Kebaikan Minum Kopi Dalam Kehidupan Seharian

photo credit : sevenpie.com

Sedar atau tidak, budaya minum kopi ni dah wujud sekian lama dan lama di negara kita. Mungkin hari ni ada lebih banyak variasi berbanding 20 tahun lalu.

Latarbelakang kopi di Malaysia….

Sedikit sejarah kopi di Malaysia, ianya pertama kali diperkenalkan sewaktu pembukaan kedai-kedai ‘kopitiam’ (‘kopi’ diambil dari Bahasa Melayu dan ‘tiam’ bermaksud kedai dalam dialek Hokkien) bermula di zaman penjajahan British. Diawal pengenalan kopi di negara kita, kopi di Malaysia dipanggang dengan mentega dan gula sebelum ditambah dengan air mendidih melalui penapis kain. Jadi kopi yang ada dinegara kita pada masa itu adalah berbeza dengan kebanyakkan negara-negara di barat. Nanti dalam posting lain, Hafiz akan kongsi jenis-jenis kopi yang ada di dunia ni.

Kopi pada tahun 2020….

Photo by Burst on Pexels.com

Seperti yang kita semua sudah sedia maklum, sekarang ni ada pelbagai jenis kopi. Selain dari kopi tradisi yang kita ada dari dulu, budaya minum kopi yang dibru pun semakin berkembang disini dan tak lupa juga kopi segera 3 in 1. Tidak kiralah selera korang nak minum kopi jenis apa pun, samada di kedai kopi biasa, kedai-kedai kopitiam sehinggalah latte dengan lelehan caramel dan whipped cream sebagai penambah perasa kopi korang, rakyat Malaysia sememangnya gemarkan kopi! Secara purata, rakyat Malaysia meminum 2.5 cawan kopi setiap hari.

Persoalannya sekarang adalah adakah kopi memberikan kesan baik atau buruk kepada kita?

Sumber Kafein Utama

Kopi merupakan sumber utama untuk kafein, namun jumlah kafein sebenarnya berbeza dalam kopi yang anda minum; bermula dari hampir kosong sehingga lebih dari 500mg. Secara purata, secawan kopi mempunyai antara 95 – 180mg kafein.

Kebaikan Kafein

1. Bantu untuk kekal cergas

Satu cawan kopi biasa bukan sahaja mampu membantu korang kekal cergas tetapi juga boleh membuatkan minda kekal fokus. Kafein adalah perangsang psikoaktif yang meningkatkan kesedaran, perhatian, keupayaan untuk memberi tumpuan, dan meningkatkan tahap tenaga secara keseluruhan.

2. Meningkatkan Produktiviti

Kafein dikatakan mampu meningkatkan produktiviti seseoarang itu. Kafein dikenali sebagai penghalang reseptor untuk adenosin, satu kompaun di dalam otak yang menjadi punca keletihan dan mengantuk, oleh itu ianya mampu untuk meningkatkan prestasi fizikal dan mental. 

3. Menjadikan Emosi Lebih Baik

Satu kajian yang dilakukan oleh A. Nehlig menunjukkan bahawa pengambilan kafein secara berulang dalam kadar 75mg (bersamaan dengan 1 cawan kopi) boleh memberi kesan dalam perubahan emosi yang lebih baik. [1] Kajian juga menunjukkan kafein boleh membantu mengurangkan simptom kemurungan. [2]

[1] Nehlig A. (2010) Is Caffeine a Cognitive Enhancer?J Alzheimers Dis, 20(S1):85-94.

[2] Grosso G. et al. (2016) Coffee, tea, caffeine and risk of depression: a systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies.Mol Nutr Food Res, 60(1):223-3.

Kopi Secara Berlebihan…

Berikut adalah kesan sampingan kalau korang minum kopi secara berlebihan:

  • Rasa gelisah dan gementar
  • Jantung berdebar-debar
  • Loya
  • Merasa bimbang secara tiba-tiba
  • Insomnia
  • Pening               
           

Dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda mengalami simptom terlebih dos kafein yang serius.

Apakah yang dimaksudkan dengan KAFEIN?

Photo by Igor Haritanovich on Pexels.com

DECAF TIDAK SAMA DENGAN BEBAS KAFEIN

Kopi decaf masih mengandungi 3% kafein. Jumlahnya mungkin lebih kecil tetapi meminum 5 cawan kopi decaf atau lebih bersamaan dengan 1 cawan kopi berkafein biasa.

KOPI MEMBERI TINDAK BALAS YANG CEPAT

Bermula dengan secawan kopi pertama pada waktu pagi, kafein memasuki aliran darah dengan pantas. Satu cawan kopi mempunyai penyerapan kafein yang cepat ke dalam aliran darah di mana ianya mengambil masa lebih kurang 20 minit.

KESAN YANG BERBEZA

Daya penerimaan kafein biasanya bergantung kepada gaya hidup, metabolisme dan genetik korang. Jika metabolisme tubuh lebih tinggi, kafein yang terkandung di dalam kopi lebih cenderung untuk membuat korang berasa gelisah dan gementar. Mereka yang menderita penyakit darah tinggi, diabetes, masalah jantung, osteoporosis dan wanita hamil disarankan untuk mengelakkan atau mengurangkan pengambilan kafein.

MINUM KOPI SECARA BERPADA

Disebabkan kopi adalah minuman yang digemari ramai, kebarangkalian untuk orang berhenti meminumnya adalah rendah. Jadi, di sini Hafiz kongsikan 3 tips buat penggemar kopi untuk minum secara berpada.

1. Kawal pengambilan kopi

Pengambilan kopi secara sederhana adalah selamat, dan ianya boleh termasuk dalam sebahagian dari diet sihat oleh kebanyakan orang dewasa. Pengambilan kafein secara sederhana bersamaan dengan 400mg, atau 3 hingga 4 cawan kopi sehari. Untuk kesan yang lebih sihat korang disarankan mengambil kopi tanpa gula.

2. Tambah sedikit susu

Walaupun kopi hitam boleh merangsangan tenaga dengan pantas, menambah sedikit susu ke dalam kopi juga sebenarnya mempunyai beberapa manfaat kesihatan, seperti membantu pola tidur, keasidan dan pengambilan kalsium.

3. Pelbagaikan pengambilan kopi kepada teh

Terdapat beberapa manfaat kesihatan apabila korang bertukar daripada kopi ke teh sekali-sekala. Tidak seperti kopi yang boleh memberi kesan sampingan jika tidak meminumnya sehari, teh boleh membantu anda berasa lebih relaks sepanjang hari. Ianya juga mampu mengurangkan berat badan dan mengurangkan kadar kolesterol.

Photo by Valeriia Miller on Pexels.com

KESIMPULANNYA?

Persoalan adakah kopi baik atau buruk kepada kita ialah ambillah secara sederhana. Satu atau dua cawan kopi sehari boleh memberi anda manfaat kesihatan, tetapi pengambilan empat cawan atau lebih dalam sehari boleh memberi kesan negatif. Adalah lebih baik untuk mengambil kopi secara sederhana sambil memantau kesan kafein dan mengetahui had pengambilan yang sesuai dengan korang.

Cara Untuk Mulakan Tanam ‘Indoor Plants’

IMG_20200822_190327_213.jpg

Dalam posting kali ni Hafiz nak share satu kategori baru yang diharap boleh memberi manfaat kita bersama. Bukanlah expert dalam hal-hal tanaman pokok ni, cuma sekadar perkongsian dari pengalaman diri sendiri.

Sebagai permulaan ni, Hafiz cadangkan korang mula dengan pokok-pokok yang tidak terlalu mahal. Cuba dulu berlatih dengan skala kecil. Bila dah yakin nanti barulah korang jadikan umah korang ‘urban jungle’….hehhe

Penjagaan Indoor Plant

1. Pencahayaan

Tumbuhan memerlukan pencahayaan yang mencukupi mengikut jenis. Sekiranya tidak mendapat sumber cahaya yang mencukupi, daun akan mula kekuningan dan seterusnya mati. Adalah digalakkan untuk meletak pokok anda di kawasan yang dekat pada cahaya matahari seperti ditingkap. Jadi sebelum beli pokok, kenal pasti jenis pencahayaan yang diperlukan oleh pokok tersebut.

2. Kelembapan dan keperluan air

Kadar penyiraman yang terlalu kurang atau berlebihan boleh menyumbang kepada pokok yang bermasalah. Daun akan bertukar menjadi kekuningan dan mati jika kekurangan air. Manakala jika air yang berlebihan pula akan menyebabkan akar reput atau lemas. Jika ini berlaku pokok korang akan mula lembik dan mudah diserang penyakit. Adalah dinasihatkan untuk periksa tanah korang setiap hari untuk pastikan pokok korang berada pada tahap kelembapan yang mencukupi.

3. Pembajaan

Proses ini disarankan untuk dilakukan sebulan sekali. Bergantung kepada jenis baja yang korang gunakan. Hafiz gunakan baja organik. Ada juga guna tips2 pembajaan organic yang boleh dibuat sendiri. Nanti dalam posting akan datang Hafiz kongsi secara detail.

Buat permulaan ni, kita mulakan yang simple2 je dulu. Jangan pening2 ok. Yang penting korang kena ingat 3 asas ni dulu. Nanti Hafiz sambung lagi ok.

IMG_20200731_181142_295.jpg

 

Kenapa Tingkap Pesawat Perlu Dibuka Sebelum Mendarat

person holding smartphone riding airplane
Photo by Jason Toevs on Pexels.com

Pernah tak korang terfikir kenapa korang kena pastikan tingkap pesawat perlu dibuka sebelum mendarat? Bukan itu sajt, korang mesti tertanya degna beberapa peraturan-peraturan yang lain yang perlu dipatuhi. Antaranya adalah korang diminta untuk memakai tali pinggang keselamatan ketika pesawat mendarat atau berlepas. Korang juga diminta untuk melihat teknik keselamatan yang ditunjukkan oleh pramugara atau pramugari.

Salah satu sistem keselamatan yang simple tetapi rupanya mempunyai impak yang besar mengapa ia perlu dibuat. Membuka penutup tingkap sebelum pendaratan dilakukan.

Berdasarkan perkongsian pakar penerbangan John Walton, beliau berkongsi rahsia sebenar disebalik arahan ‘sila naikkan penutup tingkap anda sebelum mendarat..’ Kaedah tersebut bukan sahaja untuk memberi para penumpang satu pandangan yang baik ketika mendarat. Seperti perkara lain yang telah ditetapkan, ia adalah untuk keselamatan.

Menurut beliau, dengan membuka penutup tingkap tersebut, para penumpang akan memberi masa kepada mata mereka untuk menyesuaikan diri dengan tahap cahaya di luar.

Tambah beliau lagi, kabin krew dapat melihat secara keseluruhan apa yang terjadi diluar dan mampu untuk bertindak dengan pantas dalam apa jua keadaan yang memerlukan mereka untuk berada dalam keadaan sedia.

Setiap pesawat yang dibina perlu melalui ujian keselamatan dan kabin krew telah di latih untuk menghadapi segala kemungkinan.

Ketika latihan, mereka telah dilatih untuk menilai keselamatan yang berlaku di luar kapal terbang dan penumpang akan bertindak sebagai mata tambahan kepada kabin krew.

Jadi lepass ni janganlah tunggu sampai kena tegur dengan kabin krew baru nak buka tingkap ok 🙂

Tempat Menarik di Jakarta Pusat yang wajib dikunjungi dalam masa yang singkat

Sebelum ni Hafiz dah kongsikan macamana untuk korang bergerak dari Soekarno Hatta Airport ke Jakarta Pusat. Kali ni Hafiz nak kongsi apa yang korang boleh buat andai kata cuma ada masa yang terhad di Jakarta.

Jakarta ni memang besar tapi kalau ada batas masa tu, jom kita tengok apa yang korang boleh buat dalam masa yang singkat ni.

Hafiz nak kongsikan tempat-tempat menarik yang korang boleh lawati di Jakarta Pusat. Sesuai dengan namanya Jakarta Pusat, ia merupakan pusat perniagaan & pentadbiran kerajaan Indonesia. Jadi kalau korang cuma ada masa yang terhad, tempat-tempat yang Hafiz senaraikan di bawah ni wajib korang singgah.

Monumen Nasional (MONAS)

IMG_20190913_123909.jpg

Monumen Nasional atau Monas adalah ikon di Jakarta ni yang menjadikan antara destinasi utama yang dilawat pelancong. Monas adalah sebuah tugu dengan tinggi 132 meter dengan sebuah lidah api yang dibuat dengan emas di puncaknya. Terletak di Lapangan Medan Merdeka, Jakarta Pusat. Antara aktiviti yang dapat korang lakukan di sini ialah menikmati pemandangan dari puncak monas, antaranya melihat artifak sejarat Indonesia, berkelah bersama keluarga dan banyak lagi.

Masjid Istiqlal

IMG_20190913_132336.jpg

Masjid Istiqlal yang terletak tidak berapa jauh dari Monas merupakan tempat ibadah umat Islam. Masjid Istiqlal adalah masjid terbesar di Asia Tenggara dengan kapasiti sekitar 200,000 orang, menara setinggi 90 meter dan diameter kubah selebar 45 meter. Ramai pelancong  yang suka datang ke Masjid Istiqlal dengan tujuan mempelajari Islam. Kalau korang berkesempatan dan masa terluang masa di Jakarta, apa kata korang cuba solat Jumaat disini. 

Muzium Nasional (Muzium Gajah)

large-1024px-jakarta-indonesia-national-museum-01-d7d83371f37ef65ec3ba9177d4b6165a.jpg
photo credit : cosmopolitan.co.id

Muzium Nasional atau lebih dikenali dengan nama Muzium Gajah terletak di Jalan Medan Merdeka Barat, Jakarta Pusat. Lokasinya juga tak jauh dari Masjid Istiqlal. Ciri utama muzium ini adalah adanya sebuah patung gajah yang merupakan hadiah dari Raja Thailand dan diletakan di depan pintu muzium. Muzium Gajah menempatkan banyak artifak sejarah serta tengkorak manusia purba, dan lain-lain lagi dengan jumlah koleksi lebih dari 140,000 barang.

Sebenarnya ada banyak lagi yang boleh korang lawati di Jakarta ni tapi memandangkan tajuk kita ialah melawat dalam masa yang terhad, Hafiz rasa 3 lokasi ni korang tak boleh tinggal.

Dalam post akan datang, Hafiz akan kongsikan Cara untuk ke Kota Tua Jakarta. Tunggu ya.

Tips-tips untuk mengelak dari tersalah pilih rakan travel

Sapa yang dah biasa travel mesti faham betapa pentingnya kena ada chemistry dengan rakan travel ni. Kadang-kadang orang yang kita rasa dah cukup kenal pun boleh buat perangai yang kadang-kadang tu sukar untuk kita jangka.

Memilih rakan travel yang tepat sangatlah penting untuk mengelakkan rancangan korang tergendala dan bermasam muka antara satu sama lain. Berdasarkan pengalaman, Hafiz kongsikan serba sedikit panduan yang mungkin boleh membantu korang.

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Kenali Diri Sendiri

Pertama sekali, korang harus kenal pasti ciri peribadi korang sama ada jenis dominant atau passive. Kalau korang jenis dominant tu, pastikan travel buddies korang jenis submissive. Kalau semua dominant memang huru hara lah perjalanan korang. Kalau semua submissive pun susah jugak.

Apa itu dominantDominant ini bermaksud korang jenis suka berkuasa atau mempunyai pengaruh kuat. Passive atau submissive ni bermaksud jenis yang senang ikut.

Walaubagaimanapun kalau semuanya bersikap dominant pun, korang boleh berbincang secara teliti siapa yang akan atur itinerary, tempat penginapan dan pengangkutan. Semuanya harus dirancang dengan teliti dan masing-masing perlu ada rasa sikap tolak ansur yang tinggi.

Ketahui Keadaan Kewangan Rakan-Rakan Travel

Adalah sangat penting untuk kita ambil tahu keadaan kewangan rakanrakan travel kita ni. Hafiz cadangkan korang berbincang terlebih dahulu angaran budget masing-masing. Jadi bila dah budget masing-masing ni senang nak rancang jenis penginapan & pengangkutan.

Dalam erti kata lain kalau kita ni jenis budget rendah, apakata kita travel dengan yang budget rendah jugak. Begitu jugaklah sebaliknya. Ada juga jenis yang berduit tapi sangat berkira untuk belanja membeli makan tetapi tak kisah untuk shopping.

Jadi pastikan korang kenal pasti budget masing-masing sebelum buat keputusan nak travel sama tu.

Kenali Cara atau ‘Lifestyle’ Rakan Travel

Ramai yang terlepas pandang bab ni.  Kenalpasti style travelling korang seperti fully backpacker atau jenis bawa backpack tapi stay hotel ke, bawa beg trolley tapi stay hostel ke atau jenis luxury traveler. Bila dah kenal diri, maka pilih lah travel buddies yang paling sesuai supaya tidak ada conflict masa pemilihan penginapan nanti.

Hafiz pernah travel bercampur antara luxury dan backpacker. Biasanya kalau travel secara berkumpulan ni, Hafiz akan ikut majoriti. Travel sekali tapi dok hotel atau hostel yang berbeza pun bukanlah satu masalah. Asasnya ialah buat ikut kemampuan masing-masing.  Sebenarnya, benda ini tidak jadi masalah sebenarnya asalkan semua pihak selesa dan ada sefahaman dan bukan kaki dengki dengan rakan yang lain.

Kalau korang rasa korang jenis queen atau diva yang ada cita rasa sukar nak difahami, silalah buat tempahan hotel sendiri. Bila kawan-kawan dah tolong book tu, janganlah complain itu ini tak kena. Sebab kawan yang tolong buat tempahan tu dah cuba sebaik mungkin memudahkan semua.

Beli Tiket Penerbangan

Bila nak beli tiket ni, kita kena ingat yang  tak semua orang suka naik low cost airlines dan tidak semua orang suka membazir untuk tiket mahal. Bagi conflict seperti ini, cara penyelesaianya anda boleh berpisah menaiki flight pilihan dan berjumpa di airport atau di hotel.

Tak kisah lah pilih pengangkutan atau airlines apa yang korang pilih, perlu sentiasa ingat ialah tujuan utama ialah untuk sampai ke destinasi dengan selamat.

Rancang Itinerary

Lepas dah kenal pasti keperluan travel tu, sekarang kita beralih ke bahagian penting dalam travel, iaitu itinerary. Pertama sekali, tanya travel buddies korang tu, apa dia expect atau apa outcome bila trip nanti? Ada orang suka cities, ada yang suka scenery, muzium, artsfood, culture dan macam-macam.

Dari sini korang boleh susun mana attractions yang patut skip, mana yang patut fokus supaya semua orang boleh berpuas hati. Kalau ada pendapat, nyatakan pendapat masa dalam proses tengah buat itinerary. Bukan bila dah sampai destinasi baru lah korang nak share idea korang tu.

Bab Makan

IMG_20190630_201726.jpg

Ni antara bab yang agak kritikal jugak. Kena tanya setiap ahli, jenis yang nk jimat makan maggi sepanjang masa ke, nak kedai yang ada HALAL guarantee ke, masak sendiri ke dan lain-lain lagi lah. Ingat, tentang makanan pon boleh ada isu. Ada yang pilih berjimat dengan masak untuk breakfast dan dinner. Makan di luar untuk lunch sahaja.

Ada juga jenis ikat perut waktu lunch, dan tidak lupa juga yang memang jenis makan kat luar setiap waktu. Ada yang jenis nak save budget, ada juga yang memang tak selera nak makan makanan asing.

Jadi, kenali tabiat permakanan travel buddy korang. Ingat, nak masak juga consume masa dan tenaga. Jadi, perlu berhati-hati dan selidik dahulu travel buddies anda jenis macam mana. Benda ni nampak simple tapi kalau tak bincang betul-betul boleh bawa masalah besar.

Timing

Ini paling penting apabila melancong bersama travel buddy. Ada yang jenis bangun lambat, ada yang jenis bila shopping lupa dunia, ada yang tak tahan panas, ada yang pantang jumpa benda pelik wajib singgah dan macam-macam lagi ragam manusia.

Jadi bila travel tu sama-samalah bertimbang rasa. Kalau nak buat ikut suka hati, sila travel secara solo.

Waktu Jalan Jalan

Tujuan utama travel ni pastinya keluar jalan-jalan atau melawat attractions. Ada traveler suka keluar seawal pagi, ada yang suka keluar lambat, ada yang suka keluar awal dan balik awal, ada yang suka keluar lambat dan balik lambat dan ada juga yang keluar pagi-pagi lepas itu balik rehat, refresh dan keluar balik pada belah malamnya.

Benda nampak kecil, tapi bab ni pun kadang-kadang boleh bawa kepada masam muka. Tanyalah pendapat kawan-kawan. Kalau badan rasa penat, baliklah hotel atau korang pergi lah berehat sendiri. Janganlah sebab korang penat, tunjuk masam muka tu kat kawan-kawan yang lain. Bertimbang rasalah.

Pengangkutan

Bila nak travel ni, tolong kaji dahulu ground transport tempat yang korang nak pergi tu. Accessible by public transport ke, senang dapat e-hailing car ke, senang dapat teksi ke atau boleh jalan kaki sahaja nak visit attractions.

Jadi, dari sini boleh berbincang method of transportation korang. Ada yang suka jalan kaki sahaja, ada yang suka naik pengangkutan awam dan ada yang suka naik teksi. . Apa-apa pun, tepuk poket, tanya bajet masing-masing.

IMG_3695

Semua-semua yang ada diatas ni tersangatlah subjektif dan Hafiz akui sangat sukar untuk kita kenal pasti rakan travel yang tepat selagi belum travel sama-sama. Hafiz harap perkongsian ni sedikit sebanyak dapat bantu korang bila nak travel nanti.

Sebagai manusia ni kita tak sempurna. Jadi kita kenalah beringat untuk selalu bertolak ansur. Ringan-ringankan mulut untuk berterima kasih dan meminta maaf sepanjang perjalanan kita tu. Selamat bercuti 🙂

 

 

Tip dan Etika sebelum menaiki kapal terbang

Ti

10852783_752297234853539_21582400_n
Stesen Train di Blue Mountain…

p-tip ni Hafiz kongsikan buat mereka yang pertama kali nak travel atau kalau dah biasa mungkin sekadar peringatan bersama.

Berikut adalah tips yang boleh korang amalkan:

1. Jika korang ah confirm booking berkaitan dengan perjalanan korangcetak semua travel itinerary. Kalau berlaku sebarang masalah mengenai tempat duduk, insurans penerbangan dan lain-lain, korang boleh tunjuk dokumen tersebut kepada staff yang berkenaan.

2. Pastikan korang sampai awal di airport untuk document check, sebab ada negara yang kalau korang takda return tiket, korang tak boleh board the aircraft sebab ia adalah rules & regulations daripada negara berkenaan.

3. Pastikan korang makan sikit sebelum penerbangan, kerana bila fly ni biasanya perut kita akan bloated dan akan rasa seperti macam angin. Bila bloated atau masuk angin tu nanti mulalah rasa nak muntah dan sakit kepala.

4. Sila bawa toileteries jika penerbangan lebih 3 jam untuk mengekalkan kesegaran dan kebersihan diri. Kalau tak nak gosok gigi, kunyahlah chewing gum bagi mulut tidak berbau..

5. Tolong sentiasa bertenang dan duduk di tempat yang telah ditetapkan. Tak ada bezanya kalau duduk di tepi tingkap atau tidak, masih menuju ke destinasi yang sama.

6. Masa hendak take off, ramai yang akan letak headset/airpods/earphone. Pada waktu ini, korang kena berhenti guna dahulu, sebab semasa take off & landing, waktu ini waktu crucial, takut nanti bila emergency, orang lain dah keluar kapal, korang masih duduk kat seat layan lagu..heheh

7. Bila aircraft dah fly. Waktu ini baru lah boleh korang switch on iPad, smartphone dan sebagainya. Cabin crew akan datang bagi landing form kepada korang (international fly) jadi pastikan anda ada pen sendiri.

8. Time paling best bla fly ni ialah makan nasi lemak..ahahahha! Masa ni, please tegakkan tempat duduk korang walaupun korang tak bercadang nak makan. Be considerate dengan orang belakang anda. Kesian orang nak makan terseksa nanti.

9. Bila dah habis makan, put it on a table and hand it over to the crew. Janganlah letak on the floor.

10. Pastinya selepas makan, ramai yang akan ke tandas. Tolong lap sink selepas guna untuk penumpang lain. Kalau rasa toilet sudah agak berbau, minta tolong krew untuk spray dan buat apa yang perlu..

11. JANGAN ‘poke’ krew untuk minta sesuatu. Just say ‘excuse me’ dan pasti krew akan membantu.

12. Untuk Muslim, kalau nak solat dalam kapal (perjalanan jauh), jangan segan silu untuk bertanya krew waktu solat. Captain sendiri akan buat perkiraan waktu solat, dan anda haruslah bertayamum. Jangan pulak request mineral water nak ambil wudhu dalam tandas ya.

13. Lastly korang akan dengar “Cabin crew disarm all doors and cross check.” masa ini korang dah boleh berdiri dan take your belongings. Lagi sekali, jangan kelam kabut sangat. Tidak ada benda yang nak dikejarkan melainkan korang ada connecting flight. Ok bagi kes connecting flight, korang boleh inform cabin crew untuk tolong arrangekan. Part tu bergantung kepada airlines dan cabin crew yang bertugas.

14. Bila dah nak keluar kapal terbang tu, senyum dan ucapkan terima kasih Tiada paksaan tetapi basic courtesy sebagai manusia.

Semoga tip-tip ni dapat membantu melancarkan perjalanan korang nanti ya.

5 Helpful Tips to Know While Arrinving in Bangkok

1. Bring a photocopy of your passport details page

Bayaran Pasport Malaysia Antarabangsa Permohonan Renew Online

image credit : mysumber.com

You might be asked to produce some form of ID for certain clubs or bars in Bangkok. This rule has been heavily enforced lately, and you could be fined if you fail to show the authority your ID when they ask for it.

So if you’re planning to enjoy the nightlife, it’s advisable to bring your passport or at least a photocopy of it.

2. Make sure you fill up your arrival and departure cards correctly and skip the queue by using the ASEAN immigration counters

ARRIVAL CARD P-2_Fotor
DEPARTURE CARD P-1_Fotor

Image credit : http://www.captainsnote.com

 

Make sure that you fill in the correct information on your cards. There’s also a special lane for tourists holding passports from ASEAN countries, and the queue is usually shorter than the other counters.

3. Take the Airport Rail Link or airport buses for the cheapest trip to the city, from as low as THB15 (about RM1.87) per person

Image from Wikipedia

Image credit : Wikipedia

 

Suvarnabhumi Airport
The cheapest and most convenient way to get to Bangkok city is through the Airport Rail Link, which will cost you only a maximum of THB45 (about RM5.60). Phaya Thai is the train’s last stop, which is located in the city’s central area. Alternatively, you can also take the Bor Khor Sor buses if your hotel is located in the Ekkamai, Sukhumvit, or Chatuchak areas.

 

Image from Thaizer

Image via Thaizer

 

Don Mueang Airport
There are four buses that go into Bangkok city centre which only cost THB30 (about RM4) or THB50 (about RM7), depending on the route. Here’s the list of destinations:

– Bus A1 stops at the Mo Chit BTS station, THB30.
– Bus A2 stops at Victory Monument, THB30.
– Bus A3 stops at Lumpini Park, THB50.
– Bus A4 stops at Khao San Road, THB50.

 

4. Use Grab if you need to go somewhere without a train station

Image from Grab

Image via Grab

 

Some taxi drivers don’t charge by the meter, especially during peak hours. Grab is the best and safest option, since it offers services like the usual GrabTaxi, GrabCar, and even GrabBike.

 

5. Get a Rabbit card or One Day Pass

images.jpg

Image credit : bangkokbts.com

Rabbit Card

The easiest way to travel around Bangkok is by train, so it’s highly recommended that you get one of these. The Rabbit card is like our Touch ‘n Go – it’s a smart card that allows for cashless transaction on the BTS trains, BRT buses, McDonald’s, and a few other restaurants. The ticket machines at the train stations only accept coins and the queue to get tickets can get quite long during peak hours, so having this card really helps.

You’ll need to pay THB100 (about RM13for the card, which comes with a five-year validity period. There are two ways you can store value into your Rabbit card:

1. Top up your card like how you do for your Touch ‘n Go back at home. Note that the minimum top up value is THB100.
2. Purchase a 30-day trip plan, starting from THB465 (about RM57.86) for 15 trips. This plan only applies for trips taken on BTS trains, and is valid for trips taken within 30 days from the day you first use your Rabbit card. You can check out their other 30-day plans here.

One Day Pass

If you plan to use a lot of train services in a day, u can consider to purchase One Day Pass that will cost you 140Baht. You can purchase this card at all BTS station. Please note that this One Day Pass only valid at BTS train services.

 

So travel safe & have fun while you are in Bangkok.

Pengalaman ke Hatyai Dengan Bas – Part 1

Ke Hatyai dengan menaiki bas bukanlah sesuatu yang baru. mungkin dah ramai yang pernah cuba cara ni. Dalam posting ni Hafiz nak share pengalaman Hafiz naik bas. Sebelum korang mulakan perjalanan ni, korang mesti sedia maklum yang perjalanan menggunakan jalan darat ni akan mengambil masa yang panjang. Dalam beberapa posting akan datang ni Hafiz akan kongsi perjalanan dari KL – Hatyai – Bangkok – KL.

Mulakan dengan perancangan awal, lebih kurang sebulan dari tarikh perjalanan. Tiket bas ni cepat sold out, so kenalah kiasu sket. Hafiz beli tiket bas ni melalui Easybook.com. Sejak beberapa tahun kebelakangan ni, Hafiz memang selalu beli tiket kat sini. Selain memudahkan kerja membeli tiket, korang boleh jugak kumpul mata ganjaran sekali. Bolehlah guna untuk trip2 akan datang korang nanti. Harga tiket bas sekitar RM 70.

Sebelum beli tiket ni, Hafiz ada tanya jugak kawan2 yang pernah naik bas ke Hatyai. Kebanyakkannya suruh naik bas Alisan express. Sebabnya ada bas yang hanya berhentikan penumpang di sempadan Bukit Kayu Hitam. Jadi sebelum beli tiket, semak betul2 ya. Untuk melepasi sempadan Thai ni, ada 2 laluan yang utama iaitu, Bukit Kayu Hitam & Padang Besar. Bas biasanya akan melalui sempadan di Bukit Kayu Hitam. Sebab apa tu, Hafiz tak pasti. Kalau korang tahu, boleh lah share di ruangan komen di bawah ok.

Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

Pada hari kejadian, kitaorg pun berkumpul di Terminal Bersepadu Selatan(TBS). Bas dijadualkan bertolak pada jam 11.59malam. Tetapi tak tahu apa punca masalahnya, bas kitaorang hanya tiba pada jam 3 pagi. Ye, 3 jam weh delay. ingatkan naik flight je delay, bas pun delay jugak ya. Jadi kalau korang merancang untuk menggunakan pengangkutan darat ni, sila sediakan sedikit jarak masa untuk perkara2 yang tak dijangka macam ni.

IMG_20190628_092828.jpg
Keadaan diluar kompleks imigresen Thai. Kena banyak2 bersabar 🙂

Setelah 6 jam perjalan, kami pun tiba di sempadan Malaysia – Thailand. Urusan di sempadan Malaysia ni agak pantas. Cuma bila masuk di imigresen Thai ni, terkejut tengok orang dah beratur panjang. Memandangkan train kitaorg untuk ke Bangkok pada jam 6.45 petang, senyum & redha jer beratur untuk 2 jam.

Selepas dah selesai segala urusan imigresen, perjalanan diteruskan sehingga sampai ke Hatyai pada jam 11.30tghari(waktu Thai, kurang 1 jam dari Malaysia). Jadi jumlah masa perjalanan masa kami termasuk delay time ialah 12 jam 30 minit. Best tak?hehehe

IMG_20190628_114810.jpg
Kelantan Restaurant, Hatyai

Dah sampai kat Hatyai, kitorg pun terus serbu ke kedai Kelantan Restaurant. Kebetulan kedai ni terletak dekat dengan lokasi bas Alisan tu berhenti. Jalan kaki je. Kedai ni memang favorite kitaorg. Dalam trip ke Hatyai sebelum ni pun, 3 kali kitorg makan kat sini. Kalau korang pergi pagi, boleh rasa nasi kerabu kat sini. Untuk menu makan tengahari, Hafiz syorkan korang try daging goreng bawang putih dia. Sedap sangat2. Tomyam kat sini pun sedap. Puas hati.

IMG_20190628_120553.jpg
Menu meleleh air liur di Kelantan Restaurant

IMG_20190628_145627.jpg
Pacific Residence, Hatyai

Dah selesai makan, kitaorg terus jalan ke hotel yang Hafiz dah book untuk kegunaan satu hari ni. Tujuan bilik hotel ni ialah untuk memudahkan kitaorg mandi, membuang apa2 yang sepatutnya & solat. Persediaan mental untuk menempuh satu lagi perjalanan yang panjang 17 jam ke Bangkok.

IMG_20190628_134656.jpg
Stall ni terletak kat Morning Market, Hatyai

Sebelum naik train, kitaorang tapau kat salah satu stall pilihan kitaorg. Nasi kuning & ayam goreng kat sini memang terbaik. Ayam tu bila dah sejuk pun masih sedap…

IMG-20190628-WA0063.jpg

Sambungan dalam part 2 nanti, Hafiz akan share keadaan dalam train pulak ok…

Kos untuk hari pertama:

  • Tiket Bas : RM70
  • Lunch : RM20*
  • Hotel : RM17*
  • Dinner : RM10*

Jumlah perbelanjaan untuk hari pertama ialah RM117(*semua kos diatas telah dibahagi samarata)

 

 

Pantang Larang Tahun Baru Cina

Selamat Tahun Baru Cina…

Untuk pengetahuan korang, sambutan Tahun Baru Cina ni bermula sehari sebelum tahun baru dan berakhir pada hari kelima belas. Masyarakat Cina percaya sepanjang tempoh tersebut, terdapat beberapa perkara yang perlu dielakkan bagi menghindari penyakit atau nasib malang.

Bagi  korang yang tak pernah mengetahui pantang larang ni, disini Hafiz kongsikan 6 pantang supaya korang tak tersilap atau melanggar pantang larang ni semasa korang  beraya di rumah rakan yang berbangsa Cina.

Dilarang Makan Bubur

bubur.jpg

Sepanjang tempoh perayaan, masyarakat Cina perlu mengelak bersarapan dengan bubur. Mereka dilarang bersarapan bubur kerana boleh menyebabkan seseorang menjadi miskin. Jadi korang janganlah bawa bubur ayam McD sebagai buah tangan, sebaik-baiknya beri buah-buahan atau hamper.

Adab Menggunakan Penyepit

chopstick.jpg
photo credit : everythingchopsticks.com

Kalau korang dijemput makan semeja, jangan sesekali mencucuk penyepit pada mangkuk nasi keadaan menegak!

Ini kerana ia kelihatan seperti membakar setanggi untuk memperingati orang mati…..

Jangan Menyapu

sweep.jpg
photo credit : thespruce.com

Kalau korang terjatuhkan makanan seperti kuih, jangan pandai-pandai nak menyapu kerana korang akan menyapu semua nasib baik dan kekayaan tuan rumah.

Oleh itu, pastikan korang tidak melakukan kesilapan ini dan mengutip makanan yang jatuh tadi.

Jangan Pinjam Duit

duit-bisnes
photo credit : suaraperak.com

Jangan pinjam duit tetapi kalau korang dah pinjam, ni lah masa yang paling terbaik untuk bayar balik duit yang korang pinjam tu! Mengikut kepercayaan masyarakat Cina, hutang harus dilangsaikan sebelum malam Tahun Baru Cina supaya si penghutang tidak terbeban dengan hutang sepanjang tahun…

Tidur Lambat

men-sleep-after-sex.jpg
photo credit : besthealthmag.ca

Mengikut adat tradisional masyarakat Cina, semua penghuni rumah wajib tidur lambat bagi menyambut kedatangan Tahun Baru.

Adat ini juga dipercayai memanjangkan usia orang tua mereka…

Jangan Pecahkan Barang

dv766095

Jangan pecahkan barang seperti pinggan, pasu, cawan atau mangkuk! Perbuatan ini menyebabkan tuan rumah boleh kehilangan kekayaan.

Kesimpulannya, sebagai seorang rakan yang baik…rasanya tak salah untuk kita menghirmati kepercayaan rakan2 sekeliling.

20190213_153901_0001.png

 

11 Tips to Eat Clean and Start losing Weight

assorted sliced fruits in white ceramic bowl
Photo by Trang Doan on Pexels.com

What is clean eating? Clean eating focuses on consuming whole foods that are minimally processed and as close to their natural form as possible. Adopting a clean eating plan can be a simple and effective way to lose weight and boost your overall health. On top of that, eating clean means relying less on processed, store-bought items and preparing more meals at home, which could save you money.

Here are 11 clean eating tips that can help you be healthier and more energized:

1. Cut out Added Sugar

Eating too much added sugar has been linked to a wide array of health issues ranging from obesity to heart disease. When transitioning over to a cleaner eating pattern, foods and beverages with added sugar should automatically be phased out. When cleaning up your diet, using healthy substitutes for your favorite sweet treats can satisfy cravings and keep you on track.

For example, swap your nightly bowl of ice cream for a clean treat like Greek yogurt topped with berries, unsweetened coconut and cinnamon.

 

2. Bring out Your Inner Chef

A lot of people nowadays depend on fast food and other quick, unhealthy foods to get them through busy days.

However, making a habit of buying meals and snacks on the run can lead to unhealthy choices and behaviors. Although it’s not practical for everyone to cook all meals at home, preparing fresh, healthy food for yourself should be a priority whenever possible.

When eating clean, knowing what’s in your food is important and cooking for yourself is the easiest way to control what goes in and what stays out of your body.

3. Stop Eating “Diet” Foods

When trying to lose weight, many people reach for “diet” foods like low-fat dressings, diet soda, meal replacement bars and weight-loss drinks. These foods can be loaded with artificial sweeteners, preservatives and added sugar.

For example, low-fat yogurts can contain as much as 23 grams (6 teaspoons) of sugar in a half-cup serving. When following a clean eating program, choose whole, non-diet foods like unsweetened, full-fat yogurt and natural peanut butter with no added sugar.

4. Go for the Green

Leafy green vegetables like spinach, kale and arugula are easy and nutritious ingredients that can be added to almost any meal. Adding a mixed green salad to your meal, incorporating sautéed spinach into an omelet or tossing fresh kale into your favorite smoothie are easy ways to eat more healthy produce.

Greens — especially dark, leafy greens like kale — are packed with vitamins, minerals and antioxidants that help your body thrive.

Try experimenting with different types of greens to narrow down your favorites.

 

5. Say NO To Refined Carbs

Filling up on white rice, bread and pasta won’t do you any favors when it comes to health. This is because these foods lack the vitamins, minerals, fat, protein and fiber that your body needs to function.

Plus, a high intake of refined carbohydrates has been associated with an increased risk of developing health issues like obesity and diabetes..

Swap refined grains for whole, fiber-rich grains like oats, barley, brown rice for cleaner, more nutrient-dense carbohydrate options.

 

6. Choose Nutrient-Dense Foods

Foods that are considered “nutrient-dense” contain an impressive amount of nutrients but are relatively low in calories. They’re perfect for those looking to shed pounds.

Nutrient-dense foods include broccoli, berries, eggs, red bell peppers, seeds, wild-caught salmon and sweet potatoes.

On the other hand, foods that are considered nutrient-poor, like candy and fast food, are packed with calories yet contain few nutrients.

Choosing meals and snacks that are loaded with nutrient-dense ingredients is a smart and delicious way to get healthier.

7. Keep It Clean When Eating Out

As long as you know what to look for, eating clean can be a breeze no matter where you are. Choose meals that focus on fresh produce, complex carbs, healthy fats and lean proteins. Although it’s perfectly healthy to indulge in a treat once in a while, make it a point to limit heavy dishes like creamy pastas and fried foods as much as possible.

Additionally, swap the breadbasket for a healthy salad before your meal to increase your vegetable intake while filling up on fiber.

8. Meal Prep for Success

Prepping bulk meals for the week ahead ensures that you will have fresh, healthy options every day. It also keeps you from making poor food choices out of desperation.

For example, knowing that you have a delicious meal already prepared and waiting for you in your refrigerator can deter you from stopping at a fast food restaurant for a quick bite.

Try investing in a dry erase board for your kitchen where you can jot down recipe ideas, grocery lists and plan meals for the week ahead.

9. Don’t Drink Your Calories

Drinking just a few calorie- and sugar-laden drinks per day can lead to weight gain over time and may increase your risk of developing chronic diseases like diabetes.

Even healthy-sounding drinks like smoothies can be loaded with sugar, which isn’t good for weight loss or overall health.

To keep your added sugar intake to a minimum, hydrate with healthy options like water, water infused with fresh fruit and unsweetened green tea.

10. Keep Your Pantry and Fridge Stocked

When transitioning to a healthier diet, it’s essential to be prepared. This way, you always have the ability to make healthy meals and snacks.

Set aside time every week to go grocery shopping, which will ensure your kitchen is stocked with the ingredients necessary to keep you on track with your wellness goals. Keeping a supply of healthy canned, frozen and bulk ingredients on hand can make last-minute meals a breeze.

Canned beans, frozen vegetables and grains like quinoa and oats are affordable, clean ingredients that can be stored in the freezer and pantry to be enjoyed at any time.

11. Clean up Your Coffee

Although coffee is a healthy drink on its own, additives like sweetened syrups, artificial sweeteners and whipped cream can negatively impact your health and waistline.

Popular coffee drinks like frappuccinos, mochas and sweetened lattes can pack in hundreds of calories.

In order to keep your coffee healthy and avoid flooding your body with excessive amounts of sugar, keep your drink simple and opt for unsweetened items.

To conclude this…

Clean eating isn’t a diet — it’s a healthy way of eating that can be followed for life.

By increasing your intake of whole, clean foods and eating fewer unhealthy, processed items, you can positively impact your overall health and wellbeing.

Plus, eating clean can help you reach your weight loss goals in a healthy, sustainable way.

Try incorporating a few of these tips every week. Before you know it, you will be living a healthier, happier lifestyle