Sejarah Central Market

Ada orang panggil Central Market ada orang panggil Pasar Seni. Keduanya membawa maksud dan cerita yang berbeza.

Central Market

Dibuka oleh Kapitan Cina, Yap Ah Loy pada tahun 1888 sebagai pasar basah. Pada awalnya, merupakan pusat tumpuan perniagaan ikan, daging dan sayur-sayuran serta keperluan harian lain dalam kalangan pelombong bijih timah sekitar Lembah Klang. Pada 1936, jurutera bandar, R H Seed menaiktaraf bangunan pasar besar ini.

Pasar Seni

Pada awal tahun 80an Kerajaan Malaysia telah bersetuju untuk memindahkan pasar basah ini ke satu lokasi lain dan memperuntukkan RM9juta untuk menaiktaraf dan mengubah dari pasar basah kepada sebuah pusat kebudayaan dan kesenian Malaysia.

Pada 15 April 1986, Central Market telah dinamakan semula sebagai Pasar Seni.

Hari ini…

Setelah melalui pelbagai proses dan usaha pemuliharaan, hari ini Pasar Seni cukup terkenal dikalangan pelancung dalam dan luar negara. Secara peribadi, Hafiz rasakan Pasar Seni atau Central Market ni adalah sebuah lokasi yang wajib untuk korang datang sekiranya korang datang bercuti di Kuala Lumpur.

Pandangan…

Bagi Hafiz Pasar Seni ni perlu melalui satu proses pembaharuan. Bukan sekadar fokus kepada pelancong asing jika mahu terus kekal relevan. Lebih banyak program atau aktiviti yang boleh terus di lakukan bagi menggalakkan warga tempatan untuk terus ke sini.

Semoga Pasar Seni akan terus bertahan dan relevan di masa akan datang…

REX KL. Cerita dan kenapa korang perlu datang ke sini

Rex KL. Mungkin kebelakangan ni korang nampak ramai orang update kat instagram dan twitter gambar-gambar kat sini kan….

Lokasi

Lokasi

Terletak di Jalan Sultan, Kuala Lumpur atau lebih dikenali dengan Chinatown.

Fakta & Sejarah

  • Bangunan asal ni mula beroperasi pada 28 July 1947 dan musnah dalam satu kebakaran pada tahun 1970.
  • Pada tahun 1976, Rex KL telah dibuka dengan menempatkan single screen theatre yang boleh menempatkan lebih 1000 penonton pada satu-satu masa.
  • Pada awalnya operasi Rex KL di uruskan oleh Shaw Brothers. Kemudiannya diambil oleh Golden Screen Cinemas sebelum ditutup pada tahun November 2002.
  • Dari sebuah pawagam, Rex KL kemudiannya bertukar menjadi Hostel pada tahun 2007. Selepas beberapa bulan beroperasi, pada Ogos 2007 bangunan ini sekali lagi terbakar. Hostel ni kemudiaanya ditutup.

Hari ini…..

Selepas melalui proses pembaikan, Rex KL umpama dihidupkan semula.

Jadi kalau ada masa tu, singgahlah ke Rex KL ni ok.

Review / Pengalaman di Rosa Malacca

Rosa Malacca. Unik kan nama hotel ni. Hotel ni agak terkenal di Instagram. Setiap sudut dihotel ni sangat lah ‘insta worthy’. Gambar di atas ni ialah bahagian luar hotel Rosa Malacca ni. Cantik kan? tak gambar atas ni?

Melangkah masuk ke dalam hotel ni mesti korang tercari mana nak reception counter untuk check in kan. Gambar diatas ni ialah ruang lepak santai jer. Lobbi terletak di tingkat 1.

Reception Counter

Keluar dari lif tingkat 1, korang boleh lah terus check in. Bersebelahan dengan kaunter reception ni ada cafe. Boleh lah korang lepak makan atau minum2 santai kat sini. Hafiz tak sempat breakfast atau makan kat sini sebab dah ada plan makan kat luar.

Gambar kat atas ni ialah kedaaan dalam bililk. Kitaorg bertiga, jadi dok lah bilik Family Room ni. Memang best dan selesa.

Secara keselurahnnya hotel ni memang best. Cuma kena bagitau siap-siap yang hotel ni tak ada swimming pool. Nextime kalau datang Melaka memang akan book lagi kat Hotel ni.

Tips dan Tempat Menarik di Pulau Perhentian Kecil

Posting kali ni Hafiz nak share pengalaman bercuti kat Pulau Perhentian Kecil. Untuk makluman korang, Pulau Perhentian ni ada 2 bahagian iaitu Pulau Perhentian Besar & Perhentian Kecil.

Trip kali ni Hafiz ke Pulau Perhentian Kecil. Berdasarkan pengalaman, Hafiz lagi suka Perhentian Kecil sebab macam lebih rilex. Korang boleh pilih untuk resort mahal hinggalah ke tidur dalam khemah. Ikut budget korang lah kan.

Aktiviti utama yang biasa dilakukan di Pulau Perhentian ni ialah snorkeling atau scuba diving. Selain dari tu korang boleh jalan-jalan menikmati keindahan alam semula jadi di sini.

Hafiz senaraikan tips dan info tempat/aktiviti yang korang boleh buat di Pulau Perhentian:

1. Untuk ke Pulau Perhentian, korang kena naik bot laju di Jetty Kuala Besut. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit.

2. Kalau korang nak budget & jimat, korang bolehla bawa bekalan makanan & air mineral bersama. Harga yang dijual kat sini agak mahal dan biasanya 2 kali ganda harga biasa.

3. Pastikan korang tempah bilik penginapan terlebih dahulu untuk dapat harga yang berpatutan.

4. Musim percutian di Pulau Perhentian bermula dari Februari ke Oktober sahaja. Bulan selebihnya ditutup kerana angin monsun yang melanda pantai timur pada setiap tahun.

5. Peralatan untuk snorkeling dan jaket keselematan ada disediakan untuk disewa.

6. Waktu terbaik untuk snorkeling ialah pada tengahari dan ketika cuaca panas.

7. Lokasi untuk snorkeling ni korang boleh pilih. Ada pelbagai jenis pilihan yang disediakan. Antaranya Long trip, Short trip, Special Trip & banyak lagi lah. Bergantung kepada pengendali perkhidmatan. Korang boleh pre book ataupun boleh jer cari masa korang dah sampai Pulau Perhentian nanti.

8. Pulau Perhentian juga sangat terkenal dikalangan mereka yang gemar melakukan aktiviti scuba diving. InsyaAllah satu hari nanti Hafiz nak cuba.

9. Selain dari aktiviti air, korang boleh try untuk ke Kincir Angin yang terletak di Pulau Perhentian Kecil ni. Untuk sampai ke Kincir Angin ni korang kena mendaki lah sikit sekitar 20 – 30 minit. Pakailah pakaian yang bersesuaian ok. Cuaca agak panas dan kena ingat yang korang perlu mendaki ok. Oh ya, jangan lupa bawa air mineral bersama korang.

10. Kalau ada masa, sekiranya korang menginap di sekitar Long Beach. Korang boleh cuba untuk berjalan ke Coral Bay. Mengikut orang2 kat sini, Coral Bay ni tempat paling best kalau nak tengok sunset.

Selamat bercuti 🙂

Street art & Mural di Kuala Lumpur

Sejak musim Covid dan larangan untuk keluar negara ni, destinasi dalam negara menjadi topik perbualan masa ni. Mesti korang terfikir nak pergi mana lagi selain pergi shopping mall dan lepak2 kafe kan.

Dalam posting kali ni Hafiz nak kongsikan street art dan mural yang korang kena cari di Kuala Lumpur.

River of Life Kuala Lumpur – berhampiran Mesjid Jamek

Mural gergasi ni terletak di sekitar kawasan River of Life Kuala Lumpur. Agak sukar untuk korang tak terperasan mural bersaiz gergasi ni. Mural ni telah berjaya menukar landskap di sini.

Kwai Chai Hong, Petaling Street KL

Lokasi mural ni pula terletak di Lorong Panggung. Bolehlah korang feeling2 macam balik zaman 60an dulu. Cuma kawasan ni agak sempit. Jadi sila datang awal pagi untuk elakkan kesesakkan manusia ok….

Jalan Alor

Mesti korang tak terbayang kawasan Jalan Alor ni ada mural gergasi yang lawa macam ni kan? Hafiz ingat lagi masa mula2 kenal KL sekitar 20 tahun lalu, Jalan Alor ni macam tempat yang paling takut nak pergi..hehhehe sekarang ni dah lawa dan bersih. boleh lah korang bawa anak2 korang g amik gambar kat sini.

Sebenarnya ada banyak lagi mural dan street art di sekitar KL ni. InsyaAllah dalam posting akan datang Hafiz akan senaraikan kat sini untuk korang cari ok. Jadi rajin2lah visit page ni ok?

Apa2 pun kalau keluar tu jangan lupa pakai mask dan jaga jarak korang ya.

Resepi Burnt Cheesecake

IMG_20200401_103726_150.jpg

Sejak dua menjak ni Burnt Cheesecake ni memang jadi pilihan ramai kan. Boleh kata mana-mana cafe yang Hafiz pergi sekarang mesti ada jual Burnt Cheesecake ni.

Sebenarnya tak susah mana pun nak buat Burnt Cheesecake ni. Bahan-bahan pun tak banyak. Cuma Hafiz cadangkan korang gunakan lah bahan-bahan yang premium untuk dapatkan hasil yang terbaik.

Jom tengok bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan:

  • 650g cream cheese (room temperature)
  • 200 gram gula kastor
  • 4 biji telur
  • 250 gram whipped cream
  • 20 gram tepung gandum

Cara-cara penyediaanya:

  1. Panaskan oven pada suhu 200°C. (bergantung pada oven masing-masing)
  2. Sediakan loyang bulat bersaiz 7inci dan alaskan dengan parchment paper.
  3. Putarkan cream cheese dengan gula kastor sehingga sebati.
  4. Bila dah sebati dan nampak gebu tu, masukkan telur satu demi satu.
  5. Masukkan whipping cream dan gaulkan sehingga sebati.
  6. Masukkan tepung gandum dan gaulkan adunan sehingga sebati.
  7. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dialaskan dengan parchment paper.
  8. Bakarkan kek pada 200°C selama 1 jam atau sehingga bahagian atas kek sudah bertukar menjadi warna coklat gelap. Selepas 40 minit tu korang boleh cek tengok samada kek tu dibakar sama rata. Jika perlu untuk ubah, sila ubahuntuk dapatkan permukaan yang dibakar rata.
  9. Biarkan kek seketika di dalam ketuhar tanpa membuka pintu ketuhar.
  10. Selepas lebih kurang 1 jam, boleh lah disimpan didalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam sebelum dihidang.

Kalau rajin boleh lah cuba resepi ni ok. Kalau malas & nak cepat, korang pergi lah tengok kat Instagram @thelatenightbaker.kl untuk order.hehhehe

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Perintah Kawalan Pergerakan

face masks on white background
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Seperti yang kita sedia maklum dengan keadaan Covid 19 yang semakin kritikal ni, kerajaan Malaysia dah umumkan untuk laksanakan Perintah Kawalan Pergerakan. Sebagai rakyat yang bertanggungjawab, apa yang kita perlu tahu tentang Perintah Kawalan Pergerakan ni.

  1. Larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya. Untuk menguatkuasakan larangan ini, semua rumah ibadat dan premis perniagaan hendaklah ditutup kecuali pasaraya, pasar awam, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barangan harian. Khusus untuk umat Islam, penangguhan semua aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk Solat Jumaat adalah selaras dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas yang telah bersidang pada 15 March 2020.
  2. Sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara.  Bagi yang baru pulang dari luar negara, mereka dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan dan melakukan kuarantin secara sukarela selama 14 hari.
  3. Sekatan kemasukam semua pelancong asing ke dalam negara.
  4. Penutupan semua taska, sekolah kerajaan dan swasta termasuk sekolah berasrama penuh, sekolah antarabangsa, pusat tahfiz dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti.
  5. Penutupan semua institusi pendidikan tinggi(IPT) awam dan swasta serta institut latihan kemahiran di seluruh negara.
  6. Penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara(essential services) iaitu air, elektrik, tenaga, telekomunikasi, pos, pengangkutan, pengairan, minyak, gas, bahan api, pelincir, penyiaran, kewangan, perbankan, kesihatan, farmasi, bomba, penjara, pelabuhan, lapangan terbang, keselamatan, pertahanan, pembersihan, peruncitan dan bekalan makanan.

cooking hands handwashing health
Photo by Burst on Pexels.com

What Can you Expect From Taman Tugu Forest Trail

IMG_20200122_153756.jpg

What is your expectation when you heard about a jungle in the midst of the city centre? Let me help you to manage your expectation.

Taman Tugu is a new addition to KL’s green spaces which are under constant threat from urban development. The park opened in September 2018 with the aim of conserving a 66-acre green-lung in the middle of Kuala Lumpur and turning it into an urban forest park open to the public. Currently there are 2 kms of forest trails on a 20 acre portion of the site and this will be expanded in future.

IMG_20200122_152208.jpgIMG_20200126_164847.jpgIMG_20200126_164521.jpgIMG_20200122_151634.jpg

There is a maze of trails around the park and it will take to about 45 minutes to see it all. There are some steps and gentle slopes for a reasonable workout. The paths are well marked and sign-posted are almost everywhere.

There are a few benches around, constructed from termite-proof concrete, in case you need a rest or just want to slow down to observe your surroundings. There are also swings and an observation tower. Oh ya, please bring a bottle of water with you ok.

A little throwback in the 1930s the Taman Tugu site was home to a number of bungalows occupied by British and local officers working for the Department of Agriculture. Many of the residents beautified their gardens with exotic and ornamental planting including palm oil trees imported from West Africa. Some of these trees and plants are still here.

After Independence the site housed the residences of a number of senior government officials but they were abandoned in the 1970s and the area became an illegal dumping ground for rubbish and construction waste which had to be cleared away and recycled in order for the park to be opened.

There were proposals to redevelop the site but fortunately Khazanah Nasional and the support of Malaysian Nature Society, FRIM and others Taman Tugu has been saved. I do hope that this site will be forever save as a public park.

About 4,000 trees are being planted here, added to the existing 1,000 or so trees identified as worthy of conservation. The result is lush foliage, more dense and varied than you see in many other urban parks and forest reserves around KL.

IMG_20200126_165514.jpg

To help us understand better about the trees here, many of the trees have been labelled and descriptions provided giving details of their features, habitat and usage.

So if you are in KL, check out this Taman Tugu.

Opening Hours & Admission Fee

Open every day from 7 am to 6.30 pm.

Admission Fee:  Entrance is Free.

 

Most Delicious Food to Try in Malaysia

You may have not eat rice, noodles or fried pancake for breakfast. Well it’s time for you to ventured out of your comfort zone. Let me share with you what Malaysia can offer.

Nasi Lemak

Nasi_Lemak_Wanjo_Big

Malaysia’s favorite breakfast comes wrapped in a banana leaf pouch. The rice is cooked or steamed with coconut cream and served with fried anchovies, sambal (spicy shrimp paste), boiled or fried egg and peanuts. Go local at the food stall or markets and get it for RM2 ($0.50), or go fancy at a boutique cafe and have it for at least RM15 ($3.75).

Roti CanaiHasil carian imej untuk roti canai

Photo credit : Rojakdaily.com

If there’s only one roti you’ll try in Malaysia, this should be it. This fried pancake of Indian origin is usually served with dal (lentil-based soup) or kari (curry) and is best eaten with bare hands. This meal is known as roti prata in Singapore. Please note that you can also ask that it be cooked with egg or sardine, in which case it would be called ‘roti telur’ or ‘roti sardin’.

Dim Sum

If you prefer snacks to breakfasts, or snacks for breakfast, this bite-sized style of cuisine will suit your palate and your gastronomic fashion. Fresh, flavorful, and steaming, food is typically served in bamboo steamer baskets. As dim sum is known as chinese cuisine and  your preference is halal, Malaysia has plenty of halal dim sum restaurants to choose from.

KaripapHasil carian imej untuk karipap

This snack often doubles up as breakfast, particularly for those who are on the go. It’s a small fried pastry braided on the side and stuffed with chicken curry potatoes chicken or sardine. Some says it does looks like a fried dumpling, textured like a pie, and tastes like curry.

Apam Balik

apam-balik
Photo credit : Hungrygowhere.my

Pancakes aren’t just served with maple syrup, cream or blueberries. Malaysia’s breakfast griddle pancake known as apam balik is stuffed with nuts, sweetcorn, chocolate sauce or even served with cheese and then flipped over for good measure.

Tosai

This long, crepe-like meal may look huge when served, but you’ll soon see that it takes up a small room in your stomach. This is typically served with yogurt or curry on the side. You will find it so many name such as ‘tosei,’ ‘thosai,’ or even ‘dosai’.

Kaya Toast

Hasil carian imej untuk kaya toast

Photo credit : myresipi.com

Of course, you should try kaya toast! Filled with coconut jam, this toasted sandwich will offer a sweet start to your day. This is usually paired with a cup of coffee or tea, and sometimes complemented by a couple of soft-boiled eggs.

Important : Some Traditions That Only Locals in Kuala Lumpur Can Understand

thumb_600

Malaysia’s rich multiculturalism has given way to many unique features in the way people express themselves. Kuala Lumpur as the heart of the country, is the best place to witness the manifestations of this singular culture of Malaysians.

1. The eating never stops

Pasar malam, 24-hour food joints, tents occupying stretches of roads, roadside spots – the places you could go to eat anytime anywhere are endless. Serving up all kinds of food, from traditional Malay nasi lemak to Chinese dimsum to Indian dosa or the local call it tosai and modern iterations of Malaysian burgers – Malaysia has a night life like no other. It isn’t a custom to turn in for the night early; for what other time does the hard-working population have to catch up with their friends and gossip about the whole day? Over a cup of teh tarik and various options of food for supper, this is the way to go for all Malaysians regardless of job, race or religion.

2. Everything celebrated with lots of food and noise

No festival or event celebrated in Malaysia will be celebrated without food. If something is to be celebrated, it must be done in the liveliest way possible. During Ramadan or the fasting month, people from all races & religion are so excited to break fast together. During Chinese New Year, the signature fire crackers are brought out, while during Deepavali and Thaipusam the sounds of prayer bells and fireworks fill the air. Large family lunch or dinners are often held. There is also a local tradition to organise open house that literally everyone invited.

3. Speaking more than three languages in a single sentence

While it is common to find certain cultures speaking in their mother tongue to each other – it is the interactions between people of differing cultures to carefully observe. Even those who speak primarily in a single language will switch to another to get the message across more clearly. It is a common custom to pick up a few words in a language not your own, to communicate better with another person of that language.

For example, when ordering at the mamak, a local person might say, ‘Anneh, roti canai, satu, ta pau, thank you.’

Let see the multilingual breakdown, with the languages in brackets: Anneh – Brother (Tamil), satu – one (Malay), ta pau – take away (Mandarin), thank you (English).

4. Fusing traditional foods in a meal

Much like our languages, we also have a customary habit of mixing our dishes during a single meal. Imagine a spread of Malay nasi lemak (coconut rice), Indian curries and a side of Chinese noodles for lunch. Or how about some sup tulang (Malay bone broth) with putu mayam (Tamil sweet noodles) and Chinese fried oysters for supper? Feast your heart out with every cultural delicacy combination possible, at most food courts and markets or pasar malam. Do note that the pork & alcohol are not widely serve in most food courts and pasar malam as it is against the Muslim religion to consume non-halal food.