Best Street Market di Bangkok

cof

Dalam posting ni Hafiz nak share best street market yang korang boleh pergi bila di Bangkok. Di buka setiap hari berkerja dari Isnin hingga Jumaat. Ditutup Sabtu, Ahad & cuti umum.

Nama pasar ni ialah La Lai Sap Market Silom Soi 5. Pasar ni terletak di antara bangunan pejabat & hotel di Silom Road & Naradhiwas Road. Stesen BTS terdekat dengan pasar ini ialah Chong Nonsi. Cari exit BTS yang menuju ke Hotel I residence atau Heritage hotel. Turun disitu dan jalan ke arah Silom Road. Kalau confuse, tanya je orang sekelining tu yang korang nak ke La Lai Sap Market.

sdr

cof

cof

sdr

cof

Memang best cuci mata kat sini. Ada pelbagai jenis makanan yang menjadi pilihan orang tempatan. Harga pun jau lebih murah. Cuma tak banyak pilihan makanan yang Halal disini. Tapi semakin hari semakin bertambah peniaga beragama Islam disini. Jadi korang tengok2 lah sendiri bila di sana nanti ok.

 

Health Benefits of Sweet Potato

slicing-sweet-potatoes.jpg.824x0_q71

Sweet Potato are rich in fibre, vitamins and minerals. In this posting, i will share some facts about why these starchy, sweet root vegetables are so good for you and discover the best ways to cook them.

What is Sweet Potato?

The Sweet Potato is a starchy, sweet-tasting root vegetable. They have a thin, brown skin on the outside with coloured flesh inside – most commonly orange in colour. Other varieties are white, purple or yellow. You can eat sweet potatoes whole or peeled and the leaves of the plant are edible too.

They may both be called ‘potatoes’, but sweet and white potatoes are not actually related. So dont get confuse with this two.

Facts about Sweet Potato.

1. Nutritional Value

Sweet potatoes are rich source of fibre as well as containing a good array of vitamins and minerals including iron, calcium, selenium and they’re a good source of most of our B vitamins and vitamin C. One of the key nutritional benefits of sweet potato is that they’re high in an antioxidant known as beta-carotene, which converts to vitamin A once consumed.

2. Good for digestion

Sweet potatoes are high in fibre, which has been prove to promote a healthy digestive system. Research shown it appear that the high phytosterol content of sweet potatoes does have a protective effect on the digestive system and may be important in the prevention and management of duodenal and gastric ulcers.

3. Good for eye health

A study by Food & Nutrition Research found that purple sweet potatoes contain a specific group of antioxidants also known as anthocyanins which have been shown to be beneficial to the eyes.

4. Help reduce risk of cancer

While there are no single ‘superfoods’ that can prevent cancer and certain risk factors for cancer are unrelated to diet, there is evidence that eating a healthy diet can reduce the risk of cancer. Fruit and vegetables are high in antioxidants, compounds that help defend the body against damage by ‘free radicals’. Studies have suggested that the antioxidants in the peel of sweet potatoes in particular may help reduce this oxidation process, thereby reducing the risk of cancer.

Perhaps in my next posting, i will share some recipe how to prepare your sweet potatoes.

 

5 Kafe Menarik di Bangkok

gallery-drip-coffee-1024x636
photo credit expique.com

Jom ke Bangkok. Untuk memudahkan korang buat perancangan nak lepak mana bila ke Bangkok nanti, jom baca posting ni untuk bagi korang sedikit idea nak lepak & dapatkan shot2 menarik untuk percutian korang nanti. Harap maklum semua listing dibawah tidak ada halal certification. Jadi kalau korang was2 boleh minum air je atau tengok je lah pic2 ni ok 😛

1 . Rocket Coffeebar Soi 12, Sathorn

12.jpg

Ni merupakan cafe yang wajib Hafiz singgah setiap kali ke Bangkok. Kopi disini dibawakan khas dari Nicaragua, Kenya & Ethiopia. Croissants kat sini pun sedap. So untuk breakfast, cafe ni memang kena ada dalam bucket list korang.

 

2 . Gallery Drip Coffee, BACC

gallery-drip-coffee-1024x636Pilihan kedua Hafiz ialah Gallery Drip Coffee. Kat sini korang boleh buat pilihan samada nak artisan coffee atau thai ice coffee. Lokasi cafe ni sangat strategik. Terletak didalam bangunan Bangkok Art & Culture Centre. Untuk kesini korang boleh naik MRT dan turun di stesen Stadium. Kira lepas korang dah makan dalam MBK tu, boleh lah singgah sebab BACC ni betul2 kat depan MBK tu.

3. UnFashion Vintage Cafe, Ekkamai Soi 10

14374365_1088492167893655_620768833224835072_n
photo credit : UnFashion cafe instagram

Satu lagi lokasi unik yang boleh masuk dalam check list korang. Stesen BTS terdekat ialah Ekkamai BTS. Lepas dah turun tu korang kena jalan lebih kurang 5 – 10 minit. Apa yang best kat sini pastinya susun atur kedai ni yang sangat lah cool. Korang boleh lepak minum2 sambil cuba desserts yang sedap…

15048141_1166343423485644_7379848202259791872_n.jpg
photo credit @unfashioncafe

4.  Casa Lapin, Thonglor

32564992_232110824039573_6014842917678481408_n.jpg

Seperti cafe2 yang lain di Bangkok ni, kebanyakkan sediakan pilihan tempatan dan antrabangsa. Thai ice tea/coffee ataupun artisan coffee untuk korang pilih. Hafiz sempat cuba Cinnamon Thai Ice Tea. Casa Lapin ni juga ada 6 cawangan lain sekitar Bangkok.

5. Luka, Sathorn

luka-1
photo credit to cosmenet.in.th

Luka merupakan salah satu dari destinasi pilihan warga Bangkok untuk ‘brunch’. Menggunakan bahan-bahan organik dalam penyediaan makanan. Untuk pengetahuan korang, Luka juga menggunakan barang2 dari pembekal tempatan seperti Royal Project Foundation, Roti dari Maison Jean Philip dan teh dari Tea Ateliar.

31113885_1030956827055536_7708021185853784064_n

Inilah 5 pilihan Hafiz untuk lepak bila di Bangkok. Korang boleh cuba tapi harap sedia maklum yang cafe2 ni bukan dalam kategori halal ya.

 

5 Kedai Kek Terbaik di KL

weekend

Bila bab kek ni, keterujaan Hafiz lain macam sikit. Tak tau nak start kat mana menulis. Hafiz senaraikan 5 kedai kek yang terbaik di KL. Bagi Hafiz, kek yang sedap itu mestilah menggunakan bahan-bahan yang berkualiti. Penggunaan butter yang berkualiti sememangnya akan mempengaruhi rasa & texture kek.

1. Jaslyn Cakes
Pilihan no 1 Hafiz. Sejak Jaslyn Cakes ni dibuka few years back, ni lah destinasi pilihan untuk makan kek. Kalau korang nak tahu apa yg istimewa tentang Jaslyn Cakes ni, kek yang disediakan disini menggunakan telur ayam kampung, tepung organic dan tiada artificial products. Dan pastinya lah Jaslyn gunakan butter yang berkualiti. Pilihan Hafiz di Jaslyn ni ialah Victoria Sandwich & Red Velvet Cake.
Lokasi : 7A, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur Phone: 03-2202 2868
2. Dew Bangsar
Dimiliki oleh founder Jaslyn Cakes jugak. Baru dibuka sekitar awal 2018. Konsep Dew ni sedikit berbeza dgn Jaslyn. Bukanlah seperti kek yang biasa kita makan. Yes, i am big fan for Jaslyn(ni bukan review berbayar tau..heheh). Pilihan Hafiz di DEW Bangsar ialah Chocolate Cakes, Banana Dulcey, Kopiko Tart & Rosewater Grapefruit.
Lokasi : 7A, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur
Phone: 03-2202 2868
3. Tray Cafe
Dikenali ramai sebab brunch kat sini sangat best sampai kadang terleoas pandang nak order kek kat sini. Ada pelbagai pilihan yang korang boleh pilih kat Tray Cafe ni. Pilihan Hafiz disini ialah Black Forest Pavlova & Nutella Chocolate Cakes. Kalau ada kesempatan boleh jugak order scones kat sini. Memang terbaik
Lokasi : H-0-2 Block H, Plaza Damas, 60 Jalan Sri Hartamas 1, 50480 Kuala Lumpur
4. A Slice of Heaven(Just Heavenly)
Seperti nama kedai ni sendiri, rasa kek kat sini memang terbaik. Selepas beberapa tahun, Just Heavenly ni masih sedap seperti dulu. Pilihan Hafiz pastinya Chocolate Durian, tapi macam dah tak jual sekarang. Pilihan yang lain pastinya Red Velvet Cake & Carrot Cake.
Lokasi : Bangsar Shopping Centre, KL
5. Alexis Bistro
Ni yang paling classic. Memang all time favorite. Pavlova kat Alexis ni memang terbaik. Quality consistent. Dan yang paling best boleh makan kek sampai lewat malam. Kedai-kedai yang Hafiz senaraikan kat atas tutup awal. Jadi kalau tetiba kul 10 malam tekak terasa nak makan kek, boleh lah pergi Alexis.
Lokasi : 29 Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur Phone: +60 032 284-2880
Ok lepas ni bolehlah korang cuba ok. Tapi harus di ingat ini cuma pendapat peribadi Hafiz. Selamat mencuba 🙂