Resepi Burnt Cheesecake

IMG_20200401_103726_150.jpg

Sejak dua menjak ni Burnt Cheesecake ni memang jadi pilihan ramai kan. Boleh kata mana-mana cafe yang Hafiz pergi sekarang mesti ada jual Burnt Cheesecake ni.

Sebenarnya tak susah mana pun nak buat Burnt Cheesecake ni. Bahan-bahan pun tak banyak. Cuma Hafiz cadangkan korang gunakan lah bahan-bahan yang premium untuk dapatkan hasil yang terbaik.

Jom tengok bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan:

  • 650g cream cheese (room temperature)
  • 200 gram gula kastor
  • 4 biji telur
  • 250 gram whipped cream
  • 20 gram tepung gandum

Cara-cara penyediaanya:

  1. Panaskan oven pada suhu 200°C. (bergantung pada oven masing-masing)
  2. Sediakan loyang bulat bersaiz 7inci dan alaskan dengan parchment paper.
  3. Putarkan cream cheese dengan gula kastor sehingga sebati.
  4. Bila dah sebati dan nampak gebu tu, masukkan telur satu demi satu.
  5. Masukkan whipping cream dan gaulkan sehingga sebati.
  6. Masukkan tepung gandum dan gaulkan adunan sehingga sebati.
  7. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dialaskan dengan parchment paper.
  8. Bakarkan kek pada 200°C selama 1 jam atau sehingga bahagian atas kek sudah bertukar menjadi warna coklat gelap. Selepas 40 minit tu korang boleh cek tengok samada kek tu dibakar sama rata. Jika perlu untuk ubah, sila ubahuntuk dapatkan permukaan yang dibakar rata.
  9. Biarkan kek seketika di dalam ketuhar tanpa membuka pintu ketuhar.
  10. Selepas lebih kurang 1 jam, boleh lah disimpan didalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam sebelum dihidang.

Kalau rajin boleh lah cuba resepi ni ok. Kalau malas & nak cepat, korang pergi lah tengok kat Instagram @thelatenightbaker.kl untuk order.hehhehe

Rakyat Malaysia Yang Ingin Memasuki Negara Eropah Wajib Memohon ETIAS Visa

pasprot.transformed.jpg
photo credit : bharian.com.my

Mulai 2021, rakyat Malaysia yang bercadang untuk ke Europe kenalah memohon ETIAS visa. ETIAS ni ialah European Travel Information and Authorization Systemyang bertujuan untuk memperbaiki semakan, mengawal sempadan serta melindungi warga Europe & pelawa/pelancong ke rantau itu.

Sehingga  2021, rakyat Malaysia yang bercadang bercuti di Eropah masih boleh berbuat demikian tanpa perlu memohon VISA untuk perjalanan kurang dari 90 hari. Selepas 2021, semuanya akan berubah bermakna korang perlulah memohon & membuat persediaan awal sebelum ke sana. Permohonan boleh dibuat secara dalam talian.

TIGA syarat kelayakan untuk Rakyat Malaysia membuat permohonan ialah:

  • Mempunyai pasport yang sah dan sekurang2nya 3 bulan dari tamat tempoh(upon arival)
  • Mempunyai email untuk menerima ETIAS visa
  • Memiliki kredit atau debit kad untuk membuat pembayaran ETIAS

Rakyat Malaysia juga dinasihatkan untuk sentiasa membawa pengenalan diri/passport kemana sahaja sepanjang perjalanan.

25b7

Proses Permohonan ETIAS untuk Rakyat Malaysia

Korang perlu lengkapkan :

  1. Butiran peribadi anda seperti nama, jantina, tarikh dan tempat kelahiran
  2. Alamat rumah
  3. Maklumat hubungan
  4. Kewarganegaraan
  5. Maklumat dokumen perjalanan

Bayaran juga perlu diselesaikan untuk melengkapkan proses permohonan ETIAS ni. Korang boleh guna kredit atau debit kad. Kos yang dikenakan ialah sebanyak 10 Euro.

Memasuki Zon Schengen dengan ETIAS untuk Rakyat Malaysia

20170725-g-suc-233-p-buoc-facebook-twitter-v-224-google-sua-doi-dieu-khoan-nguoi-d-249-ng-1.jpg

Dengan ETIAS Visa ni, rakyat Malaysia dibenarkan keluar dan masuk tanpa halangan diantara negara-negara di dalam Zon Schengen. Apa itu Zon Schengen? Zon Schengen ni ialah negara-negara di bawah EU yang membolehkan anda keluar masuk tanpa passport. Boleh klik link ini untuk maklumat mengenai Zon Schengen ni.

9546.png
Image from Etiaseurope

ETIAS Visa ni sah digunakan untuk 3 tahun atau sehingga tamat tempoh passport pemilik ETIAS Visa terabit. Bagi pasport yang tamat tempoh, korang perlulah membuat permohonan yang baru mengunakan pasport baru.

Jadi jika korang berhasrat nak ke Europe tanpa memeningkan kepala untuk memohon Visa, silalah buat perancangan secepat mungkin.

How to Spend a Day in Penang – 1 day Itinerary in Penang

Penang. Also known by the locals as Pearl of the Orient. Penang is the most popular tourist destination in Malaysia after Kuala Lumpur, and if you go there, it’s easy to see why. It is so beautiful, unique & rich of historical value. If you are short on time, I’ve put together an itinerary for you to make sure you don’t miss any of the best stuff if you’re just spending one day in Penang! In this posting i will be sharing with you a guide assuming  you are arriving from Kuala Lumpur by the train/ETS.

Upon arriving at Penang Sentral, take the Ferry to the island and lets start the fun part.

Visit the Penang Clan Jetties

Clan-Jetties-in-Penang-800x385.jpg
photo credit : malaysiamall.my

This is the closest attraction near Penang ferry terminal. Take a walk to this one of the most popoular spot to visit. George Town feels like a place where time stands still. The early Chinese settlements in Penang can be witnessed here, one of the last remnants of Chinese influence on Penang.  One thing i can assure you about this location is it insta-worthy photo stops and a leisure walk on the dockside.

Explore the street murals

od50kqa6lWDgkfyci3n-o.jpg

Head to Lebuh Armenian, Love Lane and Lebuh Muntri heritage streets in the morning where you can explore some fascinating Penang tourist attractions.The city is compact enough to be explored on a walking tour or on a bike ride.

A walk through these streets lets you discover amazing murals and paintings by the Lithuanian artist Ernest Zacharevic. His art and murals captivate everyone attention making these lanes a flourishing photo-stop for visitors. Some of his much-talked street murals are the ‘Little Girl in Blue’, ‘Little Children on a Bicycle’ and ‘Reaching Up’. You can even explore these street arts on a trishaw ride which costs about RM40 for a 30-minute tour of these winding colourful alleys.

Masjid Kapitan Keling

kapitan kling mosque 01.jpg

Kapitan Keling Mosque is a Penang landmark. Built in 1801 by Penang’s first Indian Muslim settlers (East India Company troops) located at Lebuh Buckingham and Lebuh Pitt. It is the largest mosque in Georgetown and looks sublime at sunset. It was named after the ‘kapitan’ of the Keling (a leader of the South Indian community similar to the leader of the Chinese community), Cauder Mydin Merican. The whitewashed mosque is topped with large golden-yellow Mughal-style domes, crescents and stars and features a single, typical Indian-Islamic minaret from which the sound of the azan (call to prayer) can be heard.

The Treasures of Khoo Kongsi

Leong-San-Tong-Khoo-Kongsi-Temple-750x410

The next destination is Khoo Kongsi, has kept its ancestral vibes well preserved. Located on Jalan Acheh, at Lebuh Pitt, Khoo Kongsi reflects the olden Hokkien clan culture through its structure and designs. Its architecture infuses genuine Chinese accents with ornate stone carvings, ceramic structures, murals and paper lanterns.

Cheong Fatt Tze Mansion

Cheong-Fatt-Tze-Mansion-Slider-2-1-1030x510
photo credit : yoponi.com

Located at Leigh Street, this indigo blue mansion that reflects the traditional Hakka – Teochew style architecture. What is fascinating about this mansion is that it takes you into the era of Chinese traditions which is depicted throughout the mansion’s architecture. This traditional-style Chinese courtyard house has 38 rooms, granite-paved courtyards, and 220 timber-frame windows. Converted into a heritage hotel, the structure has undergone a major restoration. You can even opt to spend your overnight stay here and find yourself amid the best Penang tourist attractions.

Fort Cornwallis

Fort-Cornwallis.original.jpg

Set next to Penang clock tower, Fort Cornwallis is one of the oldest structures in Penang and the largest fortress in Malaysia. The fort is structurally built in a star shape as a measure to get better defense from enemies. Inside the fort is a bronze statue of Captain Francis Light, a harbour light tower, Penang’s first chapel and several bronze cannons, barrack areas and an enclosed park

Corny4.jpg
poto dredit : artmelayu.blogspot.com

I hope this will help you to have some ideas what to do in Penang within 24 hours.

 

Penang Sentral – Hub Pengangkutan Awam Utara

penangsentral-768x442.jpg

Sebagai anak jati Pulau Pinang, Penang Sentral ini merupakan sesuatu yang telah lama ditunggu. Penang Sentral ini terletak di Butterworth atau dahulunya dipanggil Jetty Butterworth.

parkson terbakar.jpg

Sedikit latar belakang disebalik penantian warga Pulau Piang yang begitu panjang sehingga siapnya Penang Sentral ini.  Kompleks Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP) atau lebih dikenali sebagai Jetty Butterworth telah terbakar tada 20 Mei 2001. Kompleks tersebut yang menempatkan terminal bas di tingkat bawahnya terletak berhampiran dengan pangkalan feri (yang sebahagiannya pernah runtuh pada 1988). Kebakaran itu berlaku di tingkat dua bangunan tersebut yang menempatkan pasaraya terkenal Parkson. Kebakaran besar itu hanya dapat dipadam sepenuhnya dalam tempoh lebih kurang 12 jam kemudian. Kemusnahan teruk itu menyebabkan ia tak dapat digunakan seperti biasa dan akhirnya telah dirobohkan sepenuhnya tidak lama kemudian.

Hari ni semua itu cuma sejarah. Dengan pembukaan Penang Sentral ni seperti membuka satu lembaran baru buat warga Pulau Pinang.

Hafiz berkesempatan untuk menggunakan kemudahan yang ada di Penang Sentral ni beberapa minggu selepas dibuka, ternyata ia sebuah penantian yang berbaloi.

cof
Antara kawasan utama di dalam Penang Sentral ni
cof
Kaunter tiket bas yang sistematik. Dah tak da ulat2 macam sebelum ni…
cof
Kawasan menunggu bas ni di bahagi kepada dua. Bas tempatan & antara bandar
cof
Kalau korang nak ke bahagian Pulau, bolehlah terus ke terinal ferry yang terletak di aras yang sama dengan kaunter tiket bas

Lepas ni kalau korang nak ke Pulau Pinang naik ETS, pastinya perjalanan anda akan jauh lebih mudah dari sebelum ini.

 

 

Tempat Menarik di London

London ni merupakan antara kota idaman yang sentiasa berada dalam bucket list nak visit dari kecil lagi. Terlalu banyak tarikan yang ada di kota penuh sejarah ini. London bukanlah sekadar destinasi percutian biasa tetapi kota ini penuh dengan keindahan semulajadi, tapak2 bersejarah dan banyak lagi.

Dalam posting kali ni Hafiz akan kongsi lokasi2 yang boleh korang lawati bila di London nanti.

Madame Tussauds London

madame-tussauds-london-ticket_8a06617c2a05358fb2911ebce14dead15ee39967.jpg
photo credit : befreetour.com

Korang mungkin pernah dengar tentang muzium patung lilik realistik ini yang lokasinya berada di seluruh dunia dan yang paling dekat dengan Malaysia, pastinya Madame Tussauds Bangkok. Buat pengetahuan korang, Madame Tussauds London merupakan cawangan yang pertama di buka di dunia. Dibuka pada tahun 1836 di Baker Street.

Di Madame Tussauds London(MTL) ni terdapat lebih dari 250 nama besar untuk korang temui dan bergambar sama.

Bayaran Masuk (Online): Dewasa (16 Tahun & Keatas) £29

Alamat: Marylebone Rd, Marylebone, London NW1 5LR, UK

Leadenhall Market

 

IMG_4261(1).JPG

Leadenhall Market ni merupakan antara salah satu pasar tertutup yang wujud di London. Pasar ini terletak di Gracechurch Street. Secara jujur Hafiz terjumpa pasar ni kebetulan masa tengah berjalan disini masa pagi Christmas. Jadi dapat tengok bengunan je lah sebab semua kedai tutup masa tu..

Untuk pengetahuan korang, pasar telah wujud sejak abad ke-14 lagi! Pasar ini asalnya merupakan pasar yang menjual daging dan barangan basah yang lain. Hari ini pasar ini bertukar menjadi lokasi shopping yang padat dengan pelbagai jenis kedai seperti butik, restoran, kafe dan lain-lain lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari (7.00 am – 11.00 pm)

Alamat: Gracechurch St, London EC3V 1LT

Hyde Park

IMG_3386

Hyde Park boleh dikatakan sebagai salah satu taman yang paling terkenal di London dan  tak keterlaluan Hafiz kata antara taman yang paling popular di dunia. Selain dari merupakan taman yang terbesar di London, mesti korang nak tahu kenapa ianya terkenalkan?

Taman yang berkeluasan 142 hektar ini dipenuhi dengan lebih daripada 4,000 pokok, sebuah tasik yang besar, taman-taman bunga dan pelbagai kemudahan rekreasi yang lain.

Hafiz pernah cuba jalan kaki merentasi Hyde Park ni, memang best. Tapi kalau korang tak banyak masa, mungkin korang boleh terus ke destinasi yang korang nak tuju je.

Alamat: Hyde Park, London

Westminster

IMG_3987 (Edited)

Westminster adalah tempat dimana terletaknya bangunan parlimen dan juga jam ikonik London, Big Ben yang berbunyi pada setiap jam.

IMG_3609

Sekiranya korang berpeluang ke sini, jangan lupa untuk singgah ke Parliament Square di mana terletaknya tugu-tugu orang yang penting dalam politik iaitu Winston Churchill dan Nelson Mandela.

Alamat: Westminster, London

Camden Town

IMG_3882.JPG

Apa yang menariknya tentang Camden Town ni ialah kewujudan tempat-tempat jualan yang tiada penghujungnya. Dalam Camden Town ni ada Camden Market. Di market ni lah yang  terdapat lebih daripada 1000 kedai-kedai unik, gerai-gerai kecil dan kafe. Kalau korang pernah ke Chatuchak di Bangkok, Camden ni boleh dikatakan macam  Chatuchak versi London.

Korang boleh menemui banyak kedai yang menjual hasil seni yang unik, kedai pakaian vintage, kedai buku secondhand dan lain-lain lagi!

Waktu Operasi: Camden Market: Setiap Hari (10.00 am – 6.00 pm)

Alamat: Camden: London Borough of Camden, London / Camden Market: Camden Lock Pl, Camden Town, London NW1 8AF

London Eye

London eye.jpg
photo credit : timeout.com

Untuk korang yang pertama jejak kaki ke London ni, Hafiz cadangkan bolehlah cuba London Eye ni. The London Eye adalah nama yang diberikan kepada ferris wheel di London yang bersaiz gergasi. Dah nama pun London Eye, dari sini memang korang boleh nampak 360 darjah pemandangan Kota London yang cantik ni.

Korang boleh beli tiket secara online. Cuba check laman sepert i Klook yang kadang2 menawarkan harga yang amat berbaloi. Beli di kauter pun boleh. Yang penting da bayar mahal-mahal tu, jangan lupa untuk rakam pemandangan di luar!

Waktu Operasi: Setiap Hari (11.00 am – 6.00 pm)

Bayaran Masuk: Dewasa (16 Tahun & Keatas) £28 | Kanak-Kanak (3 – 15 Tahun) £23

Alamat: Lambeth, London SE1 7PB

Brick Lane

IMG_4168(1)

IMG_4045(1)

Brick Lane adalah sebuah tempat menarik di London. Bagi korang yang mengidam nak cari makanan halal seperti kari & tandori tu, bolehlah korang cuba cari disnini. Brick Lane juga  diketahui umum dipenuhi dengan komuniti Bangladesh. Ada juga sebuah masjid yang terletak disini. Selain kedai makan halal, di sini juga terdapat pasar-pasar yang menjual barangan antik, pakaian dan banyak lagi barangan menarik lain.

Bagi Hafiz, tarikan utama di Brick Lane ialah street artnya sehinggakan ianya sering dijadikan lokasi pergambaran video-video muzik. Hampir setiap lorong2 kecil yang ada disini ada street artnya yang tersendiri. Apa lagi? Sediakan kamera dan terjah lokasi ni untuk meriahkan instagram anda.

Waktu Operasi (Brick Lane Market): Ahad (10.00 am – 5.00 pm)

Alamat: Brick Lane, Shoreditch,  E1 6QL

Oxford Street

IMG_3377.JPG

Oxford Street ni ialah lokasi membeli-belah yang paling terkenal di Eropah dan sudah semestinya yang tersibuk di London. Banyak kedai & jenama mewah yang terletak disini.

Kalau korang berjalan dari Oxford Circus ke Tontenham Court Road, terdapat kedai-kedai seperti American Apparel dan Topshop. Sepanjang Oxford Circus dan Bond Street pula terdapat banyak kedai-kedai pakaian berjenama terkenal seperti Zara, Gap dan H&M. Dari Marble Arch ke Bond Street, terdapat  Marks & Spencer, New Look, Selfridges dan Primark. Selfridges & Primark ni adalah antara yang paling sibuk disini. Terletak bertentangan jalan sahaja, keduanya menawarkan pilihan mahal & murah untuk korang pilih. Kalau ada budget besar, boleh lah ke Selfridges dan kalau budget yang terhad silalah ke Primark.

Selain pakaian, korang boleh Charing Cross  Road dan Denmark Street untuk kedai buku dan peralatan muzik. Sementara itu di Edgware Road pula terdapat jualan pelbagai barangan elektronik.

Alamat: Oxford St, London

Harrods

IMG_4135.JPG

Harrods merupakan pusat membeli-belah mewah 7 tingkat yang telah wujud lebih daripada 160 tahun! Ya 160 tahun. Mungkin ramai lebih kenal Harrods ni selepas kisah Princess Diana.

Dalam Harrods ini terdapat lebih 330 kedai yang menjual pelbagai barangan pakaian, rumah, teknologi dan makanan.

Di Harrods Food Halls, korang boleh menemui pelbagai pilihan teh, coklat dan makanan segar yang lain. Ada ruang yang menjual makanan Halal.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Ahad (10.00 am – 9.00 pm) | Ahad (11.30 am – 6.00 pm)

Alamat: 87-135 Brompton Rd, Knightsbridge, London SW1X 7XL

Buckingham Palace

 

IMG_3540.JPG

Buckingham Palace ialah istana yang menjadi kediaman rasmi Ratu Elizabeth. Selain istana ini, Ratu Elizabeth juga tinggal di Windsor Castle dan Balmoral. Untuk pengetahuan korang, Buckingham Palace hanyalah  dibuka kepada orang awam ketika musim panas yang kebiasaannya dari bulan Ogos ke September.

Apa yang korang boleh lihat disini ialah 19 buah bilik menyambut tetamu yang dihias dengan indah, the Throne Room (bilik yang sering digunakan dalam fotografi perkahwinan diraja), tangga mewah istana, pameran khas, karya seni dan lawatan sambil mendengar penerangan audio yang menggunakan suara Prince Charles!

Waktu Operasi: Hanya Dibuka Semasa Musim Panas (Julai 2019 – September 2019)

Bayaran Masuk: Dewasa £24.00 | Kanak-Kanak (5 – 16 Tahun) £13.50

Alamat: Buckingham Palace, Westminster, London SW1A 1AA

Greenwich Market

IMG_4226.JPG

Kalau korang mencari kraftangah asli dari London? Jangan lupa untuk singgah ke Greenwich Market. Bermacam barangan yang boleh dijadikan buah tangan untuk orang tersayang atau sebagai tanda ingatan daripada London boleh didapati disini.

Sedikit panduan tentang Greenwich Market:

-Hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad: Jualan barangan seni, kraf dan barangan designer.

-Hari Selasa, Khamis dan Jumaat: Jualan barangan antik dan koleksi berharga yang lain.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Alamat: 5B Greenwich Market, London SE10 9HZ

Greenwich Foot Tunnel

IMG_4233.JPG

Kalau korang dah ke Greenwich ni, jangan lupa untuk mencari Greenwich Foot Tunnel ni. Antara tinggalan sejarah yang ada di Greenwich ni. Pembinaannya bermula pada June 1899 dan siap pada Ogos 1902. Menghubungkan Greenwich & Woolwich.

Waktu Operasi : Dibuka setiap hari, 24 jam

British Museum

IMG_3613.JPG

British Museum merupakan muzium yang telah wujud semenjak tahun 1753 dengan hasil koleksi sejarah manusia sejak lebih daripada 2 juta tahun.  Antara bahan pameran yang paling terkenal di dalam muzium ini adalah batu Rosetta, mumia-mumia Mesir, arca Parthenon dan banyak lagi sejarah ketamadunan manusia dipamerkan disini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG

Covent Garden

IMG_3695.JPG

Antara tarikan yang istimewa di London. Sambil berjalan-jalan di sekitar kawasan ini korang boleh tengok banyak pertunjukan jalanan yang kadangkala mengumpulkan sehingga 200 penonton pada satu-satu masa.

Antara tarikan menarik lain yang wajib dilawati adalah Royal Opera House. Di sini sering diadakan pertunjukan ballet dan opera yang cukup sinonim dengan orang British ni.

Alamat: Covent Garden, London WC2E 8RD

St James Park

IMG_3422.JPG

St. James’ Park adalah sebuah taman diraja yang berkeluasan 57 ekar. Dari sini korang boleh menikmati pemandangan bangunan ikonik London di sekitar seperti Buckingham Palace, Clarence House dan Whitehall.

Waktu Operasi: 5.00 am – 12.00 pm

Alamat: Barrack Rd, Newcastle upon Tyne NE1 4ST

Portobello Market Nottng Hill Gate

Kalau korang pernah tengok filem Julia Roberts yang bertajuk Notting Hill,  mesti korang perasan scene yang menunjukkan suasana di pasar Portobello Market Notting Hill Gate yang cukup sibuk dengan orang yang datang berjual-beli.

Bermacam barangan boleh dijumpai di sini, daripada buah-buahan, roti, poster, seramik, pakaian hinggalah muzik, suasana pasar ini memang sangat meriah. Setiap hari Jumaat, terdapat gerai-gerai yang menjual pakaian vintage dan barangan rumah.

Bagi para peminat barangan antik pula, hari Sabtu adalah hari di mana terdapat beratus gerai jualan barangan antik dibuka berdekatan dengan stesen Notting Hill dan setiap Ahad pula, korang boleh menuju ke Westway di sekitar kawasan yang sama untuk pasar lambak.

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu (8.00 am – 6.30 pm)

Alamat: Portobello Rd, London

Tower Bridge

IMG_3855.JPG

Tower Bridge bukan sekadar untuk dilihat dari jauh atau sebagai laluan kenderaan sebab korang boleh memasuki menara atau melalui jambatan ini untuk melihat pemandangan London.

Melalui laluan gelas di jambatan ini, korang boleh melihat pemandangan River Thames dari jarak ketinggian 42 meter sambil melihat kereta dan bot yang melalui.

Di samping itu, korang juga boleh mendapatkan lebih info tentang pembinaan jambatan ini di dalam Tower Bridge Exhibition Room dan banyak lagi pameran-pameran menarik yang lain.

Waktu Operasi:

April – September: 10.00 am – 5.30 pm

Oktober – Mac: 9.30 am – 5.00 pm

Bayaran Masuk: Dewasa £9 |  Kanak-Kanak £3.90

Alamat: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP

Piccadilly Circus

3320639520_c90130478d_b.jpg
photo credit : londonist.com

Piccadilly Circus telah diwujudkan sejak tahun 1819 untuk menghubungkan Regent Street dengan Piccadilly.

Sebenarnya ramai yang akan datang ke sini dan tercari-carikan ‘circus’ berdasarkan namanya, namun kecewa bila tahu yang Piccadilly Circus ini bukanlah sarkas tapi adalah sebuah kawasan yang terletak berdekatan dengan banyak tarikan-tarikan menarik untuk membeli-belah dan berhibur. Ingat ya. Jangan cari circus macam dalam filem The Greatest Showman tu tau.

Di sebelah barat Piccadilly Circus ini juga terdapat sebuah peninggalan lama yang dipanggil ‘Police Box’ yang telah berdiri di tempat yang sama sejak 1935 lagi.

Alamat: Piccadilly Circus, London

Posting kali ni adala sebahagian ringkasan pengalaman Hafiz. InsyaAllah Hafiz akan kongsi lagi dengan korang nanti ya.

 

 

Panduan Pengangkutan Awam di Bangkok

399.jpg

Bangkok merupakan salah sebuah bandar yang memiliki sistem pengangkutan yang terbesar didunia. Pengangkutan awam disini terdiri yang di darat, di udara, di sungai & di bawah tanah. Korang mesti akan terkejut dengan kadar kepadatan pengguna pengangkutan awam yang ada di Bangkok ni terutamanya pada waktu puncak.

Dalam perkongsian kali ini Hafiz nak share sikit panduan yang korang boleh gunakan masa di Bangkok nanti.

Bangkok Skytrain (BTS)

800px-Bangkok_Skytrain_2011.jpg
photo credit : wikipedia.org

Bangkok Skytrain atau lebih dikenali umum sebagai BTS. Ia merupakan laluan bertingkat yang mempunyai 2 laluan(lines) iaitu, Sukhumvit Line & Silom Line.

BTS Sukhumvit Line menghubungi 22 stesen termasuklah laluan popular seperti Siam, Nana, Mo Chit, Victory Monument, Phaya Thai, Asok. BTS Sukhumvit Line mnghubungkan kepada 2 stesen MRT bawah tanah di stesen Mo Chit and Asok.

BTS Silom Line pula menghubungi 14 stesen bermula dari stesen National Stadium ke Bang Wa. BTS Slilom Line menghubung ke stesen MRT bawah tanah di stesen Sala Daeng/Silom.

Bangkok MRT(Underground Train)

mrt bkk

Bangkok MRT juga dikenali sebagai underground train/subway di kalangan warga tempatan. Buat masa ini MRT hanya mempunyai 1 laluan iaitu Blue Line.

MRT Blue Line menghubungkan 18 stesen. Chatuchak Park, Phetchaburi, Sukhumvit, Silom dan Hua Lamphong merupakan antara stesen yang paling kerap digunakan oleh pelancong kerana lokasi strategik yang berdekatan dengan kawasan tarikan pelancong. Dari MRT, korang boleh tukar untuk ke BTS interchange stations: Chatuchak Park/Mo Chit, Sukhumvit/Asok & Silom/Sala Daeng.

Teksi / Grab

thailand-taxis-app-e1470251525498

Teksi / Grab merupakan antara pilihan pengangkutan yang juga menawarkan kadar yang berpatutan terutamanya kalau koran bergerak berpasangan atau berkumpulan. Cuma korang peru ingat kesesakan lalulintas kat Bangkok ni kadang-kadang boleh jadi lagi teruk dr KL. Seperti biasa, Teksi menggunakan meter & Grab pula mengenakan kadar rata yang telah ditetapkan sebelum korang menaiki kenderaan tersebut. Peuang untuk korang.

Teksi Motorsikal

bangkok-teksi-motosikal.jpg
photo credit : travelholic.my

Ini merupakan pilihan terbaik bagi solo traveller. Pilihan yang murah & cepat untuk ke destinasi korang. Hafiz memang selalu guna bila di Bangkok. Diorang ni biasa tunggu di stesen MRT/BTS atau berhampiran kawasan2 pejabat.

Tuk Tuk

image.jpg
photo credit : lennonland

Merupakan pengangkutan awam paling ikonik di Bangkok. Kenderaan kecil 3 roda ini menggunakan enjin motosikal boleh membawa 2 orang penumpang di belakang. Tambang tuk tuk ni biasanya boleh tawar-menawar, kebiasaannya 50 bath (RM6.25) untuk jarak dekat. Adalah sesuatu yang normal untuk korang berunding harga sebelum menaiki tuk-tuk ni.

Bas

pagePropertiesImage.jpg
photo credit : bangkok.com

Bas adalah cara paling ekonomi di Bangkok tetapi masalah yang paling besar bagi kita yang tak faham tulisan Thai ni ialah papan tanda dalam Bahasa Thai dan kebanyakkan pemandu bas ni kurang fasih berbahasa English. Tambang bas berhawa dingin bermula dari 11 bath (RM1.40) dan bergantung kepada jarak destinasi yang dituju. Manakala, bagi bas yang tidak berhawa dingin tambangnya dalam lingkungan 8 bath (RM1) dan tambang dipungut di dalam bas secara tunai.

Bot

river_bus_bangkok_thailand-1170x640.jpg
photo credit : transport.thailand.com

Ada 2 jenis bot yang boleh korang gunakan. Ferry Boat yang dikendalikan di Sungai Chao Phraya ni tidak berapa selesa dengan kerusi kayu yang keras dan selalu sesak dengan penumpang. Tetapi ianya berbaloi untuk korang mencuba kehidupan rakyat tempatan di sini. Kalau nak bot yang selesa terdapat bot yang lebih besar dikendalikan oleh Chao Phraya Express Boat, ia lebih luas dan santai untuk melihat Sungai Chao Phraya. Bot beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 7:30 malam dengan perjalanan pendek pada kadar bermula pada harga 16 bath (RM2). Juga boleh dapatkan pas harian (jika transit lama di Bangkok dan mahu melihat keseluruhan) pada harga 150 bath (RM19), bayaran tunai sahaja.

Hafis harap posting ni dapat bantu korang serba sedikit apa yang korang perlu buat sepanjang barada di Bangkok. Rancang mengikut keselesaan & budget korang ya.

 

 

 

Cara Untuk ke Pusat Bandar Bangkok Dari Suvarnabhumi Airport

MAS.jpg

Jika ini merupakan kali pertama korang menjejaki kaki ke Bangkok, posting kali ni mungkin dapat membantu memudahkan perjalanan korang. Ada pelbagai jenis pilihan untuk korang gunakan. Jarak dari Suvarnabhumi Airport ke pusat bandar Bangkok ialah lebih kurang 30km.

Airport Rail Link

Airport-link.jpg

Ini merupakan pilihan yang paling cepat. Tetapi bergantung kepada lokasi hotel korang jugak lah nanti. Untuk memudahkan perjalanan korang, pilih lah hotel/hostel yang dekat dengan stesen train/BTS/MRT. Train station ni terletak di Basement B.

Masa Perjalanan : 25 – 30 minit

Kos : 45 baht

Masa perkhidmatan : 6.00pagi – 12tghmalam setiap hari

Grab/Teksi

thailand-taxis-app-e1470251525498.jpg
photo credit packthailand.com

Pilihan paling mudah untuk ke hotel penginapan korang. Cuma seperti kita sedia maklum dengan kesesakan lalulintas di Bangkok, korang mungkin akan mengambil masa lebih dari 1 jam untuk tiba ke hotel/hostel.

Masa Perjalanan : 40 – 1 jam(bergantung pada traffic)

Kos : Anggaran 350baht – 500baht

Masa perkhidmatan : 24 jam

Public Van

bangkok-airport-public-van-860x573.jpg

Ini merupakan perkhidmatan paling murah yang boleh korang cuba. Korang boleh tunggu Public Van ni di Pintu 1 & Pintu 8 yang terletak pada Aras 1.

Masa Perjalanan : 45 – 55 minit (bergantung pada traffic)

Kos : 40 baht

Masa perkhidmatan : 5.00pagi – 10.00malam

Harap panduan ni dapat membantu korang buat pilihan & rujukan perjalanan nanti.

 

 

Best Street Market di Bangkok

cof

Dalam posting ni Hafiz nak share best street market yang korang boleh pergi bila di Bangkok. Di buka setiap hari berkerja dari Isnin hingga Jumaat. Ditutup Sabtu, Ahad & cuti umum.

Nama pasar ni ialah La Lai Sap Market Silom Soi 5. Pasar ni terletak di antara bangunan pejabat & hotel di Silom Road & Naradhiwas Road. Stesen BTS terdekat dengan pasar ini ialah Chong Nonsi. Cari exit BTS yang menuju ke Hotel I residence atau Heritage hotel. Turun disitu dan jalan ke arah Silom Road. Kalau confuse, tanya je orang sekelining tu yang korang nak ke La Lai Sap Market.

sdr

cof

cof

sdr

cof

Memang best cuci mata kat sini. Ada pelbagai jenis makanan yang menjadi pilihan orang tempatan. Harga pun jau lebih murah. Cuma tak banyak pilihan makanan yang Halal disini. Tapi semakin hari semakin bertambah peniaga beragama Islam disini. Jadi korang tengok2 lah sendiri bila di sana nanti ok.

 

2019 Malaysia Public Holiday / Cuti Umum

37077986_217826952257295_7251404701306978304_n

Dah masuk bulan Disember ni, mesti korang dah start plan nak cuti kan? Jom tengok cuti yang ada 2019 nanti dan juga long weekend yang ada. Senang nak beli tiket kan travel kan.

  • Tahun Baru 2019: January 1(Selasa), 2019 *Kecuali : Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
  • Thaipusam: January 21(Isnin) *Kecuali : W.P. Labuan, Kedah, Kelantan, Melaka, Pahang, Perlis, Sabah, Sarawak & Terengganu
  • Hari Wilayah: February 1(Jumaat) * W.Persekutuan sahaja)
  • Tahun Baru Cina: February 5 – 6(Selasa – Rabu)
  • Hari Buruh: May 1(Rabu)
  • Hari Wesak: May 19(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Raya Aidilfitri*: June 5-6(Rabu-Khamis)
  • Hari Raya Aidiladha*: Ogos 11(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Kebangsaan: Ogos 31(Sabtu)
  • Awal Muharram: September 1(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Agong Birthday: September 9(Isnin)
  • Hari Malaysia: September 16(Isnin)
  • Deepavali*: October 27(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Maulidur Rasul: November 9(Sabtu)
  • Christmas: December 25(Rabu)

*Tertakluk kepada perubahan
Harap posting ni dapat bantu korang plan tahun 2019 dengan baik ya.

Health Benefits of Sweet Potato

slicing-sweet-potatoes.jpg.824x0_q71

Sweet Potato are rich in fibre, vitamins and minerals. In this posting, i will share some facts about why these starchy, sweet root vegetables are so good for you and discover the best ways to cook them.

What is Sweet Potato?

The Sweet Potato is a starchy, sweet-tasting root vegetable. They have a thin, brown skin on the outside with coloured flesh inside – most commonly orange in colour. Other varieties are white, purple or yellow. You can eat sweet potatoes whole or peeled and the leaves of the plant are edible too.

They may both be called ‘potatoes’, but sweet and white potatoes are not actually related. So dont get confuse with this two.

Facts about Sweet Potato.

1. Nutritional Value

Sweet potatoes are rich source of fibre as well as containing a good array of vitamins and minerals including iron, calcium, selenium and they’re a good source of most of our B vitamins and vitamin C. One of the key nutritional benefits of sweet potato is that they’re high in an antioxidant known as beta-carotene, which converts to vitamin A once consumed.

2. Good for digestion

Sweet potatoes are high in fibre, which has been prove to promote a healthy digestive system. Research shown it appear that the high phytosterol content of sweet potatoes does have a protective effect on the digestive system and may be important in the prevention and management of duodenal and gastric ulcers.

3. Good for eye health

A study by Food & Nutrition Research found that purple sweet potatoes contain a specific group of antioxidants also known as anthocyanins which have been shown to be beneficial to the eyes.

4. Help reduce risk of cancer

While there are no single ‘superfoods’ that can prevent cancer and certain risk factors for cancer are unrelated to diet, there is evidence that eating a healthy diet can reduce the risk of cancer. Fruit and vegetables are high in antioxidants, compounds that help defend the body against damage by ‘free radicals’. Studies have suggested that the antioxidants in the peel of sweet potatoes in particular may help reduce this oxidation process, thereby reducing the risk of cancer.

Perhaps in my next posting, i will share some recipe how to prepare your sweet potatoes.