Trip ke Koh Lipe

IMG-20190406-WA0018.jpg

Koh Lipe. Ada orang kata Koh Lipe ni macam Maldives of Thailand lah. Hafiz tak dapat nak verified statement ni sebab tak pernah sampai ke Maldives lagi.hehe

Sebenarnya dah lama tertangguh nak tulis pasal Koh Lipe ni. Idea tu macam tak sampai-sampai. Tengah dok ada mood nak menulis ni, Hafiz terus lah cuba untuk menulis sampai habis.

Apa yang korang tau pasal Koh Lipe ni? Kadang tu bila sebut Koh Lipe, ada yang ingat Kuala Lipis. Kuala Lipis tu kampung Dato Siti tau..hahha

IMG-20190407-WA0034.jpg

Tak dinafikan Koh Lipe ni agak kurang popular berbanding Phuket, Phi-Phi dan Samui. Hafiz difahamkan dari beberapa individu yang Hafiz kenal di Koh Lipe dulu, hardcore scuba dan snorkeling khususnya dari Eropah, Koh Lipe adalah destinasi utama yang mereka jejaki sebelum ke pulau-pulau lain yang disebutkan tadi. Jarak antara Koh Lipe ke daratan adalah 60km yang mana jaraknya dari Pulau Langkawi adalah lebih dekat iaitu sekitar 30 km sahaja! Pada musim melawat (November hingga May) terdapat 2 perjalanan terus speedboat atau feri setiap hari dari Langkawi. 

Koh Lipe adalah sebahagian dari gugusan kepulauan Adang dan lokasinya yang berdekatan Taman Negara Thailand, Koh Tarutao yang digazet sejak tahun 1974 menjadikan ia satu lokasi rekreasi laut yang menarik.

IMG-20190407-WA0029.jpg

Pengangkutan

Cara untuk ke Koh Lipe ni ialah:

1. Fly ke Langkawi then naik feri terus masuk ke Koh Lipe

2. Bus ke Hatyai dan pastu ke Pakbara (Van) – Pakbara ke Kohlipe (feri)

3. Train ETS ke Padang Besar. Dari Padang Besar korang boleh naik van atau naik train ke Hatyai. Dari Hatyai ke Pakbara(van) – Pakbara ke Koh Lipe (feri)

Hafiz nak cara senang. Jadi fly terus ke Langkawi. Jimat masa. Sampai je kat airport Langkawi, kitaorang terus naik teksi ke Telaga Terminal. Untuk pengetahuan korang perkhidmatan feri ni cuma ada 2 waktu je dalam sehari iaitu 9.30pagi atau 2.30petang. Harga pula dalam sekitar RM110-RM130.

Gaya Hidup

Di sini bagi Hafiz rasa selamat untuk yang nak bawa keluarga sebab tak la sosial sangat macam Phuket. Scam pun tak ada disini kalau korang nak travel solo.

Hotel kat sana banyak ja yang murah range dalam 800bath (untuk private room) dan 400-600bath (untuk hostel). Macam kes Hafiz, majoriti nak hotel yang tepi pantai. Jadi harga bilik mahal lah sikit. Secara amnya korang boleh atur ikut kemampuan masing-masing. Rasanya kalau pergi solo lepas ni, Hafiz macam nak try hostel lak. Hostel pun nampak macam menarik kat Koh Lipe ni.

Makanan halal memang banyak dan kebanyakkan pemilik kedai boleh cakap Melayu sebab Koh Lipe ni dibawah area Satun di mana Satun merupakan antara wilayah paling ramai masyarakat yang beragama islam. Masjid pun ada dia Koh Lipe ni. Kalau ada berkelapangan tu, boleh lah korang singgah solat jemaah disitu sambil memberi sedikit sumbangan kepada masjid dan komuniti muslim disitu.

Street food kat Koh Lipe ni memang best. Kalau rajin tu bila malam, pergilah aiskrim kelapa, roti canai pisang @ Thai pancake, PhadThai, pulut ayam goreng, green tea, seafood atau BBQ untuk malam. Biasanya kedai-kedai yang halal ni akan letak logo halal. 7 Eleven macam bersepah, ATM pun ada.

 

Aktiviti

Untuk pengetahuan korang, Koh Lipe ni dia ada 3 side.

1. Sunset
2. Sunrise
3. Pattaya beach

IMG-20190407-WA0048.jpg

Dari sini korang boleh buat pilihan tempat mana yang korang nak book hotel. Kalau korang suka tengok Sunrise, boleh lah korang book hotel di sekitar Sunrise Beach. Kalau korang suka bangun lewat dan suka ria malam-malam tu boleh lah korang tinggal di Sunset beach atau Pattaya Beach. Korang boleh . Semua walking distance dalam 15-20 minit jer. Dan area walking street menjadi jalan utama yang menghubungkan ketiga-tiga beach ni.

Aktiviti yang boleh buat bergantung kepada citarasa korang. Antaranya ialah:

1. Island hopping untuk snorkling
2. Diving bagi yang ada lesen
3. Hiking Cliff Koh Adang & ke Pirate Waterfall
4. Layan Sunset & Sunrise
5. Lepak tepi pantai sambil baca buku & cuci mata

IMG-20190407-WA0025.jpg

Untuk trip kali ni Hafiz tak buat proper itinerary & costing sebab pergi berkumpulan. Ahli kumpulan ni pulak jenis yang leisure2 habiskan duit…hahha *Pengsan aku tengok bil setiap kali makan.hahha

Harap perkongsian kali ni serba sedikit boleh tolong korang buat planning untuk ke Koh Lipe nanti ok.

 

 

 

Review for Mingle Hostel Chinatown, Kuala Lumpur

IMG_20200122_184109.jpg

If you are a solo traveller and planning for a visit to Kuala Lumpur, you may want to read this. Sharing my experience staying at one of the nicest hostel in Kuala Lumpur.

The place called Mingle Chinatown Kuala Lumpur. It is housed in a century old colonial-era building, Mingle Chinatown features a relaxing rooftop terrace, and superb location which is 3 minutes walk to train stations that connect to the international airports, the twin tower and city center.

IMG_20200122_182033.jpgIMG_20200122_182017.jpgIMG_20200122_134423.jpgIMG_20200122_134526.jpgIMG_20200122_134519.jpg

Mingle @ Chinatown occupies the 100  year old heritage building, was formerly a social hub in the 1920s and 30s where people mingled for mahjong, drink and poem. After WWII, it became a public reading room for the local community.

Following the overall theme of Chinatown and deeply rooted stories of the building, the space is revamped by retaining the building original’s character, fitted with the furniture sourced from the building itself or salvaged from the renovation debris.

Mingle Chinatown Kuala Lumpur is only 5mins away from Merdeka MRT Station & 10mins to Plaza Rakyat LRT station! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Mingle Chinatown also offer ‘wider bed’ with personal locker. They also provide various choices of accommodation for you to choose. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

IMG_20200122_132310.jpg

So if you are in Kuala Lumpur, please do check out this wonderful space.

Credit to Mingle Chinatown for the hostel background.

Pengalaman ke Hatyai Dengan Bas – Part 1

Ke Hatyai dengan menaiki bas bukanlah sesuatu yang baru. mungkin dah ramai yang pernah cuba cara ni. Dalam posting ni Hafiz nak share pengalaman Hafiz naik bas. Sebelum korang mulakan perjalanan ni, korang mesti sedia maklum yang perjalanan menggunakan jalan darat ni akan mengambil masa yang panjang. Dalam beberapa posting akan datang ni Hafiz akan kongsi perjalanan dari KL – Hatyai – Bangkok – KL.

Mulakan dengan perancangan awal, lebih kurang sebulan dari tarikh perjalanan. Tiket bas ni cepat sold out, so kenalah kiasu sket. Hafiz beli tiket bas ni melalui Easybook.com. Sejak beberapa tahun kebelakangan ni, Hafiz memang selalu beli tiket kat sini. Selain memudahkan kerja membeli tiket, korang boleh jugak kumpul mata ganjaran sekali. Bolehlah guna untuk trip2 akan datang korang nanti. Harga tiket bas sekitar RM 70.

Sebelum beli tiket ni, Hafiz ada tanya jugak kawan2 yang pernah naik bas ke Hatyai. Kebanyakkannya suruh naik bas Alisan express. Sebabnya ada bas yang hanya berhentikan penumpang di sempadan Bukit Kayu Hitam. Jadi sebelum beli tiket, semak betul2 ya. Untuk melepasi sempadan Thai ni, ada 2 laluan yang utama iaitu, Bukit Kayu Hitam & Padang Besar. Bas biasanya akan melalui sempadan di Bukit Kayu Hitam. Sebab apa tu, Hafiz tak pasti. Kalau korang tahu, boleh lah share di ruangan komen di bawah ok.

Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

Pada hari kejadian, kitaorg pun berkumpul di Terminal Bersepadu Selatan(TBS). Bas dijadualkan bertolak pada jam 11.59malam. Tetapi tak tahu apa punca masalahnya, bas kitaorang hanya tiba pada jam 3 pagi. Ye, 3 jam weh delay. ingatkan naik flight je delay, bas pun delay jugak ya. Jadi kalau korang merancang untuk menggunakan pengangkutan darat ni, sila sediakan sedikit jarak masa untuk perkara2 yang tak dijangka macam ni.

IMG_20190628_092828.jpg
Keadaan diluar kompleks imigresen Thai. Kena banyak2 bersabar 🙂

Setelah 6 jam perjalan, kami pun tiba di sempadan Malaysia – Thailand. Urusan di sempadan Malaysia ni agak pantas. Cuma bila masuk di imigresen Thai ni, terkejut tengok orang dah beratur panjang. Memandangkan train kitaorg untuk ke Bangkok pada jam 6.45 petang, senyum & redha jer beratur untuk 2 jam.

Selepas dah selesai segala urusan imigresen, perjalanan diteruskan sehingga sampai ke Hatyai pada jam 11.30tghari(waktu Thai, kurang 1 jam dari Malaysia). Jadi jumlah masa perjalanan masa kami termasuk delay time ialah 12 jam 30 minit. Best tak?hehehe

IMG_20190628_114810.jpg
Kelantan Restaurant, Hatyai

Dah sampai kat Hatyai, kitorg pun terus serbu ke kedai Kelantan Restaurant. Kebetulan kedai ni terletak dekat dengan lokasi bas Alisan tu berhenti. Jalan kaki je. Kedai ni memang favorite kitaorg. Dalam trip ke Hatyai sebelum ni pun, 3 kali kitorg makan kat sini. Kalau korang pergi pagi, boleh rasa nasi kerabu kat sini. Untuk menu makan tengahari, Hafiz syorkan korang try daging goreng bawang putih dia. Sedap sangat2. Tomyam kat sini pun sedap. Puas hati.

IMG_20190628_120553.jpg
Menu meleleh air liur di Kelantan Restaurant
IMG_20190628_145627.jpg
Pacific Residence, Hatyai

Dah selesai makan, kitaorg terus jalan ke hotel yang Hafiz dah book untuk kegunaan satu hari ni. Tujuan bilik hotel ni ialah untuk memudahkan kitaorg mandi, membuang apa2 yang sepatutnya & solat. Persediaan mental untuk menempuh satu lagi perjalanan yang panjang 17 jam ke Bangkok.

IMG_20190628_134656.jpg
Stall ni terletak kat Morning Market, Hatyai

Sebelum naik train, kitaorang tapau kat salah satu stall pilihan kitaorg. Nasi kuning & ayam goreng kat sini memang terbaik. Ayam tu bila dah sejuk pun masih sedap…

IMG-20190628-WA0063.jpg

Sambungan dalam part 2 nanti, Hafiz akan share keadaan dalam train pulak ok…

Kos untuk hari pertama:

  • Tiket Bas : RM70
  • Lunch : RM20*
  • Hotel : RM17*
  • Dinner : RM10*

Jumlah perbelanjaan untuk hari pertama ialah RM117(*semua kos diatas telah dibahagi samarata)

 

 

Aktiviti Percuma Di Bangkok

Dalam posting-posting sebelum ni Hafiz ada share pengalaman di Bangkok. Ramai juga yang bertanya apa yang boleh di buat di Bangkok kalau ada budget yang terhad. Biasalah kadang2 bukan soal tentang tak mampu tetapi lebih kepada kenapa perlu berbelanja lebih jika boleh jimat. Ada juga yang lebih suka menggunakan wang untuk makan/shopping. Jadi kali ni Hafiz nak share dengan korang apa yang korang boleh buat secara percuma di Bangkok.

1. Chatuchak Market

chatuchak-bangkok.jpg

Merupakan antara tarikan utama semua pengunjung ke Bangkok ni. Tiada bayaran yang dikenakan untuk memasuki pasar ini. Tapi kalau korang dah lupa diri membeli belah tu, janganlah lupa bayar. Tengok-tengok adalah percuma.hehe

Chatuchak Market ni dibuka setiap Sabtu & Ahad. Pasar ini menempatken lebih dari 5000 gerai. Jadi tidak hairanlah kalau ia di katakan pasar terbesar didunia. Dari gerai yang menjual baju, aksesori, lukisan, buku dan banyak lagi. Kalau korang lapar, bolehlah cari kedai2 makanan halal yang ada disini.

2. Jalan-jalan di Lumphini Park

lumpini-park.jpg
photo credit : http://learnthaiwithmod.com

Kalau hotel/hostel korang disekitar Silom tu, boleh lah korang jalan kaki ke Lumphini Park ni. Biasanya setiap pagi ramai yang akan jogging & bersenam disini. Ada open air gym juga di dalam Lumpini Park ni. Apa yang menarik kalau korang berada disini pada jam 9 pagi, korang kena lah join orang tempatan berhenti mendengar lagu kebangsaan mereka. Ianya merupakan rutin setiap hari di sini.

Sedikit sejarah Lumpini Park ni, nama nya di ambil sempena tempat kelahiran Lord Buddha di Nepal. Di buka pada sekitar 1920an.

3. Chinatown(Yaowarat Road)

yaowarat-road-at-night-best-bustling-place-in-chinatown-bangkok
photo credit : livingnomads.com

Merupakan antara kawasan terawal di Bangkok. Di buka pada 1780an. Merupakan pusat perdagangan komuniti Cina pada masa itu. Sehingga hari ni Chinatown memang sesak dengan pelbagai jenis kedai. Terkenal juga dikalangan penggemar fabric dari seluruh dunia kerana korang boleh dapatkan pelbagai jenis kain dengan harga yang amat berpatutan. Selain kain, korang boleh cari barangan antik, permainan, alat muzik & banyak lagi.

Apa yang paling menarik di Chinatown ni ialah terdapat banyak bangunan-bangunan yang bersejarah.

4. Asiatique

chatuchak
photo credit : bangkok.com

Ada yang kata Asiatique ni macam Chatuchak versi malam. Walaupun kawasannya tidak lah sebesar Chatuchak, tapi ianya tetap menjadi tumpuan ramai. Mungkin sebab ianya di buka setiap hari dan lokasi yang terletak di tebing sungai juga menjadikan ianya antara tarikan utama pengunjung ke Bangkok. Untuk ke Asiatique ni korang boleh naik shuttle boat yang terletak di Saphan Thaksin BTS. Tiada sebarang caj untuk shuttle boat & masuk ke dalam Asiatique juga adalah percuma

Sebenarnya ada banyak lagi yang boleh buat secara percuma tapi 4 yang Hafiz senaraikan ni,  Hafiz rasa paling bersesuaian untuk korang buat dalam tempoh 3 – 4 hari percutian korang.