Cara Untuk Jimat Semasa Bercuti

22426806_535726520103148_587197131161337856_n

Pernah tak korang terfikir macamana nak berjimat masa travel? Macam korang2 jugak, Hafiz pun sama. Bagi yang suka travel solo macam Hafiz ni, orang kata susah atau mustahil nak berjimat.

Bila kata berjimat pula ada yang beranggapan bahawa kena makan maggi atau catu makanan. Apa pun kategori korang, kat sini Hafiz kongsi serba sikit pengalaman Hafiz masa travel.

1. Flexible dengan tarikh penerbangan :

Harga tiket ni diakui memang akan mempengaruhi jumlah kos percutian korang. Buatlah pilihan bijak dengan beli tiket yang murah. Ambil sedikit masa & pilih tarikh yang menawarkan harga terendah. Hafiz selalu semak harga dengan SkyScanner.

*note : Dalam kes ni korang kena flexible untuk travel awal pagi atau dipertengahan minggu.

2. Tempah hotel/hostel lebih dari satu malam :

Kebiasaanya hotel/hostel akan bagi harga istimewa untuk tempahan lebih dari satu malam. Tempahan awal @ last minute. Bergantung kepada nasib korang lah kalau last minute ni. Tapi kadang2 memang ada hotel/hostel yang suka bagi last minute deal.

3. Hostel atau guesthouse :

image001_54_990x660_201406020140.jpg

Untuk solo traveler yang memang nak berjimat, boleh pertimbangkan pilihan ni. Tapi sebelum buat tempahan baca dulu review2. Boleh manage expectation korang nanti.

4. Travel waktu malam :

Yang ni boleh jimat kos penginapan korang. Sebagai contoh masa Hafiz travel dari London ke Glasgow dengan menaiki bas. Lebih kurang 12 jam perjalanan tapi memang jimat. Tambang bas dalam 10pound je. Cuma mental kena kuatlah sebab tido duduk memang memenatkan.

5. Jalan kaki selagi terdaya :

IMG_2828

Anggap macam senaman lah ya. Jalan kaki ni merupakan cara terbaik kalau korang plan nak mengenali satu lokasi yang korang visit. Korang kena buat research sikit dan rajin bertanya. Sekarang ni dah macam2 apps seperti google maps untuk memudahkan perjalanan.

6. Brunch

Yang ni memang Hafiz selalu buat. Biasanya Hafiz akan ambil light breakfast macam buah atau cereal & kopi sebelum keluar dari hotel/hostel. Sekadar alas perut untuk brunch. Kebanyakkan restaurant biasanya akan menawarkan set lunch dengan harga jauh murah berbanding dinner. Ambil peluang untuk menikmati makanan tempatan.

7. Picnic / Sediakan makanan sendiri

Biasanya kebanyakkan pasaraya besar di bandr2 besar akan bagi diskaun up to 50% setiap hari sebelum diorg tutup kedai. Pergi lah tengok2 apa yang boleh di beli. Bole lah korang picnic sambil snap gambar cantik kat park2 yang ada disekitar.

8. Free stuff

Buat home work & cari apa aktiviti2 yang korang boleh buat di destinasi yang korang nak bercuti.

123.jpg

Apa yang paling penting travel ni adalah tentang pengalaman dan memori yang akan diingati. Buat homework serba sedikit sebelum korang travel. Boleh juga tanya pengalaman kawan2 yang pernah travel ke destinasi pilihan korang tu atau mungkin boleh cari group2 travel dalam facebook.

Semoga perkongsian ni sedikit sebanyak dapat bantu korang plan untuk bercuti.

 

 

Review W Bangkok

31255904_166912997474808_7662104008319827968_n

Bangkok adalah antara destinasi pilihan Hafiz. Sekurang-kurangnya sekali didalam setahun, Hafiz akan ke Bangkok. Apa istimewanya Bangkok ni? Pastinya pilihan makanan yang pelbagai, syurga membeli belah dan pastinya pelbagai hotel terbaik disekitarnya dengan harga yang sangat kompetetif. Untuk posting kali ni Hafiz nak cerita pengalaman di W Bangkok Hotel.
Untuk tahun 2018, ini merupakan pengalaman Hafiz yang ke 3 di W Bangkok. Seperti hotel-hotel W yang lain(Hafiz pernah berpeluang menginap di W Singapore & W Hongkong), W Bangkok membawa sedikit kelainan dengan memberi sentuhan tradisi Thai dalam rekaan dalamannya. Dari hiasan di lobby sampailah ke bilik tidur, korang akan nampak pengaruh rekaan dari budaya masyarakat Thai.
Pengaruh Thai dalam rekaan dalaman W Bangkok ni boleh dilihat dengan jelas dan dilakukan dengan amat teliti dan sangat baik tanpa menjejaskan elemen urban moden yang selalu dikaitkan dengan konsep W hotel itu sendiri.
Chandelier yang terdapat di lobby W Bangkok
inspirasi dari uncang plastik air…
Jika ini kali pertama anda mendengar nama W hotel ni, W hotel pertama di buka pada tahun 1998 iaitu W New York. Sehingga ke hari ini ada lebih dari 80 buah W hotel di seluruh dunia Dari segi konsep, W cuba membawa huruf W kemana saja di dalam hotel ini. Sebagai contoh kawasan kolam renang di panggil Wet dan concierge/service express pula dipanggil “Whatever Whenever”.
cuba korang tengok sentuhan bantal di atas katil yang membawa unsur seni Muay Thai
Lokasi? W Bangkok terletak di Sathorn. Berdekatan kawasan terkenal seperti Silom. Stesen BTS/Train terdekat ialah Chong Nonsi. 5 minitt jer kalau jalan kaki. Dalam perkongsian akan datang nanti Hafiz akan kongsi apa yang korang boleh dapat di sekitar Sathorn/Silom ni.
Kat Bangkok ni ada terlalu banyak pilihan mengikut budget korang. Dari pilihan hostel sampai lah ke hotel mewah. Biasanya dalam setahun tu kadang-kadang memang Hafiz spend lebih sket untuk reward diri sendiri. Bila dalam mode nak reward diri, mesti nak cari pilihan hotel yang best sket kan. Hafiz rasa kalau di Bangkok ni, W Bangkok adalah antara yang terbaik.
Tiga sebab utama kenapa Hafiz pilih W Bangkok ialah:
1) Lokasi. Pusat bandar & dekat dengan train
2) Harga. Sentiasa menawarkan harga yang kompetitif
3) Servis. Semua staff kat sini well verse english. Senang nak berkomunikasi 🙂
Lepas ni kalau korang nak ke Bangkok dan ada budget lebih sikit, bolehlah consider W Bangkok. Memandangkan W Bangkok ni dekat dengan BTS train station, korang bolehlah naik train kalau nak pergi cari makanan Halal di Bangkok.
Next posting Hafiz akan share coffee place yang best sekitar Bangkok ya.
30841811_585165698528202_9205704225026211840_n