Review for Mingle Hostel Chinatown, Kuala Lumpur

IMG_20200122_184109.jpg

If you are a solo traveller and planning for a visit to Kuala Lumpur, you may want to read this. Sharing my experience staying at one of the nicest hostel in Kuala Lumpur.

The place called Mingle Chinatown Kuala Lumpur. It is housed in a century old colonial-era building, Mingle Chinatown features a relaxing rooftop terrace, and superb location which is 3 minutes walk to train stations that connect to the international airports, the twin tower and city center.

IMG_20200122_182033.jpgIMG_20200122_182017.jpgIMG_20200122_134423.jpgIMG_20200122_134526.jpgIMG_20200122_134519.jpg

Mingle @ Chinatown occupies the 100  year old heritage building, was formerly a social hub in the 1920s and 30s where people mingled for mahjong, drink and poem. After WWII, it became a public reading room for the local community.

Following the overall theme of Chinatown and deeply rooted stories of the building, the space is revamped by retaining the building original’s character, fitted with the furniture sourced from the building itself or salvaged from the renovation debris.

Mingle Chinatown Kuala Lumpur is only 5mins away from Merdeka MRT Station & 10mins to Plaza Rakyat LRT station! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Mingle Chinatown also offer ‘wider bed’ with personal locker. They also provide various choices of accommodation for you to choose. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

IMG_20200122_132310.jpg

So if you are in Kuala Lumpur, please do check out this wonderful space.

Credit to Mingle Chinatown for the hostel background.

Review for Warm Window Silom

IMG_20190702_074251.jpg

First of all, i must say this is one of the best hostel you can find in Silom. Ive been to many hostel & hotel in Bangkok, Warm Window Silom exceed my expectations.

Let me share with you some backgrounds of this hostel. In the past, Silom is the center of trading amongst Thai and European merchants through Chaophraya river. Thais became closer friends with foreigners, while the building architectures on this road have been a blend of Thai and Colonial style harmoniously since then.

Although Silom Road became the financial centre of the capital, but yet still being the headquarter of expats and foreign tourists; full of historical attractions, street food, café, and shops; with multi-transportations to downtown and other parts of Bangkok.

IMG_20190629_144944.jpg

Warm Window Silom Hostel located on Pan Road which is one of the most peaceful residence area in Silom. It is only 7mins away from Surasak BTS Station, 1min away to the Bus stop on main Silom street and 10mins away from the pier! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Warm Window Silom also offer ‘wider bed’ with personal locker and capturing design. They also provide various choice of accommodation such as ‘Budget capsule bed’, ‘Queen size bed dormitory’, ‘Private room with Bathroom’ and ‘Private group size room’. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

So if you are in Bangkok, please do check out this wonderful space.

IMG_20190705_115809_783.jpg

Panduan Pengangkutan Awam di Bangkok

399.jpg

Bangkok merupakan salah sebuah bandar yang memiliki sistem pengangkutan yang terbesar didunia. Pengangkutan awam disini terdiri yang di darat, di udara, di sungai & di bawah tanah. Korang mesti akan terkejut dengan kadar kepadatan pengguna pengangkutan awam yang ada di Bangkok ni terutamanya pada waktu puncak.

Dalam perkongsian kali ini Hafiz nak share sikit panduan yang korang boleh gunakan masa di Bangkok nanti.

Bangkok Skytrain (BTS)

800px-Bangkok_Skytrain_2011.jpg
photo credit : wikipedia.org

Bangkok Skytrain atau lebih dikenali umum sebagai BTS. Ia merupakan laluan bertingkat yang mempunyai 2 laluan(lines) iaitu, Sukhumvit Line & Silom Line.

BTS Sukhumvit Line menghubungi 22 stesen termasuklah laluan popular seperti Siam, Nana, Mo Chit, Victory Monument, Phaya Thai, Asok. BTS Sukhumvit Line mnghubungkan kepada 2 stesen MRT bawah tanah di stesen Mo Chit and Asok.

BTS Silom Line pula menghubungi 14 stesen bermula dari stesen National Stadium ke Bang Wa. BTS Slilom Line menghubung ke stesen MRT bawah tanah di stesen Sala Daeng/Silom.

Bangkok MRT(Underground Train)

mrt bkk

Bangkok MRT juga dikenali sebagai underground train/subway di kalangan warga tempatan. Buat masa ini MRT hanya mempunyai 1 laluan iaitu Blue Line.

MRT Blue Line menghubungkan 18 stesen. Chatuchak Park, Phetchaburi, Sukhumvit, Silom dan Hua Lamphong merupakan antara stesen yang paling kerap digunakan oleh pelancong kerana lokasi strategik yang berdekatan dengan kawasan tarikan pelancong. Dari MRT, korang boleh tukar untuk ke BTS interchange stations: Chatuchak Park/Mo Chit, Sukhumvit/Asok & Silom/Sala Daeng.

Teksi / Grab

thailand-taxis-app-e1470251525498

Teksi / Grab merupakan antara pilihan pengangkutan yang juga menawarkan kadar yang berpatutan terutamanya kalau koran bergerak berpasangan atau berkumpulan. Cuma korang peru ingat kesesakan lalulintas kat Bangkok ni kadang-kadang boleh jadi lagi teruk dr KL. Seperti biasa, Teksi menggunakan meter & Grab pula mengenakan kadar rata yang telah ditetapkan sebelum korang menaiki kenderaan tersebut. Peuang untuk korang.

Teksi Motorsikal

bangkok-teksi-motosikal.jpg
photo credit : travelholic.my

Ini merupakan pilihan terbaik bagi solo traveller. Pilihan yang murah & cepat untuk ke destinasi korang. Hafiz memang selalu guna bila di Bangkok. Diorang ni biasa tunggu di stesen MRT/BTS atau berhampiran kawasan2 pejabat.

Tuk Tuk

image.jpg
photo credit : lennonland

Merupakan pengangkutan awam paling ikonik di Bangkok. Kenderaan kecil 3 roda ini menggunakan enjin motosikal boleh membawa 2 orang penumpang di belakang. Tambang tuk tuk ni biasanya boleh tawar-menawar, kebiasaannya 50 bath (RM6.25) untuk jarak dekat. Adalah sesuatu yang normal untuk korang berunding harga sebelum menaiki tuk-tuk ni.

Bas

pagePropertiesImage.jpg
photo credit : bangkok.com

Bas adalah cara paling ekonomi di Bangkok tetapi masalah yang paling besar bagi kita yang tak faham tulisan Thai ni ialah papan tanda dalam Bahasa Thai dan kebanyakkan pemandu bas ni kurang fasih berbahasa English. Tambang bas berhawa dingin bermula dari 11 bath (RM1.40) dan bergantung kepada jarak destinasi yang dituju. Manakala, bagi bas yang tidak berhawa dingin tambangnya dalam lingkungan 8 bath (RM1) dan tambang dipungut di dalam bas secara tunai.

Bot

river_bus_bangkok_thailand-1170x640.jpg
photo credit : transport.thailand.com

Ada 2 jenis bot yang boleh korang gunakan. Ferry Boat yang dikendalikan di Sungai Chao Phraya ni tidak berapa selesa dengan kerusi kayu yang keras dan selalu sesak dengan penumpang. Tetapi ianya berbaloi untuk korang mencuba kehidupan rakyat tempatan di sini. Kalau nak bot yang selesa terdapat bot yang lebih besar dikendalikan oleh Chao Phraya Express Boat, ia lebih luas dan santai untuk melihat Sungai Chao Phraya. Bot beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 7:30 malam dengan perjalanan pendek pada kadar bermula pada harga 16 bath (RM2). Juga boleh dapatkan pas harian (jika transit lama di Bangkok dan mahu melihat keseluruhan) pada harga 150 bath (RM19), bayaran tunai sahaja.

Hafis harap posting ni dapat bantu korang serba sedikit apa yang korang perlu buat sepanjang barada di Bangkok. Rancang mengikut keselesaan & budget korang ya.

 

 

 

Cara Untuk ke Pusat Bandar Bangkok Dari Suvarnabhumi Airport

MAS.jpg

Jika ini merupakan kali pertama korang menjejaki kaki ke Bangkok, posting kali ni mungkin dapat membantu memudahkan perjalanan korang. Ada pelbagai jenis pilihan untuk korang gunakan. Jarak dari Suvarnabhumi Airport ke pusat bandar Bangkok ialah lebih kurang 30km.

Airport Rail Link

Airport-link.jpg

Ini merupakan pilihan yang paling cepat. Tetapi bergantung kepada lokasi hotel korang jugak lah nanti. Untuk memudahkan perjalanan korang, pilih lah hotel/hostel yang dekat dengan stesen train/BTS/MRT. Train station ni terletak di Basement B.

Masa Perjalanan : 25 – 30 minit

Kos : 45 baht

Masa perkhidmatan : 6.00pagi – 12tghmalam setiap hari

Grab/Teksi

thailand-taxis-app-e1470251525498.jpg
photo credit packthailand.com

Pilihan paling mudah untuk ke hotel penginapan korang. Cuma seperti kita sedia maklum dengan kesesakan lalulintas di Bangkok, korang mungkin akan mengambil masa lebih dari 1 jam untuk tiba ke hotel/hostel.

Masa Perjalanan : 40 – 1 jam(bergantung pada traffic)

Kos : Anggaran 350baht – 500baht

Masa perkhidmatan : 24 jam

Public Van

bangkok-airport-public-van-860x573.jpg

Ini merupakan perkhidmatan paling murah yang boleh korang cuba. Korang boleh tunggu Public Van ni di Pintu 1 & Pintu 8 yang terletak pada Aras 1.

Masa Perjalanan : 45 – 55 minit (bergantung pada traffic)

Kos : 40 baht

Masa perkhidmatan : 5.00pagi – 10.00malam

Harap panduan ni dapat membantu korang buat pilihan & rujukan perjalanan nanti.

 

 

Best Street Market di Bangkok

cof

Dalam posting ni Hafiz nak share best street market yang korang boleh pergi bila di Bangkok. Di buka setiap hari berkerja dari Isnin hingga Jumaat. Ditutup Sabtu, Ahad & cuti umum.

Nama pasar ni ialah La Lai Sap Market Silom Soi 5. Pasar ni terletak di antara bangunan pejabat & hotel di Silom Road & Naradhiwas Road. Stesen BTS terdekat dengan pasar ini ialah Chong Nonsi. Cari exit BTS yang menuju ke Hotel I residence atau Heritage hotel. Turun disitu dan jalan ke arah Silom Road. Kalau confuse, tanya je orang sekelining tu yang korang nak ke La Lai Sap Market.

sdr

cof

cof

sdr

cof

Memang best cuci mata kat sini. Ada pelbagai jenis makanan yang menjadi pilihan orang tempatan. Harga pun jau lebih murah. Cuma tak banyak pilihan makanan yang Halal disini. Tapi semakin hari semakin bertambah peniaga beragama Islam disini. Jadi korang tengok2 lah sendiri bila di sana nanti ok.

 

2019 Malaysia Public Holiday / Cuti Umum

37077986_217826952257295_7251404701306978304_n

Dah masuk bulan Disember ni, mesti korang dah start plan nak cuti kan? Jom tengok cuti yang ada 2019 nanti dan juga long weekend yang ada. Senang nak beli tiket kan travel kan.

  • Tahun Baru 2019: January 1(Selasa), 2019 *Kecuali : Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
  • Thaipusam: January 21(Isnin) *Kecuali : W.P. Labuan, Kedah, Kelantan, Melaka, Pahang, Perlis, Sabah, Sarawak & Terengganu
  • Hari Wilayah: February 1(Jumaat) * W.Persekutuan sahaja)
  • Tahun Baru Cina: February 5 – 6(Selasa – Rabu)
  • Hari Buruh: May 1(Rabu)
  • Hari Wesak: May 19(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Raya Aidilfitri*: June 5-6(Rabu-Khamis)
  • Hari Raya Aidiladha*: Ogos 11(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Kebangsaan: Ogos 31(Sabtu)
  • Awal Muharram: September 1(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Agong Birthday: September 9(Isnin)
  • Hari Malaysia: September 16(Isnin)
  • Deepavali*: October 27(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Maulidur Rasul: November 9(Sabtu)
  • Christmas: December 25(Rabu)

*Tertakluk kepada perubahan
Harap posting ni dapat bantu korang plan tahun 2019 dengan baik ya.

Cara Untuk Jimat Semasa Bercuti

22426806_535726520103148_587197131161337856_n

Pernah tak korang terfikir macamana nak berjimat masa travel? Macam korang2 jugak, Hafiz pun sama. Bagi yang suka travel solo macam Hafiz ni, orang kata susah atau mustahil nak berjimat.

Bila kata berjimat pula ada yang beranggapan bahawa kena makan maggi atau catu makanan. Apa pun kategori korang, kat sini Hafiz kongsi serba sikit pengalaman Hafiz masa travel.

1. Flexible dengan tarikh penerbangan :

Harga tiket ni diakui memang akan mempengaruhi jumlah kos percutian korang. Buatlah pilihan bijak dengan beli tiket yang murah. Ambil sedikit masa & pilih tarikh yang menawarkan harga terendah. Hafiz selalu semak harga dengan SkyScanner.

*note : Dalam kes ni korang kena flexible untuk travel awal pagi atau dipertengahan minggu.

2. Tempah hotel/hostel lebih dari satu malam :

Kebiasaanya hotel/hostel akan bagi harga istimewa untuk tempahan lebih dari satu malam. Tempahan awal @ last minute. Bergantung kepada nasib korang lah kalau last minute ni. Tapi kadang2 memang ada hotel/hostel yang suka bagi last minute deal.

3. Hostel atau guesthouse :

image001_54_990x660_201406020140.jpg

Untuk solo traveler yang memang nak berjimat, boleh pertimbangkan pilihan ni. Tapi sebelum buat tempahan baca dulu review2. Boleh manage expectation korang nanti.

4. Travel waktu malam :

Yang ni boleh jimat kos penginapan korang. Sebagai contoh masa Hafiz travel dari London ke Glasgow dengan menaiki bas. Lebih kurang 12 jam perjalanan tapi memang jimat. Tambang bas dalam 10pound je. Cuma mental kena kuatlah sebab tido duduk memang memenatkan.

5. Jalan kaki selagi terdaya :

IMG_2828

Anggap macam senaman lah ya. Jalan kaki ni merupakan cara terbaik kalau korang plan nak mengenali satu lokasi yang korang visit. Korang kena buat research sikit dan rajin bertanya. Sekarang ni dah macam2 apps seperti google maps untuk memudahkan perjalanan.

6. Brunch

Yang ni memang Hafiz selalu buat. Biasanya Hafiz akan ambil light breakfast macam buah atau cereal & kopi sebelum keluar dari hotel/hostel. Sekadar alas perut untuk brunch. Kebanyakkan restaurant biasanya akan menawarkan set lunch dengan harga jauh murah berbanding dinner. Ambil peluang untuk menikmati makanan tempatan.

7. Picnic / Sediakan makanan sendiri

Biasanya kebanyakkan pasaraya besar di bandr2 besar akan bagi diskaun up to 50% setiap hari sebelum diorg tutup kedai. Pergi lah tengok2 apa yang boleh di beli. Bole lah korang picnic sambil snap gambar cantik kat park2 yang ada disekitar.

8. Free stuff

Buat home work & cari apa aktiviti2 yang korang boleh buat di destinasi yang korang nak bercuti.

123.jpg

Apa yang paling penting travel ni adalah tentang pengalaman dan memori yang akan diingati. Buat homework serba sedikit sebelum korang travel. Boleh juga tanya pengalaman kawan2 yang pernah travel ke destinasi pilihan korang tu atau mungkin boleh cari group2 travel dalam facebook.

Semoga perkongsian ni sedikit sebanyak dapat bantu korang plan untuk bercuti.

 

 

What to do in Bangkok?

379

Bangkok! It is known in Thai as Khrung Thep Maha Nakhon. The population of the city is 8 million or 12.6% of the country population. Bang is a Thai word meaning “a village situated on a stream”, and the name may have been derived from Bang Ko. While ko is an “island”, a reference to the area’s landscape which was carved by rivers and canals.
This is a city that attract millions of people everyday. I personally had visited this city for more tan 10 times and must say that this is a great place for everyone.
Let me share with you some of the things that you can plan or do while in Bangkok..
Where to stay :
Try to search hotel within 10 mins walking distance from BTS. Asoke BTS is good as u do have option for SkyTrain or the MRT. Nana BTS, Siam BTS or Saladaeng BTS is pretty good as well.
Chao Phraya River :
Stop at BTS Saphan Thaksin. Take the boat and enjoy the ride to places I listed below.
Khao San Road :
Take the BTS Skytrain to Sathorn/Central Pier (Saphan Taksin Station – change at Siam Station), then take the Chao Phraya Express boat to Phra Athit – pier 13 – then walk. http://www.bangkok.com/area-khao-san-road/review.htm?cur=THB
Grand Palace
Grand Palace & Wat Pho :
BTS to Saphan Taksin station. Go down under the bridge to Central Pier and take the Chao Phraya express boat coming from your left, and get off at Ta Chang pier. (pier N9).
Do not buy a ticket at the desk, and do not buy a 150 baht ticket for the tourist boat. Get on the Chao Phraya Express Boat coming from your left. Take a boat with no flag, an orange flag, or a green flag. You pay the fare on board to the ticket seller, tell her “Tha Chang” (pier N9).
Get off at Tha Chang (pier N9), and walk out from the pier area until you see a high white wall. Follow it to the left and then around to the right, so that Sanam Luang (a large open green space) is on your left and the palace wall is on your right. Walk about 200 meters until you get to the main entrance.
Wat Pho is right behind the Grand Palace, so you will need to go back out the way you came in, and go around the block to enter Wat Pho.
Asiatique :
Take BTS to Saphan Taksin. Same station as Khao San & Grand Palace. But for this u have to walk to the further most, left hand side pier to catch it. You won’t mistake it, it’s the one emblazoned with the Asiatique Logo.
Floating Market :
Damnoeng Saduak (optional as a bit far from the city. Will take u about 1 hour. Very touristy.
Ayuthaya(Ancient capital of Thailand) :
Optional. A bit far from Bangkok. About 1 hour from the city. Very touristy.
Historical Ayuthaya
New Road Fai Market :
You can get Halal street food here. Kena cari sket lah. Take MRT and stop at Thailand Cultural Ctr. Go out From Exit no 3. The place is behind a mall call The Esplanade http://www.bangkok.com/magazine/rot-fai-market-ratchada.htm
Shopping mall :
Terminal 21 (Asoke BTS), Central Embassy(Phloen Chit BTS), Em Quartier(Phrom Phong BTS) & Siam Paragon(Siam BTS).
Cheap Shopping :
Chatuchak(Mo Chit BTS), Platinum (Chid Lom BTS, but this is a bit far from station… but worth for your money to spend)
Food :
Suppaniga Eating Room Sathorn 10.(not halal)
Sara Restaurant, Nuovo City Hotel (Halal)
Yana Restaurant, Level 5, Near the international food court(National Stadium BTS)
Fine Dine : check out this web. Lots of idea on how u want to enjoy bkk.
Cafe :
Stay tune on the next for more posting… and tips to save your money while in Bangkok.

5 Kafe Menarik di Bangkok

gallery-drip-coffee-1024x636
photo credit expique.com

Jom ke Bangkok. Untuk memudahkan korang buat perancangan nak lepak mana bila ke Bangkok nanti, jom baca posting ni untuk bagi korang sedikit idea nak lepak & dapatkan shot2 menarik untuk percutian korang nanti. Harap maklum semua listing dibawah tidak ada halal certification. Jadi kalau korang was2 boleh minum air je atau tengok je lah pic2 ni ok 😛

1 . Rocket Coffeebar Soi 12, Sathorn

12.jpg

Ni merupakan cafe yang wajib Hafiz singgah setiap kali ke Bangkok. Kopi disini dibawakan khas dari Nicaragua, Kenya & Ethiopia. Croissants kat sini pun sedap. So untuk breakfast, cafe ni memang kena ada dalam bucket list korang.

 

2 . Gallery Drip Coffee, BACC

gallery-drip-coffee-1024x636Pilihan kedua Hafiz ialah Gallery Drip Coffee. Kat sini korang boleh buat pilihan samada nak artisan coffee atau thai ice coffee. Lokasi cafe ni sangat strategik. Terletak didalam bangunan Bangkok Art & Culture Centre. Untuk kesini korang boleh naik MRT dan turun di stesen Stadium. Kira lepas korang dah makan dalam MBK tu, boleh lah singgah sebab BACC ni betul2 kat depan MBK tu.

3. UnFashion Vintage Cafe, Ekkamai Soi 10

14374365_1088492167893655_620768833224835072_n
photo credit : UnFashion cafe instagram

Satu lagi lokasi unik yang boleh masuk dalam check list korang. Stesen BTS terdekat ialah Ekkamai BTS. Lepas dah turun tu korang kena jalan lebih kurang 5 – 10 minit. Apa yang best kat sini pastinya susun atur kedai ni yang sangat lah cool. Korang boleh lepak minum2 sambil cuba desserts yang sedap…

15048141_1166343423485644_7379848202259791872_n.jpg
photo credit @unfashioncafe

4.  Casa Lapin, Thonglor

32564992_232110824039573_6014842917678481408_n.jpg

Seperti cafe2 yang lain di Bangkok ni, kebanyakkan sediakan pilihan tempatan dan antrabangsa. Thai ice tea/coffee ataupun artisan coffee untuk korang pilih. Hafiz sempat cuba Cinnamon Thai Ice Tea. Casa Lapin ni juga ada 6 cawangan lain sekitar Bangkok.

5. Luka, Sathorn

luka-1
photo credit to cosmenet.in.th

Luka merupakan salah satu dari destinasi pilihan warga Bangkok untuk ‘brunch’. Menggunakan bahan-bahan organik dalam penyediaan makanan. Untuk pengetahuan korang, Luka juga menggunakan barang2 dari pembekal tempatan seperti Royal Project Foundation, Roti dari Maison Jean Philip dan teh dari Tea Ateliar.

31113885_1030956827055536_7708021185853784064_n

Inilah 5 pilihan Hafiz untuk lepak bila di Bangkok. Korang boleh cuba tapi harap sedia maklum yang cafe2 ni bukan dalam kategori halal ya.

 

Cara Untuk Ke Henderson Waves

1530955697375Henderson Waves merupakan jambatan untuk laluan pejalan kaki yang tertinggi di Singapura dengan ketinggian mencecah 36 meter di atas Henderson Road. Jambatan ini menghubungkan Mount Faber dan Teluk Belangah Hill Park.  Jambatan ini dibuka kepada umum pada tahun 2018 dan tiada sebarang bayaran dikenakan untuk anda menyeberangi jambatan ini. Sangat terkenal dikalang masyarakat tempatan sebagai salah sebuah lokasi riadah pada waktu petang sambil melihat keindahan kawasan sekitar.

Cara untuk ke Henderson Waves

Memandangkan perjalanan Hafiz ke Singapura kali ni secara solo dan Hafiz dah beli Tourist Pass jadi kenalah guna sampai rasa berbaloi.he he he mengikut bacaan & informasi yang Hafiz dapat sebelum ni, kebanyakkannya agak mengelirukan. Berikut adalah pengalaman Hafiz sendiri yang boleh korang ikut serba sedikit untuk memudahkan perjalanan korang nanti.

Naik MRT menuju ke Stesen MRT Harbour Front. Bila korang keluar dari stesen MRT ni, korang akan memasuki Vivo City. Vivo City ni agak besar jadi tarik nafas dan cuba cari ‘Exit C’ untuk ke kawasan hentian bas yang terletak di luar Vivo City ni. Naik bas 131 atau 145. Kalau tak silap Hafiz tambang bas sekitar $1 – $2. Pastikan korang tak tertido dalam bas. Bila bas masuk ke Henderson Road, turun di hentian yang kedua di Henderson Road. Dari hentian ni korang dah boleh nampak jambatan ni. Sila lintas jalan dan naik tangga untuk ke atas. Bawalah air mineral jika perlu kerana aktiviti ni perlukan sedkit kekuatan fizikal. Tapi berbaloi dengan pemandangan & pengalaman yang korang akan dapat bila ada di atas nanti.

1530955905793

Latar Belakang Henderson Waves

Jambatan ini dinspirasikan ombak dan menggunakan bongkah kayu membentuk seperti ombak. Sangat unik & cantik. Jambatan ini di reka oleh IJP Corporation London dan RSP Architects Planners & Engineers. Dirasmikan oleh Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong dan dirasmikan pada 10 Mei 2008.

1530955694324

Jadi untuk trip anda ke Singapura nanti, jangan lepaskan peluang untuk kesini ok.