REX KL. Cerita dan kenapa korang perlu datang ke sini

Rex KL. Mungkin kebelakangan ni korang nampak ramai orang update kat instagram dan twitter gambar-gambar kat sini kan….

Lokasi

Lokasi

Terletak di Jalan Sultan, Kuala Lumpur atau lebih dikenali dengan Chinatown.

Fakta & Sejarah

  • Bangunan asal ni mula beroperasi pada 28 July 1947 dan musnah dalam satu kebakaran pada tahun 1970.
  • Pada tahun 1976, Rex KL telah dibuka dengan menempatkan single screen theatre yang boleh menempatkan lebih 1000 penonton pada satu-satu masa.
  • Pada awalnya operasi Rex KL di uruskan oleh Shaw Brothers. Kemudiannya diambil oleh Golden Screen Cinemas sebelum ditutup pada tahun November 2002.
  • Dari sebuah pawagam, Rex KL kemudiannya bertukar menjadi Hostel pada tahun 2007. Selepas beberapa bulan beroperasi, pada Ogos 2007 bangunan ini sekali lagi terbakar. Hostel ni kemudiaanya ditutup.

Hari ini…..

Selepas melalui proses pembaikan, Rex KL umpama dihidupkan semula.

Jadi kalau ada masa tu, singgahlah ke Rex KL ni ok.

Tempat Lepak Best di KL

Posting kali ni Hafiz nak senaraikan tempat-tempat best yang korang boleh untuk lepak dan makan-makan dengan kawan-kawan korang.

Posting ni jugak kita fokus kepada tempat/kedai yang santai-santai jer ok.

1. Jalan Telawi, Bangsar

Jalan Telawi ni terletaknya di Bangsar. Ramai yang suka lepak kat sini disebabkan variasi makanannya yang pelbagai bermula dari restoran mamak hinggalah ke fine dining. Antara restoran yang popular dan menjadi pilihan ramai adalah Restoran Nirwana Maju, Restoran Kayu Nasi Kandar, Jaslyn Cakes, VCR Cafe, Killer Gourmet Burger dan banyak lagi.

Lokasi : Bangsar

photo credit : the edge

2. Tapak, Jalan Ampang

Tapak ni sangat terkenal dengan pelbagai pilihan makanan food truck. Tapak ini berkonsepkan street food dan menyajikan pelbagai menu yang menarik seperti burger, nasi lemak dan juga pelbagai menu-menu hipster.

Tapak ni juga agak berdekatan dengan KLCC. So lepas dah jalan-jalan KLCC tu korang boleh datang ke Tapak ni atau lepas dah kenyang tu korang boleh pergi tengok wayang di KLCC.

Lokasi : Jalan Ampang, Kuala Lumpur

Waktu Operasi : 6.00ptg – 12.00tgh malam

3. GoBox Concept, Kampung Baru

GoBox Concept ini menggunakan kontena sebagai binaan asasnya. Agak popular dikalanagan warga KL.  Terdapat pelbagai food stalls yang menjual pelbagai makanan kegemaran seperti Thai food, western food, otak-otak dan banyak lagi.

Harga makanan juga agak berpatutan. Cuma masalah utama kat sini ialah nak cari parking yang berdekatan agak sukar oleh kerana jalannya yang agak sempit dan kecil.

Lokasi : No 12 Jalan Liew Weng Chee, Kampung Baru, KL

Waktu Operasi : 6.00ptg – 2.00pagi

4. The Garage, KL

The Garage KL ini juga adalah salah satu tempat lepak yang berkonsepkan restoran dalam kontena. Restoran ini menyajikan pelbagai Western food yang menarik dan lazat. Selain restoran, tempat ini juga mempunyai kedai potong rambut, kedai koleksi figurin Star Wars dan juga workshop kenderaan di tingkat bawah. Dan yang paling penting The Garage ni sangat Instagram worthy.

Lokasi : Lot 841, Jalan Hulu Kelang, Hillview

Waktu Operasi : 3.00ptg – 12.00tgh malam

Kalau korang ada tambahan cadangan, korang boleh senaraikan di bawah ni ok… 🙂

4 Reasons Not to Skip Malaysia During Your Southeast Asia Trip

sky landmark clouds space
Photo by Zukiman Mohamad on Pexels.com

Malaysia is one of Southeast Asia’s forgotten paradises. Located in between Indonesia and Thailand, Malaysia has the same wild jungles and painfully pretty beaches. As much you enjoy the beaches, you don’t just visit Malaysia to lie on a beach. You will be blown away with the incredible culture experience. Made up of residents of Malay, Chinese & Indian, your visit to Malaysia is like visiting three places at a time.

Let’s see how to spend your money and time wisely.

If your only experience of a Southeast Asian city consists of walking down Khao San Road or Chatuchak Market in Bangkok, wedged between 40,000 sweaty tourists buying hemp caftans and tie-dyed beach dresses, then you haven’t experienced a Southeast Asian city properly. Kuala Lumpur is one of the most advanced cities in Asia, with amazing skyscrapers. From the twin tower of KLCC and KL Tower to name a few.

Visit to the Islands – Snorkeling or Diving

pulau-sipadan-sabah-tempat-menarik-di-sabah.jpg
Despites of what can you get in Bali or Phuket, there’s more option for you to chooese in Malaysia. Sipadan, Perhentian, Tioman and more. It has pretty much everything you could ask for: lush jungle & Blue Crush–like beaches. One of the best parts about a tropical vacation is exploring the tropical marine life. Malaysia has some of the best snorkeling and diving locations in the world and Tenggol Island is one of them. Located off the east coast, Tenggol and the surrounding islands are arguably some of the most naturally beautiful places on the planet. Getting there requires a 1.5 hour boat ride from the mainland, where tropical fish and teeny-tiny (incredibly harmless) reef sharks await.

Eat Your Way Through Penang

9294.jpg
photo credit : awesomepenang.com

Everyone in Malaysia will tell you to go to Penang for the food. To satisfy them—as well as eat your way through Malaysian cuisine, Penang should be on the top of your list. This is your chance to experience Malaysian hawker food at its best, Roti canai, assam laksa, satay, nasi lemak. If you’ve no idea what any of those words mean, google them..lol Throw caution to the wind and allow yourself to get lost in the wonderful world of Malaysian street food. Just make sure you save room for dessert.

 

Get Lost in the Jungle
Okay, don’t really get lost in the jungle, but you should go exploring the jungle. The island of Borneo (which is split between Malaysia, Brunei, and Indonesia) has one of the oldest rain forests on the planet, home to incredible species like the Bornean orang utan (which is endangered) and the adorable orange proboscis monkey. If you like to split your time between a bit of jungle trekking and away from hustle bustle of the city, make Gaya Island Resort) your base. You can explore the lush wilderness all day and sleep in an opulent suite located in a tropical mangrove, all night.

Hope this will help you to ease your visit to Malaysia.

20190213_154747_0000.png

Panduan Pengangkutan Awam di Bangkok

399.jpg

Bangkok merupakan salah sebuah bandar yang memiliki sistem pengangkutan yang terbesar didunia. Pengangkutan awam disini terdiri yang di darat, di udara, di sungai & di bawah tanah. Korang mesti akan terkejut dengan kadar kepadatan pengguna pengangkutan awam yang ada di Bangkok ni terutamanya pada waktu puncak.

Dalam perkongsian kali ini Hafiz nak share sikit panduan yang korang boleh gunakan masa di Bangkok nanti.

Bangkok Skytrain (BTS)

800px-Bangkok_Skytrain_2011.jpg
photo credit : wikipedia.org

Bangkok Skytrain atau lebih dikenali umum sebagai BTS. Ia merupakan laluan bertingkat yang mempunyai 2 laluan(lines) iaitu, Sukhumvit Line & Silom Line.

BTS Sukhumvit Line menghubungi 22 stesen termasuklah laluan popular seperti Siam, Nana, Mo Chit, Victory Monument, Phaya Thai, Asok. BTS Sukhumvit Line mnghubungkan kepada 2 stesen MRT bawah tanah di stesen Mo Chit and Asok.

BTS Silom Line pula menghubungi 14 stesen bermula dari stesen National Stadium ke Bang Wa. BTS Slilom Line menghubung ke stesen MRT bawah tanah di stesen Sala Daeng/Silom.

Bangkok MRT(Underground Train)

mrt bkk

Bangkok MRT juga dikenali sebagai underground train/subway di kalangan warga tempatan. Buat masa ini MRT hanya mempunyai 1 laluan iaitu Blue Line.

MRT Blue Line menghubungkan 18 stesen. Chatuchak Park, Phetchaburi, Sukhumvit, Silom dan Hua Lamphong merupakan antara stesen yang paling kerap digunakan oleh pelancong kerana lokasi strategik yang berdekatan dengan kawasan tarikan pelancong. Dari MRT, korang boleh tukar untuk ke BTS interchange stations: Chatuchak Park/Mo Chit, Sukhumvit/Asok & Silom/Sala Daeng.

Teksi / Grab

thailand-taxis-app-e1470251525498

Teksi / Grab merupakan antara pilihan pengangkutan yang juga menawarkan kadar yang berpatutan terutamanya kalau koran bergerak berpasangan atau berkumpulan. Cuma korang peru ingat kesesakan lalulintas kat Bangkok ni kadang-kadang boleh jadi lagi teruk dr KL. Seperti biasa, Teksi menggunakan meter & Grab pula mengenakan kadar rata yang telah ditetapkan sebelum korang menaiki kenderaan tersebut. Peuang untuk korang.

Teksi Motorsikal

bangkok-teksi-motosikal.jpg
photo credit : travelholic.my

Ini merupakan pilihan terbaik bagi solo traveller. Pilihan yang murah & cepat untuk ke destinasi korang. Hafiz memang selalu guna bila di Bangkok. Diorang ni biasa tunggu di stesen MRT/BTS atau berhampiran kawasan2 pejabat.

Tuk Tuk

image.jpg
photo credit : lennonland

Merupakan pengangkutan awam paling ikonik di Bangkok. Kenderaan kecil 3 roda ini menggunakan enjin motosikal boleh membawa 2 orang penumpang di belakang. Tambang tuk tuk ni biasanya boleh tawar-menawar, kebiasaannya 50 bath (RM6.25) untuk jarak dekat. Adalah sesuatu yang normal untuk korang berunding harga sebelum menaiki tuk-tuk ni.

Bas

pagePropertiesImage.jpg
photo credit : bangkok.com

Bas adalah cara paling ekonomi di Bangkok tetapi masalah yang paling besar bagi kita yang tak faham tulisan Thai ni ialah papan tanda dalam Bahasa Thai dan kebanyakkan pemandu bas ni kurang fasih berbahasa English. Tambang bas berhawa dingin bermula dari 11 bath (RM1.40) dan bergantung kepada jarak destinasi yang dituju. Manakala, bagi bas yang tidak berhawa dingin tambangnya dalam lingkungan 8 bath (RM1) dan tambang dipungut di dalam bas secara tunai.

Bot

river_bus_bangkok_thailand-1170x640.jpg
photo credit : transport.thailand.com

Ada 2 jenis bot yang boleh korang gunakan. Ferry Boat yang dikendalikan di Sungai Chao Phraya ni tidak berapa selesa dengan kerusi kayu yang keras dan selalu sesak dengan penumpang. Tetapi ianya berbaloi untuk korang mencuba kehidupan rakyat tempatan di sini. Kalau nak bot yang selesa terdapat bot yang lebih besar dikendalikan oleh Chao Phraya Express Boat, ia lebih luas dan santai untuk melihat Sungai Chao Phraya. Bot beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 7:30 malam dengan perjalanan pendek pada kadar bermula pada harga 16 bath (RM2). Juga boleh dapatkan pas harian (jika transit lama di Bangkok dan mahu melihat keseluruhan) pada harga 150 bath (RM19), bayaran tunai sahaja.

Hafis harap posting ni dapat bantu korang serba sedikit apa yang korang perlu buat sepanjang barada di Bangkok. Rancang mengikut keselesaan & budget korang ya.

 

 

 

2019 Malaysia Public Holiday / Cuti Umum

37077986_217826952257295_7251404701306978304_n

Dah masuk bulan Disember ni, mesti korang dah start plan nak cuti kan? Jom tengok cuti yang ada 2019 nanti dan juga long weekend yang ada. Senang nak beli tiket kan travel kan.

  • Tahun Baru 2019: January 1(Selasa), 2019 *Kecuali : Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
  • Thaipusam: January 21(Isnin) *Kecuali : W.P. Labuan, Kedah, Kelantan, Melaka, Pahang, Perlis, Sabah, Sarawak & Terengganu
  • Hari Wilayah: February 1(Jumaat) * W.Persekutuan sahaja)
  • Tahun Baru Cina: February 5 – 6(Selasa – Rabu)
  • Hari Buruh: May 1(Rabu)
  • Hari Wesak: May 19(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Raya Aidilfitri*: June 5-6(Rabu-Khamis)
  • Hari Raya Aidiladha*: Ogos 11(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Kebangsaan: Ogos 31(Sabtu)
  • Awal Muharram: September 1(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Agong Birthday: September 9(Isnin)
  • Hari Malaysia: September 16(Isnin)
  • Deepavali*: October 27(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Maulidur Rasul: November 9(Sabtu)
  • Christmas: December 25(Rabu)

*Tertakluk kepada perubahan
Harap posting ni dapat bantu korang plan tahun 2019 dengan baik ya.

Health Benefits of Sweet Potato

slicing-sweet-potatoes.jpg.824x0_q71

Sweet Potato are rich in fibre, vitamins and minerals. In this posting, i will share some facts about why these starchy, sweet root vegetables are so good for you and discover the best ways to cook them.

What is Sweet Potato?

The Sweet Potato is a starchy, sweet-tasting root vegetable. They have a thin, brown skin on the outside with coloured flesh inside – most commonly orange in colour. Other varieties are white, purple or yellow. You can eat sweet potatoes whole or peeled and the leaves of the plant are edible too.

They may both be called ‘potatoes’, but sweet and white potatoes are not actually related. So dont get confuse with this two.

Facts about Sweet Potato.

1. Nutritional Value

Sweet potatoes are rich source of fibre as well as containing a good array of vitamins and minerals including iron, calcium, selenium and they’re a good source of most of our B vitamins and vitamin C. One of the key nutritional benefits of sweet potato is that they’re high in an antioxidant known as beta-carotene, which converts to vitamin A once consumed.

2. Good for digestion

Sweet potatoes are high in fibre, which has been prove to promote a healthy digestive system. Research shown it appear that the high phytosterol content of sweet potatoes does have a protective effect on the digestive system and may be important in the prevention and management of duodenal and gastric ulcers.

3. Good for eye health

A study by Food & Nutrition Research found that purple sweet potatoes contain a specific group of antioxidants also known as anthocyanins which have been shown to be beneficial to the eyes.

4. Help reduce risk of cancer

While there are no single ‘superfoods’ that can prevent cancer and certain risk factors for cancer are unrelated to diet, there is evidence that eating a healthy diet can reduce the risk of cancer. Fruit and vegetables are high in antioxidants, compounds that help defend the body against damage by ‘free radicals’. Studies have suggested that the antioxidants in the peel of sweet potatoes in particular may help reduce this oxidation process, thereby reducing the risk of cancer.

Perhaps in my next posting, i will share some recipe how to prepare your sweet potatoes.

 

8 Kebaikan Tempe

how-to-make-chickpea-tempeh-23
photo credit : fullofplants.com

Posting kali ni Hafiz nak share dengan korang makanan pilihan Hafiz iaitu TEMPEH. Selain sedap digoreng makan dengan nasi, tempeh jugak boleh dibuat burger, diletak dalam salad dan banyak lagi.

Tempeh ni terlalu banyak kebaikan & khasiat kepada kesihatan. Hafiz nak share 8 kebaikan tempeh yang akan buat korang rasa nak makan tempeh hari2 lepas ni.

  1. Protein yang tinggi dan mudah dicerna untuk mengelakkan keracunan makanan.
  2. Penderita anemia (masalah berat badan). Anemia dikesan apabila kadar hemoglobin rendah kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.
  3. Mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan mampu menurunkan tekanan darah yang mana elok untuk mereka yang menghidapi darah tinggi.
  4. Anti infeksi. Kajian menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko jangkitan kuman.
  5. Daya hipokolesterol. Kandungan asid lemak padat pada tempe dapat menurunkan kadar kolesterol. Kalau korang tak suka makan oat, boleh cuba cara ni!
  6. Memiliki sifat anti oksidan dan dapat mencegah kanser.
  7. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis. Dalam erti kata lain, tempe bagus untuk tulang. Untuk korang yang tak suka minum susu, amalkan pengambilan tempe di dalam menu diet anda.
  8. Mencegah timbulnya hypertension (Simpton cepat marah).

21980152_385284495224994_1317704543462490112_n
Burger Tempe

Sekarang korang dah tahu tempe bukan sekadar makanan yang diperbuat dari kacang soya kan? Jadi rajin2 lah makan tempe ya.

 

 

Where to Stay in Kuala Lumpur

1528166715314

Kuala Lumpur is the capital city of Malaysia and a major air hub in Southeast Asia. While it’s nowhere near as big as Bangkok, it’s a spread-out city that can be hard to navigate. The roads are confusing sometimes especially if this is your first trip.
With numerous option for hotels in KL, let me help you to narrowed down the best areas to stay during your visit in KL. These areas are centrally-located with access to public transport and have access to the the most popular sites in KL.
The hotels listed are the best-rated hotels in their class for each area.
KLCC
Kuala Lumpur City Centre is the shopping complex attached to the Petronas Twin Towers, and sometimes refers to the area around the towers. There are lots of malls and luxury hotel chains in this area. Let’s check what can you get around KLCC.
Budget (1 – 2 Stars/hostel)
Mid range (3 – 4 stars)
Luxury (5 stars)
Chinatown / Masjid Jamek area
This is where you will find the cheapest budget guesthouses and the most lively street activity. Hostels and guesthouses are clustered around the Petaling Street market, and it is also near the colonial-era administrative buildings. Some of the budget options are very basic, catering for the backpacker set, while the mid-range options are the cheapest in central KL. This area are also very well connected with numbers of train station. I would say this area as heart of Kuala Lumpur.
Budget (1 – 2 stars/hostel)
Mid range (3 – 4 stars)
Luxury (5 stars)
Bukit Bintang
This is popular shopping street in central KL with lots of cheap and mid-range hotels. Bukit Bintang refers to the street of the same name, and the surrounding area. Running parallel to Bukit Bintang is Jalan Alor. As mentioned in my previous posting, Jalan Alor has a famous night food market on the street.
Budget (1 – 2 stars/hostel)
Mid range (3 – 4 stars)
Luxury (5 stars)
KL Sentral / Bangsar
KL Sentral is where the central of public transport connectivity. While Bangsar located just next to it. There are plenty of option to choose from the cheapest to the luxury. Lets see the option around here.
Budget (1 – 2 stars/hostel)
Mid range (3 – 4 stars)
Luxury (5 star)
Thats all for now. I do hope this enlighten you about where to stay in KL. I will share specific comments and review of the hotels in my next posting. Stay tuned.

Public Transport in Malaysia

Rapid-KL-Double-Decker-Bus-02-850x570

Here’s our guide to transport in Malaysia for travelling from one destination to the next and getting around towns and cities. This is crucial for you to have some ideas what is available here.
Buses
The most budget-friendly types of transport in Malaysia. From the city bus in Kuala Lumpur to the comfortable long-distance coaches travelling from one city to another, the bus is a cheap way to get around. If you’re in the city, the fare start at approximately RM1 (US$0.25 USD). Flag the bus as it approaches and give the driver exact fare if possible. Tickets for longer journeys can be bought beforehand or on the day or travel, depending on the schedule. You can buy your ticket online from Easybook.
Photo credit to Paultan.org
Airport buses connect both KLIA and KLIA2 airports to KL Sentral, departing every 30 minutes. Tickets cost approximately RM12 (US$3).
Local tip: always anticipate delays with Malaysia’s traffic congestion and plan for journeys to take longer than expected.
MRT, LRT, Monorail & KTM Komuter
Kuala Lumpur had moved to a very impressive connectivity. With the completion of MRT (Mass Rapid Transit – Phase 1), LRT (Light Rapid Transit), Monorail & KTM Komuter to get around the city and to satellite townships. Tourists often rely on this when they go sightseeing in Kuala Lumpur. Most popular spots in Kuala Lumpur are well connected with this. This includes KL Sentral, KLCC, Muzium Negara and Chinatown’s Petaling Street.
Photo credit to expatgo.com
A single journey costs a few ringgits(RM) depending on the number of stops. The tourists favourite route from KL Sentral to KLCC (Petronas Towers) costs RM 2.40 (US$0.60).
Local tip: you’ll see lots of acronyms and names for this type of transport in Kuala Lumpur. They’re essentially the same. Just know the destination, pay and don’t lose your token!
Trains
Large sections of line in Malaysia have been modernised for ETS electric trains to run at up to 160 km/h (100 mph) making them probably the fastest metre-gauge trains in the world.  Within Malaysia, you’ll often see sections of old colonial singe-track line and the new double-track electrified line side by side.
Photo credit : Discover KL
In May 2016 KTM restricted the Gemas-KL-Padang Besar section to ETS electric trains only, with diesel-hauled trains running a connecting shuttle on the unmodernised section between JB Sentral & Gemas.  You now need to change trains at Gemas when travelling from Johor Bahru to KL, which means booking two ticket. Sleeper trains from Singapore to Kuala Lumpur or KL to Butterworth are a thing of the past.  KL to Butterworth now only takes 4 hours by electric train!  Modernisation & electrification of the Gemas-JB section is expected to be completed by 2020.  Electric trains will then be able to run directly between all cities, from the southern tip of Malaysia to the Thai border.
Tickets range from RM20 to RM80 (US$5 to US$20), depending on the distance and carriage class. Either book tickets online or at the station at least 24 hours in advance to ensure a seat.
Other popular longer train routes are from KLIA to the city centre. The KLIA Ekspres & KLIA Transit takes 28 – 35 minutes from the airport to KL Sentral.
Local tips: always ask someone at the ticket office if you need to book tickets in advance.
Grab or Taxi
The most convenient app for transport in Malaysia is GrabCar. After recently merging with Uber, GrabCar provides a fixed price taxi service. Download the app, put in the destination and the driver will pick you up. Apart from being cheaper than a taxi, it’s also a safer way to travel in Malaysia. GrabCar is available in most major cities in Malaysia, including Kuala Lumpur, Penang, Langkawi, Ipoh, Kota Kinabalu and Kuching.
Photo credit : StraitsTimes.com
Alternatively, you can still use Taxi. As with most countries, taxis can be a lifesaver or a nightmare. Some taxis in Kuala Lumpur use a meter while others in different cities quote a fixed price. Common sense applies when using taxis and it’s always a good idea to get your hotel to call rather than flagging one on the street. Travellers should also be aware that not all meters increase at the same pace. A short journey can cost a fortune by local standards with a tampered meter. Always ask a reputable source for an estimation of the fare. If the meter increases faster than expected, stop the cab, pay and get out.
Domestic flights
The fastest and most convenient transport in Malaysia for long distances is to fly. Airlines link Kuala Lumpur with Langkawi, Penang, Johor Bahru and among others in West Malaysia on a daily basis. All tourists need to fly from Kuala Lumpur to Sabah & Sarawak. Prices generally start from US$10 depending on the time of day and season. AirAsia offers several routes at the lowest prices. But seats are small, extra fees apply for baggage and delays are frequent. Malaysia Airlines, Firefy & Malindo cover routes at slightly higher rates while providing a much better flying experience.
Photo credit : yadim.com.my
With all of these informations, i hope it will give you some ideas planing your trip to Malaysia.