5 Kafe Menarik di TTDI, Kuala Lumpur

Taman Tun Dr Ismail atau TTDI ni terletak di sempadan Kuala Lumpur dan Selangor. Semakin hari semakin banyak kedai-kedai baru yang mula beroperasi disini. Dalam posting kali ni, Hafiz akan kongsi kafe-kafe yang menarik dan boleh korang kunjungi di sini.

1. Dough & Dolce

Ni pilihan pertama Hafiz. Sebabnya ialah sebab makanan kat sini sangatlah best. Dia punya Chipotle Grilled Cheese memang sedap giler…

Lokasi : 24A, Lorong Datuk Sulaiman 1, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur.

2. Thursdvys

Jangan confuse dengan ejaan Thursdvys tu ok. Bukan typo..hehehe Kafe ni membawa inspirasi dari kafe-kafe di Melbourne. Ada pelbagai pilihan menu disini yang korang boleh pilih. Ada pelbagai pilihan untuk pastry, pasta & kek.

Lokasi : 22, Lorong Datuk Sulaiman 1, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Thursdvys

3. Der Backmeister

Kafe ni menghidangkan pelbagai pilihan menu dari German. Nak tunggu bile border buka nak travel g German tu tak tau lah bila, so korang boleh lah ke sini. Kafe ni menggunakan bahan-bahan premium, no chemical & no preservatives. Kiranya kalau korang memang suka makan roti, Der Backmeister ni adalah salah satu destinasi yang korang mesti pergi.

Lokasi : 40, Persiaran Zaaba, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur

Photo Credit : FB Der Backmeister
Photo Credit : FB Der Backmeister

4. Pickle & Fig

Kafe ni pilihan Hafiz masa hari-hari yang rasa macam nak makan ‘healthy food’. Mesti korang pun ada kan hari yang tetiba rasa macam ni kan. Sandwiches kat sini memang best. Kopi kat sini pun best.

Lokasi : 26 Jalan Tun Mohd Fuad 2, TTDI, Kuala Lumpur

Photo credit : FB Pickle & Fig

5. Mukha

Kafe ni pula membawa inspirasi dari Yaman. Pelbagai pilihan menu disini antaranya Chicken Kebab, BBQ pulled beef sandwich, Salmon Tabbouleh dan banyak lagi.

Lokasi : 15, Lorong Rahim Kajai 13, Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur, Malaysia

Photo credit : Mukha Cafe

Disclaimer : Semua pilihan diatas adalah pilihan peribadi Hafiz dan bukan review berbayar.

5 Kafe Retro Menarik di Petaling Street

Petaling Street atau ada yang panggil Chintatown ni bukanlah satu kawasan baru di Kuala Lumpur. Cuma sejak kebelakangan ni banyak usaha yang telah dilakukan untuk menukar wajah & landskap Petaling Street ni.

Kalau korang dah lama tak datang ke Petaling Street ni, apa kata korang luangkan masa korang ke Petaling Street ni nanti. Dah banyak ruang2 yang instagram worthy kat Petaling Street ni sekarang ni. Antara lokasi yang wajib korang boleh cari ialah Rex KL.

Yang pastinya kalau korang datang Petaling Street ni korang tak perlu risau nak makan kat mana sebab dah banyak kafe-kafe ‘retro inspired’ di sini.

1. Vintage 1988

Sesuai dengan namanya, kafe ni seolah membawa korang ke zaman 80 an. Bagi Hafiz, kafe ni mengimbau kenangan masa bercuti di Amsterdam dulu. Dari luar hinggalah hiasan dalamannya, setiap ruang di dalam kafe ni sesuai untuk korang abadikan dalam instagram korang.

Lokasi : 34 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Vintage 1988

2. Mingle Cafe

Bertentangan dengan Vintage 1988, korang akan nampak ada satu kafe menarik & ‘rustic’. Kafe ni mengetengahkan elemen ‘rustic’. Binaan separa siap dan perabot lama membawa kita kembali ke zaman dulu-dulu.

Lokasi : 55 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

3. Merchant Lane

Memasuki kafe ni membuatkan korang rasa macam berada jauh dari kesibukan Kuala Lumpur. Pelbagai menu menarik juga ada disini.

Lokasi : 150 Jalan Petaling, 50000 Kuala Lumpur

4. Chocha Foodstore

Terletak berdekatan dengan Merchant Lane Cafe, Chocha Foodstore ni juga tidak kurang hebatnya. Susun atur dan hiasan dalaman kafe ini juga sangat ‘instagram worthy’.

Lokasi : 156 Petaling Street, 50000 Kuala Lumpur

photo credit ; FB Chocha Foodstore

5. Luckin Kopi

Kafe ni juga korang mesti singgah kalau dah sampai ke Petaling Street ni. Kalau korang suka hidangan yang ada salted egg, kat sini memang heaven. Banyak menu-menu kat sini yang akan buat korang meleleh air liur.

Lokasi : 14 Jalan Panggung, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Luckin Kopi

Tempat Lepak Best di KL

Posting kali ni Hafiz nak senaraikan tempat-tempat best yang korang boleh untuk lepak dan makan-makan dengan kawan-kawan korang.

Posting ni jugak kita fokus kepada tempat/kedai yang santai-santai jer ok.

1. Jalan Telawi, Bangsar

Jalan Telawi ni terletaknya di Bangsar. Ramai yang suka lepak kat sini disebabkan variasi makanannya yang pelbagai bermula dari restoran mamak hinggalah ke fine dining. Antara restoran yang popular dan menjadi pilihan ramai adalah Restoran Nirwana Maju, Restoran Kayu Nasi Kandar, Jaslyn Cakes, VCR Cafe, Killer Gourmet Burger dan banyak lagi.

Lokasi : Bangsar

photo credit : the edge

2. Tapak, Jalan Ampang

Tapak ni sangat terkenal dengan pelbagai pilihan makanan food truck. Tapak ini berkonsepkan street food dan menyajikan pelbagai menu yang menarik seperti burger, nasi lemak dan juga pelbagai menu-menu hipster.

Tapak ni juga agak berdekatan dengan KLCC. So lepas dah jalan-jalan KLCC tu korang boleh datang ke Tapak ni atau lepas dah kenyang tu korang boleh pergi tengok wayang di KLCC.

Lokasi : Jalan Ampang, Kuala Lumpur

Waktu Operasi : 6.00ptg – 12.00tgh malam

3. GoBox Concept, Kampung Baru

GoBox Concept ini menggunakan kontena sebagai binaan asasnya. Agak popular dikalanagan warga KL.  Terdapat pelbagai food stalls yang menjual pelbagai makanan kegemaran seperti Thai food, western food, otak-otak dan banyak lagi.

Harga makanan juga agak berpatutan. Cuma masalah utama kat sini ialah nak cari parking yang berdekatan agak sukar oleh kerana jalannya yang agak sempit dan kecil.

Lokasi : No 12 Jalan Liew Weng Chee, Kampung Baru, KL

Waktu Operasi : 6.00ptg – 2.00pagi

4. The Garage, KL

The Garage KL ini juga adalah salah satu tempat lepak yang berkonsepkan restoran dalam kontena. Restoran ini menyajikan pelbagai Western food yang menarik dan lazat. Selain restoran, tempat ini juga mempunyai kedai potong rambut, kedai koleksi figurin Star Wars dan juga workshop kenderaan di tingkat bawah. Dan yang paling penting The Garage ni sangat Instagram worthy.

Lokasi : Lot 841, Jalan Hulu Kelang, Hillview

Waktu Operasi : 3.00ptg – 12.00tgh malam

Kalau korang ada tambahan cadangan, korang boleh senaraikan di bawah ni ok… 🙂

5 Kedai Ais Krim Pilihan di KL

Untuk perkongsian kali ni Hafiz nak kongsi kedai-kedai aiskrim pilihan Hafiz di sekitar KL. Buat penggemar ais krim, korang kena baca sampai habis ok?

1. Softsrve

Di sini korang aboleh pilih untuk yogurt based atau hard ice cream. Ada pelbagi jenis pilihan. Hafiz secara peribadi suka Blueberry yogurt seperti dalam gambar kat bawah ni. Sedap giler.

Lokasi : D-G-11 Plaza Arkadia No 3, Jalan Intisari, 52200 Kuala Lumpur

2. Kind Kones

Tekenal dikalangan rakan2 ‘vegan’ & mereka yang agak ‘health conscious’. Untuk pengetahuan korang, semua ais krim di Kind Kones ni adalah ‘dairy free’ dan bebas dari perisa tambahan. Jadi korng boleh lah makan ais krim tanpa rasa guilty..hehhe

Lokasi : No 61, Plaza Damansara, Jalan Medan Setia 1, Bukit Damansara, Kuala Lumpur

3. Whimsical

Whimsical ni sangat terkenal dengan kepelbagaian perisa ais krim yang kadang-kadang agak diluar kebiasaan ais krim yang kita biasa makan. Jangan terkejut dengan menu ais krim nasi lemak yang ada disini. Antara pilihan utama Hafiz di Whimsical ialah Salted Gula Melaka dan Avocado Choc Chip. Apa-apa pun korang jangan risau Whimsical juga ada sediakan normal gelato kalau untuk korang cuba ok.

Lokasi : FF-17, The Waterfront 5, Desa Parkcity, Kuala Lumpur

4. Piccoli Lotti

Mesti korang tertanya apalah maksud Piccoli Lotti ni kan? Diambil dari bahasa Italy, Piccoli Lotti ni bermaksud ‘small batch’ yang memberi gambaran kepada kita yang ais krim disini dibuat dengan teliti dan berkualiti. Untuk pengetahuan korang, Piccoli Lotti juga hanya menggunakan bahan premium dan bebas dari pewarna atau perisa tiruan.

Lokasi : 45, Jalan SS 20/11, Damansara Kim, Petaling Jaya

5. Inside Scoop Ice Cream

Salah satu jenama yang agak terkenal di sek\itar Lembah Klang. Dah makin banyak cawangan. Ais krim kat sini pun best. Antara pilihan Hafiz ialah Coconut Sorbet. Sedap weh…

Diharap dengan perkongsian ni dapat membantu sedikit sebanyak nak makan ais krim kat mana di KL ni ok… Semua ni hanyalah pilihan peribadi mengikut citarasa Hafiz ok. Kalau kporang ada cadangan, boleh komen dibawah ok.

7 Best Cafes in Penang

Thinking of spending the weekend in Penang soon? Its becoming more cafes in Penang to hunt to feed your tummy and Instagram feed. Penang might be small but there are hidden gems in every corner that might be a little tricky to find. But ill try my best to share with you some of the best & unique cafe for you to explore.

Here are the top 10 cafes that am going to recommend to you:

1. China House

China House is one of the oldest and most visited cafes in Penang. Combination of cafes, restaurants, library, shops and bakery. China House is an all-in-one building that’s perfect for everyone, with art, music, food and drinks. They serve up to 50 different cakes daily and from morning to midnight.

china_house_penang_06-07bce72b00faa030872fddc942a30f96.jpg
photo credit : vmo.rocks

Address: 153 & 155, Lebuh Pantai and 183B, Lebuh Victoria, Penang, Malaysia
Operating Hour: 9 a.m.- 1 a.m. (Daily)

2. Kim Haus

Kim Haus is a revamped goldsmith turned into cafe and bar. This place offers a unique dining experience which revolves around Western and the bar offers a variety of alcohols. There is also small in-house bakery that is located at the corner which serves fresh bakes on a daily basis, where everything is made from scratch. Kim Haus also serves as a platform for performers from all over the world and live performances would be held every night.

Kim_Haus_Penang_Restaurant_Campbell_Street_20.jpg
photo credit : onlypenang.com

Address: No. 9 & 11 Campbell Street, Penang, Malaysia.
Operating Hour: 8 a.m.-12 a.m. (Daily)

3. Norm Cafe @ Saw Emporium

Norm is a minimal, latest addition to the cafe around the area. Located in the corner of Saw Emporium with a unique twist. They serve two menus, “norm” and “noct”. “Norm” is served during the day, with a selection of speciality coffee, teas, cocktails, waffles and tiramisu. After sunset, “noct” is served, where alcohol is infused in every item in the menu.

Norm-Cafe-1-1080x720.jpg
photo credit : taudulou.com

Address: The Saw Emporium, 1, Gat Lebuh Macallum, 10300 George Town, Penang.
Operating Hour: 9 a.m.-12 a.m. (Daily)

4. Kraffmen

Located along Jalan Zainul Abidin, off Macalister Road, the cafe is like an oasis in the middle of the town, offering some of the best Australian-influenced brunch items. The menu is somewhat exciting and unusual in a good way.  The interior space is covered in shades of grey and white, seemingly a lofty space to chill. But the focus should be on the reliably good food, on par with some of the better cafes in town.

Kraffmen+Georgetown+Penang.jpg
photo credit : cherryllamlam.com

Address: 80, Jalan Zainul Abidin, George Town, Malaysia.
Operating Hour: 8 a.m.-10 p.m. (Closed on Wednesday)

5. Pin Xin Vegan Cuisine

Pin Xin stands out of the crowd by serving healthy, cruelty-free and of course, vegan Penang street food such as asam laksa, nasi lemak, hokkien mee that is as good as those on the streets and in this case some of them are better. Price tags can be a little steep but given the fact that vegan food requires a lot of effort and innovation, it is justifiable.

Pinxin Vegan Cuisine (12).JPG
photo credit : pinkypigletland.com

Address: 38, Lebuh Tye Sin, George Town, Malaysia.
Operation Hour: 7.30 a.m.-10 p.m. (Daily)

6. Gudang Cafe

Gudang Cafe is like a walk down the memory lane warehouse-themed cafe, where wooden elements are heavily used, giving an old-fashioned vibe. Located at the popular Armenian street, their Japanese inspired menu might be simple but definitely affordable. This cafe is really spacious. A perfect location to spend time with your friends.

DSCF6702-1024x679.jpg
photo credit : what2seeonline.com

Address: 5 Gat Lebuh Armenian, Penang, Malaysia.
Operating Hour: (Mon- Thurs&Sun) 11 a.m.-11 p.m.
(Fri&Sat) 10 a.m.-1 a.m. (Closed on Tuesday)

7. Lavish Fusion Bakery

Lavish Fusion Bakery located right next to Container Hotel. This white-themed cafe is beautifully decorated with flowers and plants, which makes every corner insta-worthy. Lavish serves one of the most presentable cronuts and milkshakes, as well as Western-Fusion menu that pleases the eyes and stomach. Walk towards the end of the cafe and you’ll be greeted with surprise, they have added Minilicious corner at the back alley, serving ice-cream croissant and lava cube on-the-go.

20638473_465960163788460_5615172987001403568_n.jpg
photo credit : fb lavish 

Address: 214, Lebuh Victoria, George Town, Malaysia.
Operating Hour: (Mon-Thurs)10 a.m. – 11: 30 p.m., (Fri) 10 a.m.-12 a.m.
(Sat) 9 a.m.-12 a.m., (Sun) 9 a.m.-11:30 p.m.

So if you are in Penang, don’t forget to check out this Cafe. Share with us if you have some recommendation to your favorite cafes in Penang.