Tips Makanan Halal di Bangkok

Bangkok. Semakin hari menjadi destinasi paling popular dikalangan orang Malaysia. Jadi Hafiz ingin berkongsi tips mencari makanan halal di Bangkok dalam posting kali ni.

Hafiz rasa tak perlulah diperincikan definasi makanan halal itu sebab Hafiz yakin korang diluar sana lebih ‘expert’ bab halal ni kan. Rasanya tak lah susah nak dapatkan makanan yang Halal di Bangkok sekarang. Setelah beberapa kali ke Bangkok, ramai yang tanya pasal makanan halal ni. So untuk posting ni Hafiz akan senaraikan tempat yang sesuai korang pergi ok.

Chatuchak Market 

Ni antara destinasi wajib kalau orang ke Bangkok. Memang best shopping disini. Dah penat shopping tu boleh terus g makan kat situ jer. Cari Clock Tower. Di sekitar situ terdapat kedai-kedai yang menjual makanan halal. Yang paling famous ialah Saman Islam. Harga makanan yang dijual disitu bermula dari 50baht. Chatuchak ni dibuka Sabtu – Ahad sahaja.

chatuchak
Clock Tower yang terdapat di Chatuchak Market

Yana Restaurant, MBK Shopping Centre

Untuk sampai kesini, korang perlu menaiki BTS Skytrain dan turun di station National Stadium. Terus ke tingkat 5. Cari ‘international food court’. Korang boleh dapat pelbagai pilihan makanan halal disitu. Berdepan dengan food court ni korang akan nampak Yana Restaurant. Antara pilihan saya jika kesini kerana rasa dia lagi sedap dari makanan di food court tu..hehehe harga makanan disini bermula dari 100Baht ke atas. Agak mahal, tapi makanan disini dijamin halal & rasa pun sedap.

Sara Restaurant, Nuovo City Hotel

Restaurant ni terletak di Nuovo City Hotel. Hotel ni terletak di Samsen Soi 2, Khaosan Road. Satu-satunya hotel yang patuh syariah di tgh Bangkok ni. Anda boleh makan tanpa was was disini. Staf2 dia pun majoriti muslim. Hafiz tak pernah stay kat hotel ni tapi setiap kali ke Bangkok mesti ke Sara Restaurant ni. Padthai & Tomyam dia memang terbaik. Harga lebih kurang macam di Yana Restaurant juga. Sejak ada GRAB ni, tak susah pun nak ke lokasi ni. Anda cuma perlu letakkan nama Nuovo City Hotel tu je.

cof
Pad Thai
cof
Tom yam
cof
tak igt apa nama menu ni..hehhe

EaThai Food Court, Central Embassy

Seperti food court yang lain di Bangkok, memang susah nak cari makanan yang halal. Tapi di sini korang boleh jumpa satu stall yang sediakan makanan halal. Suasana food court ni pun sangat bersih dan tak terlalu ramai. Harga pun lebih kurang macam Yana & Sara Restaurant.

sdrcof

Ratchada Train Market, Bangkok

Ni satu lagi tempat korang boleh dapatkan makanan street food yang halal. Biasanya penjual muslim ni akan letak logo Halal kt kedai dia dan kebykkan dari peniaga muslimah ni bertudung. Ada macam2 yang boleh korang cuba. Harga bermula dari serendah 10baht. Untuk ke sini, korang kena naik MRT, turun di stesen National Cultural Centre. Market ni terletak di belakang Esplanade Shopping Mall.

cof
Seafood Tom Yum Noodle, 100Baht
sdr
Satay Ayam Thai style ni, 10Baht
sdr
Thai Dessert

sdr

Sebenarnya kat Bangkok ni dah banyak street food yang halal. Tak susah. Cuma kena mencari sikit lah. Oklah sampai sini dulu perkongsian Hafiz. Nanti ada masa Hafiz tambah lagi info2 yang berkaitan ya.

 

Pengalaman ke Hatyai dengan ETS

Hatyai. Kali ni Hafiz nak share pengalaman Hafiz dan rakan-rakan ke Hatyai. Sapa kata tak boleh travel dengan budget yang kecil. Jom baca perjalanan Hafiz ke sana.

IMG-20171007-WA0001 (1)

Hatyai ni merupakan antara destinasi pilihan orang Malaysia. Kaya dengan kepelbagaian pilihan makanan halal dan murah. Bestkan… Untuk ke Hatyai ni korang boleh pilih nak naik train atau bas. Bas adalah pilihan paling murah dan senang sebab ada banyak bas yg sediakan perkhidmatan terus dari Terminal Bersepadu Selatan ke Hatyai. Tapi disebabkan kawan-kawan Hafiz ni tak pernah naik train/ets so kitaorang decide naik ETS/train.

Tambang ETS dari KL Sentral ke Padang Besar ialah RM79. Hafiz nasihatkan korang beli tiket sebulan lebih awal untuk mengelakkan tiket sold out untuk masa yang anda mahukan. Tiket boleh dibeli di kaunter KTM ataupun di laman web EasyBook.

ETS ni punctual tau. Jadi sila berada ditempat kejadian tepat pada waktunya. Kami bertolak pada jam 11.22pm. Dalam ets ni ada cafe kecil yang terletak di Coach C. Boleh lah nak beli air panas atau makan sekadar alas perut. Perjalanan mengambil masa 5 jam. Kami tiba di Padang Besar sekitar 5 pagi. Jika anda mahu teruskan perjalanan ke Hatyai dengan cepat, ada servis “coach” atau van yang ada disitu. Train ke Hatyai ni cuma ada dua trip sehari. Train pagi yang kami ambil ni jam 9 pagi. Sempatlah subuh dan sarapan di cafe yang ada di Stesen Padang Besar tu. Tiket train ke Hatyai ni cuma 100baht. Memandangkan stesen ni terletak dalam kawasan Malaysia, duit RM pun dia terima.

Kami tinggal di hotel The Red Planet yang harganya lebih kurang RM130 sehari. Hotel ni terletak di pekan Hatyai. Boleh jalan kaki dari stesen Hatyai. Dalam 10 minit jalan kaki. Selesa, bersih dan ruang yang agak luas dalam bilik dengan harga yang dibayar. Hotel ni dulunya Tune Hotel. Very basic unit tapi kami puas hati. Di sekitar hotel ni terdapat beberapa kedai makanan halal. Kebanyakkan orang disini boleh berkomunikasi dalam bahasa Melayu.

Di Hatyai ni attraction dia jauh sikit dari pekan, jadi anda perlu gunakan Tuk Tuk lah untuk bergerak. Harga tuk tuk di sini tak semahal macam di Bangkok.

Kami ke sana 3 hari je. Hafiz listkan tempat-tempat yang kami sempat pergi:

  1. Khlong Hae Floating Market : Ni memang ah wajib pergi sebab makanan kat sini sedap, murah, banyak pilihan dan yang paling penting yang jual atas boat tu semua halal.
  2. Asean Trade Bazar :best jugak. Ada jual baju-baju semua tu. Tapi kitaorg terus pergi food court jer. Serious makanan kat sini pun sedap jugak dan banyak kedai yang halal.
  3. Hatyai Municipal Park
  4. Chang Puak Camp Hat Yai
  5. Night Market Hatyai
  6. Lee Garden Plaza : Terdapat pelbagai  gerai makanan halal di sekitar. Ada satu gerai jual nasi lemak sambal lada hitam. Serious sedap 🙂
IMG-20171010-WA0026
Dalam tuk tuk untuk ke Floating Market
IMG-20171010-WA0027
Floating Market
IMG-20171010-WA0028
Floating Market
IMG-20171010-WA0018
Asean Nigt Bazar
IMG-20171010-WA0014
Hatyai Municipal Park
IMG-20171010-WA0008
Chang Puak Camp

IMG-20171010-WA0019

Kami pergi tempat-tempat yang masuk percuma jer. Cuma makanan yang nak masuk dalam perut tu kenalah bayar ya. Sedikit tips utk ke Khlong Hae Floating Market ianya dibuka dari Jumaat – Ahad. Tambang tuk tu sekitar 200baht.

Dari Hatyai, kami tempah taxi untuk ke Padang Besar sebab semua dah kepenatan. Tambang untuk satu taxi tu dalam 800baht. Oklah untuk 4 orang dan kami semua dah penat berjalan. Untuk ke stesen keretapi Padang Besar, kami perlu melalui imigresen Thai & juga Imigresen Malaysia. Kena berjalan lah sikit.

IMG-20171010-WA0004
Ni lah keadaan di depan imigresen Thai. Kena jalan sikit untuk ke Imigresen Malaysia. Harap bersabar 🙂

Hatyai ni satu destinasi yang simple tapi sangat memuaskan hati. Mungkin sebab enjoy makan makanan yang sedap dengan harga yang murah.

Oklah semua.. nanti Hafiz share lagi ok.

Kalau korang suka posting ni, bolehlah belanja Hafiz minum kopi di link di bawah ni ya. Apa2 pun perkongsian ni dapat bantu memudahkan perjalanan korang ya…. 

20190213_153901_0001

 

Apa yang best di Amsterdam?

IMG_3255

Amsterdam. Antara destinasi yang Hafiz rasa sangat istimewa. Berbeza dengan Paris dimana Hafiz kongsi aktiviti harian, untuk Amsterdam ni Hafiz rasa lebih sesuai untuk kumpulkan tempat-tempat yang mesti korang pergi di Amsterdam.
1. Museum Square/ Museumplein
Hafiz rasa korang boleh habiskan keseluruhan hari anda disini. Di kawasan Museum Square ni ada 5 lokasi menarik yang korang boleh singgah.
  • Rijk Museum

  • Van Gogh Museum

  • Stedelijk Museum

  • Diamond Museum (Museum Berlian)

  • Royal Concertgebouw atau Royal Concert Hall

2. Anne Frank House
Rumah ini menyimpan seribu satu cerita seorang anak gadis yang bernama Anne Frank. Perjalanan melalui ruang2 kecil di rumah ini sedikit menyentuh perasaan. Korang boleh google lah kisah dia ok. Btw tips nak ke situ, silalah pergi awal sikit. Sebabkan ruang yang sempit didalam, memanglah beratur agak panjang diluar. Tiket untuk masuk sekitar 10Euro. Oh ya anda tidak dibenarkan mengambil gambar semasa berada didalam muzium ini.
3. Albert Cuyp Market
Terletak dikawasan sekitar DePijp. Berdekatan dengan airbnb yang Hafiz tinggal. Pasar ni dah wujud lebih dari 100 tahun lalu. Dibuka setiap hari Isnin – Sabtu dari 9.30pagi ke 5.00petang. Korang boleh beli souvenier kat sini dengan harga yang agak murah.
4. The Port & Canals of Amsterdam.
Lepas dah tengok gambar-gambar ni, Hafiz harap dapat bagi inspirasi untuk korang nak buat apa di Amsterdam ok?