5 Kafe Menarik di TTDI, Kuala Lumpur

Taman Tun Dr Ismail atau TTDI ni terletak di sempadan Kuala Lumpur dan Selangor. Semakin hari semakin banyak kedai-kedai baru yang mula beroperasi disini. Dalam posting kali ni, Hafiz akan kongsi kafe-kafe yang menarik dan boleh korang kunjungi di sini.

1. Dough & Dolce

Ni pilihan pertama Hafiz. Sebabnya ialah sebab makanan kat sini sangatlah best. Dia punya Chipotle Grilled Cheese memang sedap giler…

Lokasi : 24A, Lorong Datuk Sulaiman 1, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur.

2. Thursdvys

Jangan confuse dengan ejaan Thursdvys tu ok. Bukan typo..hehehe Kafe ni membawa inspirasi dari kafe-kafe di Melbourne. Ada pelbagai pilihan menu disini yang korang boleh pilih. Ada pelbagai pilihan untuk pastry, pasta & kek.

Lokasi : 22, Lorong Datuk Sulaiman 1, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Thursdvys

3. Der Backmeister

Kafe ni menghidangkan pelbagai pilihan menu dari German. Nak tunggu bile border buka nak travel g German tu tak tau lah bila, so korang boleh lah ke sini. Kafe ni menggunakan bahan-bahan premium, no chemical & no preservatives. Kiranya kalau korang memang suka makan roti, Der Backmeister ni adalah salah satu destinasi yang korang mesti pergi.

Lokasi : 40, Persiaran Zaaba, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur

Photo Credit : FB Der Backmeister
Photo Credit : FB Der Backmeister

4. Pickle & Fig

Kafe ni pilihan Hafiz masa hari-hari yang rasa macam nak makan ‘healthy food’. Mesti korang pun ada kan hari yang tetiba rasa macam ni kan. Sandwiches kat sini memang best. Kopi kat sini pun best.

Lokasi : 26 Jalan Tun Mohd Fuad 2, TTDI, Kuala Lumpur

Photo credit : FB Pickle & Fig

5. Mukha

Kafe ni pula membawa inspirasi dari Yaman. Pelbagai pilihan menu disini antaranya Chicken Kebab, BBQ pulled beef sandwich, Salmon Tabbouleh dan banyak lagi.

Lokasi : 15, Lorong Rahim Kajai 13, Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur, Malaysia

Photo credit : Mukha Cafe

Disclaimer : Semua pilihan diatas adalah pilihan peribadi Hafiz dan bukan review berbayar.

5 Kafe Retro Menarik di Petaling Street

Petaling Street atau ada yang panggil Chintatown ni bukanlah satu kawasan baru di Kuala Lumpur. Cuma sejak kebelakangan ni banyak usaha yang telah dilakukan untuk menukar wajah & landskap Petaling Street ni.

Kalau korang dah lama tak datang ke Petaling Street ni, apa kata korang luangkan masa korang ke Petaling Street ni nanti. Dah banyak ruang2 yang instagram worthy kat Petaling Street ni sekarang ni. Antara lokasi yang wajib korang boleh cari ialah Rex KL.

Yang pastinya kalau korang datang Petaling Street ni korang tak perlu risau nak makan kat mana sebab dah banyak kafe-kafe ‘retro inspired’ di sini.

1. Vintage 1988

Sesuai dengan namanya, kafe ni seolah membawa korang ke zaman 80 an. Bagi Hafiz, kafe ni mengimbau kenangan masa bercuti di Amsterdam dulu. Dari luar hinggalah hiasan dalamannya, setiap ruang di dalam kafe ni sesuai untuk korang abadikan dalam instagram korang.

Lokasi : 34 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Vintage 1988

2. Mingle Cafe

Bertentangan dengan Vintage 1988, korang akan nampak ada satu kafe menarik & ‘rustic’. Kafe ni mengetengahkan elemen ‘rustic’. Binaan separa siap dan perabot lama membawa kita kembali ke zaman dulu-dulu.

Lokasi : 55 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

3. Merchant Lane

Memasuki kafe ni membuatkan korang rasa macam berada jauh dari kesibukan Kuala Lumpur. Pelbagai menu menarik juga ada disini.

Lokasi : 150 Jalan Petaling, 50000 Kuala Lumpur

4. Chocha Foodstore

Terletak berdekatan dengan Merchant Lane Cafe, Chocha Foodstore ni juga tidak kurang hebatnya. Susun atur dan hiasan dalaman kafe ini juga sangat ‘instagram worthy’.

Lokasi : 156 Petaling Street, 50000 Kuala Lumpur

photo credit ; FB Chocha Foodstore

5. Luckin Kopi

Kafe ni juga korang mesti singgah kalau dah sampai ke Petaling Street ni. Kalau korang suka hidangan yang ada salted egg, kat sini memang heaven. Banyak menu-menu kat sini yang akan buat korang meleleh air liur.

Lokasi : 14 Jalan Panggung, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Luckin Kopi

5 Kedai Ais Krim Pilihan di KL

Untuk perkongsian kali ni Hafiz nak kongsi kedai-kedai aiskrim pilihan Hafiz di sekitar KL. Buat penggemar ais krim, korang kena baca sampai habis ok?

1. Softsrve

Di sini korang aboleh pilih untuk yogurt based atau hard ice cream. Ada pelbagi jenis pilihan. Hafiz secara peribadi suka Blueberry yogurt seperti dalam gambar kat bawah ni. Sedap giler.

Lokasi : D-G-11 Plaza Arkadia No 3, Jalan Intisari, 52200 Kuala Lumpur

2. Kind Kones

Tekenal dikalangan rakan2 ‘vegan’ & mereka yang agak ‘health conscious’. Untuk pengetahuan korang, semua ais krim di Kind Kones ni adalah ‘dairy free’ dan bebas dari perisa tambahan. Jadi korng boleh lah makan ais krim tanpa rasa guilty..hehhe

Lokasi : No 61, Plaza Damansara, Jalan Medan Setia 1, Bukit Damansara, Kuala Lumpur

3. Whimsical

Whimsical ni sangat terkenal dengan kepelbagaian perisa ais krim yang kadang-kadang agak diluar kebiasaan ais krim yang kita biasa makan. Jangan terkejut dengan menu ais krim nasi lemak yang ada disini. Antara pilihan utama Hafiz di Whimsical ialah Salted Gula Melaka dan Avocado Choc Chip. Apa-apa pun korang jangan risau Whimsical juga ada sediakan normal gelato kalau untuk korang cuba ok.

Lokasi : FF-17, The Waterfront 5, Desa Parkcity, Kuala Lumpur

4. Piccoli Lotti

Mesti korang tertanya apalah maksud Piccoli Lotti ni kan? Diambil dari bahasa Italy, Piccoli Lotti ni bermaksud ‘small batch’ yang memberi gambaran kepada kita yang ais krim disini dibuat dengan teliti dan berkualiti. Untuk pengetahuan korang, Piccoli Lotti juga hanya menggunakan bahan premium dan bebas dari pewarna atau perisa tiruan.

Lokasi : 45, Jalan SS 20/11, Damansara Kim, Petaling Jaya

5. Inside Scoop Ice Cream

Salah satu jenama yang agak terkenal di sek\itar Lembah Klang. Dah makin banyak cawangan. Ais krim kat sini pun best. Antara pilihan Hafiz ialah Coconut Sorbet. Sedap weh…

Diharap dengan perkongsian ni dapat membantu sedikit sebanyak nak makan ais krim kat mana di KL ni ok… Semua ni hanyalah pilihan peribadi mengikut citarasa Hafiz ok. Kalau kporang ada cadangan, boleh komen dibawah ok.