Sejarah Central Market

Ada orang panggil Central Market ada orang panggil Pasar Seni. Keduanya membawa maksud dan cerita yang berbeza.

Central Market

Dibuka oleh Kapitan Cina, Yap Ah Loy pada tahun 1888 sebagai pasar basah. Pada awalnya, merupakan pusat tumpuan perniagaan ikan, daging dan sayur-sayuran serta keperluan harian lain dalam kalangan pelombong bijih timah sekitar Lembah Klang. Pada 1936, jurutera bandar, R H Seed menaiktaraf bangunan pasar besar ini.

Pasar Seni

Pada awal tahun 80an Kerajaan Malaysia telah bersetuju untuk memindahkan pasar basah ini ke satu lokasi lain dan memperuntukkan RM9juta untuk menaiktaraf dan mengubah dari pasar basah kepada sebuah pusat kebudayaan dan kesenian Malaysia.

Pada 15 April 1986, Central Market telah dinamakan semula sebagai Pasar Seni.

Hari ini…

Setelah melalui pelbagai proses dan usaha pemuliharaan, hari ini Pasar Seni cukup terkenal dikalangan pelancung dalam dan luar negara. Secara peribadi, Hafiz rasakan Pasar Seni atau Central Market ni adalah sebuah lokasi yang wajib untuk korang datang sekiranya korang datang bercuti di Kuala Lumpur.

Pandangan…

Bagi Hafiz Pasar Seni ni perlu melalui satu proses pembaharuan. Bukan sekadar fokus kepada pelancong asing jika mahu terus kekal relevan. Lebih banyak program atau aktiviti yang boleh terus di lakukan bagi menggalakkan warga tempatan untuk terus ke sini.

Semoga Pasar Seni akan terus bertahan dan relevan di masa akan datang…

REX KL. Cerita dan kenapa korang perlu datang ke sini

Rex KL. Mungkin kebelakangan ni korang nampak ramai orang update kat instagram dan twitter gambar-gambar kat sini kan….

Lokasi

Lokasi

Terletak di Jalan Sultan, Kuala Lumpur atau lebih dikenali dengan Chinatown.

Fakta & Sejarah

  • Bangunan asal ni mula beroperasi pada 28 July 1947 dan musnah dalam satu kebakaran pada tahun 1970.
  • Pada tahun 1976, Rex KL telah dibuka dengan menempatkan single screen theatre yang boleh menempatkan lebih 1000 penonton pada satu-satu masa.
  • Pada awalnya operasi Rex KL di uruskan oleh Shaw Brothers. Kemudiannya diambil oleh Golden Screen Cinemas sebelum ditutup pada tahun November 2002.
  • Dari sebuah pawagam, Rex KL kemudiannya bertukar menjadi Hostel pada tahun 2007. Selepas beberapa bulan beroperasi, pada Ogos 2007 bangunan ini sekali lagi terbakar. Hostel ni kemudiaanya ditutup.

Hari ini…..

Selepas melalui proses pembaikan, Rex KL umpama dihidupkan semula.

Jadi kalau ada masa tu, singgahlah ke Rex KL ni ok.

Tempat Lepak Best di KL

Posting kali ni Hafiz nak senaraikan tempat-tempat best yang korang boleh untuk lepak dan makan-makan dengan kawan-kawan korang.

Posting ni jugak kita fokus kepada tempat/kedai yang santai-santai jer ok.

1. Jalan Telawi, Bangsar

Jalan Telawi ni terletaknya di Bangsar. Ramai yang suka lepak kat sini disebabkan variasi makanannya yang pelbagai bermula dari restoran mamak hinggalah ke fine dining. Antara restoran yang popular dan menjadi pilihan ramai adalah Restoran Nirwana Maju, Restoran Kayu Nasi Kandar, Jaslyn Cakes, VCR Cafe, Killer Gourmet Burger dan banyak lagi.

Lokasi : Bangsar

photo credit : the edge

2. Tapak, Jalan Ampang

Tapak ni sangat terkenal dengan pelbagai pilihan makanan food truck. Tapak ini berkonsepkan street food dan menyajikan pelbagai menu yang menarik seperti burger, nasi lemak dan juga pelbagai menu-menu hipster.

Tapak ni juga agak berdekatan dengan KLCC. So lepas dah jalan-jalan KLCC tu korang boleh datang ke Tapak ni atau lepas dah kenyang tu korang boleh pergi tengok wayang di KLCC.

Lokasi : Jalan Ampang, Kuala Lumpur

Waktu Operasi : 6.00ptg – 12.00tgh malam

3. GoBox Concept, Kampung Baru

GoBox Concept ini menggunakan kontena sebagai binaan asasnya. Agak popular dikalanagan warga KL.  Terdapat pelbagai food stalls yang menjual pelbagai makanan kegemaran seperti Thai food, western food, otak-otak dan banyak lagi.

Harga makanan juga agak berpatutan. Cuma masalah utama kat sini ialah nak cari parking yang berdekatan agak sukar oleh kerana jalannya yang agak sempit dan kecil.

Lokasi : No 12 Jalan Liew Weng Chee, Kampung Baru, KL

Waktu Operasi : 6.00ptg – 2.00pagi

4. The Garage, KL

The Garage KL ini juga adalah salah satu tempat lepak yang berkonsepkan restoran dalam kontena. Restoran ini menyajikan pelbagai Western food yang menarik dan lazat. Selain restoran, tempat ini juga mempunyai kedai potong rambut, kedai koleksi figurin Star Wars dan juga workshop kenderaan di tingkat bawah. Dan yang paling penting The Garage ni sangat Instagram worthy.

Lokasi : Lot 841, Jalan Hulu Kelang, Hillview

Waktu Operasi : 3.00ptg – 12.00tgh malam

Kalau korang ada tambahan cadangan, korang boleh senaraikan di bawah ni ok… ūüôā

What Can you Expect From Taman Tugu Forest Trail

IMG_20200122_153756.jpg

What is your expectation when you heard about a jungle in the midst of the city centre? Let me help you to manage your expectation.

Taman Tugu is a new addition to KL’s green spaces which are under constant threat from urban development. The park opened in September 2018 with the aim of conserving a 66-acre green-lung in the middle of Kuala Lumpur and turning it into an urban forest park open to the public. Currently there are 2 kms of forest trails on a 20 acre portion of the site and this will be expanded in future.

IMG_20200122_152208.jpgIMG_20200126_164847.jpgIMG_20200126_164521.jpgIMG_20200122_151634.jpg

There is a maze of trails around the park and it will take to about 45 minutes to see it all. There are some steps and gentle slopes for a reasonable workout. The paths are well marked and sign-posted are almost everywhere.

There are a few benches around, constructed from termite-proof concrete, in case you need a rest or just want to slow down to observe your surroundings. There are also swings and an observation tower. Oh ya, please bring a bottle of water with you ok.

A little throwback in the 1930s the Taman Tugu site was home to a number of bungalows occupied by British and local officers working for the Department of Agriculture. Many of the residents beautified their gardens with exotic and ornamental planting including palm oil trees imported from West Africa. Some of these trees and plants are still here.

After Independence the site housed the residences of a number of senior government officials but they were abandoned in the 1970s and the area became an illegal dumping ground for rubbish and construction waste which had to be cleared away and recycled in order for the park to be opened.

There were proposals to redevelop the site but fortunately Khazanah Nasional and the support of Malaysian Nature Society, FRIM and others Taman Tugu has been saved. I do hope that this site will be forever save as a public park.

About 4,000 trees are being planted here, added to the existing 1,000 or so trees identified as worthy of conservation. The result is lush foliage, more dense and varied than you see in many other urban parks and forest reserves around KL.

IMG_20200126_165514.jpg

To help us understand better about the trees here, many of the trees have been labelled and descriptions provided giving details of their features, habitat and usage.

So if you are in KL, check out this Taman Tugu.

Opening Hours & Admission Fee

Open every day from 7 am to 6.30 pm.

Admission Fee:  Entrance is Free.

 

Important : Some Traditions That Only Locals in Kuala Lumpur Can Understand

thumb_600

Malaysia’s rich multiculturalism has given way to many unique features in the way people express themselves. Kuala Lumpur as the heart of the country, is the best place to witness the manifestations of this singular culture of Malaysians.

1. The eating never stops

Pasar malam, 24-hour food joints, tents occupying stretches of roads, roadside spots ‚Äď the places you could go to eat anytime anywhere are endless. Serving up all kinds of food, from traditional Malay nasi lemak to Chinese dimsum to Indian dosa or the local call it tosai and modern iterations of Malaysian burgers ‚Äď Malaysia has a night life like no other. It¬†isn‚Äôt¬†a custom to turn in for the night early; for what other time does the hard-working population have to catch up with their friends and gossip about the whole day? Over a cup of¬†teh tarik and various options of food for supper, this is the way to go for all Malaysians regardless of job, race or religion.

2. Everything celebrated with lots of food and noise

No festival or event celebrated in Malaysia will be celebrated without food. If something is to be celebrated, it must be done in the liveliest way possible. During Ramadan or the fasting month, people from all races & religion are so excited to break fast together. During Chinese New Year, the signature fire crackers are brought out, while during Deepavali and Thaipusam the sounds of prayer bells and fireworks fill the air. Large family lunch or dinners are often held. There is also a local tradition to organise open house that literally everyone invited.

3. Speaking more than three languages in a single sentence

While it is common to find certain cultures speaking in their mother tongue to each other ‚Äď it is the interactions between people of differing cultures to carefully observe. Even those who speak primarily in a single language will switch to another to get the message across more clearly. It is a common custom to pick up a few words in a language not your own, to communicate better with another person of that language.

For example, when ordering at the¬†mamak, a local person might say, ‚ÄėAnneh, roti canai, satu, ta pau, thank you.‚Äô

Let see the multilingual breakdown, with the languages in brackets: Anneh – Brother (Tamil), satu – one (Malay), ta pau – take away (Mandarin), thank you (English).

4. Fusing traditional foods in a meal

Much like our languages, we also have a customary habit of mixing our dishes during a single meal. Imagine a spread of Malay nasi lemak (coconut rice), Indian curries and a side of Chinese noodles for lunch. Or how about some sup tulang (Malay bone broth) with putu mayam (Tamil sweet noodles) and Chinese fried oysters for supper? Feast your heart out with every cultural delicacy combination possible, at most food courts and markets or pasar malam. Do note that the pork & alcohol are not widely serve in most food courts and pasar malam as it is against the Muslim religion to consume non-halal food.

 

4 Reasons Not to Skip Malaysia During Your Southeast Asia Trip

sky landmark clouds space
Photo by Zukiman Mohamad on Pexels.com

Malaysia is one of Southeast Asia’s forgotten paradises. Located in between Indonesia and Thailand, Malaysia has the same wild jungles and painfully pretty beaches. As much you enjoy the beaches, you don’t just visit Malaysia to lie on a beach. You will be blown away with the incredible culture experience. Made up of residents of Malay, Chinese & Indian, your visit to Malaysia is like visiting three places at a time.

Let’s see how to spend your money and time wisely.

If your only experience of a Southeast Asian city consists of walking down Khao San Road or Chatuchak Market in Bangkok, wedged between 40,000 sweaty tourists buying hemp caftans and tie-dyed beach dresses, then you haven’t experienced a Southeast Asian city properly. Kuala Lumpur is one of the most advanced cities in Asia, with amazing skyscrapers. From the twin tower of KLCC and KL Tower to name a few.

Visit to the Islands – Snorkeling or Diving

pulau-sipadan-sabah-tempat-menarik-di-sabah.jpg
Despites of what can you get in Bali or Phuket, there’s more option for you to chooese in Malaysia. Sipadan, Perhentian, Tioman and more. It has pretty much everything you could ask for: lush jungle &¬†Blue Crush‚Äďlike beaches. One of the best parts about a tropical vacation is exploring the tropical marine life. Malaysia has some of the best snorkeling and diving locations in the world and¬†Tenggol Island¬†is one of them. Located off the east coast, Tenggol and the surrounding islands are arguably some of the most naturally beautiful places on the planet. Getting there requires a 1.5 hour boat ride from the mainland, where tropical fish and teeny-tiny (incredibly harmless) reef sharks await.

Eat Your Way Through Penang

9294.jpg
photo credit : awesomepenang.com

Everyone¬†in Malaysia will tell you to go to Penang for the food. To satisfy them‚ÄĒas well as eat your way through Malaysian cuisine, Penang should be on the top of your list. This is your chance to experience Malaysian hawker food at its best, Roti canai, assam laksa, satay, nasi lemak. If you‚Äôve no idea what any of those words mean, google them..lol Throw caution to the wind and allow yourself to get lost in the wonderful world of Malaysian street food. Just make sure you save room for dessert.

 

Get Lost in the Jungle
Okay, don’t really get lost in the jungle, but you should go exploring the jungle. The island of Borneo (which is split between Malaysia, Brunei, and Indonesia) has one of the oldest rain forests on the planet, home to incredible species like the Bornean orang utan (which is endangered) and the adorable orange proboscis monkey. If you like to split your time between a bit of jungle trekking and away from hustle bustle of the city, make Gaya Island Resort) your base. You can explore the lush wilderness all day and sleep in an opulent suite located in a tropical mangrove, all night.

Hope this will help you to ease your visit to Malaysia.

20190213_154747_0000.png

Panduan Pengangkutan Awam di Bangkok

399.jpg

Bangkok merupakan salah sebuah bandar yang memiliki sistem pengangkutan yang terbesar didunia. Pengangkutan awam disini terdiri yang di darat, di udara, di sungai & di bawah tanah. Korang mesti akan terkejut dengan kadar kepadatan pengguna pengangkutan awam yang ada di Bangkok ni terutamanya pada waktu puncak.

Dalam perkongsian kali ini Hafiz nak share sikit panduan yang korang boleh gunakan masa di Bangkok nanti.

Bangkok Skytrain (BTS)

800px-Bangkok_Skytrain_2011.jpg
photo credit : wikipedia.org

Bangkok Skytrain atau lebih dikenali umum sebagai BTS. Ia merupakan laluan bertingkat yang mempunyai 2 laluan(lines) iaitu, Sukhumvit Line & Silom Line.

BTS Sukhumvit Line menghubungi 22 stesen termasuklah laluan popular seperti Siam, Nana, Mo Chit, Victory Monument, Phaya Thai, Asok. BTS Sukhumvit Line mnghubungkan kepada 2 stesen MRT bawah tanah di stesen Mo Chit and Asok.

BTS Silom Line pula menghubungi 14 stesen bermula dari stesen National Stadium ke Bang Wa. BTS Slilom Line menghubung ke stesen MRT bawah tanah di stesen Sala Daeng/Silom.

Bangkok MRT(Underground Train)

mrt bkk

Bangkok MRT juga dikenali sebagai underground train/subway di kalangan warga tempatan. Buat masa ini MRT hanya mempunyai 1 laluan iaitu Blue Line.

MRT Blue Line menghubungkan 18 stesen. Chatuchak Park, Phetchaburi, Sukhumvit, Silom dan Hua Lamphong merupakan antara stesen yang paling kerap digunakan oleh pelancong kerana lokasi strategik yang berdekatan dengan kawasan tarikan pelancong. Dari MRT, korang boleh tukar untuk ke BTS interchange stations: Chatuchak Park/Mo Chit, Sukhumvit/Asok & Silom/Sala Daeng.

Teksi / Grab

thailand-taxis-app-e1470251525498

Teksi / Grab merupakan antara pilihan pengangkutan yang juga menawarkan kadar yang berpatutan terutamanya kalau koran bergerak berpasangan atau berkumpulan. Cuma korang peru ingat kesesakan lalulintas kat Bangkok ni kadang-kadang boleh jadi lagi teruk dr KL. Seperti biasa, Teksi menggunakan meter & Grab pula mengenakan kadar rata yang telah ditetapkan sebelum korang menaiki kenderaan tersebut. Peuang untuk korang.

Teksi Motorsikal

bangkok-teksi-motosikal.jpg
photo credit : travelholic.my

Ini merupakan pilihan terbaik bagi solo traveller. Pilihan yang murah & cepat untuk ke destinasi korang. Hafiz memang selalu guna bila di Bangkok. Diorang ni biasa tunggu di stesen MRT/BTS atau berhampiran kawasan2 pejabat.

Tuk Tuk

image.jpg
photo credit : lennonland

Merupakan pengangkutan awam paling ikonik di Bangkok. Kenderaan kecil 3 roda ini menggunakan enjin motosikal boleh membawa 2 orang penumpang di belakang. Tambang tuk tuk ni biasanya boleh tawar-menawar, kebiasaannya 50 bath (RM6.25) untuk jarak dekat. Adalah sesuatu yang normal untuk korang berunding harga sebelum menaiki tuk-tuk ni.

Bas

pagePropertiesImage.jpg
photo credit : bangkok.com

Bas adalah cara paling ekonomi di Bangkok tetapi masalah yang paling besar bagi kita yang tak faham tulisan Thai ni ialah papan tanda dalam Bahasa Thai dan kebanyakkan pemandu bas ni kurang fasih berbahasa English. Tambang bas berhawa dingin bermula dari 11 bath (RM1.40) dan bergantung kepada jarak destinasi yang dituju. Manakala, bagi bas yang tidak berhawa dingin tambangnya dalam lingkungan 8 bath (RM1) dan tambang dipungut di dalam bas secara tunai.

Bot

river_bus_bangkok_thailand-1170x640.jpg
photo credit : transport.thailand.com

Ada 2 jenis bot yang boleh korang gunakan. Ferry Boat yang dikendalikan di Sungai Chao Phraya ni tidak berapa selesa dengan kerusi kayu yang keras dan selalu sesak dengan penumpang. Tetapi ianya berbaloi untuk korang mencuba kehidupan rakyat tempatan di sini. Kalau nak bot yang selesa terdapat bot yang lebih besar dikendalikan oleh Chao Phraya Express Boat, ia lebih luas dan santai untuk melihat Sungai Chao Phraya. Bot beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 7:30 malam dengan perjalanan pendek pada kadar bermula pada harga 16 bath (RM2). Juga boleh dapatkan pas harian (jika transit lama di Bangkok dan mahu melihat keseluruhan) pada harga 150 bath (RM19), bayaran tunai sahaja.

Hafis harap posting ni dapat bantu korang serba sedikit apa yang korang perlu buat sepanjang barada di Bangkok. Rancang mengikut keselesaan & budget korang ya.

 

 

 

Trip Budget ke Singapura dalam 24 Jam

36904164_236298483675838_984385884105211904_n

Percaya tak kalau Hafiz kata kita boleh buat percutian budget ke Singapura? Ya boleh. Dan cuma ambil masa dalam masa 24 jam.¬† Misi yang kita semua boleh buat dan pastinya boleh jimat banyak kalau sekadar korang nak rasa pergi ‘oversea’ dalam masa yang singkat dan budget yang terhad. Ok budget travel ni RM400. Ya RM400.

Memandangkan ini adalah budget trip, Hafiz akan list kan korang tips2 tempat yang murah dan lokasi yang korang boleh pergi dengan percuma.

First of all, korang boleh beli tiket bas kat EasyBook.com . Hafiz suggest korang select destinasi untuk turun di Singaoura ialah Golden Mile Complex (GMC). GMC ni lokasi dia terletak dekat dengan area Arab Street. Kenapa GMC? Sebab kebanyakkan bas yang turun kat sini ialah bas2 budget yang menawarkan harga serendah RM45. Hafiz dapat harga tiket pergi dan balik RM90. Harga tiket ni berbeza2. So korang pilih lah sendiri nanti mana bas yang korang nak. As long bas tu turun kat Golden Mile Complex should be ok. Pastikan tiket balik korang nanti pun dekat Golden Mile Complex juga.

Hafiz naik bas 1.00pagi dari TBS. Kebanyakkan bas express ni akan melalui Tuas(Second Link) untuk memasuki Singapura. Korang kena naik turun 2 kali lah untuk melalui imigresen ni. Awal pagi biasanya semua berjalan lancar dan cepat. Hafiz sampai di Golden Mile Complex lebih kurang 6 pagi. Ok dari sini, korang boleh berjalan ke Masjid Sultan dan bolehlah solat subuh disini.

Sedikit tentang Masjid Sultan ni, dibuka pada 1928 di Kampung Glam. Masjid Sultan telah diisytiharkan oleh Kerajaan Singapura sebagai monumen kebangsaan pada 14 Mac 1975.

MS_Reno-For-Web_0002
Photo credit : sultanmosque.sg

Dekat sekitar mesjid ni ada banyak kedai2 muslim. Jadi boleh lah korang breakfast di sini. Anggaran harga makanan untuk sarapan disini sekitar S$5. Hafiz tak sarapan disini sebab dah bawa roti dari KL. Jimatlah sikit. Ingat ni trip budget.

Dari Masjid Sultan ni korang boleh terus jalan ke MRT Bugis station untuk dapatkan pas Singapore Tourist Pass. Harga 1 day pass ni S$10(RM30). Dalam perjalanan korang nak ke MRT Bugis ni, boleh la singgah kat Duo Galleria untuk ambil gambar bangunan yang cantik ni.

37013414_2084059181860904_7045519800386191360_n
Duo Galleria

Hafiz cadangkan korang naik MRT terus ke Harbour Front MRT untuk ke destinasi seterusnya iaitu Pulau Sentosa. Nama asal Pulau Sentosa ni ialah Pulau Belakang Mati. Keluar dari Harbour Front MRT ni, korang akan masuk ke Vivo City Mall. Ada 3 cara untuk ke Pulau Sentosa ni. Pertama naik monorel S$4, kedua bas RWS S$1 dan ketiga jalan kaki melalui Sentosa Boardwalk. Kalau rasa nak jimat, jom lah jalan kaki. Sebahagian laluan jalan kaki niada disediakan travelator mcm dlm gambar kat bawah ni. Siap ada bumbung & aircond. Sangat selesa.

sentosa-boardwalk-automated
photo credit : rwsentosablog.com

Korang boleh jalan2 dalam Sentosa ni secara percuma. Memang cantik. Macam2 yang korang boleh buat dengan percuma. Cuma kalau nak buat aktiviti2 macam naik cable car semua tu kena lah bayar. Jalan kaki pusing2 ada percuma. Yang menarik perhatian Hafiz ialah pantai buatan manusia disini. Cantik.

Siloso-Beach-Bridge_1467723393.jpg
photo credit : touristtube.com

Lepas korang dah penat jalan kaki dalam Pulau Sentosa, korang boleh balik makan di Vivo City atau food court di luar Harbour Front MRT ni. Boleh refer posting sebelum ni.

1530957486717
Mee goreng & Kopi ais ni S$5.

Destinasi berikut ialah naik MRT menuju ke City Hall MRT. Dari stesen City Hall ni bolehlah korang memulakan perjalanan ada ke beberapa destinasi penting di Singapura ni. Antaranya National Gallery Singapore dan Esplanade.

36750782_211704559487670_5147675951030599680_n

National Gallery Singapore(NGS) ni di buka kepada umum. Ada kawasan yang berbayar & ada yang percuma, so kalau tak nak bayar pun korang still boleh explore sebahagian besar ruang di dalam NGS ni.

venuehire-outdoor-spaces-02
photo credit esplanade.com

Dari NGS, korang boleh jalan ke Esplanade ni. Satu lagi tip percuma yang korang boleh explore ialah untuk naik ke rooftop Esplanade ni. Dari rooftop ni korang boleh nampak skyline Singapore. Cantik untuk korang ambil gambar. Untuk posting ni Hafiz copy paste gambar org lain sebab tak jumpa folder gambar Esplanade ni.

Dari Esplanade ni korang boleh terus jalan ke Marina Bay Sands. lebih kurang 15 – 30 minit berjalan bergantung tahap kelajuan korang. Eh kejap, sebelum korang ke Marina Bay Sands tu, dekat depan Esplanade ni ada jambatan untuk korang ke Merlion.

cover-mer-park.jpg
Merlion. Photo credit to traveltriangle.com

36904164_236298483675838_984385884105211904_n
Marina Bay Sands

Marina Bay Sands ni agak besar. Kalau korang tak bercadang nak shopping, boleh lah skip. Mungkin korang boleh masuk ambil gambar. Berbaloi untuk korang masuk ambil gambar. Alang2 korang dah masuk ni, Hafiz cadangkan korang cari laluan dari dalam Marina Bay Sands ni untuk ke Garden By The Bay. Sejuk lah sikit weh.

36944097_426537541171290_5102021161638690816_n

Gardens by The Bay ni terbahagi kepada beberapa kawasan. Yang berbayar dan tidak. Kalau korang tak becadang nk bayar, korang boleh jalan2 di sekitar taman yang agak luas ni. Ada pelbagai jenis tumbuhan yang mungkin korang tak pernah tengok seumur hidup korang. Gardens by The Bay ni bagi Hafiz, adalah satu kemestian kalau korang ke Singapura ni.

Lepas dah spend beberapa jam disini, korang boleh lah jalan balik ke Marina Bay Sands untuk ‘Light & Water Show’. Persembahan ni bermula jam 8 & 9 malam setiap hari. Setiap sesi tu mengambil masa lebih kurang 15 minit. Yang penting persembahan ni percuma.

Spectra Launch Event Coverage 020617-23
photo credit : marinabaysands.com

Lepas dah habis tengok ni, Hafiz pun terus naik MRT menuju ke Golden Mile Complex. Bertentangan Golden Mile Complex ni ada medan selera, Golden Mile Food Centre. Untuk bahagian Halal, korang boleh turun ke bahagian bawah bangunan ni. Dah kenyang marilah kita pulang ke tanah air.

Rumusan perbelanjaan dalam masa satu hari di Singapura:

  1. Tiket pergi dan balik : RM180
  2. Singapore Tourist Pass : RM30
  3. Lunch : RM15
  4. Lain-lain : RM50

Jumlah keseluruhan perbelanjaan ialah RM275.

Bolehlah korang cuba kalau2 rasa nak berjalan ke negara orang nanti ya.

 

 

 

 

 

2019 Malaysia Public Holiday / Cuti Umum

37077986_217826952257295_7251404701306978304_n

Dah masuk bulan Disember ni, mesti korang dah start plan nak cuti kan? Jom tengok cuti yang ada 2019 nanti dan juga long weekend yang ada. Senang nak beli tiket kan travel kan.

  • Tahun Baru 2019:¬†January 1(Selasa), 2019¬†*Kecuali : Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
  • Thaipusam:¬†January 21(Isnin)¬†*Kecuali : W.P. Labuan, Kedah, Kelantan, Melaka, Pahang, Perlis, Sabah, Sarawak & Terengganu
  • Hari Wilayah: February 1(Jumaat) * W.Persekutuan sahaja)
  • Tahun Baru Cina:¬†February 5 – 6(Selasa – Rabu)
  • Hari Buruh:¬†May 1(Rabu)
  • Hari Wesak:¬†May 19(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Raya Aidilfitri*:¬†June 5-6(Rabu-Khamis)
  • Hari Raya Aidiladha*:¬†Ogos 11(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Hari Kebangsaan:¬†Ogos 31(Sabtu)
  • Awal Muharram:¬†September 1(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Agong Birthday:¬†September 9(Isnin)
  • Hari Malaysia:¬†September 16(Isnin)
  • Deepavali*:¬†October 27(Ahad, ganti pada hari Isnin)
  • Maulidur Rasul:¬†November 9(Sabtu)
  • Christmas:¬†December 25(Rabu)

*Tertakluk kepada perubahan
Harap posting ni dapat bantu korang plan tahun 2019 dengan baik ya.

Health Benefits of Sweet Potato

slicing-sweet-potatoes.jpg.824x0_q71

Sweet Potato are rich in fibre, vitamins and minerals. In this posting, i will share some facts about why these starchy, sweet root vegetables are so good for you and discover the best ways to cook them.

What is Sweet Potato?

The Sweet Potato is a¬†starchy, sweet-tasting root vegetable. They have a thin, brown skin on the outside with coloured flesh inside ‚Ästmost commonly orange in colour. Other varieties are white, purple or yellow. You can eat sweet potatoes whole or peeled and the leaves of the plant are edible too.

They may both be called ‘potatoes’, but sweet and white potatoes are¬†not actually related. So dont get confuse with this two.

Facts about Sweet Potato.

1. Nutritional Value

Sweet potatoes are rich source of fibre as well as containing a good array of vitamins and minerals including iron, calcium, selenium and they’re a good source of most of our B vitamins and vitamin C. One of the key nutritional benefits of sweet potato is that they’re high in an antioxidant known as beta-carotene, which converts to vitamin A once consumed.

2. Good for digestion

Sweet potatoes are high in fibre, which has been prove to promote a healthy digestive system. Research shown it appear that the high phytosterol content of sweet potatoes does have a protective effect on the digestive system and may be important in the prevention and management of duodenal and gastric ulcers.

3. Good for eye health

A study by Food & Nutrition Research found that purple sweet potatoes contain a specific group of antioxidants also known as anthocyanins which have been shown to be beneficial to the eyes.

4. Help reduce risk of cancer

While there are no single ‘superfoods’ that can prevent cancer and certain risk factors for cancer are unrelated to diet, there is evidence that¬†eating a healthy diet can reduce the risk of cancer. Fruit and vegetables are high in antioxidants, compounds that¬†help defend the body against damage by ‘free radicals’.¬†Studies have suggested¬†that the¬†antioxidants in the peel of sweet potatoes¬†in particular may help reduce this oxidation process, thereby reducing the risk of cancer.

Perhaps in my next posting, i will share some recipe how to prepare your sweet potatoes.