Tempat Menarik di London

London ni merupakan antara kota idaman yang sentiasa berada dalam bucket list nak visit dari kecil lagi. Terlalu banyak tarikan yang ada di kota penuh sejarah ini. London bukanlah sekadar destinasi percutian biasa tetapi kota ini penuh dengan keindahan semulajadi, tapak2 bersejarah dan banyak lagi.

Dalam posting kali ni Hafiz akan kongsi lokasi2 yang boleh korang lawati bila di London nanti.

Madame Tussauds London

madame-tussauds-london-ticket_8a06617c2a05358fb2911ebce14dead15ee39967.jpg
photo credit : befreetour.com

Korang mungkin pernah dengar tentang muzium patung lilik realistik ini yang lokasinya berada di seluruh dunia dan yang paling dekat dengan Malaysia, pastinya Madame Tussauds Bangkok. Buat pengetahuan korang, Madame Tussauds London merupakan cawangan yang pertama di buka di dunia. Dibuka pada tahun 1836 di Baker Street.

Di Madame Tussauds London(MTL) ni terdapat lebih dari 250 nama besar untuk korang temui dan bergambar sama.

Bayaran Masuk (Online): Dewasa (16 Tahun & Keatas) £29

Alamat: Marylebone Rd, Marylebone, London NW1 5LR, UK

Leadenhall Market

 

IMG_4261(1).JPG

Leadenhall Market ni merupakan antara salah satu pasar tertutup yang wujud di London. Pasar ini terletak di Gracechurch Street. Secara jujur Hafiz terjumpa pasar ni kebetulan masa tengah berjalan disini masa pagi Christmas. Jadi dapat tengok bengunan je lah sebab semua kedai tutup masa tu..

Untuk pengetahuan korang, pasar telah wujud sejak abad ke-14 lagi! Pasar ini asalnya merupakan pasar yang menjual daging dan barangan basah yang lain. Hari ini pasar ini bertukar menjadi lokasi shopping yang padat dengan pelbagai jenis kedai seperti butik, restoran, kafe dan lain-lain lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari (7.00 am – 11.00 pm)

Alamat: Gracechurch St, London EC3V 1LT

Hyde Park

IMG_3386

Hyde Park boleh dikatakan sebagai salah satu taman yang paling terkenal di London dan  tak keterlaluan Hafiz kata antara taman yang paling popular di dunia. Selain dari merupakan taman yang terbesar di London, mesti korang nak tahu kenapa ianya terkenalkan?

Taman yang berkeluasan 142 hektar ini dipenuhi dengan lebih daripada 4,000 pokok, sebuah tasik yang besar, taman-taman bunga dan pelbagai kemudahan rekreasi yang lain.

Hafiz pernah cuba jalan kaki merentasi Hyde Park ni, memang best. Tapi kalau korang tak banyak masa, mungkin korang boleh terus ke destinasi yang korang nak tuju je.

Alamat: Hyde Park, London

Westminster

IMG_3987 (Edited)

Westminster adalah tempat dimana terletaknya bangunan parlimen dan juga jam ikonik London, Big Ben yang berbunyi pada setiap jam.

IMG_3609

Sekiranya korang berpeluang ke sini, jangan lupa untuk singgah ke Parliament Square di mana terletaknya tugu-tugu orang yang penting dalam politik iaitu Winston Churchill dan Nelson Mandela.

Alamat: Westminster, London

Camden Town

IMG_3882.JPG

Apa yang menariknya tentang Camden Town ni ialah kewujudan tempat-tempat jualan yang tiada penghujungnya. Dalam Camden Town ni ada Camden Market. Di market ni lah yang  terdapat lebih daripada 1000 kedai-kedai unik, gerai-gerai kecil dan kafe. Kalau korang pernah ke Chatuchak di Bangkok, Camden ni boleh dikatakan macam  Chatuchak versi London.

Korang boleh menemui banyak kedai yang menjual hasil seni yang unik, kedai pakaian vintage, kedai buku secondhand dan lain-lain lagi!

Waktu Operasi: Camden Market: Setiap Hari (10.00 am – 6.00 pm)

Alamat: Camden: London Borough of Camden, London / Camden Market: Camden Lock Pl, Camden Town, London NW1 8AF

London Eye

London eye.jpg
photo credit : timeout.com

Untuk korang yang pertama jejak kaki ke London ni, Hafiz cadangkan bolehlah cuba London Eye ni. The London Eye adalah nama yang diberikan kepada ferris wheel di London yang bersaiz gergasi. Dah nama pun London Eye, dari sini memang korang boleh nampak 360 darjah pemandangan Kota London yang cantik ni.

Korang boleh beli tiket secara online. Cuba check laman sepert i Klook yang kadang2 menawarkan harga yang amat berbaloi. Beli di kauter pun boleh. Yang penting da bayar mahal-mahal tu, jangan lupa untuk rakam pemandangan di luar!

Waktu Operasi: Setiap Hari (11.00 am – 6.00 pm)

Bayaran Masuk: Dewasa (16 Tahun & Keatas) £28 | Kanak-Kanak (3 – 15 Tahun) £23

Alamat: Lambeth, London SE1 7PB

Brick Lane

IMG_4168(1)

IMG_4045(1)

Brick Lane adalah sebuah tempat menarik di London. Bagi korang yang mengidam nak cari makanan halal seperti kari & tandori tu, bolehlah korang cuba cari disnini. Brick Lane juga  diketahui umum dipenuhi dengan komuniti Bangladesh. Ada juga sebuah masjid yang terletak disini. Selain kedai makan halal, di sini juga terdapat pasar-pasar yang menjual barangan antik, pakaian dan banyak lagi barangan menarik lain.

Bagi Hafiz, tarikan utama di Brick Lane ialah street artnya sehinggakan ianya sering dijadikan lokasi pergambaran video-video muzik. Hampir setiap lorong2 kecil yang ada disini ada street artnya yang tersendiri. Apa lagi? Sediakan kamera dan terjah lokasi ni untuk meriahkan instagram anda.

Waktu Operasi (Brick Lane Market): Ahad (10.00 am – 5.00 pm)

Alamat: Brick Lane, Shoreditch,  E1 6QL

Oxford Street

IMG_3377.JPG

Oxford Street ni ialah lokasi membeli-belah yang paling terkenal di Eropah dan sudah semestinya yang tersibuk di London. Banyak kedai & jenama mewah yang terletak disini.

Kalau korang berjalan dari Oxford Circus ke Tontenham Court Road, terdapat kedai-kedai seperti American Apparel dan Topshop. Sepanjang Oxford Circus dan Bond Street pula terdapat banyak kedai-kedai pakaian berjenama terkenal seperti Zara, Gap dan H&M. Dari Marble Arch ke Bond Street, terdapat  Marks & Spencer, New Look, Selfridges dan Primark. Selfridges & Primark ni adalah antara yang paling sibuk disini. Terletak bertentangan jalan sahaja, keduanya menawarkan pilihan mahal & murah untuk korang pilih. Kalau ada budget besar, boleh lah ke Selfridges dan kalau budget yang terhad silalah ke Primark.

Selain pakaian, korang boleh Charing Cross  Road dan Denmark Street untuk kedai buku dan peralatan muzik. Sementara itu di Edgware Road pula terdapat jualan pelbagai barangan elektronik.

Alamat: Oxford St, London

Harrods

IMG_4135.JPG

Harrods merupakan pusat membeli-belah mewah 7 tingkat yang telah wujud lebih daripada 160 tahun! Ya 160 tahun. Mungkin ramai lebih kenal Harrods ni selepas kisah Princess Diana.

Dalam Harrods ini terdapat lebih 330 kedai yang menjual pelbagai barangan pakaian, rumah, teknologi dan makanan.

Di Harrods Food Halls, korang boleh menemui pelbagai pilihan teh, coklat dan makanan segar yang lain. Ada ruang yang menjual makanan Halal.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Ahad (10.00 am – 9.00 pm) | Ahad (11.30 am – 6.00 pm)

Alamat: 87-135 Brompton Rd, Knightsbridge, London SW1X 7XL

Buckingham Palace

 

IMG_3540.JPG

Buckingham Palace ialah istana yang menjadi kediaman rasmi Ratu Elizabeth. Selain istana ini, Ratu Elizabeth juga tinggal di Windsor Castle dan Balmoral. Untuk pengetahuan korang, Buckingham Palace hanyalah  dibuka kepada orang awam ketika musim panas yang kebiasaannya dari bulan Ogos ke September.

Apa yang korang boleh lihat disini ialah 19 buah bilik menyambut tetamu yang dihias dengan indah, the Throne Room (bilik yang sering digunakan dalam fotografi perkahwinan diraja), tangga mewah istana, pameran khas, karya seni dan lawatan sambil mendengar penerangan audio yang menggunakan suara Prince Charles!

Waktu Operasi: Hanya Dibuka Semasa Musim Panas (Julai 2019 – September 2019)

Bayaran Masuk: Dewasa £24.00 | Kanak-Kanak (5 – 16 Tahun) £13.50

Alamat: Buckingham Palace, Westminster, London SW1A 1AA

Greenwich Market

IMG_4226.JPG

Kalau korang mencari kraftangah asli dari London? Jangan lupa untuk singgah ke Greenwich Market. Bermacam barangan yang boleh dijadikan buah tangan untuk orang tersayang atau sebagai tanda ingatan daripada London boleh didapati disini.

Sedikit panduan tentang Greenwich Market:

-Hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad: Jualan barangan seni, kraf dan barangan designer.

-Hari Selasa, Khamis dan Jumaat: Jualan barangan antik dan koleksi berharga yang lain.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Alamat: 5B Greenwich Market, London SE10 9HZ

Greenwich Foot Tunnel

IMG_4233.JPG

Kalau korang dah ke Greenwich ni, jangan lupa untuk mencari Greenwich Foot Tunnel ni. Antara tinggalan sejarah yang ada di Greenwich ni. Pembinaannya bermula pada June 1899 dan siap pada Ogos 1902. Menghubungkan Greenwich & Woolwich.

Waktu Operasi : Dibuka setiap hari, 24 jam

British Museum

IMG_3613.JPG

British Museum merupakan muzium yang telah wujud semenjak tahun 1753 dengan hasil koleksi sejarah manusia sejak lebih daripada 2 juta tahun.  Antara bahan pameran yang paling terkenal di dalam muzium ini adalah batu Rosetta, mumia-mumia Mesir, arca Parthenon dan banyak lagi sejarah ketamadunan manusia dipamerkan disini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG

Covent Garden

IMG_3695.JPG

Antara tarikan yang istimewa di London. Sambil berjalan-jalan di sekitar kawasan ini korang boleh tengok banyak pertunjukan jalanan yang kadangkala mengumpulkan sehingga 200 penonton pada satu-satu masa.

Antara tarikan menarik lain yang wajib dilawati adalah Royal Opera House. Di sini sering diadakan pertunjukan ballet dan opera yang cukup sinonim dengan orang British ni.

Alamat: Covent Garden, London WC2E 8RD

St James Park

IMG_3422.JPG

St. James’ Park adalah sebuah taman diraja yang berkeluasan 57 ekar. Dari sini korang boleh menikmati pemandangan bangunan ikonik London di sekitar seperti Buckingham Palace, Clarence House dan Whitehall.

Waktu Operasi: 5.00 am – 12.00 pm

Alamat: Barrack Rd, Newcastle upon Tyne NE1 4ST

Portobello Market Nottng Hill Gate

Kalau korang pernah tengok filem Julia Roberts yang bertajuk Notting Hill,  mesti korang perasan scene yang menunjukkan suasana di pasar Portobello Market Notting Hill Gate yang cukup sibuk dengan orang yang datang berjual-beli.

Bermacam barangan boleh dijumpai di sini, daripada buah-buahan, roti, poster, seramik, pakaian hinggalah muzik, suasana pasar ini memang sangat meriah. Setiap hari Jumaat, terdapat gerai-gerai yang menjual pakaian vintage dan barangan rumah.

Bagi para peminat barangan antik pula, hari Sabtu adalah hari di mana terdapat beratus gerai jualan barangan antik dibuka berdekatan dengan stesen Notting Hill dan setiap Ahad pula, korang boleh menuju ke Westway di sekitar kawasan yang sama untuk pasar lambak.

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu (8.00 am – 6.30 pm)

Alamat: Portobello Rd, London

Tower Bridge

IMG_3855.JPG

Tower Bridge bukan sekadar untuk dilihat dari jauh atau sebagai laluan kenderaan sebab korang boleh memasuki menara atau melalui jambatan ini untuk melihat pemandangan London.

Melalui laluan gelas di jambatan ini, korang boleh melihat pemandangan River Thames dari jarak ketinggian 42 meter sambil melihat kereta dan bot yang melalui.

Di samping itu, korang juga boleh mendapatkan lebih info tentang pembinaan jambatan ini di dalam Tower Bridge Exhibition Room dan banyak lagi pameran-pameran menarik yang lain.

Waktu Operasi:

April – September: 10.00 am – 5.30 pm

Oktober – Mac: 9.30 am – 5.00 pm

Bayaran Masuk: Dewasa £9 |  Kanak-Kanak £3.90

Alamat: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP

Piccadilly Circus

3320639520_c90130478d_b.jpg
photo credit : londonist.com

Piccadilly Circus telah diwujudkan sejak tahun 1819 untuk menghubungkan Regent Street dengan Piccadilly.

Sebenarnya ramai yang akan datang ke sini dan tercari-carikan ‘circus’ berdasarkan namanya, namun kecewa bila tahu yang Piccadilly Circus ini bukanlah sarkas tapi adalah sebuah kawasan yang terletak berdekatan dengan banyak tarikan-tarikan menarik untuk membeli-belah dan berhibur. Ingat ya. Jangan cari circus macam dalam filem The Greatest Showman tu tau.

Di sebelah barat Piccadilly Circus ini juga terdapat sebuah peninggalan lama yang dipanggil ‘Police Box’ yang telah berdiri di tempat yang sama sejak 1935 lagi.

Alamat: Piccadilly Circus, London

Posting kali ni adala sebahagian ringkasan pengalaman Hafiz. InsyaAllah Hafiz akan kongsi lagi dengan korang nanti ya.

 

 

Best Street Market di Bangkok

cof

Dalam posting ni Hafiz nak share best street market yang korang boleh pergi bila di Bangkok. Di buka setiap hari berkerja dari Isnin hingga Jumaat. Ditutup Sabtu, Ahad & cuti umum.

Nama pasar ni ialah La Lai Sap Market Silom Soi 5. Pasar ni terletak di antara bangunan pejabat & hotel di Silom Road & Naradhiwas Road. Stesen BTS terdekat dengan pasar ini ialah Chong Nonsi. Cari exit BTS yang menuju ke Hotel I residence atau Heritage hotel. Turun disitu dan jalan ke arah Silom Road. Kalau confuse, tanya je orang sekelining tu yang korang nak ke La Lai Sap Market.

sdr

cof

cof

sdr

cof

Memang best cuci mata kat sini. Ada pelbagai jenis makanan yang menjadi pilihan orang tempatan. Harga pun jau lebih murah. Cuma tak banyak pilihan makanan yang Halal disini. Tapi semakin hari semakin bertambah peniaga beragama Islam disini. Jadi korang tengok2 lah sendiri bila di sana nanti ok.

 

2019 Malaysia Public Holiday / Cuti Umum

37077986_217826952257295_7251404701306978304_n

Dah masuk bulan Disember ni, mesti korang dah start plan nak cuti kan? Jom tengok cuti yang ada 2019 nanti dan juga long weekend yang ada. Senang nak beli tiket kan travel kan.

  • Tahun Baru 2019: January 1(Selasa), 2019 *Kecuali : Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
  • Thaipusam: January 21(Isnin) *Kecuali : W.P. Labuan, Kedah, Kelantan, Melaka, Pahang, Perlis, Sabah, Sarawak & Terengganu
  • Hari Wilayah: February 1(Jumaat) * W.Persekutuan sahaja)
  • Tahun Baru Cina: February 5 – 6(Selasa – Rabu)
  • Hari Buruh: May 1(Rabu)
  • Hari Wesak: May 19(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Raya Aidilfitri*: June 5-6(Rabu-Khamis)
  • Hari Raya Aidiladha*: Ogos 11(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Kebangsaan: Ogos 31(Sabtu)
  • Awal Muharram: September 1(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Agong Birthday: September 9(Isnin)
  • Hari Malaysia: September 16(Isnin)
  • Deepavali*: October 27(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Maulidur Rasul: November 9(Sabtu)
  • Christmas: December 25(Rabu)

*Tertakluk kepada perubahan
Harap posting ni dapat bantu korang plan tahun 2019 dengan baik ya.

5 Kedai Kek Terbaik di KL

weekend

Bila bab kek ni, keterujaan Hafiz lain macam sikit. Tak tau nak start kat mana menulis. Hafiz senaraikan 5 kedai kek yang terbaik di KL. Bagi Hafiz, kek yang sedap itu mestilah menggunakan bahan-bahan yang berkualiti. Penggunaan butter yang berkualiti sememangnya akan mempengaruhi rasa & texture kek.

1. Jaslyn Cakes
Pilihan no 1 Hafiz. Sejak Jaslyn Cakes ni dibuka few years back, ni lah destinasi pilihan untuk makan kek. Kalau korang nak tahu apa yg istimewa tentang Jaslyn Cakes ni, kek yang disediakan disini menggunakan telur ayam kampung, tepung organic dan tiada artificial products. Dan pastinya lah Jaslyn gunakan butter yang berkualiti. Pilihan Hafiz di Jaslyn ni ialah Victoria Sandwich & Red Velvet Cake.
Lokasi : 7A, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur Phone: 03-2202 2868
2. Dew Bangsar
Dimiliki oleh founder Jaslyn Cakes jugak. Baru dibuka sekitar awal 2018. Konsep Dew ni sedikit berbeza dgn Jaslyn. Bukanlah seperti kek yang biasa kita makan. Yes, i am big fan for Jaslyn(ni bukan review berbayar tau..heheh). Pilihan Hafiz di DEW Bangsar ialah Chocolate Cakes, Banana Dulcey, Kopiko Tart & Rosewater Grapefruit.
Lokasi : 7A, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur
Phone: 03-2202 2868
3. Tray Cafe
Dikenali ramai sebab brunch kat sini sangat best sampai kadang terleoas pandang nak order kek kat sini. Ada pelbagai pilihan yang korang boleh pilih kat Tray Cafe ni. Pilihan Hafiz disini ialah Black Forest Pavlova & Nutella Chocolate Cakes. Kalau ada kesempatan boleh jugak order scones kat sini. Memang terbaik
Lokasi : H-0-2 Block H, Plaza Damas, 60 Jalan Sri Hartamas 1, 50480 Kuala Lumpur
4. A Slice of Heaven(Just Heavenly)
Seperti nama kedai ni sendiri, rasa kek kat sini memang terbaik. Selepas beberapa tahun, Just Heavenly ni masih sedap seperti dulu. Pilihan Hafiz pastinya Chocolate Durian, tapi macam dah tak jual sekarang. Pilihan yang lain pastinya Red Velvet Cake & Carrot Cake.
Lokasi : Bangsar Shopping Centre, KL
5. Alexis Bistro
Ni yang paling classic. Memang all time favorite. Pavlova kat Alexis ni memang terbaik. Quality consistent. Dan yang paling best boleh makan kek sampai lewat malam. Kedai-kedai yang Hafiz senaraikan kat atas tutup awal. Jadi kalau tetiba kul 10 malam tekak terasa nak makan kek, boleh lah pergi Alexis.
Lokasi : 29 Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur Phone: +60 032 284-2880
Ok lepas ni bolehlah korang cuba ok. Tapi harus di ingat ini cuma pendapat peribadi Hafiz. Selamat mencuba 🙂

Jom Ke Singapura!

Singapura. Bila last korang bercuti di Kota Singa ni? Hafiz nak share dengan korang apa yang korang boleh buat di Singapura dengan budget yang terhad. Secara amnya kita tahu matawang S$ ni lebih kurang 3 kali ganda RM. Bererti besarlah peruntukkan percutian tu. betul tak?

Untuk perkongsian July ni, Hafiz pilih Singapura sebagai tema untuk perkongsian. Dari perancangan perbelanjaan, tempat percuma yang korang boleh visit, aktiviti yang mesti buat di Singapura, lokasi makanan halal yang terbaik dengan harga berpatutan dan banyak lah lagi.

Apa keistimewaan Singapura ni? Bergantung kepada minat korang. Macam Hafiz ni memang seorang yang suka kepada reka bentuk/’architecture’ sesebuah bangunan. Jadi Singapura ni adalah destinasi terdekat dari KL untyuk cuci mata. Ramai arkitek berlumba2 buat design yang lawa dan menarik disekitar Singapura ni. Nanti dalam posting yang akan datang Hafiz akan share dengan korang semua.

Satu lagi yang paling warga Singapura boleh dibanggakan ialah kemudahan ‘public transport’ diorang. Memang terbaik. Semuanya Hafiz akan kongsikan secara terperinci dalam posting akan datang ya.

Nasi Lemak Terbaik di Kuala Lumpur

Nasi Lemak! Sapa yang tak suka nasi lemak kan. ada yg suka rasa santan banyak, ada yang suka kurang lemak. Selera masing-masing tak sama kan. Posting kali ni Hafiz nak kongsi pendapat peribadi Hafiz tentang nasi lemak paling best di KL. Segala pendapat yang Hafiz kongsi dalam ni adalah pendapat peribadi. So kalau korang ada pendapat nak share jugak, jangan malu2 tinggalkan di ruang komen di bawah ya…

  1. Restoran Village Park : Restoran ni terletak di no 5, Jalan SS 21/31, Damansara Utama. Waze kan je untuk ke lokasi ni ok. Rasa sambal dan ayam goreng ni memanglah sangat terbaik. Rendang kat sini pun sedap. Korang boleh jugak cuba lontong VP ni… Sedap jugak… cuma kalau pergi ke Village Park ni kena banyak bersabar sikit sebab nak kena tunggu tempat kosong ya.thumb_600
  2. Nasi Lemak Wanjo, Kg Baru KL : Hafiz suka sambal sotong disini. Sambal dia menepati cita rasa saya. Nasi lemak pilihan jika Hafiz ke Kg Baru.Nasi_Lemak_Wanjo_Big.jpg
  3. Nasi Lemak Tanglin : Kedai ni terletak di Kompleks Makan Tanglin. Senang je nak cariNi pun favorite saya jugak. Ada satu masa tu dulu tiap2 minggu lepas run kat Lake Garden, Hafiz akan singgah breakfast disini. Seperti kedai2 nasi lemak lain, korang memang kena beratur untuk makan disini.
  4. Nasi Lemak Rindu Pantai Dalam : Lepas cuba mesti terindu nak makan lagi. Secara jujur saya memang suka nasi lemak yg dibungkus kecil2 ni. Walaupun tak cukup sebungkus tapi mcm kurang rasa bersalah sbb tak nampak sangat makan banyak…heheh nasi lemak rindu ni buka dar petang sampai lewat tgh malam.
  5. Nasi Lemak Pak Nasser Air Asia : he he he Sorry yang ni memang kena masuk list sebab bila naik Air Asia, tak sah kalau tak order nasi lemak ni. Terbaik. Pak-Nassers-Nasi-Lemak.-Image-from-airasia.com_

Apa apa pun macam Hafiz cakap dari awal, ni semua hanyalah pilihan peribadi. Selera tak sama. Kalau korang ada tambahan, boleh lah share dibawah. Nanti saya nak cuba jugak. Tunggu next posting ya.

Tips Makanan Halal di Bangkok

Bangkok. Semakin hari menjadi destinasi paling popular dikalangan orang Malaysia. Jadi Hafiz ingin berkongsi tips mencari makanan halal di Bangkok dalam posting kali ni.

Hafiz rasa tak perlulah diperincikan definasi makanan halal itu sebab Hafiz yakin korang diluar sana lebih ‘expert’ bab halal ni kan. Rasanya tak lah susah nak dapatkan makanan yang Halal di Bangkok sekarang. Setelah beberapa kali ke Bangkok, ramai yang tanya pasal makanan halal ni. So untuk posting ni Hafiz akan senaraikan tempat yang sesuai korang pergi ok.

Chatuchak Market 

Ni antara destinasi wajib kalau orang ke Bangkok. Memang best shopping disini. Dah penat shopping tu boleh terus g makan kat situ jer. Cari Clock Tower. Di sekitar situ terdapat kedai-kedai yang menjual makanan halal. Yang paling famous ialah Saman Islam. Harga makanan yang dijual disitu bermula dari 50baht. Chatuchak ni dibuka Sabtu – Ahad sahaja.

chatuchak
Clock Tower yang terdapat di Chatuchak Market

Yana Restaurant, MBK Shopping Centre

Untuk sampai kesini, korang perlu menaiki BTS Skytrain dan turun di station National Stadium. Terus ke tingkat 5. Cari ‘international food court’. Korang boleh dapat pelbagai pilihan makanan halal disitu. Berdepan dengan food court ni korang akan nampak Yana Restaurant. Antara pilihan saya jika kesini kerana rasa dia lagi sedap dari makanan di food court tu..hehehe harga makanan disini bermula dari 100Baht ke atas. Agak mahal, tapi makanan disini dijamin halal & rasa pun sedap.

Sara Restaurant, Nuovo City Hotel

Restaurant ni terletak di Nuovo City Hotel. Hotel ni terletak di Samsen Soi 2, Khaosan Road. Satu-satunya hotel yang patuh syariah di tgh Bangkok ni. Anda boleh makan tanpa was was disini. Staf2 dia pun majoriti muslim. Hafiz tak pernah stay kat hotel ni tapi setiap kali ke Bangkok mesti ke Sara Restaurant ni. Padthai & Tomyam dia memang terbaik. Harga lebih kurang macam di Yana Restaurant juga. Sejak ada GRAB ni, tak susah pun nak ke lokasi ni. Anda cuma perlu letakkan nama Nuovo City Hotel tu je.

cof
Pad Thai
cof
Tom yam
cof
tak igt apa nama menu ni..hehhe

EaThai Food Court, Central Embassy

Seperti food court yang lain di Bangkok, memang susah nak cari makanan yang halal. Tapi di sini korang boleh jumpa satu stall yang sediakan makanan halal. Suasana food court ni pun sangat bersih dan tak terlalu ramai. Harga pun lebih kurang macam Yana & Sara Restaurant.

sdrcof

Ratchada Train Market, Bangkok

Ni satu lagi tempat korang boleh dapatkan makanan street food yang halal. Biasanya penjual muslim ni akan letak logo Halal kt kedai dia dan kebykkan dari peniaga muslimah ni bertudung. Ada macam2 yang boleh korang cuba. Harga bermula dari serendah 10baht. Untuk ke sini, korang kena naik MRT, turun di stesen National Cultural Centre. Market ni terletak di belakang Esplanade Shopping Mall.

cof
Seafood Tom Yum Noodle, 100Baht
sdr
Satay Ayam Thai style ni, 10Baht
sdr
Thai Dessert

sdr

Sebenarnya kat Bangkok ni dah banyak street food yang halal. Tak susah. Cuma kena mencari sikit lah. Oklah sampai sini dulu perkongsian Hafiz. Nanti ada masa Hafiz tambah lagi info2 yang berkaitan ya.