5 Helpful Tips to Know While Arrinving in Bangkok

1. Bring a photocopy of your passport details page

Bayaran Pasport Malaysia Antarabangsa Permohonan Renew Online

image credit : mysumber.com

You might be asked to produce some form of ID for certain clubs or bars in Bangkok. This rule has been heavily enforced lately, and you could be fined if you fail to show the authority your ID when they ask for it.

So if you’re planning to enjoy the nightlife, it’s advisable to bring your passport or at least a photocopy of it.

2. Make sure you fill up your arrival and departure cards correctly and skip the queue by using the ASEAN immigration counters

ARRIVAL CARD P-2_Fotor
DEPARTURE CARD P-1_Fotor

Image credit : http://www.captainsnote.com

 

Make sure that you fill in the correct information on your cards. There’s also a special lane for tourists holding passports from ASEAN countries, and the queue is usually shorter than the other counters.

3. Take the Airport Rail Link or airport buses for the cheapest trip to the city, from as low as THB15 (about RM1.87) per person

Image from Wikipedia

Image credit : Wikipedia

 

Suvarnabhumi Airport
The cheapest and most convenient way to get to Bangkok city is through the Airport Rail Link, which will cost you only a maximum of THB45 (about RM5.60). Phaya Thai is the train’s last stop, which is located in the city’s central area. Alternatively, you can also take the Bor Khor Sor buses if your hotel is located in the Ekkamai, Sukhumvit, or Chatuchak areas.

 

Image from Thaizer

Image via Thaizer

 

Don Mueang Airport
There are four buses that go into Bangkok city centre which only cost THB30 (about RM4) or THB50 (about RM7), depending on the route. Here’s the list of destinations:

– Bus A1 stops at the Mo Chit BTS station, THB30.
– Bus A2 stops at Victory Monument, THB30.
– Bus A3 stops at Lumpini Park, THB50.
– Bus A4 stops at Khao San Road, THB50.

 

4. Use Grab if you need to go somewhere without a train station

Image from Grab

Image via Grab

 

Some taxi drivers don’t charge by the meter, especially during peak hours. Grab is the best and safest option, since it offers services like the usual GrabTaxi, GrabCar, and even GrabBike.

 

5. Get a Rabbit card or One Day Pass

images.jpg

Image credit : bangkokbts.com

Rabbit Card

The easiest way to travel around Bangkok is by train, so it’s highly recommended that you get one of these. The Rabbit card is like our Touch ‘n Go – it’s a smart card that allows for cashless transaction on the BTS trains, BRT buses, McDonald’s, and a few other restaurants. The ticket machines at the train stations only accept coins and the queue to get tickets can get quite long during peak hours, so having this card really helps.

You’ll need to pay THB100 (about RM13for the card, which comes with a five-year validity period. There are two ways you can store value into your Rabbit card:

1. Top up your card like how you do for your Touch ‘n Go back at home. Note that the minimum top up value is THB100.
2. Purchase a 30-day trip plan, starting from THB465 (about RM57.86) for 15 trips. This plan only applies for trips taken on BTS trains, and is valid for trips taken within 30 days from the day you first use your Rabbit card. You can check out their other 30-day plans here.

One Day Pass

If you plan to use a lot of train services in a day, u can consider to purchase One Day Pass that will cost you 140Baht. You can purchase this card at all BTS station. Please note that this One Day Pass only valid at BTS train services.

 

So travel safe & have fun while you are in Bangkok.

Cara Budget Untuk ke Mae Klong Railway Market

IMG_20190701_144739.jpg
Bila keretapi ni dah berhenti, boleh lah korang merasa naik posing kat dalam..heheh

Dari Floating Market tu, kitaorang bergegas ke destinasi berikutnya iaitu Mae Klong Railway Market. Kenapa kena pergi ke Mae Klong ni? Pasar kat Malaysia pun pergi setahun sekali bila nak raya kan.  Sebabnya pasar ni atas landasan keretapi yang masih beroperasi. Jadi bila keretapi nak lalu, diorang pun akan alihkan barang jualan untuk bagi laluan kepada keretapi lalu. Dalam sehari ada 4 perjalanan yang dijadualkan. 8.30 pagi, 11.10pagi, 2.30petang & 5.40petang. Tetapi itu hanya jadual dan akan berubah2 mengikut keadaan.

Ok balik kepada cerita kami pada hari kejadian. Secara jujur Hafiz pun tak pasti macamana nak ke Mae Klong Railway Market ni dari Damnoen Saduak Floating Market ni. Dalam blog2 yang Hafiz cari macam tak ada pun cara DIY secara terperinci. Ikut gerak hati, Hafiz pun bawalah kawan-kawan berjalan menuju ke jalan besar.

IMG_20190701_135254.jpg
korang kena jalan terus melalui pintu gerbang ni dan terus ke jalan besar untuk dapatkan song thew(atau tuk tuk besar)

Lepas dah lintas jalan tu, korang akan nampak deretan rumah kedai. Ada satu kedai runcit kat situ. Kitaorang tunggu kat situ. Sebenarnya masa tunggu tu tak tau rupa bentuk kenderaan yang ditunggu, sama ada van atau song thew tu. Lepas dah tunggu di tengah2 panas tu, muncul lah satu song thew ni. Ada sorang akak kat dalam tu ajak naik. Tak paham sangat apa yang dia cakap cuma dengar perkataan market saja. Kitaorang pun beranikan diri dan naiklah kenderaan yang masa tu tak tau apa namanya..hehehe

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Perjalanan dari Damnoen Saduak ke Mae Klong ni lebih kurang dalam 30 minit. Caj yang dikenakan 20TB seorang. Bila sampai tu, akak yang ajak kitaorang naik tu pun bagitau yang dah sampai. Baik betul akak tu. Lupa nak tanya nama dia..heheh

Masa kitaorang sampai tu, dalam 2 lebih, jalan semua dah tutupu dan orang tengah berlari2 nak dapat kan port masing-masing untuk ambil gambar. Kitaorang bernasib baik sebab dapat sampai on time dan tak perlu nak tunggu train seterusnya..

IMG_20190701_143611.jpg

IMG_20190701_143035.jpg

IMG_20190701_145102.jpg

Pasar ni macam pasar basah yang lain lah. Cuma pengalaman diatas landasan keretapi ni sesuatu yang jarang dapat kita tengok di dunia. Tak hairanlah jumlah pelancong yang semakin hari semakin ramai.

Lepas dah selesai ambil gambar dan jalan-jalan kitaorang pun terus cari stsesen mini van yang terletak lebih kurang 5 minit jalan kaki dari stesen Mae Klong ni.

Naik minivan untuk k balik ke Bangkok dalam 80TB.

Senang je kan cuma kalau korang ada masa yang terhad, Hafiz cadangkan ambil lah pakej yang ambil & boleh antar balik korang kat lobby hotel. Cara DIY yang kitaorang pilih ni memang jimat. Jumlah perbelanjaan kitaorang hari ni tak sampai RM50 pun.

Diharap perkongsian ni boleh membantu memudahkan perjalanan korang bercuti di Bangkok nanti ya.

Cara untuk ke Damnoen Saduak Floating Market dengan bas

Macam Hafiz dah janjikan sebelum ni untuk ceritakan pengalaman perjalanan ke Floating Market & Railway Market. Sebelum tu Hafiz nk ceritakan sikitlah pasal Damnoen Sadoak Floating Market ni. Dulu-dulu orang putih panggil Thailand ni sebagai Venice of The East. Sebabnya sudah pasti sebab kebanyakkan daripada urusan harian orang Thai dulu tertumpu di kawasan perairan. Sehingga ke hari ni di tengah kota Bangkok, korang boleh tengok betapa sibuknya Sungai Chao Phraya ni. Masih menjadi antara pilih penting untuk perhubungan di sekitar Bangkok.

Kalau korang pernah pergi Floating Market kat Hatyai, kat Bangkok ada lagi banyak floating market. Cuma kalau korang nak visit, make sure korang pergi Damnoen Saduak Floating Market. Sebabnya, yang lain tu tak meriah dan tak menarik sangat dan kawasan kecil. Jadi tak dapat korang nak menikmati pengalaman naik boat/sampan ni.

Damnoen Saduak Floating Market ni terletak di Daerah Ratchaburi. Jauh sikit dari bandar Bangkok. Jadi kalau nak ke floating market ni, korang di galakkan keluar awal pagi sikit. Untuk trip kali ni, kawan2 Hafiz pilih untuk travel secara budget. Maksud budget ni ialah tidak menggunakan pakej2 yang di sediakan travel agent. Dalam trip Hafiz yang sebelum ni, Hafiz gunakan travel agen, driver ambil bawah hotel & terus ke floating market ni. Harga pakej tu lebih kurang dalam 1000TB seorang. Jimat masa tapi tak jimat duitlah plak kan.

Untuk perjalanan DIY ni, memang sedikikt mencabar. Kalau korang dapat semua ahli yang sehaluan, Alhamdulillah. Tapi kalau ada sorang yang buat muka, moody dan sewaktu dengannya, banyak2lah bersabar. Bukan senang nak plan DIY trip ke Damnoen Saduak ni. Korang kena plan betul2. Sebab tak banyak maklumat cara-cara untuk ke floating market ni. Kalau ada pun, susah nak bayangkan apa yang ditulis tu sampailah korang rasa sendiri. Sedikit pesanan untuk korang yang nak travel berkumpulan di masa depan, jadilah ahli yang bertimbang rasa. Jangan buat muka moody atau buat perangai. Penat cakap, sakit cakap, lapar cakap. Ok done membebel.hahahha

Pagi kejadian plan nak pergi kul 7pagi. Tapi disebabkan ada ahli “majlis” meroyan dan moody, Hafiz pun delaykan sikit jadi kul 8.30 baru kitaorng keluar dari hotel. Dari Stesen Surasak, kitaorang menuju ke Stesen Victory Monumen(VM). Turun dari stesen VM ni, korang boleh lah jalan menuju ke arah bulatan di mana terletaknya Victory Monument Tersebut. VM ni ala2 macam tugu negara lah. Turun tangga di sebelah kiri dan disitulah terletaknya stesen bas untuk ke Southern Bus Terminal.

IMG-20190701-WA0021.jpg
ni lah dia Victory Monument tu…
IMG-20190701-WA0014.jpg
ni pulak bas 515 tu…
IMG-20190701-WA0012.jpeg
dalam bas 515 tu. oklah ada aircond.. orang pun tak ramai…
IMG_20190701_100955.jpg
ni lah dia Southern Bus Terminal

Ok masa kat sini agak mengelirukan. Tengok betul2 dan cari bas 515. Dah jumpa bas 515 tu naiklah.. nanti kat dalam bas tu cakap dengan konductor bas tu korang nak pergi Southern Bus Terminal. Murah jer tambang. 19TB jer. Walaupun tiket murah, tetap ada aircond tau. kira selesalah jugak. Orang pun  tak ramai. Perjalanan lebih kurang dalam 30 minit. Nanti dah sampai, konductor bas tu akan bagitau. korang pun boleh lah jugak2 tengok2 sepanjang perjalanan supaya tak terlajak pergi ke tah mana-mana kan.

IMG_20190701_102001.jpg
Ni kaunter tiket bas di aras 2. korang kena cari bahagian van. bukan bas…

Southern Bus Terminal ni besar macam ala2 Terminal Bersepadu Selatan kat KL lah. Kalau korang nak cepat, tak payah lah masuk dalam naik ke bahagian atas sebab kat atas tu untuk bas sahaja. Untuk ke Damnoen Saduak Floating Market ni, kena naik van. Kaunter van ni terletak di bahagian kiri dari pintu masuk utama Southern Bus Terminal ni. Dah jumpa kaunter, kitaorg pun beli tiket. 80TB je. Lepas tunggu dalam beberapa minit, kitaorang pun naiklah van dan perjalanan dimulakan.

Masa ni ahli2 jemaah yang lain terus start tido. Sedap diorang tido..hahaha Sepanjang perjalanan ni bolehlah korang tengok kawasan pembuatan garam dari air tasik. Nama kawasan ni Smuthsong Kram Salt Field. Luaslah jugak kawasan dia. Dalam perjalanan ni, van biasanya akan lalu di Amphawa Floating Market. Jangan turun kat sini. Sila tunggu sampai Damnoen Saduak Floating Market ok.

IMG_20190701_123410.jpg
ni lah kedai yang letak 1000TB tu. pekarja dia pun sombong..
IMG_20190701_123406.jpg
keluar dari kedai yang mahal tdi, korang kena jalan kearah kiri. part ni korang kena tengok keadaan persekitaran masa ni.

Van ni akan berhentikan korang kat satu tempat boat ni. Harga dia mahal namati. Jadi kalau korang jenis level2 jimat macam kitoarg, sila cepat2 keluar dari situ. Sepanjag perjalanan ni korang akan nampak ramai akak2 yang beratur nak jual pakej masing2. Harga diorang ni berubah2. Diorang akan buka dengan harga 1000TB. Pandai2 lah korang letak harga korang lak. Ada yang perna dapat sampai 350TB. Kitaorang dah malas nak jalan jauh, jadi bila ada sorang akak ni offer 600TB kitaorang terus setuju dan masuk. Perjalanan boat ni lbh kurang dalam 1 jam.

IMG_20190701_130430.jpg
Nasi goreng 200TB. sama macam harga dalam hotel.heheh

IMG_20190701_125118.jpg

Naik ja boat tu, perut terus lapar. Kalau korang nasi baik, korang akan terserempak dengan satu kedai jual makanan halal. Makanan sedap cuma harga mahal. Kitaorang order nasi goreng tom yam & pad thai. 1 hidangan 200TB. Harga macam makan kat hotel weh..aahaha nasib baik sedap… Masa kitorg sampai tu dah dekat 12 lebih. Banyak kedai dah tutup. Waktu paling meriah kat Floating market ni biasanya antara 9pagi ke 12 tghari. Masa atas boat tu kalau korang nampak prang menjual tu, tengok2 jer lah ya. Sebab biasanya harga barang kat Floating Market ni memang melampau sikit…hehhe

Lepas dah abis pusing2 selama sejam, kitorang pun bergegas untuk ke destinasi berikutnya iaitu Maeklong Railway Market.

Nanti posting berikutnya Hafiz akan kongsi secara details nak kesana dari floating market ni.

 

Review for Warm Window Silom

IMG_20190702_074251.jpg

First of all, i must say this is one of the best hostel you can find in Silom. Ive been to many hostel & hotel in Bangkok, Warm Window Silom exceed my expectations.

Let me share with you some backgrounds of this hostel. In the past, Silom is the center of trading amongst Thai and European merchants through Chaophraya river. Thais became closer friends with foreigners, while the building architectures on this road have been a blend of Thai and Colonial style harmoniously since then.

Although Silom Road became the financial centre of the capital, but yet still being the headquarter of expats and foreign tourists; full of historical attractions, street food, café, and shops; with multi-transportations to downtown and other parts of Bangkok.

IMG_20190629_144944.jpg

Warm Window Silom Hostel located on Pan Road which is one of the most peaceful residence area in Silom. It is only 7mins away from Surasak BTS Station, 1min away to the Bus stop on main Silom street and 10mins away from the pier! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Warm Window Silom also offer ‘wider bed’ with personal locker and capturing design. They also provide various choice of accommodation such as ‘Budget capsule bed’, ‘Queen size bed dormitory’, ‘Private room with Bathroom’ and ‘Private group size room’. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

So if you are in Bangkok, please do check out this wonderful space.

IMG_20190705_115809_783.jpg

Itinerary di Bangkok dengan naik train

Kali ni Hafiz nak share itinerary 4 hari 3 malam ke Bangkok dan anggaran budget yang korang kena sediakan.

Memandangkan dah tertangguh lama nak share dengan korang itinerary ni, posting kali ni Hafiz akan ringkas kan semua dalam satu posting.

Hari Pertama :

12.00 malam : Bertolak dari Terminal Bersepadu Selatan (tapi bas kitaorag delay. Kul 3 pagi baru bertolak) Harga tiket bas KL – Hatyai RM70*.

8.30 pagi : Sampai kat imigresen Bukit Kayu Hitam. Beratur di sini je dekat 3 jam. bawa2 lah bersabar.

12.00 tghari : Sampailah kitaorang kat Hatyai dan terus pergi lunch kat Kelantan Restaurant, Hatyai. Kos seorang lebih kurang RM20.

IMG_20190628_120553.jpg
Menu meleleh air liur di Kelantan Restaurant

2.00 petang : Check in kat kat Pacific Residence Hotel. Hotel ni kitaorg guna untuk bersiap & mandi2 sebelum perjalanan 17 jam..heheh Harga seorang lebih kurang RM20.

6.45 : Bertolak ke Bangkok dengan train. Harga tiket RM180*. Kitaorang ada tapau siap2 makanan sebelum naik train. Menu dinner tu dalam RM10.

Jumlah Perbelanjaan hari pertama : RM50 (tak termasuk tiket bas & tiket train)

Hari Kedua :

12.30 tghari : Tiba di Hua Lamphong Train Station. Kitaorang naik Grab ke hotel (RM4 seorang)

1.00 tghari : Lunch (RM15) & Check in di Warm Window (RM218 seorang untuk 3 malam)

IMG_20190702_074251.jpg

4.00 petang : Chao Phraya Express Boat & Train (RM20 lebih kurang pergi & balik), Grand Palace(Free, amik gambar dari luar je), Icon Siam Mall (Free)

8.00 malam : Ratchada Train Market & Dinner (RM22)

IMG_20190629_210845.jpg
ikan goreng yang salut garam ni memang famous kat Bangkok. So bila dah jumpa kedai Halal yang jual ikan ni, kitaorg pun terus lah order… not bad. boleh order lagi…

Jumlah kos hari kedua : RM61. Jumlah kos ni tidak termasuk kos untuk hotel.

Hari Ketiga :

Hari ni dah plan nak jalan banyak, jadi kitaorg beli “1 day Pass” untuk BTS train. Harga unutuk satu hari ialah 140 bhat, lebih kurang RM19.

9.30 pagi : Chatuchak Martket

2.00 petang : Lunch (RM30) – Makanan kat Saman Islam di Chatuchak ni memang mahal sikit. Tapi dari segi rasa dia, oklah. not bad.

4.00 petang : Terminal 21, Em Quartier, Platinum Mall – jalan2 cuci mata ni free je. tapi kalau korang shopping, silalah tambah kos korang tu  sendiri ok 🙂

8.00 malam : Dinner kat Yana Restaurant, MBK (RM30 seorang. Kitaorang makan hidang, then bahagi 5.. kalau korang nak jimat, order lah sikit2. kitaorg lupa diri sikit bila tgk menu..hehhe)

IMG_20190630_201726.jpg

Jumlah perbelanjaan hari ketiga : RM79

Hari Keempat :

Hari ni pun plan nak jalan banyak jugak, jadi kitaorg beli lagi sekali “1 day Pass” untuk BTS train. Harga unutuk satu hari ialah 140 bhat, lebih kurang RM19.

8.00 pagi : Destinasi utama ialah untuk ke Damnoen Saduak Floating Market. Naik BTS train ke Victory Monument. Jalan menuju ke arah Victory Monument(VM). Dah nampak VM didepan, turun tangga di bahagian kiri. Nanti dalam posting akan datang Hafiz share details macamana nak kesana ok. Tambang bas cuma lebih kurang RM3. Bas ni akan bawa korang ke Southern Bas Terminal. Bila dah sampai Southern Bas Terminal ni, korang kena naik van pulak ke Damnoen Saduak Floating Market ni. Tambang van RM10.

12.00 tghari : Damnoen Saduak floating market. Cerita details nanti Hafiz akan share dalam posting akan datang. Harga satu boat ni dalam lingkungan 350baht – 600baht. Biasanya kalau 600 baht dah kira ok tu. ada banyak penyedia perkhidmatan di sekitar sini. Jadi kitorg ambil yang dalam 600 baht tu. Kurang lebih seorang bayar dalam RM16. Boat ni akan bawa korang pusing2 dalam masa sejam.

1.00 ptg : Destinasi kitaorg yang seterusnya ialah Mae Klong Railway Market. Yang ni memang mencabar sikit. Diringkaskan lepas habis satu jam di floating market, kitaorg terus keluar menuju ke jalan besar. Kitorg naik tuk tuk besar atau nama sebenarnya ialah songthew. Songthew ni akan menuju terus ke Mae Klong. Korang kena tahan2 tepi jalan je. Harga seorang ialah 20 baht. Lebih kurang RM3 duit kita. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Masa atas boat ni kitaorg nampak sorang mak cik ni jual makanan halal. So kitorg pun makan lah atas boat. mahal sket. harga sepinggan pad thai & sepinggan nasi goreng ialah 400baht. Jadi setiap seorang dalam RM 10… boleh lah alas perut.

2.00 petang : Kitaorang sampai di Mae Klong Railway Market ni tepat pada waktu di mana train dah nak sampai.

4.00 petang : Minibus station dan menuju ke Bangkok. Harga seoarang dalam 100 baht. lebih kurang RM14.

7.00 malam : Sampai Bangkok, kitaorg jalan dan terus pergi makan. Dinner kat tempat biasa iaitu di Yana Restaurant, MBK. Kitorg spend sorang dalam RM40 sebab dah lapar sangat.

Jumlah perbelanjaan hari keempat : RM115

Hari kelima :

10.00pagi : Lepas breakfast & check out kitaorg pergi ke ChinaWorld yang terletak di China Town. Kat sini syurga kain. Tambang Grab ke sini seorang dalam RM4 je.

Dah puas cuci mata kat sini, kitaorang naik Grab ke Yana Restaurant lagi.

1.00 petang : Lunch di Yana Restaurant (RM30 seorang)

2.30 petang : Bertolak ke Don Muang Airport. Kitaorang nak Grab van sebab kami berlima. Kos seorang dalam RM30.

6.00 petang : Bertolak balik ke KLIA (RM250)

9.00 malam : Selamat tiba di KL.

Jumlah perbelanjaan hari kelima : RM64 (tidak termasuk tiket flight)

Perbelanjaan keseluruhan untuk 5 hari ni ialah RM1087 untuk lima hari.

Nanti Hafiz share lagi ok secara details perjalanan di Bangkok ni….

 

Aktiviti Percuma Di Bangkok

Dalam posting-posting sebelum ni Hafiz ada share pengalaman di Bangkok. Ramai juga yang bertanya apa yang boleh di buat di Bangkok kalau ada budget yang terhad. Biasalah kadang2 bukan soal tentang tak mampu tetapi lebih kepada kenapa perlu berbelanja lebih jika boleh jimat. Ada juga yang lebih suka menggunakan wang untuk makan/shopping. Jadi kali ni Hafiz nak share dengan korang apa yang korang boleh buat secara percuma di Bangkok.

1. Chatuchak Market

chatuchak-bangkok.jpg

Merupakan antara tarikan utama semua pengunjung ke Bangkok ni. Tiada bayaran yang dikenakan untuk memasuki pasar ini. Tapi kalau korang dah lupa diri membeli belah tu, janganlah lupa bayar. Tengok-tengok adalah percuma.hehe

Chatuchak Market ni dibuka setiap Sabtu & Ahad. Pasar ini menempatken lebih dari 5000 gerai. Jadi tidak hairanlah kalau ia di katakan pasar terbesar didunia. Dari gerai yang menjual baju, aksesori, lukisan, buku dan banyak lagi. Kalau korang lapar, bolehlah cari kedai2 makanan halal yang ada disini.

2. Jalan-jalan di Lumphini Park

lumpini-park.jpg
photo credit : http://learnthaiwithmod.com

Kalau hotel/hostel korang disekitar Silom tu, boleh lah korang jalan kaki ke Lumphini Park ni. Biasanya setiap pagi ramai yang akan jogging & bersenam disini. Ada open air gym juga di dalam Lumpini Park ni. Apa yang menarik kalau korang berada disini pada jam 9 pagi, korang kena lah join orang tempatan berhenti mendengar lagu kebangsaan mereka. Ianya merupakan rutin setiap hari di sini.

Sedikit sejarah Lumpini Park ni, nama nya di ambil sempena tempat kelahiran Lord Buddha di Nepal. Di buka pada sekitar 1920an.

3. Chinatown(Yaowarat Road)

yaowarat-road-at-night-best-bustling-place-in-chinatown-bangkok
photo credit : livingnomads.com

Merupakan antara kawasan terawal di Bangkok. Di buka pada 1780an. Merupakan pusat perdagangan komuniti Cina pada masa itu. Sehingga hari ni Chinatown memang sesak dengan pelbagai jenis kedai. Terkenal juga dikalangan penggemar fabric dari seluruh dunia kerana korang boleh dapatkan pelbagai jenis kain dengan harga yang amat berpatutan. Selain kain, korang boleh cari barangan antik, permainan, alat muzik & banyak lagi.

Apa yang paling menarik di Chinatown ni ialah terdapat banyak bangunan-bangunan yang bersejarah.

4. Asiatique

chatuchak
photo credit : bangkok.com

Ada yang kata Asiatique ni macam Chatuchak versi malam. Walaupun kawasannya tidak lah sebesar Chatuchak, tapi ianya tetap menjadi tumpuan ramai. Mungkin sebab ianya di buka setiap hari dan lokasi yang terletak di tebing sungai juga menjadikan ianya antara tarikan utama pengunjung ke Bangkok. Untuk ke Asiatique ni korang boleh naik shuttle boat yang terletak di Saphan Thaksin BTS. Tiada sebarang caj untuk shuttle boat & masuk ke dalam Asiatique juga adalah percuma

Sebenarnya ada banyak lagi yang boleh buat secara percuma tapi 4 yang Hafiz senaraikan ni,  Hafiz rasa paling bersesuaian untuk korang buat dalam tempoh 3 – 4 hari percutian korang.

 

 

Kisah Di Sebalik Menara Berhantu Di Bangkok

sathorn-unique.jpg
Inilah binaan Sathorn Unique Tower – Photo credit packthailand.com

Kali ni Hafiz nak kongsi sikit pasal satu bangunan yang agak misteri di Bangkok. Sesiapa sahaja yang pernah ke Bangkok, mesti korang perasan satu bangunan yang tinggi dan terbengkalai. Dikatakan bangunan 49 tingkat ini telah siap 80%. Bangunan ini dinamakan Sathorn Unique Tower (Menara Unik Sathorn), namun ia lebih dikenali oleh kebanyakan orang dengan nama yang berbeza, iaitu Menara Hantu.

menara-unik-sathorn-di-bangkok (1).jpg

Bangunan yang sepatutnya menjadi simbol kelas dan kebudayaan di bandaraya Bangkok, Thailand ini akhirnya menjadi bangunan terbengkalai dan yang dicemari dengan grafiti, serpihan peninggalan dan kisah-kisah mistik.

Rangsan-Torsuwan2.jpg
Ragsan Torsuwan – Photo credit packthailand.com

Pembinaan bangunan berhantu ini bermula pada tahun 1990 apabila Rangsan Torsuwan, seorang arkitek dan pemaju hartanah terkenal Thailand , merangka struktur yang mega ini. Beliau membayangkan membina sebuah kompleks kondominium mewah di bandar Bangkok. Namun, impiannya itu terhenti ditengah jalan apabila pada tahun 1993, Rangsan telah ditangkap atas dakwaan merancang untuk membunuh Presiden Mahkamah Agung. Walaupun pembunuhan itu tidak berlaku, namun Torsuwan didapati bersalah pada 2008.

Pada 2010,  beliau dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan. Kes ini telah mengganggu keupayaan Rangsan untuk mendapatkan sokongan kewangan untuk projek-projeknya, dan pembinaan Sathorn Unique mengalami kelewatan kerana kekurangan dana. Krisis kewangan Asia yang melanda pada tahun 1997 juga menyebabkan pasaran hartanah Bangkok runtuh dan syarikat-syarikat kewangan yang membiayai projek muflis dan kemudiannya dibubarkan.

Pelbagai usaha & rundingan yang diteruskan oleh Pansit Torsuwan iaitu anak lelaki kepada Rangsan juga menemui jalan buntu.

Budaya & kepercayaan masayarakat Asia 

Secara umum, kita sedia maklum budaya & kepercayaan masyarakat Asia yang sarat dengan cerita-cerita hantu dan tahayul. Maka tidak hairanlah bangunan terbengkalai seperti Sathorn Unique Tower ini menjadi sebahagian daripada cerita-cerita hantu masyarakat disini.

Sathorn-Unique-Thibaud-Saintin2
photo credit packthailand.com

Ramai yang percaya bangunan ini berhantu dan khabar angin juga mengatakan ia dibina di atas bekas tapak kubur lama. Pada Disember 2014, mayat seorang lelaki warga Sweden ditemui di tingkat 43 dalam keadaan tergantung. Walaupun pihak berkuasa menyifatkan kematiannya sebagai bunuh diri, ia adalah satu perkara yang sangat mengejutkan bagi jurugambar Thailand yang masuk ke dalam bangunan dan naik ke tingkat atas untuk mengambil gambar matahari terbit.

Sathorn-Unique-Flickr-Thibaud-Saintin.jpg
photo credit packthailand.com

Laporan tambahan mengenai penampakan hantu kedengaran sepanjang tahun dan keadaan menakutkan bangunan ini  sememangnya mencetuskan kepada perkembangan kisah-kisah ini. Kekosongannya sangat menyeramkan dan grafiti di dinding mengandung imej yang mengganggu.

Lubang-lubang berbahaya memenuhi bahagian lantai dan anjing-anjing liar berkeliaran di ruangan-ruangan kosong menambahkan lagi bahaya yang sedia ada.

A Ghost Tower in the Sky: Bangkok's Creepy Abandoned Skyscraper
photo credit packthailand.com

Pada September 2015, Pansit Torsuwan dan pemilik semasa firma Rangsan telah memfailkan dakwaan pencerobohan jenayah terhadap lima pelancong yang telah memanjat menara ini dan memuatnaik secara dalam talian. Motif Pansit adalah untuk menjadikannya sebagai contoh dan menghalang sebarang cubaan untuk menceroboh masuk ke dalam bangunan ini pada masa akan datang.

menara-unik-sathorn

Rujukan :

https://coconuts.co/bangkok/features/scary-skyscraper-bangkoks-haunted-ghost-tower/

http://packthailand.com/sathorn-unique-bangkok-abandoned-building/

Panduan Pengangkutan Awam di Bangkok

399.jpg

Bangkok merupakan salah sebuah bandar yang memiliki sistem pengangkutan yang terbesar didunia. Pengangkutan awam disini terdiri yang di darat, di udara, di sungai & di bawah tanah. Korang mesti akan terkejut dengan kadar kepadatan pengguna pengangkutan awam yang ada di Bangkok ni terutamanya pada waktu puncak.

Dalam perkongsian kali ini Hafiz nak share sikit panduan yang korang boleh gunakan masa di Bangkok nanti.

Bangkok Skytrain (BTS)

800px-Bangkok_Skytrain_2011.jpg
photo credit : wikipedia.org

Bangkok Skytrain atau lebih dikenali umum sebagai BTS. Ia merupakan laluan bertingkat yang mempunyai 2 laluan(lines) iaitu, Sukhumvit Line & Silom Line.

BTS Sukhumvit Line menghubungi 22 stesen termasuklah laluan popular seperti Siam, Nana, Mo Chit, Victory Monument, Phaya Thai, Asok. BTS Sukhumvit Line mnghubungkan kepada 2 stesen MRT bawah tanah di stesen Mo Chit and Asok.

BTS Silom Line pula menghubungi 14 stesen bermula dari stesen National Stadium ke Bang Wa. BTS Slilom Line menghubung ke stesen MRT bawah tanah di stesen Sala Daeng/Silom.

Bangkok MRT(Underground Train)

mrt bkk

Bangkok MRT juga dikenali sebagai underground train/subway di kalangan warga tempatan. Buat masa ini MRT hanya mempunyai 1 laluan iaitu Blue Line.

MRT Blue Line menghubungkan 18 stesen. Chatuchak Park, Phetchaburi, Sukhumvit, Silom dan Hua Lamphong merupakan antara stesen yang paling kerap digunakan oleh pelancong kerana lokasi strategik yang berdekatan dengan kawasan tarikan pelancong. Dari MRT, korang boleh tukar untuk ke BTS interchange stations: Chatuchak Park/Mo Chit, Sukhumvit/Asok & Silom/Sala Daeng.

Teksi / Grab

thailand-taxis-app-e1470251525498

Teksi / Grab merupakan antara pilihan pengangkutan yang juga menawarkan kadar yang berpatutan terutamanya kalau koran bergerak berpasangan atau berkumpulan. Cuma korang peru ingat kesesakan lalulintas kat Bangkok ni kadang-kadang boleh jadi lagi teruk dr KL. Seperti biasa, Teksi menggunakan meter & Grab pula mengenakan kadar rata yang telah ditetapkan sebelum korang menaiki kenderaan tersebut. Peuang untuk korang.

Teksi Motorsikal

bangkok-teksi-motosikal.jpg
photo credit : travelholic.my

Ini merupakan pilihan terbaik bagi solo traveller. Pilihan yang murah & cepat untuk ke destinasi korang. Hafiz memang selalu guna bila di Bangkok. Diorang ni biasa tunggu di stesen MRT/BTS atau berhampiran kawasan2 pejabat.

Tuk Tuk

image.jpg
photo credit : lennonland

Merupakan pengangkutan awam paling ikonik di Bangkok. Kenderaan kecil 3 roda ini menggunakan enjin motosikal boleh membawa 2 orang penumpang di belakang. Tambang tuk tuk ni biasanya boleh tawar-menawar, kebiasaannya 50 bath (RM6.25) untuk jarak dekat. Adalah sesuatu yang normal untuk korang berunding harga sebelum menaiki tuk-tuk ni.

Bas

pagePropertiesImage.jpg
photo credit : bangkok.com

Bas adalah cara paling ekonomi di Bangkok tetapi masalah yang paling besar bagi kita yang tak faham tulisan Thai ni ialah papan tanda dalam Bahasa Thai dan kebanyakkan pemandu bas ni kurang fasih berbahasa English. Tambang bas berhawa dingin bermula dari 11 bath (RM1.40) dan bergantung kepada jarak destinasi yang dituju. Manakala, bagi bas yang tidak berhawa dingin tambangnya dalam lingkungan 8 bath (RM1) dan tambang dipungut di dalam bas secara tunai.

Bot

river_bus_bangkok_thailand-1170x640.jpg
photo credit : transport.thailand.com

Ada 2 jenis bot yang boleh korang gunakan. Ferry Boat yang dikendalikan di Sungai Chao Phraya ni tidak berapa selesa dengan kerusi kayu yang keras dan selalu sesak dengan penumpang. Tetapi ianya berbaloi untuk korang mencuba kehidupan rakyat tempatan di sini. Kalau nak bot yang selesa terdapat bot yang lebih besar dikendalikan oleh Chao Phraya Express Boat, ia lebih luas dan santai untuk melihat Sungai Chao Phraya. Bot beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 7:30 malam dengan perjalanan pendek pada kadar bermula pada harga 16 bath (RM2). Juga boleh dapatkan pas harian (jika transit lama di Bangkok dan mahu melihat keseluruhan) pada harga 150 bath (RM19), bayaran tunai sahaja.

Hafis harap posting ni dapat bantu korang serba sedikit apa yang korang perlu buat sepanjang barada di Bangkok. Rancang mengikut keselesaan & budget korang ya.

 

 

 

Best Street Market di Bangkok

cof

Dalam posting ni Hafiz nak share best street market yang korang boleh pergi bila di Bangkok. Di buka setiap hari berkerja dari Isnin hingga Jumaat. Ditutup Sabtu, Ahad & cuti umum.

Nama pasar ni ialah La Lai Sap Market Silom Soi 5. Pasar ni terletak di antara bangunan pejabat & hotel di Silom Road & Naradhiwas Road. Stesen BTS terdekat dengan pasar ini ialah Chong Nonsi. Cari exit BTS yang menuju ke Hotel I residence atau Heritage hotel. Turun disitu dan jalan ke arah Silom Road. Kalau confuse, tanya je orang sekelining tu yang korang nak ke La Lai Sap Market.

sdr

cof

cof

sdr

cof

Memang best cuci mata kat sini. Ada pelbagai jenis makanan yang menjadi pilihan orang tempatan. Harga pun jau lebih murah. Cuma tak banyak pilihan makanan yang Halal disini. Tapi semakin hari semakin bertambah peniaga beragama Islam disini. Jadi korang tengok2 lah sendiri bila di sana nanti ok.

 

What to do in Bangkok?

379

Bangkok! It is known in Thai as Khrung Thep Maha Nakhon. The population of the city is 8 million or 12.6% of the country population. Bang is a Thai word meaning “a village situated on a stream”, and the name may have been derived from Bang Ko. While ko is an “island”, a reference to the area’s landscape which was carved by rivers and canals.
This is a city that attract millions of people everyday. I personally had visited this city for more tan 10 times and must say that this is a great place for everyone.
Let me share with you some of the things that you can plan or do while in Bangkok..
Where to stay :
Try to search hotel within 10 mins walking distance from BTS. Asoke BTS is good as u do have option for SkyTrain or the MRT. Nana BTS, Siam BTS or Saladaeng BTS is pretty good as well.
Chao Phraya River :
Stop at BTS Saphan Thaksin. Take the boat and enjoy the ride to places I listed below.
Khao San Road :
Take the BTS Skytrain to Sathorn/Central Pier (Saphan Taksin Station – change at Siam Station), then take the Chao Phraya Express boat to Phra Athit – pier 13 – then walk. http://www.bangkok.com/area-khao-san-road/review.htm?cur=THB
Grand Palace
Grand Palace & Wat Pho :
BTS to Saphan Taksin station. Go down under the bridge to Central Pier and take the Chao Phraya express boat coming from your left, and get off at Ta Chang pier. (pier N9).
Do not buy a ticket at the desk, and do not buy a 150 baht ticket for the tourist boat. Get on the Chao Phraya Express Boat coming from your left. Take a boat with no flag, an orange flag, or a green flag. You pay the fare on board to the ticket seller, tell her “Tha Chang” (pier N9).
Get off at Tha Chang (pier N9), and walk out from the pier area until you see a high white wall. Follow it to the left and then around to the right, so that Sanam Luang (a large open green space) is on your left and the palace wall is on your right. Walk about 200 meters until you get to the main entrance.
Wat Pho is right behind the Grand Palace, so you will need to go back out the way you came in, and go around the block to enter Wat Pho.
Asiatique :
Take BTS to Saphan Taksin. Same station as Khao San & Grand Palace. But for this u have to walk to the further most, left hand side pier to catch it. You won’t mistake it, it’s the one emblazoned with the Asiatique Logo.
Floating Market :
Damnoeng Saduak (optional as a bit far from the city. Will take u about 1 hour. Very touristy.
Ayuthaya(Ancient capital of Thailand) :
Optional. A bit far from Bangkok. About 1 hour from the city. Very touristy.
Historical Ayuthaya
New Road Fai Market :
You can get Halal street food here. Kena cari sket lah. Take MRT and stop at Thailand Cultural Ctr. Go out From Exit no 3. The place is behind a mall call The Esplanade http://www.bangkok.com/magazine/rot-fai-market-ratchada.htm
Shopping mall :
Terminal 21 (Asoke BTS), Central Embassy(Phloen Chit BTS), Em Quartier(Phrom Phong BTS) & Siam Paragon(Siam BTS).
Cheap Shopping :
Chatuchak(Mo Chit BTS), Platinum (Chid Lom BTS, but this is a bit far from station… but worth for your money to spend)
Food :
Suppaniga Eating Room Sathorn 10.(not halal)
Sara Restaurant, Nuovo City Hotel (Halal)
Yana Restaurant, Level 5, Near the international food court(National Stadium BTS)
Fine Dine : check out this web. Lots of idea on how u want to enjoy bkk.
Cafe :
Stay tune on the next for more posting… and tips to save your money while in Bangkok.