Makanan Halal di Singapore

Dalam posting sebelun ni, Hafiz dah janjikan nak share lokasi makanan halal yang sedap & murah. Sebenarnya tak susah untuk korang dapatkan makanan yang murah dan sedap ni. Seperti kita sedia maklum, kat Singapura ni pun ramai orang melayu yang beragama Islam. Jadi untuk mencari makanan halal bukanlah satu masalah besar. Untuk lebih menjimatkan perjalanan food hunting ni, korang boleh lah beli Singapore Tourist Pass(STP) tu. Semua kedai makanan halal yang Hafiz senaraikan ni terletak dekat dengan stesen MRT.

Seah Im Food Centre

Secara peribadi, ni food court pilihan Hafiz untuk trip kali ni. Harga makanan & minuman disini bermula serendah S$1. Food court ni simple tapi ada pelbagai pilihan makanan halal. Dari mee rebus, mee goreng, pad thai, murtabak, nasi beriani dan banyak lagi lah.


sdr

Setibanya korang di stesen MRT Harbour Front, cari pintu A(Exit A). Jalan lebih kurang 3 minit dan anda akan tiba di Seah Im Food Centre ni. Senang je.

Restoran Encik Tan, Vivo City 

Encik Tan merupakan rangkaian terbesar makanan Halal yang berkonsepkan street food di Singapura. Terdapat pelbagai menu halal chinese food disini. Mendapat sijil HALAL dari Majlis Ugama Islam Singapura(MUIS). Pilihan seperti, wantan mee, nasi ayam & banyak lagi dengan harga dalam lingkungan S$3 – S$10. Encik Tan juga menyediakan tempat yang selesa & didalam Vivocity Mall.

cof
Sepinggan penuh ni S$5.

Restoran Encik Tan ni terletak betul2 dihadapan stesen MRT Harbour Front. Jadi bila anda keluar stesen nak masuk ke Vivocity, memang akan nampak. Sangatlah senang nak cari.

Golden Mile Food Centre, Beach Road

Satu lagi food court yang korang kena cari di Singapura ni ialah Golden Mile Food Centre. Seperti di Seah Im Food Centre, pelbagai juadah makanan Halal korang boleh dapat kat sini. Bahagian makanan Halal ni terletak kat bahagian bawah food court ni.

Hafiz tak sempat nk cuba pelbagai hidangan sebab kunjungan kali ni masa yang agak terhad. InsyaAllah next visit kita cuba yang lain pulak. Stesen MRT terdekat ialah Nicoll Highway MRT.

Sekian dulu perkongsian kali ni. Kalau korang ada suggestion, boleh komen kat bawah. InsyaAllah nnt hafiz cuba.

 

Bas Dari JB Sentral Ke Singapura

Pernah tak korang plan nak ke Singapura dengan menaiki bas? Kali ni Hafiz nak share cara untuk ke Singapura dan JB Sentral/JB CIQ dengan menaiki bas.

Baru2 ni Hafiz ada urusan di Johor Bahru. Seperti biasa bila kena ke JB dan kebetulan dah nak weekend, Hafiz decide untuk terus ke Singapore sebab dah lama tak ke sana.

cof
Ni lah traffic weekend kebiasaanya. Dont worry.. tak lama mana pun…

Sebenarnya tak susah pun untuk ke Singapura dengan menaiki bas. First, bila dah sampai kat JB Sentral, cari arah untuk ke CIQ. Tak susah nak cari sebab banyak sign board dan orang pun ramai yang berjalan ke arah CIQ ni. Bila dah sampai CIQ ni terus jer sampai ke imigresen. Lepas dah settle semua urusan pasport, terus ke stesen bas yang terletak di tingkat bawah.

Bila sampai kat bawah tu, anda akan nampak tempat menunggu untuk bas Causeway Link (CW2). Sila beratur dan naik lah bas ni ya. Tambang ialah RM3.60. Bas ni akan membawa korang melalui tambak Johor. Setibanya di Woodlands, korang kena keluar bersama beg2 korang untuk melalui Imigresen Singapura. Ok bab ni korang kena cepat lah sket sebab nak kena kejar bas yang korang naik tadi. Lepas dah selesai urusan imigresen, macam kat JB jugak. Kena turun tangga untuk ke stesen bas. Cari bas yang korang naik tadi. Andai kata bas tu dah terlepas, beratur jer macam biasa. Nanti tanya dengan uncle(dia akan pakai baju causeway link) yang jaga kat situ untuk naik bas seterusnya. Kebiasaannya diorg lepas je naik tanpa sebarang charge.

cof
Ni lah dia bas Causeway Link tu ya…

Ok sebab saya pilih bas CW2 ni sebab last station di Queen Street. Queen Street ni dekat dengan Stesen MRT Bugis. Selain dari tu ia juga dekat dengan Masjid Sultan. So kalau2 rasa nak terus makan, boleh lah cari direction ke Mesjid Sultan. Disinilah terletaknya Restoran Zam Zam yang famous tu. Banyak kedai2 makan yang halal di sini. Boleh korang makan tanpa was was.hehehe

Senangkan? Kalau ada sebarang pertanyaan bole lah tanya ya.

 

5Footway.inn Boat Quay, Singapura…

Posting kali ni Hafiz nak review pasal 5Footway.inn Boat Quay. Selling point 5Footway.inn Boat Quay ialah location dia yang terbaik. Korang boleh jalan kaki jer untuk ke Esplanade, Marina Bay Sands, Garden By The Bay & Chinatown.

Ok. Sebelum Hafiz cerita lebih details apa yang ada sekitar 5Footway.inn ni, jom kita kenal sikit latar belakang 5Footway.inn. 5Footway.inn ni ada 3 outlet di Singapura ni iaitu 5Footway.inn Boat Quay, 5Footway.inn Chinatown & 5Footway.inn Ann Siang. Tiga outlet ni terletak di kawasan2 yang strategik dan paling penting dekat dengan MRT.

Jom kita kenali 5Footway.inn Boat Quay ni. Disini ada pilihan sama ada ‘private room’ atau ‘dormitories’. Di 5Footway.inn ada ‘terrace’ dengan view Marina Bay Sands & Parliament House. Bolehlah korang rilex2 tengok view Singapura with zero cost..heheh Stesen MRT terdekat ialah Clarke Quay. Bila sampai di Stesen Clarke Quay ni cari exit ‘Boat Quay’. Keluar dari stesen tu, cari susur ke tebing sungai. Untuk memudahkan perjalanan, gunalah google maps untuk mengelakan korang buang masa sesat mencari jalan.

IMG_20180707_152650
Lobby 5Footway.inn Boat Quay
5 footway inn
Bilik ni boleh accomodate hingga 3 orang. Harga lebih kurang RM300/night
cof
view dari terrace kat 5Footway.inn ni. Terbaik tak?
gallery_2_big-2
Common area di 5Footway.inn

Kalau anda seorang solo traveller yang ada budget yang terhad, di 5Footway ni ada pilihan untuk tinggal dalam dorm dengan harga bermula dari RM80/night. Untuk tempahan korang boleh ke 5footwayinn.com

Khas untuk pembaca blog ni, Hafiz nak bagi promo code untuk korang guna. Anda cuma perlu guna code “HM10” dan email ke marketing@5footwayinn.com untuk dapat 10% discount. Promo code ni valid from now til end of January 2019. Jadi cepat2 lah buat tempahan ok?

Hafiz harap dengan serba sedikit perkogsian ni boleh bagi orang idea untuk korang buat pilihan di Singapura ya.

Nantikan Hafiz update untuk pilihan makanan Halal & murah ya.

Jom Ke Singapura!

Singapura. Bila last korang bercuti di Kota Singa ni? Hafiz nak share dengan korang apa yang korang boleh buat di Singapura dengan budget yang terhad. Secara amnya kita tahu matawang S$ ni lebih kurang 3 kali ganda RM. Bererti besarlah peruntukkan percutian tu. betul tak?

Untuk perkongsian July ni, Hafiz pilih Singapura sebagai tema untuk perkongsian. Dari perancangan perbelanjaan, tempat percuma yang korang boleh visit, aktiviti yang mesti buat di Singapura, lokasi makanan halal yang terbaik dengan harga berpatutan dan banyak lah lagi.

Apa keistimewaan Singapura ni? Bergantung kepada minat korang. Macam Hafiz ni memang seorang yang suka kepada reka bentuk/’architecture’ sesebuah bangunan. Jadi Singapura ni adalah destinasi terdekat dari KL untyuk cuci mata. Ramai arkitek berlumba2 buat design yang lawa dan menarik disekitar Singapura ni. Nanti dalam posting yang akan datang Hafiz akan share dengan korang semua.

Satu lagi yang paling warga Singapura boleh dibanggakan ialah kemudahan ‘public transport’ diorang. Memang terbaik. Semuanya Hafiz akan kongsikan secara terperinci dalam posting akan datang ya.

Tips Makanan Halal di Bangkok

Bangkok. Semakin hari menjadi destinasi paling popular dikalangan orang Malaysia. Jadi Hafiz ingin berkongsi tips mencari makanan halal di Bangkok dalam posting kali ni.

Hafiz rasa tak perlulah diperincikan definasi makanan halal itu sebab Hafiz yakin korang diluar sana lebih ‘expert’ bab halal ni kan. Rasanya tak lah susah nak dapatkan makanan yang Halal di Bangkok sekarang. Setelah beberapa kali ke Bangkok, ramai yang tanya pasal makanan halal ni. So untuk posting ni Hafiz akan senaraikan tempat yang sesuai korang pergi ok.

Chatuchak Market 

Ni antara destinasi wajib kalau orang ke Bangkok. Memang best shopping disini. Dah penat shopping tu boleh terus g makan kat situ jer. Cari Clock Tower. Di sekitar situ terdapat kedai-kedai yang menjual makanan halal. Yang paling famous ialah Saman Islam. Harga makanan yang dijual disitu bermula dari 50baht. Chatuchak ni dibuka Sabtu – Ahad sahaja.

chatuchak
Clock Tower yang terdapat di Chatuchak Market

Yana Restaurant, MBK Shopping Centre

Untuk sampai kesini, korang perlu menaiki BTS Skytrain dan turun di station National Stadium. Terus ke tingkat 5. Cari ‘international food court’. Korang boleh dapat pelbagai pilihan makanan halal disitu. Berdepan dengan food court ni korang akan nampak Yana Restaurant. Antara pilihan saya jika kesini kerana rasa dia lagi sedap dari makanan di food court tu..hehehe harga makanan disini bermula dari 100Baht ke atas. Agak mahal, tapi makanan disini dijamin halal & rasa pun sedap.

Sara Restaurant, Nuovo City Hotel

Restaurant ni terletak di Nuovo City Hotel. Hotel ni terletak di Samsen Soi 2, Khaosan Road. Satu-satunya hotel yang patuh syariah di tgh Bangkok ni. Anda boleh makan tanpa was was disini. Staf2 dia pun majoriti muslim. Hafiz tak pernah stay kat hotel ni tapi setiap kali ke Bangkok mesti ke Sara Restaurant ni. Padthai & Tomyam dia memang terbaik. Harga lebih kurang macam di Yana Restaurant juga. Sejak ada GRAB ni, tak susah pun nak ke lokasi ni. Anda cuma perlu letakkan nama Nuovo City Hotel tu je.

cof
Pad Thai
cof
Tom yam
cof
tak igt apa nama menu ni..hehhe

EaThai Food Court, Central Embassy

Seperti food court yang lain di Bangkok, memang susah nak cari makanan yang halal. Tapi di sini korang boleh jumpa satu stall yang sediakan makanan halal. Suasana food court ni pun sangat bersih dan tak terlalu ramai. Harga pun lebih kurang macam Yana & Sara Restaurant.

sdrcof

Ratchada Train Market, Bangkok

Ni satu lagi tempat korang boleh dapatkan makanan street food yang halal. Biasanya penjual muslim ni akan letak logo Halal kt kedai dia dan kebykkan dari peniaga muslimah ni bertudung. Ada macam2 yang boleh korang cuba. Harga bermula dari serendah 10baht. Untuk ke sini, korang kena naik MRT, turun di stesen National Cultural Centre. Market ni terletak di belakang Esplanade Shopping Mall.

cof
Seafood Tom Yum Noodle, 100Baht
sdr
Satay Ayam Thai style ni, 10Baht
sdr
Thai Dessert

sdr

Sebenarnya kat Bangkok ni dah banyak street food yang halal. Tak susah. Cuma kena mencari sikit lah. Oklah sampai sini dulu perkongsian Hafiz. Nanti ada masa Hafiz tambah lagi info2 yang berkaitan ya.

 

Solo Traveler & Cara Dapat Tiket Murah

092

Kenapa solo? Selamat tak? Seronok tak? Berikut merupakan persoalan yang sering dipersoalkan setiap kali Hafiz cakap pergi sorang. Jawapan yang paling simple nak bagi ialah, BEST! Kat sini Hafiz akan explain kat korang serba sedikit pengalaman perjalanan solo Hafiz ok.

IMG_2521(1)

Perjalanan secara solo ni memang tidaklah semudah secara berkumpulan.. Suka atau tidak, perancangan adalah perkara wajib sebelum bermula perjalanan. Banyak benda yang perlu dipelajari sebelum kita sampai ke destinasi. Banyak rujukan dan bacaan tentang destinasi yang kita nak tuju. Dalam erti kata lain, ‘maps’ negara tu kena ada dalam otak. Sebab apa? Sebab dari situ kita boleh rancang apa yang nak dibuat. Tapi tak payah lah stress hafal maps macam nak exam geografi tu.

Bermula pada sekitar bulan May 2015, Hafiz dah mula buat perancangan untuk percutian hujung tahun. Masa tu dalam fikiran Hafiz cuma mahu ke satu destinasi yang luar dari Asia.. So masa tu boleh kata tiap-tiap minggu Hafiz akan buka skyscanner @ http://www.expedia.com. Cuba-cuba nasib mana negara yang ada tiket murah. budget masa tu ialah RM2000 ke bawah sahaja.

IMG_2638(1)

Sasaran awal tu ialah Australia. Memandangkan dah pernah sampai Sydney sebelum ni secara solo, rasanya macam nak buat ‘train ride’ dari Darwin – Sydney atau Perth – Sydney. Tetapi harga tiket masa tu macam tak berapa nak memberansangkan. So sabar jer lah sambil-sambil tengok destinasi lain. Sesekali cuba nasib untuk Paris atau London.. Nak dipendekkan cerita, akhirnya ternampak lah satu deal yang sangat best dalam Expedia. KL – Paris. Cer teka berapa? he he he hanya RM1,800 untuk KL – Paris & Paris – KL. Berkali-kali jugak Hafiz tengok harga masa tu dan pada awalnya aga kurang yakin dengan credibility Expedia. Tapi lepas dah balik ni, mmg Hafiz recommend kalau nak travel mana-mana tu boleh try cek dalam Expedia . Untuk dptkan tiket murah ni, Hafiz sarankan korang rajin-rajinlah buat homework cari tiket.

Selamat mencari tiket ya dan terima kasih membaca posting Hafiz kali ni. Dalam posting akan datang, Hafiz akan share panduan/tips solo traveler.

IMG_2619(1)

 

Apa yang best di Amsterdam?

IMG_3255

Amsterdam. Antara destinasi yang Hafiz rasa sangat istimewa. Berbeza dengan Paris dimana Hafiz kongsi aktiviti harian, untuk Amsterdam ni Hafiz rasa lebih sesuai untuk kumpulkan tempat-tempat yang mesti korang pergi di Amsterdam.
1. Museum Square/ Museumplein
Hafiz rasa korang boleh habiskan keseluruhan hari anda disini. Di kawasan Museum Square ni ada 5 lokasi menarik yang korang boleh singgah.
  • Rijk Museum

  • Van Gogh Museum

  • Stedelijk Museum

  • Diamond Museum (Museum Berlian)

  • Royal Concertgebouw atau Royal Concert Hall

2. Anne Frank House
Rumah ini menyimpan seribu satu cerita seorang anak gadis yang bernama Anne Frank. Perjalanan melalui ruang2 kecil di rumah ini sedikit menyentuh perasaan. Korang boleh google lah kisah dia ok. Btw tips nak ke situ, silalah pergi awal sikit. Sebabkan ruang yang sempit didalam, memanglah beratur agak panjang diluar. Tiket untuk masuk sekitar 10Euro. Oh ya anda tidak dibenarkan mengambil gambar semasa berada didalam muzium ini.
3. Albert Cuyp Market
Terletak dikawasan sekitar DePijp. Berdekatan dengan airbnb yang Hafiz tinggal. Pasar ni dah wujud lebih dari 100 tahun lalu. Dibuka setiap hari Isnin – Sabtu dari 9.30pagi ke 5.00petang. Korang boleh beli souvenier kat sini dengan harga yang agak murah.
4. The Port & Canals of Amsterdam.
Lepas dah tengok gambar-gambar ni, Hafiz harap dapat bagi inspirasi untuk korang nak buat apa di Amsterdam ok?

Pengalaman Menaiki Bas Dari London ke Glasgow

590

Kali ni Hafiz nak share dengan korang pengalaman Hafiz naik bas dari London ke Glasgow. Memang best tapi jiwa kena kental sket lah sebab perjalanan mengambil masa sekitar 10 – 11 jam. Trip Hafiz ke London pada Disember 2016 ni memang tak da proper plan pun. Tiket jer beli dulu. Yang lain tu dah dekat dengan hari baru decide. Sampaikan bilik hotel/hostel pun bila dah kat London baru cari. Memang haru lah jugak travel macam tu..hee
Lepas dah beberapa hari di London, Hafiz ambil keputusan untuk keluar dari London. Dalam pada masa yang sama nak cari destinasi yang boleh dituju dengan harga yang murah.. Lepas dah buat perbandingan dan sedikit bacaan, Hafiz ambil keputusan untuk ke Scotland. Harga tiket dari London ke Glasgow lebih kurang £15. Dari Glasgow ke Edinburgh dan balik ke London. Best kan?
Ada banyak bas untuk ke Glasgow ni tapi Hafiz ambil National Express. Tiket boleh beli online ataupun kalau bukan peak season, boleh je beli dikaunter. Untuk naik bas ni korang kena ke Victoria Coach Station. Kena jalan sikitlah dari stesen tube Victoria. Banyak signage untuk ke Victoria Coach Station ni. Agak mustahil untuk sesat.
Kawasan rehat dalam perjalanan ke Glasgow.
Sepanjang perjalanan yang ambil masa yang panjang ni, Hafiz nasihatkan korang bawalah bekalan makanan. Cuaca sejuk buatkan perut kelaparan tahap yang luar biasa. Hafiz sempat sarapan pagi di kawasan rehat yang ke2. Dapat lah makan sikit alas perut.
Seperti Hafiz kata dari awal, perjalanan kali ni memang agak luar biasa sebab sampai dah tiba di Glasgow, Hafiz belum buat tempahan bilik… Bas tiba di Hentian Bas Glasgow lebih kurang 6 pagi. Dengan cuaca sejuk ketika musim sejuk ni, Hafiz gagahkan diri jalan keluar dari stesen bas. Misi mencari hotel/hostel sambil mulakan perjalanan ke destinasi yang tidak dirancang.
Inilah dia lobby hotel untuk malam pertama di Glasgow
Hafiz berjaya jumpa satu hotel yang agak klasik ni dan harga pun tak mahal. £45 untuk satu malam. Tak fikir panjang, terus check in sebab dia bagi early check in.
Hari berikutnya Hafiz check in kat hotel lain pulak sebab harga lebih murah. Lebih kurang £30 satu malam. Oklah tu dapat private room walaupun hotel lama lah jugak..
oklah kan?heheh
Jalan disekitar Glasgow ni memang berbukit2. Jadi kalau korang plan nak datang Glasgow ni, janganlah berangan nak bawa beg besar2 tu. Penat nak heret nanti melainkan korang nak naik taxi lah kesana sini..hehehe
Sampai sini dulu catatan untuk Glasgow… Nanti kita sambung lagi cerita di Edinburg pulak ok 🙂