How to Get Around in Singapore

36610332_223672111604371_5035423561955672064_n.jpg

If this is your first time in Singapore, let me share with you some useful tips to ease your experience. With a wide network of stations located across the city, MRT seems to be an absolutely perfect solution for traveling in Singapore. However, there are still other vehicles in the city that you can use in other cases such as taxis/grab, buses, or rental cars, motorcycles or even walk. With the range of only 50 cents to less than S$10, you can easily travel around the city.

The question here is how to get around Singapore? Let’s explore 3 means of transportation in Singapore for you when traveling in this beautiful and bustling city.

Bus

singapore-bus-double-decker-sbs-transit
photo credit : backpackingmalaysia.com

Let me start with the bus because this is one of the cheapest option and it is easy to find a place on the bus from all corners of streets in the city. A bus trip just costs from 60 cents to 1 – 2 SGD, depending on how far the distance is. If you are about to travel by bus in Singapore, you can buy a copy of the TransitLink Guide (approximately SGD 1.5 per copy) at most bookstores. Similar to the MRT, you can buy tickets on each departure, or use the EZ-link card and recharge in order to use gradually. You can travel by bus and also walk to visit places nearby. Or you can buy the Singapore Tourist Pass.

singapore7-sightseeing-01-900x600
photo credit ; hippopass.com

Another option is you can try the hop-on-hop-off bus service. This is the perfect option if you want to take a stroll around the city. This service allows visitors to “jump” down at any their favorite sights, enjoy the beauty of sights leisurely (no time limit), then catch another Hop-on-hop-off one to go to next places.

Taxi

hero_116.jpg
photo credit : thefinder.com.sg

Singapore has thousands air-conditioned taxis which present on the streets of Singapore both day and night. Most taxis have a meter. The first 1.5 kilometers cost 2.4 SGD and then plus 10 cents for every 240 meters. However, during peak hours (07:30 – 09:30 and 17:30 – 19:00) at the downtown area, or directly from the airport to the hotel, you will charge an additional fee (normally about SGD 2, but may be more expensive depending on the specific situation). If you travel by taxi at night, the cost will add about 50% more. You can also opt for Grab. Both offer equal quality of service.

Trishaws

59c33129173e25ee84b104a62f0eaf45

Trishaws or tricycles with back cages were once a means of transportation in the past in Singapore. However, from time to time, it is very difficult to find this vehicle at lion island. If you are looking for some nostalgic experience, you can visit Chinatown and Little India. Most trolleys drivers will wait for visitors along Waterloo Street and each 45-minute-trip will cost about SGD 25 to SGD 45.

With these vehicles, I hope you have some ideas for your journey, which makes your trip more convenient and fun. However, to save the cost of travel, the best advice is to combine MRT and bus because these public transports are fixed and always cheaper than a taxi or get the Singapore Tourist Pass if you plan to use the public transport a lot.

How to Spend a Day in Penang – 1 day Itinerary in Penang

Penang. Also known by the locals as Pearl of the Orient. Penang is the most popular tourist destination in Malaysia after Kuala Lumpur, and if you go there, it’s easy to see why. It is so beautiful, unique & rich of historical value. If you are short on time, I’ve put together an itinerary for you to make sure you don’t miss any of the best stuff if you’re just spending one day in Penang! In this posting i will be sharing with you a guide assuming  you are arriving from Kuala Lumpur by the train/ETS.

Upon arriving at Penang Sentral, take the Ferry to the island and lets start the fun part.

Visit the Penang Clan Jetties

Clan-Jetties-in-Penang-800x385.jpg
photo credit : malaysiamall.my

This is the closest attraction near Penang ferry terminal. Take a walk to this one of the most popoular spot to visit. George Town feels like a place where time stands still. The early Chinese settlements in Penang can be witnessed here, one of the last remnants of Chinese influence on Penang.  One thing i can assure you about this location is it insta-worthy photo stops and a leisure walk on the dockside.

Explore the street murals

od50kqa6lWDgkfyci3n-o.jpg

Head to Lebuh Armenian, Love Lane and Lebuh Muntri heritage streets in the morning where you can explore some fascinating Penang tourist attractions.The city is compact enough to be explored on a walking tour or on a bike ride.

A walk through these streets lets you discover amazing murals and paintings by the Lithuanian artist Ernest Zacharevic. His art and murals captivate everyone attention making these lanes a flourishing photo-stop for visitors. Some of his much-talked street murals are the ‘Little Girl in Blue’, ‘Little Children on a Bicycle’ and ‘Reaching Up’. You can even explore these street arts on a trishaw ride which costs about RM40 for a 30-minute tour of these winding colourful alleys.

Masjid Kapitan Keling

kapitan kling mosque 01.jpg

Kapitan Keling Mosque is a Penang landmark. Built in 1801 by Penang’s first Indian Muslim settlers (East India Company troops) located at Lebuh Buckingham and Lebuh Pitt. It is the largest mosque in Georgetown and looks sublime at sunset. It was named after the ‘kapitan’ of the Keling (a leader of the South Indian community similar to the leader of the Chinese community), Cauder Mydin Merican. The whitewashed mosque is topped with large golden-yellow Mughal-style domes, crescents and stars and features a single, typical Indian-Islamic minaret from which the sound of the azan (call to prayer) can be heard.

The Treasures of Khoo Kongsi

Leong-San-Tong-Khoo-Kongsi-Temple-750x410

The next destination is Khoo Kongsi, has kept its ancestral vibes well preserved. Located on Jalan Acheh, at Lebuh Pitt, Khoo Kongsi reflects the olden Hokkien clan culture through its structure and designs. Its architecture infuses genuine Chinese accents with ornate stone carvings, ceramic structures, murals and paper lanterns.

Cheong Fatt Tze Mansion

Cheong-Fatt-Tze-Mansion-Slider-2-1-1030x510
photo credit : yoponi.com

Located at Leigh Street, this indigo blue mansion that reflects the traditional Hakka – Teochew style architecture. What is fascinating about this mansion is that it takes you into the era of Chinese traditions which is depicted throughout the mansion’s architecture. This traditional-style Chinese courtyard house has 38 rooms, granite-paved courtyards, and 220 timber-frame windows. Converted into a heritage hotel, the structure has undergone a major restoration. You can even opt to spend your overnight stay here and find yourself amid the best Penang tourist attractions.

Fort Cornwallis

Fort-Cornwallis.original.jpg

Set next to Penang clock tower, Fort Cornwallis is one of the oldest structures in Penang and the largest fortress in Malaysia. The fort is structurally built in a star shape as a measure to get better defense from enemies. Inside the fort is a bronze statue of Captain Francis Light, a harbour light tower, Penang’s first chapel and several bronze cannons, barrack areas and an enclosed park

Corny4.jpg
poto dredit : artmelayu.blogspot.com

I hope this will help you to have some ideas what to do in Penang within 24 hours.

 

Penang Sentral – Hub Pengangkutan Awam Utara

penangsentral-768x442.jpg

Sebagai anak jati Pulau Pinang, Penang Sentral ini merupakan sesuatu yang telah lama ditunggu. Penang Sentral ini terletak di Butterworth atau dahulunya dipanggil Jetty Butterworth.

parkson terbakar.jpg

Sedikit latar belakang disebalik penantian warga Pulau Piang yang begitu panjang sehingga siapnya Penang Sentral ini.  Kompleks Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP) atau lebih dikenali sebagai Jetty Butterworth telah terbakar tada 20 Mei 2001. Kompleks tersebut yang menempatkan terminal bas di tingkat bawahnya terletak berhampiran dengan pangkalan feri (yang sebahagiannya pernah runtuh pada 1988). Kebakaran itu berlaku di tingkat dua bangunan tersebut yang menempatkan pasaraya terkenal Parkson. Kebakaran besar itu hanya dapat dipadam sepenuhnya dalam tempoh lebih kurang 12 jam kemudian. Kemusnahan teruk itu menyebabkan ia tak dapat digunakan seperti biasa dan akhirnya telah dirobohkan sepenuhnya tidak lama kemudian.

Hari ni semua itu cuma sejarah. Dengan pembukaan Penang Sentral ni seperti membuka satu lembaran baru buat warga Pulau Pinang.

Hafiz berkesempatan untuk menggunakan kemudahan yang ada di Penang Sentral ni beberapa minggu selepas dibuka, ternyata ia sebuah penantian yang berbaloi.

cof
Antara kawasan utama di dalam Penang Sentral ni
cof
Kaunter tiket bas yang sistematik. Dah tak da ulat2 macam sebelum ni…
cof
Kawasan menunggu bas ni di bahagi kepada dua. Bas tempatan & antara bandar
cof
Kalau korang nak ke bahagian Pulau, bolehlah terus ke terinal ferry yang terletak di aras yang sama dengan kaunter tiket bas

Lepas ni kalau korang nak ke Pulau Pinang naik ETS, pastinya perjalanan anda akan jauh lebih mudah dari sebelum ini.

 

 

Tempat Menarik Di Sydney Australia

10852783_752297234853539_21582400_n.jpg

Sydney. Merupakan bandar terbesar di Australia dan ibu negeri New South Wales. Sydney juga merupakan bandar raya yang maju dalam berbagai bidang bersaing dengan Melbourne yang terletak di Victoria.

Seperti biasa setiap kali untuk pergi travel, silalah buat sedikit perancangan. Walaupun kadang-kadang Hafiz tak lah suka terlalu buat plan, tapi adalah penting untuk korang buat sedikit perancangan mengikut keperluan masing2 ok. Kadang-kadang perancangan awal ni mampu membantu menjimatkan duit korang dan yang paling penting tips-tips untuk mengelakkan anda ditipu oleh scam2 yang ada diluar.
Di Sydney ni banyak tempat menarik yang korang boleh kunjungi. Dalam posting ni Hafiz hanya senaraikan tempat yang Hafiz sempat kunjungi masa summer hari tu. Untuk memudahkan perjalanan korang di Sydney, korang boleh dapatkan Opal Card. Fungsinya macam kad Touch n Go seperti di Malaysia dan terdapat diskaun pada hari minggu pada laluan tertentu.
Berikut adalah tempat-tempat di Sydney yang Hafiz sempat kunjungi :
Opera House
opera-house-647667_960_720
Merupakan mercu tanda negara Australia. Senibina Opera House ini sangatlah mengagumkan. Opera House ini dibina pada tahun 1959 dan buat masa sekarang ianya digunakan untuk kegiatan seni seperti pameran dan juga konsert orchestra. Kat luar Opera House korang boleh lepak dan santai dimana terdapat beberapa coffee house yang disediakan untuk pelawat menikmati suasana bandar Sydney yang tenang berlatar belakang jambatan Harbour Bridge.
Untuk ke sini boleh menggunakan Opal Card. Menaiki train laluan T1 dan turun di Station Circulay Quay. Di Circular Quay ni korang boleh nampak Opera House, jalan kaki lebih kurang 200meter saja.
Paddy’s Market, Hay Street
Ini adalah tempat untuk korang membeli souvenir. Ada berpuluh kedai cenderahati yang menjual barangan kraftangan, tshirt, topi dan keychain. Selain daripada tu juga terdapat pasar yang menjual buah serta sayuran yang segar. Agak menarik untuk kunjungi. Rasanya disini adalah salah satu tempat yang menawarkan harga yang murah di Sydney.
Untuk pengetahuan korang, Paddy Market ni tak lah dibuka setiap hari. Ianya dibuka pada hari Rabu hingga Ahad jam 10.00 pagi ke 6.00petang. Maka aturkan perjalanan korang supaya tidak terlepas peluang untuk shopping disini. Kawasan ini juga terdapat banyak restoran halal.
Untuk ke sini, korang boleh menaiki train mahupun tram. Kalau naik train korang boleh turun di Central Station dan berjalan kaki lebih kurang 10minit. Kalau naik tram lebih dekat, turun saja di Paddy’s Market Station. Kalau naik tram korang perlu menggunakan Opal Card ya.
Blue Mountain, Katoomba
10890741_663637207078860_1963823981_n.jpg
Blue Mountain National Park ni antara tempat yang wajib korang kunjungi. Lokasinya agak jauh dari bandar Sydney sekitar 130km. Kalau korang memandu ianya memakan masa lebih kurang 1 jam 50 minit dan kalau menaiki train memakan masa hampir 2 jam. Apa yang boleh Hafiz katakan perjalanan ini sangat berbaloi.
Untuk memasuki Blue Mountain ianya adalah percuma jika anda hanya menikmati permandangan ciptaan Illahi dari tepi gaung. Disini korang boleh tengok Three Sisters Mountain.  Tapi kalau korang ada budget lebih, korang boleh try Scenic World Park yang berharga AUD38.00. Korang dapat merasai pengalaman menaiki kereta kabel paling cerun didunia, walk-way didasar gaung yang mempunyai udara yang sangat segar serta 2 lagi cable car yang dinamakan Scenic Cable Car.
10852689_1526363477622523_432188085_n.jpg
Menuju ke Blue Mountain tidaklah terlalu susah, mulakan perjalanan seawal jam 7.00pagi di Central Station. Menaiki Blue Mountain Train (BMT) berharga lebih kurang AUD7.80 oneway. Train ini akan berhenti di Katoomba Station. Dari Katoomba Station perlu menaiki bas bernombor 686 di hadapan The Carrington Hotel menuju ke Scenic World. Senang je. Ringankanlah mulut bertanya kalau tak nak tersesat..hehehe
Sydney Tower, Market Street
tv-tower-2438256_960_720.jpg
Sydney Tower merupakan menara pemancar yang membenarkan pengunjung merasai permandangan 360 bandaraya Sydney. Menara ini berdiri teguh dengan ketinggian 268meter terletak ditengah tengah Central Business District (CBD).
Tiket masuk Observation Deck berharga AUD26.50 untuk dewasa memberi akses panorama didalam Syndey Tower, juga ada tiket untuk korang sukakan extreme dengan permandangan diluar menara yang memerlukan peralatan istimewa. Itupon kalau korang tak gayat la.. saja nak bagitau kat Sydney ni memang kuat anginnya.
Untuk ke sini korang boleh menaiki train laluan T1 dan berhenti di St. James Station. Station ini berada dibawah tanah dan jika korang keluar boleh bergambar di sekitar Archibald Fountain.
Bondi Beach, New South Wales
10899103_635282446584222_626769475_n.jpg
Australia memang banyak pantai, antara pantai terbaik dunia ialah di Bondi Beach. Pantai yang membentuk seperti half-moon ini memang awesome dengan permandangan laut Tasmania. Bukan lautan Pasific ya…
Bondi Beach terkenal dengan tempat meluncur Surf Board dan kawasan mandi pantai yang terbaik. Disini juga terdapat beberapa hotel dan restoran yang seakan anda berada di Gold Coast. Pada penghujung pantai ini, terdapat kawasan yang dinamakan Flat Rock. Jalan kaki melintasi Bondi Beach dan anda akan dapati kawasan berbatu bata yang memberikan panorama laut yang hebat. Kalau kesini jangan lupa ambil gambar banyak2 ok!
Untuk kesini korang perlu menaiki bas. Jika bermula dari Central, korang perlu menuju ke Bondi Junction Station melalui Train T4. Di station yang sama sila naik bas bernombor 333 atau 380 menuju ke Bondi Beach. Semua laluan ini menggunakan Opal Card.
Sydney Fish Market
P5260388_thumb.jpg
Kalau korang seafood lovers, silalah datang ke Sydney Fish Market ni.. Korang boleh datang sini untuk melihat sendiri kesegaran makanan laut yang fresh terus dijual dan diorg boleh terus masak kat korang. Tapi korang janganlah minta dia masak siakap steam tiga rasa semua tu pulak ya.
Terdapat beberapa restoran yang menyajikan seafood dan pastinya ianya halal. Korang boleh tanya cara masakan. Harga makanan laut paling murah adalah fish and Chip AUD10.00 hingga hidangan lain yang boleh mencecah AUD300.00. Boleh pilih menu makanan dahulu dan barulah memilih jenis makanan laut. Pastinya awesome! Kalau dah habis makan tu boleh tengok ikan segar yang baru ditangkap bahagian pasar basah. Kalau korang berkumpulan tu, boleh lah cuba hidangan yang besar & kongsi ramai. Buat solo traveller macam Hafiz ni, makan fish & chip je lah..
Untuk ke sini korang boleh menaiki tram dan berhenti di Fish Market Station. Kena jalan kaki kira-kira 300meter untuk ke Sydney Fish Market.
Darling Harbor
Darling-Harbour-768x576.jpg
Daring Harbor ni pun antara yang menjadi tumpuan ramai pelancong. Kalau korang pengumpul barang2 Hard Rock, bolehlah korang beli disini. Ada juga restoran2 yang menjual makanan halah disini.
Waktu sesuai untuk datang kesini adalah waktu petang / senja sambil minum kopi selepas makan malam. Suasana perlabuhan yang tenang dan matahari nan senja memang terpukau dengan permandangan bangunan bandar Sydney. Banyak aktiviti yang boleh dilakukan di sekitar Darling Harbour seperti berbasikal, jogging malah lepak santai.
Ada banyak cara untuk kesini, salah satunya dengan menaiki train T1 dan turun di Townhall Station. Kalau turun disini boleh layan jalan kaki sekitar bandar. Kalau malas jalan boleh naik tram dan turun di Convention Station. Sebelah saja dengan Darling Harbour.
Taronga Zoo
4.-Taronga-Zoo-has-an-abundance-of-green-areas-with-the-picturesque-backdrop-of-nature-at-the-footsteps-of-the-harbour-bridge-1.jpg
Samada korang penggemar Zoo atau tidak, Zoo di Australia ni memang terbaik. Kalau bawa anak-anak boleh la mengunjungi Taronga Zoo dengan bayaran AUD38.00 untuk dewasa. Solo traveller macam Hafiz ni lagi lah enjoy. Sangat seronok cuma bila dah pergi masa summer ni, tahap kepanasan tu menguji mental lah jugak. Sebab panas dia lain macam.
Korang tak perlu risau pasal makanan disini. Korang boleh beli fish and chip di bahagian restaurant dan boleh layan teh sambil menikmati permandangan bandar Sydney. Taronga Zoo juga mempunyai sebuah kolam persembahan seperti Penguin dan Anjing Laut. Ada masa-masa tertentu untuk show demikian.
Kalau korang menaiki feri dari Circulay Quay, korang boleh menaiki kereta cable dari jeti ke pintu masuk Zoo. Untuk kesini Hafiz cadangkan datang dari Circulay Quay dimana korang berpeluang untuk menaiki feri di Sydney. Tunggu feri di jeti Wraft 2 (Mereka akan tulis Taronga Zoo). Tak perlu beli single tiket, hanya touch pada Opal Card anda, xsilap Hafiz ianya berharga AUD2.70 untuk satu hala. Bila sampai ke jeti Taronga Zoo sila naik kereta cable untuk ke pintu masuk Zoo. Kalau tak nak naik Cable Car boleh naik shutte bus. Ikut suka korang lah ya.
Shelly Beach Lookout.jpg
Hafiz harap perkongsian ni boleh bantu memberi sedikit idea nak buat apa di
Sydney. Ada masa nanti Hafiz kongsi itinerary harian Hafiz di Sydney nanti ya.

Kisah Di Sebalik Menara Berhantu Di Bangkok

sathorn-unique.jpg
Inilah binaan Sathorn Unique Tower – Photo credit packthailand.com

Kali ni Hafiz nak kongsi sikit pasal satu bangunan yang agak misteri di Bangkok. Sesiapa sahaja yang pernah ke Bangkok, mesti korang perasan satu bangunan yang tinggi dan terbengkalai. Dikatakan bangunan 49 tingkat ini telah siap 80%. Bangunan ini dinamakan Sathorn Unique Tower (Menara Unik Sathorn), namun ia lebih dikenali oleh kebanyakan orang dengan nama yang berbeza, iaitu Menara Hantu.

menara-unik-sathorn-di-bangkok (1).jpg

Bangunan yang sepatutnya menjadi simbol kelas dan kebudayaan di bandaraya Bangkok, Thailand ini akhirnya menjadi bangunan terbengkalai dan yang dicemari dengan grafiti, serpihan peninggalan dan kisah-kisah mistik.

Rangsan-Torsuwan2.jpg
Ragsan Torsuwan – Photo credit packthailand.com

Pembinaan bangunan berhantu ini bermula pada tahun 1990 apabila Rangsan Torsuwan, seorang arkitek dan pemaju hartanah terkenal Thailand , merangka struktur yang mega ini. Beliau membayangkan membina sebuah kompleks kondominium mewah di bandar Bangkok. Namun, impiannya itu terhenti ditengah jalan apabila pada tahun 1993, Rangsan telah ditangkap atas dakwaan merancang untuk membunuh Presiden Mahkamah Agung. Walaupun pembunuhan itu tidak berlaku, namun Torsuwan didapati bersalah pada 2008.

Pada 2010,  beliau dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan. Kes ini telah mengganggu keupayaan Rangsan untuk mendapatkan sokongan kewangan untuk projek-projeknya, dan pembinaan Sathorn Unique mengalami kelewatan kerana kekurangan dana. Krisis kewangan Asia yang melanda pada tahun 1997 juga menyebabkan pasaran hartanah Bangkok runtuh dan syarikat-syarikat kewangan yang membiayai projek muflis dan kemudiannya dibubarkan.

Pelbagai usaha & rundingan yang diteruskan oleh Pansit Torsuwan iaitu anak lelaki kepada Rangsan juga menemui jalan buntu.

Budaya & kepercayaan masayarakat Asia 

Secara umum, kita sedia maklum budaya & kepercayaan masyarakat Asia yang sarat dengan cerita-cerita hantu dan tahayul. Maka tidak hairanlah bangunan terbengkalai seperti Sathorn Unique Tower ini menjadi sebahagian daripada cerita-cerita hantu masyarakat disini.

Sathorn-Unique-Thibaud-Saintin2
photo credit packthailand.com

Ramai yang percaya bangunan ini berhantu dan khabar angin juga mengatakan ia dibina di atas bekas tapak kubur lama. Pada Disember 2014, mayat seorang lelaki warga Sweden ditemui di tingkat 43 dalam keadaan tergantung. Walaupun pihak berkuasa menyifatkan kematiannya sebagai bunuh diri, ia adalah satu perkara yang sangat mengejutkan bagi jurugambar Thailand yang masuk ke dalam bangunan dan naik ke tingkat atas untuk mengambil gambar matahari terbit.

Sathorn-Unique-Flickr-Thibaud-Saintin.jpg
photo credit packthailand.com

Laporan tambahan mengenai penampakan hantu kedengaran sepanjang tahun dan keadaan menakutkan bangunan ini  sememangnya mencetuskan kepada perkembangan kisah-kisah ini. Kekosongannya sangat menyeramkan dan grafiti di dinding mengandung imej yang mengganggu.

Lubang-lubang berbahaya memenuhi bahagian lantai dan anjing-anjing liar berkeliaran di ruangan-ruangan kosong menambahkan lagi bahaya yang sedia ada.

A Ghost Tower in the Sky: Bangkok's Creepy Abandoned Skyscraper
photo credit packthailand.com

Pada September 2015, Pansit Torsuwan dan pemilik semasa firma Rangsan telah memfailkan dakwaan pencerobohan jenayah terhadap lima pelancong yang telah memanjat menara ini dan memuatnaik secara dalam talian. Motif Pansit adalah untuk menjadikannya sebagai contoh dan menghalang sebarang cubaan untuk menceroboh masuk ke dalam bangunan ini pada masa akan datang.

menara-unik-sathorn

Rujukan :

https://coconuts.co/bangkok/features/scary-skyscraper-bangkoks-haunted-ghost-tower/

http://packthailand.com/sathorn-unique-bangkok-abandoned-building/

Tempat Menarik di London

London ni merupakan antara kota idaman yang sentiasa berada dalam bucket list nak visit dari kecil lagi. Terlalu banyak tarikan yang ada di kota penuh sejarah ini. London bukanlah sekadar destinasi percutian biasa tetapi kota ini penuh dengan keindahan semulajadi, tapak2 bersejarah dan banyak lagi.

Dalam posting kali ni Hafiz akan kongsi lokasi2 yang boleh korang lawati bila di London nanti.

Madame Tussauds London

madame-tussauds-london-ticket_8a06617c2a05358fb2911ebce14dead15ee39967.jpg
photo credit : befreetour.com

Korang mungkin pernah dengar tentang muzium patung lilik realistik ini yang lokasinya berada di seluruh dunia dan yang paling dekat dengan Malaysia, pastinya Madame Tussauds Bangkok. Buat pengetahuan korang, Madame Tussauds London merupakan cawangan yang pertama di buka di dunia. Dibuka pada tahun 1836 di Baker Street.

Di Madame Tussauds London(MTL) ni terdapat lebih dari 250 nama besar untuk korang temui dan bergambar sama.

Bayaran Masuk (Online): Dewasa (16 Tahun & Keatas) £29

Alamat: Marylebone Rd, Marylebone, London NW1 5LR, UK

Leadenhall Market

 

IMG_4261(1).JPG

Leadenhall Market ni merupakan antara salah satu pasar tertutup yang wujud di London. Pasar ini terletak di Gracechurch Street. Secara jujur Hafiz terjumpa pasar ni kebetulan masa tengah berjalan disini masa pagi Christmas. Jadi dapat tengok bengunan je lah sebab semua kedai tutup masa tu..

Untuk pengetahuan korang, pasar telah wujud sejak abad ke-14 lagi! Pasar ini asalnya merupakan pasar yang menjual daging dan barangan basah yang lain. Hari ini pasar ini bertukar menjadi lokasi shopping yang padat dengan pelbagai jenis kedai seperti butik, restoran, kafe dan lain-lain lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari (7.00 am – 11.00 pm)

Alamat: Gracechurch St, London EC3V 1LT

Hyde Park

IMG_3386

Hyde Park boleh dikatakan sebagai salah satu taman yang paling terkenal di London dan  tak keterlaluan Hafiz kata antara taman yang paling popular di dunia. Selain dari merupakan taman yang terbesar di London, mesti korang nak tahu kenapa ianya terkenalkan?

Taman yang berkeluasan 142 hektar ini dipenuhi dengan lebih daripada 4,000 pokok, sebuah tasik yang besar, taman-taman bunga dan pelbagai kemudahan rekreasi yang lain.

Hafiz pernah cuba jalan kaki merentasi Hyde Park ni, memang best. Tapi kalau korang tak banyak masa, mungkin korang boleh terus ke destinasi yang korang nak tuju je.

Alamat: Hyde Park, London

Westminster

IMG_3987 (Edited)

Westminster adalah tempat dimana terletaknya bangunan parlimen dan juga jam ikonik London, Big Ben yang berbunyi pada setiap jam.

IMG_3609

Sekiranya korang berpeluang ke sini, jangan lupa untuk singgah ke Parliament Square di mana terletaknya tugu-tugu orang yang penting dalam politik iaitu Winston Churchill dan Nelson Mandela.

Alamat: Westminster, London

Camden Town

IMG_3882.JPG

Apa yang menariknya tentang Camden Town ni ialah kewujudan tempat-tempat jualan yang tiada penghujungnya. Dalam Camden Town ni ada Camden Market. Di market ni lah yang  terdapat lebih daripada 1000 kedai-kedai unik, gerai-gerai kecil dan kafe. Kalau korang pernah ke Chatuchak di Bangkok, Camden ni boleh dikatakan macam  Chatuchak versi London.

Korang boleh menemui banyak kedai yang menjual hasil seni yang unik, kedai pakaian vintage, kedai buku secondhand dan lain-lain lagi!

Waktu Operasi: Camden Market: Setiap Hari (10.00 am – 6.00 pm)

Alamat: Camden: London Borough of Camden, London / Camden Market: Camden Lock Pl, Camden Town, London NW1 8AF

London Eye

London eye.jpg
photo credit : timeout.com

Untuk korang yang pertama jejak kaki ke London ni, Hafiz cadangkan bolehlah cuba London Eye ni. The London Eye adalah nama yang diberikan kepada ferris wheel di London yang bersaiz gergasi. Dah nama pun London Eye, dari sini memang korang boleh nampak 360 darjah pemandangan Kota London yang cantik ni.

Korang boleh beli tiket secara online. Cuba check laman sepert i Klook yang kadang2 menawarkan harga yang amat berbaloi. Beli di kauter pun boleh. Yang penting da bayar mahal-mahal tu, jangan lupa untuk rakam pemandangan di luar!

Waktu Operasi: Setiap Hari (11.00 am – 6.00 pm)

Bayaran Masuk: Dewasa (16 Tahun & Keatas) £28 | Kanak-Kanak (3 – 15 Tahun) £23

Alamat: Lambeth, London SE1 7PB

Brick Lane

IMG_4168(1)

IMG_4045(1)

Brick Lane adalah sebuah tempat menarik di London. Bagi korang yang mengidam nak cari makanan halal seperti kari & tandori tu, bolehlah korang cuba cari disnini. Brick Lane juga  diketahui umum dipenuhi dengan komuniti Bangladesh. Ada juga sebuah masjid yang terletak disini. Selain kedai makan halal, di sini juga terdapat pasar-pasar yang menjual barangan antik, pakaian dan banyak lagi barangan menarik lain.

Bagi Hafiz, tarikan utama di Brick Lane ialah street artnya sehinggakan ianya sering dijadikan lokasi pergambaran video-video muzik. Hampir setiap lorong2 kecil yang ada disini ada street artnya yang tersendiri. Apa lagi? Sediakan kamera dan terjah lokasi ni untuk meriahkan instagram anda.

Waktu Operasi (Brick Lane Market): Ahad (10.00 am – 5.00 pm)

Alamat: Brick Lane, Shoreditch,  E1 6QL

Oxford Street

IMG_3377.JPG

Oxford Street ni ialah lokasi membeli-belah yang paling terkenal di Eropah dan sudah semestinya yang tersibuk di London. Banyak kedai & jenama mewah yang terletak disini.

Kalau korang berjalan dari Oxford Circus ke Tontenham Court Road, terdapat kedai-kedai seperti American Apparel dan Topshop. Sepanjang Oxford Circus dan Bond Street pula terdapat banyak kedai-kedai pakaian berjenama terkenal seperti Zara, Gap dan H&M. Dari Marble Arch ke Bond Street, terdapat  Marks & Spencer, New Look, Selfridges dan Primark. Selfridges & Primark ni adalah antara yang paling sibuk disini. Terletak bertentangan jalan sahaja, keduanya menawarkan pilihan mahal & murah untuk korang pilih. Kalau ada budget besar, boleh lah ke Selfridges dan kalau budget yang terhad silalah ke Primark.

Selain pakaian, korang boleh Charing Cross  Road dan Denmark Street untuk kedai buku dan peralatan muzik. Sementara itu di Edgware Road pula terdapat jualan pelbagai barangan elektronik.

Alamat: Oxford St, London

Harrods

IMG_4135.JPG

Harrods merupakan pusat membeli-belah mewah 7 tingkat yang telah wujud lebih daripada 160 tahun! Ya 160 tahun. Mungkin ramai lebih kenal Harrods ni selepas kisah Princess Diana.

Dalam Harrods ini terdapat lebih 330 kedai yang menjual pelbagai barangan pakaian, rumah, teknologi dan makanan.

Di Harrods Food Halls, korang boleh menemui pelbagai pilihan teh, coklat dan makanan segar yang lain. Ada ruang yang menjual makanan Halal.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Ahad (10.00 am – 9.00 pm) | Ahad (11.30 am – 6.00 pm)

Alamat: 87-135 Brompton Rd, Knightsbridge, London SW1X 7XL

Buckingham Palace

 

IMG_3540.JPG

Buckingham Palace ialah istana yang menjadi kediaman rasmi Ratu Elizabeth. Selain istana ini, Ratu Elizabeth juga tinggal di Windsor Castle dan Balmoral. Untuk pengetahuan korang, Buckingham Palace hanyalah  dibuka kepada orang awam ketika musim panas yang kebiasaannya dari bulan Ogos ke September.

Apa yang korang boleh lihat disini ialah 19 buah bilik menyambut tetamu yang dihias dengan indah, the Throne Room (bilik yang sering digunakan dalam fotografi perkahwinan diraja), tangga mewah istana, pameran khas, karya seni dan lawatan sambil mendengar penerangan audio yang menggunakan suara Prince Charles!

Waktu Operasi: Hanya Dibuka Semasa Musim Panas (Julai 2019 – September 2019)

Bayaran Masuk: Dewasa £24.00 | Kanak-Kanak (5 – 16 Tahun) £13.50

Alamat: Buckingham Palace, Westminster, London SW1A 1AA

Greenwich Market

IMG_4226.JPG

Kalau korang mencari kraftangah asli dari London? Jangan lupa untuk singgah ke Greenwich Market. Bermacam barangan yang boleh dijadikan buah tangan untuk orang tersayang atau sebagai tanda ingatan daripada London boleh didapati disini.

Sedikit panduan tentang Greenwich Market:

-Hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad: Jualan barangan seni, kraf dan barangan designer.

-Hari Selasa, Khamis dan Jumaat: Jualan barangan antik dan koleksi berharga yang lain.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Alamat: 5B Greenwich Market, London SE10 9HZ

Greenwich Foot Tunnel

IMG_4233.JPG

Kalau korang dah ke Greenwich ni, jangan lupa untuk mencari Greenwich Foot Tunnel ni. Antara tinggalan sejarah yang ada di Greenwich ni. Pembinaannya bermula pada June 1899 dan siap pada Ogos 1902. Menghubungkan Greenwich & Woolwich.

Waktu Operasi : Dibuka setiap hari, 24 jam

British Museum

IMG_3613.JPG

British Museum merupakan muzium yang telah wujud semenjak tahun 1753 dengan hasil koleksi sejarah manusia sejak lebih daripada 2 juta tahun.  Antara bahan pameran yang paling terkenal di dalam muzium ini adalah batu Rosetta, mumia-mumia Mesir, arca Parthenon dan banyak lagi sejarah ketamadunan manusia dipamerkan disini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 5.30 pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG

Covent Garden

IMG_3695.JPG

Antara tarikan yang istimewa di London. Sambil berjalan-jalan di sekitar kawasan ini korang boleh tengok banyak pertunjukan jalanan yang kadangkala mengumpulkan sehingga 200 penonton pada satu-satu masa.

Antara tarikan menarik lain yang wajib dilawati adalah Royal Opera House. Di sini sering diadakan pertunjukan ballet dan opera yang cukup sinonim dengan orang British ni.

Alamat: Covent Garden, London WC2E 8RD

St James Park

IMG_3422.JPG

St. James’ Park adalah sebuah taman diraja yang berkeluasan 57 ekar. Dari sini korang boleh menikmati pemandangan bangunan ikonik London di sekitar seperti Buckingham Palace, Clarence House dan Whitehall.

Waktu Operasi: 5.00 am – 12.00 pm

Alamat: Barrack Rd, Newcastle upon Tyne NE1 4ST

Portobello Market Nottng Hill Gate

Kalau korang pernah tengok filem Julia Roberts yang bertajuk Notting Hill,  mesti korang perasan scene yang menunjukkan suasana di pasar Portobello Market Notting Hill Gate yang cukup sibuk dengan orang yang datang berjual-beli.

Bermacam barangan boleh dijumpai di sini, daripada buah-buahan, roti, poster, seramik, pakaian hinggalah muzik, suasana pasar ini memang sangat meriah. Setiap hari Jumaat, terdapat gerai-gerai yang menjual pakaian vintage dan barangan rumah.

Bagi para peminat barangan antik pula, hari Sabtu adalah hari di mana terdapat beratus gerai jualan barangan antik dibuka berdekatan dengan stesen Notting Hill dan setiap Ahad pula, korang boleh menuju ke Westway di sekitar kawasan yang sama untuk pasar lambak.

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu (8.00 am – 6.30 pm)

Alamat: Portobello Rd, London

Tower Bridge

IMG_3855.JPG

Tower Bridge bukan sekadar untuk dilihat dari jauh atau sebagai laluan kenderaan sebab korang boleh memasuki menara atau melalui jambatan ini untuk melihat pemandangan London.

Melalui laluan gelas di jambatan ini, korang boleh melihat pemandangan River Thames dari jarak ketinggian 42 meter sambil melihat kereta dan bot yang melalui.

Di samping itu, korang juga boleh mendapatkan lebih info tentang pembinaan jambatan ini di dalam Tower Bridge Exhibition Room dan banyak lagi pameran-pameran menarik yang lain.

Waktu Operasi:

April – September: 10.00 am – 5.30 pm

Oktober – Mac: 9.30 am – 5.00 pm

Bayaran Masuk: Dewasa £9 |  Kanak-Kanak £3.90

Alamat: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP

Piccadilly Circus

3320639520_c90130478d_b.jpg
photo credit : londonist.com

Piccadilly Circus telah diwujudkan sejak tahun 1819 untuk menghubungkan Regent Street dengan Piccadilly.

Sebenarnya ramai yang akan datang ke sini dan tercari-carikan ‘circus’ berdasarkan namanya, namun kecewa bila tahu yang Piccadilly Circus ini bukanlah sarkas tapi adalah sebuah kawasan yang terletak berdekatan dengan banyak tarikan-tarikan menarik untuk membeli-belah dan berhibur. Ingat ya. Jangan cari circus macam dalam filem The Greatest Showman tu tau.

Di sebelah barat Piccadilly Circus ini juga terdapat sebuah peninggalan lama yang dipanggil ‘Police Box’ yang telah berdiri di tempat yang sama sejak 1935 lagi.

Alamat: Piccadilly Circus, London

Posting kali ni adala sebahagian ringkasan pengalaman Hafiz. InsyaAllah Hafiz akan kongsi lagi dengan korang nanti ya.

 

 

Panduan Pengangkutan Awam di Bangkok

399.jpg

Bangkok merupakan salah sebuah bandar yang memiliki sistem pengangkutan yang terbesar didunia. Pengangkutan awam disini terdiri yang di darat, di udara, di sungai & di bawah tanah. Korang mesti akan terkejut dengan kadar kepadatan pengguna pengangkutan awam yang ada di Bangkok ni terutamanya pada waktu puncak.

Dalam perkongsian kali ini Hafiz nak share sikit panduan yang korang boleh gunakan masa di Bangkok nanti.

Bangkok Skytrain (BTS)

800px-Bangkok_Skytrain_2011.jpg
photo credit : wikipedia.org

Bangkok Skytrain atau lebih dikenali umum sebagai BTS. Ia merupakan laluan bertingkat yang mempunyai 2 laluan(lines) iaitu, Sukhumvit Line & Silom Line.

BTS Sukhumvit Line menghubungi 22 stesen termasuklah laluan popular seperti Siam, Nana, Mo Chit, Victory Monument, Phaya Thai, Asok. BTS Sukhumvit Line mnghubungkan kepada 2 stesen MRT bawah tanah di stesen Mo Chit and Asok.

BTS Silom Line pula menghubungi 14 stesen bermula dari stesen National Stadium ke Bang Wa. BTS Slilom Line menghubung ke stesen MRT bawah tanah di stesen Sala Daeng/Silom.

Bangkok MRT(Underground Train)

mrt bkk

Bangkok MRT juga dikenali sebagai underground train/subway di kalangan warga tempatan. Buat masa ini MRT hanya mempunyai 1 laluan iaitu Blue Line.

MRT Blue Line menghubungkan 18 stesen. Chatuchak Park, Phetchaburi, Sukhumvit, Silom dan Hua Lamphong merupakan antara stesen yang paling kerap digunakan oleh pelancong kerana lokasi strategik yang berdekatan dengan kawasan tarikan pelancong. Dari MRT, korang boleh tukar untuk ke BTS interchange stations: Chatuchak Park/Mo Chit, Sukhumvit/Asok & Silom/Sala Daeng.

Teksi / Grab

thailand-taxis-app-e1470251525498

Teksi / Grab merupakan antara pilihan pengangkutan yang juga menawarkan kadar yang berpatutan terutamanya kalau koran bergerak berpasangan atau berkumpulan. Cuma korang peru ingat kesesakan lalulintas kat Bangkok ni kadang-kadang boleh jadi lagi teruk dr KL. Seperti biasa, Teksi menggunakan meter & Grab pula mengenakan kadar rata yang telah ditetapkan sebelum korang menaiki kenderaan tersebut. Peuang untuk korang.

Teksi Motorsikal

bangkok-teksi-motosikal.jpg
photo credit : travelholic.my

Ini merupakan pilihan terbaik bagi solo traveller. Pilihan yang murah & cepat untuk ke destinasi korang. Hafiz memang selalu guna bila di Bangkok. Diorang ni biasa tunggu di stesen MRT/BTS atau berhampiran kawasan2 pejabat.

Tuk Tuk

image.jpg
photo credit : lennonland

Merupakan pengangkutan awam paling ikonik di Bangkok. Kenderaan kecil 3 roda ini menggunakan enjin motosikal boleh membawa 2 orang penumpang di belakang. Tambang tuk tuk ni biasanya boleh tawar-menawar, kebiasaannya 50 bath (RM6.25) untuk jarak dekat. Adalah sesuatu yang normal untuk korang berunding harga sebelum menaiki tuk-tuk ni.

Bas

pagePropertiesImage.jpg
photo credit : bangkok.com

Bas adalah cara paling ekonomi di Bangkok tetapi masalah yang paling besar bagi kita yang tak faham tulisan Thai ni ialah papan tanda dalam Bahasa Thai dan kebanyakkan pemandu bas ni kurang fasih berbahasa English. Tambang bas berhawa dingin bermula dari 11 bath (RM1.40) dan bergantung kepada jarak destinasi yang dituju. Manakala, bagi bas yang tidak berhawa dingin tambangnya dalam lingkungan 8 bath (RM1) dan tambang dipungut di dalam bas secara tunai.

Bot

river_bus_bangkok_thailand-1170x640.jpg
photo credit : transport.thailand.com

Ada 2 jenis bot yang boleh korang gunakan. Ferry Boat yang dikendalikan di Sungai Chao Phraya ni tidak berapa selesa dengan kerusi kayu yang keras dan selalu sesak dengan penumpang. Tetapi ianya berbaloi untuk korang mencuba kehidupan rakyat tempatan di sini. Kalau nak bot yang selesa terdapat bot yang lebih besar dikendalikan oleh Chao Phraya Express Boat, ia lebih luas dan santai untuk melihat Sungai Chao Phraya. Bot beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 7:30 malam dengan perjalanan pendek pada kadar bermula pada harga 16 bath (RM2). Juga boleh dapatkan pas harian (jika transit lama di Bangkok dan mahu melihat keseluruhan) pada harga 150 bath (RM19), bayaran tunai sahaja.

Hafis harap posting ni dapat bantu korang serba sedikit apa yang korang perlu buat sepanjang barada di Bangkok. Rancang mengikut keselesaan & budget korang ya.

 

 

 

Cara Untuk ke Pusat Bandar Bangkok Dari Suvarnabhumi Airport

MAS.jpg

Jika ini merupakan kali pertama korang menjejaki kaki ke Bangkok, posting kali ni mungkin dapat membantu memudahkan perjalanan korang. Ada pelbagai jenis pilihan untuk korang gunakan. Jarak dari Suvarnabhumi Airport ke pusat bandar Bangkok ialah lebih kurang 30km.

Airport Rail Link

Airport-link.jpg

Ini merupakan pilihan yang paling cepat. Tetapi bergantung kepada lokasi hotel korang jugak lah nanti. Untuk memudahkan perjalanan korang, pilih lah hotel/hostel yang dekat dengan stesen train/BTS/MRT. Train station ni terletak di Basement B.

Masa Perjalanan : 25 – 30 minit

Kos : 45 baht

Masa perkhidmatan : 6.00pagi – 12tghmalam setiap hari

Grab/Teksi

thailand-taxis-app-e1470251525498.jpg
photo credit packthailand.com

Pilihan paling mudah untuk ke hotel penginapan korang. Cuma seperti kita sedia maklum dengan kesesakan lalulintas di Bangkok, korang mungkin akan mengambil masa lebih dari 1 jam untuk tiba ke hotel/hostel.

Masa Perjalanan : 40 – 1 jam(bergantung pada traffic)

Kos : Anggaran 350baht – 500baht

Masa perkhidmatan : 24 jam

Public Van

bangkok-airport-public-van-860x573.jpg

Ini merupakan perkhidmatan paling murah yang boleh korang cuba. Korang boleh tunggu Public Van ni di Pintu 1 & Pintu 8 yang terletak pada Aras 1.

Masa Perjalanan : 45 – 55 minit (bergantung pada traffic)

Kos : 40 baht

Masa perkhidmatan : 5.00pagi – 10.00malam

Harap panduan ni dapat membantu korang buat pilihan & rujukan perjalanan nanti.

 

 

Best Street Market di Bangkok

cof

Dalam posting ni Hafiz nak share best street market yang korang boleh pergi bila di Bangkok. Di buka setiap hari berkerja dari Isnin hingga Jumaat. Ditutup Sabtu, Ahad & cuti umum.

Nama pasar ni ialah La Lai Sap Market Silom Soi 5. Pasar ni terletak di antara bangunan pejabat & hotel di Silom Road & Naradhiwas Road. Stesen BTS terdekat dengan pasar ini ialah Chong Nonsi. Cari exit BTS yang menuju ke Hotel I residence atau Heritage hotel. Turun disitu dan jalan ke arah Silom Road. Kalau confuse, tanya je orang sekelining tu yang korang nak ke La Lai Sap Market.

sdr

cof

cof

sdr

cof

Memang best cuci mata kat sini. Ada pelbagai jenis makanan yang menjadi pilihan orang tempatan. Harga pun jau lebih murah. Cuma tak banyak pilihan makanan yang Halal disini. Tapi semakin hari semakin bertambah peniaga beragama Islam disini. Jadi korang tengok2 lah sendiri bila di sana nanti ok.

 

Trip Budget ke Singapura dalam 24 Jam

36904164_236298483675838_984385884105211904_n

Percaya tak kalau Hafiz kata kita boleh buat percutian budget ke Singapura? Ya boleh. Dan cuma ambil masa dalam masa 24 jam.  Misi yang kita semua boleh buat dan pastinya boleh jimat banyak kalau sekadar korang nak rasa pergi ‘oversea’ dalam masa yang singkat dan budget yang terhad. Ok budget travel ni RM400. Ya RM400.

Memandangkan ini adalah budget trip, Hafiz akan list kan korang tips2 tempat yang murah dan lokasi yang korang boleh pergi dengan percuma.

First of all, korang boleh beli tiket bas kat EasyBook.com . Hafiz suggest korang select destinasi untuk turun di Singaoura ialah Golden Mile Complex (GMC). GMC ni lokasi dia terletak dekat dengan area Arab Street. Kenapa GMC? Sebab kebanyakkan bas yang turun kat sini ialah bas2 budget yang menawarkan harga serendah RM45. Hafiz dapat harga tiket pergi dan balik RM90. Harga tiket ni berbeza2. So korang pilih lah sendiri nanti mana bas yang korang nak. As long bas tu turun kat Golden Mile Complex should be ok. Pastikan tiket balik korang nanti pun dekat Golden Mile Complex juga.

Hafiz naik bas 1.00pagi dari TBS. Kebanyakkan bas express ni akan melalui Tuas(Second Link) untuk memasuki Singapura. Korang kena naik turun 2 kali lah untuk melalui imigresen ni. Awal pagi biasanya semua berjalan lancar dan cepat. Hafiz sampai di Golden Mile Complex lebih kurang 6 pagi. Ok dari sini, korang boleh berjalan ke Masjid Sultan dan bolehlah solat subuh disini.

Sedikit tentang Masjid Sultan ni, dibuka pada 1928 di Kampung Glam. Masjid Sultan telah diisytiharkan oleh Kerajaan Singapura sebagai monumen kebangsaan pada 14 Mac 1975.

MS_Reno-For-Web_0002
Photo credit : sultanmosque.sg

Dekat sekitar mesjid ni ada banyak kedai2 muslim. Jadi boleh lah korang breakfast di sini. Anggaran harga makanan untuk sarapan disini sekitar S$5. Hafiz tak sarapan disini sebab dah bawa roti dari KL. Jimatlah sikit. Ingat ni trip budget.

Dari Masjid Sultan ni korang boleh terus jalan ke MRT Bugis station untuk dapatkan pas Singapore Tourist Pass. Harga 1 day pass ni S$10(RM30). Dalam perjalanan korang nak ke MRT Bugis ni, boleh la singgah kat Duo Galleria untuk ambil gambar bangunan yang cantik ni.

37013414_2084059181860904_7045519800386191360_n
Duo Galleria

Hafiz cadangkan korang naik MRT terus ke Harbour Front MRT untuk ke destinasi seterusnya iaitu Pulau Sentosa. Nama asal Pulau Sentosa ni ialah Pulau Belakang Mati. Keluar dari Harbour Front MRT ni, korang akan masuk ke Vivo City Mall. Ada 3 cara untuk ke Pulau Sentosa ni. Pertama naik monorel S$4, kedua bas RWS S$1 dan ketiga jalan kaki melalui Sentosa Boardwalk. Kalau rasa nak jimat, jom lah jalan kaki. Sebahagian laluan jalan kaki niada disediakan travelator mcm dlm gambar kat bawah ni. Siap ada bumbung & aircond. Sangat selesa.

sentosa-boardwalk-automated
photo credit : rwsentosablog.com

Korang boleh jalan2 dalam Sentosa ni secara percuma. Memang cantik. Macam2 yang korang boleh buat dengan percuma. Cuma kalau nak buat aktiviti2 macam naik cable car semua tu kena lah bayar. Jalan kaki pusing2 ada percuma. Yang menarik perhatian Hafiz ialah pantai buatan manusia disini. Cantik.

Siloso-Beach-Bridge_1467723393.jpg
photo credit : touristtube.com

Lepas korang dah penat jalan kaki dalam Pulau Sentosa, korang boleh balik makan di Vivo City atau food court di luar Harbour Front MRT ni. Boleh refer posting sebelum ni.

1530957486717
Mee goreng & Kopi ais ni S$5.

Destinasi berikut ialah naik MRT menuju ke City Hall MRT. Dari stesen City Hall ni bolehlah korang memulakan perjalanan ada ke beberapa destinasi penting di Singapura ni. Antaranya National Gallery Singapore dan Esplanade.

36750782_211704559487670_5147675951030599680_n

National Gallery Singapore(NGS) ni di buka kepada umum. Ada kawasan yang berbayar & ada yang percuma, so kalau tak nak bayar pun korang still boleh explore sebahagian besar ruang di dalam NGS ni.

venuehire-outdoor-spaces-02
photo credit esplanade.com

Dari NGS, korang boleh jalan ke Esplanade ni. Satu lagi tip percuma yang korang boleh explore ialah untuk naik ke rooftop Esplanade ni. Dari rooftop ni korang boleh nampak skyline Singapore. Cantik untuk korang ambil gambar. Untuk posting ni Hafiz copy paste gambar org lain sebab tak jumpa folder gambar Esplanade ni.

Dari Esplanade ni korang boleh terus jalan ke Marina Bay Sands. lebih kurang 15 – 30 minit berjalan bergantung tahap kelajuan korang. Eh kejap, sebelum korang ke Marina Bay Sands tu, dekat depan Esplanade ni ada jambatan untuk korang ke Merlion.

cover-mer-park.jpg
Merlion. Photo credit to traveltriangle.com
36904164_236298483675838_984385884105211904_n
Marina Bay Sands

Marina Bay Sands ni agak besar. Kalau korang tak bercadang nak shopping, boleh lah skip. Mungkin korang boleh masuk ambil gambar. Berbaloi untuk korang masuk ambil gambar. Alang2 korang dah masuk ni, Hafiz cadangkan korang cari laluan dari dalam Marina Bay Sands ni untuk ke Garden By The Bay. Sejuk lah sikit weh.

36944097_426537541171290_5102021161638690816_n

Gardens by The Bay ni terbahagi kepada beberapa kawasan. Yang berbayar dan tidak. Kalau korang tak becadang nk bayar, korang boleh jalan2 di sekitar taman yang agak luas ni. Ada pelbagai jenis tumbuhan yang mungkin korang tak pernah tengok seumur hidup korang. Gardens by The Bay ni bagi Hafiz, adalah satu kemestian kalau korang ke Singapura ni.

Lepas dah spend beberapa jam disini, korang boleh lah jalan balik ke Marina Bay Sands untuk ‘Light & Water Show’. Persembahan ni bermula jam 8 & 9 malam setiap hari. Setiap sesi tu mengambil masa lebih kurang 15 minit. Yang penting persembahan ni percuma.

Spectra Launch Event Coverage 020617-23
photo credit : marinabaysands.com

Lepas dah habis tengok ni, Hafiz pun terus naik MRT menuju ke Golden Mile Complex. Bertentangan Golden Mile Complex ni ada medan selera, Golden Mile Food Centre. Untuk bahagian Halal, korang boleh turun ke bahagian bawah bangunan ni. Dah kenyang marilah kita pulang ke tanah air.

Rumusan perbelanjaan dalam masa satu hari di Singapura:

  1. Tiket pergi dan balik : RM180
  2. Singapore Tourist Pass : RM30
  3. Lunch : RM15
  4. Lain-lain : RM50

Jumlah keseluruhan perbelanjaan ialah RM275.

Bolehlah korang cuba kalau2 rasa nak berjalan ke negara orang nanti ya.