Kisah Di Sebalik Menara Berhantu Di Bangkok

sathorn-unique.jpg
Inilah binaan Sathorn Unique Tower – Photo credit packthailand.com

Kali ni Hafiz nak kongsi sikit pasal satu bangunan yang agak misteri di Bangkok. Sesiapa sahaja yang pernah ke Bangkok, mesti korang perasan satu bangunan yang tinggi dan terbengkalai. Dikatakan bangunan 49 tingkat ini telah siap 80%. Bangunan ini dinamakan Sathorn Unique Tower (Menara Unik Sathorn), namun ia lebih dikenali oleh kebanyakan orang dengan nama yang berbeza, iaitu Menara Hantu.

menara-unik-sathorn-di-bangkok (1).jpg

Bangunan yang sepatutnya menjadi simbol kelas dan kebudayaan di bandaraya Bangkok, Thailand ini akhirnya menjadi bangunan terbengkalai dan yang dicemari dengan grafiti, serpihan peninggalan dan kisah-kisah mistik.

Rangsan-Torsuwan2.jpg
Ragsan Torsuwan – Photo credit packthailand.com

Pembinaan bangunan berhantu ini bermula pada tahun 1990 apabila Rangsan Torsuwan, seorang arkitek dan pemaju hartanah terkenal Thailand , merangka struktur yang mega ini. Beliau membayangkan membina sebuah kompleks kondominium mewah di bandar Bangkok. Namun, impiannya itu terhenti ditengah jalan apabila pada tahun 1993, Rangsan telah ditangkap atas dakwaan merancang untuk membunuh Presiden Mahkamah Agung. Walaupun pembunuhan itu tidak berlaku, namun Torsuwan didapati bersalah pada 2008.

Pada 2010,  beliau dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan. Kes ini telah mengganggu keupayaan Rangsan untuk mendapatkan sokongan kewangan untuk projek-projeknya, dan pembinaan Sathorn Unique mengalami kelewatan kerana kekurangan dana. Krisis kewangan Asia yang melanda pada tahun 1997 juga menyebabkan pasaran hartanah Bangkok runtuh dan syarikat-syarikat kewangan yang membiayai projek muflis dan kemudiannya dibubarkan.

Pelbagai usaha & rundingan yang diteruskan oleh Pansit Torsuwan iaitu anak lelaki kepada Rangsan juga menemui jalan buntu.

Budaya & kepercayaan masayarakat Asia 

Secara umum, kita sedia maklum budaya & kepercayaan masyarakat Asia yang sarat dengan cerita-cerita hantu dan tahayul. Maka tidak hairanlah bangunan terbengkalai seperti Sathorn Unique Tower ini menjadi sebahagian daripada cerita-cerita hantu masyarakat disini.

Sathorn-Unique-Thibaud-Saintin2
photo credit packthailand.com

Ramai yang percaya bangunan ini berhantu dan khabar angin juga mengatakan ia dibina di atas bekas tapak kubur lama. Pada Disember 2014, mayat seorang lelaki warga Sweden ditemui di tingkat 43 dalam keadaan tergantung. Walaupun pihak berkuasa menyifatkan kematiannya sebagai bunuh diri, ia adalah satu perkara yang sangat mengejutkan bagi jurugambar Thailand yang masuk ke dalam bangunan dan naik ke tingkat atas untuk mengambil gambar matahari terbit.

Sathorn-Unique-Flickr-Thibaud-Saintin.jpg
photo credit packthailand.com

Laporan tambahan mengenai penampakan hantu kedengaran sepanjang tahun dan keadaan menakutkan bangunan ini  sememangnya mencetuskan kepada perkembangan kisah-kisah ini. Kekosongannya sangat menyeramkan dan grafiti di dinding mengandung imej yang mengganggu.

Lubang-lubang berbahaya memenuhi bahagian lantai dan anjing-anjing liar berkeliaran di ruangan-ruangan kosong menambahkan lagi bahaya yang sedia ada.

A Ghost Tower in the Sky: Bangkok's Creepy Abandoned Skyscraper
photo credit packthailand.com

Pada September 2015, Pansit Torsuwan dan pemilik semasa firma Rangsan telah memfailkan dakwaan pencerobohan jenayah terhadap lima pelancong yang telah memanjat menara ini dan memuatnaik secara dalam talian. Motif Pansit adalah untuk menjadikannya sebagai contoh dan menghalang sebarang cubaan untuk menceroboh masuk ke dalam bangunan ini pada masa akan datang.

menara-unik-sathorn

Rujukan :

https://coconuts.co/bangkok/features/scary-skyscraper-bangkoks-haunted-ghost-tower/

http://packthailand.com/sathorn-unique-bangkok-abandoned-building/

Trip Budget ke Singapura dalam 24 Jam

36904164_236298483675838_984385884105211904_n

Percaya tak kalau Hafiz kata kita boleh buat percutian budget ke Singapura? Ya boleh. Dan cuma ambil masa dalam masa 24 jam.  Misi yang kita semua boleh buat dan pastinya boleh jimat banyak kalau sekadar korang nak rasa pergi ‘oversea’ dalam masa yang singkat dan budget yang terhad. Ok budget travel ni RM400. Ya RM400.

Memandangkan ini adalah budget trip, Hafiz akan list kan korang tips2 tempat yang murah dan lokasi yang korang boleh pergi dengan percuma.

First of all, korang boleh beli tiket bas kat EasyBook.com . Hafiz suggest korang select destinasi untuk turun di Singaoura ialah Golden Mile Complex (GMC). GMC ni lokasi dia terletak dekat dengan area Arab Street. Kenapa GMC? Sebab kebanyakkan bas yang turun kat sini ialah bas2 budget yang menawarkan harga serendah RM45. Hafiz dapat harga tiket pergi dan balik RM90. Harga tiket ni berbeza2. So korang pilih lah sendiri nanti mana bas yang korang nak. As long bas tu turun kat Golden Mile Complex should be ok. Pastikan tiket balik korang nanti pun dekat Golden Mile Complex juga.

Hafiz naik bas 1.00pagi dari TBS. Kebanyakkan bas express ni akan melalui Tuas(Second Link) untuk memasuki Singapura. Korang kena naik turun 2 kali lah untuk melalui imigresen ni. Awal pagi biasanya semua berjalan lancar dan cepat. Hafiz sampai di Golden Mile Complex lebih kurang 6 pagi. Ok dari sini, korang boleh berjalan ke Masjid Sultan dan bolehlah solat subuh disini.

Sedikit tentang Masjid Sultan ni, dibuka pada 1928 di Kampung Glam. Masjid Sultan telah diisytiharkan oleh Kerajaan Singapura sebagai monumen kebangsaan pada 14 Mac 1975.

MS_Reno-For-Web_0002
Photo credit : sultanmosque.sg

Dekat sekitar mesjid ni ada banyak kedai2 muslim. Jadi boleh lah korang breakfast di sini. Anggaran harga makanan untuk sarapan disini sekitar S$5. Hafiz tak sarapan disini sebab dah bawa roti dari KL. Jimatlah sikit. Ingat ni trip budget.

Dari Masjid Sultan ni korang boleh terus jalan ke MRT Bugis station untuk dapatkan pas Singapore Tourist Pass. Harga 1 day pass ni S$10(RM30). Dalam perjalanan korang nak ke MRT Bugis ni, boleh la singgah kat Duo Galleria untuk ambil gambar bangunan yang cantik ni.

37013414_2084059181860904_7045519800386191360_n
Duo Galleria

Hafiz cadangkan korang naik MRT terus ke Harbour Front MRT untuk ke destinasi seterusnya iaitu Pulau Sentosa. Nama asal Pulau Sentosa ni ialah Pulau Belakang Mati. Keluar dari Harbour Front MRT ni, korang akan masuk ke Vivo City Mall. Ada 3 cara untuk ke Pulau Sentosa ni. Pertama naik monorel S$4, kedua bas RWS S$1 dan ketiga jalan kaki melalui Sentosa Boardwalk. Kalau rasa nak jimat, jom lah jalan kaki. Sebahagian laluan jalan kaki niada disediakan travelator mcm dlm gambar kat bawah ni. Siap ada bumbung & aircond. Sangat selesa.

sentosa-boardwalk-automated
photo credit : rwsentosablog.com

Korang boleh jalan2 dalam Sentosa ni secara percuma. Memang cantik. Macam2 yang korang boleh buat dengan percuma. Cuma kalau nak buat aktiviti2 macam naik cable car semua tu kena lah bayar. Jalan kaki pusing2 ada percuma. Yang menarik perhatian Hafiz ialah pantai buatan manusia disini. Cantik.

Siloso-Beach-Bridge_1467723393.jpg
photo credit : touristtube.com

Lepas korang dah penat jalan kaki dalam Pulau Sentosa, korang boleh balik makan di Vivo City atau food court di luar Harbour Front MRT ni. Boleh refer posting sebelum ni.

1530957486717
Mee goreng & Kopi ais ni S$5.

Destinasi berikut ialah naik MRT menuju ke City Hall MRT. Dari stesen City Hall ni bolehlah korang memulakan perjalanan ada ke beberapa destinasi penting di Singapura ni. Antaranya National Gallery Singapore dan Esplanade.

36750782_211704559487670_5147675951030599680_n

National Gallery Singapore(NGS) ni di buka kepada umum. Ada kawasan yang berbayar & ada yang percuma, so kalau tak nak bayar pun korang still boleh explore sebahagian besar ruang di dalam NGS ni.

venuehire-outdoor-spaces-02
photo credit esplanade.com

Dari NGS, korang boleh jalan ke Esplanade ni. Satu lagi tip percuma yang korang boleh explore ialah untuk naik ke rooftop Esplanade ni. Dari rooftop ni korang boleh nampak skyline Singapore. Cantik untuk korang ambil gambar. Untuk posting ni Hafiz copy paste gambar org lain sebab tak jumpa folder gambar Esplanade ni.

Dari Esplanade ni korang boleh terus jalan ke Marina Bay Sands. lebih kurang 15 – 30 minit berjalan bergantung tahap kelajuan korang. Eh kejap, sebelum korang ke Marina Bay Sands tu, dekat depan Esplanade ni ada jambatan untuk korang ke Merlion.

cover-mer-park.jpg
Merlion. Photo credit to traveltriangle.com
36904164_236298483675838_984385884105211904_n
Marina Bay Sands

Marina Bay Sands ni agak besar. Kalau korang tak bercadang nak shopping, boleh lah skip. Mungkin korang boleh masuk ambil gambar. Berbaloi untuk korang masuk ambil gambar. Alang2 korang dah masuk ni, Hafiz cadangkan korang cari laluan dari dalam Marina Bay Sands ni untuk ke Garden By The Bay. Sejuk lah sikit weh.

36944097_426537541171290_5102021161638690816_n

Gardens by The Bay ni terbahagi kepada beberapa kawasan. Yang berbayar dan tidak. Kalau korang tak becadang nk bayar, korang boleh jalan2 di sekitar taman yang agak luas ni. Ada pelbagai jenis tumbuhan yang mungkin korang tak pernah tengok seumur hidup korang. Gardens by The Bay ni bagi Hafiz, adalah satu kemestian kalau korang ke Singapura ni.

Lepas dah spend beberapa jam disini, korang boleh lah jalan balik ke Marina Bay Sands untuk ‘Light & Water Show’. Persembahan ni bermula jam 8 & 9 malam setiap hari. Setiap sesi tu mengambil masa lebih kurang 15 minit. Yang penting persembahan ni percuma.

Spectra Launch Event Coverage 020617-23
photo credit : marinabaysands.com

Lepas dah habis tengok ni, Hafiz pun terus naik MRT menuju ke Golden Mile Complex. Bertentangan Golden Mile Complex ni ada medan selera, Golden Mile Food Centre. Untuk bahagian Halal, korang boleh turun ke bahagian bawah bangunan ni. Dah kenyang marilah kita pulang ke tanah air.

Rumusan perbelanjaan dalam masa satu hari di Singapura:

  1. Tiket pergi dan balik : RM180
  2. Singapore Tourist Pass : RM30
  3. Lunch : RM15
  4. Lain-lain : RM50

Jumlah keseluruhan perbelanjaan ialah RM275.

Bolehlah korang cuba kalau2 rasa nak berjalan ke negara orang nanti ya.

 

 

 

 

 

Cara Untuk Jimat Semasa Bercuti

22426806_535726520103148_587197131161337856_n

Pernah tak korang terfikir macamana nak berjimat masa travel? Macam korang2 jugak, Hafiz pun sama. Bagi yang suka travel solo macam Hafiz ni, orang kata susah atau mustahil nak berjimat.

Bila kata berjimat pula ada yang beranggapan bahawa kena makan maggi atau catu makanan. Apa pun kategori korang, kat sini Hafiz kongsi serba sikit pengalaman Hafiz masa travel.

1. Flexible dengan tarikh penerbangan :

Harga tiket ni diakui memang akan mempengaruhi jumlah kos percutian korang. Buatlah pilihan bijak dengan beli tiket yang murah. Ambil sedikit masa & pilih tarikh yang menawarkan harga terendah. Hafiz selalu semak harga dengan SkyScanner.

*note : Dalam kes ni korang kena flexible untuk travel awal pagi atau dipertengahan minggu.

2. Tempah hotel/hostel lebih dari satu malam :

Kebiasaanya hotel/hostel akan bagi harga istimewa untuk tempahan lebih dari satu malam. Tempahan awal @ last minute. Bergantung kepada nasib korang lah kalau last minute ni. Tapi kadang2 memang ada hotel/hostel yang suka bagi last minute deal.

3. Hostel atau guesthouse :

image001_54_990x660_201406020140.jpg

Untuk solo traveler yang memang nak berjimat, boleh pertimbangkan pilihan ni. Tapi sebelum buat tempahan baca dulu review2. Boleh manage expectation korang nanti.

4. Travel waktu malam :

Yang ni boleh jimat kos penginapan korang. Sebagai contoh masa Hafiz travel dari London ke Glasgow dengan menaiki bas. Lebih kurang 12 jam perjalanan tapi memang jimat. Tambang bas dalam 10pound je. Cuma mental kena kuatlah sebab tido duduk memang memenatkan.

5. Jalan kaki selagi terdaya :

IMG_2828

Anggap macam senaman lah ya. Jalan kaki ni merupakan cara terbaik kalau korang plan nak mengenali satu lokasi yang korang visit. Korang kena buat research sikit dan rajin bertanya. Sekarang ni dah macam2 apps seperti google maps untuk memudahkan perjalanan.

6. Brunch

Yang ni memang Hafiz selalu buat. Biasanya Hafiz akan ambil light breakfast macam buah atau cereal & kopi sebelum keluar dari hotel/hostel. Sekadar alas perut untuk brunch. Kebanyakkan restaurant biasanya akan menawarkan set lunch dengan harga jauh murah berbanding dinner. Ambil peluang untuk menikmati makanan tempatan.

7. Picnic / Sediakan makanan sendiri

Biasanya kebanyakkan pasaraya besar di bandr2 besar akan bagi diskaun up to 50% setiap hari sebelum diorg tutup kedai. Pergi lah tengok2 apa yang boleh di beli. Bole lah korang picnic sambil snap gambar cantik kat park2 yang ada disekitar.

8. Free stuff

Buat home work & cari apa aktiviti2 yang korang boleh buat di destinasi yang korang nak bercuti.

123.jpg

Apa yang paling penting travel ni adalah tentang pengalaman dan memori yang akan diingati. Buat homework serba sedikit sebelum korang travel. Boleh juga tanya pengalaman kawan2 yang pernah travel ke destinasi pilihan korang tu atau mungkin boleh cari group2 travel dalam facebook.

Semoga perkongsian ni sedikit sebanyak dapat bantu korang plan untuk bercuti.

 

 

What to do in Bangkok?

379

Bangkok! It is known in Thai as Khrung Thep Maha Nakhon. The population of the city is 8 million or 12.6% of the country population. Bang is a Thai word meaning “a village situated on a stream”, and the name may have been derived from Bang Ko. While ko is an “island”, a reference to the area’s landscape which was carved by rivers and canals.
This is a city that attract millions of people everyday. I personally had visited this city for more tan 10 times and must say that this is a great place for everyone.
Let me share with you some of the things that you can plan or do while in Bangkok..
Where to stay :
Try to search hotel within 10 mins walking distance from BTS. Asoke BTS is good as u do have option for SkyTrain or the MRT. Nana BTS, Siam BTS or Saladaeng BTS is pretty good as well.
Chao Phraya River :
Stop at BTS Saphan Thaksin. Take the boat and enjoy the ride to places I listed below.
Khao San Road :
Take the BTS Skytrain to Sathorn/Central Pier (Saphan Taksin Station – change at Siam Station), then take the Chao Phraya Express boat to Phra Athit – pier 13 – then walk. http://www.bangkok.com/area-khao-san-road/review.htm?cur=THB
Grand Palace
Grand Palace & Wat Pho :
BTS to Saphan Taksin station. Go down under the bridge to Central Pier and take the Chao Phraya express boat coming from your left, and get off at Ta Chang pier. (pier N9).
Do not buy a ticket at the desk, and do not buy a 150 baht ticket for the tourist boat. Get on the Chao Phraya Express Boat coming from your left. Take a boat with no flag, an orange flag, or a green flag. You pay the fare on board to the ticket seller, tell her “Tha Chang” (pier N9).
Get off at Tha Chang (pier N9), and walk out from the pier area until you see a high white wall. Follow it to the left and then around to the right, so that Sanam Luang (a large open green space) is on your left and the palace wall is on your right. Walk about 200 meters until you get to the main entrance.
Wat Pho is right behind the Grand Palace, so you will need to go back out the way you came in, and go around the block to enter Wat Pho.
Asiatique :
Take BTS to Saphan Taksin. Same station as Khao San & Grand Palace. But for this u have to walk to the further most, left hand side pier to catch it. You won’t mistake it, it’s the one emblazoned with the Asiatique Logo.
Floating Market :
Damnoeng Saduak (optional as a bit far from the city. Will take u about 1 hour. Very touristy.
Ayuthaya(Ancient capital of Thailand) :
Optional. A bit far from Bangkok. About 1 hour from the city. Very touristy.
Historical Ayuthaya
New Road Fai Market :
You can get Halal street food here. Kena cari sket lah. Take MRT and stop at Thailand Cultural Ctr. Go out From Exit no 3. The place is behind a mall call The Esplanade http://www.bangkok.com/magazine/rot-fai-market-ratchada.htm
Shopping mall :
Terminal 21 (Asoke BTS), Central Embassy(Phloen Chit BTS), Em Quartier(Phrom Phong BTS) & Siam Paragon(Siam BTS).
Cheap Shopping :
Chatuchak(Mo Chit BTS), Platinum (Chid Lom BTS, but this is a bit far from station… but worth for your money to spend)
Food :
Suppaniga Eating Room Sathorn 10.(not halal)
Sara Restaurant, Nuovo City Hotel (Halal)
Yana Restaurant, Level 5, Near the international food court(National Stadium BTS)
Fine Dine : check out this web. Lots of idea on how u want to enjoy bkk.
Cafe :
Stay tune on the next for more posting… and tips to save your money while in Bangkok.

Apa itu Louvre?

IMG_2340.JPG

Posting kali ni Hafiz nak share pengalaman ke Louvre Museum di Paris. Muzium ni merupakan muzium terbesar di dunia. ya, terbesar yang boleh anda bayangkan. Dengan keluasan 652,300 kaki persegi dan menempatkan lebih dari 35,000 objek dari zaman pra sejarah hinggalah ke abad ke-19.

IMG_2363

Muzium ini pada asalnya ialah terletaknya didalam kawasan Istana Louvre. Kawasan ini Merupakan kawasan kubu yang di bina pada abad ke-12 oleh Raja Philippe 2. Peninggalan kubu ni masih lagi dapat dilihat di bahagian bawah tanah muzium. Bangunan ini telah diluaskan beberapa kali untuk membentuk Istana Louvre yang ada hari ini.

IMG_2341

Pada 1672, Raja Louis XIV telah memilih Istana Versailles sebagai kediamannya menjadi Lourve sebagai tempat mempamerkan barangan diraja. Sewaktu Revolusi Perancis, Perhimpunan Perlembagaan Kebangsaan telah memutuskan Louvre dijadikan muzium karya agong Perancis. Muzium ini dibuka pada 10 Ogos 1793 dengan mempamerkan 537 lukisan, kebanyakan karyanya dirampas dari gereja dan hak milik diraja. Kesan dari masalah struktur bangunan, muzium ditutup pada 1796 hingga 1801.

Saiz pengumpulan bertambah di bawah pemerintahan Napolean dan dinamakan semula sebagai Musee Napoleon. Selepas kekalahan di Waterloo, kebanyakkan barang yang dirampas tentera Napoleon dipulangkan kepada pemilik asalnya. Pengumpulan dimulakan semula dan bertambah selepas Louis XVII & Charles X.

IMG_2339

Sehingga ke hari ini terdapat pelbagai koleksi dari Purba Mesir, Purba Timur , Purba Greek, Etruscan, Purba Rom, Kesenian Islam, Arca dan banyak lagi.

Setakat ni jer lah perkongsian Hafiz tentang Louvre ni. Kalau nak tahu banyak lagi, silalah pergi ke Louvre ya. Rugi kalau ke Paris tapi tak pergi ke Louvre.