Review / Pengalaman di Rosa Malacca

Rosa Malacca. Unik kan nama hotel ni. Hotel ni agak terkenal di Instagram. Setiap sudut dihotel ni sangat lah ‘insta worthy’. Gambar di atas ni ialah bahagian luar hotel Rosa Malacca ni. Cantik kan? tak gambar atas ni?

Melangkah masuk ke dalam hotel ni mesti korang tercari mana nak reception counter untuk check in kan. Gambar diatas ni ialah ruang lepak santai jer. Lobbi terletak di tingkat 1.

Reception Counter

Keluar dari lif tingkat 1, korang boleh lah terus check in. Bersebelahan dengan kaunter reception ni ada cafe. Boleh lah korang lepak makan atau minum2 santai kat sini. Hafiz tak sempat breakfast atau makan kat sini sebab dah ada plan makan kat luar.

Gambar kat atas ni ialah kedaaan dalam bililk. Kitaorg bertiga, jadi dok lah bilik Family Room ni. Memang best dan selesa.

Secara keselurahnnya hotel ni memang best. Cuma kena bagitau siap-siap yang hotel ni tak ada swimming pool. Nextime kalau datang Melaka memang akan book lagi kat Hotel ni.

Tips-tips untuk mengelak dari tersalah pilih rakan travel

Sapa yang dah biasa travel mesti faham betapa pentingnya kena ada chemistry dengan rakan travel ni. Kadang-kadang orang yang kita rasa dah cukup kenal pun boleh buat perangai yang kadang-kadang tu sukar untuk kita jangka.

Memilih rakan travel yang tepat sangatlah penting untuk mengelakkan rancangan korang tergendala dan bermasam muka antara satu sama lain. Berdasarkan pengalaman, Hafiz kongsikan serba sedikit panduan yang mungkin boleh membantu korang.

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Kenali Diri Sendiri

Pertama sekali, korang harus kenal pasti ciri peribadi korang sama ada jenis dominant atau passive. Kalau korang jenis dominant tu, pastikan travel buddies korang jenis submissive. Kalau semua dominant memang huru hara lah perjalanan korang. Kalau semua submissive pun susah jugak.

Apa itu dominantDominant ini bermaksud korang jenis suka berkuasa atau mempunyai pengaruh kuat. Passive atau submissive ni bermaksud jenis yang senang ikut.

Walaubagaimanapun kalau semuanya bersikap dominant pun, korang boleh berbincang secara teliti siapa yang akan atur itinerary, tempat penginapan dan pengangkutan. Semuanya harus dirancang dengan teliti dan masing-masing perlu ada rasa sikap tolak ansur yang tinggi.

Ketahui Keadaan Kewangan Rakan-Rakan Travel

Adalah sangat penting untuk kita ambil tahu keadaan kewangan rakanrakan travel kita ni. Hafiz cadangkan korang berbincang terlebih dahulu angaran budget masing-masing. Jadi bila dah budget masing-masing ni senang nak rancang jenis penginapan & pengangkutan.

Dalam erti kata lain kalau kita ni jenis budget rendah, apakata kita travel dengan yang budget rendah jugak. Begitu jugaklah sebaliknya. Ada juga jenis yang berduit tapi sangat berkira untuk belanja membeli makan tetapi tak kisah untuk shopping.

Jadi pastikan korang kenal pasti budget masing-masing sebelum buat keputusan nak travel sama tu.

Kenali Cara atau ‘Lifestyle’ Rakan Travel

Ramai yang terlepas pandang bab ni.  Kenalpasti style travelling korang seperti fully backpacker atau jenis bawa backpack tapi stay hotel ke, bawa beg trolley tapi stay hostel ke atau jenis luxury traveler. Bila dah kenal diri, maka pilih lah travel buddies yang paling sesuai supaya tidak ada conflict masa pemilihan penginapan nanti.

Hafiz pernah travel bercampur antara luxury dan backpacker. Biasanya kalau travel secara berkumpulan ni, Hafiz akan ikut majoriti. Travel sekali tapi dok hotel atau hostel yang berbeza pun bukanlah satu masalah. Asasnya ialah buat ikut kemampuan masing-masing.  Sebenarnya, benda ini tidak jadi masalah sebenarnya asalkan semua pihak selesa dan ada sefahaman dan bukan kaki dengki dengan rakan yang lain.

Kalau korang rasa korang jenis queen atau diva yang ada cita rasa sukar nak difahami, silalah buat tempahan hotel sendiri. Bila kawan-kawan dah tolong book tu, janganlah complain itu ini tak kena. Sebab kawan yang tolong buat tempahan tu dah cuba sebaik mungkin memudahkan semua.

Beli Tiket Penerbangan

Bila nak beli tiket ni, kita kena ingat yang  tak semua orang suka naik low cost airlines dan tidak semua orang suka membazir untuk tiket mahal. Bagi conflict seperti ini, cara penyelesaianya anda boleh berpisah menaiki flight pilihan dan berjumpa di airport atau di hotel.

Tak kisah lah pilih pengangkutan atau airlines apa yang korang pilih, perlu sentiasa ingat ialah tujuan utama ialah untuk sampai ke destinasi dengan selamat.

Rancang Itinerary

Lepas dah kenal pasti keperluan travel tu, sekarang kita beralih ke bahagian penting dalam travel, iaitu itinerary. Pertama sekali, tanya travel buddies korang tu, apa dia expect atau apa outcome bila trip nanti? Ada orang suka cities, ada yang suka scenery, muzium, artsfood, culture dan macam-macam.

Dari sini korang boleh susun mana attractions yang patut skip, mana yang patut fokus supaya semua orang boleh berpuas hati. Kalau ada pendapat, nyatakan pendapat masa dalam proses tengah buat itinerary. Bukan bila dah sampai destinasi baru lah korang nak share idea korang tu.

Bab Makan

IMG_20190630_201726.jpg

Ni antara bab yang agak kritikal jugak. Kena tanya setiap ahli, jenis yang nk jimat makan maggi sepanjang masa ke, nak kedai yang ada HALAL guarantee ke, masak sendiri ke dan lain-lain lagi lah. Ingat, tentang makanan pon boleh ada isu. Ada yang pilih berjimat dengan masak untuk breakfast dan dinner. Makan di luar untuk lunch sahaja.

Ada juga jenis ikat perut waktu lunch, dan tidak lupa juga yang memang jenis makan kat luar setiap waktu. Ada yang jenis nak save budget, ada juga yang memang tak selera nak makan makanan asing.

Jadi, kenali tabiat permakanan travel buddy korang. Ingat, nak masak juga consume masa dan tenaga. Jadi, perlu berhati-hati dan selidik dahulu travel buddies anda jenis macam mana. Benda ni nampak simple tapi kalau tak bincang betul-betul boleh bawa masalah besar.

Timing

Ini paling penting apabila melancong bersama travel buddy. Ada yang jenis bangun lambat, ada yang jenis bila shopping lupa dunia, ada yang tak tahan panas, ada yang pantang jumpa benda pelik wajib singgah dan macam-macam lagi ragam manusia.

Jadi bila travel tu sama-samalah bertimbang rasa. Kalau nak buat ikut suka hati, sila travel secara solo.

Waktu Jalan Jalan

Tujuan utama travel ni pastinya keluar jalan-jalan atau melawat attractions. Ada traveler suka keluar seawal pagi, ada yang suka keluar lambat, ada yang suka keluar awal dan balik awal, ada yang suka keluar lambat dan balik lambat dan ada juga yang keluar pagi-pagi lepas itu balik rehat, refresh dan keluar balik pada belah malamnya.

Benda nampak kecil, tapi bab ni pun kadang-kadang boleh bawa kepada masam muka. Tanyalah pendapat kawan-kawan. Kalau badan rasa penat, baliklah hotel atau korang pergi lah berehat sendiri. Janganlah sebab korang penat, tunjuk masam muka tu kat kawan-kawan yang lain. Bertimbang rasalah.

Pengangkutan

Bila nak travel ni, tolong kaji dahulu ground transport tempat yang korang nak pergi tu. Accessible by public transport ke, senang dapat e-hailing car ke, senang dapat teksi ke atau boleh jalan kaki sahaja nak visit attractions.

Jadi, dari sini boleh berbincang method of transportation korang. Ada yang suka jalan kaki sahaja, ada yang suka naik pengangkutan awam dan ada yang suka naik teksi. . Apa-apa pun, tepuk poket, tanya bajet masing-masing.

IMG_3695

Semua-semua yang ada diatas ni tersangatlah subjektif dan Hafiz akui sangat sukar untuk kita kenal pasti rakan travel yang tepat selagi belum travel sama-sama. Hafiz harap perkongsian ni sedikit sebanyak dapat bantu korang bila nak travel nanti.

Sebagai manusia ni kita tak sempurna. Jadi kita kenalah beringat untuk selalu bertolak ansur. Ringan-ringankan mulut untuk berterima kasih dan meminta maaf sepanjang perjalanan kita tu. Selamat bercuti 🙂

 

 

7 Best Museum in Penang

pagepropertiesimage (1)
photo credit : penang.ws

Penang is the best place for you to travel around with family, friends or even as a solo travellers.  Penang Museum is one of the many attractions that must be in your list. You maybe overwhelmed by the number of museums in Penang. Let me help you in the direction of Georgetown’s finest museums, galleries and what they have to offer.

Let’s check out the best things to do when you visit.

1. Wonderfood Museum, Penang

pagePropertiesImage (2).jpg
photo credit : wonderfood museum

Wonderfood Museum is a great place to learn about Penang Food. There are penty displays of Malay, Chinese and Indian cuisines and scenes depicting everyday life of Malaysian related to food. The displays look very realistic. There are also many places for you to take cute and funny photos, and the staffs are willing to help you.

Entrance Fee:
Adults: RM25 (MyKad holders RM15)
Children: RM15 (MyKid holders RM10)

Visiting Hours:
Mondays – Sundays & Public Holidays: 9:00am to 6:00pm

2. Ghost Museum, Penang

gallery_2
photo credit : itourism.com.my

Ghost Museum displayed variety of ghost from all ethnics. From Malay, Chinese, Egypt, Pirate, Western Vampire and Japan. You will understand the history and lesson of all these ghost after the visit here. In addition to this, you can try on some of the costumes available and take cool pictures with the props as well.

Entrance Fee:
Adults: RM36 (MyKad holders RM18)
Children: RM16 (MyKid holders RM8)
Student: RM 16 (MyKad holders RM10)
Senior Citizens: RM 16 (MyKad holders RM 8)

Visiting Hours:
Mondays – Fridays: 10:00am – 7:00pm
Saturdays, Sundays & Public Holidays: 10:00am – 9:00pm

Address: 57, Lebuh Melayu, George Town, 10300 George Town, Penang, Malaysia

3. Upside Down Museum

Upside-Down-Museum-01.jpg
photo credit : onlypenang.com

Upside Down Museum is an interactive museum located at Kimberly Street in Penang. The place is well organised. All visitors gets to experience each room and have their photos taken without hordes of other people in the same room. There are friendly and helpful staff in every room who take the photos for you using your own device. Having the staff to take capture the moment is a plus point as they tell you how to pose with the various furniture/fittings to get the best out of the shots plus it helps keeps everyone moving along from room to room so there are no holdups. A great fun place for all ages.

Entrance Fee
Adults: RM27 (MyKad holders RM16)
Children (aged 5-12): RM16 (MyKid holders RM8)
Malaysian Students with Student ID: RM11
Non-Malaysian Students with Student ID: RM16

4. 3D Trick Art Museum

fishingboat.jpg
photo credit : penangtrickart.com

They have an array of 3D art, while you take a look at it, it just a normal art paint on the wall, once shoot it with your camera, you’ll find the magic. Not just that, the friendly staff will assist you for taking the picture and guide you to get best pose to make your photo lively.

Entrance Fee:
Adults: RM25 (MyKad holders RM15)
Children: RM15 (MyKid holders RM10)
Malaysian Students with Student ID: RM10
Non-Malaysian Students with Student ID: RM15
Senior Citizens: RM 15 (MyKad holders RM10)

5. Penang Peranakan Museum

2.jpg
photo credit : http://penang.attractionsinmalaysia.com

The heritage mansion offers a glimpse of the Baba Nyonya opulent lifestyle and their various customs and traditions. The architecture was unparalleled and the antique collection was amazing. Do get a guide as they will explain to you in details the history  about the History of The Unique Penang Peranakan.

Entrance Fee:
Adults: RM20
Children: RM10 (Free for children below 6)

6. Camera Museum

image.jpg
photo credit : http://www.timeout.com

The Camera Museum has a wide assortment of cameras from models of the early cameras to more recent ones that teaches you interesting things. If you’re interested in photography it is sure to be a worthwhile place to visit.

Entrance Fee:
Adults: RM20
Children: RM10
Seniors Citizens: RM10

Visiting Hours: Mondays – Sundays & Public Holidays: 9:30am – 6:30pm

Address: 49, Jalan Muntri, George Town, 10200 George Town, Penang

7. Penang War Museum

pagePropertiesImage (3).jpg
photo credit : penang.ws

Penang War Museum was a fort built by British in 1930s. Located in Batu Maung, this Penang museum was opened to public in 2002 and was the largest war museum in South East Asia.

This museum was restored as a memorial back from its dark days. In this museum, there are plenty of war artifacts. Besides weapons like cannons, you can also go to underground military tunnels and ammunition bunkers which are located nine metres underground.

Some of these tunnels lead all the way to the sea as they once served as access routes to submarines. Navigating through these passageways sometimes forces one to walk or even crawl through very narrow, confined spaces. If you are really interest in history, you should visit this place and learn about what happened in the other side of WORLD WAR II.

Entrance Fee:
Adults: RM30 (MyKad holders RM15)
Children 5-12 years old: RM15 (MyKid holders RM7.50)

Visiting Hours:
Mondays – Fridays: 9:00am – 6:00pm

Address: Lot 1350, Mukim 12, Daerah Barat Daya, Batu Maung, 11960 Penang.

This is just my personal opinion for some of the list of museum that you can try to check out while you in Penang. 552

8 Must Visit Place in Penang

Penang. The pearl of the orient. Penang is divded in two parts. The Island and the mainland. In this posting, i will share what the island can offer you. From beaches, sparkling waters, and a laid back island feel coupled with a big city experience. Penang is also known for its food and anyone who loves to eat will truly find a culinary paradise here, much of which is down to the mix of influences in the city.

Penang enjoys a large Chinese, Malay & Indian community. So it is not a surprised for you to find a fantastic and diverse food scene that includes fiery curries, toothsome noodles, and a plethora of street food delights. All of this is encircled by gorgeous architecture and the traditional center.

Penang’s capital, Georgetown, has been accorded a listing as a UNESCO World Cultural Heritage Site. This means that you can explore pretty ancient buildings as well as museums, forts, gardens and temples. Visitors to Penang will certainly not be short of places to visit and sights to check out on a trip here.

Let’s check out the best place to visit in Penang:

1. Fort Cornwallis

pagepropertiesimage
photo credit : penang.ws

If you are in Penang for the first time, this is a must place to visit. Fort Cornwallis is one of the most famous sights in Penang and dates from the 18th century. It was built by the British East India Company under the direction of Sir Francis Light who was the founder of Penang and was designed to defend the city in case of an attack from the water.

The fort is still in good condition and from time to time you can see the maintenance work is progress.

2. Kek Lok Si Temple

1.jpg
source ; google

 

Kek Lok Si Temple is famed for being one of the largest Buddhist temples in Southeast Asia and as such you should make sure not to miss it if you are travelling to Penang.

Many Buddhist devotees consider this to be an important pilgrimage site and you can spot the beautiful towering Kek Lok Si Pagoda as well as the statue of Guanyin.

The statue is constructed in the shape of the Goddess of Mercy and stands at a height of 36.5 meters and the entire temple complex is built in a range of styles. As such make sure to look out for the Chinese base, Thai style mid-section, and the Burmese inspired top level.

3. Visit to Kapitan Keling Mosque

Kapitan_Keling_Mosque_Penang_Dec_2006_002.jpg
sumber : Wikepedia

It is situated on the corner of Buckingham Street (Lebuh Buckingham) and Pitt Street (Jalan Masjid Kapitan Keling). This is the first mosque in Penang and built in the 19th century by the Indian Muslim traders in Georgetonw. The Kapitan Keling Mosque is also the largest in town. The complex is surrounded by low walls and topped with Moghul-style copper domes.

“Keling” is a Malay term for people of Indian origin, nowadays considered offensive but not so considered at the time when the mosque was built. The “Kapitan ” was a representative of the Indian community, like the “Kapitan Cina” for the Chinese community.

4. Explore Little India

 

Little India represents a small section of Penang but it is certainly not to be dismissed because of its size.

As you walk around Little India look out for shops selling gorgeous colorful saris as well as perfume emporiums and incense shops. Other venues blast Bollywood music onto the streets and this is also one of the best places in Penang to sample some street food.

These include deep fried pastries such as samosas and this is also a great place to find one of the most famous drinks in Malaysia which is Teh Tarik or a kind of tea made with condensed milk and poured from one cup to another in order to create a thick foam head.

5. Take a Tram Ride to Bukit Bendera

Penang Hill is without a doubt one of the top attractions in Penang and towers to a height of 812 meters above sea level. The hill offers some much needed respite from the fierce heat of the city and getting there is part of the fun.

Penang Hill is serviced by the Penang Hill Railway which is one of the oldest funicular systems in the world and once you get to the top you can take in the amazing views across to Langkawi and Kedah.

There are also a range of nature trails here if you like hiking and you can also trek to the hill from the neighboring Botanical Gardens if you fancy a workout. 🙂

6. Butterfly Farm

penang-butterfly-farm-dome.jpg
photo credit : asiabig.blogspot.com

Anyone who likes flora and fauna should check out the Butterfly Farm in Batu Ferringhi. Its worth travelling to this Butterfly Farm. Here you will find an amazing 4,000 butterflies and 120 different species, all of which flutter around in a large and colorful garden.

Some of the species here include rare finds such as Yellow Bird Wing butterflies and Indian Leaf butterflies and the farm also works as a conservation center which is focused on breeding and caring for the habitats of these endangered species.

7. Trishaw Ride

One of the best ways to see Penang in an afternoon is to use one of its traditional modes of transport in the form of a colorful trishaw. The trishaws are either operated by a small motor or by pedal power. It is also usually covered in interesting design features such as fairy lights or flowers.

Riding in a trishaw also gives you to opportunity to check out some of the less visited parts of Georgetown and most drivers also act as guides and will fill you in on all the history of the areas you visit. But please be reminded that you are advice to ask for the price before you start your trip to avoid issues or argument on the pricing upon completion your ride.

8. Visit Khoo Kongsi

Khoo-Kongsi.jpg
photo credit : gopenang.my

Khoo Kongsi is another one of Penang’s most iconic attractions and used to be a clan-house in the days of old. Nowadays the home has been turned into a museum and you will find gorgeous architecture here as well as elegant stone carvings that have a heavy Chinese influence.

The home was built in the 19th century and has a number of breathtaking signature features such as a large temple altar that is decorated with gold leaf and inlaid with ancestral tablets.

You can take a tour of the house and if you happen to be in town at the right time you may even be able to watch a Chinese Opera show here as several performances take place throughout the year.

Is that ALL?

Obviously no. There are plenty other interesting place to explore & visit. Ill share with you in the next posting.

 

Malaysia Mendapat Tempat ke 3 Jumlah Pelancong Paling Ramai di Dunia….

nature clouds village skyscrapers
Photo by Zukiman Mohamad on Pexels.com

Buat warga KL sekalian, berdasarkan laporan tahunan dari World Travel Monitor, Malaysia dilihat tersenarai di tempat ke-3 sebagai tempat paling dilawati ppelancong. Kuala Lumpur dan Malaysia merupakan bandar dan negara paling banyak menjadi pilihan pelancong di Asia.

World Travel Monitor ini diterbitkan oleh perunding pelancongan di seluruh dunia IPK International. Ia ditugaskan untuk memantau jumlah perjalanan keluar & masuk setiap perjalanan di semua pasaran dunia.

Negara Jepun menjadi negara pertama paling banyak ditempah di Asia, diikuti Thailand tempat kedua dan Malaysia di tempat ketiga.

Apa yang sangat dibanggakan ialah bila Malaysia berjaya mengetepikan negara-negara lain seperti Hong Kong, Osaka, Taipei, Seoul, Singapura dan Bali.

Tahniah Malaysia.

Langkah Perlu di Ambil Bila Berlaku Kemalangan di Thailand

crowded street with cars passing by
Photo by suzukii xingfu on Pexels.com

Untuk panduan pada korang yang nak travel ke Thailand menggunakan jalan darat seperti memandu atau berkonvoi, berikut Hafiz kongsikan sedikit panduan apa yang perlu lakukan sekiranya berlaku kemalangan.

1.Hubungi pihak polis & ambulans jika perlu(biasanya orang disekeliling akan membantu)

2.Hubungi Konsulat Malaysia di Songkhla atau Kedutaan Malaysia di Thailand untuk bantuan dokumentasi & nasihat undang-undang.

3.Hubungi Polis Pelancongan Thailand(1155) dan Tourist Assistance Centre (+6697-2483637) untuk bantuan jurubahasa & nasihat undang-undang.

4.Buat laporan polis dan jika perlu bantuan jurubahasa, minta Konsulat atau Kedutaan Malaysia membantu.

5. Jika mangsa atau anda perlu dihantar ke hospital, serahkan laporan polis atau polisi insurans di kaunter hospital untuk tindakan selanjutnya.

road people street smartphone
Photo by SplitShire on Pexels.com

How to Spend a Day in Penang – 1 day Itinerary in Penang

Penang. Also known by the locals as Pearl of the Orient. Penang is the most popular tourist destination in Malaysia after Kuala Lumpur, and if you go there, it’s easy to see why. It is so beautiful, unique & rich of historical value. If you are short on time, I’ve put together an itinerary for you to make sure you don’t miss any of the best stuff if you’re just spending one day in Penang! In this posting i will be sharing with you a guide assuming  you are arriving from Kuala Lumpur by the train/ETS.

Upon arriving at Penang Sentral, take the Ferry to the island and lets start the fun part.

Visit the Penang Clan Jetties

Clan-Jetties-in-Penang-800x385.jpg
photo credit : malaysiamall.my

This is the closest attraction near Penang ferry terminal. Take a walk to this one of the most popoular spot to visit. George Town feels like a place where time stands still. The early Chinese settlements in Penang can be witnessed here, one of the last remnants of Chinese influence on Penang.  One thing i can assure you about this location is it insta-worthy photo stops and a leisure walk on the dockside.

Explore the street murals

od50kqa6lWDgkfyci3n-o.jpg

Head to Lebuh Armenian, Love Lane and Lebuh Muntri heritage streets in the morning where you can explore some fascinating Penang tourist attractions.The city is compact enough to be explored on a walking tour or on a bike ride.

A walk through these streets lets you discover amazing murals and paintings by the Lithuanian artist Ernest Zacharevic. His art and murals captivate everyone attention making these lanes a flourishing photo-stop for visitors. Some of his much-talked street murals are the ‘Little Girl in Blue’, ‘Little Children on a Bicycle’ and ‘Reaching Up’. You can even explore these street arts on a trishaw ride which costs about RM40 for a 30-minute tour of these winding colourful alleys.

Masjid Kapitan Keling

kapitan kling mosque 01.jpg

Kapitan Keling Mosque is a Penang landmark. Built in 1801 by Penang’s first Indian Muslim settlers (East India Company troops) located at Lebuh Buckingham and Lebuh Pitt. It is the largest mosque in Georgetown and looks sublime at sunset. It was named after the ‘kapitan’ of the Keling (a leader of the South Indian community similar to the leader of the Chinese community), Cauder Mydin Merican. The whitewashed mosque is topped with large golden-yellow Mughal-style domes, crescents and stars and features a single, typical Indian-Islamic minaret from which the sound of the azan (call to prayer) can be heard.

The Treasures of Khoo Kongsi

Leong-San-Tong-Khoo-Kongsi-Temple-750x410

The next destination is Khoo Kongsi, has kept its ancestral vibes well preserved. Located on Jalan Acheh, at Lebuh Pitt, Khoo Kongsi reflects the olden Hokkien clan culture through its structure and designs. Its architecture infuses genuine Chinese accents with ornate stone carvings, ceramic structures, murals and paper lanterns.

Cheong Fatt Tze Mansion

Cheong-Fatt-Tze-Mansion-Slider-2-1-1030x510
photo credit : yoponi.com

Located at Leigh Street, this indigo blue mansion that reflects the traditional Hakka – Teochew style architecture. What is fascinating about this mansion is that it takes you into the era of Chinese traditions which is depicted throughout the mansion’s architecture. This traditional-style Chinese courtyard house has 38 rooms, granite-paved courtyards, and 220 timber-frame windows. Converted into a heritage hotel, the structure has undergone a major restoration. You can even opt to spend your overnight stay here and find yourself amid the best Penang tourist attractions.

Fort Cornwallis

Fort-Cornwallis.original.jpg

Set next to Penang clock tower, Fort Cornwallis is one of the oldest structures in Penang and the largest fortress in Malaysia. The fort is structurally built in a star shape as a measure to get better defense from enemies. Inside the fort is a bronze statue of Captain Francis Light, a harbour light tower, Penang’s first chapel and several bronze cannons, barrack areas and an enclosed park

Corny4.jpg
poto dredit : artmelayu.blogspot.com

I hope this will help you to have some ideas what to do in Penang within 24 hours.

 

Tempat Menarik Di Sydney Australia

10852783_752297234853539_21582400_n.jpg

Sydney. Merupakan bandar terbesar di Australia dan ibu negeri New South Wales. Sydney juga merupakan bandar raya yang maju dalam berbagai bidang bersaing dengan Melbourne yang terletak di Victoria.

Seperti biasa setiap kali untuk pergi travel, silalah buat sedikit perancangan. Walaupun kadang-kadang Hafiz tak lah suka terlalu buat plan, tapi adalah penting untuk korang buat sedikit perancangan mengikut keperluan masing2 ok. Kadang-kadang perancangan awal ni mampu membantu menjimatkan duit korang dan yang paling penting tips-tips untuk mengelakkan anda ditipu oleh scam2 yang ada diluar.
Di Sydney ni banyak tempat menarik yang korang boleh kunjungi. Dalam posting ni Hafiz hanya senaraikan tempat yang Hafiz sempat kunjungi masa summer hari tu. Untuk memudahkan perjalanan korang di Sydney, korang boleh dapatkan Opal Card. Fungsinya macam kad Touch n Go seperti di Malaysia dan terdapat diskaun pada hari minggu pada laluan tertentu.
Berikut adalah tempat-tempat di Sydney yang Hafiz sempat kunjungi :
Opera House
opera-house-647667_960_720
Merupakan mercu tanda negara Australia. Senibina Opera House ini sangatlah mengagumkan. Opera House ini dibina pada tahun 1959 dan buat masa sekarang ianya digunakan untuk kegiatan seni seperti pameran dan juga konsert orchestra. Kat luar Opera House korang boleh lepak dan santai dimana terdapat beberapa coffee house yang disediakan untuk pelawat menikmati suasana bandar Sydney yang tenang berlatar belakang jambatan Harbour Bridge.
Untuk ke sini boleh menggunakan Opal Card. Menaiki train laluan T1 dan turun di Station Circulay Quay. Di Circular Quay ni korang boleh nampak Opera House, jalan kaki lebih kurang 200meter saja.
Paddy’s Market, Hay Street
Ini adalah tempat untuk korang membeli souvenir. Ada berpuluh kedai cenderahati yang menjual barangan kraftangan, tshirt, topi dan keychain. Selain daripada tu juga terdapat pasar yang menjual buah serta sayuran yang segar. Agak menarik untuk kunjungi. Rasanya disini adalah salah satu tempat yang menawarkan harga yang murah di Sydney.
Untuk pengetahuan korang, Paddy Market ni tak lah dibuka setiap hari. Ianya dibuka pada hari Rabu hingga Ahad jam 10.00 pagi ke 6.00petang. Maka aturkan perjalanan korang supaya tidak terlepas peluang untuk shopping disini. Kawasan ini juga terdapat banyak restoran halal.
Untuk ke sini, korang boleh menaiki train mahupun tram. Kalau naik train korang boleh turun di Central Station dan berjalan kaki lebih kurang 10minit. Kalau naik tram lebih dekat, turun saja di Paddy’s Market Station. Kalau naik tram korang perlu menggunakan Opal Card ya.
Blue Mountain, Katoomba
10890741_663637207078860_1963823981_n.jpg
Blue Mountain National Park ni antara tempat yang wajib korang kunjungi. Lokasinya agak jauh dari bandar Sydney sekitar 130km. Kalau korang memandu ianya memakan masa lebih kurang 1 jam 50 minit dan kalau menaiki train memakan masa hampir 2 jam. Apa yang boleh Hafiz katakan perjalanan ini sangat berbaloi.
Untuk memasuki Blue Mountain ianya adalah percuma jika anda hanya menikmati permandangan ciptaan Illahi dari tepi gaung. Disini korang boleh tengok Three Sisters Mountain.  Tapi kalau korang ada budget lebih, korang boleh try Scenic World Park yang berharga AUD38.00. Korang dapat merasai pengalaman menaiki kereta kabel paling cerun didunia, walk-way didasar gaung yang mempunyai udara yang sangat segar serta 2 lagi cable car yang dinamakan Scenic Cable Car.
10852689_1526363477622523_432188085_n.jpg
Menuju ke Blue Mountain tidaklah terlalu susah, mulakan perjalanan seawal jam 7.00pagi di Central Station. Menaiki Blue Mountain Train (BMT) berharga lebih kurang AUD7.80 oneway. Train ini akan berhenti di Katoomba Station. Dari Katoomba Station perlu menaiki bas bernombor 686 di hadapan The Carrington Hotel menuju ke Scenic World. Senang je. Ringankanlah mulut bertanya kalau tak nak tersesat..hehehe
Sydney Tower, Market Street
tv-tower-2438256_960_720.jpg
Sydney Tower merupakan menara pemancar yang membenarkan pengunjung merasai permandangan 360 bandaraya Sydney. Menara ini berdiri teguh dengan ketinggian 268meter terletak ditengah tengah Central Business District (CBD).
Tiket masuk Observation Deck berharga AUD26.50 untuk dewasa memberi akses panorama didalam Syndey Tower, juga ada tiket untuk korang sukakan extreme dengan permandangan diluar menara yang memerlukan peralatan istimewa. Itupon kalau korang tak gayat la.. saja nak bagitau kat Sydney ni memang kuat anginnya.
Untuk ke sini korang boleh menaiki train laluan T1 dan berhenti di St. James Station. Station ini berada dibawah tanah dan jika korang keluar boleh bergambar di sekitar Archibald Fountain.
Bondi Beach, New South Wales
10899103_635282446584222_626769475_n.jpg
Australia memang banyak pantai, antara pantai terbaik dunia ialah di Bondi Beach. Pantai yang membentuk seperti half-moon ini memang awesome dengan permandangan laut Tasmania. Bukan lautan Pasific ya…
Bondi Beach terkenal dengan tempat meluncur Surf Board dan kawasan mandi pantai yang terbaik. Disini juga terdapat beberapa hotel dan restoran yang seakan anda berada di Gold Coast. Pada penghujung pantai ini, terdapat kawasan yang dinamakan Flat Rock. Jalan kaki melintasi Bondi Beach dan anda akan dapati kawasan berbatu bata yang memberikan panorama laut yang hebat. Kalau kesini jangan lupa ambil gambar banyak2 ok!
Untuk kesini korang perlu menaiki bas. Jika bermula dari Central, korang perlu menuju ke Bondi Junction Station melalui Train T4. Di station yang sama sila naik bas bernombor 333 atau 380 menuju ke Bondi Beach. Semua laluan ini menggunakan Opal Card.
Sydney Fish Market
P5260388_thumb.jpg
Kalau korang seafood lovers, silalah datang ke Sydney Fish Market ni.. Korang boleh datang sini untuk melihat sendiri kesegaran makanan laut yang fresh terus dijual dan diorg boleh terus masak kat korang. Tapi korang janganlah minta dia masak siakap steam tiga rasa semua tu pulak ya.
Terdapat beberapa restoran yang menyajikan seafood dan pastinya ianya halal. Korang boleh tanya cara masakan. Harga makanan laut paling murah adalah fish and Chip AUD10.00 hingga hidangan lain yang boleh mencecah AUD300.00. Boleh pilih menu makanan dahulu dan barulah memilih jenis makanan laut. Pastinya awesome! Kalau dah habis makan tu boleh tengok ikan segar yang baru ditangkap bahagian pasar basah. Kalau korang berkumpulan tu, boleh lah cuba hidangan yang besar & kongsi ramai. Buat solo traveller macam Hafiz ni, makan fish & chip je lah..
Untuk ke sini korang boleh menaiki tram dan berhenti di Fish Market Station. Kena jalan kaki kira-kira 300meter untuk ke Sydney Fish Market.
Darling Harbor
Darling-Harbour-768x576.jpg
Daring Harbor ni pun antara yang menjadi tumpuan ramai pelancong. Kalau korang pengumpul barang2 Hard Rock, bolehlah korang beli disini. Ada juga restoran2 yang menjual makanan halah disini.
Waktu sesuai untuk datang kesini adalah waktu petang / senja sambil minum kopi selepas makan malam. Suasana perlabuhan yang tenang dan matahari nan senja memang terpukau dengan permandangan bangunan bandar Sydney. Banyak aktiviti yang boleh dilakukan di sekitar Darling Harbour seperti berbasikal, jogging malah lepak santai.
Ada banyak cara untuk kesini, salah satunya dengan menaiki train T1 dan turun di Townhall Station. Kalau turun disini boleh layan jalan kaki sekitar bandar. Kalau malas jalan boleh naik tram dan turun di Convention Station. Sebelah saja dengan Darling Harbour.
Taronga Zoo
4.-Taronga-Zoo-has-an-abundance-of-green-areas-with-the-picturesque-backdrop-of-nature-at-the-footsteps-of-the-harbour-bridge-1.jpg
Samada korang penggemar Zoo atau tidak, Zoo di Australia ni memang terbaik. Kalau bawa anak-anak boleh la mengunjungi Taronga Zoo dengan bayaran AUD38.00 untuk dewasa. Solo traveller macam Hafiz ni lagi lah enjoy. Sangat seronok cuma bila dah pergi masa summer ni, tahap kepanasan tu menguji mental lah jugak. Sebab panas dia lain macam.
Korang tak perlu risau pasal makanan disini. Korang boleh beli fish and chip di bahagian restaurant dan boleh layan teh sambil menikmati permandangan bandar Sydney. Taronga Zoo juga mempunyai sebuah kolam persembahan seperti Penguin dan Anjing Laut. Ada masa-masa tertentu untuk show demikian.
Kalau korang menaiki feri dari Circulay Quay, korang boleh menaiki kereta cable dari jeti ke pintu masuk Zoo. Untuk kesini Hafiz cadangkan datang dari Circulay Quay dimana korang berpeluang untuk menaiki feri di Sydney. Tunggu feri di jeti Wraft 2 (Mereka akan tulis Taronga Zoo). Tak perlu beli single tiket, hanya touch pada Opal Card anda, xsilap Hafiz ianya berharga AUD2.70 untuk satu hala. Bila sampai ke jeti Taronga Zoo sila naik kereta cable untuk ke pintu masuk Zoo. Kalau tak nak naik Cable Car boleh naik shutte bus. Ikut suka korang lah ya.
Shelly Beach Lookout.jpg
Hafiz harap perkongsian ni boleh bantu memberi sedikit idea nak buat apa di
Sydney. Ada masa nanti Hafiz kongsi itinerary harian Hafiz di Sydney nanti ya.

Kisah Di Sebalik Menara Berhantu Di Bangkok

sathorn-unique.jpg
Inilah binaan Sathorn Unique Tower – Photo credit packthailand.com

Kali ni Hafiz nak kongsi sikit pasal satu bangunan yang agak misteri di Bangkok. Sesiapa sahaja yang pernah ke Bangkok, mesti korang perasan satu bangunan yang tinggi dan terbengkalai. Dikatakan bangunan 49 tingkat ini telah siap 80%. Bangunan ini dinamakan Sathorn Unique Tower (Menara Unik Sathorn), namun ia lebih dikenali oleh kebanyakan orang dengan nama yang berbeza, iaitu Menara Hantu.

menara-unik-sathorn-di-bangkok (1).jpg

Bangunan yang sepatutnya menjadi simbol kelas dan kebudayaan di bandaraya Bangkok, Thailand ini akhirnya menjadi bangunan terbengkalai dan yang dicemari dengan grafiti, serpihan peninggalan dan kisah-kisah mistik.

Rangsan-Torsuwan2.jpg
Ragsan Torsuwan – Photo credit packthailand.com

Pembinaan bangunan berhantu ini bermula pada tahun 1990 apabila Rangsan Torsuwan, seorang arkitek dan pemaju hartanah terkenal Thailand , merangka struktur yang mega ini. Beliau membayangkan membina sebuah kompleks kondominium mewah di bandar Bangkok. Namun, impiannya itu terhenti ditengah jalan apabila pada tahun 1993, Rangsan telah ditangkap atas dakwaan merancang untuk membunuh Presiden Mahkamah Agung. Walaupun pembunuhan itu tidak berlaku, namun Torsuwan didapati bersalah pada 2008.

Pada 2010,  beliau dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan. Kes ini telah mengganggu keupayaan Rangsan untuk mendapatkan sokongan kewangan untuk projek-projeknya, dan pembinaan Sathorn Unique mengalami kelewatan kerana kekurangan dana. Krisis kewangan Asia yang melanda pada tahun 1997 juga menyebabkan pasaran hartanah Bangkok runtuh dan syarikat-syarikat kewangan yang membiayai projek muflis dan kemudiannya dibubarkan.

Pelbagai usaha & rundingan yang diteruskan oleh Pansit Torsuwan iaitu anak lelaki kepada Rangsan juga menemui jalan buntu.

Budaya & kepercayaan masayarakat Asia 

Secara umum, kita sedia maklum budaya & kepercayaan masyarakat Asia yang sarat dengan cerita-cerita hantu dan tahayul. Maka tidak hairanlah bangunan terbengkalai seperti Sathorn Unique Tower ini menjadi sebahagian daripada cerita-cerita hantu masyarakat disini.

Sathorn-Unique-Thibaud-Saintin2
photo credit packthailand.com

Ramai yang percaya bangunan ini berhantu dan khabar angin juga mengatakan ia dibina di atas bekas tapak kubur lama. Pada Disember 2014, mayat seorang lelaki warga Sweden ditemui di tingkat 43 dalam keadaan tergantung. Walaupun pihak berkuasa menyifatkan kematiannya sebagai bunuh diri, ia adalah satu perkara yang sangat mengejutkan bagi jurugambar Thailand yang masuk ke dalam bangunan dan naik ke tingkat atas untuk mengambil gambar matahari terbit.

Sathorn-Unique-Flickr-Thibaud-Saintin.jpg
photo credit packthailand.com

Laporan tambahan mengenai penampakan hantu kedengaran sepanjang tahun dan keadaan menakutkan bangunan ini  sememangnya mencetuskan kepada perkembangan kisah-kisah ini. Kekosongannya sangat menyeramkan dan grafiti di dinding mengandung imej yang mengganggu.

Lubang-lubang berbahaya memenuhi bahagian lantai dan anjing-anjing liar berkeliaran di ruangan-ruangan kosong menambahkan lagi bahaya yang sedia ada.

A Ghost Tower in the Sky: Bangkok's Creepy Abandoned Skyscraper
photo credit packthailand.com

Pada September 2015, Pansit Torsuwan dan pemilik semasa firma Rangsan telah memfailkan dakwaan pencerobohan jenayah terhadap lima pelancong yang telah memanjat menara ini dan memuatnaik secara dalam talian. Motif Pansit adalah untuk menjadikannya sebagai contoh dan menghalang sebarang cubaan untuk menceroboh masuk ke dalam bangunan ini pada masa akan datang.

menara-unik-sathorn

Rujukan :

https://coconuts.co/bangkok/features/scary-skyscraper-bangkoks-haunted-ghost-tower/

http://packthailand.com/sathorn-unique-bangkok-abandoned-building/

Tempat Menarik di London

London ni merupakan antara kota idaman yang sentiasa berada dalam bucket list nak visit dari kecil lagi. Terlalu banyak tarikan yang ada di kota penuh sejarah ini. London bukanlah sekadar destinasi percutian biasa tetapi kota ini penuh dengan keindahan semulajadi, tapak2 bersejarah dan banyak lagi.

Dalam posting kali ni Hafiz akan kongsi lokasi2 yang boleh korang lawati bila di London nanti.

Madame Tussauds London

madame-tussauds-london-ticket_8a06617c2a05358fb2911ebce14dead15ee39967.jpg
photo credit : befreetour.com

Korang mungkin pernah dengar tentang muzium patung lilik realistik ini yang lokasinya berada di seluruh dunia dan yang paling dekat dengan Malaysia, pastinya Madame Tussauds Bangkok. Buat pengetahuan korang, Madame Tussauds London merupakan cawangan yang pertama di buka di dunia. Dibuka pada tahun 1836 di Baker Street.

Di Madame Tussauds London(MTL) ni terdapat lebih dari 250 nama besar untuk korang temui dan bergambar sama.

Bayaran Masuk (Online): Dewasa (16 Tahun & Keatas) £29

Alamat: Marylebone Rd, Marylebone, London NW1 5LR, UK

Leadenhall Market

 

IMG_4261(1).JPG

Leadenhall Market ni merupakan antara salah satu pasar tertutup yang wujud di London. Pasar ini terletak di Gracechurch Street. Secara jujur Hafiz terjumpa pasar ni kebetulan masa tengah berjalan disini masa pagi Christmas. Jadi dapat tengok bengunan je lah sebab semua kedai tutup masa tu..

Untuk pengetahuan korang, pasar telah wujud sejak abad ke-14 lagi! Pasar ini asalnya merupakan pasar yang menjual daging dan barangan basah yang lain. Hari ini pasar ini bertukar menjadi lokasi shopping yang padat dengan pelbagai jenis kedai seperti butik, restoran, kafe dan lain-lain lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari (7.00 am – 11.00 pm)

Alamat: Gracechurch St, London EC3V 1LT

Hyde Park

IMG_3386

Hyde Park boleh dikatakan sebagai salah satu taman yang paling terkenal di London dan  tak keterlaluan Hafiz kata antara taman yang paling popular di dunia. Selain dari merupakan taman yang terbesar di London, mesti korang nak tahu kenapa ianya terkenalkan?

Taman yang berkeluasan 142 hektar ini dipenuhi dengan lebih daripada 4,000 pokok, sebuah tasik yang besar, taman-taman bunga dan pelbagai kemudahan rekreasi yang lain.

Hafiz pernah cuba jalan kaki merentasi Hyde Park ni, memang best. Tapi kalau korang tak banyak masa, mungkin korang boleh terus ke destinasi yang korang nak tuju je.

Alamat: Hyde Park, London

Westminster

IMG_3987 (Edited)

Westminster adalah tempat dimana terletaknya bangunan parlimen dan juga jam ikonik London, Big Ben yang berbunyi pada setiap jam.

IMG_3609

Sekiranya korang berpeluang ke sini, jangan lupa untuk singgah ke Parliament Square di mana terletaknya tugu-tugu orang yang penting dalam politik iaitu Winston Churchill dan Nelson Mandela.

Alamat: Westminster, London

Camden Town

IMG_3882.JPG

Apa yang menariknya tentang Camden Town ni ialah kewujudan tempat-tempat jualan yang tiada penghujungnya. Dalam Camden Town ni ada Camden Market. Di market ni lah yang  terdapat lebih daripada 1000 kedai-kedai unik, gerai-gerai kecil dan kafe. Kalau korang pernah ke Chatuchak di Bangkok, Camden ni boleh dikatakan macam  Chatuchak versi London.

Korang boleh menemui banyak kedai yang menjual hasil seni yang unik, kedai pakaian vintage, kedai buku secondhand dan lain-lain lagi!

Waktu Operasi: Camden Market: Setiap Hari (10.00 am – 6.00 pm)

Alamat: Camden: London Borough of Camden, London / Camden Market: Camden Lock Pl, Camden Town, London NW1 8AF

London Eye

London eye.jpg
photo credit : timeout.com

Untuk korang yang pertama jejak kaki ke London ni, Hafiz cadangkan bolehlah cuba London Eye ni. The London Eye adalah nama yang diberikan kepada ferris wheel di London yang bersaiz gergasi. Dah nama pun London Eye, dari sini memang korang boleh nampak 360 darjah pemandangan Kota London yang cantik ni.

Korang boleh beli tiket secara online. Cuba check laman sepert i Klook yang kadang2 menawarkan harga yang amat berbaloi. Beli di kauter pun boleh. Yang penting da bayar mahal-mahal tu, jangan lupa untuk rakam pemandangan di luar!

Waktu Operasi: Setiap Hari (11.00 am – 6.00 pm)

Bayaran Masuk: Dewasa (16 Tahun & Keatas) £28 | Kanak-Kanak (3 – 15 Tahun) £23

Alamat: Lambeth, London SE1 7PB

Brick Lane

IMG_4168(1)

IMG_4045(1)

Brick Lane adalah sebuah tempat menarik di London. Bagi korang yang mengidam nak cari makanan halal seperti kari & tandori tu, bolehlah korang cuba cari disnini. Brick Lane juga  diketahui umum dipenuhi dengan komuniti Bangladesh. Ada juga sebuah masjid yang terletak disini. Selain kedai makan halal, di sini juga terdapat pasar-pasar yang menjual barangan antik, pakaian dan banyak lagi barangan menarik lain.

Bagi Hafiz, tarikan utama di Brick Lane ialah street artnya sehinggakan ianya sering dijadikan lokasi pergambaran video-video muzik. Hampir setiap lorong2 kecil yang ada disini ada street artnya yang tersendiri. Apa lagi? Sediakan kamera dan terjah lokasi ni untuk meriahkan instagram anda.

Waktu Operasi (Brick Lane Market): Ahad (10.00 am – 5.00 pm)

Alamat: Brick Lane, Shoreditch,  E1 6QL

Oxford Street

IMG_3377.JPG

Oxford Street ni ialah lokasi membeli-belah yang paling terkenal di Eropah dan sudah semestinya yang tersibuk di London. Banyak kedai & jenama mewah yang terletak disini.

Kalau korang berjalan dari Oxford Circus ke Tontenham Court Road, terdapat kedai-kedai seperti American Apparel dan Topshop. Sepanjang Oxford Circus dan Bond Street pula terdapat banyak kedai-kedai pakaian berjenama terkenal seperti Zara, Gap dan H&M. Dari Marble Arch ke Bond Street, terdapat  Marks & Spencer, New Look, Selfridges dan Primark. Selfridges & Primark ni adalah antara yang paling sibuk disini. Terletak bertentangan jalan sahaja, keduanya menawarkan pilihan mahal & murah untuk korang pilih. Kalau ada budget besar, boleh lah ke Selfridges dan kalau budget yang terhad silalah ke Primark.

Selain pakaian, korang boleh Charing Cross  Road dan Denmark Street untuk kedai buku dan peralatan muzik. Sementara itu di Edgware Road pula terdapat jualan pelbagai barangan elektronik.

Alamat: Oxford St, London

Harrods

IMG_4135.JPG

Harrods merupakan pusat membeli-belah mewah 7 tingkat yang telah wujud lebih daripada 160 tahun! Ya 160 tahun. Mungkin ramai lebih kenal Harrods ni selepas kisah Princess Diana.

Dalam Harrods ini terdapat lebih 330 kedai yang menjual pelbagai barangan pakaian, rumah, teknologi dan makanan.

Di Harrods Food Halls, korang boleh menemui pelbagai pilihan teh, coklat dan makanan segar yang lain. Ada ruang yang menjual makanan Halal.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Ahad (10.00 am – 9.00 pm) | Ahad (11.30 am – 6.00 pm)

Alamat: 87-135 Brompton Rd, Knightsbridge, London SW1X 7XL

Buckingham Palace

 

IMG_3540.JPG

Buckingham Palace ialah istana yang menjadi kediaman rasmi Ratu Elizabeth. Selain istana ini, Ratu Elizabeth juga tinggal di Windsor Castle dan Balmoral. Untuk pengetahuan korang, Buckingham Palace hanyalah  dibuka kepada orang awam ketika musim panas yang kebiasaannya dari bulan Ogos ke September.

Apa yang korang boleh lihat disini ialah 19 buah bilik menyambut tetamu yang dihias dengan indah, the Throne Room (bilik yang sering digunakan dalam fotografi perkahwinan diraja), tangga mewah istana, pameran khas, karya seni dan lawatan sambil mendengar penerangan audio yang menggunakan suara Prince Charles!

Waktu Operasi: Hanya Dibuka Semasa Musim Panas (Julai 2019 – September 2019)

Bayaran Masuk: Dewasa £24.00 | Kanak-Kanak (5 – 16 Tahun) £13.50

Alamat: Buckingham Palace, Westminster, London SW1A 1AA

Greenwich Market

IMG_4226.JPG

Kalau korang mencari kraftangah asli dari London? Jangan lupa untuk singgah ke Greenwich Market. Bermacam barangan yang boleh dijadikan buah tangan untuk orang tersayang atau sebagai tanda ingatan daripada London boleh didapati disini.

Sedikit panduan tentang Greenwich Market:

-Hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad: Jualan barangan seni, kraf dan barangan designer.

-Hari Selasa, Khamis dan Jumaat: Jualan barangan antik dan koleksi berharga yang lain.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Alamat: 5B Greenwich Market, London SE10 9HZ

Greenwich Foot Tunnel

IMG_4233.JPG

Kalau korang dah ke Greenwich ni, jangan lupa untuk mencari Greenwich Foot Tunnel ni. Antara tinggalan sejarah yang ada di Greenwich ni. Pembinaannya bermula pada June 1899 dan siap pada Ogos 1902. Menghubungkan Greenwich & Woolwich.

Waktu Operasi : Dibuka setiap hari, 24 jam

British Museum

IMG_3613.JPG

British Museum merupakan muzium yang telah wujud semenjak tahun 1753 dengan hasil koleksi sejarah manusia sejak lebih daripada 2 juta tahun.  Antara bahan pameran yang paling terkenal di dalam muzium ini adalah batu Rosetta, mumia-mumia Mesir, arca Parthenon dan banyak lagi sejarah ketamadunan manusia dipamerkan disini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG

Covent Garden

IMG_3695.JPG

Antara tarikan yang istimewa di London. Sambil berjalan-jalan di sekitar kawasan ini korang boleh tengok banyak pertunjukan jalanan yang kadangkala mengumpulkan sehingga 200 penonton pada satu-satu masa.

Antara tarikan menarik lain yang wajib dilawati adalah Royal Opera House. Di sini sering diadakan pertunjukan ballet dan opera yang cukup sinonim dengan orang British ni.

Alamat: Covent Garden, London WC2E 8RD

St James Park

IMG_3422.JPG

St. James’ Park adalah sebuah taman diraja yang berkeluasan 57 ekar. Dari sini korang boleh menikmati pemandangan bangunan ikonik London di sekitar seperti Buckingham Palace, Clarence House dan Whitehall.

Waktu Operasi: 5.00 am – 12.00 pm

Alamat: Barrack Rd, Newcastle upon Tyne NE1 4ST

Portobello Market Nottng Hill Gate

Kalau korang pernah tengok filem Julia Roberts yang bertajuk Notting Hill,  mesti korang perasan scene yang menunjukkan suasana di pasar Portobello Market Notting Hill Gate yang cukup sibuk dengan orang yang datang berjual-beli.

Bermacam barangan boleh dijumpai di sini, daripada buah-buahan, roti, poster, seramik, pakaian hinggalah muzik, suasana pasar ini memang sangat meriah. Setiap hari Jumaat, terdapat gerai-gerai yang menjual pakaian vintage dan barangan rumah.

Bagi para peminat barangan antik pula, hari Sabtu adalah hari di mana terdapat beratus gerai jualan barangan antik dibuka berdekatan dengan stesen Notting Hill dan setiap Ahad pula, korang boleh menuju ke Westway di sekitar kawasan yang sama untuk pasar lambak.

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu (8.00 am – 6.30 pm)

Alamat: Portobello Rd, London

Tower Bridge

IMG_3855.JPG

Tower Bridge bukan sekadar untuk dilihat dari jauh atau sebagai laluan kenderaan sebab korang boleh memasuki menara atau melalui jambatan ini untuk melihat pemandangan London.

Melalui laluan gelas di jambatan ini, korang boleh melihat pemandangan River Thames dari jarak ketinggian 42 meter sambil melihat kereta dan bot yang melalui.

Di samping itu, korang juga boleh mendapatkan lebih info tentang pembinaan jambatan ini di dalam Tower Bridge Exhibition Room dan banyak lagi pameran-pameran menarik yang lain.

Waktu Operasi:

April – September: 10.00 am – 5.30 pm

Oktober – Mac: 9.30 am – 5.00 pm

Bayaran Masuk: Dewasa £9 |  Kanak-Kanak £3.90

Alamat: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP

Piccadilly Circus

3320639520_c90130478d_b.jpg
photo credit : londonist.com

Piccadilly Circus telah diwujudkan sejak tahun 1819 untuk menghubungkan Regent Street dengan Piccadilly.

Sebenarnya ramai yang akan datang ke sini dan tercari-carikan ‘circus’ berdasarkan namanya, namun kecewa bila tahu yang Piccadilly Circus ini bukanlah sarkas tapi adalah sebuah kawasan yang terletak berdekatan dengan banyak tarikan-tarikan menarik untuk membeli-belah dan berhibur. Ingat ya. Jangan cari circus macam dalam filem The Greatest Showman tu tau.

Di sebelah barat Piccadilly Circus ini juga terdapat sebuah peninggalan lama yang dipanggil ‘Police Box’ yang telah berdiri di tempat yang sama sejak 1935 lagi.

Alamat: Piccadilly Circus, London

Posting kali ni adala sebahagian ringkasan pengalaman Hafiz. InsyaAllah Hafiz akan kongsi lagi dengan korang nanti ya.