warga emas (60 tahun ke atas) hanya RM100.

Dokumen yang perlu disediakan untuk mengambil passport

Korang perlu membawa tiga dokumen penting untuk mengambil pasport.

  1. Cetakan resit yang telah dibayar secara online
  2. Kad pengenalan
  3. Pasport lama.

Kemudian, korang ambil nombor giliran di kaunter untuk mengambil pasport online dan tunggu sehingga nombor giliran dipanggil untuk proses selanjutnya.

Untuk pengetahuan korang juga, kalau korang isi borang sebelum 12 tengah hari, korang boleh ambil pasport baharu pada sebelah petang hari yang sama. Kalau tak, korang perlu ambil pasport pada keesokan harinya.

Dalam beberapa langkah mudah ni, passport korang dah pun siap. Lepas ni tak payah risau nak tunggu lama untuk renew passport ok.

pasprot.transformed

5 Helpful Tips to Know While Arrinving in Bangkok

1. Bring a photocopy of your passport details page

Bayaran Pasport Malaysia Antarabangsa Permohonan Renew Online

image credit : mysumber.com

You might be asked to produce some form of ID for certain clubs or bars in Bangkok. This rule has been heavily enforced lately, and you could be fined if you fail to show the authority your ID when they ask for it.

So if you’re planning to enjoy the nightlife, it’s advisable to bring your passport or at least a photocopy of it.

2. Make sure you fill up your arrival and departure cards correctly and skip the queue by using the ASEAN immigration counters

ARRIVAL CARD P-2_Fotor
DEPARTURE CARD P-1_Fotor

Image credit : http://www.captainsnote.com

 

Make sure that you fill in the correct information on your cards. There’s also a special lane for tourists holding passports from ASEAN countries, and the queue is usually shorter than the other counters.

3. Take the Airport Rail Link or airport buses for the cheapest trip to the city, from as low as THB15 (about RM1.87) per person

Image from Wikipedia

Image credit : Wikipedia

 

Suvarnabhumi Airport
The cheapest and most convenient way to get to Bangkok city is through the Airport Rail Link, which will cost you only a maximum of THB45 (about RM5.60). Phaya Thai is the train’s last stop, which is located in the city’s central area. Alternatively, you can also take the Bor Khor Sor buses if your hotel is located in the Ekkamai, Sukhumvit, or Chatuchak areas.

 

Image from Thaizer

Image via Thaizer

 

Don Mueang Airport
There are four buses that go into Bangkok city centre which only cost THB30 (about RM4) or THB50 (about RM7), depending on the route. Here’s the list of destinations:

– Bus A1 stops at the Mo Chit BTS station, THB30.
– Bus A2 stops at Victory Monument, THB30.
– Bus A3 stops at Lumpini Park, THB50.
– Bus A4 stops at Khao San Road, THB50.

 

4. Use Grab if you need to go somewhere without a train station

Image from Grab

Image via Grab

 

Some taxi drivers don’t charge by the meter, especially during peak hours. Grab is the best and safest option, since it offers services like the usual GrabTaxi, GrabCar, and even GrabBike.

 

5. Get a Rabbit card or One Day Pass

images.jpg

Image credit : bangkokbts.com

Rabbit Card

The easiest way to travel around Bangkok is by train, so it’s highly recommended that you get one of these. The Rabbit card is like our Touch ‘n Go – it’s a smart card that allows for cashless transaction on the BTS trains, BRT buses, McDonald’s, and a few other restaurants. The ticket machines at the train stations only accept coins and the queue to get tickets can get quite long during peak hours, so having this card really helps.

You’ll need to pay THB100 (about RM13for the card, which comes with a five-year validity period. There are two ways you can store value into your Rabbit card:

1. Top up your card like how you do for your Touch ‘n Go back at home. Note that the minimum top up value is THB100.
2. Purchase a 30-day trip plan, starting from THB465 (about RM57.86) for 15 trips. This plan only applies for trips taken on BTS trains, and is valid for trips taken within 30 days from the day you first use your Rabbit card. You can check out their other 30-day plans here.

One Day Pass

If you plan to use a lot of train services in a day, u can consider to purchase One Day Pass that will cost you 140Baht. You can purchase this card at all BTS station. Please note that this One Day Pass only valid at BTS train services.

 

So travel safe & have fun while you are in Bangkok.

5 Kedai Kopi Terbaik di KL

Jom kita tengok kedai-kedai kopi yang paling best bagi pendapat Hafiz untuk 2019 ni. nak pastikan best ke tak, korang pergilah cuba sendiri nanti ok.

  1. Room203 @Publika

    room 203
    Photo credit : @room203

    Bagi Hafiz ni memang antara kedai kopi pilihan Hafiz sejak beberapa tahun lepas. Kopi dia best, tempat simple dan yang paling penting harga kopi cuma RM5 jer. Jadi kalau korang tak tau cari tempat lepak best dan kopi tak mahal, boleh lah ke Room203 ni ok.

  2. Kopenhagen Coffee @ Mont Kiara

    41685451_530144170774027_6446474082815836160_n
    Photo kredit : FB Kopenhagen Coffee

    Pilihan kedua Hafiz pula ialah Kopenhagen Coffee. Salah satu tarikan utama kat sini bagi Hafiz ialah hiasan dalam di kedai ni. Bila melangkah masuk tu jer terus rasa macam dah sampai Copenhagen. Sesuai untuk korang lepak-lepak. Cuma satu cabaran utama kat sini, ruangan tempat letak kereta yang agak terhad.

    37355550_484022935386151_5984123932892987392_n

  3. Podgy @ BangsarpodgyPilihan ketiga Hafiz pula ialah Podgy. Mula dikenali dengan Podgy & the Banker yang terletak di Hartamas. Di lokasi baru ni Podgy terus tampil dengan hiasan dalam yang sangat dekat generasi hari ni. Sangat santai dan sesuai untuk dijadikan lokasi lepak yang best.

  4. Pulp by Papa Palheta @ Bangsar

    pulp
    Photo kredit : FB Pulp by Papa Palheta

    Pilihan seterusnya ialah Pulp by Papa Palheta. Terletak di Bangsar. Lokasi ni merupakan bekas kilang percetakan terbesar di KL satu masa dulu. Selain dari hiasan dalam yang unik, terdapat pelbagai jenis pilihan kopi untuk dipilih.

  5. Feebay.co

    2018-01-26 10.55.59
    photo kredit : Feebay.co

    Yang ni lain sikit dari yang lain. Biasanya orang cari kedai kopi nak minum kopi & makan kek kan? tapi kalau Hafiz kesini pula ialah untuk dapatkan nasi lemak Feebay ni. Memang terbaik. Tak keterlaluan Hafiz katakan ni antara nasi lemak paling best kat kl.

Secara ringkas, apa yang Hafiz kongsikan ni sekadar pengalaman dan citarasa Hafiz. Korang mungkin tak suka dan tak kena dengan selera korang. Kalau ada komen dan cadangan, boleh lah tambah di ruangan komen dibawah ok.