Tempat Menarik di Jakarta Pusat yang wajib dikunjungi dalam masa yang singkat

Sebelum ni Hafiz dah kongsikan macamana untuk korang bergerak dari Soekarno Hatta Airport ke Jakarta Pusat. Kali ni Hafiz nak kongsi apa yang korang boleh buat andai kata cuma ada masa yang terhad di Jakarta.

Jakarta ni memang besar tapi kalau ada batas masa tu, jom kita tengok apa yang korang boleh buat dalam masa yang singkat ni.

Hafiz nak kongsikan tempat-tempat menarik yang korang boleh lawati di Jakarta Pusat. Sesuai dengan namanya Jakarta Pusat, ia merupakan pusat perniagaan & pentadbiran kerajaan Indonesia. Jadi kalau korang cuma ada masa yang terhad, tempat-tempat yang Hafiz senaraikan di bawah ni wajib korang singgah.

Monumen Nasional (MONAS)

IMG_20190913_123909.jpg

Monumen Nasional atau Monas adalah ikon di Jakarta ni yang menjadikan antara destinasi utama yang dilawat pelancong. Monas adalah sebuah tugu dengan tinggi 132 meter dengan sebuah lidah api yang dibuat dengan emas di puncaknya. Terletak di Lapangan Medan Merdeka, Jakarta Pusat. Antara aktiviti yang dapat korang lakukan di sini ialah menikmati pemandangan dari puncak monas, antaranya melihat artifak sejarat Indonesia, berkelah bersama keluarga dan banyak lagi.

Masjid Istiqlal

IMG_20190913_132336.jpg

Masjid Istiqlal yang terletak tidak berapa jauh dari Monas merupakan tempat ibadah umat Islam. Masjid Istiqlal adalah masjid terbesar di Asia Tenggara dengan kapasiti sekitar 200,000 orang, menara setinggi 90 meter dan diameter kubah selebar 45 meter. Ramai pelancong  yang suka datang ke Masjid Istiqlal dengan tujuan mempelajari Islam. Kalau korang berkesempatan dan masa terluang masa di Jakarta, apa kata korang cuba solat Jumaat disini. 

Muzium Nasional (Muzium Gajah)

large-1024px-jakarta-indonesia-national-museum-01-d7d83371f37ef65ec3ba9177d4b6165a.jpg
photo credit : cosmopolitan.co.id

Muzium Nasional atau lebih dikenali dengan nama Muzium Gajah terletak di Jalan Medan Merdeka Barat, Jakarta Pusat. Lokasinya juga tak jauh dari Masjid Istiqlal. Ciri utama muzium ini adalah adanya sebuah patung gajah yang merupakan hadiah dari Raja Thailand dan diletakan di depan pintu muzium. Muzium Gajah menempatkan banyak artifak sejarah serta tengkorak manusia purba, dan lain-lain lagi dengan jumlah koleksi lebih dari 140,000 barang.

Sebenarnya ada banyak lagi yang boleh korang lawati di Jakarta ni tapi memandangkan tajuk kita ialah melawat dalam masa yang terhad, Hafiz rasa 3 lokasi ni korang tak boleh tinggal.

Dalam post akan datang, Hafiz akan kongsikan Cara untuk ke Kota Tua Jakarta. Tunggu ya.

Bas dari Bandara Soekarno Hatta ke Jakarta Pusat atau Gambir

Jakarta. Merupakan ibu kota dan kota terbesar di Indonesia. Jakarta juga pernah dikenali dengan nama Sunda Kelapa, Jayakarta, Djajakarta, Jacarta, Batavia hinggalah ke hari ni sebagai Jakarta.

IMG_20190913_102105.jpg

Kali pertama Hafiz ke Jakarta adalah pada tahun 2007.  Berbeza dengan percutian sebelum ni, kali ni Hafiz pergi secara solo. Jadi pastinya pengalaman yang berbeza.  Sebelum Hafiz ceritakan pengalaman & itinerary perjalanan semua, Hafiz akan kongsikan cara2 budget untuk solo traveler ke sini. Salah satu cara paling mudah untuk berjimat kalau travel solo ke Jakarta ni ialah dengan menaiki bas dari Soekarna Hatta Airport ke Jakarta Pusat.

Jakarta hari ni pastinya sudah jauh berbeza jika kita bandingkan 5 tahun lalu. Sistem pengangkutan awam yang ada di Jakarta hari ini boleh dikategorikan sebagai agak baik. Pilihan dari bas, train, MRT dan juga perkhidmatan e-hailing seperti Gojek, GoCar dan Grab pastinya memudahkan perjalanan anda ketika berada di Jakarta ini.

IMG_20190913_103735.jpg
Stesen Bas yang terletak di Terminal 2, Soekarno Hatta Airport

Di Soekarna Hatta Airport ni ada 3 terminal. Hafiz tiba di Terminal 2. Bagi korang yang pertama kali ke Jakarta, flight AirAsia akan tiba di Terminal 2.

 

IMG_20190913_104235.jpg

Bila dah selesai semua cari pintu arah ke arah terminal bas. Untuk lebih tepat pintu 2F. Dah nampak terminal bas tu nanti korang boleh bagi tahu kat staff di kaunter tu nak kemana. Memandangkan Hafiz nak menuju ke Jakarta Pusat, staff di kaunter tu cadangkan untuk naik bas yang menuju ke stesen Gambir. Tujuan Hafiz pilih stesen Gambir ni sebab berdekatan dengan Masjid Istiqlal dan Monumen Nasional Indonesia(Monas). Tambang sekitar Rp40,000. Kalau naik grab/gocar/taxi sekitar Rp100,000 – Rp200,000. Jadi kalau korang travel secara solo ni memang sangat berbaloi.

Senang jer kan? Masa perjalanan lebih kurang 1 jam jer. So next visit nanti boleh lah korang cuba. Bas Damri ni sangat selesa dan ada aircond ok.