5 Kafe Retro Menarik di Petaling Street

Petaling Street atau ada yang panggil Chintatown ni bukanlah satu kawasan baru di Kuala Lumpur. Cuma sejak kebelakangan ni banyak usaha yang telah dilakukan untuk menukar wajah & landskap Petaling Street ni.

Kalau korang dah lama tak datang ke Petaling Street ni, apa kata korang luangkan masa korang ke Petaling Street ni nanti. Dah banyak ruang2 yang instagram worthy kat Petaling Street ni sekarang ni. Antara lokasi yang wajib korang boleh cari ialah Rex KL.

Yang pastinya kalau korang datang Petaling Street ni korang tak perlu risau nak makan kat mana sebab dah banyak kafe-kafe ‘retro inspired’ di sini.

1. Vintage 1988

Sesuai dengan namanya, kafe ni seolah membawa korang ke zaman 80 an. Bagi Hafiz, kafe ni mengimbau kenangan masa bercuti di Amsterdam dulu. Dari luar hinggalah hiasan dalamannya, setiap ruang di dalam kafe ni sesuai untuk korang abadikan dalam instagram korang.

Lokasi : 34 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Vintage 1988

2. Mingle Cafe

Bertentangan dengan Vintage 1988, korang akan nampak ada satu kafe menarik & ‘rustic’. Kafe ni mengetengahkan elemen ‘rustic’. Binaan separa siap dan perabot lama membawa kita kembali ke zaman dulu-dulu.

Lokasi : 55 Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur

3. Merchant Lane

Memasuki kafe ni membuatkan korang rasa macam berada jauh dari kesibukan Kuala Lumpur. Pelbagai menu menarik juga ada disini.

Lokasi : 150 Jalan Petaling, 50000 Kuala Lumpur

4. Chocha Foodstore

Terletak berdekatan dengan Merchant Lane Cafe, Chocha Foodstore ni juga tidak kurang hebatnya. Susun atur dan hiasan dalaman kafe ini juga sangat ‘instagram worthy’.

Lokasi : 156 Petaling Street, 50000 Kuala Lumpur

photo credit ; FB Chocha Foodstore

5. Luckin Kopi

Kafe ni juga korang mesti singgah kalau dah sampai ke Petaling Street ni. Kalau korang suka hidangan yang ada salted egg, kat sini memang heaven. Banyak menu-menu kat sini yang akan buat korang meleleh air liur.

Lokasi : 14 Jalan Panggung, 50000 Kuala Lumpur

photo credit : FB Luckin Kopi

Resepi Nasi Goreng Kerisik

Hari ni Hafiz nak kongsi lagi satu resepi yang senang dan juga sesuai untuk korang yang ada alahan kepada makanan laut seperti udang. Nama menu kita hari ni ialah Nasi Goreng Kerisik (cara saya). Kena bagitau siap-siap takut nanti ada yang  tersinggung sebab tak sama dengan cara masing-masing kan.

Seperti yang kita sedia maklum, kerisik ni memang sangat terkenal dalam kebanyakkan penyediaan masakan melayu seperti rendang, pajeri, kerabu dan banyak lagi. Kerisik ni diperbuat daripada kelapa parut yang digoreng tanpa minyak. Dalam masakan melayu, kerisik ni kira macam bahan penyedap masakan.

Bahan-bahan:

  • 2 cawan nasi sejuk
  • 4 ulas bawang putih(dihiris halus)
  • 5 tangkai cili kering
  • 1 sudu besar kerisik
  • Sayur brocoli / sayur pilihan korang
  • 1 biji tomato(dipotong dadu)
  • 1 sudu besar fish sauce*
  • sedikit kicap manis
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar minyak masak

*optional. korang boleh gantikan dengan garam

Cara-cara penyediaannya:

  1. Panaskan minyak. Kemudian goreng bawang putih hingga garing. Ketepikan
  2. Gunakan minyak yang sama semasa goreng bawang putih tadi, masukkan cili kering dan goreng sampai garing sikit.
  3. Kemudian masukkan telur kedalam kuali. Kacau-kacau.
  4. Campurkan nasi ke dalam kuali berserta dengan kerisik. Kacau-kacau lagi dan kemudian boleh masukkan sayur & tomato.
  5. Lepas tu bolehlah korang masukkan sedikit kicap manis & sos ikan(fish sauce)*. Gaul rata kesemuanya.
  6. Sekarang boleh lah korang masukkan bawang putih goreng tadi.
  7. Siap dan boleh lah korang hidang.

IMG_20200216_231433.jpg
Nasi Goreng Kerisik

Selamat mencuba.

 

Resepi Nasi Goreng Kampung yang Sedap dan Senang

Dalam banyak-banyak pilihan nasi goreng ni, Hafiz paling suka nasi goreng kampung. Salah satu sebab utamanya ialah bila goreng nasi goreng kampung ni boleh letak cili banyak-banyak. Lepas tu bila goreng kat umah ni, korang boleh letak sayur extra, kurang minyak dan ikut selera masing-masing.

Untuk tengok video lengkap, korang boleh klik YouTube Hafiz ok. Jangan lupa SUBSCRIBE & SHARE ok 😛

Bahan-bahan pun agak ringkas. Jom tengok…

Bahan-Bahan:
3 sudu besar Minyak Masak(mulakan dengan menggoreng ikan bilis)
30 g Ikan Bilis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
4 tangkai cili padi (ikut tahap kepedasan masing2)
100 g Sayur Kangkung, dipotong 3cm
1 biji Telur
2 cawan nasi
Sedikit belacan

Cara Penyediaanya:

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak.
2. Gorengkan ikan bilis sehingga garing dan keemasan. Diketepikan. Kalau korang suka telur dadar, korang boleh goreng dan potong untuk dimasukkan bersama ikan bilis goreng ni nanti,
3. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang goreng & bawang putih. Agak2 dah naik bau tu, masukkan cili padi yang diketuk2 terlebih dahulu.
4. Masukkan nasi dan gaul rata. Kemudian masukkan kangkung.
5. Bila semua dah gaul rata, masukkan ikan bilis & telur yang telah digoreng sebetar tadi.
6. Selamat mencuba…
Untuk tengok video lengkap, korang boleh klik YouTube Hafiz ok. Jangan lupa SUBSCRIBE & SHARE ok 😛

Resepi Cucur Jagung yang sedap dan rangup

IMG_20191103_002339_145.jpgLepas lunch di hujung minggu ni sambil tengok tv, ada je idea nak makan itu ini kan. Tadi pagi dah busy kat dapur membaking. Jadi dah petang2 ni rasa nak rehat layan netflix. Jadi kalau nak masak pun kena menu-menu yang simple untuk minum petang.

Biasanya kalau untuk minum petang ni, menu pilihan Hafiz ialah Cucur Jagung. Hafiz kategorikan cucur jagung ni sebagai comfort food Hafiz. Tak kira masa, kalau rasa teringin, Hafiz akan buat..hehehe

Mungkin ada banyak resepi diluar sana. Resepi yang Hafiz akan kongsikan hari ni adalah resepi dari arwah nenek Hafiz. Resepi ni simple je tapi Hafiz yakin korang mesti suka rasanya.

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan isi jagung
  • 1/2 cawan taugeh
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh garam halus
  • daun kucai ~ dihiris
  • 1 bj cili merah ~ dicincang
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris halus)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk & dihiris halus)
  • 1/2 cawan air sejuk (bergantung kepada keadaan adunan)
  • minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
  3. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
  4. Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda.. Selamat mencuba..

Resepi Mudah Roti Jala & Kari Ayam

IMG_20180624_220732.jpg

Roti Jala, Roti Sorai, Roti Kirai atau apa saja yang korang biasa panggil untuk makanan istimewa ni. Roti jala ni memang antara favorite Hafiz. Sebenarnya penyediaan roti jala ni senang je cuma yang membuatkan ramai malas nak buat sebab agak memakan masa.

Dalam posting ni Hafiz nak share cara mudah untuk korang buat sendiri.

Roti Jala

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak
1 biji telur
2 1/2 cawan susu segar/Santan
Secubit garam
Secubit serbuk kunyit / pewarna kuning

Kisar semua bahan di atas menggunakan blender dan boleh lah korang mula menjala.
Kari Ayam

Bahan bahan:
Isi ayam dalam 500g
2biji bawang besar – hiris
6 biji bawang putih – hiris
2 inci halia – hiris
10 sudu besar serbuk kari
1 kotak santan kotak
4 kotak air
2 biji kentang – potong kecil
Daun kari
Asam keping
Rempah kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
Garam
Gula

Cara cara:
Panaskan minyak yang secukupnya. Tumis rempah 3 sekawan sehingga wangi dan bawang serta halia yang dihiris tadi.

Masukkan rempah kari dan dikacau rata sehingga wangi dan masukkan sedikit air.

Masukkan daun kari, isi ayam dan ubi kentang. Kacau rata sehingga ayam masak dan bahan tumisan pecah minyak.

Masukkan santan dan air. Masak sehingga kuah mendidih dan pekat dengan api perlahan. Masukkan garam, asam keping dan gula mengikut citarasa korang. Kemudian bolehlah tutup api.

Selamat mencuba…

5 Kafe Menarik di Bangkok

gallery-drip-coffee-1024x636
photo credit expique.com

Jom ke Bangkok. Untuk memudahkan korang buat perancangan nak lepak mana bila ke Bangkok nanti, jom baca posting ni untuk bagi korang sedikit idea nak lepak & dapatkan shot2 menarik untuk percutian korang nanti. Harap maklum semua listing dibawah tidak ada halal certification. Jadi kalau korang was2 boleh minum air je atau tengok je lah pic2 ni ok 😛

1 . Rocket Coffeebar Soi 12, Sathorn

12.jpg

Ni merupakan cafe yang wajib Hafiz singgah setiap kali ke Bangkok. Kopi disini dibawakan khas dari Nicaragua, Kenya & Ethiopia. Croissants kat sini pun sedap. So untuk breakfast, cafe ni memang kena ada dalam bucket list korang.

 

2 . Gallery Drip Coffee, BACC

gallery-drip-coffee-1024x636Pilihan kedua Hafiz ialah Gallery Drip Coffee. Kat sini korang boleh buat pilihan samada nak artisan coffee atau thai ice coffee. Lokasi cafe ni sangat strategik. Terletak didalam bangunan Bangkok Art & Culture Centre. Untuk kesini korang boleh naik MRT dan turun di stesen Stadium. Kira lepas korang dah makan dalam MBK tu, boleh lah singgah sebab BACC ni betul2 kat depan MBK tu.

3. UnFashion Vintage Cafe, Ekkamai Soi 10

14374365_1088492167893655_620768833224835072_n
photo credit : UnFashion cafe instagram

Satu lagi lokasi unik yang boleh masuk dalam check list korang. Stesen BTS terdekat ialah Ekkamai BTS. Lepas dah turun tu korang kena jalan lebih kurang 5 – 10 minit. Apa yang best kat sini pastinya susun atur kedai ni yang sangat lah cool. Korang boleh lepak minum2 sambil cuba desserts yang sedap…

15048141_1166343423485644_7379848202259791872_n.jpg
photo credit @unfashioncafe

4.  Casa Lapin, Thonglor

32564992_232110824039573_6014842917678481408_n.jpg

Seperti cafe2 yang lain di Bangkok ni, kebanyakkan sediakan pilihan tempatan dan antrabangsa. Thai ice tea/coffee ataupun artisan coffee untuk korang pilih. Hafiz sempat cuba Cinnamon Thai Ice Tea. Casa Lapin ni juga ada 6 cawangan lain sekitar Bangkok.

5. Luka, Sathorn

luka-1
photo credit to cosmenet.in.th

Luka merupakan salah satu dari destinasi pilihan warga Bangkok untuk ‘brunch’. Menggunakan bahan-bahan organik dalam penyediaan makanan. Untuk pengetahuan korang, Luka juga menggunakan barang2 dari pembekal tempatan seperti Royal Project Foundation, Roti dari Maison Jean Philip dan teh dari Tea Ateliar.

31113885_1030956827055536_7708021185853784064_n

Inilah 5 pilihan Hafiz untuk lepak bila di Bangkok. Korang boleh cuba tapi harap sedia maklum yang cafe2 ni bukan dalam kategori halal ya.