5 Helpful Tips to Know While Arrinving in Bangkok

1. Bring a photocopy of your passport details page

Bayaran Pasport Malaysia Antarabangsa Permohonan Renew Online

image credit : mysumber.com

You might be asked to produce some form of ID for certain clubs or bars in Bangkok. This rule has been heavily enforced lately, and you could be fined if you fail to show the authority your ID when they ask for it.

So if you’re planning to enjoy the nightlife, it’s advisable to bring your passport or at least a photocopy of it.

2. Make sure you fill up your arrival and departure cards correctly and skip the queue by using the ASEAN immigration counters

ARRIVAL CARD P-2_Fotor
DEPARTURE CARD P-1_Fotor

Image credit : http://www.captainsnote.com

 

Make sure that you fill in the correct information on your cards. There’s also a special lane for tourists holding passports from ASEAN countries, and the queue is usually shorter than the other counters.

3. Take the Airport Rail Link or airport buses for the cheapest trip to the city, from as low as THB15 (about RM1.87) per person

Image from Wikipedia

Image credit : Wikipedia

 

Suvarnabhumi Airport
The cheapest and most convenient way to get to Bangkok city is through the Airport Rail Link, which will cost you only a maximum of THB45 (about RM5.60). Phaya Thai is the train’s last stop, which is located in the city’s central area. Alternatively, you can also take the Bor Khor Sor buses if your hotel is located in the Ekkamai, Sukhumvit, or Chatuchak areas.

 

Image from Thaizer

Image via Thaizer

 

Don Mueang Airport
There are four buses that go into Bangkok city centre which only cost THB30 (about RM4) or THB50 (about RM7), depending on the route. Here’s the list of destinations:

– Bus A1 stops at the Mo Chit BTS station, THB30.
– Bus A2 stops at Victory Monument, THB30.
– Bus A3 stops at Lumpini Park, THB50.
– Bus A4 stops at Khao San Road, THB50.

 

4. Use Grab if you need to go somewhere without a train station

Image from Grab

Image via Grab

 

Some taxi drivers don’t charge by the meter, especially during peak hours. Grab is the best and safest option, since it offers services like the usual GrabTaxi, GrabCar, and even GrabBike.

 

5. Get a Rabbit card or One Day Pass

images.jpg

Image credit : bangkokbts.com

Rabbit Card

The easiest way to travel around Bangkok is by train, so it’s highly recommended that you get one of these. The Rabbit card is like our Touch ‘n Go – it’s a smart card that allows for cashless transaction on the BTS trains, BRT buses, McDonald’s, and a few other restaurants. The ticket machines at the train stations only accept coins and the queue to get tickets can get quite long during peak hours, so having this card really helps.

You’ll need to pay THB100 (about RM13for the card, which comes with a five-year validity period. There are two ways you can store value into your Rabbit card:

1. Top up your card like how you do for your Touch ‘n Go back at home. Note that the minimum top up value is THB100.
2. Purchase a 30-day trip plan, starting from THB465 (about RM57.86) for 15 trips. This plan only applies for trips taken on BTS trains, and is valid for trips taken within 30 days from the day you first use your Rabbit card. You can check out their other 30-day plans here.

One Day Pass

If you plan to use a lot of train services in a day, u can consider to purchase One Day Pass that will cost you 140Baht. You can purchase this card at all BTS station. Please note that this One Day Pass only valid at BTS train services.

 

So travel safe & have fun while you are in Bangkok.

Bas dari Bandara Soekarno Hatta ke Jakarta Pusat atau Gambir

Jakarta. Merupakan ibu kota dan kota terbesar di Indonesia. Jakarta juga pernah dikenali dengan nama Sunda Kelapa, Jayakarta, Djajakarta, Jacarta, Batavia hinggalah ke hari ni sebagai Jakarta.

IMG_20190913_102105.jpg

Kali pertama Hafiz ke Jakarta adalah pada tahun 2007.  Berbeza dengan percutian sebelum ni, kali ni Hafiz pergi secara solo. Jadi pastinya pengalaman yang berbeza.  Sebelum Hafiz ceritakan pengalaman & itinerary perjalanan semua, Hafiz akan kongsikan cara2 budget untuk solo traveler ke sini. Salah satu cara paling mudah untuk berjimat kalau travel solo ke Jakarta ni ialah dengan menaiki bas dari Soekarna Hatta Airport ke Jakarta Pusat.

Jakarta hari ni pastinya sudah jauh berbeza jika kita bandingkan 5 tahun lalu. Sistem pengangkutan awam yang ada di Jakarta hari ini boleh dikategorikan sebagai agak baik. Pilihan dari bas, train, MRT dan juga perkhidmatan e-hailing seperti Gojek, GoCar dan Grab pastinya memudahkan perjalanan anda ketika berada di Jakarta ini.

IMG_20190913_103735.jpg
Stesen Bas yang terletak di Terminal 2, Soekarno Hatta Airport

Di Soekarna Hatta Airport ni ada 3 terminal. Hafiz tiba di Terminal 2. Bagi korang yang pertama kali ke Jakarta, flight AirAsia akan tiba di Terminal 2.

 

IMG_20190913_104235.jpg

Bila dah selesai semua cari pintu arah ke arah terminal bas. Untuk lebih tepat pintu 2F. Dah nampak terminal bas tu nanti korang boleh bagi tahu kat staff di kaunter tu nak kemana. Memandangkan Hafiz nak menuju ke Jakarta Pusat, staff di kaunter tu cadangkan untuk naik bas yang menuju ke stesen Gambir. Tujuan Hafiz pilih stesen Gambir ni sebab berdekatan dengan Masjid Istiqlal dan Monumen Nasional Indonesia(Monas). Tambang sekitar Rp40,000. Kalau naik grab/gocar/taxi sekitar Rp100,000 – Rp200,000. Jadi kalau korang travel secara solo ni memang sangat berbaloi.

Senang jer kan? Masa perjalanan lebih kurang 1 jam jer. So next visit nanti boleh lah korang cuba. Bas Damri ni sangat selesa dan ada aircond ok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cara Budget Untuk ke Mae Klong Railway Market

IMG_20190701_144739.jpg
Bila keretapi ni dah berhenti, boleh lah korang merasa naik posing kat dalam..heheh

Dari Floating Market tu, kitaorang bergegas ke destinasi berikutnya iaitu Mae Klong Railway Market. Kenapa kena pergi ke Mae Klong ni? Pasar kat Malaysia pun pergi setahun sekali bila nak raya kan.  Sebabnya pasar ni atas landasan keretapi yang masih beroperasi. Jadi bila keretapi nak lalu, diorang pun akan alihkan barang jualan untuk bagi laluan kepada keretapi lalu. Dalam sehari ada 4 perjalanan yang dijadualkan. 8.30 pagi, 11.10pagi, 2.30petang & 5.40petang. Tetapi itu hanya jadual dan akan berubah2 mengikut keadaan.

Ok balik kepada cerita kami pada hari kejadian. Secara jujur Hafiz pun tak pasti macamana nak ke Mae Klong Railway Market ni dari Damnoen Saduak Floating Market ni. Dalam blog2 yang Hafiz cari macam tak ada pun cara DIY secara terperinci. Ikut gerak hati, Hafiz pun bawalah kawan-kawan berjalan menuju ke jalan besar.

IMG_20190701_135254.jpg
korang kena jalan terus melalui pintu gerbang ni dan terus ke jalan besar untuk dapatkan song thew(atau tuk tuk besar)

Lepas dah lintas jalan tu, korang akan nampak deretan rumah kedai. Ada satu kedai runcit kat situ. Kitaorang tunggu kat situ. Sebenarnya masa tunggu tu tak tau rupa bentuk kenderaan yang ditunggu, sama ada van atau song thew tu. Lepas dah tunggu di tengah2 panas tu, muncul lah satu song thew ni. Ada sorang akak kat dalam tu ajak naik. Tak paham sangat apa yang dia cakap cuma dengar perkataan market saja. Kitaorang pun beranikan diri dan naiklah kenderaan yang masa tu tak tau apa namanya..hehehe

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Perjalanan dari Damnoen Saduak ke Mae Klong ni lebih kurang dalam 30 minit. Caj yang dikenakan 20TB seorang. Bila sampai tu, akak yang ajak kitaorang naik tu pun bagitau yang dah sampai. Baik betul akak tu. Lupa nak tanya nama dia..heheh

Masa kitaorang sampai tu, dalam 2 lebih, jalan semua dah tutupu dan orang tengah berlari2 nak dapat kan port masing-masing untuk ambil gambar. Kitaorang bernasib baik sebab dapat sampai on time dan tak perlu nak tunggu train seterusnya..

IMG_20190701_143611.jpg

IMG_20190701_143035.jpg

IMG_20190701_145102.jpg

Pasar ni macam pasar basah yang lain lah. Cuma pengalaman diatas landasan keretapi ni sesuatu yang jarang dapat kita tengok di dunia. Tak hairanlah jumlah pelancong yang semakin hari semakin ramai.

Lepas dah selesai ambil gambar dan jalan-jalan kitaorang pun terus cari stsesen mini van yang terletak lebih kurang 5 minit jalan kaki dari stesen Mae Klong ni.

Naik minivan untuk k balik ke Bangkok dalam 80TB.

Senang je kan cuma kalau korang ada masa yang terhad, Hafiz cadangkan ambil lah pakej yang ambil & boleh antar balik korang kat lobby hotel. Cara DIY yang kitaorang pilih ni memang jimat. Jumlah perbelanjaan kitaorang hari ni tak sampai RM50 pun.

Diharap perkongsian ni boleh membantu memudahkan perjalanan korang bercuti di Bangkok nanti ya.

Cara untuk ke Damnoen Saduak Floating Market dengan bas

Macam Hafiz dah janjikan sebelum ni untuk ceritakan pengalaman perjalanan ke Floating Market & Railway Market. Sebelum tu Hafiz nk ceritakan sikitlah pasal Damnoen Sadoak Floating Market ni. Dulu-dulu orang putih panggil Thailand ni sebagai Venice of The East. Sebabnya sudah pasti sebab kebanyakkan daripada urusan harian orang Thai dulu tertumpu di kawasan perairan. Sehingga ke hari ni di tengah kota Bangkok, korang boleh tengok betapa sibuknya Sungai Chao Phraya ni. Masih menjadi antara pilih penting untuk perhubungan di sekitar Bangkok.

Kalau korang pernah pergi Floating Market kat Hatyai, kat Bangkok ada lagi banyak floating market. Cuma kalau korang nak visit, make sure korang pergi Damnoen Saduak Floating Market. Sebabnya, yang lain tu tak meriah dan tak menarik sangat dan kawasan kecil. Jadi tak dapat korang nak menikmati pengalaman naik boat/sampan ni.

Damnoen Saduak Floating Market ni terletak di Daerah Ratchaburi. Jauh sikit dari bandar Bangkok. Jadi kalau nak ke floating market ni, korang di galakkan keluar awal pagi sikit. Untuk trip kali ni, kawan2 Hafiz pilih untuk travel secara budget. Maksud budget ni ialah tidak menggunakan pakej2 yang di sediakan travel agent. Dalam trip Hafiz yang sebelum ni, Hafiz gunakan travel agen, driver ambil bawah hotel & terus ke floating market ni. Harga pakej tu lebih kurang dalam 1000TB seorang. Jimat masa tapi tak jimat duitlah plak kan.

Untuk perjalanan DIY ni, memang sedikikt mencabar. Kalau korang dapat semua ahli yang sehaluan, Alhamdulillah. Tapi kalau ada sorang yang buat muka, moody dan sewaktu dengannya, banyak2lah bersabar. Bukan senang nak plan DIY trip ke Damnoen Saduak ni. Korang kena plan betul2. Sebab tak banyak maklumat cara-cara untuk ke floating market ni. Kalau ada pun, susah nak bayangkan apa yang ditulis tu sampailah korang rasa sendiri. Sedikit pesanan untuk korang yang nak travel berkumpulan di masa depan, jadilah ahli yang bertimbang rasa. Jangan buat muka moody atau buat perangai. Penat cakap, sakit cakap, lapar cakap. Ok done membebel.hahahha

Pagi kejadian plan nak pergi kul 7pagi. Tapi disebabkan ada ahli “majlis” meroyan dan moody, Hafiz pun delaykan sikit jadi kul 8.30 baru kitaorng keluar dari hotel. Dari Stesen Surasak, kitaorang menuju ke Stesen Victory Monumen(VM). Turun dari stesen VM ni, korang boleh lah jalan menuju ke arah bulatan di mana terletaknya Victory Monument Tersebut. VM ni ala2 macam tugu negara lah. Turun tangga di sebelah kiri dan disitulah terletaknya stesen bas untuk ke Southern Bus Terminal.

IMG-20190701-WA0021.jpg
ni lah dia Victory Monument tu…
IMG-20190701-WA0014.jpg
ni pulak bas 515 tu…
IMG-20190701-WA0012.jpeg
dalam bas 515 tu. oklah ada aircond.. orang pun tak ramai…
IMG_20190701_100955.jpg
ni lah dia Southern Bus Terminal

Ok masa kat sini agak mengelirukan. Tengok betul2 dan cari bas 515. Dah jumpa bas 515 tu naiklah.. nanti kat dalam bas tu cakap dengan konductor bas tu korang nak pergi Southern Bus Terminal. Murah jer tambang. 19TB jer. Walaupun tiket murah, tetap ada aircond tau. kira selesalah jugak. Orang pun  tak ramai. Perjalanan lebih kurang dalam 30 minit. Nanti dah sampai, konductor bas tu akan bagitau. korang pun boleh lah jugak2 tengok2 sepanjang perjalanan supaya tak terlajak pergi ke tah mana-mana kan.

IMG_20190701_102001.jpg
Ni kaunter tiket bas di aras 2. korang kena cari bahagian van. bukan bas…

Southern Bus Terminal ni besar macam ala2 Terminal Bersepadu Selatan kat KL lah. Kalau korang nak cepat, tak payah lah masuk dalam naik ke bahagian atas sebab kat atas tu untuk bas sahaja. Untuk ke Damnoen Saduak Floating Market ni, kena naik van. Kaunter van ni terletak di bahagian kiri dari pintu masuk utama Southern Bus Terminal ni. Dah jumpa kaunter, kitaorg pun beli tiket. 80TB je. Lepas tunggu dalam beberapa minit, kitaorang pun naiklah van dan perjalanan dimulakan.

Masa ni ahli2 jemaah yang lain terus start tido. Sedap diorang tido..hahaha Sepanjang perjalanan ni bolehlah korang tengok kawasan pembuatan garam dari air tasik. Nama kawasan ni Smuthsong Kram Salt Field. Luaslah jugak kawasan dia. Dalam perjalanan ni, van biasanya akan lalu di Amphawa Floating Market. Jangan turun kat sini. Sila tunggu sampai Damnoen Saduak Floating Market ok.

IMG_20190701_123410.jpg
ni lah kedai yang letak 1000TB tu. pekarja dia pun sombong..
IMG_20190701_123406.jpg
keluar dari kedai yang mahal tdi, korang kena jalan kearah kiri. part ni korang kena tengok keadaan persekitaran masa ni.

Van ni akan berhentikan korang kat satu tempat boat ni. Harga dia mahal namati. Jadi kalau korang jenis level2 jimat macam kitoarg, sila cepat2 keluar dari situ. Sepanjag perjalanan ni korang akan nampak ramai akak2 yang beratur nak jual pakej masing2. Harga diorang ni berubah2. Diorang akan buka dengan harga 1000TB. Pandai2 lah korang letak harga korang lak. Ada yang perna dapat sampai 350TB. Kitaorang dah malas nak jalan jauh, jadi bila ada sorang akak ni offer 600TB kitaorang terus setuju dan masuk. Perjalanan boat ni lbh kurang dalam 1 jam.

IMG_20190701_130430.jpg
Nasi goreng 200TB. sama macam harga dalam hotel.heheh

IMG_20190701_125118.jpg

Naik ja boat tu, perut terus lapar. Kalau korang nasi baik, korang akan terserempak dengan satu kedai jual makanan halal. Makanan sedap cuma harga mahal. Kitaorang order nasi goreng tom yam & pad thai. 1 hidangan 200TB. Harga macam makan kat hotel weh..aahaha nasib baik sedap… Masa kitorg sampai tu dah dekat 12 lebih. Banyak kedai dah tutup. Waktu paling meriah kat Floating market ni biasanya antara 9pagi ke 12 tghari. Masa atas boat tu kalau korang nampak prang menjual tu, tengok2 jer lah ya. Sebab biasanya harga barang kat Floating Market ni memang melampau sikit…hehhe

Lepas dah abis pusing2 selama sejam, kitorang pun bergegas untuk ke destinasi berikutnya iaitu Maeklong Railway Market.

Nanti posting berikutnya Hafiz akan kongsi secara details nak kesana dari floating market ni.

 

Review for Warm Window Silom

IMG_20190702_074251.jpg

First of all, i must say this is one of the best hostel you can find in Silom. Ive been to many hostel & hotel in Bangkok, Warm Window Silom exceed my expectations.

Let me share with you some backgrounds of this hostel. In the past, Silom is the center of trading amongst Thai and European merchants through Chaophraya river. Thais became closer friends with foreigners, while the building architectures on this road have been a blend of Thai and Colonial style harmoniously since then.

Although Silom Road became the financial centre of the capital, but yet still being the headquarter of expats and foreign tourists; full of historical attractions, street food, café, and shops; with multi-transportations to downtown and other parts of Bangkok.

IMG_20190629_144944.jpg

Warm Window Silom Hostel located on Pan Road which is one of the most peaceful residence area in Silom. It is only 7mins away from Surasak BTS Station, 1min away to the Bus stop on main Silom street and 10mins away from the pier! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Warm Window Silom also offer ‘wider bed’ with personal locker and capturing design. They also provide various choice of accommodation such as ‘Budget capsule bed’, ‘Queen size bed dormitory’, ‘Private room with Bathroom’ and ‘Private group size room’. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

So if you are in Bangkok, please do check out this wonderful space.

IMG_20190705_115809_783.jpg

Penang Sentral – Hub Pengangkutan Awam Utara

penangsentral-768x442.jpg

Sebagai anak jati Pulau Pinang, Penang Sentral ini merupakan sesuatu yang telah lama ditunggu. Penang Sentral ini terletak di Butterworth atau dahulunya dipanggil Jetty Butterworth.

parkson terbakar.jpg

Sedikit latar belakang disebalik penantian warga Pulau Piang yang begitu panjang sehingga siapnya Penang Sentral ini.  Kompleks Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP) atau lebih dikenali sebagai Jetty Butterworth telah terbakar tada 20 Mei 2001. Kompleks tersebut yang menempatkan terminal bas di tingkat bawahnya terletak berhampiran dengan pangkalan feri (yang sebahagiannya pernah runtuh pada 1988). Kebakaran itu berlaku di tingkat dua bangunan tersebut yang menempatkan pasaraya terkenal Parkson. Kebakaran besar itu hanya dapat dipadam sepenuhnya dalam tempoh lebih kurang 12 jam kemudian. Kemusnahan teruk itu menyebabkan ia tak dapat digunakan seperti biasa dan akhirnya telah dirobohkan sepenuhnya tidak lama kemudian.

Hari ni semua itu cuma sejarah. Dengan pembukaan Penang Sentral ni seperti membuka satu lembaran baru buat warga Pulau Pinang.

Hafiz berkesempatan untuk menggunakan kemudahan yang ada di Penang Sentral ni beberapa minggu selepas dibuka, ternyata ia sebuah penantian yang berbaloi.

cof
Antara kawasan utama di dalam Penang Sentral ni
cof
Kaunter tiket bas yang sistematik. Dah tak da ulat2 macam sebelum ni…
cof
Kawasan menunggu bas ni di bahagi kepada dua. Bas tempatan & antara bandar
cof
Kalau korang nak ke bahagian Pulau, bolehlah terus ke terinal ferry yang terletak di aras yang sama dengan kaunter tiket bas

Lepas ni kalau korang nak ke Pulau Pinang naik ETS, pastinya perjalanan anda akan jauh lebih mudah dari sebelum ini.

 

 

Tempat Menarik Di Sydney Australia

10852783_752297234853539_21582400_n.jpg

Sydney. Merupakan bandar terbesar di Australia dan ibu negeri New South Wales. Sydney juga merupakan bandar raya yang maju dalam berbagai bidang bersaing dengan Melbourne yang terletak di Victoria.

Seperti biasa setiap kali untuk pergi travel, silalah buat sedikit perancangan. Walaupun kadang-kadang Hafiz tak lah suka terlalu buat plan, tapi adalah penting untuk korang buat sedikit perancangan mengikut keperluan masing2 ok. Kadang-kadang perancangan awal ni mampu membantu menjimatkan duit korang dan yang paling penting tips-tips untuk mengelakkan anda ditipu oleh scam2 yang ada diluar.
Di Sydney ni banyak tempat menarik yang korang boleh kunjungi. Dalam posting ni Hafiz hanya senaraikan tempat yang Hafiz sempat kunjungi masa summer hari tu. Untuk memudahkan perjalanan korang di Sydney, korang boleh dapatkan Opal Card. Fungsinya macam kad Touch n Go seperti di Malaysia dan terdapat diskaun pada hari minggu pada laluan tertentu.
Berikut adalah tempat-tempat di Sydney yang Hafiz sempat kunjungi :
Opera House
opera-house-647667_960_720
Merupakan mercu tanda negara Australia. Senibina Opera House ini sangatlah mengagumkan. Opera House ini dibina pada tahun 1959 dan buat masa sekarang ianya digunakan untuk kegiatan seni seperti pameran dan juga konsert orchestra. Kat luar Opera House korang boleh lepak dan santai dimana terdapat beberapa coffee house yang disediakan untuk pelawat menikmati suasana bandar Sydney yang tenang berlatar belakang jambatan Harbour Bridge.
Untuk ke sini boleh menggunakan Opal Card. Menaiki train laluan T1 dan turun di Station Circulay Quay. Di Circular Quay ni korang boleh nampak Opera House, jalan kaki lebih kurang 200meter saja.
Paddy’s Market, Hay Street
Ini adalah tempat untuk korang membeli souvenir. Ada berpuluh kedai cenderahati yang menjual barangan kraftangan, tshirt, topi dan keychain. Selain daripada tu juga terdapat pasar yang menjual buah serta sayuran yang segar. Agak menarik untuk kunjungi. Rasanya disini adalah salah satu tempat yang menawarkan harga yang murah di Sydney.
Untuk pengetahuan korang, Paddy Market ni tak lah dibuka setiap hari. Ianya dibuka pada hari Rabu hingga Ahad jam 10.00 pagi ke 6.00petang. Maka aturkan perjalanan korang supaya tidak terlepas peluang untuk shopping disini. Kawasan ini juga terdapat banyak restoran halal.
Untuk ke sini, korang boleh menaiki train mahupun tram. Kalau naik train korang boleh turun di Central Station dan berjalan kaki lebih kurang 10minit. Kalau naik tram lebih dekat, turun saja di Paddy’s Market Station. Kalau naik tram korang perlu menggunakan Opal Card ya.
Blue Mountain, Katoomba
10890741_663637207078860_1963823981_n.jpg
Blue Mountain National Park ni antara tempat yang wajib korang kunjungi. Lokasinya agak jauh dari bandar Sydney sekitar 130km. Kalau korang memandu ianya memakan masa lebih kurang 1 jam 50 minit dan kalau menaiki train memakan masa hampir 2 jam. Apa yang boleh Hafiz katakan perjalanan ini sangat berbaloi.
Untuk memasuki Blue Mountain ianya adalah percuma jika anda hanya menikmati permandangan ciptaan Illahi dari tepi gaung. Disini korang boleh tengok Three Sisters Mountain.  Tapi kalau korang ada budget lebih, korang boleh try Scenic World Park yang berharga AUD38.00. Korang dapat merasai pengalaman menaiki kereta kabel paling cerun didunia, walk-way didasar gaung yang mempunyai udara yang sangat segar serta 2 lagi cable car yang dinamakan Scenic Cable Car.
10852689_1526363477622523_432188085_n.jpg
Menuju ke Blue Mountain tidaklah terlalu susah, mulakan perjalanan seawal jam 7.00pagi di Central Station. Menaiki Blue Mountain Train (BMT) berharga lebih kurang AUD7.80 oneway. Train ini akan berhenti di Katoomba Station. Dari Katoomba Station perlu menaiki bas bernombor 686 di hadapan The Carrington Hotel menuju ke Scenic World. Senang je. Ringankanlah mulut bertanya kalau tak nak tersesat..hehehe
Sydney Tower, Market Street
tv-tower-2438256_960_720.jpg
Sydney Tower merupakan menara pemancar yang membenarkan pengunjung merasai permandangan 360 bandaraya Sydney. Menara ini berdiri teguh dengan ketinggian 268meter terletak ditengah tengah Central Business District (CBD).
Tiket masuk Observation Deck berharga AUD26.50 untuk dewasa memberi akses panorama didalam Syndey Tower, juga ada tiket untuk korang sukakan extreme dengan permandangan diluar menara yang memerlukan peralatan istimewa. Itupon kalau korang tak gayat la.. saja nak bagitau kat Sydney ni memang kuat anginnya.
Untuk ke sini korang boleh menaiki train laluan T1 dan berhenti di St. James Station. Station ini berada dibawah tanah dan jika korang keluar boleh bergambar di sekitar Archibald Fountain.
Bondi Beach, New South Wales
10899103_635282446584222_626769475_n.jpg
Australia memang banyak pantai, antara pantai terbaik dunia ialah di Bondi Beach. Pantai yang membentuk seperti half-moon ini memang awesome dengan permandangan laut Tasmania. Bukan lautan Pasific ya…
Bondi Beach terkenal dengan tempat meluncur Surf Board dan kawasan mandi pantai yang terbaik. Disini juga terdapat beberapa hotel dan restoran yang seakan anda berada di Gold Coast. Pada penghujung pantai ini, terdapat kawasan yang dinamakan Flat Rock. Jalan kaki melintasi Bondi Beach dan anda akan dapati kawasan berbatu bata yang memberikan panorama laut yang hebat. Kalau kesini jangan lupa ambil gambar banyak2 ok!
Untuk kesini korang perlu menaiki bas. Jika bermula dari Central, korang perlu menuju ke Bondi Junction Station melalui Train T4. Di station yang sama sila naik bas bernombor 333 atau 380 menuju ke Bondi Beach. Semua laluan ini menggunakan Opal Card.
Sydney Fish Market
P5260388_thumb.jpg
Kalau korang seafood lovers, silalah datang ke Sydney Fish Market ni.. Korang boleh datang sini untuk melihat sendiri kesegaran makanan laut yang fresh terus dijual dan diorg boleh terus masak kat korang. Tapi korang janganlah minta dia masak siakap steam tiga rasa semua tu pulak ya.
Terdapat beberapa restoran yang menyajikan seafood dan pastinya ianya halal. Korang boleh tanya cara masakan. Harga makanan laut paling murah adalah fish and Chip AUD10.00 hingga hidangan lain yang boleh mencecah AUD300.00. Boleh pilih menu makanan dahulu dan barulah memilih jenis makanan laut. Pastinya awesome! Kalau dah habis makan tu boleh tengok ikan segar yang baru ditangkap bahagian pasar basah. Kalau korang berkumpulan tu, boleh lah cuba hidangan yang besar & kongsi ramai. Buat solo traveller macam Hafiz ni, makan fish & chip je lah..
Untuk ke sini korang boleh menaiki tram dan berhenti di Fish Market Station. Kena jalan kaki kira-kira 300meter untuk ke Sydney Fish Market.
Darling Harbor
Darling-Harbour-768x576.jpg
Daring Harbor ni pun antara yang menjadi tumpuan ramai pelancong. Kalau korang pengumpul barang2 Hard Rock, bolehlah korang beli disini. Ada juga restoran2 yang menjual makanan halah disini.
Waktu sesuai untuk datang kesini adalah waktu petang / senja sambil minum kopi selepas makan malam. Suasana perlabuhan yang tenang dan matahari nan senja memang terpukau dengan permandangan bangunan bandar Sydney. Banyak aktiviti yang boleh dilakukan di sekitar Darling Harbour seperti berbasikal, jogging malah lepak santai.
Ada banyak cara untuk kesini, salah satunya dengan menaiki train T1 dan turun di Townhall Station. Kalau turun disini boleh layan jalan kaki sekitar bandar. Kalau malas jalan boleh naik tram dan turun di Convention Station. Sebelah saja dengan Darling Harbour.
Taronga Zoo
4.-Taronga-Zoo-has-an-abundance-of-green-areas-with-the-picturesque-backdrop-of-nature-at-the-footsteps-of-the-harbour-bridge-1.jpg
Samada korang penggemar Zoo atau tidak, Zoo di Australia ni memang terbaik. Kalau bawa anak-anak boleh la mengunjungi Taronga Zoo dengan bayaran AUD38.00 untuk dewasa. Solo traveller macam Hafiz ni lagi lah enjoy. Sangat seronok cuma bila dah pergi masa summer ni, tahap kepanasan tu menguji mental lah jugak. Sebab panas dia lain macam.
Korang tak perlu risau pasal makanan disini. Korang boleh beli fish and chip di bahagian restaurant dan boleh layan teh sambil menikmati permandangan bandar Sydney. Taronga Zoo juga mempunyai sebuah kolam persembahan seperti Penguin dan Anjing Laut. Ada masa-masa tertentu untuk show demikian.
Kalau korang menaiki feri dari Circulay Quay, korang boleh menaiki kereta cable dari jeti ke pintu masuk Zoo. Untuk kesini Hafiz cadangkan datang dari Circulay Quay dimana korang berpeluang untuk menaiki feri di Sydney. Tunggu feri di jeti Wraft 2 (Mereka akan tulis Taronga Zoo). Tak perlu beli single tiket, hanya touch pada Opal Card anda, xsilap Hafiz ianya berharga AUD2.70 untuk satu hala. Bila sampai ke jeti Taronga Zoo sila naik kereta cable untuk ke pintu masuk Zoo. Kalau tak nak naik Cable Car boleh naik shutte bus. Ikut suka korang lah ya.
Shelly Beach Lookout.jpg
Hafiz harap perkongsian ni boleh bantu memberi sedikit idea nak buat apa di
Sydney. Ada masa nanti Hafiz kongsi itinerary harian Hafiz di Sydney nanti ya.

Kisah Di Sebalik Menara Berhantu Di Bangkok

sathorn-unique.jpg
Inilah binaan Sathorn Unique Tower – Photo credit packthailand.com

Kali ni Hafiz nak kongsi sikit pasal satu bangunan yang agak misteri di Bangkok. Sesiapa sahaja yang pernah ke Bangkok, mesti korang perasan satu bangunan yang tinggi dan terbengkalai. Dikatakan bangunan 49 tingkat ini telah siap 80%. Bangunan ini dinamakan Sathorn Unique Tower (Menara Unik Sathorn), namun ia lebih dikenali oleh kebanyakan orang dengan nama yang berbeza, iaitu Menara Hantu.

menara-unik-sathorn-di-bangkok (1).jpg

Bangunan yang sepatutnya menjadi simbol kelas dan kebudayaan di bandaraya Bangkok, Thailand ini akhirnya menjadi bangunan terbengkalai dan yang dicemari dengan grafiti, serpihan peninggalan dan kisah-kisah mistik.

Rangsan-Torsuwan2.jpg
Ragsan Torsuwan – Photo credit packthailand.com

Pembinaan bangunan berhantu ini bermula pada tahun 1990 apabila Rangsan Torsuwan, seorang arkitek dan pemaju hartanah terkenal Thailand , merangka struktur yang mega ini. Beliau membayangkan membina sebuah kompleks kondominium mewah di bandar Bangkok. Namun, impiannya itu terhenti ditengah jalan apabila pada tahun 1993, Rangsan telah ditangkap atas dakwaan merancang untuk membunuh Presiden Mahkamah Agung. Walaupun pembunuhan itu tidak berlaku, namun Torsuwan didapati bersalah pada 2008.

Pada 2010,  beliau dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan. Kes ini telah mengganggu keupayaan Rangsan untuk mendapatkan sokongan kewangan untuk projek-projeknya, dan pembinaan Sathorn Unique mengalami kelewatan kerana kekurangan dana. Krisis kewangan Asia yang melanda pada tahun 1997 juga menyebabkan pasaran hartanah Bangkok runtuh dan syarikat-syarikat kewangan yang membiayai projek muflis dan kemudiannya dibubarkan.

Pelbagai usaha & rundingan yang diteruskan oleh Pansit Torsuwan iaitu anak lelaki kepada Rangsan juga menemui jalan buntu.

Budaya & kepercayaan masayarakat Asia 

Secara umum, kita sedia maklum budaya & kepercayaan masyarakat Asia yang sarat dengan cerita-cerita hantu dan tahayul. Maka tidak hairanlah bangunan terbengkalai seperti Sathorn Unique Tower ini menjadi sebahagian daripada cerita-cerita hantu masyarakat disini.

Sathorn-Unique-Thibaud-Saintin2
photo credit packthailand.com

Ramai yang percaya bangunan ini berhantu dan khabar angin juga mengatakan ia dibina di atas bekas tapak kubur lama. Pada Disember 2014, mayat seorang lelaki warga Sweden ditemui di tingkat 43 dalam keadaan tergantung. Walaupun pihak berkuasa menyifatkan kematiannya sebagai bunuh diri, ia adalah satu perkara yang sangat mengejutkan bagi jurugambar Thailand yang masuk ke dalam bangunan dan naik ke tingkat atas untuk mengambil gambar matahari terbit.

Sathorn-Unique-Flickr-Thibaud-Saintin.jpg
photo credit packthailand.com

Laporan tambahan mengenai penampakan hantu kedengaran sepanjang tahun dan keadaan menakutkan bangunan ini  sememangnya mencetuskan kepada perkembangan kisah-kisah ini. Kekosongannya sangat menyeramkan dan grafiti di dinding mengandung imej yang mengganggu.

Lubang-lubang berbahaya memenuhi bahagian lantai dan anjing-anjing liar berkeliaran di ruangan-ruangan kosong menambahkan lagi bahaya yang sedia ada.

A Ghost Tower in the Sky: Bangkok's Creepy Abandoned Skyscraper
photo credit packthailand.com

Pada September 2015, Pansit Torsuwan dan pemilik semasa firma Rangsan telah memfailkan dakwaan pencerobohan jenayah terhadap lima pelancong yang telah memanjat menara ini dan memuatnaik secara dalam talian. Motif Pansit adalah untuk menjadikannya sebagai contoh dan menghalang sebarang cubaan untuk menceroboh masuk ke dalam bangunan ini pada masa akan datang.

menara-unik-sathorn

Rujukan :

https://coconuts.co/bangkok/features/scary-skyscraper-bangkoks-haunted-ghost-tower/

http://packthailand.com/sathorn-unique-bangkok-abandoned-building/

Tempat Menarik di London

London ni merupakan antara kota idaman yang sentiasa berada dalam bucket list nak visit dari kecil lagi. Terlalu banyak tarikan yang ada di kota penuh sejarah ini. London bukanlah sekadar destinasi percutian biasa tetapi kota ini penuh dengan keindahan semulajadi, tapak2 bersejarah dan banyak lagi.

Dalam posting kali ni Hafiz akan kongsi lokasi2 yang boleh korang lawati bila di London nanti.

Madame Tussauds London

madame-tussauds-london-ticket_8a06617c2a05358fb2911ebce14dead15ee39967.jpg
photo credit : befreetour.com

Korang mungkin pernah dengar tentang muzium patung lilik realistik ini yang lokasinya berada di seluruh dunia dan yang paling dekat dengan Malaysia, pastinya Madame Tussauds Bangkok. Buat pengetahuan korang, Madame Tussauds London merupakan cawangan yang pertama di buka di dunia. Dibuka pada tahun 1836 di Baker Street.

Di Madame Tussauds London(MTL) ni terdapat lebih dari 250 nama besar untuk korang temui dan bergambar sama.

Bayaran Masuk (Online): Dewasa (16 Tahun & Keatas) £29

Alamat: Marylebone Rd, Marylebone, London NW1 5LR, UK

Leadenhall Market

 

IMG_4261(1).JPG

Leadenhall Market ni merupakan antara salah satu pasar tertutup yang wujud di London. Pasar ini terletak di Gracechurch Street. Secara jujur Hafiz terjumpa pasar ni kebetulan masa tengah berjalan disini masa pagi Christmas. Jadi dapat tengok bengunan je lah sebab semua kedai tutup masa tu..

Untuk pengetahuan korang, pasar telah wujud sejak abad ke-14 lagi! Pasar ini asalnya merupakan pasar yang menjual daging dan barangan basah yang lain. Hari ini pasar ini bertukar menjadi lokasi shopping yang padat dengan pelbagai jenis kedai seperti butik, restoran, kafe dan lain-lain lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari (7.00 am – 11.00 pm)

Alamat: Gracechurch St, London EC3V 1LT

Hyde Park

IMG_3386

Hyde Park boleh dikatakan sebagai salah satu taman yang paling terkenal di London dan  tak keterlaluan Hafiz kata antara taman yang paling popular di dunia. Selain dari merupakan taman yang terbesar di London, mesti korang nak tahu kenapa ianya terkenalkan?

Taman yang berkeluasan 142 hektar ini dipenuhi dengan lebih daripada 4,000 pokok, sebuah tasik yang besar, taman-taman bunga dan pelbagai kemudahan rekreasi yang lain.

Hafiz pernah cuba jalan kaki merentasi Hyde Park ni, memang best. Tapi kalau korang tak banyak masa, mungkin korang boleh terus ke destinasi yang korang nak tuju je.

Alamat: Hyde Park, London

Westminster

IMG_3987 (Edited)

Westminster adalah tempat dimana terletaknya bangunan parlimen dan juga jam ikonik London, Big Ben yang berbunyi pada setiap jam.

IMG_3609

Sekiranya korang berpeluang ke sini, jangan lupa untuk singgah ke Parliament Square di mana terletaknya tugu-tugu orang yang penting dalam politik iaitu Winston Churchill dan Nelson Mandela.

Alamat: Westminster, London

Camden Town

IMG_3882.JPG

Apa yang menariknya tentang Camden Town ni ialah kewujudan tempat-tempat jualan yang tiada penghujungnya. Dalam Camden Town ni ada Camden Market. Di market ni lah yang  terdapat lebih daripada 1000 kedai-kedai unik, gerai-gerai kecil dan kafe. Kalau korang pernah ke Chatuchak di Bangkok, Camden ni boleh dikatakan macam  Chatuchak versi London.

Korang boleh menemui banyak kedai yang menjual hasil seni yang unik, kedai pakaian vintage, kedai buku secondhand dan lain-lain lagi!

Waktu Operasi: Camden Market: Setiap Hari (10.00 am – 6.00 pm)

Alamat: Camden: London Borough of Camden, London / Camden Market: Camden Lock Pl, Camden Town, London NW1 8AF

London Eye

London eye.jpg
photo credit : timeout.com

Untuk korang yang pertama jejak kaki ke London ni, Hafiz cadangkan bolehlah cuba London Eye ni. The London Eye adalah nama yang diberikan kepada ferris wheel di London yang bersaiz gergasi. Dah nama pun London Eye, dari sini memang korang boleh nampak 360 darjah pemandangan Kota London yang cantik ni.

Korang boleh beli tiket secara online. Cuba check laman sepert i Klook yang kadang2 menawarkan harga yang amat berbaloi. Beli di kauter pun boleh. Yang penting da bayar mahal-mahal tu, jangan lupa untuk rakam pemandangan di luar!

Waktu Operasi: Setiap Hari (11.00 am – 6.00 pm)

Bayaran Masuk: Dewasa (16 Tahun & Keatas) £28 | Kanak-Kanak (3 – 15 Tahun) £23

Alamat: Lambeth, London SE1 7PB

Brick Lane

IMG_4168(1)

IMG_4045(1)

Brick Lane adalah sebuah tempat menarik di London. Bagi korang yang mengidam nak cari makanan halal seperti kari & tandori tu, bolehlah korang cuba cari disnini. Brick Lane juga  diketahui umum dipenuhi dengan komuniti Bangladesh. Ada juga sebuah masjid yang terletak disini. Selain kedai makan halal, di sini juga terdapat pasar-pasar yang menjual barangan antik, pakaian dan banyak lagi barangan menarik lain.

Bagi Hafiz, tarikan utama di Brick Lane ialah street artnya sehinggakan ianya sering dijadikan lokasi pergambaran video-video muzik. Hampir setiap lorong2 kecil yang ada disini ada street artnya yang tersendiri. Apa lagi? Sediakan kamera dan terjah lokasi ni untuk meriahkan instagram anda.

Waktu Operasi (Brick Lane Market): Ahad (10.00 am – 5.00 pm)

Alamat: Brick Lane, Shoreditch,  E1 6QL

Oxford Street

IMG_3377.JPG

Oxford Street ni ialah lokasi membeli-belah yang paling terkenal di Eropah dan sudah semestinya yang tersibuk di London. Banyak kedai & jenama mewah yang terletak disini.

Kalau korang berjalan dari Oxford Circus ke Tontenham Court Road, terdapat kedai-kedai seperti American Apparel dan Topshop. Sepanjang Oxford Circus dan Bond Street pula terdapat banyak kedai-kedai pakaian berjenama terkenal seperti Zara, Gap dan H&M. Dari Marble Arch ke Bond Street, terdapat  Marks & Spencer, New Look, Selfridges dan Primark. Selfridges & Primark ni adalah antara yang paling sibuk disini. Terletak bertentangan jalan sahaja, keduanya menawarkan pilihan mahal & murah untuk korang pilih. Kalau ada budget besar, boleh lah ke Selfridges dan kalau budget yang terhad silalah ke Primark.

Selain pakaian, korang boleh Charing Cross  Road dan Denmark Street untuk kedai buku dan peralatan muzik. Sementara itu di Edgware Road pula terdapat jualan pelbagai barangan elektronik.

Alamat: Oxford St, London

Harrods

IMG_4135.JPG

Harrods merupakan pusat membeli-belah mewah 7 tingkat yang telah wujud lebih daripada 160 tahun! Ya 160 tahun. Mungkin ramai lebih kenal Harrods ni selepas kisah Princess Diana.

Dalam Harrods ini terdapat lebih 330 kedai yang menjual pelbagai barangan pakaian, rumah, teknologi dan makanan.

Di Harrods Food Halls, korang boleh menemui pelbagai pilihan teh, coklat dan makanan segar yang lain. Ada ruang yang menjual makanan Halal.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Ahad (10.00 am – 9.00 pm) | Ahad (11.30 am – 6.00 pm)

Alamat: 87-135 Brompton Rd, Knightsbridge, London SW1X 7XL

Buckingham Palace

 

IMG_3540.JPG

Buckingham Palace ialah istana yang menjadi kediaman rasmi Ratu Elizabeth. Selain istana ini, Ratu Elizabeth juga tinggal di Windsor Castle dan Balmoral. Untuk pengetahuan korang, Buckingham Palace hanyalah  dibuka kepada orang awam ketika musim panas yang kebiasaannya dari bulan Ogos ke September.

Apa yang korang boleh lihat disini ialah 19 buah bilik menyambut tetamu yang dihias dengan indah, the Throne Room (bilik yang sering digunakan dalam fotografi perkahwinan diraja), tangga mewah istana, pameran khas, karya seni dan lawatan sambil mendengar penerangan audio yang menggunakan suara Prince Charles!

Waktu Operasi: Hanya Dibuka Semasa Musim Panas (Julai 2019 – September 2019)

Bayaran Masuk: Dewasa £24.00 | Kanak-Kanak (5 – 16 Tahun) £13.50

Alamat: Buckingham Palace, Westminster, London SW1A 1AA

Greenwich Market

IMG_4226.JPG

Kalau korang mencari kraftangah asli dari London? Jangan lupa untuk singgah ke Greenwich Market. Bermacam barangan yang boleh dijadikan buah tangan untuk orang tersayang atau sebagai tanda ingatan daripada London boleh didapati disini.

Sedikit panduan tentang Greenwich Market:

-Hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad: Jualan barangan seni, kraf dan barangan designer.

-Hari Selasa, Khamis dan Jumaat: Jualan barangan antik dan koleksi berharga yang lain.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Alamat: 5B Greenwich Market, London SE10 9HZ

Greenwich Foot Tunnel

IMG_4233.JPG

Kalau korang dah ke Greenwich ni, jangan lupa untuk mencari Greenwich Foot Tunnel ni. Antara tinggalan sejarah yang ada di Greenwich ni. Pembinaannya bermula pada June 1899 dan siap pada Ogos 1902. Menghubungkan Greenwich & Woolwich.

Waktu Operasi : Dibuka setiap hari, 24 jam

British Museum

IMG_3613.JPG

British Museum merupakan muzium yang telah wujud semenjak tahun 1753 dengan hasil koleksi sejarah manusia sejak lebih daripada 2 juta tahun.  Antara bahan pameran yang paling terkenal di dalam muzium ini adalah batu Rosetta, mumia-mumia Mesir, arca Parthenon dan banyak lagi sejarah ketamadunan manusia dipamerkan disini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG

Covent Garden

IMG_3695.JPG

Antara tarikan yang istimewa di London. Sambil berjalan-jalan di sekitar kawasan ini korang boleh tengok banyak pertunjukan jalanan yang kadangkala mengumpulkan sehingga 200 penonton pada satu-satu masa.

Antara tarikan menarik lain yang wajib dilawati adalah Royal Opera House. Di sini sering diadakan pertunjukan ballet dan opera yang cukup sinonim dengan orang British ni.

Alamat: Covent Garden, London WC2E 8RD

St James Park

IMG_3422.JPG

St. James’ Park adalah sebuah taman diraja yang berkeluasan 57 ekar. Dari sini korang boleh menikmati pemandangan bangunan ikonik London di sekitar seperti Buckingham Palace, Clarence House dan Whitehall.

Waktu Operasi: 5.00 am – 12.00 pm

Alamat: Barrack Rd, Newcastle upon Tyne NE1 4ST

Portobello Market Nottng Hill Gate

Kalau korang pernah tengok filem Julia Roberts yang bertajuk Notting Hill,  mesti korang perasan scene yang menunjukkan suasana di pasar Portobello Market Notting Hill Gate yang cukup sibuk dengan orang yang datang berjual-beli.

Bermacam barangan boleh dijumpai di sini, daripada buah-buahan, roti, poster, seramik, pakaian hinggalah muzik, suasana pasar ini memang sangat meriah. Setiap hari Jumaat, terdapat gerai-gerai yang menjual pakaian vintage dan barangan rumah.

Bagi para peminat barangan antik pula, hari Sabtu adalah hari di mana terdapat beratus gerai jualan barangan antik dibuka berdekatan dengan stesen Notting Hill dan setiap Ahad pula, korang boleh menuju ke Westway di sekitar kawasan yang sama untuk pasar lambak.

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu (8.00 am – 6.30 pm)

Alamat: Portobello Rd, London

Tower Bridge

IMG_3855.JPG

Tower Bridge bukan sekadar untuk dilihat dari jauh atau sebagai laluan kenderaan sebab korang boleh memasuki menara atau melalui jambatan ini untuk melihat pemandangan London.

Melalui laluan gelas di jambatan ini, korang boleh melihat pemandangan River Thames dari jarak ketinggian 42 meter sambil melihat kereta dan bot yang melalui.

Di samping itu, korang juga boleh mendapatkan lebih info tentang pembinaan jambatan ini di dalam Tower Bridge Exhibition Room dan banyak lagi pameran-pameran menarik yang lain.

Waktu Operasi:

April – September: 10.00 am – 5.30 pm

Oktober – Mac: 9.30 am – 5.00 pm

Bayaran Masuk: Dewasa £9 |  Kanak-Kanak £3.90

Alamat: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP

Piccadilly Circus

3320639520_c90130478d_b.jpg
photo credit : londonist.com

Piccadilly Circus telah diwujudkan sejak tahun 1819 untuk menghubungkan Regent Street dengan Piccadilly.

Sebenarnya ramai yang akan datang ke sini dan tercari-carikan ‘circus’ berdasarkan namanya, namun kecewa bila tahu yang Piccadilly Circus ini bukanlah sarkas tapi adalah sebuah kawasan yang terletak berdekatan dengan banyak tarikan-tarikan menarik untuk membeli-belah dan berhibur. Ingat ya. Jangan cari circus macam dalam filem The Greatest Showman tu tau.

Di sebelah barat Piccadilly Circus ini juga terdapat sebuah peninggalan lama yang dipanggil ‘Police Box’ yang telah berdiri di tempat yang sama sejak 1935 lagi.

Alamat: Piccadilly Circus, London

Posting kali ni adala sebahagian ringkasan pengalaman Hafiz. InsyaAllah Hafiz akan kongsi lagi dengan korang nanti ya.

 

 

Best Street Market di Bangkok

cof

Dalam posting ni Hafiz nak share best street market yang korang boleh pergi bila di Bangkok. Di buka setiap hari berkerja dari Isnin hingga Jumaat. Ditutup Sabtu, Ahad & cuti umum.

Nama pasar ni ialah La Lai Sap Market Silom Soi 5. Pasar ni terletak di antara bangunan pejabat & hotel di Silom Road & Naradhiwas Road. Stesen BTS terdekat dengan pasar ini ialah Chong Nonsi. Cari exit BTS yang menuju ke Hotel I residence atau Heritage hotel. Turun disitu dan jalan ke arah Silom Road. Kalau confuse, tanya je orang sekelining tu yang korang nak ke La Lai Sap Market.

sdr

cof

cof

sdr

cof

Memang best cuci mata kat sini. Ada pelbagai jenis makanan yang menjadi pilihan orang tempatan. Harga pun jau lebih murah. Cuma tak banyak pilihan makanan yang Halal disini. Tapi semakin hari semakin bertambah peniaga beragama Islam disini. Jadi korang tengok2 lah sendiri bila di sana nanti ok.