Pengalaman ke Hatyai Dengan Bas – Part 1

Ke Hatyai dengan menaiki bas bukanlah sesuatu yang baru. mungkin dah ramai yang pernah cuba cara ni. Dalam posting ni Hafiz nak share pengalaman Hafiz naik bas. Sebelum korang mulakan perjalanan ni, korang mesti sedia maklum yang perjalanan menggunakan jalan darat ni akan mengambil masa yang panjang. Dalam beberapa posting akan datang ni Hafiz akan kongsi perjalanan dari KL – Hatyai – Bangkok – KL.

Mulakan dengan perancangan awal, lebih kurang sebulan dari tarikh perjalanan. Tiket bas ni cepat sold out, so kenalah kiasu sket. Hafiz beli tiket bas ni melalui Easybook.com. Sejak beberapa tahun kebelakangan ni, Hafiz memang selalu beli tiket kat sini. Selain memudahkan kerja membeli tiket, korang boleh jugak kumpul mata ganjaran sekali. Bolehlah guna untuk trip2 akan datang korang nanti. Harga tiket bas sekitar RM 70.

Sebelum beli tiket ni, Hafiz ada tanya jugak kawan2 yang pernah naik bas ke Hatyai. Kebanyakkannya suruh naik bas Alisan express. Sebabnya ada bas yang hanya berhentikan penumpang di sempadan Bukit Kayu Hitam. Jadi sebelum beli tiket, semak betul2 ya. Untuk melepasi sempadan Thai ni, ada 2 laluan yang utama iaitu, Bukit Kayu Hitam & Padang Besar. Bas biasanya akan melalui sempadan di Bukit Kayu Hitam. Sebab apa tu, Hafiz tak pasti. Kalau korang tahu, boleh lah share di ruangan komen di bawah ok.

Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

Pada hari kejadian, kitaorg pun berkumpul di Terminal Bersepadu Selatan(TBS). Bas dijadualkan bertolak pada jam 11.59malam. Tetapi tak tahu apa punca masalahnya, bas kitaorang hanya tiba pada jam 3 pagi. Ye, 3 jam weh delay. ingatkan naik flight je delay, bas pun delay jugak ya. Jadi kalau korang merancang untuk menggunakan pengangkutan darat ni, sila sediakan sedikit jarak masa untuk perkara2 yang tak dijangka macam ni.

IMG_20190628_092828.jpg
Keadaan diluar kompleks imigresen Thai. Kena banyak2 bersabar 🙂

Setelah 6 jam perjalan, kami pun tiba di sempadan Malaysia – Thailand. Urusan di sempadan Malaysia ni agak pantas. Cuma bila masuk di imigresen Thai ni, terkejut tengok orang dah beratur panjang. Memandangkan train kitaorg untuk ke Bangkok pada jam 6.45 petang, senyum & redha jer beratur untuk 2 jam.

Selepas dah selesai segala urusan imigresen, perjalanan diteruskan sehingga sampai ke Hatyai pada jam 11.30tghari(waktu Thai, kurang 1 jam dari Malaysia). Jadi jumlah masa perjalanan masa kami termasuk delay time ialah 12 jam 30 minit. Best tak?hehehe

IMG_20190628_114810.jpg
Kelantan Restaurant, Hatyai

Dah sampai kat Hatyai, kitorg pun terus serbu ke kedai Kelantan Restaurant. Kebetulan kedai ni terletak dekat dengan lokasi bas Alisan tu berhenti. Jalan kaki je. Kedai ni memang favorite kitaorg. Dalam trip ke Hatyai sebelum ni pun, 3 kali kitorg makan kat sini. Kalau korang pergi pagi, boleh rasa nasi kerabu kat sini. Untuk menu makan tengahari, Hafiz syorkan korang try daging goreng bawang putih dia. Sedap sangat2. Tomyam kat sini pun sedap. Puas hati.

IMG_20190628_120553.jpg
Menu meleleh air liur di Kelantan Restaurant
IMG_20190628_145627.jpg
Pacific Residence, Hatyai

Dah selesai makan, kitaorg terus jalan ke hotel yang Hafiz dah book untuk kegunaan satu hari ni. Tujuan bilik hotel ni ialah untuk memudahkan kitaorg mandi, membuang apa2 yang sepatutnya & solat. Persediaan mental untuk menempuh satu lagi perjalanan yang panjang 17 jam ke Bangkok.

IMG_20190628_134656.jpg
Stall ni terletak kat Morning Market, Hatyai

Sebelum naik train, kitaorang tapau kat salah satu stall pilihan kitaorg. Nasi kuning & ayam goreng kat sini memang terbaik. Ayam tu bila dah sejuk pun masih sedap…

IMG-20190628-WA0063.jpg

Sambungan dalam part 2 nanti, Hafiz akan share keadaan dalam train pulak ok…

Kos untuk hari pertama:

  • Tiket Bas : RM70
  • Lunch : RM20*
  • Hotel : RM17*
  • Dinner : RM10*

Jumlah perbelanjaan untuk hari pertama ialah RM117(*semua kos diatas telah dibahagi samarata)

 

 

Pengalaman ke Hatyai dengan ETS

Hatyai. Kali ni Hafiz nak share pengalaman Hafiz dan rakan-rakan ke Hatyai. Sapa kata tak boleh travel dengan budget yang kecil. Jom baca perjalanan Hafiz ke sana.

IMG-20171007-WA0001 (1)

Hatyai ni merupakan antara destinasi pilihan orang Malaysia. Kaya dengan kepelbagaian pilihan makanan halal dan murah. Bestkan… Untuk ke Hatyai ni korang boleh pilih nak naik train atau bas. Bas adalah pilihan paling murah dan senang sebab ada banyak bas yg sediakan perkhidmatan terus dari Terminal Bersepadu Selatan ke Hatyai. Tapi disebabkan kawan-kawan Hafiz ni tak pernah naik train/ets so kitaorang decide naik ETS/train.

Tambang ETS dari KL Sentral ke Padang Besar ialah RM79. Hafiz nasihatkan korang beli tiket sebulan lebih awal untuk mengelakkan tiket sold out untuk masa yang anda mahukan. Tiket boleh dibeli di kaunter KTM ataupun di laman web EasyBook.

ETS ni punctual tau. Jadi sila berada ditempat kejadian tepat pada waktunya. Kami bertolak pada jam 11.22pm. Dalam ets ni ada cafe kecil yang terletak di Coach C. Boleh lah nak beli air panas atau makan sekadar alas perut. Perjalanan mengambil masa 5 jam. Kami tiba di Padang Besar sekitar 5 pagi. Jika anda mahu teruskan perjalanan ke Hatyai dengan cepat, ada servis “coach” atau van yang ada disitu. Train ke Hatyai ni cuma ada dua trip sehari. Train pagi yang kami ambil ni jam 9 pagi. Sempatlah subuh dan sarapan di cafe yang ada di Stesen Padang Besar tu. Tiket train ke Hatyai ni cuma 100baht. Memandangkan stesen ni terletak dalam kawasan Malaysia, duit RM pun dia terima.

Kami tinggal di hotel The Red Planet yang harganya lebih kurang RM130 sehari. Hotel ni terletak di pekan Hatyai. Boleh jalan kaki dari stesen Hatyai. Dalam 10 minit jalan kaki. Selesa, bersih dan ruang yang agak luas dalam bilik dengan harga yang dibayar. Hotel ni dulunya Tune Hotel. Very basic unit tapi kami puas hati. Di sekitar hotel ni terdapat beberapa kedai makanan halal. Kebanyakkan orang disini boleh berkomunikasi dalam bahasa Melayu.

Di Hatyai ni attraction dia jauh sikit dari pekan, jadi anda perlu gunakan Tuk Tuk lah untuk bergerak. Harga tuk tuk di sini tak semahal macam di Bangkok.

Kami ke sana 3 hari je. Hafiz listkan tempat-tempat yang kami sempat pergi:

  1. Khlong Hae Floating Market : Ni memang ah wajib pergi sebab makanan kat sini sedap, murah, banyak pilihan dan yang paling penting yang jual atas boat tu semua halal.
  2. Asean Trade Bazar :best jugak. Ada jual baju-baju semua tu. Tapi kitaorg terus pergi food court jer. Serious makanan kat sini pun sedap jugak dan banyak kedai yang halal.
  3. Hatyai Municipal Park
  4. Chang Puak Camp Hat Yai
  5. Night Market Hatyai
  6. Lee Garden Plaza : Terdapat pelbagai  gerai makanan halal di sekitar. Ada satu gerai jual nasi lemak sambal lada hitam. Serious sedap 🙂
IMG-20171010-WA0026
Dalam tuk tuk untuk ke Floating Market
IMG-20171010-WA0027
Floating Market
IMG-20171010-WA0028
Floating Market
IMG-20171010-WA0018
Asean Nigt Bazar
IMG-20171010-WA0014
Hatyai Municipal Park
IMG-20171010-WA0008
Chang Puak Camp

IMG-20171010-WA0019

Kami pergi tempat-tempat yang masuk percuma jer. Cuma makanan yang nak masuk dalam perut tu kenalah bayar ya. Sedikit tips utk ke Khlong Hae Floating Market ianya dibuka dari Jumaat – Ahad. Tambang tuk tu sekitar 200baht.

Dari Hatyai, kami tempah taxi untuk ke Padang Besar sebab semua dah kepenatan. Tambang untuk satu taxi tu dalam 800baht. Oklah untuk 4 orang dan kami semua dah penat berjalan. Untuk ke stesen keretapi Padang Besar, kami perlu melalui imigresen Thai & juga Imigresen Malaysia. Kena berjalan lah sikit.

IMG-20171010-WA0004
Ni lah keadaan di depan imigresen Thai. Kena jalan sikit untuk ke Imigresen Malaysia. Harap bersabar 🙂

Hatyai ni satu destinasi yang simple tapi sangat memuaskan hati. Mungkin sebab enjoy makan makanan yang sedap dengan harga yang murah.

Oklah semua.. nanti Hafiz share lagi ok.

Kalau korang suka posting ni, bolehlah belanja Hafiz minum kopi di link di bawah ni ya. Apa2 pun perkongsian ni dapat bantu memudahkan perjalanan korang ya…. 

20190213_153901_0001