Taktik-taktik Scammer Yang Korang Perlu Tahu Sebelum Travel Secara Solo

092

Sebelum ni Hafiz pernah share pengalaman solo trip Hafiz ke Europe kan? Jadi kali ni Hafiz nak kongsi kan serba sedikit tip yang boleh korang pertimbangkan kalau korang nak pergi Europe nanti. Bila travel solo ni kita mesti sentiasa bersedia & berhati-hati untuk melalui sebarang situasi.

Disebalik cerita yang dan gambar yang cantik-cantik yang selalu korang dengar dan lihat tu, tak semuanya indah sahaja ok. Ada sisi-sisi gelap tersendiri yang kita perlu sentiasa beringat dan berhati-hati.

Mungkin korang pun pernah dengar atau mengalami sendiri pengalaman ni semua kan. Hafiz pun pernah laluinya. Bila difikirkan balik, perkara macam ni biasanya berlaku atas kecuaian kita sendiri tanda disedari.

Hafiz kongsikan sedikit disini agar bermanfaat kepada kita semua.

1. Pura-pura ‘tourist

Ramai yang selalu terpedaya dengan taktik ni. Berdasarkan perbualan Hafiz dengan beberapa individu yang Hafiz kenal masa travel ni, masing-masing berkongsi pernah tertipu dan hampir tertipu dengan helah ni. Biasanya individu ni akan memperkenalkan diri sebagai tourist dan minta korang untuk ambil gambar atau mungkin bertanya soalan mengenai arah ke sesuatu destinasi. Tak salah untuk korang membantu, tapi perlu sentiasa ingat untuk memerhati keadaan sekeliling.

2. Pura-pura melanggar

Bila korang berada di metro atau dalam train, berhati-hati dengan beg korang kerana akan ada orang yang secara sengaja melanggar korang ketika memasuki metro/train ni. Biasanya masa mata korang tengah tertumpu tengok muka orang yang melanggar ni, ada je tangan yang cepat menyelup masuk ke dalam beg korang. Berdasarkan pengalaman rakan Hafiz, ada individu ni yang tumpahkan air ke baju rakan Hafiz semasa melanggar. Kemudian ada pulak individu lain yang datang kononnya nak membantu mengelap air yang tumpah kat baju tu. Masa dia alihkan tumpuan tu, cepat je tangan yang tumpahkan air tu nak tarik paper beg yang dibawa kawan Hafiz tadi(paper beg LV..hehhe). Nampak tak betapa liciknya taktik diorang ni.

3. Tanda tangan petisyen

Yang ni paling senang korang nak mengelak. Jangan layan jika ada pihak ingin meminta korang untuk tanda tangan petisyen kerana kemungkinan mereka ingin ambil perhatian anda sahaja sambil rakan lain buat kerja. Hafiz cadangkan korang tolak lah dengan baik dan terus beredar dari situ ok.

4. Harga barang yang mahal

Kalau korang ke Eifel Tower, akan ada orang jual selfie stick, keychain dan macam-macam lagi. Ada jugak yang kadang tu tawarkan nak jual harga tiket Eifel tower. Sebaiknya korang ke kedai yang berhampiran dan belilah tiket di kaunter untuk mengelakkan dari ditipu ok.

Secara amnya scammer ni bukan ada di Eropah sahaja. Di mana-mana pun ada. yang penting korang kena sentiasa berhati-hati.

 

 

How to Travel from Kuala Lumpur to Penang

komtar-penang-2
Photo Credit : Google image
You may had read some of my posting about Penang. In this posting i will share with you the details on how to travel to Penang. If you want to see a laid-back, food-loving and culturally conscious side to Malaysia, Penang will be your perfect destination.
Processed with VSCO with c1 preset
Photo Credit : Google Images

Ever since it was listed as a UNESCO Heritage Site in 2008, visitors have been flocking to George Town. Between street art, food vendors, boutique cafés and markets, Penang is Malaysia’s trendiest place to hang out for now.

china_house_penang_06-07bce72b00faa030872fddc942a30f96
Photo credit : Google images

Why you should visit Penang

Penang is known as one of the most densely populated states in Malaysia. Want to know why it’s so popular? It’s because of the food (cheap and tasty), the street art and the trending arts and culture scene.

35610080094_c5dc180435_z
Photo credit : Google images

What you need to know

As long as you’re traveling in from another state in Penang (even from East Malaysia), you don’t need a visa. In fact, it is very easy to travel from Kuala Lumpur to Penang and there are a number of ways to do so.

1. Catch a budget flight

Your best bet is AirAsia(check the fare comparison with Skyscanner as well), which will cost less than RM200 (USD $50) for a return flight(from KL). A one-way trip takes only an hour. As flying from KL to Penang is considered a domestic flight, Malaysians can use their National ID card for boarding. Foreigners will need their passports.

I would recommend this route if you’re short on time and well-endowed with money.

2. Hop the ETS train

Operated by the national railway company Keretapi Tanah Melayu(KTM), the Electronic Train Service (ETS) runs a route from KL Sentral to Penang (Butterworth) five times a day. Each ride takes up to 4 hours, depending on the number of stops between KL and Penang. Tickets start from RM59 (USD $14.75).

susun atur tempat duduk
The latest business class coach

3. Ride the coach

This is the cheapest option, even if it does take up to 4.5 hours. You’ll be able to find a comfortable bus ride for under RM40 (USD $10), but if you’re up for a little luxury (extra leg room and a small meal), then i would recommend you to consider Aeroline, which charges RM60 (USD $15) per one-way trip.

Coaches typically depart from Terminal Bersepadu Selatan (TBS) or for Aeroline will be at Corus Hotel and arrive in Sungai Nibong bus terminal or at Queensbay Mall(for Aeroline bus) in Penang. We recommend this option if you prefer having travel stops, as coaches will typically take a short 10 to 15 minute break.

 

I hope this will help you to plan your journey to Penang. Check out the link below for more tips & info about Penang.

Cheap Public Transport to Use in Penang

How to Move Around in Penang for FREE?

8 Must Visit Place in Penang