Kebaikan Minum Kopi Dalam Kehidupan Seharian

photo credit : sevenpie.com

Sedar atau tidak, budaya minum kopi ni dah wujud sekian lama dan lama di negara kita. Mungkin hari ni ada lebih banyak variasi berbanding 20 tahun lalu.

Latarbelakang kopi di Malaysia….

Sedikit sejarah kopi di Malaysia, ianya pertama kali diperkenalkan sewaktu pembukaan kedai-kedai ‘kopitiam’ (‘kopi’ diambil dari Bahasa Melayu dan ‘tiam’ bermaksud kedai dalam dialek Hokkien) bermula di zaman penjajahan British. Diawal pengenalan kopi di negara kita, kopi di Malaysia dipanggang dengan mentega dan gula sebelum ditambah dengan air mendidih melalui penapis kain. Jadi kopi yang ada dinegara kita pada masa itu adalah berbeza dengan kebanyakkan negara-negara di barat. Nanti dalam posting lain, Hafiz akan kongsi jenis-jenis kopi yang ada di dunia ni.

Kopi pada tahun 2020….

Photo by Burst on Pexels.com

Seperti yang kita semua sudah sedia maklum, sekarang ni ada pelbagai jenis kopi. Selain dari kopi tradisi yang kita ada dari dulu, budaya minum kopi yang dibru pun semakin berkembang disini dan tak lupa juga kopi segera 3 in 1. Tidak kiralah selera korang nak minum kopi jenis apa pun, samada di kedai kopi biasa, kedai-kedai kopitiam sehinggalah latte dengan lelehan caramel dan whipped cream sebagai penambah perasa kopi korang, rakyat Malaysia sememangnya gemarkan kopi! Secara purata, rakyat Malaysia meminum 2.5 cawan kopi setiap hari.

Persoalannya sekarang adalah adakah kopi memberikan kesan baik atau buruk kepada kita?

Sumber Kafein Utama

Kopi merupakan sumber utama untuk kafein, namun jumlah kafein sebenarnya berbeza dalam kopi yang anda minum; bermula dari hampir kosong sehingga lebih dari 500mg. Secara purata, secawan kopi mempunyai antara 95 – 180mg kafein.

Kebaikan Kafein

1. Bantu untuk kekal cergas

Satu cawan kopi biasa bukan sahaja mampu membantu korang kekal cergas tetapi juga boleh membuatkan minda kekal fokus. Kafein adalah perangsang psikoaktif yang meningkatkan kesedaran, perhatian, keupayaan untuk memberi tumpuan, dan meningkatkan tahap tenaga secara keseluruhan.

2. Meningkatkan Produktiviti

Kafein dikatakan mampu meningkatkan produktiviti seseoarang itu. Kafein dikenali sebagai penghalang reseptor untuk adenosin, satu kompaun di dalam otak yang menjadi punca keletihan dan mengantuk, oleh itu ianya mampu untuk meningkatkan prestasi fizikal dan mental. 

3. Menjadikan Emosi Lebih Baik

Satu kajian yang dilakukan oleh A. Nehlig menunjukkan bahawa pengambilan kafein secara berulang dalam kadar 75mg (bersamaan dengan 1 cawan kopi) boleh memberi kesan dalam perubahan emosi yang lebih baik. [1] Kajian juga menunjukkan kafein boleh membantu mengurangkan simptom kemurungan. [2]

[1] Nehlig A. (2010) Is Caffeine a Cognitive Enhancer?J Alzheimers Dis, 20(S1):85-94.

[2] Grosso G. et al. (2016) Coffee, tea, caffeine and risk of depression: a systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies.Mol Nutr Food Res, 60(1):223-3.

Kopi Secara Berlebihan…

Berikut adalah kesan sampingan kalau korang minum kopi secara berlebihan:

  • Rasa gelisah dan gementar
  • Jantung berdebar-debar
  • Loya
  • Merasa bimbang secara tiba-tiba
  • Insomnia
  • Pening               
           

Dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda mengalami simptom terlebih dos kafein yang serius.

Apakah yang dimaksudkan dengan KAFEIN?

Photo by Igor Haritanovich on Pexels.com

DECAF TIDAK SAMA DENGAN BEBAS KAFEIN

Kopi decaf masih mengandungi 3% kafein. Jumlahnya mungkin lebih kecil tetapi meminum 5 cawan kopi decaf atau lebih bersamaan dengan 1 cawan kopi berkafein biasa.

KOPI MEMBERI TINDAK BALAS YANG CEPAT

Bermula dengan secawan kopi pertama pada waktu pagi, kafein memasuki aliran darah dengan pantas. Satu cawan kopi mempunyai penyerapan kafein yang cepat ke dalam aliran darah di mana ianya mengambil masa lebih kurang 20 minit.

KESAN YANG BERBEZA

Daya penerimaan kafein biasanya bergantung kepada gaya hidup, metabolisme dan genetik korang. Jika metabolisme tubuh lebih tinggi, kafein yang terkandung di dalam kopi lebih cenderung untuk membuat korang berasa gelisah dan gementar. Mereka yang menderita penyakit darah tinggi, diabetes, masalah jantung, osteoporosis dan wanita hamil disarankan untuk mengelakkan atau mengurangkan pengambilan kafein.

MINUM KOPI SECARA BERPADA

Disebabkan kopi adalah minuman yang digemari ramai, kebarangkalian untuk orang berhenti meminumnya adalah rendah. Jadi, di sini Hafiz kongsikan 3 tips buat penggemar kopi untuk minum secara berpada.

1. Kawal pengambilan kopi

Pengambilan kopi secara sederhana adalah selamat, dan ianya boleh termasuk dalam sebahagian dari diet sihat oleh kebanyakan orang dewasa. Pengambilan kafein secara sederhana bersamaan dengan 400mg, atau 3 hingga 4 cawan kopi sehari. Untuk kesan yang lebih sihat korang disarankan mengambil kopi tanpa gula.

2. Tambah sedikit susu

Walaupun kopi hitam boleh merangsangan tenaga dengan pantas, menambah sedikit susu ke dalam kopi juga sebenarnya mempunyai beberapa manfaat kesihatan, seperti membantu pola tidur, keasidan dan pengambilan kalsium.

3. Pelbagaikan pengambilan kopi kepada teh

Terdapat beberapa manfaat kesihatan apabila korang bertukar daripada kopi ke teh sekali-sekala. Tidak seperti kopi yang boleh memberi kesan sampingan jika tidak meminumnya sehari, teh boleh membantu anda berasa lebih relaks sepanjang hari. Ianya juga mampu mengurangkan berat badan dan mengurangkan kadar kolesterol.

Photo by Valeriia Miller on Pexels.com

KESIMPULANNYA?

Persoalan adakah kopi baik atau buruk kepada kita ialah ambillah secara sederhana. Satu atau dua cawan kopi sehari boleh memberi anda manfaat kesihatan, tetapi pengambilan empat cawan atau lebih dalam sehari boleh memberi kesan negatif. Adalah lebih baik untuk mengambil kopi secara sederhana sambil memantau kesan kafein dan mengetahui had pengambilan yang sesuai dengan korang.

Kedai Kopi yang buka sampai lewat malam di Kuala Lumpur

Korang pernah tak plan nak lepak malam weekend nak minum kopi dan makan kek tapi tak tau nak pergi mana sebab kebanyakkan kedai kopi dan kek ni tutup awal.

Secara logiknya sapa nak minum kopi malam-malam jadi mungkin sebab tu lah banyak kedai kopi tutup awal. Tapi tu dulu lah kot kan. Bagi kita yang tak minum minuman haram tu, malam weekend tu kadang-kadang nak jugak kat tempat lepak yang best selain dari lepak minum kopi kat kedai mamak kan.

Ok apa pun yang ada dalam fikiran korang, Hafiz kongsikan sedikit senarai yang mungkin boleh bantu korang buat pilihan nanti.

Huckleberry Food & Fare, Damansara Height

huckleberry-food-and-fare-plaza-damansara-exterior-600x424
photo credit : foodmsia.com

Ni antara favorite Hafiz. Selain dari dia buka sampai lewat malam, kek kat sini pun banyak yang best. Pilihan makanan pun best kat sini. Hafiz cadangkan kalau korang nak pergi lepak masa weekend tu, boleh call & book spot korang. Takut nanti dah sampai tak ada seat pulak kan.

VCR Bangsar @ VCR Bukit Bintang

39509732_1777490235692230_1386272768630194176_o
photo credit : FB VCR

Satu lagi tempat yang korang boleh minum kopi sampai lewat malam ialah VCR Bangsar  atau VCR Bukit Bintang. Memang best & lawa cafe ni. Kopi diorang pun best…

Feeka @ Bukit Bintang

60490241_1301760089991649_3162152779573624832_o
Photo credit : FB Feeka

Kalau korang lepak santai dengan kawan-kawan, bolehlah orang singgah ke kafe Feeka ini. Kafe ini bertemakan minimalis tetapi sangat lawa. Korang boleh menikmati pelbagai hidangan brunch di sini seperti breakfast bowls dan pelbagai jenis pastri yang enak. Kopi kat sini pun best.

Nanti ada masa Hafiz buat review kedai2 lain jugak ok. Late ni masa terhad. Jadi kalau lepak on weekend tu biasanya kat kedai-kedai yang dah biasa. Nanti kita cuba tempat-tempat baru dan update ok.

7 Best Cafes in Penang

Thinking of spending the weekend in Penang soon? Its becoming more cafes in Penang to hunt to feed your tummy and Instagram feed. Penang might be small but there are hidden gems in every corner that might be a little tricky to find. But ill try my best to share with you some of the best & unique cafe for you to explore.

Here are the top 10 cafes that am going to recommend to you:

1. China House

China House is one of the oldest and most visited cafes in Penang. Combination of cafes, restaurants, library, shops and bakery. China House is an all-in-one building that’s perfect for everyone, with art, music, food and drinks. They serve up to 50 different cakes daily and from morning to midnight.

china_house_penang_06-07bce72b00faa030872fddc942a30f96.jpg
photo credit : vmo.rocks

Address: 153 & 155, Lebuh Pantai and 183B, Lebuh Victoria, Penang, Malaysia
Operating Hour: 9 a.m.- 1 a.m. (Daily)

2. Kim Haus

Kim Haus is a revamped goldsmith turned into cafe and bar. This place offers a unique dining experience which revolves around Western and the bar offers a variety of alcohols. There is also small in-house bakery that is located at the corner which serves fresh bakes on a daily basis, where everything is made from scratch. Kim Haus also serves as a platform for performers from all over the world and live performances would be held every night.

Kim_Haus_Penang_Restaurant_Campbell_Street_20.jpg
photo credit : onlypenang.com

Address: No. 9 & 11 Campbell Street, Penang, Malaysia.
Operating Hour: 8 a.m.-12 a.m. (Daily)

3. Norm Cafe @ Saw Emporium

Norm is a minimal, latest addition to the cafe around the area. Located in the corner of Saw Emporium with a unique twist. They serve two menus, “norm” and “noct”. “Norm” is served during the day, with a selection of speciality coffee, teas, cocktails, waffles and tiramisu. After sunset, “noct” is served, where alcohol is infused in every item in the menu.

Norm-Cafe-1-1080x720.jpg
photo credit : taudulou.com

Address: The Saw Emporium, 1, Gat Lebuh Macallum, 10300 George Town, Penang.
Operating Hour: 9 a.m.-12 a.m. (Daily)

4. Kraffmen

Located along Jalan Zainul Abidin, off Macalister Road, the cafe is like an oasis in the middle of the town, offering some of the best Australian-influenced brunch items. The menu is somewhat exciting and unusual in a good way.  The interior space is covered in shades of grey and white, seemingly a lofty space to chill. But the focus should be on the reliably good food, on par with some of the better cafes in town.

Kraffmen+Georgetown+Penang.jpg
photo credit : cherryllamlam.com

Address: 80, Jalan Zainul Abidin, George Town, Malaysia.
Operating Hour: 8 a.m.-10 p.m. (Closed on Wednesday)

5. Pin Xin Vegan Cuisine

Pin Xin stands out of the crowd by serving healthy, cruelty-free and of course, vegan Penang street food such as asam laksa, nasi lemak, hokkien mee that is as good as those on the streets and in this case some of them are better. Price tags can be a little steep but given the fact that vegan food requires a lot of effort and innovation, it is justifiable.

Pinxin Vegan Cuisine (12).JPG
photo credit : pinkypigletland.com

Address: 38, Lebuh Tye Sin, George Town, Malaysia.
Operation Hour: 7.30 a.m.-10 p.m. (Daily)

6. Gudang Cafe

Gudang Cafe is like a walk down the memory lane warehouse-themed cafe, where wooden elements are heavily used, giving an old-fashioned vibe. Located at the popular Armenian street, their Japanese inspired menu might be simple but definitely affordable. This cafe is really spacious. A perfect location to spend time with your friends.

DSCF6702-1024x679.jpg
photo credit : what2seeonline.com

Address: 5 Gat Lebuh Armenian, Penang, Malaysia.
Operating Hour: (Mon- Thurs&Sun) 11 a.m.-11 p.m.
(Fri&Sat) 10 a.m.-1 a.m. (Closed on Tuesday)

7. Lavish Fusion Bakery

Lavish Fusion Bakery located right next to Container Hotel. This white-themed cafe is beautifully decorated with flowers and plants, which makes every corner insta-worthy. Lavish serves one of the most presentable cronuts and milkshakes, as well as Western-Fusion menu that pleases the eyes and stomach. Walk towards the end of the cafe and you’ll be greeted with surprise, they have added Minilicious corner at the back alley, serving ice-cream croissant and lava cube on-the-go.

20638473_465960163788460_5615172987001403568_n.jpg
photo credit : fb lavish 

Address: 214, Lebuh Victoria, George Town, Malaysia.
Operating Hour: (Mon-Thurs)10 a.m. – 11: 30 p.m., (Fri) 10 a.m.-12 a.m.
(Sat) 9 a.m.-12 a.m., (Sun) 9 a.m.-11:30 p.m.

So if you are in Penang, don’t forget to check out this Cafe. Share with us if you have some recommendation to your favorite cafes in Penang.