Rakyat Malaysia Yang Ingin Memasuki Negara Eropah Wajib Memohon ETIAS Visa

pasprot.transformed.jpg
photo credit : bharian.com.my

Mulai 2021, rakyat Malaysia yang bercadang untuk ke Europe kenalah memohon ETIAS visa. ETIAS ni ialah European Travel Information and Authorization Systemyang bertujuan untuk memperbaiki semakan, mengawal sempadan serta melindungi warga Europe & pelawa/pelancong ke rantau itu.

Sehingga  2021, rakyat Malaysia yang bercadang bercuti di Eropah masih boleh berbuat demikian tanpa perlu memohon VISA untuk perjalanan kurang dari 90 hari. Selepas 2021, semuanya akan berubah bermakna korang perlulah memohon & membuat persediaan awal sebelum ke sana. Permohonan boleh dibuat secara dalam talian.

TIGA syarat kelayakan untuk Rakyat Malaysia membuat permohonan ialah:

  • Mempunyai pasport yang sah dan sekurang2nya 3 bulan dari tamat tempoh(upon arival)
  • Mempunyai email untuk menerima ETIAS visa
  • Memiliki kredit atau debit kad untuk membuat pembayaran ETIAS

Rakyat Malaysia juga dinasihatkan untuk sentiasa membawa pengenalan diri/passport kemana sahaja sepanjang perjalanan.

25b7

Proses Permohonan ETIAS untuk Rakyat Malaysia

Korang perlu lengkapkan :

  1. Butiran peribadi anda seperti nama, jantina, tarikh dan tempat kelahiran
  2. Alamat rumah
  3. Maklumat hubungan
  4. Kewarganegaraan
  5. Maklumat dokumen perjalanan

Bayaran juga perlu diselesaikan untuk melengkapkan proses permohonan ETIAS ni. Korang boleh guna kredit atau debit kad. Kos yang dikenakan ialah sebanyak 10 Euro.

Memasuki Zon Schengen dengan ETIAS untuk Rakyat Malaysia

20170725-g-suc-233-p-buoc-facebook-twitter-v-224-google-sua-doi-dieu-khoan-nguoi-d-249-ng-1.jpg

Dengan ETIAS Visa ni, rakyat Malaysia dibenarkan keluar dan masuk tanpa halangan diantara negara-negara di dalam Zon Schengen. Apa itu Zon Schengen? Zon Schengen ni ialah negara-negara di bawah EU yang membolehkan anda keluar masuk tanpa passport. Boleh klik link ini untuk maklumat mengenai Zon Schengen ni.

9546.png
Image from Etiaseurope

ETIAS Visa ni sah digunakan untuk 3 tahun atau sehingga tamat tempoh passport pemilik ETIAS Visa terabit. Bagi pasport yang tamat tempoh, korang perlulah membuat permohonan yang baru mengunakan pasport baru.

Jadi jika korang berhasrat nak ke Europe tanpa memeningkan kepala untuk memohon Visa, silalah buat perancangan secepat mungkin.

Apa itu Louvre?

IMG_2340.JPG

Posting kali ni Hafiz nak share pengalaman ke Louvre Museum di Paris. Muzium ni merupakan muzium terbesar di dunia. ya, terbesar yang boleh anda bayangkan. Dengan keluasan 652,300 kaki persegi dan menempatkan lebih dari 35,000 objek dari zaman pra sejarah hinggalah ke abad ke-19.

IMG_2363

Muzium ini pada asalnya ialah terletaknya didalam kawasan Istana Louvre. Kawasan ini Merupakan kawasan kubu yang di bina pada abad ke-12 oleh Raja Philippe 2. Peninggalan kubu ni masih lagi dapat dilihat di bahagian bawah tanah muzium. Bangunan ini telah diluaskan beberapa kali untuk membentuk Istana Louvre yang ada hari ini.

IMG_2341

Pada 1672, Raja Louis XIV telah memilih Istana Versailles sebagai kediamannya menjadi Lourve sebagai tempat mempamerkan barangan diraja. Sewaktu Revolusi Perancis, Perhimpunan Perlembagaan Kebangsaan telah memutuskan Louvre dijadikan muzium karya agong Perancis. Muzium ini dibuka pada 10 Ogos 1793 dengan mempamerkan 537 lukisan, kebanyakan karyanya dirampas dari gereja dan hak milik diraja. Kesan dari masalah struktur bangunan, muzium ditutup pada 1796 hingga 1801.

Saiz pengumpulan bertambah di bawah pemerintahan Napolean dan dinamakan semula sebagai Musee Napoleon. Selepas kekalahan di Waterloo, kebanyakkan barang yang dirampas tentera Napoleon dipulangkan kepada pemilik asalnya. Pengumpulan dimulakan semula dan bertambah selepas Louis XVII & Charles X.

IMG_2339

Sehingga ke hari ini terdapat pelbagai koleksi dari Purba Mesir, Purba Timur , Purba Greek, Etruscan, Purba Rom, Kesenian Islam, Arca dan banyak lagi.

Setakat ni jer lah perkongsian Hafiz tentang Louvre ni. Kalau nak tahu banyak lagi, silalah pergi ke Louvre ya. Rugi kalau ke Paris tapi tak pergi ke Louvre.