Resepi Nasi Goreng Kerisik

Hari ni Hafiz nak kongsi lagi satu resepi yang senang dan juga sesuai untuk korang yang ada alahan kepada makanan laut seperti udang. Nama menu kita hari ni ialah Nasi Goreng Kerisik (cara saya). Kena bagitau siap-siap takut nanti ada yang  tersinggung sebab tak sama dengan cara masing-masing kan.

Seperti yang kita sedia maklum, kerisik ni memang sangat terkenal dalam kebanyakkan penyediaan masakan melayu seperti rendang, pajeri, kerabu dan banyak lagi. Kerisik ni diperbuat daripada kelapa parut yang digoreng tanpa minyak. Dalam masakan melayu, kerisik ni kira macam bahan penyedap masakan.

Bahan-bahan:

  • 2 cawan nasi sejuk
  • 4 ulas bawang putih(dihiris halus)
  • 5 tangkai cili kering
  • 1 sudu besar kerisik
  • Sayur brocoli / sayur pilihan korang
  • 1 biji tomato(dipotong dadu)
  • 1 sudu besar fish sauce*
  • sedikit kicap manis
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar minyak masak

*optional. korang boleh gantikan dengan garam

Cara-cara penyediaannya:

  1. Panaskan minyak. Kemudian goreng bawang putih hingga garing. Ketepikan
  2. Gunakan minyak yang sama semasa goreng bawang putih tadi, masukkan cili kering dan goreng sampai garing sikit.
  3. Kemudian masukkan telur kedalam kuali. Kacau-kacau.
  4. Campurkan nasi ke dalam kuali berserta dengan kerisik. Kacau-kacau lagi dan kemudian boleh masukkan sayur & tomato.
  5. Lepas tu bolehlah korang masukkan sedikit kicap manis & sos ikan(fish sauce)*. Gaul rata kesemuanya.
  6. Sekarang boleh lah korang masukkan bawang putih goreng tadi.
  7. Siap dan boleh lah korang hidang.
IMG_20200216_231433.jpg
Nasi Goreng Kerisik

Selamat mencuba.

 

Resepi Nasi Goreng Kampung yang Sedap dan Senang

Dalam banyak-banyak pilihan nasi goreng ni, Hafiz paling suka nasi goreng kampung. Salah satu sebab utamanya ialah bila goreng nasi goreng kampung ni boleh letak cili banyak-banyak. Lepas tu bila goreng kat umah ni, korang boleh letak sayur extra, kurang minyak dan ikut selera masing-masing.

Untuk tengok video lengkap, korang boleh klik YouTube Hafiz ok. Jangan lupa SUBSCRIBE & SHARE ok 😛

Bahan-bahan pun agak ringkas. Jom tengok…

Bahan-Bahan:
3 sudu besar Minyak Masak(mulakan dengan menggoreng ikan bilis)
30 g Ikan Bilis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
4 tangkai cili padi (ikut tahap kepedasan masing2)
100 g Sayur Kangkung, dipotong 3cm
1 biji Telur
2 cawan nasi
Sedikit belacan

Cara Penyediaanya:

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak.
2. Gorengkan ikan bilis sehingga garing dan keemasan. Diketepikan. Kalau korang suka telur dadar, korang boleh goreng dan potong untuk dimasukkan bersama ikan bilis goreng ni nanti,
3. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang goreng & bawang putih. Agak2 dah naik bau tu, masukkan cili padi yang diketuk2 terlebih dahulu.
4. Masukkan nasi dan gaul rata. Kemudian masukkan kangkung.
5. Bila semua dah gaul rata, masukkan ikan bilis & telur yang telah digoreng sebetar tadi.
6. Selamat mencuba…
Untuk tengok video lengkap, korang boleh klik YouTube Hafiz ok. Jangan lupa SUBSCRIBE & SHARE ok 😛

Trip Budget ke Singapura dalam 24 Jam

36904164_236298483675838_984385884105211904_n

Percaya tak kalau Hafiz kata kita boleh buat percutian budget ke Singapura? Ya boleh. Dan cuma ambil masa dalam masa 24 jam.  Misi yang kita semua boleh buat dan pastinya boleh jimat banyak kalau sekadar korang nak rasa pergi ‘oversea’ dalam masa yang singkat dan budget yang terhad. Ok budget travel ni RM400. Ya RM400.

Memandangkan ini adalah budget trip, Hafiz akan list kan korang tips2 tempat yang murah dan lokasi yang korang boleh pergi dengan percuma.

First of all, korang boleh beli tiket bas kat EasyBook.com . Hafiz suggest korang select destinasi untuk turun di Singaoura ialah Golden Mile Complex (GMC). GMC ni lokasi dia terletak dekat dengan area Arab Street. Kenapa GMC? Sebab kebanyakkan bas yang turun kat sini ialah bas2 budget yang menawarkan harga serendah RM45. Hafiz dapat harga tiket pergi dan balik RM90. Harga tiket ni berbeza2. So korang pilih lah sendiri nanti mana bas yang korang nak. As long bas tu turun kat Golden Mile Complex should be ok. Pastikan tiket balik korang nanti pun dekat Golden Mile Complex juga.

Hafiz naik bas 1.00pagi dari TBS. Kebanyakkan bas express ni akan melalui Tuas(Second Link) untuk memasuki Singapura. Korang kena naik turun 2 kali lah untuk melalui imigresen ni. Awal pagi biasanya semua berjalan lancar dan cepat. Hafiz sampai di Golden Mile Complex lebih kurang 6 pagi. Ok dari sini, korang boleh berjalan ke Masjid Sultan dan bolehlah solat subuh disini.

Sedikit tentang Masjid Sultan ni, dibuka pada 1928 di Kampung Glam. Masjid Sultan telah diisytiharkan oleh Kerajaan Singapura sebagai monumen kebangsaan pada 14 Mac 1975.

MS_Reno-For-Web_0002
Photo credit : sultanmosque.sg

Dekat sekitar mesjid ni ada banyak kedai2 muslim. Jadi boleh lah korang breakfast di sini. Anggaran harga makanan untuk sarapan disini sekitar S$5. Hafiz tak sarapan disini sebab dah bawa roti dari KL. Jimatlah sikit. Ingat ni trip budget.

Dari Masjid Sultan ni korang boleh terus jalan ke MRT Bugis station untuk dapatkan pas Singapore Tourist Pass. Harga 1 day pass ni S$10(RM30). Dalam perjalanan korang nak ke MRT Bugis ni, boleh la singgah kat Duo Galleria untuk ambil gambar bangunan yang cantik ni.

37013414_2084059181860904_7045519800386191360_n
Duo Galleria

Hafiz cadangkan korang naik MRT terus ke Harbour Front MRT untuk ke destinasi seterusnya iaitu Pulau Sentosa. Nama asal Pulau Sentosa ni ialah Pulau Belakang Mati. Keluar dari Harbour Front MRT ni, korang akan masuk ke Vivo City Mall. Ada 3 cara untuk ke Pulau Sentosa ni. Pertama naik monorel S$4, kedua bas RWS S$1 dan ketiga jalan kaki melalui Sentosa Boardwalk. Kalau rasa nak jimat, jom lah jalan kaki. Sebahagian laluan jalan kaki niada disediakan travelator mcm dlm gambar kat bawah ni. Siap ada bumbung & aircond. Sangat selesa.

sentosa-boardwalk-automated
photo credit : rwsentosablog.com

Korang boleh jalan2 dalam Sentosa ni secara percuma. Memang cantik. Macam2 yang korang boleh buat dengan percuma. Cuma kalau nak buat aktiviti2 macam naik cable car semua tu kena lah bayar. Jalan kaki pusing2 ada percuma. Yang menarik perhatian Hafiz ialah pantai buatan manusia disini. Cantik.

Siloso-Beach-Bridge_1467723393.jpg
photo credit : touristtube.com

Lepas korang dah penat jalan kaki dalam Pulau Sentosa, korang boleh balik makan di Vivo City atau food court di luar Harbour Front MRT ni. Boleh refer posting sebelum ni.

1530957486717
Mee goreng & Kopi ais ni S$5.

Destinasi berikut ialah naik MRT menuju ke City Hall MRT. Dari stesen City Hall ni bolehlah korang memulakan perjalanan ada ke beberapa destinasi penting di Singapura ni. Antaranya National Gallery Singapore dan Esplanade.

36750782_211704559487670_5147675951030599680_n

National Gallery Singapore(NGS) ni di buka kepada umum. Ada kawasan yang berbayar & ada yang percuma, so kalau tak nak bayar pun korang still boleh explore sebahagian besar ruang di dalam NGS ni.

venuehire-outdoor-spaces-02
photo credit esplanade.com

Dari NGS, korang boleh jalan ke Esplanade ni. Satu lagi tip percuma yang korang boleh explore ialah untuk naik ke rooftop Esplanade ni. Dari rooftop ni korang boleh nampak skyline Singapore. Cantik untuk korang ambil gambar. Untuk posting ni Hafiz copy paste gambar org lain sebab tak jumpa folder gambar Esplanade ni.

Dari Esplanade ni korang boleh terus jalan ke Marina Bay Sands. lebih kurang 15 – 30 minit berjalan bergantung tahap kelajuan korang. Eh kejap, sebelum korang ke Marina Bay Sands tu, dekat depan Esplanade ni ada jambatan untuk korang ke Merlion.

cover-mer-park.jpg
Merlion. Photo credit to traveltriangle.com
36904164_236298483675838_984385884105211904_n
Marina Bay Sands

Marina Bay Sands ni agak besar. Kalau korang tak bercadang nak shopping, boleh lah skip. Mungkin korang boleh masuk ambil gambar. Berbaloi untuk korang masuk ambil gambar. Alang2 korang dah masuk ni, Hafiz cadangkan korang cari laluan dari dalam Marina Bay Sands ni untuk ke Garden By The Bay. Sejuk lah sikit weh.

36944097_426537541171290_5102021161638690816_n

Gardens by The Bay ni terbahagi kepada beberapa kawasan. Yang berbayar dan tidak. Kalau korang tak becadang nk bayar, korang boleh jalan2 di sekitar taman yang agak luas ni. Ada pelbagai jenis tumbuhan yang mungkin korang tak pernah tengok seumur hidup korang. Gardens by The Bay ni bagi Hafiz, adalah satu kemestian kalau korang ke Singapura ni.

Lepas dah spend beberapa jam disini, korang boleh lah jalan balik ke Marina Bay Sands untuk ‘Light & Water Show’. Persembahan ni bermula jam 8 & 9 malam setiap hari. Setiap sesi tu mengambil masa lebih kurang 15 minit. Yang penting persembahan ni percuma.

Spectra Launch Event Coverage 020617-23
photo credit : marinabaysands.com

Lepas dah habis tengok ni, Hafiz pun terus naik MRT menuju ke Golden Mile Complex. Bertentangan Golden Mile Complex ni ada medan selera, Golden Mile Food Centre. Untuk bahagian Halal, korang boleh turun ke bahagian bawah bangunan ni. Dah kenyang marilah kita pulang ke tanah air.

Rumusan perbelanjaan dalam masa satu hari di Singapura:

  1. Tiket pergi dan balik : RM180
  2. Singapore Tourist Pass : RM30
  3. Lunch : RM15
  4. Lain-lain : RM50

Jumlah keseluruhan perbelanjaan ialah RM275.

Bolehlah korang cuba kalau2 rasa nak berjalan ke negara orang nanti ya.

 

 

 

 

 

8 Kebaikan Tempe

how-to-make-chickpea-tempeh-23
photo credit : fullofplants.com

Posting kali ni Hafiz nak share dengan korang makanan pilihan Hafiz iaitu TEMPEH. Selain sedap digoreng makan dengan nasi, tempeh jugak boleh dibuat burger, diletak dalam salad dan banyak lagi.

Tempeh ni terlalu banyak kebaikan & khasiat kepada kesihatan. Hafiz nak share 8 kebaikan tempeh yang akan buat korang rasa nak makan tempeh hari2 lepas ni.

  1. Protein yang tinggi dan mudah dicerna untuk mengelakkan keracunan makanan.
  2. Penderita anemia (masalah berat badan). Anemia dikesan apabila kadar hemoglobin rendah kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.
  3. Mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan mampu menurunkan tekanan darah yang mana elok untuk mereka yang menghidapi darah tinggi.
  4. Anti infeksi. Kajian menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko jangkitan kuman.
  5. Daya hipokolesterol. Kandungan asid lemak padat pada tempe dapat menurunkan kadar kolesterol. Kalau korang tak suka makan oat, boleh cuba cara ni!
  6. Memiliki sifat anti oksidan dan dapat mencegah kanser.
  7. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis. Dalam erti kata lain, tempe bagus untuk tulang. Untuk korang yang tak suka minum susu, amalkan pengambilan tempe di dalam menu diet anda.
  8. Mencegah timbulnya hypertension (Simpton cepat marah).
21980152_385284495224994_1317704543462490112_n
Burger Tempe

Sekarang korang dah tahu tempe bukan sekadar makanan yang diperbuat dari kacang soya kan? Jadi rajin2 lah makan tempe ya.

 

 

Nasi Lemak Terbaik di Kuala Lumpur

Nasi Lemak! Sapa yang tak suka nasi lemak kan. ada yg suka rasa santan banyak, ada yang suka kurang lemak. Selera masing-masing tak sama kan. Posting kali ni Hafiz nak kongsi pendapat peribadi Hafiz tentang nasi lemak paling best di KL. Segala pendapat yang Hafiz kongsi dalam ni adalah pendapat peribadi. So kalau korang ada pendapat nak share jugak, jangan malu2 tinggalkan di ruang komen di bawah ya…

  1. Restoran Village Park : Restoran ni terletak di no 5, Jalan SS 21/31, Damansara Utama. Waze kan je untuk ke lokasi ni ok. Rasa sambal dan ayam goreng ni memanglah sangat terbaik. Rendang kat sini pun sedap. Korang boleh jugak cuba lontong VP ni… Sedap jugak… cuma kalau pergi ke Village Park ni kena banyak bersabar sikit sebab nak kena tunggu tempat kosong ya.thumb_600
  2. Nasi Lemak Wanjo, Kg Baru KL : Hafiz suka sambal sotong disini. Sambal dia menepati cita rasa saya. Nasi lemak pilihan jika Hafiz ke Kg Baru.Nasi_Lemak_Wanjo_Big.jpg
  3. Nasi Lemak Tanglin : Kedai ni terletak di Kompleks Makan Tanglin. Senang je nak cariNi pun favorite saya jugak. Ada satu masa tu dulu tiap2 minggu lepas run kat Lake Garden, Hafiz akan singgah breakfast disini. Seperti kedai2 nasi lemak lain, korang memang kena beratur untuk makan disini.
  4. Nasi Lemak Rindu Pantai Dalam : Lepas cuba mesti terindu nak makan lagi. Secara jujur saya memang suka nasi lemak yg dibungkus kecil2 ni. Walaupun tak cukup sebungkus tapi mcm kurang rasa bersalah sbb tak nampak sangat makan banyak…heheh nasi lemak rindu ni buka dar petang sampai lewat tgh malam.
  5. Nasi Lemak Pak Nasser Air Asia : he he he Sorry yang ni memang kena masuk list sebab bila naik Air Asia, tak sah kalau tak order nasi lemak ni. Terbaik. Pak-Nassers-Nasi-Lemak.-Image-from-airasia.com_

Apa apa pun macam Hafiz cakap dari awal, ni semua hanyalah pilihan peribadi. Selera tak sama. Kalau korang ada tambahan, boleh lah share dibawah. Nanti saya nak cuba jugak. Tunggu next posting ya.