Cara Refund Tiket Bila Visa Tak Lulus

aerial photo of mountain surrounded by fog
Photo by icon0.com on Pexels.com

Bila kali terakhir korang travel? Seperti yang kita sedia maklum, kalau nak travel ni kena beli tiket awal kalau nak dapat harga murah. Terutamanya bila AirAsia buat promo. Mesti teruja nak beli tiketkan? Cuma persoalan yang selalu terlintas kalau beli tiket awalawal ni pula ialah apa yang akan berlaku sekiranya berlakunya kecemasan atau visa tak lulus kan.

Jom kita tengok langkah-langkah yang mungkin dapat membantu korang sekiranya visa tak lulus.

1. Hubungi pihak AirAsia melalui live chat dalam aplikasi AirAsia atau melalui Twitter. Terpulang kepada pilihan korang.

2. Korang kena maklumkan permasalahan iaitu visa tak lulus dan sertakan bersama screenshot visa refusal memo.

3. Pihak AirAsia akan minta nombor tempahan, nama dan butiran-butiran yang berkaitan.

4. Pihak AirAsia akan mengenakan caj pembatalan sebanyak RM140 untuk sehala dan selebihnya pihak AirAsia akan buat bayaran balik melalui credit account.
*Credit account ini korang boleh gunakan untuk beli tiket penerbangan selepas ini dan juga bayarkan tiket orang lain pun boleh. harap maklum yang credit account ini akan expired dalam masa 3 bulan. Akan tetapi, tidak menjadi masalah jika membeli tiket penerbangan lebih dari 3 bulan asalkan pembayaran dalam masa 3 bulan.

5. Pembayaran semula daripada pihak AirAsia ini adalah sangat cepat dimana hanya mengambil masa dalam 2 hingga 3 jam sahaja.

Jadi lepas ni kalau ada kes-kes seperti ni jangan cepat panic ok.  Kalau visa korang tak lulus nanti, apa kata korang cuba langkah-langkah yang Hafiz dah sertakan ni ok.

 

Rakyat Malaysia Yang Ingin Memasuki Negara Eropah Wajib Memohon ETIAS Visa

pasprot.transformed.jpg
photo credit : bharian.com.my

Mulai 2021, rakyat Malaysia yang bercadang untuk ke Europe kenalah memohon ETIAS visa. ETIAS ni ialah European Travel Information and Authorization Systemyang bertujuan untuk memperbaiki semakan, mengawal sempadan serta melindungi warga Europe & pelawa/pelancong ke rantau itu.

Sehingga  2021, rakyat Malaysia yang bercadang bercuti di Eropah masih boleh berbuat demikian tanpa perlu memohon VISA untuk perjalanan kurang dari 90 hari. Selepas 2021, semuanya akan berubah bermakna korang perlulah memohon & membuat persediaan awal sebelum ke sana. Permohonan boleh dibuat secara dalam talian.

TIGA syarat kelayakan untuk Rakyat Malaysia membuat permohonan ialah:

  • Mempunyai pasport yang sah dan sekurang2nya 3 bulan dari tamat tempoh(upon arival)
  • Mempunyai email untuk menerima ETIAS visa
  • Memiliki kredit atau debit kad untuk membuat pembayaran ETIAS

Rakyat Malaysia juga dinasihatkan untuk sentiasa membawa pengenalan diri/passport kemana sahaja sepanjang perjalanan.

25b7

Proses Permohonan ETIAS untuk Rakyat Malaysia

Korang perlu lengkapkan :

  1. Butiran peribadi anda seperti nama, jantina, tarikh dan tempat kelahiran
  2. Alamat rumah
  3. Maklumat hubungan
  4. Kewarganegaraan
  5. Maklumat dokumen perjalanan

Bayaran juga perlu diselesaikan untuk melengkapkan proses permohonan ETIAS ni. Korang boleh guna kredit atau debit kad. Kos yang dikenakan ialah sebanyak 10 Euro.

Memasuki Zon Schengen dengan ETIAS untuk Rakyat Malaysia

20170725-g-suc-233-p-buoc-facebook-twitter-v-224-google-sua-doi-dieu-khoan-nguoi-d-249-ng-1.jpg

Dengan ETIAS Visa ni, rakyat Malaysia dibenarkan keluar dan masuk tanpa halangan diantara negara-negara di dalam Zon Schengen. Apa itu Zon Schengen? Zon Schengen ni ialah negara-negara di bawah EU yang membolehkan anda keluar masuk tanpa passport. Boleh klik link ini untuk maklumat mengenai Zon Schengen ni.

9546.png
Image from Etiaseurope

ETIAS Visa ni sah digunakan untuk 3 tahun atau sehingga tamat tempoh passport pemilik ETIAS Visa terabit. Bagi pasport yang tamat tempoh, korang perlulah membuat permohonan yang baru mengunakan pasport baru.

Jadi jika korang berhasrat nak ke Europe tanpa memeningkan kepala untuk memohon Visa, silalah buat perancangan secepat mungkin.