What Can you Expect From Taman Tugu Forest Trail

IMG_20200122_153756.jpg

What is your expectation when you heard about a jungle in the midst of the city centre? Let me help you to manage your expectation.

Taman Tugu is a new addition to KL’s green spaces which are under constant threat from urban development. The park opened in September 2018 with the aim of conserving a 66-acre green-lung in the middle of Kuala Lumpur and turning it into an urban forest park open to the public. Currently there are 2 kms of forest trails on a 20 acre portion of the site and this will be expanded in future.

IMG_20200122_152208.jpgIMG_20200126_164847.jpgIMG_20200126_164521.jpgIMG_20200122_151634.jpg

There is a maze of trails around the park and it will take to about 45 minutes to see it all. There are some steps and gentle slopes for a reasonable workout. The paths are well marked and sign-posted are almost everywhere.

There are a few benches around, constructed from termite-proof concrete, in case you need a rest or just want to slow down to observe your surroundings. There are also swings and an observation tower. Oh ya, please bring a bottle of water with you ok.

A little throwback in the 1930s the Taman Tugu site was home to a number of bungalows occupied by British and local officers working for the Department of Agriculture. Many of the residents beautified their gardens with exotic and ornamental planting including palm oil trees imported from West Africa. Some of these trees and plants are still here.

After Independence the site housed the residences of a number of senior government officials but they were abandoned in the 1970s and the area became an illegal dumping ground for rubbish and construction waste which had to be cleared away and recycled in order for the park to be opened.

There were proposals to redevelop the site but fortunately Khazanah Nasional and the support of Malaysian Nature Society, FRIM and others Taman Tugu has been saved. I do hope that this site will be forever save as a public park.

About 4,000 trees are being planted here, added to the existing 1,000 or so trees identified as worthy of conservation. The result is lush foliage, more dense and varied than you see in many other urban parks and forest reserves around KL.

IMG_20200126_165514.jpg

To help us understand better about the trees here, many of the trees have been labelled and descriptions provided giving details of their features, habitat and usage.

So if you are in KL, check out this Taman Tugu.

Opening Hours & Admission Fee

Open every day from 7 am to 6.30 pm.

Admission Fee:  Entrance is Free.

 

Taktik-taktik Scammer Yang Korang Perlu Tahu Sebelum Travel Secara Solo

092

Sebelum ni Hafiz pernah share pengalaman solo trip Hafiz ke Europe kan? Jadi kali ni Hafiz nak kongsi kan serba sedikit tip yang boleh korang pertimbangkan kalau korang nak pergi Europe nanti. Bila travel solo ni kita mesti sentiasa bersedia & berhati-hati untuk melalui sebarang situasi.

Disebalik cerita yang dan gambar yang cantik-cantik yang selalu korang dengar dan lihat tu, tak semuanya indah sahaja ok. Ada sisi-sisi gelap tersendiri yang kita perlu sentiasa beringat dan berhati-hati.

Mungkin korang pun pernah dengar atau mengalami sendiri pengalaman ni semua kan. Hafiz pun pernah laluinya. Bila difikirkan balik, perkara macam ni biasanya berlaku atas kecuaian kita sendiri tanda disedari.

Hafiz kongsikan sedikit disini agar bermanfaat kepada kita semua.

1. Pura-pura ‘tourist

Ramai yang selalu terpedaya dengan taktik ni. Berdasarkan perbualan Hafiz dengan beberapa individu yang Hafiz kenal masa travel ni, masing-masing berkongsi pernah tertipu dan hampir tertipu dengan helah ni. Biasanya individu ni akan memperkenalkan diri sebagai tourist dan minta korang untuk ambil gambar atau mungkin bertanya soalan mengenai arah ke sesuatu destinasi. Tak salah untuk korang membantu, tapi perlu sentiasa ingat untuk memerhati keadaan sekeliling.

2. Pura-pura melanggar

Bila korang berada di metro atau dalam train, berhati-hati dengan beg korang kerana akan ada orang yang secara sengaja melanggar korang ketika memasuki metro/train ni. Biasanya masa mata korang tengah tertumpu tengok muka orang yang melanggar ni, ada je tangan yang cepat menyelup masuk ke dalam beg korang. Berdasarkan pengalaman rakan Hafiz, ada individu ni yang tumpahkan air ke baju rakan Hafiz semasa melanggar. Kemudian ada pulak individu lain yang datang kononnya nak membantu mengelap air yang tumpah kat baju tu. Masa dia alihkan tumpuan tu, cepat je tangan yang tumpahkan air tu nak tarik paper beg yang dibawa kawan Hafiz tadi(paper beg LV..hehhe). Nampak tak betapa liciknya taktik diorang ni.

3. Tanda tangan petisyen

Yang ni paling senang korang nak mengelak. Jangan layan jika ada pihak ingin meminta korang untuk tanda tangan petisyen kerana kemungkinan mereka ingin ambil perhatian anda sahaja sambil rakan lain buat kerja. Hafiz cadangkan korang tolak lah dengan baik dan terus beredar dari situ ok.

4. Harga barang yang mahal

Kalau korang ke Eifel Tower, akan ada orang jual selfie stick, keychain dan macam-macam lagi. Ada jugak yang kadang tu tawarkan nak jual harga tiket Eifel tower. Sebaiknya korang ke kedai yang berhampiran dan belilah tiket di kaunter untuk mengelakkan dari ditipu ok.

Secara amnya scammer ni bukan ada di Eropah sahaja. Di mana-mana pun ada. yang penting korang kena sentiasa berhati-hati.

 

 

Review for Mingle Hostel Chinatown, Kuala Lumpur

IMG_20200122_184109.jpg

If you are a solo traveller and planning for a visit to Kuala Lumpur, you may want to read this. Sharing my experience staying at one of the nicest hostel in Kuala Lumpur.

The place called Mingle Chinatown Kuala Lumpur. It is housed in a century old colonial-era building, Mingle Chinatown features a relaxing rooftop terrace, and superb location which is 3 minutes walk to train stations that connect to the international airports, the twin tower and city center.

IMG_20200122_182033.jpgIMG_20200122_182017.jpgIMG_20200122_134423.jpgIMG_20200122_134526.jpgIMG_20200122_134519.jpg

Mingle @ Chinatown occupies the 100  year old heritage building, was formerly a social hub in the 1920s and 30s where people mingled for mahjong, drink and poem. After WWII, it became a public reading room for the local community.

Following the overall theme of Chinatown and deeply rooted stories of the building, the space is revamped by retaining the building original’s character, fitted with the furniture sourced from the building itself or salvaged from the renovation debris.

Mingle Chinatown Kuala Lumpur is only 5mins away from Merdeka MRT Station & 10mins to Plaza Rakyat LRT station! Isn’t it cool?

On  top of all the excitement, Mingle Chinatown also offer ‘wider bed’ with personal locker. They also provide various choices of accommodation for you to choose. So don’t worry, if you like travelling alone or travel as a group of friends even couple and families. You will easily fit in here.

IMG_20200122_132310.jpg

So if you are in Kuala Lumpur, please do check out this wonderful space.

Credit to Mingle Chinatown for the hostel background.

Pengalaman Menaiki ETS Business Class

Sebagai pengguna perkhidmatan ETS ni sejak dilancarkan dulu, ETS business class ni merupakan sesuatu yang ditunggu-tunggu. Jadi dalam perkongsian kali ni, Hafiz kongsikan sikit pengalaman naik ETS business class ni.

Jika perjalanan korang bermula dari KL Sentral, korang bolehlah merasa menggunakan tempat menunggu khas. Kelebihan utamanya ialah, korang boleh terus masuk ke dalam koc menggunakan lif yang berbeza dari pembeli tiket biasa.

Tempat menunggu khas
Tempat menunggu khas
susun atur tempat duduk
susun atur tempat duduk

Dilancarkan pada 26 September 2019. Buat masa ni(Jan 2020), pihak KTMB masih menawarkan harga promosi kepada penumpang hingga ke satu tarikh yang akan ditetapkan.

Selain memuatkan kerusi yang lebih besar dan luas, ETS Business Class ini mempunyai beberapa kemudahan baru yang moden dan serba lengkap. Korang boleh menikmati hiburan video/audio, WiFi, port pengecasan USB, hidangan dalam koc, dan tempat duduk berbaring 45 darjah.

hidangan pertama
hidangan pertama
hidangan kedua
hidangan kedua

Hidangan yang disediakan jugak sangat memuaskan hati. Berbaloi dengan harga tiket yang ditawarkan. Harga untuk orang dewasa boleh membeli tiket sehala pada harga promosi RM50 untuk perjalanan KL Sentral – Ipoh, Perak atau RM112 untuk perjalanan KL Sentral – Padang Besar, Perlis.

Koc ini juga didatangkan khas dengan pelayan, sama seperti pramugara dan pramugari di dalam pesawat.

Koc ni juga dilengkapi dengan kemudahan video/audio
Koc ni juga dilengkapi dengan kemudahan video/audio

Jadi apa yang korang nak tunggu lagi ni, cepat-cepatlah tempah tiket korang sekarang ok.

Kenapa Tingkap Pesawat Perlu Dibuka Sebelum Mendarat

person holding smartphone riding airplane
Photo by Jason Toevs on Pexels.com

Pernah tak korang terfikir kenapa korang kena pastikan tingkap pesawat perlu dibuka sebelum mendarat? Bukan itu sajt, korang mesti tertanya degna beberapa peraturan-peraturan yang lain yang perlu dipatuhi. Antaranya adalah korang diminta untuk memakai tali pinggang keselamatan ketika pesawat mendarat atau berlepas. Korang juga diminta untuk melihat teknik keselamatan yang ditunjukkan oleh pramugara atau pramugari.

Salah satu sistem keselamatan yang simple tetapi rupanya mempunyai impak yang besar mengapa ia perlu dibuat. Membuka penutup tingkap sebelum pendaratan dilakukan.

Berdasarkan perkongsian pakar penerbangan John Walton, beliau berkongsi rahsia sebenar disebalik arahan ‘sila naikkan penutup tingkap anda sebelum mendarat..’ Kaedah tersebut bukan sahaja untuk memberi para penumpang satu pandangan yang baik ketika mendarat. Seperti perkara lain yang telah ditetapkan, ia adalah untuk keselamatan.

Menurut beliau, dengan membuka penutup tingkap tersebut, para penumpang akan memberi masa kepada mata mereka untuk menyesuaikan diri dengan tahap cahaya di luar.

Tambah beliau lagi, kabin krew dapat melihat secara keseluruhan apa yang terjadi diluar dan mampu untuk bertindak dengan pantas dalam apa jua keadaan yang memerlukan mereka untuk berada dalam keadaan sedia.

Setiap pesawat yang dibina perlu melalui ujian keselamatan dan kabin krew telah di latih untuk menghadapi segala kemungkinan.

Ketika latihan, mereka telah dilatih untuk menilai keselamatan yang berlaku di luar kapal terbang dan penumpang akan bertindak sebagai mata tambahan kepada kabin krew.

Jadi lepass ni janganlah tunggu sampai kena tegur dengan kabin krew baru nak buka tingkap ok 🙂

Tempat Menarik di Jakarta Pusat yang wajib dikunjungi dalam masa yang singkat

Sebelum ni Hafiz dah kongsikan macamana untuk korang bergerak dari Soekarno Hatta Airport ke Jakarta Pusat. Kali ni Hafiz nak kongsi apa yang korang boleh buat andai kata cuma ada masa yang terhad di Jakarta.

Jakarta ni memang besar tapi kalau ada batas masa tu, jom kita tengok apa yang korang boleh buat dalam masa yang singkat ni.

Hafiz nak kongsikan tempat-tempat menarik yang korang boleh lawati di Jakarta Pusat. Sesuai dengan namanya Jakarta Pusat, ia merupakan pusat perniagaan & pentadbiran kerajaan Indonesia. Jadi kalau korang cuma ada masa yang terhad, tempat-tempat yang Hafiz senaraikan di bawah ni wajib korang singgah.

Monumen Nasional (MONAS)

IMG_20190913_123909.jpg

Monumen Nasional atau Monas adalah ikon di Jakarta ni yang menjadikan antara destinasi utama yang dilawat pelancong. Monas adalah sebuah tugu dengan tinggi 132 meter dengan sebuah lidah api yang dibuat dengan emas di puncaknya. Terletak di Lapangan Medan Merdeka, Jakarta Pusat. Antara aktiviti yang dapat korang lakukan di sini ialah menikmati pemandangan dari puncak monas, antaranya melihat artifak sejarat Indonesia, berkelah bersama keluarga dan banyak lagi.

Masjid Istiqlal

IMG_20190913_132336.jpg

Masjid Istiqlal yang terletak tidak berapa jauh dari Monas merupakan tempat ibadah umat Islam. Masjid Istiqlal adalah masjid terbesar di Asia Tenggara dengan kapasiti sekitar 200,000 orang, menara setinggi 90 meter dan diameter kubah selebar 45 meter. Ramai pelancong  yang suka datang ke Masjid Istiqlal dengan tujuan mempelajari Islam. Kalau korang berkesempatan dan masa terluang masa di Jakarta, apa kata korang cuba solat Jumaat disini. 

Muzium Nasional (Muzium Gajah)

large-1024px-jakarta-indonesia-national-museum-01-d7d83371f37ef65ec3ba9177d4b6165a.jpg
photo credit : cosmopolitan.co.id

Muzium Nasional atau lebih dikenali dengan nama Muzium Gajah terletak di Jalan Medan Merdeka Barat, Jakarta Pusat. Lokasinya juga tak jauh dari Masjid Istiqlal. Ciri utama muzium ini adalah adanya sebuah patung gajah yang merupakan hadiah dari Raja Thailand dan diletakan di depan pintu muzium. Muzium Gajah menempatkan banyak artifak sejarah serta tengkorak manusia purba, dan lain-lain lagi dengan jumlah koleksi lebih dari 140,000 barang.

Sebenarnya ada banyak lagi yang boleh korang lawati di Jakarta ni tapi memandangkan tajuk kita ialah melawat dalam masa yang terhad, Hafiz rasa 3 lokasi ni korang tak boleh tinggal.

Dalam post akan datang, Hafiz akan kongsikan Cara untuk ke Kota Tua Jakarta. Tunggu ya.

Tips-tips untuk mengelak dari tersalah pilih rakan travel

Sapa yang dah biasa travel mesti faham betapa pentingnya kena ada chemistry dengan rakan travel ni. Kadang-kadang orang yang kita rasa dah cukup kenal pun boleh buat perangai yang kadang-kadang tu sukar untuk kita jangka.

Memilih rakan travel yang tepat sangatlah penting untuk mengelakkan rancangan korang tergendala dan bermasam muka antara satu sama lain. Berdasarkan pengalaman, Hafiz kongsikan serba sedikit panduan yang mungkin boleh membantu korang.

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Kenali Diri Sendiri

Pertama sekali, korang harus kenal pasti ciri peribadi korang sama ada jenis dominant atau passive. Kalau korang jenis dominant tu, pastikan travel buddies korang jenis submissive. Kalau semua dominant memang huru hara lah perjalanan korang. Kalau semua submissive pun susah jugak.

Apa itu dominantDominant ini bermaksud korang jenis suka berkuasa atau mempunyai pengaruh kuat. Passive atau submissive ni bermaksud jenis yang senang ikut.

Walaubagaimanapun kalau semuanya bersikap dominant pun, korang boleh berbincang secara teliti siapa yang akan atur itinerary, tempat penginapan dan pengangkutan. Semuanya harus dirancang dengan teliti dan masing-masing perlu ada rasa sikap tolak ansur yang tinggi.

Ketahui Keadaan Kewangan Rakan-Rakan Travel

Adalah sangat penting untuk kita ambil tahu keadaan kewangan rakanrakan travel kita ni. Hafiz cadangkan korang berbincang terlebih dahulu angaran budget masing-masing. Jadi bila dah budget masing-masing ni senang nak rancang jenis penginapan & pengangkutan.

Dalam erti kata lain kalau kita ni jenis budget rendah, apakata kita travel dengan yang budget rendah jugak. Begitu jugaklah sebaliknya. Ada juga jenis yang berduit tapi sangat berkira untuk belanja membeli makan tetapi tak kisah untuk shopping.

Jadi pastikan korang kenal pasti budget masing-masing sebelum buat keputusan nak travel sama tu.

Kenali Cara atau ‘Lifestyle’ Rakan Travel

Ramai yang terlepas pandang bab ni.  Kenalpasti style travelling korang seperti fully backpacker atau jenis bawa backpack tapi stay hotel ke, bawa beg trolley tapi stay hostel ke atau jenis luxury traveler. Bila dah kenal diri, maka pilih lah travel buddies yang paling sesuai supaya tidak ada conflict masa pemilihan penginapan nanti.

Hafiz pernah travel bercampur antara luxury dan backpacker. Biasanya kalau travel secara berkumpulan ni, Hafiz akan ikut majoriti. Travel sekali tapi dok hotel atau hostel yang berbeza pun bukanlah satu masalah. Asasnya ialah buat ikut kemampuan masing-masing.  Sebenarnya, benda ini tidak jadi masalah sebenarnya asalkan semua pihak selesa dan ada sefahaman dan bukan kaki dengki dengan rakan yang lain.

Kalau korang rasa korang jenis queen atau diva yang ada cita rasa sukar nak difahami, silalah buat tempahan hotel sendiri. Bila kawan-kawan dah tolong book tu, janganlah complain itu ini tak kena. Sebab kawan yang tolong buat tempahan tu dah cuba sebaik mungkin memudahkan semua.

Beli Tiket Penerbangan

Bila nak beli tiket ni, kita kena ingat yang  tak semua orang suka naik low cost airlines dan tidak semua orang suka membazir untuk tiket mahal. Bagi conflict seperti ini, cara penyelesaianya anda boleh berpisah menaiki flight pilihan dan berjumpa di airport atau di hotel.

Tak kisah lah pilih pengangkutan atau airlines apa yang korang pilih, perlu sentiasa ingat ialah tujuan utama ialah untuk sampai ke destinasi dengan selamat.

Rancang Itinerary

Lepas dah kenal pasti keperluan travel tu, sekarang kita beralih ke bahagian penting dalam travel, iaitu itinerary. Pertama sekali, tanya travel buddies korang tu, apa dia expect atau apa outcome bila trip nanti? Ada orang suka cities, ada yang suka scenery, muzium, artsfood, culture dan macam-macam.

Dari sini korang boleh susun mana attractions yang patut skip, mana yang patut fokus supaya semua orang boleh berpuas hati. Kalau ada pendapat, nyatakan pendapat masa dalam proses tengah buat itinerary. Bukan bila dah sampai destinasi baru lah korang nak share idea korang tu.

Bab Makan

IMG_20190630_201726.jpg

Ni antara bab yang agak kritikal jugak. Kena tanya setiap ahli, jenis yang nk jimat makan maggi sepanjang masa ke, nak kedai yang ada HALAL guarantee ke, masak sendiri ke dan lain-lain lagi lah. Ingat, tentang makanan pon boleh ada isu. Ada yang pilih berjimat dengan masak untuk breakfast dan dinner. Makan di luar untuk lunch sahaja.

Ada juga jenis ikat perut waktu lunch, dan tidak lupa juga yang memang jenis makan kat luar setiap waktu. Ada yang jenis nak save budget, ada juga yang memang tak selera nak makan makanan asing.

Jadi, kenali tabiat permakanan travel buddy korang. Ingat, nak masak juga consume masa dan tenaga. Jadi, perlu berhati-hati dan selidik dahulu travel buddies anda jenis macam mana. Benda ni nampak simple tapi kalau tak bincang betul-betul boleh bawa masalah besar.

Timing

Ini paling penting apabila melancong bersama travel buddy. Ada yang jenis bangun lambat, ada yang jenis bila shopping lupa dunia, ada yang tak tahan panas, ada yang pantang jumpa benda pelik wajib singgah dan macam-macam lagi ragam manusia.

Jadi bila travel tu sama-samalah bertimbang rasa. Kalau nak buat ikut suka hati, sila travel secara solo.

Waktu Jalan Jalan

Tujuan utama travel ni pastinya keluar jalan-jalan atau melawat attractions. Ada traveler suka keluar seawal pagi, ada yang suka keluar lambat, ada yang suka keluar awal dan balik awal, ada yang suka keluar lambat dan balik lambat dan ada juga yang keluar pagi-pagi lepas itu balik rehat, refresh dan keluar balik pada belah malamnya.

Benda nampak kecil, tapi bab ni pun kadang-kadang boleh bawa kepada masam muka. Tanyalah pendapat kawan-kawan. Kalau badan rasa penat, baliklah hotel atau korang pergi lah berehat sendiri. Janganlah sebab korang penat, tunjuk masam muka tu kat kawan-kawan yang lain. Bertimbang rasalah.

Pengangkutan

Bila nak travel ni, tolong kaji dahulu ground transport tempat yang korang nak pergi tu. Accessible by public transport ke, senang dapat e-hailing car ke, senang dapat teksi ke atau boleh jalan kaki sahaja nak visit attractions.

Jadi, dari sini boleh berbincang method of transportation korang. Ada yang suka jalan kaki sahaja, ada yang suka naik pengangkutan awam dan ada yang suka naik teksi. . Apa-apa pun, tepuk poket, tanya bajet masing-masing.

IMG_3695

Semua-semua yang ada diatas ni tersangatlah subjektif dan Hafiz akui sangat sukar untuk kita kenal pasti rakan travel yang tepat selagi belum travel sama-sama. Hafiz harap perkongsian ni sedikit sebanyak dapat bantu korang bila nak travel nanti.

Sebagai manusia ni kita tak sempurna. Jadi kita kenalah beringat untuk selalu bertolak ansur. Ringan-ringankan mulut untuk berterima kasih dan meminta maaf sepanjang perjalanan kita tu. Selamat bercuti 🙂

 

 

Tip dan Etika sebelum menaiki kapal terbang

Ti

10852783_752297234853539_21582400_n
Stesen Train di Blue Mountain…

p-tip ni Hafiz kongsikan buat mereka yang pertama kali nak travel atau kalau dah biasa mungkin sekadar peringatan bersama.

Berikut adalah tips yang boleh korang amalkan:

1. Jika korang ah confirm booking berkaitan dengan perjalanan korangcetak semua travel itinerary. Kalau berlaku sebarang masalah mengenai tempat duduk, insurans penerbangan dan lain-lain, korang boleh tunjuk dokumen tersebut kepada staff yang berkenaan.

2. Pastikan korang sampai awal di airport untuk document check, sebab ada negara yang kalau korang takda return tiket, korang tak boleh board the aircraft sebab ia adalah rules & regulations daripada negara berkenaan.

3. Pastikan korang makan sikit sebelum penerbangan, kerana bila fly ni biasanya perut kita akan bloated dan akan rasa seperti macam angin. Bila bloated atau masuk angin tu nanti mulalah rasa nak muntah dan sakit kepala.

4. Sila bawa toileteries jika penerbangan lebih 3 jam untuk mengekalkan kesegaran dan kebersihan diri. Kalau tak nak gosok gigi, kunyahlah chewing gum bagi mulut tidak berbau..

5. Tolong sentiasa bertenang dan duduk di tempat yang telah ditetapkan. Tak ada bezanya kalau duduk di tepi tingkap atau tidak, masih menuju ke destinasi yang sama.

6. Masa hendak take off, ramai yang akan letak headset/airpods/earphone. Pada waktu ini, korang kena berhenti guna dahulu, sebab semasa take off & landing, waktu ini waktu crucial, takut nanti bila emergency, orang lain dah keluar kapal, korang masih duduk kat seat layan lagu..heheh

7. Bila aircraft dah fly. Waktu ini baru lah boleh korang switch on iPad, smartphone dan sebagainya. Cabin crew akan datang bagi landing form kepada korang (international fly) jadi pastikan anda ada pen sendiri.

8. Time paling best bla fly ni ialah makan nasi lemak..ahahahha! Masa ni, please tegakkan tempat duduk korang walaupun korang tak bercadang nak makan. Be considerate dengan orang belakang anda. Kesian orang nak makan terseksa nanti.

9. Bila dah habis makan, put it on a table and hand it over to the crew. Janganlah letak on the floor.

10. Pastinya selepas makan, ramai yang akan ke tandas. Tolong lap sink selepas guna untuk penumpang lain. Kalau rasa toilet sudah agak berbau, minta tolong krew untuk spray dan buat apa yang perlu..

11. JANGAN ‘poke’ krew untuk minta sesuatu. Just say ‘excuse me’ dan pasti krew akan membantu.

12. Untuk Muslim, kalau nak solat dalam kapal (perjalanan jauh), jangan segan silu untuk bertanya krew waktu solat. Captain sendiri akan buat perkiraan waktu solat, dan anda haruslah bertayamum. Jangan pulak request mineral water nak ambil wudhu dalam tandas ya.

13. Lastly korang akan dengar “Cabin crew disarm all doors and cross check.” masa ini korang dah boleh berdiri dan take your belongings. Lagi sekali, jangan kelam kabut sangat. Tidak ada benda yang nak dikejarkan melainkan korang ada connecting flight. Ok bagi kes connecting flight, korang boleh inform cabin crew untuk tolong arrangekan. Part tu bergantung kepada airlines dan cabin crew yang bertugas.

14. Bila dah nak keluar kapal terbang tu, senyum dan ucapkan terima kasih Tiada paksaan tetapi basic courtesy sebagai manusia.

Semoga tip-tip ni dapat membantu melancarkan perjalanan korang nanti ya.

5 Helpful Tips to Know While Arrinving in Bangkok

1. Bring a photocopy of your passport details page

Bayaran Pasport Malaysia Antarabangsa Permohonan Renew Online

image credit : mysumber.com

You might be asked to produce some form of ID for certain clubs or bars in Bangkok. This rule has been heavily enforced lately, and you could be fined if you fail to show the authority your ID when they ask for it.

So if you’re planning to enjoy the nightlife, it’s advisable to bring your passport or at least a photocopy of it.

2. Make sure you fill up your arrival and departure cards correctly and skip the queue by using the ASEAN immigration counters

ARRIVAL CARD P-2_Fotor
DEPARTURE CARD P-1_Fotor

Image credit : http://www.captainsnote.com

 

Make sure that you fill in the correct information on your cards. There’s also a special lane for tourists holding passports from ASEAN countries, and the queue is usually shorter than the other counters.

3. Take the Airport Rail Link or airport buses for the cheapest trip to the city, from as low as THB15 (about RM1.87) per person

Image from Wikipedia

Image credit : Wikipedia

 

Suvarnabhumi Airport
The cheapest and most convenient way to get to Bangkok city is through the Airport Rail Link, which will cost you only a maximum of THB45 (about RM5.60). Phaya Thai is the train’s last stop, which is located in the city’s central area. Alternatively, you can also take the Bor Khor Sor buses if your hotel is located in the Ekkamai, Sukhumvit, or Chatuchak areas.

 

Image from Thaizer

Image via Thaizer

 

Don Mueang Airport
There are four buses that go into Bangkok city centre which only cost THB30 (about RM4) or THB50 (about RM7), depending on the route. Here’s the list of destinations:

– Bus A1 stops at the Mo Chit BTS station, THB30.
– Bus A2 stops at Victory Monument, THB30.
– Bus A3 stops at Lumpini Park, THB50.
– Bus A4 stops at Khao San Road, THB50.

 

4. Use Grab if you need to go somewhere without a train station

Image from Grab

Image via Grab

 

Some taxi drivers don’t charge by the meter, especially during peak hours. Grab is the best and safest option, since it offers services like the usual GrabTaxi, GrabCar, and even GrabBike.

 

5. Get a Rabbit card or One Day Pass

images.jpg

Image credit : bangkokbts.com

Rabbit Card

The easiest way to travel around Bangkok is by train, so it’s highly recommended that you get one of these. The Rabbit card is like our Touch ‘n Go – it’s a smart card that allows for cashless transaction on the BTS trains, BRT buses, McDonald’s, and a few other restaurants. The ticket machines at the train stations only accept coins and the queue to get tickets can get quite long during peak hours, so having this card really helps.

You’ll need to pay THB100 (about RM13for the card, which comes with a five-year validity period. There are two ways you can store value into your Rabbit card:

1. Top up your card like how you do for your Touch ‘n Go back at home. Note that the minimum top up value is THB100.
2. Purchase a 30-day trip plan, starting from THB465 (about RM57.86) for 15 trips. This plan only applies for trips taken on BTS trains, and is valid for trips taken within 30 days from the day you first use your Rabbit card. You can check out their other 30-day plans here.

One Day Pass

If you plan to use a lot of train services in a day, u can consider to purchase One Day Pass that will cost you 140Baht. You can purchase this card at all BTS station. Please note that this One Day Pass only valid at BTS train services.

 

So travel safe & have fun while you are in Bangkok.

Bas dari Bandara Soekarno Hatta ke Jakarta Pusat atau Gambir

Jakarta. Merupakan ibu kota dan kota terbesar di Indonesia. Jakarta juga pernah dikenali dengan nama Sunda Kelapa, Jayakarta, Djajakarta, Jacarta, Batavia hinggalah ke hari ni sebagai Jakarta.

IMG_20190913_102105.jpg

Kali pertama Hafiz ke Jakarta adalah pada tahun 2007.  Berbeza dengan percutian sebelum ni, kali ni Hafiz pergi secara solo. Jadi pastinya pengalaman yang berbeza.  Sebelum Hafiz ceritakan pengalaman & itinerary perjalanan semua, Hafiz akan kongsikan cara2 budget untuk solo traveler ke sini. Salah satu cara paling mudah untuk berjimat kalau travel solo ke Jakarta ni ialah dengan menaiki bas dari Soekarna Hatta Airport ke Jakarta Pusat.

Jakarta hari ni pastinya sudah jauh berbeza jika kita bandingkan 5 tahun lalu. Sistem pengangkutan awam yang ada di Jakarta hari ini boleh dikategorikan sebagai agak baik. Pilihan dari bas, train, MRT dan juga perkhidmatan e-hailing seperti Gojek, GoCar dan Grab pastinya memudahkan perjalanan anda ketika berada di Jakarta ini.

IMG_20190913_103735.jpg
Stesen Bas yang terletak di Terminal 2, Soekarno Hatta Airport

Di Soekarna Hatta Airport ni ada 3 terminal. Hafiz tiba di Terminal 2. Bagi korang yang pertama kali ke Jakarta, flight AirAsia akan tiba di Terminal 2.

 

IMG_20190913_104235.jpg

Bila dah selesai semua cari pintu arah ke arah terminal bas. Untuk lebih tepat pintu 2F. Dah nampak terminal bas tu nanti korang boleh bagi tahu kat staff di kaunter tu nak kemana. Memandangkan Hafiz nak menuju ke Jakarta Pusat, staff di kaunter tu cadangkan untuk naik bas yang menuju ke stesen Gambir. Tujuan Hafiz pilih stesen Gambir ni sebab berdekatan dengan Masjid Istiqlal dan Monumen Nasional Indonesia(Monas). Tambang sekitar Rp40,000. Kalau naik grab/gocar/taxi sekitar Rp100,000 – Rp200,000. Jadi kalau korang travel secara solo ni memang sangat berbaloi.

Senang jer kan? Masa perjalanan lebih kurang 1 jam jer. So next visit nanti boleh lah korang cuba. Bas Damri ni sangat selesa dan ada aircond ok.